Dodaj do ulubionych

Magistrat chce segregować śmieci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:03
No z tym szkłem to przegieli. Ja u siebie w domu prowadzę od dawna selektywną
zbiórkę odpadów, wystarczy tylko chcieć. Wszystkie typy opakowań suchych
ładuje się w siatki i wywozi do kontenerów z recyklingiem na mieście... A tu
takie novum, że będą brać z domu. Już od dawna powinni tak robić, gdyż
zarabia na tym Sita i Almax ogromne pieniądze...
Obserwuj wątek
    • Gość: leny kompostownik :D IP: *.multifox.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:05
      a jak ktos ma przydomowy kompostownik to na cholere mu "trzeci na zielone (np. skoszoną trawę, chwasty, gałęzie drzew)"
      dlatego takie mam pytanko czy to aby jest dobry pomysl na ten obowiazkowy (trzeci) pojemnik.
    • inquisor A co z blokowiskami? 23.04.06, 23:36
      Zewsząd tylko zarzuty na mieszkańców prywatnych posesji. A ja mam już tego
      dosyć- segreguję odpady już od lat, oszczędzam na wodzie, gazie, muszę zimą
      samodzielnie odśnieżać ulicę. I co w zamian? Dodatkowe opłaty dla oszczędnych-
      ekstra kasa za drugi licznik na wodę (aby nie płacic za ścieki np. przy
      podlewaniu ogródka), a teraz straszy się nas 100% zwyżką za wywóz nieczystości?
      A co z blokowiskami, które generują największy wolumen śmieci? Nikt tam nie
      liczy się z ekologią, bo po co...Wywalają, ile dusza zapragnie i co wpadnie do
      kubła, nawet jak stoi obok kontener na "selektywną". istne swięte krowy, choć
      to nie ten region świata...Albo w magistracie po prostu boją się zadzierać z
      kolegami-prezesami...
      • Gość: Goska Re: A co z blokowiskami? IP: 203.185.255.* 24.04.06, 03:58
        No wiec to jest najwyzsza pora aby normalnie pobudowac smietniki i pozamykac
        zsypy i wtedy kazda leniwa raszpla albo raszpel musiala/l by tylek ruszyc. I w
        tym wypadku z segregaowniem nie bylo by problemu. Tak jak to jest za granica.
        Tylko ludzi trzeba wszystkiego najpierw nauczyc a potem zmusic do
        przyzwyczajenia i innej kultury. Ba, czy to w Radomiu mozliwe, to juz inna
        historia.
        • Gość: Czytelnik Śmieci z bloku na Osiedlu XXXV PRL IP: 82.139.50.* 24.04.06, 05:56
          Tam dawno postawiono pojemniki segregacji plastyk,papier,szkło.Inna sprawa to
          wywóz tych pojemników, często widzę że są pełne kilka dni i nikt tego nie
          zabiera.Ale to co widzę na osiedlu domków jednorodzinnych Gołębiowa to oni
          powinni płacić nie 100% lecz 200%,wystarczy się przejść od tych domków w
          kierunku wiaduktu można tam znależć nieżywe świnie,masę zabitych psów,znalazłem
          tam nawet głowę konia -co z resztą? -tyko domyślam się na co poszła pozostała
          część tego konia.Znależć tam można odpady po produkcji rolnej min- stare wężę
          do podlewania ,szkło ze szklarni,butwiejące pomidory ze sznurkami ,które
          podtrzymywały te krzaki w szklarniach ,nie mówiąc o śmieciach z gospodarstw
          domowych.
    • Gość: Thorez Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 07:29
      "Magistrat chce segregować śmieci"

i niech segreguje, do tego nadaje się stuprocentowo.
    • Gość: aga Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 07:30
      Ja osobiściw uważam ,że te porozstawiane pojemniki na odpady zrobiły więcej
      złego niż dobrego. Po poerwsze widok makabryczny, wokół pełnośmieci. Tak jakby
      nie mozna było pousytawić ich przy śmietnikach a wokól zrobić coś ładnego np.
      krzewy żeby nie było tego widać. Osobiście nigdy nie latm z workamiśmioeci i
      nie szukam pojemnika ze szkłem lub tekturą. Powodzenia w rozwoju mysli.
      • Gość: żul Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 24.04.06, 07:45
        Pani Ciepielak kiedy magistrat zaczyna już czy po wyborach ? Niewiele zarabiają
        muszą dorobić.
      • Gość: Goska Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: 203.185.255.* 26.04.06, 00:18
        NO wiec ja wlasnie mowie o takich ludziach jak TY aga. Poprostu Twoje mysli sie
        nie rozwijaja i z taka postawa w tym kraju nigdy nic nie bedzie dobrze. Takich
        ludzi jak Ty, a jest ich niestety wiekszosc , trzeba uczyc i zmuszac do nauki
        aby ich mozg zaczal funkcjonowac normalnie. Mam na mysli to, ze nie tylko dba
        sie o wlasny tylek ale trzeba troche/odrobine ten mozg wysilic a nie isc po
        najmniejszej lini oporu i dbac tylko i wylacznie o swoj wlasny tylek, ale
        rowniez o otoczenie i o przyszlosc. Niestety w Polsce/w Radomiu jest totalne
        zacofanie.
    • Gość: mieszkaniec Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.udn.pl 24.04.06, 08:02
      a w Administratorze na Rapackiego nie widzą potrzeby segregacji
      śmieci.pojemników na odpady wtórne jest coraz mniej.nie mogę patrzeć jak
      ekspedientki wyrzucają kartonowe pudła do śmieci,a sklepy są tuż,tuż koło
      kieronictwa administracji na tejże ulicy
    • Gość: marjus Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.red-82-159-102.user.auna.net 24.04.06, 08:58
      na calym swiecie segreguje sie smiecie, odwiedzajac Radom co roku mysle kiedy
      zacznie sie to robic w tym miescie, brawo za decyzje i juz czas na to.
      kto segreguje? firmy jak kazde inne gdzie odpowiednio przystosowane stanowiska
      pracy okupuja ludzie.
    • Gość: faf Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: 193.111.144.* 24.04.06, 09:42
      Za segregowane odpady-O% opłaty jak robi to od lat ALMAX i on powinien zbierać
      odpady, z odpadów komunalnych odzyskuje się energię oraz surowce, jeżeli są
      posegregowane to już jest wystarczający prezent dla firmy która przerabia śmieci
      oprócz tego uczą od przedszkla że odpady należy segregować.
    • Gość: Ekolog Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.met.pl 24.04.06, 11:15
      Przeczytałem dotychczasowe komentarze i rozumiem dlaczego Radom, będąc 100 km.
      od stolicy jest zapyziałym grajdołem. Już sam tytuł artykułu budzi kontrowersje,
      to nie magistrat ma segregować śmiecie a chce nakłonić mieszkańców do ich
      segregacji i jest to bardzo wartościowa akcja. Oczywiście jest to tylko
      początek, tym bardziej, ze zsypy na śmieci w blokach nie sprzyjają segregacji
      i,moim zdaniem, powinny ulec likwidacji. Ale to następny etap, od czegoś trzeba
      zacząć. BRAWO MAGISTRAT - TAK TRZYMAĆ !
      • Gość: Mirkin Należy koniecznie segregować brawo ,brawo. IP: 82.139.50.* 24.04.06, 20:06
        Jakieś 40 lat temu byłem w RFN ,byłem szokowany jak każdy kupujący w
        supermarkecie przywoził -butelki kolorowe i każdą wkładał , kolorami do innego
        pojemnika ,to samo było z makulaturą i puszkami metalowtmi( za darmo).My
        raczkujemy dopiero teraz ktoś bardzo dobrze myśli,trzeba uczyc się od innych .
      • Gość: frajer Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 24.04.06, 20:21
        Chyba jest to nowy pomysł Nity. Wyobraźmy sobie że 100 mieszkańców wrzuca
        posegregowane śmiecie do odpowiednich kontenerów a jeden mieszkaniec sypie
        śmiecie nie segregowane. Mieszkańcy mają podwyżkę za wywóz śmieci. Miejska
        spółka poprawia sobie rentowność bez znaczących nakładów. Przypadek to, czy
        chytre zagranie pomysłodawców?
    • Gość: erka Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: 193.111.144.* 24.04.06, 14:34
      Segregacja TAK, biologiczne odpady na kompostownik, resztę zero opłat jak w
      ALMAXIE, przecież każdy może posegregowane odpady jak makulatura,szkło,aluminium
      sprzedać i wziąć trochę szmalu, w Radomiu przybywa punktów skupu, ludzie nie są
      idiotami i nie będą jeszcze za to płacić.
    • Gość: Radomianka Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.04.06, 17:02
      Segregowac owszem,ale po co skoro sama widziałam jak pracownicy oczyszczający
      pojemniki wszystko wsypywali w jedno.Wszystkie śmieci z kontenerów zostaly
      zmieszane z pojemnikami plastykowymi wysypanymi z pojemników przeznaczonych do
      ich zbierania.
    • Gość: **** Magistrat chce segregować śmieci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.04.06, 18:03
      Sam, czy ktoś im pomoże?
    • Gość: karol Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:14
      korzystam z uslug firmy ALMAX od jakiegos czasu i jakos nie zauwazylem zeby ktos
      chociaz zaproponowal dodatkowy pojemnik do segregacji odpadow; nie mowiac juz o
      zniesieniu oplat z tym zwiazanych
      • Gość: bugu bugu Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:35
        no właśnie. Proponują chyba najwyżej jakieś woreczki, ale płacic trzeba normalnie.
    • Gość: gosia Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:36
      dobry pomysł ciekawam tylko czy nie będzie się to odbywalo jak kiedyś z listami
      skrzynka czerwona i zielona a worek jeden i czy nasi radni znowu czegoś
      dodatkowego nie wymyślą co zmarnuje sprawę.
    • Gość: REX Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 23:00
      Segregacja może byc realizowana w domkach z działką i kompostownikiem, w blokach trudniej, a np. w akademikach lub miejscach publicznych jest to nierealne.
    • Gość: eagle Przybędzie jedynie śmieci po lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 00:06
      Próba zmuszenia siłą do płacenia za śmiecie spowoduje jedynie większe ilości
      śmieci, które zostaną wyrzucone gdzieś w lesie bez żadnych opłat. Obowiązkowo
      trzeba mieć umowę na wywóz śmieci z każdej posesji, niezależnie od tego ile
      mieszka tam osób.
      I tak: dom trzypiętrowy, zamieszkuje w nim 15 osób, a pojemnik 120 l-
      opróżniany raz na miesiąc. 95% śmieci wędruje "gdzieś" ...
      A może jednak wprowadzić podatek śmieciowy i niech każdy wyrzuca do woli, co
      tylko chce. NIe opłaci się nikomu wozić tych śmieci gdzieś do lasu, bo kontener
      będzie stał za rogiem i legalnie można wywalać, co tylko się chce.
      LUDZIE MYŚLCIE - TO NIE BOLI ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
      • Gość: Antoni Najwyższy czas na segregację śmieci IP: 82.139.50.* 25.04.06, 06:38
        Ktoś bardzo dobrze myśli w Magistracie ,przecież to same zyski dla nasego
        miasta . w innych państwach to zdało egzamin u nas też -powodzenia.
    • Gość: Adam Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 08:02
      Różnych podatków "cielowych" to u nas dużo, ale z czasem pieniądze z tych
      podatków idą na co inne niż na początku zakładano, np. podatek na drogi w
      paliwie, fundusze na inwalidów, działania p.alkoholowe, ochrona środowiska i
      inne.
      Oby z tym podobnie nie było.

Podatek będzie i śmieci dużo wszędzie.
    • Gość: aaa30 Re: Magistrat chce segregować śmieci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.05.06, 21:54
      Mam pytania do pomysłodawców:
      1. Jak zostanie załatwiony problem zsypów w wieżowcach, gdzie ludzie wyrzucają z
      wiaderka do zsypu mieszankę odpadów suchych, mokrych, a także przekwitłe kwiaty
      imieninowe ?
      2. W jaki sposób odbierane będą śmieci z kontenerków w prywatnych posesjach?
      Będą jeździć stadem trzy śmieciarki i każda będzie odbierać swój posegregowany
      odpad ? W chwili obecnej bez względu na to, czy to pojemnik z mokrym odpadem,
      czy z papierem, idzie do jednego bębna w śmieciarce.
      3. Dlaczego kochany magistrat nie uporządkuje w pierwszej kolejności śmieci u
      siebie, aby dać przykład ? Nie widać tam pojemników z segregowanymi odpadami.
      4. Jak to będzie wyglądało na cmentarzu ? Na Firleju na bramie jest informacja,
      że śmieci wyrzuca się do jednego kontenera, a szkło do drugiego. A tuż za bramą
      jest olbrzymi pojemnik (jeden), do którego wrzucane są stare wieńce plastikowe i
      z żywymi kwiatami, uschnięte wiązanki i wypalone znicze zarówno plastikowe jak i
      szklane. Gdy nareszcie ktoś ustawi osobny kontener na szkło, to czy będzie
      obowiązek usuwania resztek stearyny z wypalonych do połowy zniczy ?
      5. Czy włąściciele warsztatów produkujących śrubki też będą mieli obowiązek
      posiadania trzech kontenerków na śmieci? Jedynym ich odpadem są wióry metalowe.

Segregowanie śmieci jest słuszną decyzją, ale takie wymuszanie, jak to robi
      magistrat i straszenie podwojeniem stawki od razu rodzi podejrzenia, że jest to
      lobby firm śmieciowych i ktoś musiał wziąźć w łąpę, aby takie coś uchwalić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka