Dodaj do ulubionych

Podrożał podatek od psów

IP: 81.15.164.* 10.01.03, 07:20
Ta Radomska niech się puknie w łeb. Ja psa wziąłem bo był głodny
zziębnięty i w ogóle taki bidulek. Teraz mam zapłacić podatek za
uratowanie psu życia. To jakaś paranoja. Niech jeszcze uchalą
podatek od oddychania, posiadanych dzieci, a może od posiadanych
plemników?
Obserwuj wątek
    • jassp Re: Podrożał podatek od psów 10.01.03, 07:31
      "Niewykluczone też, że rozważymy obniżkę podatku w przyszłości -
      twierdzi Radomska." To trzeba zrobić natychmiast. 40 zł to jest
      jedzenie dla mojego psa na pół roku. Weżcie przykład z innych
      miast. Obiżają podatki od nieuchomości, gruntowy, za psa tylko
      10zł. Czy u nas nie znają się na ekonomi i nie umią liczyć.
      Przestudiujcie przykład z alkoholem. Nic was ta obiżka jescze
      nie nauczyła.
    • Gość: william Re: Podrożał podatek od psów IP: 212.244.243.* 10.01.03, 09:19
      Sprawny system ewidencji psów ? Może parę szczegółow ?
      • jassp Re: Podrożał podatek od psów 10.01.03, 09:43
        Gość portalu: william napisał(a):

> Sprawny system ewidencji psów ? Może parę szczegółow ?

Kilka pytań.

1.Czy to jest uprawomocniony hycel? Przecież taki system będzie więcej
        kosztował niż sumy zebrane z podatku od psa.
        2. A może PESEL dla psa?
        3. Ile kosztuje brak takiego podatku i co jego egzekucją?
        4. Czy schroniska płacą taki podatek?
        5. A dlaczego od kotów nie? Przezież czasami wiecej i bardzie smrodliwie
        koty "okupują" trawniki.
        OBNIŻYĆ PODATEK DO 10zł. !!!! ODWAGI .
        • Gość: JA Re: Podrożał podatek od psów IP: 81.15.164.* 12.01.03, 08:54
          jassp popieram
          • isoxazolidine Re: Podrożał podatek od psów 12.01.03, 12:02
            czy obniżenie podatku od piesów do powiedzmy 10-20PLN zrujnuje kase miasta ?
            nie sądze. zreszta mozna to łatwo zrównoważyc obnizając diety radnych i płace w
            UM.
            • Gość: GOŚĆ ****** Re: Podrożał podatek od psów IP: *.internet.radom.pl 12.01.03, 12:14
              Żołądkujecie się, a jestem przekonany że jak by był podatek w wysokośći 5 zł to
              i tak nikt z Was by go nie zapłacił, bo stiwrdzilbyście że od takiej małej
              sumy miasto nie zbiednieje.
              • sylvio Re: Podrożał podatek od psów 12.01.03, 12:36
                Generalnie jestem za obniżaniem podatków, lecz czy akurat w przypadku psów
                nieprzesadzamy. W końcu jest to 40 zł na rok, czyli jakieś 3,33 miesięcznie. A
                że podatek powinien być nie mam wątpiliwości. Przynajmniej dopóki właściciele
                będą pozwalać swym pieskom, psiakom czy psiskom „robić” gdzie popadnie. W
                cywilizowanym świecie sprząta się po swoich czwronogach. U nas odchody zostają
                na trawniku czy chodniku, dopóki ktoś w nie - za przeroszeniem - nie wdepnie.
                • jassp Re: Podrożał podatek od psów 12.01.03, 17:25
                  O key. Tylko co wzamian dostaję od miasta? NIC. Absolutnie NIC. Może dawali by
                  chociaż torebki i łopatki. A czy te pieniądzę chociaż są przekazywane dla tych
                  co wogóle coś tam sprzątają lub idą na utrzymanie schronisk. Czy jak pies jest
                  zarejestrowany na emeryta, rencistę, to nie płaci się podatku? A psy pilnujące
                  podwórek, stad, przecież ich ustawa nie obejmuje, a psy myśliwskie, psy
                  przewodnicy niewidomych, podobnie. Płacę ale za CO? Może to darowizna na rzecz
                  miasta, jeśli tak to można by było sobie odliczyć od podatku. Zresztą i tak
                  (nieodpłatnie) pieski nawozą miejskie trawniki, to powinna nam władza chociąż
                  podziękowąć za tą "naturalną saletre amonową".
                  • Gość: GOŚĆ ****** Re: Podrożał podatek od psów IP: *.internet.radom.pl 12.01.03, 17:59
                    Jak to nic dostajesz - identyfikator dla psa , który niejednemu już pomógł
                    odnaleźć drogę do domu. Co prawda taki identyfikator ja zrobiłem psu za cenę 10
                    zł :).
              • jassp Re: Podrożał podatek od psów 12.01.03, 17:36
                Gość portalu: GOŚĆ ****** napisał(a):

> Żołądkujecie się, a jestem przekonany że jak by był podatek w wysokośći 5 zł
                to
                >
                > i tak nikt z Was by go nie zapłacił, bo stiwrdzilbyście że od takiej małej
                > sumy miasto nie zbiednieje.

Chyba mało się znasz na psychologii i ekonomii. Słyszałeś że wódka potaniała i
                co z tego wyszło? Duży obrót to i duży zysk. Oczywiście 5 zł to jest cena
                nierealna i nie do zaakceptowania, ale jakieś....no myślę ...może...no właśnie
                jaka kwota jest realna w Radomiu? Proponuję 18zł56gr.
                • Gość: GOŚĆ ****** Re: Podrożał podatek od psów IP: *.internet.radom.pl 12.01.03, 18:07
                  Może na ekonomii się nie znam ale wiem, że jak ludzi się nie zmusi to nie za
                  płacą ( nawet jak miało by to być 50 gr.) Przykłady: jak by niesprawdzalni
                  biletów w autobusach to niewiele ludzi by je kasowało podobnie ze strefą
                  płatnego parkowania, abonamentem telewizyjnym i wieloma innymi opłatami.
                  Niestety większość Polaków uważa że prawo jest po to aby je łamać, a demokracja
                  oznacza że wszystko wolno - niestety tak nie jest.
                  • jassp Re: Podrożał podatek od psów 13.01.03, 07:55
                    Masz rację ale cześciowo. Wróćmy do artykułu z GW. Zacytuję tu kilka
                    zdań:"KIlka lat temu numerki dla psów pobrało ponad 3 tys. osób, a w ubiegłym
                    roku zapłaciło tylko 800." i "Wiele miast woli jednak stosować niższe opłaty i
                    mieć pewność, że będą one regulowane. Na przykład w Warszawie jest to w tym
                    roku 25 zł." Porównując tylko te dwa cytaty odpowiedz sobie sam.
                    Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy. Otóż (chyba) większość uważa że ten
                    podatek jak i te które wymieniłeś w ocenie społecznej i etycznej, są absolutnie
                    niesprawiedliwe. Bo coś dajemy a (chyba prawie)NIC nie otzymujemy...i wtedy w
                    człowieku rodzi się naturalny bunt. Nikt nie chce być frajerem. Pozdrawiam.
                    • Gość: GOŚĆ ****** Re: Podrożał podatek od psów IP: *.internet.radom.pl 13.01.03, 09:34
                      Który podatek wg Ciebie jest nieetyczny ( oprócz oczywiście tego "psiego" ) ?
                      U Łysych też rodzi się bunt dlaczego mam nie okradać?, dlaczego mam nie
                      okładać kijem?, wszystko zależy od tego jak wysoko postawimy sobie poprzeczkę,
                      a prawo jest takie jest i trzeba go przestrzegać. Chyba znasz byłego prezydenta
                      NY Rudolfa Giulianiego to on wylansował hasło "zero tolerancji" i to nawet dla
                      najmniejszego przestępstwa (np rzucenie papierka na ulicy), nie mówię
                      oczywiście o tym że jeżeli ktoś nie płaci za psa to za parę miesięcy zacznie
                      zabijać.
                      • Gość: friskies Re: Podrożał podatek od psów IP: *.tkdami.net / 172.17.0.* 13.01.03, 14:14
                        Znam tych buntowników(przyjaciół zwierząt),ich pupile biegają po radomskich
                        osiedlach ...
    • Gość: WEP Re: Podrożał podatek od psów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 18:01
      Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i z nich widać, że nikt nie poruszył
      problemu, który zawiera także omawiana Uchwała Rady Miejskiej. W dalszej części
      uchwały napisano, że opłata za pobranie podatku wynosi 50% (procent) kwoty
      podatku.
      Ja to rozumiem tak - 20 zł dla Urzędu Miasta, a 20 zł dla pracowników
      spółdzielni mieszkaniowych lub administracji domów, którzy będą podatek
      przyjmować. Nie muszą się wysilać, podatek przyjmą tylko od tych mieszkańców,
      którzy odwiedzą ich i będą mieli ochotę lub będą uważali, aby podatek zapłacić.
      Oczywiście wszystko odbędzie się w godzinach pracy.
      Miasto otrzyma tylko 20 zł od każdego psa.
      Może właściciele psów wpłacą taką kwotę do kasy miejskiej, bez udziału
      pośrednika. Miasto nic nie straci, a właściciele psów zaoszczędzą połowę kwoty.
      Tak można podatek obniżyć o połowę bez strat dla miasta.
      • Gość: Lauda Re: Podrożał podatek od psów IP: *.tkdami.net 28.02.03, 08:52
        Czy ktoś dokładnie wie na co przeznaczone są pieniądze
        z tytułu tego opodatkowania ???
    • Gość: WEP Re: Podrożał podatek od psów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 18:10
      W Uchwale jest także zapis, że opłata za pobranie podatku wynosi 50 procent
      kwoty podatku. 20 zł do kasy miast i 20 zł dla osoby pobierającej podatek, tj.
      pracowników spółdzielni mieszkaniowych i administracji domów. Właściciele psów
      powinni płacić bez pośrednika do kasy miejskiej. Miasto by nic nie straciło a
      podatek byłby niższy o połowę.
    • Gość: rubikon Re: Podrożał podatek od psów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 18:16
      pies przyjacielem człowieka trywialne , ale przyjazn kosztuje ....
    • Gość: s Re: Podrożał podatek od psów IP: *.libra / 192.168.11.* 28.02.03, 12:48
      ss
      • landola Re: Podrożał podatek od psów 01.03.03, 16:34
        ciekawe cz niedługo wprowadzą podatki od królików, chomików i innych szynszyli
        • Gość: friskies Re: Podrożał podatek od psów IP: *.tkdami.net 01.03.03, 21:24
          landola napisał(a):

> ciekawe cz niedługo wprowadzą podatki od królików, chomików i innych
          szynszyli
          raczej nie, gdyż jest już wprowadzony jako podatek od mięsa rzeźnego.
    • Gość: EP Re: Podrożał podatek od psów IP: *.tkdami.net / 172.16.5.* 12.08.03, 21:53
      Mamy już sierpień. Do końca sierpnia należy zapłacić podatek od posiadania psa.
      Ciekaw jestem ile jest npsów w Radomiu i od ilu zostanie zapłacony podatek.
      Pozostała sprawa podziału pieniędzy. Z 40 zł podatku 50% do kasy miasta, a 50%
      dla pracowników pobierających podatek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka