Gość: Thorez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 06:35 mam nadzieję że w związku z remontem znikną te wieśniackie reklamy z rogu Moniuszki i Żeromskiego... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mpu mpu um pa pa Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 07:02 Czy kolorystyka kamienic była dobierana wg jkiegos klucza? czerwona, zółta, zielona, różowa, niebieska, czerwona, zółta, zielona, różowa, niebieska.... Trochę cepeliada, czy wszystki muszą mieć takie mocne kolory? Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 07:31 a co to przeszkadza? czy wszystko musi być w odcieniach szarości lub odcieniach sraczkowatości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:55 kolorystyka jak te trzy majtkowe kamienice na Malczewskiego. Fe.................Ch..... ja..., czy w radomiu nie ma kororysty/ Durne przepisy uniemożliwiąją zaprojektowanie kolorystyki artystom, ponadto jeszcze malarze (pokojowi) dodatkowo zmieniaja ja wg potrzeb (tzn. zasobnika farb). Czy nie ma bata na takie praktyki? Obiecywano, że te obrzydliwe kolory z malczewskiego wyblakną, a jedno jest pewne - teraz farby tak nie blakną, jakościowo są lepsze niż kiedyś i to jest na nieszczście dla tych biednych kamienic. Architekci i konserwatorzy nie znają się na kolorach i pojecie ich jes blade o nich wprost proporcjonalnie go wymyślonej przez nich kolorystyki. Co to znaczy - dwa trzy kolory? Paranoja artystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:03 Oczywiście Radom i Malczewskiego. MPU należy wydelegować do np Wrocławia, Łodzi, Warszawy, Torunia, niech obejrzą kolorystykę kamienic, i to nie koniecznie ostatnią, nawet w PRL robili to lepiej (może wtedy jednak artyści projektowali?) i mimo fatalnych niekiedy farb. To co robi sie z kororystyką na Rynku, Rwańskiej itp. te kamienice na Zeromskiego..... Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 13:35 nie bardzo rozumiem o co biega ? kolory jak kolory , jednym sie podobają innym nie. ważne żeby kamienice się nie waliły , a tynki i gzymsy trzymały sie ścian. i żeby było czysto i bezpiecznie . a jeżeli miasto chce żeby było jeszcze ładnie to nie pomaluje te kamienice za własne pieniądze. nie ma jeszcze takich przepisów które nakazywałyby malowanie na taki lub inny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wołający w puszczy Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: 82.139.48.* 24.07.06, 13:52 Od lat apeluję na tym forum o powołanie stanowiska plastyka miejskiego, który wspólnie ze straż a miejską oczyściłby zabytkowe kamienice z ohydnych szyldów i plansz.To co wyprawia ta pani z Megi Styl w dawnych delikatesach to przykład najgorszego gustu z Sokołów. Dziwne, że nie ma siły na taką szpetotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:15 Ja sie zgadzam, ze kamienice nie powinny sie walic i powinny byc ladne, ale co ma zrobic wlasciciel, ktoremu umorza przez 3 lata 15-20 tysiecy podatku, a remont kosztuje 50 tysiecy. Oczywiscie mozna to s.....rzyc tak, jak to jest zrobione na ul. Rwanskiej - wszystko sie sypie, nawet okna nie sa wymienione. Ludzie, ktorzy siedza w urzedach nie maja pojecia o tym, co robia!!! A pomoc miasta jest kropla w morzu potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 15:31 pomoc miasta w tym temacie jest żadna. to zwolnienie z opłat podatku to ( w wiekszości przypadków) mizerne pieniądze. a 50 tyś. na wyremontowanie elewacji zabytkowej kamienicy (wraz z renowacją elementów ozdobnych) to troche za mało. rozmawiałem kiedyś z facetem który remontował kamienicę na Żeromskiego dla Kredyt Banku (ta naprzeciwko sezamu) powiedział że ten remont kosztował Bank 250 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:14 no to widzisz jak wielkie koszty wchodza w gre. Jakim cudem prywatny wlasciciel kamienicy ma miec pieniadze na remont, jezeli oczywiscie mowimy o elewacji, ktora nie rozleci sie po kilku latach!! Pomijam juz bzdurna ustawe, ktora zabrania powiekszania oplat za czynsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:21 co do ceny elewacji to nie wiem jaki jest koszt, ale kamienica Kredyt Banku jest naprawde imponujaca, piekna sztukateria. Nikt z wladz miasta nie zdaje sobie chyba sprawy z tego jak wiele pracy potrzeba do wiernego odtworzenia wszystkich detali i jakie sa to koszty. Nie mowie juz o kosztach, ktore trzeba poniesc na wymiane okien, dach, rynny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:00 no właśnie , 0ni chcą mieć piękne miasto , piękny deptak , piękne zabytki nie dając nic od siebie (nie licząc tych mizernych pieniędzy z podatków) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.12.radom.pilicka.pl 26.07.06, 08:31 Zgadzam sie ze kamienica w ktorej miesci sie Kredyt Bank naprawde wyglada bardzo ladnie. Pragne tez zauwazyc ze budynek ten nalezy do miasta a Kredyt Bank jedynie go wynajmuje. Poza tym remont kamienicy KB pocignal za soba takze remont elewacji Szkoly Plastycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:48 to prawda, ze kamienica nalezy do miasta, ale Kredyt Bank ma ja na zasadzie uzytkowania wieczystego i to oni wykonali remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megafon Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 18:46 > nie bardzo rozumiem o co biega ? > kolory jak kolory, jednym sie podobają innym nie. O co biega?! Sa pewne normy, wsparte wiedza, oraz tradycje. Oraz umiejetnosc projektowania. Takze w sprawie kolorystyki. Zatrudnianie wykształconych kierunkowo osob nie tylko w sprawie elewacji przekracza mozliwosci wladz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: 82.139.43.* 24.07.06, 15:03 Mam nadzieję, że wyremontowane i pokolorowane elewacje wydobedą prawdziwe pieno i rożnorodność naszych kamienic, a centrum tylko na tym zyska. Archtektonicznie radom jest jednym z lepiej zaprojektowanych miast. Nie mamy czego się wstydzić i bądźmy dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:26 Ładniejszy kolor, czy brzydszy. Wyblaknie czy nie to mało ważne...byleby nie przyszli ci "artyści" od grafitti. Za to powinni obcinać ręce i gwożdziem przytwierdzać do wypapranej ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 17:56 A właśnie że jest ważna kolorystyka. Podoba wam się taka? tak zamalowane kamienice na lata wizytówką nie najlepszą miasta. Kto wymyślił białe kolumny, rzeźby itp/ Widoczna jednorodność to wcale nie plus tego pomysłu. Barwy lokalne, nic pomysłu, bo tak najprościej. Nuda na całej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 18:04 no dobrze , a czy można prosic o konkrety? jak to według Ciebie ma wyglądac? tak opisowo mam do pomalowania fasadę 19 wiecznej kamienicy , może skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 800-600 Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:42 i33.photobucket.com/albums/d92/michal_w/uni.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 04:28 I co wnosi to zdjecie? Wlasnie 3 kolory i biale detale. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 07:27 no właśnie , co to ma być ? czym te kolory różnią sie od kolorów z projektów mpu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polder Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:24 Po przeczytaniu niektorych wypowiedzi nie mam watpliwosci, ze kolega bhjs albo pracuje w MPU, albo ma tam kogos z rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 14:45 he, he , kolega bhjs nie pracuje w MPU ani nikt z rodziny. chociaż mogłby bo syn i synowa kolegi bhjs są artystami plastykami po Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i projektowali już dla bhjs kolorystyke elewacji i klatek schodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 14:57 a na piłsudskiego 4 , zdjęcia wewn. elewacji są w "Galerii Zdjęc" w wątku "tak też mogą wyglądac stare kamienice" Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 16:51 hmmmm, a jak Ci się podoba kolorystyka kamienic na drugim zdjęciu? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=750&w=33357057&a=33376635 Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 18:19 niebrzydka , co za artysta to projektował ? Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 19:26 tak myślałem rozumiem że ma Pan uprawnienia architekta do wykonywania projektów kolorystycznych oraz że uzyskał Pan zezwolenia od odpowiednich służb miejskich na pomalowanie tych budynków. bo jeżeli nie , to jest to samowola budowlana i odpowiednie służby mogą nakazac Panu przywrócenie elewacji budynków do stanu pierwotnego :) . Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 22:33 A czy jest jakaś inna procedura? :) Wziąłem sobie farbę i pomalowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:16 też tak myślałem : wezmę sobie farbe i pomaluję . ale nie , jak była pomalowana połowa kamienicy podwórkowy donosiciel doniósł do Konserwatora Zabytków że to robimy. przyszły Panie i spisały protokół. poinformowały także o tym inne urzędy zainteresowane ściganiem takich przestępstw ( Wydz.Architektury , PINB ). po kilku dniach otrzymałem nakaz wstrzymania prac (oczywiście nie wstrzymałem) po kilkunastu dniach , już po zakończeniu robót , otrzymałem postanowienie abym wystąpił do Konserwatora o zgodę na kontynuowanie prac :) załączając projekt kolorystyczny (koszt projektu 10 tyś. zł. koszt całego malowania 20 tyś.zł. ). teraz czekam na decyzję abym , w związku z niewystąpieniem o zgodę na kontynuowanie prac , przywrócił wygląd elewacji do stanu pierwotnego :). Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:05 żartowałem przecież, oczywiste, ze była przeprowadzona cała procedura z akceptacją konserwatora zabytków :) Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:11 a ja nie żartowałem , nie będę wydawał pieniędzy emerytów i rencistów na bzdurne papierki i projekty kolorystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megafon Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 18:49 > Za to powinni obcinać ręce i gwożdziem przytwierdzać do wypapranej ściany. zgadzam sie. i jeszcze za to samo : autorow koszmarnych szyldow, cekiniarskiech reklam, "odmalowanych" kanarkiem cwiercelewacji przy parterze, i rozowych drzwi wejsciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:39 no pewnie , wszystkich pod pręgierz i w dyby. a artystom lub architektom płacić 10 tyś.zł. za pomazanie kartki papieru formatu A3 paroma kolorami Odpowiedz Link Zgłoś
bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:08 niezapłaciłem ani złotówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:52 Ludzie!!! Przeciez ktos to akceptuje, wszystkie zmiany trzeba zglaszac do Konserwatora Zabytkow i do Architektury. To nie jest az tak wiele pracy, zeby sprawdzic czy inwestor dziala zgodnie z planem. A jezeli jest to po co jakiekolwiek zezwolenia, skoro i tak mozna robic co sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loku Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:41 Boże, dlaczego ta komienica na rogu żeromskiego i fosza ma być niebiesko błękitna? www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=344215&page=7&pp=20 ostatnie 6 zdjęcie.majtkowo się zrobi i koszmarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR! Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 16:48 Jak dla mnie kolorystyka jets okay:-) nie ma sie nawet czego przyczepić teraz czas an realizację!Juź mam nadzieje z nową władzą! Odpowiedz Link Zgłoś