Dodaj do ulubionych

Remonty kamienic przy deptaku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 06:35
mam nadzieję że w związku z remontem znikną te wieśniackie reklamy z rogu
Moniuszki i Żeromskiego... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: mpu mpu um pa pa Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 07:02
      Czy kolorystyka kamienic była dobierana wg jkiegos klucza? czerwona, zółta,
      zielona, różowa, niebieska, czerwona, zółta, zielona, różowa, niebieska....
      Trochę cepeliada, czy wszystki muszą mieć takie mocne kolory?
      • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 07:31
        a co to przeszkadza? czy wszystko musi być w odcieniach szarości lub odcieniach
        sraczkowatości ?
        • Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:55
          kolorystyka jak te trzy majtkowe kamienice na Malczewskiego.
          Fe.................Ch..... ja..., czy w radomiu nie ma kororysty/ Durne
          przepisy uniemożliwiąją zaprojektowanie kolorystyki artystom, ponadto jeszcze
          malarze (pokojowi) dodatkowo zmieniaja ja wg potrzeb (tzn. zasobnika farb). Czy
          nie ma bata na takie praktyki? Obiecywano, że te obrzydliwe kolory z
          malczewskiego wyblakną, a jedno jest pewne - teraz farby tak nie blakną,
          jakościowo są lepsze niż kiedyś i to jest na nieszczście dla tych biednych
          kamienic. Architekci i konserwatorzy nie znają się na kolorach i pojecie ich
          jes blade o nich wprost proporcjonalnie go wymyślonej przez nich kolorystyki.
          Co to znaczy - dwa trzy kolory? Paranoja artystyczna.
          • Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:03
            Oczywiście Radom i Malczewskiego. MPU należy wydelegować do np Wrocławia,
            Łodzi, Warszawy, Torunia, niech obejrzą kolorystykę kamienic, i to nie
            koniecznie ostatnią, nawet w PRL robili to lepiej (może wtedy jednak artyści
            projektowali?) i mimo fatalnych niekiedy farb. To co robi sie z kororystyką na
            Rynku, Rwańskiej itp. te kamienice na Zeromskiego.....
            • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 13:35
              nie bardzo rozumiem o co biega ?
              kolory jak kolory , jednym sie podobają innym nie.
              ważne żeby kamienice się nie waliły , a tynki i gzymsy trzymały sie ścian.
              i żeby było czysto i bezpiecznie .
              a jeżeli miasto chce żeby było jeszcze ładnie to nie pomaluje te kamienice
              za własne pieniądze.
              nie ma jeszcze takich przepisów które nakazywałyby malowanie na taki lub inny
              kolor.
              • Gość: wołający w puszczy Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: 82.139.48.* 24.07.06, 13:52
                Od lat apeluję na tym forum o powołanie stanowiska plastyka miejskiego, który
                wspólnie ze straż a miejską oczyściłby zabytkowe kamienice z ohydnych szyldów i
                plansz.To co wyprawia ta pani z Megi Styl w dawnych delikatesach to przykład
                najgorszego gustu z Sokołów. Dziwne, że nie ma siły na taką szpetotę.
              • Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:15
                Ja sie zgadzam, ze kamienice nie powinny sie walic i powinny byc ladne, ale co
                ma zrobic wlasciciel, ktoremu umorza przez 3 lata 15-20 tysiecy podatku, a
                remont kosztuje 50 tysiecy. Oczywiscie mozna to s.....rzyc tak, jak to jest
                zrobione na ul. Rwanskiej - wszystko sie sypie, nawet okna nie sa wymienione.
                Ludzie, ktorzy siedza w urzedach nie maja pojecia o tym, co robia!!! A pomoc
                miasta jest kropla w morzu potrzeb.
                • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 15:31
                  pomoc miasta w tym temacie jest żadna.
                  to zwolnienie z opłat podatku to ( w wiekszości przypadków) mizerne pieniądze.
                  a 50 tyś. na wyremontowanie elewacji zabytkowej kamienicy (wraz z renowacją
                  elementów ozdobnych) to troche za mało.
                  rozmawiałem kiedyś z facetem który remontował kamienicę na Żeromskiego dla
                  Kredyt Banku (ta naprzeciwko sezamu)
                  powiedział że ten remont kosztował Bank 250 tyś.
                  • Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:14
                    no to widzisz jak wielkie koszty wchodza w gre. Jakim cudem prywatny wlasciciel
                    kamienicy ma miec pieniadze na remont, jezeli oczywiscie mowimy o elewacji,
                    ktora nie rozleci sie po kilku latach!! Pomijam juz bzdurna ustawe, ktora
                    zabrania powiekszania oplat za czynsze.
                  • Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:21
                    co do ceny elewacji to nie wiem jaki jest koszt, ale kamienica Kredyt Banku
                    jest naprawde imponujaca, piekna sztukateria. Nikt z wladz miasta nie zdaje
                    sobie chyba sprawy z tego jak wiele pracy potrzeba do wiernego odtworzenia
                    wszystkich detali i jakie sa to koszty. Nie mowie juz o kosztach, ktore trzeba
                    poniesc na wymiane okien, dach, rynny itp.
                    • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:00
                      no właśnie , 0ni chcą mieć piękne miasto , piękny deptak , piękne zabytki
                      nie dając nic od siebie (nie licząc tych mizernych pieniędzy z podatków) .
                    • Gość: Prezes Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.12.radom.pilicka.pl 26.07.06, 08:31
                      Zgadzam sie ze kamienica w ktorej miesci sie Kredyt Bank naprawde wyglada bardzo ladnie. Pragne tez zauwazyc ze budynek ten nalezy do miasta a Kredyt Bank jedynie go wynajmuje. Poza tym remont kamienicy KB pocignal za soba takze remont elewacji Szkoly Plastycznej.
                      • Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:48
                        to prawda, ze kamienica nalezy do miasta, ale Kredyt Bank ma ja na zasadzie
                        uzytkowania wieczystego i to oni wykonali remont.
              • Gość: Megafon Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 18:46
                > nie bardzo rozumiem o co biega ?
                > kolory jak kolory, jednym sie podobają innym nie.

O co biega?!
                Sa pewne normy, wsparte wiedza, oraz tradycje.
                Oraz umiejetnosc projektowania. Takze w sprawie kolorystyki.
                Zatrudnianie wykształconych kierunkowo osob nie tylko w sprawie elewacji
                przekracza mozliwosci wladz miasta.
    • Gość: grazia Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: 82.139.43.* 24.07.06, 15:03
      Mam nadzieję, że wyremontowane i pokolorowane elewacje wydobedą prawdziwe pieno
      i rożnorodność naszych kamienic, a centrum tylko na tym zyska. Archtektonicznie
      radom jest jednym z lepiej zaprojektowanych miast. Nie mamy czego się wstydzić
      i bądźmy dumni.
    • Gość: wesoła Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:26
      Ładniejszy kolor, czy brzydszy. Wyblaknie czy nie to mało ważne...byleby nie
      przyszli ci "artyści" od grafitti. Za to powinni obcinać ręce i gwożdziem
      przytwierdzać do wypapranej ściany.
      • Gość: NIKT Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 17:56
        A właśnie że jest ważna kolorystyka. Podoba wam się taka? tak zamalowane
        kamienice na lata wizytówką nie najlepszą miasta. Kto wymyślił białe kolumny,
        rzeźby itp/ Widoczna jednorodność to wcale nie plus tego pomysłu. Barwy
        lokalne, nic pomysłu, bo tak najprościej. Nuda na całej ulicy.
        • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 24.07.06, 18:04
          no dobrze , a czy można prosic o konkrety?
          jak to według Ciebie ma wyglądac? tak opisowo
          mam do pomalowania fasadę 19 wiecznej kamienicy , może skorzystam
          • Gość: 800-600 Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:42
            i33.photobucket.com/albums/d92/michal_w/uni.jpg
            • redoxygene Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 04:28
              I co wnosi to zdjecie? Wlasnie 3 kolory i biale detale.
            • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 07:27
              no właśnie , co to ma być ?
              czym te kolory różnią sie od kolorów z projektów mpu ?
              • Gość: polder Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:24
                Po przeczytaniu niektorych wypowiedzi nie mam watpliwosci, ze kolega bhjs albo
                pracuje w MPU, albo ma tam kogos z rodziny.
                • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 14:45
                  he, he , kolega bhjs nie pracuje w MPU ani nikt z rodziny.
                  chociaż mogłby bo syn i synowa kolegi bhjs są artystami plastykami po
                  Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i projektowali już dla bhjs
                  kolorystyke elewacji i klatek schodowych.
                  • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 14:48
                    A gdzie?
                    • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 14:57
                      a na piłsudskiego 4 , zdjęcia wewn. elewacji są w "Galerii Zdjęc" w wątku
                      "tak też mogą wyglądac stare kamienice"
                      • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 16:51
                        hmmmm, a jak Ci się podoba kolorystyka kamienic na drugim zdjęciu?
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=750&w=33357057&a=33376635
                        • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 18:19
                          niebrzydka , co za artysta to projektował ?
                          • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 19:14
                            ja.
                            • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 19:14
                              obie na zdjęciu.
                              • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 19:26
                                tak myślałem
                                rozumiem że ma Pan uprawnienia architekta do wykonywania projektów
                                kolorystycznych oraz że uzyskał Pan zezwolenia od odpowiednich służb miejskich
                                na pomalowanie tych budynków.
                                bo jeżeli nie , to jest to samowola budowlana i odpowiednie służby mogą
                                nakazac Panu przywrócenie elewacji budynków do stanu pierwotnego :) .
                                • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 25.07.06, 22:33
                                  A czy jest jakaś inna procedura? :) Wziąłem sobie farbę i pomalowałem.
                                  • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:16
                                    też tak myślałem : wezmę sobie farbe i pomaluję .
                                    ale nie , jak była pomalowana połowa kamienicy podwórkowy donosiciel doniósł
                                    do Konserwatora Zabytków że to robimy. przyszły Panie i spisały protokół.
                                    poinformowały także o tym inne urzędy zainteresowane ściganiem takich
                                    przestępstw ( Wydz.Architektury , PINB ).
                                    po kilku dniach otrzymałem nakaz wstrzymania prac (oczywiście nie wstrzymałem)
                                    po kilkunastu dniach , już po zakończeniu robót , otrzymałem postanowienie
                                    abym wystąpił do Konserwatora o zgodę na kontynuowanie prac :) załączając
                                    projekt kolorystyczny (koszt projektu 10 tyś. zł. koszt całego malowania
                                    20 tyś.zł. ).
                                    teraz czekam na decyzję abym , w związku z niewystąpieniem o zgodę na
                                    kontynuowanie prac , przywrócił wygląd elewacji do stanu pierwotnego :).
                                    • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:05
                                      żartowałem przecież, oczywiste, ze była przeprowadzona cała procedura z
                                      akceptacją konserwatora zabytków :)
                                      • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:11
                                        a ja nie żartowałem , nie będę wydawał pieniędzy emerytów i rencistów na
                                        bzdurne papierki i projekty kolorystyczne
      • Gość: Megafon Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 18:49
        > Za to powinni obcinać ręce i gwożdziem przytwierdzać do wypapranej ściany.

zgadzam sie.
        i jeszcze za to samo : autorow koszmarnych szyldow, cekiniarskiech
        reklam, "odmalowanych" kanarkiem cwiercelewacji przy parterze, i rozowych drzwi
        wejsciowych.
        • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 07:39
          no pewnie , wszystkich pod pręgierz i w dyby.
          a artystom lub architektom płacić 10 tyś.zł. za pomazanie kartki papieru
          formatu A3 paroma kolorami
          • pikalex Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:05
            przepłaciłeś.
            • bhjs Re: Remonty kamienic przy deptaku 26.07.06, 08:08
              niezapłaciłem ani złotówki :)
        • Gość: pafick Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:52
          Ludzie!!! Przeciez ktos to akceptuje, wszystkie zmiany trzeba zglaszac do
          Konserwatora Zabytkow i do Architektury. To nie jest az tak wiele pracy, zeby
          sprawdzic czy inwestor dziala zgodnie z planem. A jezeli jest to po co
          jakiekolwiek zezwolenia, skoro i tak mozna robic co sie chce.
    • Gość: loku Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:41
      Boże, dlaczego ta komienica na rogu żeromskiego i fosza ma być niebiesko błękitna?
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=344215&page=7&pp=20 ostatnie 6
      zdjęcie.majtkowo się zrobi i koszmarnie.
      • Gość: KR! Re: Remonty kamienic przy deptaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 16:48
        Jak dla mnie kolorystyka jets okay:-) nie ma sie nawet czego przyczepić teraz
        czas an realizację!Juź mam nadzieje z nową władzą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka