IP: 82.139.34.* 01.09.06, 11:13
napiszcie cos bliżej
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: jehowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:21
      www.watchtower.org
    • Gość: zycie Re: jehowi IP: *.internet.radom.pl 01.09.06, 15:08
      2x w zyciu robilem z nimi interesy, odradzam wszystkim, marudne toto strasznie,
      w zyciu codziennym bylo ok, ale jak przyszedl czas do interesow... masa problemow.
    • Gość: korn Re: jehowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 16:38
      Było zawsze na Żydów, teraz będzie na jehowych?
      • bad_apple Re: jehowi 01.09.06, 18:05
        cos blizej:)
        • Gość: Km Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 00:32
          Ponieważ piszę co pamiętam więc mogą być małe błey literowe i rzeczowe.
          Moim zdaniem jest to Sekta!!!
          Powstała w Stanach Zjednoczonych. Założył ja Rusell. Napisał on pare książek ma
          temat Pisma Św. Przepowiedział koniec świata. Niestety po jego
          śmierci "Jechowi" nie mogli się dogadać i powstał rozłam. Część poszła za
          Rutherfordem, który także zapowiadał koniec świata. Ale gdy się okazało, że nie
          było końca świata - tłumaczył ludziom że Jezus przyszedł na Ziemię ale w
          niewidzialnej formie. Nastepnie kupił dom i samochody dla proroków, którzy
          mieli zmartwychpowstać, ale do końca życia on mieszkał w tym domu. Nastepnym
          szefem Jechowych był Knorr (dobre skojarzenie :)) i On wymyślił zakaz tranfuzji
          krwi itp.
          Dziwne były losy Jechowych, bardzo często zmieniała sie nauka, kazdy
          przewodnicący wymyślał cos od Siebie.
          Aktualnie mnie bardzo niepokoi, że Jechowi licznie pracują w radomskim
          szkolnictwie!!! Nie mam prywtanie nic do Tych osób, ale jestem bardzo daleki od
          ich sposobu werbowania nowych członków.
          Jeżeli nie zna się Pisma Św w stopniu podstawowym to lepiej sie nie zabierać za
          dyskusję z Jechowymi. Ich argumentacja jest porażająca. Np W piśmie pisze,
          że: "nikt nie zna dnia ani godziny" ale jechowi znają ROK!!! itp itd
          Jeżeli ktoś się zastanawia czy wstąpić do tej sekty to bardziej polecam
          katolicką "odnowę w Duchu św", spotkania z radomskimi ewangelikami lub
          prawosławnymi. (chodzi o wiarę W Jezusa Chrystusa). Odradzam kontaktów
          z "nowoczesnymi" wyznaniami np. zielonoświątkowców, a szególnie ze zwolennikami
          Ellen White (to CI którzy uważają się za prawdziwych chrześcijan nie związanych
          z żadnym wyznaniem oraz pokazują publikację z wg ich prawdziwym dekalogiem -
          chodzi o rozdzielenie ostatniego przykazania)

• Gość: Khamsin Re: jehowi IP: *.chello.pl 02.09.06, 09:46
            :)) Błędy literowe i rzeczowe duże: Jehowa pisze się przez 'h' - koniecznie. To
            tak jakby oni napisali Papierz.

> Ich argumentacja jest porażająca. Np W piśmie pisze, że: "nikt nie zna dnia
            ani > godziny" ale jechowi znają ROK!!! itp itd

Który rok wg Ciebie obowiązuje ?? :)) I gdzie to przeczytałeś, bo to akurat jest
            najważniejsze. Źródło poproszę :))

PS.
            Powiedz mi proszę (znawco), dlaczego w gazetach spotkać można ogłoszenia:
            Świadka Jehowy do pracy przyjmę... ?? :))
            • Gość: daba Re: jehowi IP: *.udn.pl 02.09.06, 20:47
              może dlatego, że nie piją alkoholu,nie zdradzają żon,mają dobrą gadkę....może?
              • Gość: km Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 23:22
                :)) Błędy literowe i rzeczowe duże: Jehowa pisze się przez 'h' - koniecznie. To
                tak jakby oni napisali Papierz.

Tak - tylko gdzie są błędy rzeczowe!!!! viceznawco?
                Ciekawe - papiez jest urzędem na ziemi - a jehowa - to wymyslona
                (prawdopodobnie przez błąd jednego z mnichów przepisujących biblię lub
                uzupełnienie orginalnego tekstu pozbawionego samogłosek samogłoskami ze słowa
                adonai) nazwa przez organizację Ruswelta

Wystarczy pozrozmawiać z jehowymi a dowiesz się o który rok chodzi i jak jest
                liczony :)

Prosze podać choć jeden błąd rzeczowy !!!!!!!!!!!!!!

• Gość: Świadek Jehowy Re: jehowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:58
                  Ja jestem Świadkiem Jehowy a nie znam dnia ani godziny. Nikt ze Świadków nie
                  zna. A do pracy nas przyjmują chętnie ze względu na uczciwość.

Imię Boże Jehowa jest znane od dawna. Czy Mickiewicz, Konopnicka i Słowacki
                  byli Świadkami Jehowy? A przecież w swoich wierszach posługiwali się tym imieniem.
                  www.rumburak.friko.pl/BIBLIA/JHWH/literatura/index.php
                  Czy papież, który uważa 2 wydanie Biblii Tysiąclecia za swój dar wie, że w niej
                  7000 razy zawarte jest imię Jahwe??
                  • Gość: op Re: jehowi IP: *.radom.pl 22.09.06, 12:06
                    A mnie oszukal swiadek Jehowy!!!!uczciwosc? to BREDNIA!!!
            • Gość: ja Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 23:23
              Nie widziałem nigdy takiego ogłoszenia!!! Chyba że drukują je w strażnicy - ale
              niestety tego nie czytam !!!
              • Gość: Khamsin Re: jehowi IP: *.chello.pl 03.09.06, 15:27
                Polecam tzw Biblię Gdańską. Wychodzi, że forma Jehowa była znana na prawie 300
                lat przed rzeczonym ŚJ. Dodatkowo zachęcam do zapoznania się ze sławnym dziełem
                Quo Vadis, gdzie Sienikiewicz posługuje się tą samą formą - czyżby był SJ ?
                Nijakiemu Jacekowi Kaczmarskiemu ta forma też nie jest obca. Zapraszam do
                Gdańska, do kościoła NMP... Tam również jest w/w forma. Chyba jesteś w temacie,
                albo tak ci się zdaje.
                • Gość: km Re: jehowi IP: 82.139.8.* 27.09.06, 22:11
                  W Bieszczadach - koło schroniska "U bacy" (centrum imaginoskopi) mieszkała
                  kobieta - ŚJ (być może jeszcze żyje). Kiedy Jechowi wymyslili, że ok 1975r
                  będzie koniec swiata (Jechowych zachęcam do literatury Strażnicy itp z tego
                  okresu /pewnie będą problemy ze znalezieniem prasy z tamtego czasu/) konieta ta
                  zabrała cały swój dobytek - zwierzęta itp i wraz z mężem wyszła na pobliska
                  górę, aby tam poczekać na ów koniec. Niestety, nie doczekała sie i gdy
                  zgłodniała musiała wrócić do swojego mieszkania :). Od tej pory nie pokazywała
                  się ludziom (wstyd).
                  W tamtych czasach wielu jehowych odeszło od organizacji straznicy
                  Później szef jehowych wymyślił, że ta data oznaczała coś innego (i tak
                  pozostało)

/Dla zainteresowanych - jestem w stanie odszukać numerów Straznicy mówiących o
                  końcu swiata/

Jeżeli chodzi o nazwę jehowa - to z całą pewnością jest błędna!!!
    • Gość: Moher Sprawdzony sposób na Jehowych !!!! IP: *.tkdami.net 22.09.06, 14:40
      jakieś 5 lat temu do mych drzwi zadzwonili jehowi , (2 panie) wręczyły mi ulotkę
      , długo nie myśląc wyjełem zapalniczke z kieszeni i na ich oczach spaliłem tą
      ulotke , do dnia dzisiejszego nie zawitali ponownie 2 raz do mych drzwi , mimo
      że niedawno widziałem jak molestowali sąsiada do mnie jakoś już nie chcą
      przychodzić a szkoda :]

tym samym sposobem traktuje także akwizytorów z tele2 itd.
      • Gość: wesoła Re:Moher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:52
        Co, mają przychodzić do prostaka? Nie chciałeś wziąć ulotki? to trzeba było
        podziękować grzecznie i poprosić, żeby więcej nie przychodzili. Ja tak zrobiłam
        i też mam spokój.
        • domel_radom Akcja Jehowi 22.09.06, 21:59
          Moje spotkanie bylo z nimi baaardzo szybkie :]

Siedze przy kompie, normalnie, legalnie a tu ktos poka w drzwi. Jako, ze bylem
          w swoim domostwie calkowicie jedyna zywa dusza, takoz musialem wstanac z fotela
          i przemiescic swoj organiz o oddalone o 3,56m drzwi :) Nie patrzajac w wizjer
          szybkim, zdrowym ruchem otworzylem drzwi domostwa za ktorymi stala para - jakze
          pieknie sie prezentujaca - Pana starszego z Panem mlodszym. Jako, ze nie mialem
          ochoty na przebywanie w ich towarzystwie wiecej niz nakazuje minimum kultury,
          przez 10 sekund wysluchiwalem "kazania" zebym wzial folder reklamowy. OK.
          Szybko wezme to szybciuchniej wroce do kompa :) wiec wzialem, polozylem pod
          lustrem, nie lookajac ni razu na den ulotke.

Po odejsciu od komputera, podczas pochodu mego w strone pokoju gdzie zostal
          podany obiad pod lustrm zobaczylem kartke, mowie sobie "ok. wezme, co oni tam
          chcieli" Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy zobaczylem, ze ulotka w moich rekach
          wcale nie reklamuje zadnego perfum ani pizzy czy czegokolwiek innego zas
          Zlot Jehowych! :/

Kartka nagle zaczela parzyc, wprost wyfrunela z rak moich niczym wrobelek.
          Mysle sobie: "No zeby to! Beda teraz przychodzic przez rok!" Ale poki co,
          w zadne niedzielne przedpoludnie, zaden "nawrociciel" jeszcze do domu mojego
          nie dotarl.

A jakby juz przyszedl to... :D

Jaki z tego moral? Patrz co Ci w rece wciskaja :D

Pozdrawiam serdecznie! :))
          • zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 26.09.06, 12:27
            czytam te powyzsze posty i zastanawiam sie nad niektorych niewiedza czy
            glupota.Zeby w takich kestiach zabierac glos nie wystarczy zwyczajny jarmarczny
            polot tu trzeba jezeli nie wiedzy to kultury.Mialem kontakt przez kilka lat ze
            Swiadkami Jechowy(tak to brzmi a nie jacys jechowi to tez swiadczy o wiedzy)
            pracowalem z nimi mieszkalem w poblizu i zapewniam Was że to śa wyjatkowi
            ludzie, intersowalem sie ich nauczaniem przeczytalem kilka razy Pismo Swiete i
            tam na temat Jechowa jest dokladne wyjasnienie a Ci co pisza inaczej poprostu
            nie maja zadnej wiedzy.To nie jest sekta jakbys chcial zglebic wiedze na temat
            sekt to poczytaj sobie fachowa literature.Może tylko zapytam Cie czy wiesz co
            znaczy słowo parafianin bo tak czesto słyzszy sie w kosciele katolickim?A
            jeżeli nie wiesz to zajrzyj do słownika ok?
            • Gość: Km Re: Akcja Jehowi IP: 82.139.8.* 27.09.06, 22:22
              > Mialem kontakt przez kilka lat ze
              > Swiadkami Jechowy(tak to brzmi a nie jacys jechowi to tez swiadczy o wiedzy)
              Jeżeli chodzi o wiedzę to: Świadkami JeHowy!

> Może tylko zapytam Cie czy wiesz co znaczy słowo parafianin bo tak czesto
              >słyzszy sie w kosciele katolickim
              parafianin (sjp.pwn.pl/lista.php?co=parafianin)
              1. «członek parafii»
              2. daw. «człowiek zacofany i ograniczony»
              I jak wiesz Kościół Katolicki używa tego słowa w pierwszym znaczeniu!!!
              np. dziewka
              1. daw. «kobieta rozwiązła»
              2. daw. «niezamężna dziewczyna pracująca jako służąca na wsi»
              (to samo słowo i dwa różne znaczenia!!!)

---> Gratuluję wiedzy i poczucia humoru!

Jeżeli choć raz przeczytałbyś całe Pismo Święte (bez lektury Strażnicy!!!) to
              byś wiedział, że nauka ŚJ jest fikcją!!!

Wracając do słownika JP
              sekta
              1. «odłam wyznaniowy jakiejś religii; też: grupa ludzi skupiona wokół jakiegoś
              przywódcy, mająca własną religię»
              2. «grupa społeczna stanowiąca odłam wśród wyznawców jakiejś ideologii»

Więc ŚJ są SEKTĄ!!!
              Pozdrawiam!
            • Gość: anetax Re: Akcja Jehowi IP: 80.249.4.* 27.09.06, 22:23
              Popieram twoje zdanie. Mam do czynienia z osobą, ktora jest tego wyznania.
              Nigdy mi nie narzucala swojej wiary, pytam czesto z ciekawosci jak u nich
              wszystko wyglada i na co dzien i od swieta. A jesli chodzi o slowo
              parafianin :) to sie usmialam jak przeczytalam w slowniku :))) Pozwole sobie
              wkleic ze slownika (z internetu )
              1. członek parafii; 2. przestarzale: człowiek bez ogłady, wykształcenia,
              zacofany, ograniczony
              Mam tylko pytanie od kiedy to jest przestarzale? Mam wrazenie, ze nie od kilku
              wiekow:)
              Pozdrawiam zwlaszcza tych, ktorzy mysla, ze cos wiedza a tak niestety nie jest:)
              • zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 27.09.06, 23:47
                szanowny KM mam problem bo nie wiem czy jestes Nr1 czy Nr 2 jeżeli chodzi o te
                objasnienia slowa parafianin, ale mniejsza z tym ja nie musze czytac Straznicy
                żeby zrozumiec Pismo Swiete jestem realnie myslącym czlowiekiem inttersuja mnie
                rozne zagadnienia intersowalem sie tez innymi religiami nie sektami, bo sekty
                dla jasnosci sa nielegalnymi organizacjami natomiast wyznanie Swiadkow Jehowy
                jest religia i to zalegalizowana prawnie.Skad ta nienawiśc Parafianinie? Czy
                tak sie objawia milośc do bliźniego? A czy wszyscy musza byc wierzący?
                Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu.
                • zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 27.09.06, 23:57
                  Km- przeczytalem Twoj poprzedni post o tej goralce i tak sie zastanawiam po
                  pierwsze jak to wg Ciebie jest Jechowa czy JeHowa? bo w zalezności chyba od
                  natchnienia róznej uzywasz pisowni i jeszcze Parafaininie masz odwage pouczac
                  innych ale to szczegół, tak sobie mysle ze skoro dysponujesz literatura z
                  okresu !975 roku to musialaes być czynnym uczestnikiem Swiadków Jechowy za co
                  Cie z przyjemnością pochwalam, ale za co Cie wywalili? bo takie nasuwa sie
                  skojarzenie?
                • Gość: KM Re: Akcja Jehowi IP: 82.139.8.* 28.09.06, 23:53
                  Jezeli myslisz, że używając słowa parafinin obrażasz mnie to się mylisz!!!
                  Nie żywię nienawiści do ludzi którzy twierdzą, że są Świadkami Jechowy,
                  członkami Hare Krishna itp. twierdzę jedynie, że organizacje do których należą
                  są sektami i mają na nich szkodliwy wpływ!!!
                  Dla ścisłości sekta NIE JEST organizacją nielegalną!!! Każdy "związek
                  wyznaniowy" można bez wiekszych problemów zarejestrować (choć od paru lat
                  wymagana jest dużo większa liczba wyznawców niż kiedyś)
                  Pismo Święte nie jest przeznaczone dla osób "realnie myślących" aby zrozumieć
                  sens tekstów tam zawartych należy posiadać spore przygotowanie historyczne i
                  językoznawcze.
                  Nigdy nie byłem ŚJ i nie będę!!! Materiały o których piszę (odnośnie końca
                  świata) są ogólnie dostępne - wystarczy tylko chcieć je znaleźć!
                  Życzę powodzenia
                  P.S. Czy wiesz kiedy ŚJ wymyślili zakaz trnsfuzji krwi i to, że Jezus umarł na
                  palu a nie krzyżu ?

• Gość: kosiaż Re: jehowi IP: 82.139.8.* 28.09.06, 07:09
      Wywalili go bo rżnął te klientki które należą do ZBORU.
      Jej tam ten kaznodzieja czy jak mu tam ma super.
      Tyle towaru! Nie do przrobienia!
    • Gość: jeho Re: jehowi IP: 82.139.34.* 28.09.06, 16:52
      czy znacie chochoła darka prowadzi spotkania macie tel w jakie dni ,napiszcie
      cos o nim
      • Gość: gosc Re: jehowi IP: *.abhsia.telus.net 29.09.06, 04:57
        mieszkam w kraju duzej tolerancji religijnej,pomimo to Swiadkowie Jahve nie
        ciesza sie zbyt duza popularnoscia.Zasady religi znam dobrze, mialam duzo
        rodziny i przyjaciol w tej sekcie,ciagle chcieli mnie nawracac.Najlepsi
        Swiadkowie Jahve sa nowo nawroceni,Ci natomiast ktorzy sa kilka pokolen w tej
        religi nie roznia sie niczym od dobrego katolika czy babtysty.Jak w kazdej
        religi mamy osoby mniej lub wiecej wierzace.Samo wykucie na pamiec Pisma
        Swietego nie czyni nas lepszymi.PRZECZYTAJCIE LIST SW.PAWLA O MILOSCI.Jest to
        zdecydowanie religia kontrolujaca,graniczy fanatyzmem religijnym, fatalistyczna
        • Gość: anez Re: jehowi IP: 82.139.34.* 30.09.06, 09:03
          witam wlasnie dzis chodza po ustroniu starszy pan i nie wyglendna kobieta
          udzielają porady aby byc zbawionym czy znacie chochoła jak mozna z nim
          nawiązać kontakt
          • Gość: mr jehowi IP: *.53.udn.pl 30.09.06, 20:51
            poczytajcie sobie najpierw tu ...apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/
            • Gość: wrona Re: jehowi IP: *.53.udn.pl 30.09.06, 21:00
              jehowici mają tyle bibli i ich interpretacji ilu jest jej przewodniczących...
              • zwyczajny5 Re: jehowi 02.10.06, 19:46
                Radom

Re: Kardynał Ratzinger tuszował pedofilię w Kości
                Autor: Gość: rosa IP: 82.139.43.*
                Data: 02.10.06, 12:24
                • Gość: KM Re: jehowi IP: *.tkdami.net 03.10.06, 20:23
                  Chyba Ci się coś w główce przestawiło
                  • zwyczajny5 Re: jehowi 03.10.06, 20:58
                    a cóz szanowny Parafianinie mogło sie poprzestawiać? Takie są realia i nie
                    tylko zajmij sie ta patologia a nie wydziwiasz o jakiejś goralce, nawet jezeli
                    takie informacje o 1975 roku były rozpowszechniane to chyba mniej zła czynily
                    aniżeli zachowania dewiacyjne panow w sukienkach nie wspomne juz o kapusiach
                    ktorzy donosili ubecji i jak sie okazuje bylo tego dosc sporo czyli zwykli
                    Judasze i cos jeszcze maasz do powiedzenia?
                    • Gość: KM Re: jehowi IP: *.tkdami.net 06.10.06, 00:04
                      A Twój ojciec nie donosił ?
                      • zwyczajny5 Re: jehowi 06.10.06, 07:53
                        wyobraż sobie że nie donosil, dumny z podniesiona głowa odpowiem Ci że taka
                        postawą przepłacił trzyletnim cięzkim więzieniem ale to inna bajka.Naszym
                        tematem bylo wyznanie Ś.J. a może i szerzej - uczciwośc ludzi obojetnie jaka
                        reprezentuja religę, nie mylić z sektą.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka