Gość: olka IP: 82.139.34.* 01.09.06, 11:13 napiszcie cos bliżej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: jehowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:21 www.watchtower.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zycie Re: jehowi IP: *.internet.radom.pl 01.09.06, 15:08 2x w zyciu robilem z nimi interesy, odradzam wszystkim, marudne toto strasznie, w zyciu codziennym bylo ok, ale jak przyszedl czas do interesow... masa problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: jehowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 16:38 Było zawsze na Żydów, teraz będzie na jehowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Km Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 00:32 Ponieważ piszę co pamiętam więc mogą być małe błey literowe i rzeczowe. Moim zdaniem jest to Sekta!!! Powstała w Stanach Zjednoczonych. Założył ja Rusell. Napisał on pare książek ma temat Pisma Św. Przepowiedział koniec świata. Niestety po jego śmierci "Jechowi" nie mogli się dogadać i powstał rozłam. Część poszła za Rutherfordem, który także zapowiadał koniec świata. Ale gdy się okazało, że nie było końca świata - tłumaczył ludziom że Jezus przyszedł na Ziemię ale w niewidzialnej formie. Nastepnie kupił dom i samochody dla proroków, którzy mieli zmartwychpowstać, ale do końca życia on mieszkał w tym domu. Nastepnym szefem Jechowych był Knorr (dobre skojarzenie :)) i On wymyślił zakaz tranfuzji krwi itp. Dziwne były losy Jechowych, bardzo często zmieniała sie nauka, kazdy przewodnicący wymyślał cos od Siebie. Aktualnie mnie bardzo niepokoi, że Jechowi licznie pracują w radomskim szkolnictwie!!! Nie mam prywtanie nic do Tych osób, ale jestem bardzo daleki od ich sposobu werbowania nowych członków. Jeżeli nie zna się Pisma Św w stopniu podstawowym to lepiej sie nie zabierać za dyskusję z Jechowymi. Ich argumentacja jest porażająca. Np W piśmie pisze, że: "nikt nie zna dnia ani godziny" ale jechowi znają ROK!!! itp itd Jeżeli ktoś się zastanawia czy wstąpić do tej sekty to bardziej polecam katolicką "odnowę w Duchu św", spotkania z radomskimi ewangelikami lub prawosławnymi. (chodzi o wiarę W Jezusa Chrystusa). Odradzam kontaktów z "nowoczesnymi" wyznaniami np. zielonoświątkowców, a szególnie ze zwolennikami Ellen White (to CI którzy uważają się za prawdziwych chrześcijan nie związanych z żadnym wyznaniem oraz pokazują publikację z wg ich prawdziwym dekalogiem - chodzi o rozdzielenie ostatniego przykazania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khamsin Re: jehowi IP: *.chello.pl 02.09.06, 09:46 :)) Błędy literowe i rzeczowe duże: Jehowa pisze się przez 'h' - koniecznie. To tak jakby oni napisali Papierz. > Ich argumentacja jest porażająca. Np W piśmie pisze, że: "nikt nie zna dnia ani > godziny" ale jechowi znają ROK!!! itp itd Który rok wg Ciebie obowiązuje ?? :)) I gdzie to przeczytałeś, bo to akurat jest najważniejsze. Źródło poproszę :)) PS. Powiedz mi proszę (znawco), dlaczego w gazetach spotkać można ogłoszenia: Świadka Jehowy do pracy przyjmę... ?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daba Re: jehowi IP: *.udn.pl 02.09.06, 20:47 może dlatego, że nie piją alkoholu,nie zdradzają żon,mają dobrą gadkę....może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 23:22 :)) Błędy literowe i rzeczowe duże: Jehowa pisze się przez 'h' - koniecznie. To tak jakby oni napisali Papierz. Tak - tylko gdzie są błędy rzeczowe!!!! viceznawco? Ciekawe - papiez jest urzędem na ziemi - a jehowa - to wymyslona (prawdopodobnie przez błąd jednego z mnichów przepisujących biblię lub uzupełnienie orginalnego tekstu pozbawionego samogłosek samogłoskami ze słowa adonai) nazwa przez organizację Ruswelta Wystarczy pozrozmawiać z jehowymi a dowiesz się o który rok chodzi i jak jest liczony :) Prosze podać choć jeden błąd rzeczowy !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świadek Jehowy Re: jehowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:58 Ja jestem Świadkiem Jehowy a nie znam dnia ani godziny. Nikt ze Świadków nie zna. A do pracy nas przyjmują chętnie ze względu na uczciwość. Imię Boże Jehowa jest znane od dawna. Czy Mickiewicz, Konopnicka i Słowacki byli Świadkami Jehowy? A przecież w swoich wierszach posługiwali się tym imieniem. www.rumburak.friko.pl/BIBLIA/JHWH/literatura/index.php Czy papież, który uważa 2 wydanie Biblii Tysiąclecia za swój dar wie, że w niej 7000 razy zawarte jest imię Jahwe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: jehowi IP: *.radom.pl 22.09.06, 12:06 A mnie oszukal swiadek Jehowy!!!!uczciwosc? to BREDNIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jehowi IP: *.tkdami.net 02.09.06, 23:23 Nie widziałem nigdy takiego ogłoszenia!!! Chyba że drukują je w strażnicy - ale niestety tego nie czytam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khamsin Re: jehowi IP: *.chello.pl 03.09.06, 15:27 Polecam tzw Biblię Gdańską. Wychodzi, że forma Jehowa była znana na prawie 300 lat przed rzeczonym ŚJ. Dodatkowo zachęcam do zapoznania się ze sławnym dziełem Quo Vadis, gdzie Sienikiewicz posługuje się tą samą formą - czyżby był SJ ? Nijakiemu Jacekowi Kaczmarskiemu ta forma też nie jest obca. Zapraszam do Gdańska, do kościoła NMP... Tam również jest w/w forma. Chyba jesteś w temacie, albo tak ci się zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: jehowi IP: 82.139.8.* 27.09.06, 22:11 W Bieszczadach - koło schroniska "U bacy" (centrum imaginoskopi) mieszkała kobieta - ŚJ (być może jeszcze żyje). Kiedy Jechowi wymyslili, że ok 1975r będzie koniec swiata (Jechowych zachęcam do literatury Strażnicy itp z tego okresu /pewnie będą problemy ze znalezieniem prasy z tamtego czasu/) konieta ta zabrała cały swój dobytek - zwierzęta itp i wraz z mężem wyszła na pobliska górę, aby tam poczekać na ów koniec. Niestety, nie doczekała sie i gdy zgłodniała musiała wrócić do swojego mieszkania :). Od tej pory nie pokazywała się ludziom (wstyd). W tamtych czasach wielu jehowych odeszło od organizacji straznicy Później szef jehowych wymyślił, że ta data oznaczała coś innego (i tak pozostało) /Dla zainteresowanych - jestem w stanie odszukać numerów Straznicy mówiących o końcu swiata/ Jeżeli chodzi o nazwę jehowa - to z całą pewnością jest błędna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moher Sprawdzony sposób na Jehowych !!!! IP: *.tkdami.net 22.09.06, 14:40 jakieś 5 lat temu do mych drzwi zadzwonili jehowi , (2 panie) wręczyły mi ulotkę , długo nie myśląc wyjełem zapalniczke z kieszeni i na ich oczach spaliłem tą ulotke , do dnia dzisiejszego nie zawitali ponownie 2 raz do mych drzwi , mimo że niedawno widziałem jak molestowali sąsiada do mnie jakoś już nie chcą przychodzić a szkoda :] tym samym sposobem traktuje także akwizytorów z tele2 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła Re:Moher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:52 Co, mają przychodzić do prostaka? Nie chciałeś wziąć ulotki? to trzeba było podziękować grzecznie i poprosić, żeby więcej nie przychodzili. Ja tak zrobiłam i też mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Akcja Jehowi 22.09.06, 21:59 Moje spotkanie bylo z nimi baaardzo szybkie :] Siedze przy kompie, normalnie, legalnie a tu ktos poka w drzwi. Jako, ze bylem w swoim domostwie calkowicie jedyna zywa dusza, takoz musialem wstanac z fotela i przemiescic swoj organiz o oddalone o 3,56m drzwi :) Nie patrzajac w wizjer szybkim, zdrowym ruchem otworzylem drzwi domostwa za ktorymi stala para - jakze pieknie sie prezentujaca - Pana starszego z Panem mlodszym. Jako, ze nie mialem ochoty na przebywanie w ich towarzystwie wiecej niz nakazuje minimum kultury, przez 10 sekund wysluchiwalem "kazania" zebym wzial folder reklamowy. OK. Szybko wezme to szybciuchniej wroce do kompa :) wiec wzialem, polozylem pod lustrem, nie lookajac ni razu na den ulotke. Po odejsciu od komputera, podczas pochodu mego w strone pokoju gdzie zostal podany obiad pod lustrm zobaczylem kartke, mowie sobie "ok. wezme, co oni tam chcieli" Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy zobaczylem, ze ulotka w moich rekach wcale nie reklamuje zadnego perfum ani pizzy czy czegokolwiek innego zas Zlot Jehowych! :/ Kartka nagle zaczela parzyc, wprost wyfrunela z rak moich niczym wrobelek. Mysle sobie: "No zeby to! Beda teraz przychodzic przez rok!" Ale poki co, w zadne niedzielne przedpoludnie, zaden "nawrociciel" jeszcze do domu mojego nie dotarl. A jakby juz przyszedl to... :D Jaki z tego moral? Patrz co Ci w rece wciskaja :D Pozdrawiam serdecznie! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 26.09.06, 12:27 czytam te powyzsze posty i zastanawiam sie nad niektorych niewiedza czy glupota.Zeby w takich kestiach zabierac glos nie wystarczy zwyczajny jarmarczny polot tu trzeba jezeli nie wiedzy to kultury.Mialem kontakt przez kilka lat ze Swiadkami Jechowy(tak to brzmi a nie jacys jechowi to tez swiadczy o wiedzy) pracowalem z nimi mieszkalem w poblizu i zapewniam Was że to śa wyjatkowi ludzie, intersowalem sie ich nauczaniem przeczytalem kilka razy Pismo Swiete i tam na temat Jechowa jest dokladne wyjasnienie a Ci co pisza inaczej poprostu nie maja zadnej wiedzy.To nie jest sekta jakbys chcial zglebic wiedze na temat sekt to poczytaj sobie fachowa literature.Może tylko zapytam Cie czy wiesz co znaczy słowo parafianin bo tak czesto słyzszy sie w kosciele katolickim?A jeżeli nie wiesz to zajrzyj do słownika ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Km Re: Akcja Jehowi IP: 82.139.8.* 27.09.06, 22:22 > Mialem kontakt przez kilka lat ze > Swiadkami Jechowy(tak to brzmi a nie jacys jechowi to tez swiadczy o wiedzy) Jeżeli chodzi o wiedzę to: Świadkami JeHowy! > Może tylko zapytam Cie czy wiesz co znaczy słowo parafianin bo tak czesto >słyzszy sie w kosciele katolickim parafianin (sjp.pwn.pl/lista.php?co=parafianin) 1. «członek parafii» 2. daw. «człowiek zacofany i ograniczony» I jak wiesz Kościół Katolicki używa tego słowa w pierwszym znaczeniu!!! np. dziewka 1. daw. «kobieta rozwiązła» 2. daw. «niezamężna dziewczyna pracująca jako służąca na wsi» (to samo słowo i dwa różne znaczenia!!!) ---> Gratuluję wiedzy i poczucia humoru! Jeżeli choć raz przeczytałbyś całe Pismo Święte (bez lektury Strażnicy!!!) to byś wiedział, że nauka ŚJ jest fikcją!!! Wracając do słownika JP sekta 1. «odłam wyznaniowy jakiejś religii; też: grupa ludzi skupiona wokół jakiegoś przywódcy, mająca własną religię» 2. «grupa społeczna stanowiąca odłam wśród wyznawców jakiejś ideologii» Więc ŚJ są SEKTĄ!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetax Re: Akcja Jehowi IP: 80.249.4.* 27.09.06, 22:23 Popieram twoje zdanie. Mam do czynienia z osobą, ktora jest tego wyznania. Nigdy mi nie narzucala swojej wiary, pytam czesto z ciekawosci jak u nich wszystko wyglada i na co dzien i od swieta. A jesli chodzi o slowo parafianin :) to sie usmialam jak przeczytalam w slowniku :))) Pozwole sobie wkleic ze slownika (z internetu ) 1. członek parafii; 2. przestarzale: człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony Mam tylko pytanie od kiedy to jest przestarzale? Mam wrazenie, ze nie od kilku wiekow:) Pozdrawiam zwlaszcza tych, ktorzy mysla, ze cos wiedza a tak niestety nie jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 27.09.06, 23:47 szanowny KM mam problem bo nie wiem czy jestes Nr1 czy Nr 2 jeżeli chodzi o te objasnienia slowa parafianin, ale mniejsza z tym ja nie musze czytac Straznicy żeby zrozumiec Pismo Swiete jestem realnie myslącym czlowiekiem inttersuja mnie rozne zagadnienia intersowalem sie tez innymi religiami nie sektami, bo sekty dla jasnosci sa nielegalnymi organizacjami natomiast wyznanie Swiadkow Jehowy jest religia i to zalegalizowana prawnie.Skad ta nienawiśc Parafianinie? Czy tak sie objawia milośc do bliźniego? A czy wszyscy musza byc wierzący? Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: Akcja Jehowi 27.09.06, 23:57 Km- przeczytalem Twoj poprzedni post o tej goralce i tak sie zastanawiam po pierwsze jak to wg Ciebie jest Jechowa czy JeHowa? bo w zalezności chyba od natchnienia róznej uzywasz pisowni i jeszcze Parafaininie masz odwage pouczac innych ale to szczegół, tak sobie mysle ze skoro dysponujesz literatura z okresu !975 roku to musialaes być czynnym uczestnikiem Swiadków Jechowy za co Cie z przyjemnością pochwalam, ale za co Cie wywalili? bo takie nasuwa sie skojarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Akcja Jehowi IP: 82.139.8.* 28.09.06, 23:53 Jezeli myslisz, że używając słowa parafinin obrażasz mnie to się mylisz!!! Nie żywię nienawiści do ludzi którzy twierdzą, że są Świadkami Jechowy, członkami Hare Krishna itp. twierdzę jedynie, że organizacje do których należą są sektami i mają na nich szkodliwy wpływ!!! Dla ścisłości sekta NIE JEST organizacją nielegalną!!! Każdy "związek wyznaniowy" można bez wiekszych problemów zarejestrować (choć od paru lat wymagana jest dużo większa liczba wyznawców niż kiedyś) Pismo Święte nie jest przeznaczone dla osób "realnie myślących" aby zrozumieć sens tekstów tam zawartych należy posiadać spore przygotowanie historyczne i językoznawcze. Nigdy nie byłem ŚJ i nie będę!!! Materiały o których piszę (odnośnie końca świata) są ogólnie dostępne - wystarczy tylko chcieć je znaleźć! Życzę powodzenia P.S. Czy wiesz kiedy ŚJ wymyślili zakaz trnsfuzji krwi i to, że Jezus umarł na palu a nie krzyżu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosiaż Re: jehowi IP: 82.139.8.* 28.09.06, 07:09 Wywalili go bo rżnął te klientki które należą do ZBORU. Jej tam ten kaznodzieja czy jak mu tam ma super. Tyle towaru! Nie do przrobienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeho Re: jehowi IP: 82.139.34.* 28.09.06, 16:52 czy znacie chochoła darka prowadzi spotkania macie tel w jakie dni ,napiszcie cos o nim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jehowi IP: *.abhsia.telus.net 29.09.06, 04:57 mieszkam w kraju duzej tolerancji religijnej,pomimo to Swiadkowie Jahve nie ciesza sie zbyt duza popularnoscia.Zasady religi znam dobrze, mialam duzo rodziny i przyjaciol w tej sekcie,ciagle chcieli mnie nawracac.Najlepsi Swiadkowie Jahve sa nowo nawroceni,Ci natomiast ktorzy sa kilka pokolen w tej religi nie roznia sie niczym od dobrego katolika czy babtysty.Jak w kazdej religi mamy osoby mniej lub wiecej wierzace.Samo wykucie na pamiec Pisma Swietego nie czyni nas lepszymi.PRZECZYTAJCIE LIST SW.PAWLA O MILOSCI.Jest to zdecydowanie religia kontrolujaca,graniczy fanatyzmem religijnym, fatalistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anez Re: jehowi IP: 82.139.34.* 30.09.06, 09:03 witam wlasnie dzis chodza po ustroniu starszy pan i nie wyglendna kobieta udzielają porady aby byc zbawionym czy znacie chochoła jak mozna z nim nawiązać kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr jehowi IP: *.53.udn.pl 30.09.06, 20:51 poczytajcie sobie najpierw tu ...apologetyka.katolik.net.pl/content/section/23/64/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrona Re: jehowi IP: *.53.udn.pl 30.09.06, 21:00 jehowici mają tyle bibli i ich interpretacji ilu jest jej przewodniczących... Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: jehowi 02.10.06, 19:46 Radom Re: Kardynał Ratzinger tuszował pedofilię w Kości Autor: Gość: rosa IP: 82.139.43.* Data: 02.10.06, 12:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: jehowi IP: *.tkdami.net 03.10.06, 20:23 Chyba Ci się coś w główce przestawiło Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: jehowi 03.10.06, 20:58 a cóz szanowny Parafianinie mogło sie poprzestawiać? Takie są realia i nie tylko zajmij sie ta patologia a nie wydziwiasz o jakiejś goralce, nawet jezeli takie informacje o 1975 roku były rozpowszechniane to chyba mniej zła czynily aniżeli zachowania dewiacyjne panow w sukienkach nie wspomne juz o kapusiach ktorzy donosili ubecji i jak sie okazuje bylo tego dosc sporo czyli zwykli Judasze i cos jeszcze maasz do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: jehowi IP: *.tkdami.net 06.10.06, 00:04 A Twój ojciec nie donosił ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny5 Re: jehowi 06.10.06, 07:53 wyobraż sobie że nie donosil, dumny z podniesiona głowa odpowiem Ci że taka postawą przepłacił trzyletnim cięzkim więzieniem ale to inna bajka.Naszym tematem bylo wyznanie Ś.J. a może i szerzej - uczciwośc ludzi obojetnie jaka reprezentuja religę, nie mylić z sektą.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś