Gość: dumbledore IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 20.03.03, 18:46 hehehe, mogłyby na miotlach Bagdad zdobyc i po klopocie. A swoja droga jak z taka stuknieta baba - feministka w zyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zbig należy im się szczególny szacunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.03, 02:07 rechot idioty przeminie, pamięć o tych protestach pozostanie; nawet przez chwilę nie były one osamotnione - w całej Polsce protestowało przynajmniej 2 tysiące osób - to i tak wielki sukces demokracji w tym naszym umęczonym kraju; Protesty w KATOWICACH - fotoreportaż manyworlds.w.interia.pl/mw/forum/katowice.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PITAGOR Re: należy im się szczególny szacunek IP: *.internet.radom.pl 21.03.03, 06:37 Podobno nawet w Jedlni Letnisko odbyła się demonstracja przeciwko wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sawa Re: należy im się szczególny szacunek IP: *.4en.com.pl / 192.168.2.* 21.03.03, 09:06 I na pewno zrobilo to na wielkim swiecie wrazenie... Ale protestujcie dalej, myslac ze was ktos slucha Jest to jakis pomysl na nude Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Przewłocki list otwarty do prezydenta RP IP: *.ds.pg.gda.pl 21.03.03, 09:28 Gdańsk 2003-03-21 Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski List otwarty Szanowny Panie Prezydencie, w związku z udziałem polskich żołnierzy, po stronie atakującej, przy wyraźnym sprzeciwie społecznym, apeluję o jak najszybsze wycofanie mojego kraju z tej wojny. To niedopuszczalne, żeby Polska, tak długo bez suwerenności, teraz zbrojnie pomagała mocarstwu w podboju. Bez znaczenia jest fakt dyktatorskich rządów, w Europie też mamy państwo z dyktaturą. W przypadku niepodjęcia, jak najszybszych działań w celu ratowania honoru 78% Polaków przeciwnych wojnie, z przykrością proszę Pana o złożenie urzędu. Miał być Pan Prezydentem wszystkich Polaków. Jeżeli, w takiej sytuacji, nie zrezygnuje Pan z funkcji proszę o pozbawienie mnie polskiego obywatelstwa. Na protesty uliczne nikt już w tym kraju nie zwraca uwagi, od dwunastu lat ciągle ktoś protestuje, głoduje, bije się na ulicach z policją…Nasze społeczeństwo oszukiwane przez dekadę, okradane, przez coraz to nowych aferzystów, popada w anomię. Jak ten kraj wygląda? Jakie perspektywy mają ludzie, zarabiający po dwudziestu latach pracy 800 pln netto? Nadzieja na poprawę, we wstąpieniu do Unii Europejskiej do której chcemy się przyłączyć. Nie zostajemy kolejnym Stanem Ameryki... Teraz coś takiego. Panie Prezydencie wstyd mi, że jestem Polakiem. Wstyd, wobec wszystkich Arabów, Europejczyków i reszty świata również. Polska pokazała, że za nic ma tradycyjne kontakty krajami arabskimi. Kiedyś przecież tak wiele naszych firm działało w między innymi w Iraku, na kontrakty jeździli lekarze. Będzie mi bardzo przykro zrzec się obywatelstwa, kocham ten kraj, ale jest to jedyna forma jaką mogę zaprotestować. Nie chcę być obywatelem jednego z czterech państw atakujących. Tym bardziej że NATO nie prowadzi oficjalnie żadnych działań, więc Nasz udział nie wynika ze zobowiązań pakt. Proszę o szybką reakcję, w przeciwnym wypadku, będę czuł się zmuszony odesłać Panu Paszport i Dowód Osobisty. Apelując do Pańskich lewicowych korzeni, z poważaniem, Damian Przewłocki Kopie wysyłam do Gazety Wyborczej, Rzeczpospolitej i umieszczam na listach dyskusyjnych Internecie. **************************************************************** *********** Apeluję o wysyłanie do prezydenta listów o tej, lub podobnej treści, może się opamięta? Adres kancelarii prezydenta: www.prezydent.pl/poc/index.php3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: list otwarty do prezydenta RP IP: *.internet.radom.pl 21.03.03, 09:47 Kilka lat temu w 1999 roku, podobne listy pisano w proteście przeciwko agresji NATO na suwerenne państwo - nową Jugosławię (obecnie Serbię). Pamiętam protesty przeciwko barbarzyńskiemu bombardowaniu Belgradu i słynne tarcze przypinane sobie do pleców przez protestujących. Wkrótce okazało się, że te "okrucieństwo" zaowocowało powrotem demokracji, powrotem Serbii do rodziny krajów europejskich i wysłaniem do więzienia rzeźnika Bałkanów - Milosewicza. Dlatego jako Polak jestem dumny z tego, że mój kraj uczestniczy w miarę swoich skromnych możliwości aktywnie w niesieniu WOLNOŚCI dla Narodu irackiego i w procesie likwidacji zagrożeń dla całego świata, jakie niósł swoimi rządami Saddam H. Dlatego dowodu osobistego nie złożę. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Re: list otwarty do prezydenta RP - wysłałem... 21.03.03, 14:48 po niewielkiej modyfikacji: Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski Szanowny Panie Prezydencie, w związku z podpisaniem przez Pana zgody na udział polskich żołnierzy po stronie atakującej, przy wyraźnym sprzeciwie społecznym, apeluję o jak najszybsze wycofanie mojego kraju z tej wojny. To niedopuszczalne, żeby Polska, tak długo bez suwerenności, teraz zbrojnie pomagała jedynemu hipermocarstwu w podboju. Bez znaczenia jest fakt dyktatorskich rządów, w Europie też mamy państwo z dyktaturą i chociaż jest tak blisko, nie zdecydował się Pan na wysłanie tam nawet attache wojskowego. W przypadku braku podjęcia jak najszybszych działań w celu ratowania honoru 80% Polaków przeciwnych wojnie, z przykrością będę zmuszony prosić Pana o rozważenie możliwości wcześniejszego złożenie urzędu. Miał być Pan Prezydentem wszystkich Polaków. Wszystko jednak wskazuje na to, że moralnie warunki ku temu ustały. Ponieważ i tak nie może Pan łączyć 2 funkcji pełniąc tak odpowiedzialny urząd, proszę o jego złożenie w celu umożliwienia sobie wystąpienia o obywatelstwo amerykańskie, tak aby bez dalszych przeszkód mógł Pan objąć pożądane przez Pana stanowisko w strukturach Sojuszu Północnoatlantyckiego. Na protesty uliczne nikt już w tym kraju nie zwraca uwagi, od dwunastu lat ciągle ktoś protestuje, głoduje, bije się na ulicach z policją (nie dalej jak wczoraj policja rozpędziła pokojową demonstrację młodzieży w Warszawie). Nasze społeczeństwo oszukiwane przez dekadę, okradane, przez coraz to nowych aferzystów, popada w anomię. Jak ten kraj wygląda? Jakie perspektywy ma 50% obywateli w wieku produkcyjnym, którzy pozostają w naszym kraju bez pracy? Czy reszta, zwłaszcza zarabiający po dwudziestu latach pracy 800 pln netto ma ich może z tego utrzymać? Jedyna nadzieja na poprawę, we wstąpieniu do Unii Europejskiej do której chcemy się przyłączyć. Nie zostajemy przecież kolejnym Stanem Ameryki... Jednak swoją decyzją najprawdopodobniej zamknął Pan nam nawet tę ostatnią drogę ratunku. Panie Prezydencie, wstyd mi, że jestem Polakiem. Wstyd, wobec wszystkich Arabów, Europejczyków i reszty świata. Polska pokazała, że za nic ma tradycyjne kontakty z krajami arabskimi, a aktywnie przyczyniając się do demontażu ONZ, że za nic ma również prawo międzynarodowe i wspólnotę międzynarodową. Nie chcę być obywatelem jednego z czterech państw atakujących, podobnie jak nie chce tego 8 na 10 Polaków. Trudno jest jednak mi sobie wyobrazić, żeby to oni wszyscy mieli z Pańskiego powodu porzucic polskie obywatelstwo. Znacznie bardziej racjonalnym rozwiązaniem będzie, gdy to Pan jeden zdecyduje się na taki krok. Bez Pana Polska może się obejść, bez nas - nie. Dlatego własnie proszę o zrzeczenie się przez Pana urzędu w trybie pilnym, bo tylko to warunkuje możliwość nabycia przez Pana rzeczonego obywatelstwa, które zarazem uczyni pomocnym sprawowanie oczekiwanej przez Pana funkcji w strukturach NATO, tak abyśmy jako kraj mieli jeszcze szansę na wyjście z tej okropnej sytuacji z twarzą. Apelując do Pańskich intelektualnych korzeni, z poważaniem, Zbig... www.prezydent.pl/poc/index.php3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.tkdami.net 21.03.03, 10:55 Protest wystosowany przez Przedwyborczą Koalicję Kobiet do prezydenta i premiera RP Szanowny Panie Prezydencie, Przewdwyborcza Koalicja Kobiet protestuje przeciwko wysyłaniu polskich żołnierzy do Iraku. Uczestnictwo Polski w tej wojnie narusza elementarne zasady prawa międzynarodowego, polskiej konstytucji, praw człowieka i sprawiedliwości społecznej. Swoją decyzją o wmieszaniu Polski w międzynarodową awanturę szkodzi Pan Polsce i polskim obywatelom. Jesteśmy Pańskim zachowaniem szczególnie oburzone jako kobiety, które zawsze w największym stopniu cierpią z powodu konfliktów militarnych. Po pierwsze, narusza Pan Konstytucję RP, która w art. 26 wyklucza udział polskich sił zbrojnych w wojnie napastniczej, gdyż stanowi, że polskie siły zbrojne służą jedynie ochronie niepodległości i nienaruszalności granic, a nie w celu przygotowania lub prowadzenia agresji na inne państwa. Po drugie, Pańskie decyzje stoją w sprzeczności z poglądami zdecydowanej większości polskiego społeczeństwa. Polacy nie chcą tej wojny. Pokazują to wszystkie sondaże opinii społecznej i liczne demonstracje przeciwników wojny. Po trzecie, decyzja o napaści na Irak pociągnie za sobą śmierć tysięcy niewinnych kobiet i dzieci. Okropieństwa wojny zawsze w największym stopniu dotykają kobiet. Każda wojna niesie ze sobą cierpienie kobiet i dziewczynek z powodu gwałtów, które są jedną z bardziej okrutnych zbrodni wojennych. Podobnie jak większość polityków, intelektualistów i zwykłych ludzi na świecie, wierzymy, że tej tragedii można było zapobiec. Po czwarte, nieprzemyślana decyzja o poparciu wojny może zaszkodzić polskiemu wejściu do UE. Uważamy za skandal, że polskie władze doprowadzają do poważnego konfliktu z Niemcami i Francją. Jest to zagrożenie polskiej racji stanu i dążeń wszystkich rządów RP po 1989 roku. Dlatego chcemy przekazać Panu prezydentowi sprzeciw 85 organizacji kobiecych skupionych w Przedwyborczej Koalicji Kobiet i zapewnić, że o decyzjach politycznych przez Pana podjętych z pewnością nie zapomnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dumbledore Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 21.03.03, 11:06 A protestowalas kobiecino w 1956 jak ruscy mordowali Budapeszt a w 1968 Prage. Pisalas listy do Gomulki i Brezniewa zeby nie wjezdzali na czolgach z bratnia pomoca? Gdzie wtedy bylas bohaterko niewarta zlamanego grosza? Jak jestes taka odwazna to jedz do Bagdadu i zostan zywa tarcza. Watpie czy Ci kobiecino odwagi starczy. Jedyne co potrafisz to pisac zalosne pisemka. Odpowiedz Link Zgłoś
welon1 Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku 21.03.03, 11:41 Brawo!!! Nie ma nic gorszego niz natchnieni pacyfisci i anarchisci, ktorzy protestuja przeciwko atakowi na skretynialego dyktatora niszczacego swoj narod i szkolacego terrostow a siedza cicho gdy wojska Putina morduja kobiety i dzieci w Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lauda Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.tkdami.net 21.03.03, 15:10 Jest tylko jeden sposób aby polska polityka wewnętrzna i zagraniczna była bardziej uczciwa - NIE GŁOSOWAĆ WIĘCEJ NA MILLERA, KWAŚNIEWSKIEGO RYWINA, CZARZASTEGO, KWIATKOWSKIEGO itd. Ci ludzie jeszcze kilka lat temu pluli na NATO, wysługiwali się Moskwie bo taki mieli interes osobisty. Twierdzę, że ta "metamorfoza" ma takie samo podłorze. Samouwielbienie i buta Kwaśniewskiego razi zwykłych obywateli i potwierdza fakt, jak bardzo elity SLD oderwały się od społeczeństwa które niebawem wystawi rachunki socjalistom za ich rządy. Nawet "Ordynacka" nie pomoże. pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.internet.radom.pl 21.03.03, 15:36 Panie dumbledore jesteś pan wielki . Popieram pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sig Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 17:42 hmmm gdyby radomianki troszke pomyslaly i sprobowaly poinformowac wieksze grono zainteresowanych w manifestacji to prosze o kontakt sig@antynazi.org Duzo osob nie wiedzialo i nie przyszlo na protest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dumbledore Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.acn.pl / 10.64.5.* 21.03.03, 18:27 Gość portalu: sig napisał(a): > hmmm gdyby radomianki troszke pomyslaly i sprobowaly > poinformowac wieksze grono zainteresowanych w manifestacji to > prosze o kontakt sig@antynazi.org > Duzo osob nie wiedzialo i nie przyszlo na protest A jestem ciekaw czy protestowales w 1979 roku jak ruskie najechaly Afganistan? Gdzie wtedy byles pacyfisto od siedmiu bolesci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sober Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.NYCMNY83.covad.net 21.03.03, 23:58 Radomiaki to TEPAKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeradom Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.tkdami.net 22.03.03, 11:27 W ramach protestu na bezprawny atak Imperialistów na wolny i rozwijąjacy się nasz braterski Irak, nasza spółdzielnia rękodzielnicza zwiększyła o 324% produkcję brzozowych mioteł.Dzięki nim nasze cudowne kobiety będą bliżej swoich przyjaciółek w walce o wolny i postępowy świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrol Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.tkdami.net 22.03.03, 18:10 A ilu amerykańskich młodych chłopców zgineło w drugiej wojnie światowej za europejczyków? Jak trwoga to wszyscy patrzą w stronę AMERYKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.tkdami.net 22.03.03, 22:06 Look! www.orient.art.pl/ Pozdrawiam! Elizabeth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuczek Re: Radomianki przeciwko wojnie w Iraku IP: *.swps.edu.pl / 192.168.17.* 26.03.03, 13:23 ludzie maja prawo wyrazac swoja opinie. to ze ktos mowi ze jest przeciwny nie znaczy ze musi tam jechac. jezeli boi sie o los ludzi w iraku, boi sie tez o siebie. traktujcie ich z szacunkiem, bo gdyby wojna grozila naszemu krajowi, chcielibysmy aby inni zrobili cos dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś