Dodaj do ulubionych

Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spraw...

23.01.07, 17:25
Przejedź się piękna blondynko o godz 16.30 z Ustronia na Południe ulicą
Gajową zanim zaczniesz wypisywać bzdury. Daj jakąś sensowną alternatywę wobec
koncepcji, która jest. Chłop jeszcze z Tobą wytrzymuje ? Czy zwiał ?
Obserwuj wątek
    • the_good_son Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spraw.. 23.01.07, 17:56
      A gdzie można znaleźć ten tekst ze stanowiskiem Kocham Radom w sprawie
      obwodnicy? Nie widzę go nigdzie w gazecie
      • pitagor Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 23.01.07, 18:00
        pdf:
        www.kochamradom.pl/oswiadczenie.pdf

doc:
        www.kochamradom.pl/oswiadczenie.doc
        • the_good_son Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 23.01.07, 18:19
          Dzięki!!
    • Gość: BB Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spraw.. IP: 82.139.33.* 23.01.07, 19:15
      Z kim Pani dyskutuje?Ze "wszechwiedzącymi" i "nieomylnymi" kujonami z
      wprowadzającej w błąd nazwy Kocham Radom? Przecież co oni powiedzą (a raczej ich
      lewicowy guru-kluza i isox) to jest świętość (a dla nie wierzących-aksjomat).
      • Gość: Andrzej Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.01.07, 19:28
        Czy kiedy mówimy o obwodnicy płd. to mówimy o drodze co połączy Osiedle Południe
        z marketem Real? Bo dla mnie obwodnica ma sens taki jak zachodnia, wtedy jest
        obwodnica. Jeśli jest inaczej to nazwijmy temat po włściwym imieniu.
        • igor06 Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 23.01.07, 20:11
          Obwodnica południowa nie jest po to, żeby być "elementem miejskiego systemu
          ulicznego" jak uważa pani architekt Maj. Obwodnica jest właśnie po to, aby
          przejąć tranzyt, żeby nie wchodził on do miasta i nie obciążął ulic układu
          miejskiego.

Tereny przemysłowe Potkanowa "o nieciekawej zabudowie", jak to określiła pani
          Maj, powinny być obsługiwane właśnie przez obwodnice, by transport ciężarowy
          surowców i wyrobów (TIR-y) był jak najkrótszy. Nieciekawa zabudowa jest dla
          obwodnic miast bez znaczenia. Na ścieżki krajobrazowo-widokowe trzeba się
          wybierać rowerem, a nie TIR-em.

Czy zdaniem pani architekt Maj obwodnice miast powinny być prowadzone przez
          najładniejsze i zabytkowe dzielnice, żeby zapewnić piękne widoki przejezdnym
          TIR-om? A może to zrobić jeszcze na wysokich estakadach, aby zapewnić piękne widoki?
          • Gość: IGNORANT Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:11
            JAK MAWIALI PROFESOROWIE NA RÓŻNYCH RENOMOWANYCH UCZELNIACH: NIE UCZCIE SIĘ TO
            BĘDZIECIE W RADOMIU PRACOWAĆ !!!!!!!!!!!!!
      • pitagor Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 23.01.07, 20:26
        Jak dziecko, cały czas to samo.
        Przynajmniej ścierają się poglądy i dyskusja jest merytoryczna, za to Twojej
        wypowiedzi daleko do tego.
    • Gość: ZIDI Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spraw.. IP: *.tkdami.net 23.01.07, 21:36
      Aż trudno się nie zgodzić. Ale taki plan bardzo odpowiadał Panu Skwarczyńskimu.
      Mieszkancowi Godowa. Właścicielowi fatalnego domu
    • jdk Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 24.01.07, 01:09
      Witam serdecznie!

Pani Elżbieta Maj napisała o "nieprzychylnej ocenie wybranego wariantu
      obwodnicy Radomia w ciągu drogi nr 7 dokonanej przez stowarzyszenie Kocham
      Radom".

Szkoda, że nasze stanowisko nie ukazało się w elektronicznym wydaniu gazety -
      nie wszyscy mieli okazję z nim się zapoznać. Pełna wersja dostępna jest na
      naszej stronie: www.kochamradom.pl

Chciabym jedynie krótko odnieść się do listu p. Maj: nasz postulat od początku
      zmierzał do tego, aby obydwa alternatywne przebiegi obwodnicy (nazwijmy je
      umownie jako "dalszy" oraz "bliższy") dokładnie porównać. W procedurze
      zastosowanej przez GDDKiA takie porównanie nie było możliwe, gdyż sporządzono
      jedynie projekt dalszego przebiegu. Bliższego nie sporządzono - więc tak
      naprawdę dyskusja, który jest lepszy a który gorszy, jest dość nieścisła.

Ponadto, nie odniesiono się do licznych zastrzeżeń zgłaszanych na spotkaniu
      wrześniowym odnośnie przebiegu "dalszego", wybranego obecnie przez Prezydenta
      Radomia.

Dziwi to, że ci sami urzędnicy, którzy zgłaszali we wrześniu te zastrzeżenia,
      dziś najwyraźniej już ich nie widzą.

Być może wariant dalszy jest lepszy, ale moim zdaniem nie da się dziś tego
      jednoznacznie stwierdzić.

Osobną kwestią jest tzw. południowa obwodnica Radomia. Jak widać, panuje tu też
      pewna niejasność, bo mianem "południowa obwodnica Radomia" określa się zarówno
      tzw. "obwodnicę miejską" (od Al. Grzecznarowskiego do granic miasta na
      Południu / Potkanowie) oraz rzeczywistą "obwodnicę południową" ciągu drogi S12.

Moim zdaniem brakuje rzetelnej dyskusji zarówno nad przebiegiem jednej jak i
      drugiej drogi.

Do tego tematu powrócimy.

Pozdrawiam!
      • Gość: Dziecko_mędrca Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.01.07, 21:34
        Cieszy mnie,że chce Pan wyjaśnić co się gra w sprawie obwodnicy płd., czy może
        nawet dwóch o czym słyszę po raz pierwszy. Proponowałbym przyjąc jakąś
        nomenklaturę, niech obwodnica będzie obwodnicą i omija Radom szerokim łukiem, a
        droga miejska niech zyska swoją włściwa nazwę. Zdaje mi się, że nade wszystko
        należy nadrabiać zaległości lat dwudziestu i przeciąc od strony Osiedla Płd.
        bezkolizyjnie tory gdzieś na wysokości ul.Godowskiej i dalej wskoczyć w przebieg
        tz. obwodnicy płd.do market Real przy Grzecznarowskiego. To dla miasta jest
        pilne i dałbym spokój z dołączaniem tej drogi gdzieś doE7, bo to może skutkować
        nanesieniem ruchu tranzytowego na miasto, a to nie jst dobre dla mieszkańców
        osiedli mieszkaniowych.
    • Gość: ja Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 09:13
      A może tak najlepiej puścic obwodnice Żeromką ,co? debilka...
      • iuslex Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 24.01.07, 10:14
        Kilka dni temu miałem okazję zobaczyć przebieg zachodniej obwodnicy Radomia
        proponowany przez GDDKiA. No i niestety z przykrością musze stwierdzić że ten
        wariant jest jednak zły.
        Otóż nie jestem biegły w tzw. kwestiach środowiskowych, choć nawet dla laika
        jasne jest że wariant GDDKiA ewidentnie niekorzystnie wpłynie na krajobraz
        doliny Radomki.
        Planowany przebieg obwodnicy zdecydowanie jest zbyt daleki i kosztowny. Patrząc
        na plany taki przebieg doprowadzi do negatywnych skutów w układzie
        przestrzennym Radomia. Sądzę że bliższy wariant jest jednak lepszy dla Radomia
        (początkowo przyznaję sądziłem inaczej). W wielu materiałach wprowadzano opinię
        publiczną w błąd twierdząc że wariant GDDKiA jest niewiele dalszy od wariantu
        tzw. bliższego. Sądziłem że zbyt bliskie przeprowadzenie obwodnicy spowoduje
        ograniczenie rozwojowe Radomia, ale myliłem się. W wariancie GDDKiA przebieg
        obwodnicy jest tak daleki, że kompletnie nie będzie miał korzystnych skutków
        dla przyszłości naszego miasta.
        Mam nadzieję, że jednak Prezydent jednak wycofa się z poparcia koncepcji
        GDDKiA, sądze że nawet kosztem przesunięcia terminu rozpoczęcia budowy trzeba
        podjąc próbę zmiany przebiegu obwodnicy. Wiem że cofanie juz podjętych decycji
        nie jest dobrze widziane, ale ta decyzja wymaga zmiany. Mam nadzieję, że ten
        temat będzie dyskutowany podczas spotkania z Prezydentem.
        Argumentację dla zmiany decyzji będzie można łatwo znaleźć. Sądzę że środki
        zaoszczędzone można zdecydowanie wykorzystać lepiej w innym miejscu np. przy
        S12 lub S9.
        • igor06 Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 24.01.07, 10:40

iuslex napisał:

> Planowany przebieg obwodnicy zdecydowanie jest zbyt daleki i kosztowny. Patrząc
          >
          > na plany taki przebieg doprowadzi do negatywnych skutów w układzie
          > przestrzennym Radomia. Sądzę że bliższy wariant jest jednak lepszy dla Radomia
          > (początkowo przyznaję sądziłem inaczej). W wielu materiałach wprowadzano opinię
          >
          > publiczną w błąd twierdząc że wariant GDDKiA jest niewiele dalszy od wariantu
          > tzw. bliższego. Sądziłem że zbyt bliskie przeprowadzenie obwodnicy spowoduje
          > ograniczenie rozwojowe Radomia, ale myliłem się. W wariancie GDDKiA przebieg
          > obwodnicy jest tak daleki, że kompletnie nie będzie miał korzystnych skutków
          > dla przyszłości naszego miasta.

Napisz proszę konkretnie przy "dalekim" przebiegu obwodnicy:
          1. na czym będą polegały te negatywne skutki w układe przestrzennym Radomia
          2. jakie korzystne skutki dla przyszłości naszego miasta byłyby w wariancie
          "bliższym"?
          • Gość: Fan Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 10:58
            z pisma kocham radom

W wariancie dalszym większa odległość obwodnicy od miasta oznacza potencjalnie
            większy obszar rozproszonej zabudowy, niekorzystnej z punktu widzenia
            racjonalnej gospodarki przestrzennej. Takie ekstensywne zagospodarowanie pociąga
            za sobą problemy komunikacyjne, a co za tym idzie – konieczność większych
            nakładów na infrastrukturę komunalną.

Poprowadzenie obwodnicy od Jedlanki wiąże się ponadto z przegrodzeniem w nowym
            miejscu cennych przyrodniczo terenów doliny Radomki. Konieczna będzie budowa
            drogiej estakady na długości ponad dwóch kilometrów. Zastosowanie w tym miejscu
            wału ziemnego, jak jest w planach GDDKiA, nie wydaje się bowiem być wariantem do
            przyjęcia.

Wreszcie, połączenie obwodnicy z dotychczasową drogą krajową nr 7 w Krogulczy
            jawi się jako niewłaściwe zważywszy na planowany przebieg drogi ekspresowej S12
            (tzw. południowej obwodnicy Radomia). Utracona zostanie możliwość ożywienia
            gospodarczego południowo-zachodnich terenów miasta. Skrzyżowanie dróg
            ekspresowych S7 i S12 będzie bowiem jednym z najatrakcyjniejszych inwestycyjnie
            obszarów w regionie radomskim.
            • Gość: Zdenek Smetana Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 17:24
              Pozytek z drogi ekspresowej ocierajacej sie o granice miasta jest taki sam, jak
              z muru granicznego. Zwolennicy poprowadzenia S7 "przez miasto", popatrzcie
              sobie, jaki pozytek z obwodnicy Bialobrzegow maja mieszkancy domow znajdujacych
              sie za barierka. Trasa ekspresowa to trasa TRANZYTOWA, a nie droga aktywizujaca
              lokalne wiochy (w tym przypadku Radom). Region aktywizuja wezly i drogi
              dojazdowe, a tak ma (przypadkiem) byc w wariancie GDDKiA. To drogi dojazdowe do
              wezlow maja szanse stac sie motorem rozwoku okolicy, a daleko do nich moze byc
              chyba tylko dla tych, ktorzy jada rowerem.

A co do ochrony walorow srodowiskowych, kupcie sobie kota i rower zamiast
              samochodow, a nie probujcie wprowadzac glupie decyzje w sprawach, o ktorych jak
              widac nie macie pojecia. W podobny sposob dzialajace bandy oszolomow tylko
              opozniaja powolny rozwoj sieci drogowej kraju (przyklad: banda nawiedzonych
              czubkow blokujaca budowe obwodnicy Augustowa albo kretyni przykuwajacy sie do
              drzew podczas budowy A4). Na szczescie nikt takich debili nie slucha.
              • Gość: zartie Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.244.udn.pl 31.01.07, 17:45
                Pod pierwszym akapitem mogę się podpisać oburącz - miałem zresztą napisać swoją opinię używając tego samego porównania z murem granicznym.

Niestety drugi akapit to strzał kulą w płot :-( Trasę A4 poprowadzono na siłę przez górę Św. Anny, powstał stromy podjazd, który przy takiej pogodzie, jaką teraz mamy za oknami, regularnie blokują ślizgające się TIR-y. Obwodnica Augustowa przez dolinę Rospudy bez podgrzewanej estakady będzie taką samą albo nawet jeszcze bardziej niebezpieczną pułapką. A jeden z ostatnich w Europie skrawków podmokłego lasu pierwotnego? - no pewnie, a po co on nam jest potrzebny, przecież mleka nie daje. Po nas choćby potop :-(

• iuslex Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 24.01.07, 11:05
            Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem ale jak każdy moge mieć swoja opinię.
            Otóż sądzę że dalszy przebieg zwiększy migrację zabudowy poza obszar miasta co
            może mieć negatywny skutek w układzie przestrzennym poprzez jego rozwlekanie i
            degradację terenów już zabudowanych.
            Wpłynie to też na stan kasy miejskiej.
            W wariancie bliższym ewidentnie jest szansa na to aby wokół obwodnicy tworzyły
            się działalności aktywne gospodarczo, w wariancie dalszym nikt z inwestorów nie
            bedzie budował w szczerym polu pod Gulinem, czy Taczewem?
            wariant bliższy ewidentnie wg mnie jest bardziej miastotwórczy. Tzw. dalszy
            przebieg obwodnicy kompletnie nie bedzie identyfikowany z Radomiem, obwodnica
            bedzie przebiegała tak daleko i przez tak skrajne pola że nawet na mapie trudno
            będzie znaleźc informację że jest to obwodnica Radomia.
            No i istotne dla mnie pytanie czy szanowny kolego widziałeś na mapie
            proponowany przebieg obowdnicy przez GDDKiA? Bo bez tego nie można rzeczowo
            dyskutować.
            • Gość: Pic z Milejowic Mity, mity, mity... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 11:51
              Miałem milczeć, ale nie mogę.
              "W wariancie dalszym większa odległość obwodnicy od miasta oznacza potencjalnie
              większy obszar rozproszonej zabudowy, niekorzystnej z punktu widzenia
              racjonalnej gospodarki przestrzennej."
              Nie wiem skąd założenie, że ludzie będą chcieli budować swoje domy (przez to
              rozumiem rozproszoną zabudowę) w pobliżu obwodnicy. Przykład Milejowic pokazuje,
              że wręcz przeciwnie - ludzie chcą od "siódemki" mieszkać jak najdalej.

"W wariancie bliższym ewidentnie jest szansa na to aby wokół obwodnicy tworzyły
              się działalności aktywne gospodarczo, w wariancie dalszym nikt z inwestorów nie..."

Obwodnica ma mieć taki standard jak "siódemka" obok Białobrzegów. Nie będzie na
              nią wjazdu poza węzłami, a trasa będzie skutecznie odcięta od możliwości
              włączenia się do ruchu (rowy, siatki etc.). Dlatego tereny wzdłuż obwodnicy mają
              dla inwestorów wartość zerową. Atrakcyjne mogą być jedynie tereny w pobliżu
              węzłów. A czy węzeł jest o kilometr dalej czy bliżej jest w zasadzie bez
              znaczenia. Oczywiście mówimy o dużym inwestorze, bo małego na kupno działki w
              pobliżu węzła i tak nie będzie stać.

Zgadzam się natomiast z postulatami ekologicznymi. Należy zrobić wszystko, by
              nie zniszczyć doliny Radomki. Jest jeszcze czas na wybranie optymalnego początku
              obwodnicy na północy.
              • iuslex Re: Mity, mity, mity... 24.01.07, 12:10
                Napewno w jednym sie zgadzam, północny przebieg obwodnicy jest do dyskusji i
                wręcz niemożliwy do przyjęcia. Uważam że obwodnica jednak powinna się zaczynać
                w okolicach Piastowa i Wsoli. Nastepnie kierowac się powinna na teren pomiędzy
                miejscowości Stara Wieś a Klwatka Szlachecka następnie przez zachodni rejon
                Lasu Janiszewskiego (chyba?) kierować się na Mleczków (skutecznie i daleko
                omijając Milejowice) przecinając drogę 740 w miejscu skrzyżowania z drogą na
                Taczów. Następnie pomiędzy Zatopolicami a Cerekwią na Sławano. Dalszy przebieg
                wg mnie jest do przyjęcia.
            • igor06 Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 24.01.07, 22:22
              Zabudowa terenu prowadzona jest w oparciu o plan zagospodarowania przestrzennego
              który posiada także układ komunikacyjny z połączeniem z drogą publiczną.
              W żadnym cywilizowanym kraju właściciel autostrady i drogi ekspresowej nie
              zgodzi się z włączeniem (zjazdem) na taką drogę pomiędzy węzłami. Tak więc
              tereny wzłuż takich dróg są terenami "martwymi" urbanistycznie. Nie ma więc
              żadnego zagrożenia na rozproszenie zbudowy. Natomiast tereny przyległe do węzłów
              są bardzo atrakcyjne pod zabudowę i dlatego są bardzo drogie np. Janki pod
              Warszawą, Bielany pod Wrocławiem, teren pod Piotrkowem Trybunalskim, ...
              Elemwntem miastotwórczym są dobre połączenia z węzłami a sama odległość 5 cz 10
              km jest drugorzędną dla samochodów jadących do miasta - Radomia.
              • Gość: gość Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:53
                Jest kasa na obwodnicę południową hura!
    • Gość: shary Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spraw.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:32
      1.Pani Maj nie jest blondynką;ani fryzurą ,ani umysłem nieszanowny
      interlokutorze.2.Racje Pani architekt są oczywiste-czas zmodyfikować
      projekt.3.Radom to jednak straszna dziura przez tych niedouczonych i
      nierozgarniętych.../Czerwony Radom?/
      • igor06 Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr 26.01.07, 21:06
        Pani architekt E. Maj w artykule napisała:
        "Mam natomiast zastrzeżenia (od kilku lat te same) do planowanego przebiegu tzw.
        obwodnicy południowej. Wytypowana trasa nie spełnia kryteriów elementu
        miejskiego systemu ulicznego, wiążącego zespoły zabudowy miejskiej, lecz będzie
        prowokowała do przejazdów tranzytowych przez południowy obszar rozwojowy miasta."

Przebieg obwodnicy południowej typu drogi ekspresowej, ma być ustalony docelowo.
        Celem tej obwodnicy ma być przejęcie ruchu tranzytowego. Ruch ten powinien
        omijać miasto i nie zakłócać lokalnego ruchu ulicznego. Połączenie systemu
        ulicznego z obwodnicą winno następować w węzłach. Połączenia systemu ulicznego
        z obwodnicą powinno odbyć się poprzez drogę dwupasmową dwujezdniową z pasem
        rozdziału.
        Natomiast drogi łączące poszczególne osiedla mogą mieć charakter obwodnicy
        miejskiej, ale droga ta ma niższą klasę np. droga dwujezdniowa z pasem
        rozdziału. Na tej drodze nie powinno być ruchu tranzytowego.
        • Gość: Ciekawy Re: Zachodnia dobrze, południowa nie - list w spr IP: *.tkdami.net 27.01.07, 11:45
          Igor 06 troche myśli. Dyskutując o sprawie tras transportowych (przez Radom i
          okolice) trzeba podać ilośc przejeżdżających pojadów ( osobno z ruchu
          miejskiego i osobna z tranzytu przez miasto), które ominą
          dotychczas "zatłoczone" ulice. Czasy sią zmieniły, TIR-ów coraz wiecej i
          proponowany układ komunikacyjny, wprawdzie nie idealny, wychodzi temu na
          przeciw. Gadanie bez konkretych cyfr to gadanie o krajobrazie, ptaszkach,
          walorach wizualnych ...Wszystko musi sią opłacać, nie przynosić szkody i to
          trzeba wykazać.
    • Gość: kibic_radomski Tylko "madry"loop docelowo! IP: *.dc.dc.cox.net 28.01.07, 03:27
      Powtorze jeszcze raz co juz pisalem. Obwodniece powinny byc w racjonalnej
      odleglosci od miasta nie za daleko i nie za blisko i powinny byc polaczone
      "naturalnie" to znaczy tworzyc polkole, aby w przyszlosci od wschodu polaczyc je
      w okrag/kolo "loop", oczywiscie nie musi to byc perfekcyjne kolo. Kazda proba
      niszczenia doliny Radomki czy naturalnego srodowiska powinna by "wynagrodzona"
      obszarem reakreacynym wzdluz obwodnic od strony miasta: drzewa, trawa, laki,
      sadzawki oraz porzadna asfaltowa sciezka rowerowa i droga dla pieszych z malych
      kamykow. Jezeli na razie nie ma na to pieniedzy to zostawic odlogiem kawal pasa
      wolnwj ziemi wzdluz obwodnic do zagospodarowania w przyszlosci.
    • Gość: Antyarchitekt Jaka Pani pusta!!!!! Pani architekt IP: *.piaseczno.robbo.pl 01.02.07, 00:03
      najlepiej napisać BOOOO MNIE SIĘ WYDAJE, ŻE ZURBANIZOWANY SUBSTYTUT POŁUDNIOWEJ
      PRZESTRZENNIIIII ŻYCIOWEJ iiii, kobieto w niemczech góre koło Hanoveru ścieli,
      wyludnili wioske, by można było poszerzyć autostradę do trzech pasów, a Pani
      dla tej Bździny radomskiej wycmyśla takie frazesy uczelniane... NIE DOPUSZCZAĆ
      TEJ DAMY DO WYPOWIEDZI. południe Radomia to dżungla i już teraz Radom powinien
      wprowadzić podatek celowy o każdego łba i firmy w wysokości 100 zł rocznie i
      uzbieraliby nie tylko 10 mln, a na wykup wszystkich gruntó. Jeśli na kościół
      można zbierać co kwartał 50 dych to na okno na świat, południową obwodnicę
      powinni włodarze wziąć już dzisiaj kredyt i zrobić to w rok. 110 km 4 pasmowej
      obwodnicy Madrytu hiszpanie zrobią w 2 LATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, NA PRAWIEJ
      CAŁEJ DŁUGOŚCI WKOPANEJ W ZIEMIE I POD PRZYKRYCIEM !!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka