Dodaj do ulubionych

Melodia przyszłości

27.02.07, 19:10
Pozdrawiam Wszystkich Odrzywolaków na miejscu jak i na „uchodźstwie”!

Kiedyś pisałem już na tym forum ale przez długi okres zrobiłem sobie przerwę.
W obecnej chwili zabieram głos po obserwacji wpisów jak i tego co się dzieje
w Odrzywole.

Dochodzę do wniosków i to nie tylko ja ale i moi znajomi również, że następne
cztery lata mogą (ale nie muszą) być czasem zmarnowanym dla Odrzywołu.

A mianowicie chodzi mi oto, że wójt i niektórzy obecnie radni są uwikłani
w prywatne rozgrywki (wojenki) które nic nowego nie wnoszą do naszego życia
tylko chaos, nienawiść i wrogość wobec siebie.
Sesje rady gminy kończą się niepowodzeniem bo jedni drugim udowadniają swoje
mądrości i niekompetencje. Zamiast dojść do jakiś wspólnych wniosków
i współpracy dla dobra Gminy Odrzywolskiej i jej obywateli dochodzą ale do
pomysłów w oskarżeniach siebie nawzajem.

Obecne inwestycje (gminne i poza gminne) mam na myśli budowę dróg, nowe boisko
czy kanalizacje nie poprawią w 100% bytu naszym rodzinom i nie rozwiążą
najważniejszego problemu jakim jest bezrobocie i brak stałego zarobku. Cała
energia władzy jak i niektórych radnych skupiona jest na walce ze sobą, której
tak prawdę mówiąc wszyscy normalnie myślący ludzie mają dość!
Brak inwestycji i niemożliwość dogadania się co gruntów wspólnoty powoduje
zastój i marazm w naszej gminie. Brak pracy i zatrudnienia większej ilości
ludzi powoduje coraz większe ubóstwo naszych rodzin.

Prawie z każdej ulicy są ojcowie którzy wyjechali do innych krajów aby tam
szukać pracy i zarobku na utrzymanie rodziny - pytam - czy tak powinno być?
Zdaje sobie sprawę że za to odpowiedzialni są również urzędnicy państwowi
którzy rządzą krajem począwszy od prezydenta , premiera po przez wojewodę ,
starostę a skończywszy na wójcie.
Ale póki co patrzmy na swoje podwórko i na to co się
u nas dzieje.

Wydaje mi się że w następnych wyborach należało by odsunąć tych (skłóconych
prywatnie, uwikłanych w przeszłość, bohaterów ław sądowniczych) ludzi
na boczne tory. Natomiast wybrać całkiem innych młodych i nie skażonych
nienawiścią do siebie ludzi.
Takie osoby już są w Odrzywole i działaja, które maja predyspozycje,
kompetencje i odpowiednie wykształcenie aby za 3 lata objęły władze w naszej
Gminie.
Są to ludzie w wieku trzydziestu kilku lat młodzi którzy nad podziałami
potrafią się dogadać. Widzicie ich bo już angażują się w różne czynności czy
to w radzie gminy czy w szkołach czy w OSP, ogólnie powiedziawszy Gminie.

Pracujcie dobrze i nie dajcie się uwikłać w te gierki a ludzie to docenią.

Myślę, że za trzy lata świadomość ludzi będzie większa niż teraz i będziemy
zdolni do tego aby podjąć odpowiednie decyzje.

Większy dostęp do internetu dyskusja na forum oraz wymiana poglądów na te czy
inne tematy uświadomi że tak dalej być nie może, że niektórzy musza odejść
w cień i dać sobie spokój z walką o stołki - dla dobra ogólnego.

Forum istnieje już drugi rok - ma i będzie miało dalej olbrzymi wpływ na naszą
świadomość - na ocenę radnych i władz Gminy. Dowodem były ostanie wybory i
wybranie nowych radnych do Rady.
Dlatego też apeluje do władz Gminy nie chowajcie głowy w piasek i nie
udawajcie że nie ma problemów, tylko podejmijcie jawną dyskusje ze
społeczeństwem.
Dobrze, że coś takiego istnieje gdzie ludzie mogą bez krępacji wymienić swoje
poglądy i wypowiedzieć swoje zdanie tak jak ja to uczyniłem i będę to robił.
Siema ziomale!

Obserwuj wątek
    • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 09:19
      Zawiedziony masz dużo racji w tym co napisałeś.
      Napisałeś to co każdy z Nas wie.
      Problem wyjazdu za granicę nie jest problemem Odrzywołu tylko całej Polski.
      Bezrobocia nie da się zlikwidować jeśli nie przyjdzie jakiś inwestor. Żeby
      inwestor przyszedł to musi mieć dobre ku temu warunki. Co może zaoferować
      Odrzywół by taki inwestor powiedział: " Tutaj powstanie moja fabryka"?! Takich
      gmin z takimi warunkami jest w Polsce tysiące.
      Inwestor przyszedłby do Odrzywołu gdyby powstała u Nas " wolna strefa
      ekonomiczna" czyli fabryka, która miałaby powstać zwolniona byłaby z płacenia
      podatków na np.10 lat. Wiele gmin chciałoby być w takiej strefie ale uzyskanie
      takiego miana jest bardzo, bardzo trudne. Dla Odrzywołu wręcz niemożliwe.
      Przykładem takiej gminy o której mówiłem powyżej jest gmina Kleszczów koło
      Bełchatowa. Jest teraz najbogatszą gminą w Polsce a kiedyś była taką gminą jak
      nasza. Czy uważacie, że tam się nie kłócą, spierają, nie mają" wojenek". My w
      przyrównaniu do nich to jesteśmy bardzo zgodną gminą:)Duże pieniądze, duże
      kłótnie.
      Wracając do "Naszych" spraw:
      Zawiedziony powiedz mi gdzie ty widzisz tych 30-sto paro letnich,
      wykształconych, predyspozycyjnych i kompetentnych by obieli władze?!
      Żeby nie podawać nazwisk napisz jakie funkcje w Odrzywole sprawują to się może
      domyślimy o kogo w ogóle chodzi.
      Odrzywół ma 4 radnych wszystkich jest 15stu. Jeśli już w Odrzywole znalazłeś
      tych 4 kompetentnych koło 30stki to powiedz mi co z tymi 11stoma pozostałymi?!
      Wg. mnie jakby doszli do władzy błąkaliby się jak małe dzieci we mgle i
      następne 4 lata zmarnowane. Jak oni by zmniejszyli bezrobocie?! No podaj pomysł.
      Odpowiedz na pytania i nie chowaj głowy w piasek jak większość tych, którzy się
      tu raz wpiszą i później nie chcą odpowiedzieć na pytania.
      • filutek565 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 10:56
        Witaka! to o czym napisał /zawiedziony315/ wszyscy wiedzą tylko dopiero jak ktoś
        to powie głosno robi sie burza. Wydje mi sie że aby rowiązac te nasze problemy
        potrzebna jest spokuj i wspolpraca wszystkich ktorzy za te problemy odpowiadaja.
        Jak pisal nasz przedmowca najwiekszym proplemem jest bezrobocie i nie da sie
        tego ukryc ale tak jest w całej Polsce - wyjazdy za granice sa skutiem tego a z
        czegoś ludzie musza żyć. A mlodych u nas ci pod dostakiem i wykształconych niech
        sie starają. Pan wójt jak obejmowal stanowisko 16 lat temu też mial chyba z 30
        lat a może i nie. A jak dlugo jest i daje sobie rade z przeciwnościami i
        przeciwnikami. Tak że nie mozna mowic jak prywaciarz że mlodzi to beda jak we
        mgle krążyć. Mlodzi moga byc bardziej energiczni i zdecydowani do jakiegos
        dzialania niz "starzy" chociarz doświadczenie ma swoje dobre strony. siemańsko!
        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 14:25
          Może nie samo doświadczenie ale doświadczenie i znajomości. Młodzi ich nie mają
          i nie będą długo mieli. Oczywiście nie przekreślamy ich szans. Zobaczymy kto
          będzie kandydował, ocenimy kandydatów, dokonamy wyboru i zagłosujemy. Niech
          wygra najlepszy.
      • lollypop3 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 16:26
        Prywaciarz sorry ale nie porównuj kleszczowa do ODrzywwołu
        Kopalnia bełachatów jednak robi swoje
        duzo ludzi z kleszczowa tam pracuje i dzięki temu gmina ma się nieżle
        sami studencki koszą takie sypenadia za dorbrą średnią ze az sie chce studiowac
    • kmoniok Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 14:55
      Cześć. Pamiętajcie Odrzywolacy, że nie ma ludzi nie zastąpionych. Nawet Ci,
      którzy są teraz przy władzy też kiedyś zaczynali (nawet JNP)i nie odrazu mieli
      znajomości i doświadczenie. Gdybyśmy myśleli w takich kategoriach to w sejmie
      powinni zasiadać tylko starcy po 80-tce - przecież oni mają największe
      doświadczenie i pewnie znajomości.
      Co do znajomości to napewno są też ważne ale w rządzeniu w takiej gminie liczą
      się też inne predyspozycje tj. wiedza, kreatywność, podejście do innego
      człowieka itp. A znajomości dziś są a jutro nie ma bo ktoś inny wygrał wybory i
      co wtedy? Ponadto znajomości dobre np. dla władzy nie muszą być dobre dla gminy
      i obywateli. I wreszczie pamiętajmy o tym, że każdy ma jakieś znajomości
      (większe czy mniejsze) tylko nie każdy sie nimi chwali.
      Nie skreślajcie ludzi, którzy chcą coś zrobić w gminie. Może nie mają "tych
      słynnych znajomości", pewnie dopiero się uczą ale mogą wnieść coś czego tu
      najbardziej brakuje, czyli świeżego spojrzenia na Wasze problemy i innych może
      skuteczniejszych sposobów ich rozwiązywania.
      Miłego dnia K
      • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 15:36
        Ja mówię tylko o znajomościach dobrych dla gminy. Inne mnie w ogóle nie
        interesują. Nikogo nie skreślamy, patrzymy realnie na rzeczywistość.
        PS. Dlaczego piszesz "Wasze"?! Ciebie to się nie tyczy?!
      • leszcz66 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 15:37
        Młodzi to nasza przyszłość oni kiedys bedą rzadzić. Młodzi wlczcie o swoją
        przyszłość "każde pokolenie ma swój czas i każde pokolenie odchodzi w dal.. "
        jak w tej pisence czy cos takiego. Obecni tez kiedys odejda. narka!
        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 15:41
          Młodzi to Nasza przyszłość. Ktoś musi pracować na nasze emerytury. Chory system.
          • zawiedziony11 Re: Melodia przyszłości 28.02.07, 18:41
            Prywaciarz napisał między innymi cyt.

"Wracając do "Naszych" spraw:
            Zawiedziony powiedz mi gdzie ty widzisz tych 30-sto paro letnich,
            wykształconych, predyspozycyjnych i kompetentnych by obieli władze?!
            Żeby nie podawać nazwisk napisz jakie funkcje w Odrzywole sprawują to się może
            domyślimy o kogo w ogóle chodzi.
            Odrzywół ma 4 radnych wszystkich jest 15stu. Jeśli już w Odrzywole znalazłeś
            tych 4 kompetentnych koło 30stki to powiedz mi co z tymi 11stoma pozostałymi?!
            Wg. mnie jakby doszli do władzy błąkaliby się jak małe dzieci we mgle i
            następne 4 lata zmarnowane. Jak oni by zmniejszyli bezrobocie?! No podaj pomysł.
            Odpowiedz na pytania i nie chowaj głowy w piasek jak większość tych, którzy się
            tu raz wpiszą i później nie chcą odpowiedzieć na pytania."

Abyś nie pomyślał że chowam głowe w pisek jak to robi władza odpowiadam ci że na
            pewno są tacy ludzie o ktorych pisałem przekonasz sie za trzy lata. Gdzie oni są
            obecnie - rozejrzyj sie w Odrzywole. Pracują, studiują, prowadza własne firmy
            nie będę pisał na jakich stanowiskach bo nie jestem frajerem aby ci to wyjawić
            ale przekonasz sie za trzy lata. I na pewno dadzą sobie radę. Puki co śpji
            spokojnie i działaj tam w tej swojej prywatnej firmie. Siema!
            • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 01.03.07, 08:46
              Zawiedziony bardzo chcę się przekonać. Zobaczymy jaka siła młodych w starciu o
              fotel wójta z panem Sławkiem i Marianem. Chyba, że oni nie wystartują do
              wyborów. Wszystko sie rozstrzygnie za 3 lata.
              PS. Zawiedziony to oni mają po 30stce i jeszcze studiują?! Na dziennych można
              studiować do 26 roku życia.
              • zawiedziony11 Re: Melodia przyszłości 01.03.07, 14:22
                Zobaczymy za trzy latka. A studia zaoczne dla pracujących nie bierzesz pod
                uwagę?
                Na tym kończe duskusje za jakiś czas sie odezwę jak przyjdzie odpowiednia na to
                pora.
                Siemanko.
                • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 01.03.07, 15:46
                  Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Przypominam, że mówimy o stanowisku wójta.
                  • pastel1 Re: Melodia przyszłości 01.03.07, 19:50
                    <prywaciarz> masz bardzo krótką pamięć. Mieliśmy prezydenta po zawodówce.
                    Dał sobie radę, jest Noblistą i jeżdzi na wykłady do różnych uczelni.
                    Dlaczego Urzędem Gminy ma nie kierować ktoś po studiach zaocznych.
                    JNP zaślepił ci oczy.
                    • burek500 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 08:42
                      ...no moi drodzy parafienie z tego co widze to wyłania sie nowa opcja (młodych i
                      gniewnych), ktora może zamieszać w wyborach na wójta za trzy lata. I bardzo
                      dobrze w kazdej zdrowej demokracji taka konkurencja nie zaszkodzi a podniesie
                      poprzeczkę w działalności na rzecz Gminy. Do boju młodzieży!!!!! o przyszłość
                      waszą i waszych dzieci!!
                    • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 09:25
                      Pastel1 sam wiesz jak było z prezydentem Wałęsą. Więc jego przykładu nie
                      podawaj. Po drugie dostał Pokojową Nagrodę Nobla a nie Nagrodę nobla za jakieś
                      osiągnięcia związane z zarządzaniem państwem lub w innej dziedzinie nauki a to
                      jest różnica. Jakbyś trochę się interesował to byś wiedział, że jeździ na
                      uczelnie a tematem jego wykładów jest przede wszystkim " obalanie bloku
                      socjalistycznego" więc też nic związanego z samorządami, nauką itp.
                      Cyt. " Dał sobie radę "- w czym wg. Ciebie dał sobie radę?! Chyba wiesz, że w
                      Polsce prezydent ma bardzo małą władzę wykonawczą jest to przede wszystkim
                      reprezentowanie Polski i Polaków na scenie międzynarodowej.
                      Sam widzisz, że Twój przykład ma się nijak do funkcji jaką spełnia wójt.
                      Moim zdaniem naszą gminą powinien rządzić ktoś po studiach dziennych.
                      Nie uważam, że ludzie po studiach zaocznych są jacyś gorsi lub mniej mądrzy.
                      Uważam tylko, że człowiek po studiach dziennych jest lepiej wykształcony, ma
                      większą wiedzę.
                      W dzisiejszych czasach na studia zaoczne dostaje się praktycznie każdy kto
                      tylko kończy szkołę średnią i zda maturę. Na studia dzienne tylko Ci najlepsi.
                      I niech mi nikt nie pisze głupot, że „ nie każdego stać na studia dzienne” bo
                      ten argument juz nawet nie jest modny. Każdy może dostać kredyt studencki,
                      dorobić sobie na weekendach itp.
                      • tajnosagentos2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 11:23
                        Prywaciarz2 jestes niesprawiedliwy, ludzie idą na studia zaoczne głównie
                        dlatego, że równocześnie pracują a nie dlatego że są mniej zdolni. Nie każdy ma
                        możliwość uczuć się dalej dziennie. To odnośnie twojego wpisu "W dzisiejszych
                        czasach na studia zaoczne dostaje się praktycznie każdy kto tylko kończy szkołę
                        średnią i zda maturę. Na studia dzienne tylko Ci najlepsi"
                        Oczywiście na dziennych studiach jest więcej pracy ale czy np. jeżeli ktoś
                        kończył wychowanie fizyczne dziennie lub historię ma większe kwalifiacje do
                        pracy w administracji państwowej od tego który skończył zaocznie wydział
                        administracji?
                        Co do poziomu uczelni, poza małymi wyjątakmi jak UW,UJ, i jeszcze może kilkoma
                        uczelniami państwowymi to poziom jest raczej wyrównany i nie ma co porównywać
                        że ktoś kończył coś w Radomiu, Kielcach, czy Tomaszowie.

Lech Wałęsa pomimo pomniejszania jego roli przez samych Polaków (takich jak Ty)
                        jest najpopularniejszą "polską marką" za granicą. To jednak chyba coś mu się
                        udało.
                        Jeżeli Pan Prezydent czyta nasze forum to gorąco pozdrawiam.
                        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 12:00
                          To Ty nie wiedziałaś, że prezydent Wałęsa czyta nasze forum?!
                          On też Cię serdecznie odzdrawia.
                          Przeinaczyłaś moje słowa lub nie potrafisz zrozumieć o co mi chodzi.
                          Jeśli chodzi o Wałęsę to bardziej go cenię niż na pewno Ty i nie pomniejszam
                          jego roli zważywszy, że jestem przeciwny całkowicie tamtemu systemowi-lewicy.
                          Ktoś podał jego przykład a ja po prostu napisałem, że nie tyczył się w ogóle
                          naszego tematu.
                          Odnośnie studiów:" ludzie idą na studia zaoczne głownie dlatego, że
                          równocześnie pracują a nie dlatego że są mniej zdolni"- kiedyś żeby dostać się
                          na studia dzienne trzeba było zdać bardzo trudne egzaminy a później utrzymać
                          się na tych studiach, teraz wszystko jest uzależnione od matury. Jeżeli
                          uzyskamy dużą liczbę punktów to jest szansa dostać się na dobre studia dzienne
                          jeśli mniej- słabsze lub zostają zaoczne. Zdolni uczniowie idą na dzienne dobre
                          inni obstawiają słabsze i zaoczne, więc nie wal ściemy. W Lipińskiej szkole na
                          ok. 100 przystępujących do matury, zdała może połowa. Z tej połowy może koło 10
                          osób poszło na dzienne studia w tym na dobre jakieś 5. Czyli 5 % zdolnych ludzi
                          uzyskało wystarczającą liczbę punktów by móc pójść na dobre studia.
                          To, że studia studiom nie równe to Amerykę odkryłaś(eś). Trzeba też odróżnić
                          filie uczelni gdzie profesorowie przyjeżdżają tylko dorobić do etatu i
                          państwowe z dobrą renomą.
                          Znam dużo przykładów gdzie dana osoba całą szkołę średnią ledwo co ciągnęła na
                          miernych ocenach, co chwila zagrożona z jakiegoś przedmiotu, matura ledwo,
                          ledwo bo zerżnęła teraz ma tytuł mgr i się wozi. Szkoda słów.
                          PS. z tego co się orientuję to Naszej młodzieży z Odrzywołu za bardzo nie
                          poszła matura w 2006 roku. Albo nie dopuszczeni, albo matura nie zdana (poza
                          małymi wyjątkami). Żal, że rodzice nie dopilnowali.
                          • tajnosagentos2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 12:19
                            Dobrze chociaż, że pedagodzy zrobili wszystko tak jak trzeba. :-)
                      • filutek007 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 13:21
                        Oj,Prywaciarz2, chyba sam nie wierzysz w to co mówisz. Już ok. 10 lat minęło
                        jak ci ludzie koło 30-ki studiowali. A ile się zmieniło przez te 10 lat w
                        systemie kształcenia wyższego? Jakie kryteria były brane pod uwagę gdy się
                        chciało studiować dziennie czy zaocznie? Jest to szmat czasu i zmieniło się
                        bardzo wiele w tym temacie.
                        Jeśli chodzi o ludzi ok. 30 to zgadzam się z Zawiedzionym. I proszę mi nie
                        mówić tu o JNP, bo ten zaczynał przecież gdy miał 27 i nie wierzę, że miał
                        doświadczenie i wiele znajomości (no może tych znajomych od wyjazdów za granicę-
                        "nemne" wie o co chodzi, pisał kiedyś o tym przy okazji lustracji władzy
                        miejscowej).
                        Uważam, że ktoś młody, z głową na karku, nowymi pomysłami, świeżym umysłem i z
                        niewypaczonym sumieniem, oczywiście wykształcony kierunkowo lub zbliżonym
                        kierunku ma duże szanse na wyciągnięcie naszej miejscowości z tej zapaści.
                        Mówienie tylko o doświadczeniu nie jest dla mnie przekonujące.
                        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 13:37
                          filutek007- A dla mnie Ty nie jesteś przekonujący i ta świeżość o której
                          mówisz. O studiach nie mówiłem z myślą o panu Kmieciaku. To wyłącznie moje
                          odczucia.
                          Tajnosagentos- tak najlepiej jak się jest nieukiem to zgonić na pedagogów.
                          Jakoś inni co wiedzą, że nauka to ich przyszłość potrafią się nauczyć przy tym
                          samym pedagogu.
                          Nie będę dalej komentował tego bo musiałbym nazwać po imieniu tych zdolniachów
                          a potem byłoby, że kogoś obrażam.
                          • tajnosagentos2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 14:01
                            prywaciarz2 pokaż mi gdzie ja coś zgoniłem na nauczycieli ???? Poprostu
                            stwierdziłem tylko fakt a Ty się już bardzo podniecasz, jeśli uraziło Cię to
                            jako nauczyciela to przepraszam.
                            Może Ci młodzi jak ich nazywasz "nieucy" mają jakieś problemy, czy to w domu
                            czy z sobą (taki wiek)? I tu jest pole do popisu dla nauczycieli by dotrzeć do
                            tej młodzieży. Bo ze zdolnymi i grzecznymi dziećmi to każady by chciał
                            pracować. A mamy takie pokolenie jakie mamy i szkoła też powinna mieć na nie
                            jakiś wpływ, tym większy i mniejszy ma dom rodzinny.
                            • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 14:25
                              Tajnosagentos najpierw z ironią mówisz o błędach pedagogów, później coś , że ja
                              się tym podniecam. Jeśli młodzi(mówię tu o szkole średniej) mają problemy czy
                              to w domu czy z sobą to po to są rodzice by im pomagali. Co ty obcym ludziom(
                              nauczycielom)podrzucisz dziecko i stwierdzisz niech " się martwią" Współczuję
                              takiego ojca lub matki co jak widzi problem własnego dziecka to oczekuje, że
                              nauczyciele go rozwiążą. Tajnosagentos gratuluje zdrowego podejścia do sprawy.
                        • kangur333 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 13:47
                          ...a ja znam ludzi ktorzy byli dobrzy ale nie bylo ich stac finansowo na studia
                          dzienne np. utrzymanie w duzym mieście więc podjeli prace aby mieć na utrzymanie
                          i rowniez studiowalii. Nie mozna wszystkich traktować jak "prywaciarz" że jak
                          studiował zaocznie to jest gorszy lub najlepjej głąb. Głąby to siedza na lawce w
                          parku wołaja 20 groszy i walą wino z gwinta. Poza tym wiedze że "prywaciarz"
                          jest sie jakiś tajemniczym obroncom sprawujących władze i nie dajacym innym szansy.
                          Jak ktos wczesniej napisał wójt miał 27 chyba lat to jak został wójtem bo według
                          ciebie taki powinien skakać z drzewa na drzewo!
                          Własciwie to byl okres błędów i wypaczeń dlatego wtedy bylo wszystko możliwe.
                          Teraz nie wiem czy ktoś taki młody by przeszedł w wyborach.
                          cześ.
                          • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 14:19
                            We wcześniejszych postach pisałem, że nie uważam by osoba po studiach zaocznych
                            była w jakikolwiek sposób gorsza od osoby po dziennych. Pisałem ,że studia
                            dzienne są lepsze choćby pod względem otrzymania dobrej pracy niż zaoczne.
                            Pisałem także, że studia studiom nie równe czyli tak na prawdę tytuł magistra
                            tytułowi magistra nie równy. Wiem też , że jeśli ktoś chciałby tak na prawdę
                            studiować na studiach dziennych nawet i 25 lat temu to sprawy finansowe nie
                            stanowiły by dla niego żadnej przeszkody. Przypominam studentowi studiów
                            dziennych przysługuje i przysługiwało: Stypendium socjalne, stypendium naukowe,
                            dofinansowania do akademika, kredyty studenckie na bardzo dobrych warunkach
                            więc kangur o czym Ty piszesz. Chciałeś iść do pracy i studiować zaocznie oki,
                            ale nie mów , że nie można było i nie można teraz studiować dziennie bo sprawy
                            finansowe.
                            PS. zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem.
                            • tajnosagentos2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 15:07

prywaciarz2 ja współczuje Ci podejścia do edukacji. Dzieci to nie są "worki
                              kartofli" maja swoje uczucia i też potrzebują ciepła. A gdy rodzina jest
                              dysunkcyjna to gdzie maja tego szukać jak nie w szkole.
                              Co oznacza słowo wychowawca? Co oznacza słowo pedagog? Pewnie doskonale wiesz.
                              Ja nie krytykuję nauczycieli (co próbujesz wmawiać)tylko staram się dojść do
                              istoty problemu. Nie twierdzę, że nauczyciel powinien brać wszystkie problemy
                              na siebie ale nauczyciel - wychowawca powinien robić coś więcej niż tylko
                              wykładać materiał. Wykładowcy są na studiach.
                              • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 15:58
                                Wykładowca na studiach i w szkole średniej. Twój wpis może jedynie tyczyć się
                                szkoły podstawowej i gimnazuj a cały czas rozmwailiśmy o maturze czyli "
                                egzaminie dojrzałości". Te 90% uczniów co nie zdało matury lub zdało na słabym
                                poziomie nie dopuszcającym na wyższe uczelnie wg. Ciebie ma problemy ze sobą,
                                brak im ciepła nauczycielskiego itp.?! 90 uczniów na 100 ma problemy
                                emocjonalne i dlatego sie nie ucza wg. Ciebie?! No cóż nie komentuje.
                                • filutek565 Re: Melodia przyszłości 02.03.07, 18:34
                                  ..no dobra belfry nie kłócić sie już tylko dobrze uczyć dzieci. naka!
                                  • tajnosagentos2 Re: Melodia przyszłości 03.03.07, 12:06
                                    Masz racje nie komentuj. Bo jako nauczyciel i rodzic powinieneś wiedzieć że ten
                                    wiek o którym dyskutujemy jest dla młodzieży najtrudniejszy. Jeżeli zostawia
                                    się ją samą sobie to niestety są tekie efekty jak matura. Rodzina choćby
                                    najlepsza nie oddziaływuje w 100% na młodego człowieka. A gdzie ci ludzie
                                    spędzają najwięcej czasu poza domem? W szkole. Wykładowcy są tylko na studiach.
                                    W szkołach średnich są nauczyciele wychowawcy.I tak jak księża powinni mieć
                                    powołanie do tego zawodu. Bo bez powołania mówią tak jak Ty "Co ty obcym ludziom
                                    nauczycielom)podrzucisz dziecko i stwierdzisz niech " się martwią"". Ale na
                                    szczęście jest wielu nauczycieli wychowawców z prawdziwego zdarzenia, dla
                                    których nie liczą się tylko dodatkowe stopnie w hierarchi ale też
                                    te "podrzucane dzieci". I właśnie z nich już rośnie nowe pokolenie, które
                                    niedługo zmieni Odrzywół.
                                    Co do Prewydenta Wałęsy, możesz się śmiać ale link z naszym forum już dawno
                                    trafił do jego skrzynki pocztowej.
                                    • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 08.03.07, 15:55
                                      No bez matury to oni nazmieniają oj nazmieniają.
                                      • pastel1 Re: Melodia przyszłości 08.03.07, 18:17
                                        Znam takie osoby, które ledwie co zdały maturę.
                                        "Zrobiły" magistra, lecz nie znają tematu własnej pracy magisterskiej.
                                        Nie wiem, jak to jest możliwe?
                                        Pracują w Urzędzie Gminy i widocznie dają sobie radę, skoro jeszcze tam pracują.
                                        Tak więc <prywaciarz> nie wydziwiaj.
                                        Dziś trzeba mieć "garba na plecach", lub "plecak", aby dostać pracę.
                                        Jeżeli się go ma, to nie jest ważne wykształcenie i umiejętności.
                                        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 09.03.07, 10:52
                                          My rozmawialiśmy na temat wykształcenia ewentualnego Wójta, później o
                                          wykształceniu przy otrzymaniu dobrej pracy. Więc to Ty nie wydziwiaj.
                                          Pastel1 widze, że ty nigdy nie wykroczysz poza ramy naszej gminy. Czy tylko w
                                          naszej gminie można szukać pracy?! Z takim podejściem to nie dziwie się, że w
                                          Odrzywole bezrobocie.
                                          Człowiek dobrze wykształcony wie, że nie ma czego szukać w Odrzywole bo można
                                          sobie ułożyć życie w dobrych warunkach przy dobrych zarobkach gdzie indziej.
                                          • filutek007 Re: Melodia przyszłości 09.03.07, 13:33
                                            A co robić jeśli ktoś nie ma wyjścia i musi mieszkać w Odrzywole, tu ma rodzinę
                                            etc. Chciałby mieć jak najbliżej pracę. Szuka jej w obrębie 60 km, dojeżdża.
                                            Znam takich, których nie ma w domu przez kilka dni czy tygodni. Są gośćmi u
                                            siebie. Dlaczego nie mogą pracować tak aby móc być ze swoją rodziną, czy oni
                                            mają inne prawa?
                                            Wygląda na to, że tylko pewne klany w Odrzywole mają pracę na miejscu i ich
                                            krąg się powiększa. Nawet bez kwalifikacji "pracują" aż się kurzy.
                                            Szkoda gadać.
                                            Nie ma inwestora na terenie gminy takiego aby był w stanie zapewnić pracę dla
                                            wielu. Wspólnota Gruntowa jest w złych rękach i jej pieniędze trzymają aż mało
                                            co się "orzełek nie ze...". A mogło by być zupełnie inaczej.

A może wiecie coś na temat fabryki, która ma się otworzyć w Nowym Mieśćie, czy
                                            to prawda?
                                            Niedawno coś na ten temat słyszałem ale nie znam szczegółów.
                                            • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 09.03.07, 14:28
                                              Twój wpis filutek w całości pokazuje, że jak się ma dobre wykształcenie to nie
                                              trzeba się oglądać na nikogo, nie trzeba szukać znajomości by dostać pracę.
                                              Młodzieży!!!! Uczcie się proszę by Wam i Nam było lepiej!!! Rodzice zwracajcie
                                              większą uwagę na swoje dzieci i mobilizujcie za wszelką cenę do nauki.
                                              Nauczyciele i wychowawcy traktujcie swoją pracę jak misję a uczniów " jak
                                              własne dzieci" a nie jak "zło konieczne".
                                              PS. Ja niestety nie słyszałem o budowie fabryki w N.M.
                                              • parafjanin Re: Melodia przyszłości 09.03.07, 15:35
                                                Prywaciarz odp mi na trzy pytania jak jestes taki mądry tylko od razu
                                                1 Ile szczebli powinna mieć drabina?
                                                2 Jakiego koloru jest śnieg?
                                                3 Co pjie krowa?
                                                • parafjanin Re: Melodia przyszłości 09.03.07, 15:54
                                                  Kooooooss121 może ty mu podpowiesz jaka jest odp na proste trzy pytania??????
    • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 08:27
      Parafianin- pytania adekwatne do Twojego poziomu inteligencji. Dziękuje.
      • parafjanin Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 09:09
        Czy ktos z szanownych forumowiczów pomoże prywaciarzowi w odpowiedzi na trzy
        proste jak drut pytania?
    • koss121 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 11:08
      Na takie pytanie odpowiadałem jak chodziłem do podstawówki. Jak sobie
      przypominam to takie były odpowiedzi:wszyskie szczeble,biały,wodę.
      • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 11:31
        Parafianin - żenada.
        Moje pytanie: a w domu wszyscy zdrowi?!
        • parafjanin Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 11:57
          Bardzo dobrze koss121 gratuluje odpowiedź prawidłowa.
          Potwierdziło mi sie że działacie razem na forum (byc może w jednej osobie
          hahaha) bo jak zuwazyłem zawsze "wasze" wpisy sa jeden po drugim i tym samym
          mniej wiecej czasie.
          Po drugie na ostanie pytanie pada zawsze szybka odpowiedż odpowiadajacego: mleko.
          Podejrzewam że tak by odpowiedział właśnie prywaciarz albowiem takich odpowiedzi
          udziela prywaciarz na forum czyli mylnych. Takich aby wprowadzić i zmanipulować
          kogoś na jakiś temat. Juz nie wspominam o obrazach.

Poza tym nie ładnie korzystać ze służbowego komputera do celów prywatnych panie
          prywaciarz. Pisze pan tylko w dni robocze kiedy pan pracuje natomiast nie ma
          pana w soboty czy niedziele.

Nie będę sie powtarzał z głupim pytaniem jakie pan zadał ale myśle że u pana
          jest problem z rozdwojeniem jaźni.

Panowie weźmy sie za tych wodolejców bo krzywią rzeczywistść.
          • parafjanin Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 12:07
            Wpadliście lub wpadłeś "przyjacielu" w zastawioną przeze mnie pułapkę.
            Zweryfikuj swoją ineteligencje prywaciarz.
            • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 13:15
              Najpierw mówiono, że ja to wójt. Teraz widzę, że Sherlock Holmes( parafianin)
              wydedukował z swoich jakże inteligentnych przemyśleń , że ja i Koss121 to ta
              sama osoba. Później, czy mi nie wstyd korzystać z firmowego kompa bo tylko w
              pracy mam neta ale przecież ja i Koss121 to ta sama osoba to jak to robie, że
              się na weekendzie wpisuje jako Koss121 jak nie mam neta?!
              U ciebie tej Twojej choroby nawet nie da się nazwać rozdwojenie jaźni tutaj
              elektrowstrząsy na bank bo tabletki nie pomogą.
              PS. W jaką pułapkę wpadłem geniuszu?!
              PS2. W jaki sposób mam zweryfikować inteligencję?!
              • parafjanin Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 13:52
                Własnie o to mi chodziło aby wydobyć z ciebie to grubiaństwo i wzgarde do ludzi
                która przez ciebie przemawia a szczególnie do odrzywolaków. Nie denerwuj sie
                koleżko nerwy szkodza na urode podobno hahahaha!!!
                • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 14:13
                  1. Jestem z Odrzywołu i szanuje ludzi z Odrzywołu
                  2. Grubiański jestem tylko do osób, które szkalują, oczerniają i ubliżają. Nic
                  nowego po prostu odpieram ataki ale ja w przeciwieństwie co do niektórych
                  nie "płacze".
                  3. Nie denerwuje się teraz, Ty na pewno nie umiałbyś wywołać u mnie takiej
                  reakcji bo jak czytam te Twoje "pułapki" to tylko mam lekkiego rogala na ustach
                  i troszkę mi Ciebie żal ale tylko troszkę.
                  Reasumując: następna „gwiazda” forum, próbująca szkalować mnie- z marnym
                  rezultatem.
                  Ale „pułapka” była h ho (strach).
                  • parafjanin Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 14:28
                    Twoja wypowiedź: "Już Ci odpowiadam: Jest dużo sołectw i codziennie praktycznie
                    są przeprowadzane
                    wybory.
                    Jak np. w Kamiennej Woli może być w środe to w Odrzywole może być w czwartek.
                    Bardzo się ciesze, że Odrzywół nie będzie potraktowany jak święta krowa.
                    Panicze."

To ty jesteś z Odrzywołu i tak sie wypowiadasz o nas!!! świadczy to o twoim
                    zakłamaniu koleżko. Współczuje ci i kończe z toba dyskusje. Poza tym jak
                    zuważyłem po twoich wpisach wcześniejszych i obecnych to ty oczerniasz
                    i ubliżasz innym. Nie mamy o czym rozmawiać farbowany odrzywolaku.
                    • lipiniak Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 14:34
                      Czytam uważnie forum i też odnosze wrażenie, że "prywaciarz" stara sie skłócic
                      Odrzywół z wsia. Od siebie moge dodać że znam wielu odrzywolakow, z którymi
                      chodziłem do szkoły i nigdy nie bylo między nami jakchś konfliktów. Rowniez moi
                      rodzice zawsze dobrze wypowiadają sie o ojcu nemne, że Edek był w porzadku.
                      • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 14:57
                        Człowieku ty to się już w ogóle nie odzywaj bo z Ciebie taki Lipiniak jak z
                        koziej dupy....
                        • lipiniak Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:05
                          Z koziej d........ to chyba ty jesteś. "Odrzywolaku". Ciągle tylko patrzysz
                          jakby tu komyś za przeproszeniem p.....srać. zamiast argumentów masz tylko
                          przy...... srywki.
                          • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:12
                            Nie jesteś z Lipin i Ty to wiesz i ja to wiem więc nie będę dyskutował z
                            gościem, który się podszywa.
                            PS. Nie płacz!
                          • amadina Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:16
                            lipiniak daj sobie spokój. Co się będziesz z byle kim sprzeczał. Przecież to
                            sługus i do niego nie dotrą żadne argumenty. Nie dlatego że taki tępy, ale to
                            sługus i tyle. siemka
                    • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:11
                      W przeciwieństwie do Ciebie każdego traktuję na równi. Nigdy nie robiłem
                      podziałów i w przeciwieństwie do niektórych chcę z nimi walczyć. By z nimi
                      walczyć trzeba ganić ludzi, którzy traktują jednych lepiej od drugich
                      argumentując to miejscem zamieszkania. Przykładem jest tu parafianin, który
                      takimi właśnie wypowiedziami robi niepotrzebne bariery. Nazwałem świętą krową
                      bo nie powinno być żadnych podziałów.
                      PS. Parafianin nie jestem Twoim koleżką więc bujaj z tym nazewnictwem
                      PS.2. Ta konwersacja, która prowadzę z Tobą to nie dyskusja więc nie masz co
                      kończyć.
                      • amadina Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:33
                        Jakoś na forum nie widziałam informacji o żonie pana wójta. Podczas gdy rodzinę
                        pana Sławka często, a szczególnie koss121 tu atakuje. Jakoś prywaciarz nie masz
                        nic przeciwko temu, ale jak napisalam o ojcu kosa121 to ty od razu lament do
                        admina. a przecież nie wymieniłam jego nazwiska. siemka.
                        • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 15:50
                          Napisałaś, że jestem "byle kim" i nie warto dyskutować ze mną to po co
                          ciągniesz?!
                          Cyt.:
                          Podczas gdy rodzinę pana Sławka często, a szczególnie koss121 tu atakuje. Jakoś
                          prywaciarz nie masz nic przeciwko temu..."
                          Kłamiesz.
                          Napisałem, że Koss121 nie powinien pisać " że współczuje żonie Sławka takiego
                          męża"
                          Nie jesteś sprawiedliwa. I to ty wprowadzasz zamieszanie.
                          • amadina Re: Melodia przyszłości 12.03.07, 16:11
                            Jak to zwał tak to zwał, ale do admina napisaleś tylko aby mój post wykasować,
                            natomisat o kosa121 poscie już nie napisaleś. Czy to też klamstwo. Chyba się
                            tego nie wyprzesz. siemka.
    • filutek007 Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 14:50
      Co to jest za dyskusja??!!
      Nic tylko orażanie siebie nawzajem.

Może dobrze byłoby zastanowić się co tu zrobić aby w Odrzywole nam się
      wszystkim lepiej żyło.

Nie zgadzam się z Prywaciarzem, że wykształceni wyjeżdzają, nie wiążą sie z
      Odrzywołem. Znam takich, którzy wiele by dali aby tu zostać mieszkać i
      pracować. Mają skończone studia, nawet po kilka fakultetów i chcieliby zrobić
      coś dla naszej gminy. Ale w jaki sposób?
      Czy nasz wójt wie jacy ludzie są w Odrzywole oraz jacy wyjeżdżają daleko stąd?
      Mam tu na myśli ich wykształcenie i predyspozycje osobiste?
      Wystarczy, że zainteresowałby się NAMI-mieszkańcami.
      Przecież w każdym społeczeństwie jest jakiś potencjał!
      Czy w nas nic dobrego nie drzemie?
      Jest mi przykro to pisać ale nasz wójt odwrócił się od Odrzywolaków i wcale
      tego nie kryje.
      Nie chce z nami współpracować, zawiązał wokół siebie krąg ludzi za który nie
      wychodzi i co?
      I jak w jednej piosence śpiewają:
      "...naprawde nie dzieje się nic..."

• prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 15:07
        Ja też znam dużo ludzi z wykształceniem, którzy chcieli by zostać. Ale oni są
        realistami i wiedzą, że w Odrzywole nie ma czego szukać bo tu pracy nie ma.
        Człowiek po dobrych studiach nie pójdzie pracować za 1000zł na rękę w Odrzywole
        jak może w mieście pracować za 2500zł na rękę. A czym gmina go zatrzyma posadą
        w gminie?!(innego miejsca pracy nie ma). A ile może mu wójt zaproponować 1500zł
        na rękę maks. Ilu takich ludzi można wcisnąć do gminy 5 osób?!A co z całą
        resztą wykształconych?! Ludzie są realistami wolą jechac do miasta, pracować za
        godziwe pieniądze. Jeżeli jedynym miejscem pracy będzie gmina i liczba
        stanowisk jaka się tam znajduje to ludzie z wykształceniem nie mają czego
        szukać w Odrzywole i będą emigrować za chlebem.
        • odrzywolak Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 15:16
          I tu wczęści się zgadzą z kolegą, że ci lepiej wykształceni wyjada. A na czyj
          młyn ta woda? Tych, ktorzy są przy władzy. Bo będą mieli spokój. I tu odkryłeś
          kolego strategię władz by nie pomagać w powstaniu miejsc pracy. A wtedy cała
          władza w ręku JNP po wsze czasy. Dzięki za naprowadzenie na temat.
        • miecz_damoklesa Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 15:18
          I od tego trzeba zacząć. Dość juz klik i układów. Należy rozpocząć współpracę
          dla OGÓŁU, a nie tylko dla swojego partkularngo interesiku.
          • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 15:33
            Odrzywolak powiedz mi w jaki sposób ma władza utworzyć nowe miejsca pracy?!
            bez napinania. Jakis pomysł.
            Ja nie widze takiego.
            Z tym, że władza ma przez te wyjazdy mniejszą konkurencję zgodzę się.
            Sławek jako konkurent też.
            • odrzywolak Re: Melodia przyszłości 13.03.07, 16:56
              Ale jakbyś Sławka do tego tematu nie podłączył to byś był chyba, co?
              • prywaciarz2 Re: Melodia przyszłości 14.03.07, 09:01
                Pamiętaj wszystkich na równi:) Jakbym go pominął mógłby się obrazić:)
                Odpowiedz jak można stworzyć przez gmine miejsca pracy w Odrzywole?!
                • ugly2 Re: Melodia przyszłości 14.03.07, 09:56
                  Przecież na nowym boisku znajdą się miejsca pracy dla Panów mgr od rzucenia
                  piłki.
                  Może ktoś jeszcze skończy miesięczny kurs otwieranie bramy na ten „ piękny”
                  obiekt. I już nowe miejsce pracy. Trzeba go przecież gdzieś zakwaterować. Może
                  w dawnym budynku przedszkola, bo przecież jest on wysoko wykwalifikowanym
                  pracownikiem.
                  • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Melodia przyszłości 14.03.07, 18:03
                    ciekawe kogo masz na mysli. otwierac bramy to kazdy potrafi.
                • filutek007 Miejsca pracy 15.03.07, 13:22
                  Dlaczego Prywaciarz2 ciągle szukasz miejsc pracy w Urzędzie Gminy
                  albo "stworzone przez gmine?"
                  Czyżbyś nic poza nim nie widział?
                  Myślę, że JNP powinien szukać inwestorów i w ten sposób tworzyć te miejsca dla
                  naszych mieszkańców.
                  • prywaciarz2 Re: Miejsca pracy 15.03.07, 13:54
                    Powiedz mi w jaki sposób można ściągnąć inwestora do Odrzywołu. Określ
                    charakter inwestycji- czy to ma być zakłada produkcyjny czy coś innego.
                    Powiedz co lepszego mamy od ok. 2500 gmin w Polsce, że akurat inwestor wybuduje
                    zakład produkcyjny akurat tu.
                    Wcześniej napisałeś, żeby gmina nie pobierała przez pierwszych kilka lat
                    podatków od tego inwestora. Mogę się mylić ale wg mnie gmina nie może wg. prawa
                    zarządzać sobie kto ma płacić podatki a kto nie. To nie od nich zależy.
                    Gmina może wystąpić o to by na jej terenach powstała wolna strefa ekonomiczna
                    ale wg. mnie Odrzywół nie ma argumentów by zachęcić do takiego przedsięwzięcia.
                    Czy ty myślisz, że jak inwestor zobaczy tych kilka zrujnowanych budynków
                    wspólnoty i te 1,5 hektara o których piszesz to pokusi się i powie: tu
                    inwestuje?! Z czym do ludzi. Klepanie, żeby wójt ściągnął inwestora jest sensem
                    bez sensu. Sami widzicie, że to nie jest takie proste.
                    • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Miejsca pracy 15.03.07, 14:04
                      Prywaciarz2 ma rację to nie jest proste to sens bez sensu.
                    • filutek007 dla inwestora i Prywaciarza2 22.03.07, 14:03
                      Zgodnie z prośbą odsyłam zainteresownych na stronę naszego odrzywołu i tam
                      proszę państwa jest przestaiwona bogata oferta dla inwestorów:

www.odrzywol.ug.gov.pl/
                      A Ci, którzy nie chcą tam zajrzeć cytuję:

"Kierunki inwestowania:
                      - gospodarka rybna
                      - turystyka letnia (lasy, dwa zbiorniki wodne o powierzchni 5 ha w Odrzywole i
                      Łegonicach Małych)
                      - przetwórstwo rolno-spożywcze (mięso, mleko, papryka, truskawki)
                      - przemysł drzewny (łatwość pozyskiwania surowca z Lasów Spalskich)
                      - przemysł odzieżowy
                      - przetwórstwo rolno-przemysłowe (uprawa wikliny, przerób pierza)
                      - produkcja rolnicza-ekologiczna
                      - produkcja płytek ceramicznych
                      Atuty gminy
                      - dobrze rozbudowana infrastruktura,
                      - dobre położenie komunikacyjne (Warszawa-90 km, Łódź-100 km, Radom-45 km)
                      - zasoby surowców budowlanych
                      Oferujemy
                      - wolne budynki mogące służyć do działalności gospodarczej
                      - tanie grunty klasy V i VI nadającej się pod budownictwo (w Odrzywole i
                      Myślakowicach)
                      - grunty, przeznaczone pod ewentualną zabudowe przemysłową o powierzchni
                      5 ha (trasa Radom-Łódź)
                      Ponadto
                      - zobowiązujemy sie do udzielenia pomocy oraz prowadzenia spraw związanych z
                      tokiem inwestycyjnym,
                      - dla poważnych inwestorów stosujemy ulgi podatkowe w zakresie podatków
                      lokalnych,
                      - zapewniamy fachową i bezpłatną pomoc w zakresie doboru pracowników."

Nic dodać nic ująć.
                      • prywaciarz2 Re: dla inwestora i Prywaciarza2 22.03.07, 15:10
                        :)
                        • zawiedziony11 I co z tym Odrzywołem 27.04.07, 12:15
                          Nawiązując do programu Tomasza Lisa "Co z ta Polską", chciałbym rozpocząć
                          dyskusje i co dalej z naszym Odrzywołem. Jak na razie widać to
                          mieszkańcy gminy uwikłani są w rozgrywki prywatne miedzy "władzą" czyli wójtem a
                          radnym lub radnymi.

Każda ze stron próbuje pokazać drugim swoje racje ale nic pozytywnego z tego nie
                          wynika dla mieszkańców gminy. "Współpraca" wójta z nowymi radnymi rozpoczęła się
                          od oskarżenia jednego z radnych o manipulacje i fałszowanie podpisów przy
                          wyborach, które to oskarżenia nie potwierdziły się w rzeczywistości.
                          Następnie radny w ramach "odwdzięczenia" próbuje, wójtowi na sesjach rady gminy
                          pokazazać jego niekompetencje negując uchwały podjęte przez niego. Ten
                          w ramach dalszej "współpracy" na kierowane interpelacje (składane na wniosek
                          mieszkańców)przez radnego reaguje olewjąco. Czy to jest zdrowe podejście do
                          spraw i do mieszkańców gminy ? Jakie macie zdanie na ten temat po kilku
                          mieięcznej dzialalności tego "układu"?
                          • prywaciarz2 Re: I co z tym Odrzywołem 27.04.07, 12:44
                            A wszystko zaczęło się od..... kłótni dwóch serdecznych przyjaciół na grillu.
                            • nemne Re: I co z tym Odrzywołem 27.04.07, 13:01
                              Witaj <prywaciarz2> i <zawiedziony11>
                              No cóż, mam prośbę abyscie przeczytali sobie moje wczesniejsze posty dotyczące
                              choćby Wspolnoty. Jak mi się wydawało napisałem tam jak należałoby to
                              wykorzystac w społecznie użytecznym celu, dlaczego kilku cwaniaków chce to
                              zawłaszczyć itp. sprawy, z których mogłaby skorzystac nasza społeczność.
                              Dlatego nie ma sensu abym jeszcze raz o tym pisał.
                              Pozdrawiam - (nemne)
                              PS.
                              Dzisiaj sesja.
                              • fajny-lolo Re: I co z tym Odrzywołem 19.01.08, 22:34
                                Siemka tu ciekawy temat a został zawieszony, to jak jest tak jak pisze
                                zawiedziony11 czy nie?
                                • nemne Re: I co z tym Odrzywołem 20.01.08, 15:08
                                  fajny-lolo napisał:

> Siemka tu ciekawy temat a został zawieszony, to jak jest tak jak
                                  >pisze zawiedziony11 czy nie?

Witaj <fajny-lolo>
                                  1.Wiele rzeczy, które mogłyby być załatwione, wynikało z niemożności
                                  udziału mieszkańców (a nie JNP i jego przydupasów) w sprawach
                                  Wspólnoty. Dotyczyło to choćby często opisywanego boiska na bebnie.
                                  Jak wynika z uzasadnienia PRAWOMOCNEGO wyroku - jaki zapadł w
                                  Naczelnym Sądzie Administracyjnym, działo sie to na skutek (dosłowny
                                  cytat) "(...) szkodliwej działalności" wiadomego Organu. (<maniek-1>
                                  PATRZ - uzasadnienie wyroku przedostatnia strona)!!!!!!!!

2.Z informacji które posiadam wynika, że sprawa wspólnoty miała być
                                  rzekomo nierozwiązywalna przez 400 lat.
                                  Tymczasem trwało to albo "tylko", albo "aż" 9 lat
                                  W tym czasie w/w Organ wypisywał różne bzdury, które zostały w kilku
                                  rozprawach odrzucane...... jako "bzdury"!!!!!!.
                                  Dlatego, został już złożony wniosek w sprawie wpisu do ewidencji
                                  DEMOKRATYCZNIE wybrany Zarząd, który będzie systematycznie i
                                  regularnie organizował zebrania z mieszkańcami. (Komisarze nie
                                  zorganizowali - ANI JEDNEGO takiego zebrania!!!!).
                                  To na takim zebraniu, będą zapadały propozycje oraz decyzje (co i
                                  dlaczego???). To MIESZKAŃCY, JAWNIE i DEMOKRATYCZNIE będą o
                                  WSZYSTKIM decydowali, a nie grupka cwaniaków!!!!!!

3.Na forum, często prezentowałem stanowisko, co należy czy też
                                  należałoby po pozytywnym załatwieniu tej sprawy uczynić, aby wyrwać
                                  się z marazmu w jakim ta gmina sie znajduje.
                                  Dlatego, proszę o jeszcze trochę cierpliwości, a wtedy możecie
                                  mnie "rozliczać", z tego o czym pisałem.
                                  4. O terminie ZEBRANIA, niezwlocznie poinformuję i oczywiscie
                                  WSZYSTKICH CHĘTNYCH ZAPRASZAM.

Pozdrawiam - Sławomir Gajewski
                                  PS.
                                  <maniek>. Na wszystko o czym tu napisałem mam dokumenty i mogę to
                                  udowodnić!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka