Dodaj do ulubionych

Powieś budkę - przywitaj wiosnę

07.03.07, 17:41
Lecę do sklepu zoologicznego kupić budkę!
Obserwuj wątek
    • Gość: KM Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.03.07, 22:04
      U mnie już wiszą dwie, ale powieszę jeszcze jedną.
    • teta1985 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 07.03.07, 22:12
      I co panie Kluzinski? Jest budka? :)
      A może by wypuscic nową serię budek, takich miniaturek bud Skwarczynskiego?
      To by był hit :)
      • jdk Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 08.03.07, 11:47
        Jeszcze nie powiesiłem, mea culpa - ale wróciłem wczoraj do domu bardzo późno,
        grubo po godzinach zamknięcia sklepów :)

Ale powieszę wkrótce, obiecuję!

Ciekawe, co też mi się zalęgnie? ;)
        • jas_fasollasido Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 08.03.07, 12:36
          Pięknie, tylko uważaj bo budki dla ptaków to najlepsze miejsce do umieszczenia
          podsłuchu, pluskiew czy kamer rejestrujących, przez nie zawsze życzliwą
          konkurencję, nie mówiąc już o innych służbach. Ale i tak najgorszy jest tzw.
          ptak donosiciel czyli sowa dzienna zwana myśliwym.
          No, dobra żartowałem, ale dziś taki piekny, kobiecy dzień...
    • Gość: Norbi Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 08.03.07, 07:06
      Naprawdę potrzeba niewiele aby Radom był miastem przyjaznym, niech każdy zrobi
      coś pożytecznego jak komuś się nie podobają budki niech zgrabi trawnik przed
      blokiem, posadzi ciekawą rośline w ogrodku, pomaluje płot.
    • jas_fasollasido Któtka historia budki 08.03.07, 07:49
      5 lat temu sam zbudowałem budkę dla ptaków wg wzoru z jakiejś popularnej
      ksiązki przyrodniczej. Przez pierwsze 2 lata gnieździły sie w niej sikorki,
      później na krótko chyba kosy później walkę o tę budke wygrały szpaki znacznie
      zwiększając (wydziobując) otwór i na koniec na moje i innych nieszczęście
      miejsce to upodobały sobie szerszenie. Szerszenie w tamtym roku zmarzły a widzę
      że do budki wędrują teraz leśne mrówki..ciekawe co będzie za rok.
      Tak to ingerując w przyrodę, mój pobyt na działce zacząłem podziwem, później
      walką, na koniec strachem i niewiadomą. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem
      budując budkę dla ptaków, czy przyroda nie obroniła by sie sama?
      • dr_diesel A ja sam zrobię budkę! 08.03.07, 07:54
        Będę miał podwójną o ile nie potrójną przyjemność!

Jaś, myślę że kwestia zasiedlenia Twojej budki niech pozostanie sama sobie i
        tak będzie najlepiej!
        Naturalne jest to, że różne gatunki niejako wymieniają się swoimi siedliskami.

Czuć już wiosnę!!
        • jas_fasollasido cdn.. 08.03.07, 08:37
          Jeszcze jedna ciekawostka, 3 lata temu zbudowałem jeszcze 2 budki z 2 rodzajów
          drewna, z wiązu i z grabu, po to by zagniździły się w nich TYLKO sikorki, więc
          otwór był zgodny z zaleceniami. Jak wiadomo drzewa te są bardzo twarde więc
          myślałem że inne ptaki nie poradzą sobie z rozszeżeniem otworu, jakieś było
          moje zdziwienie gdy króregoś pięknego popołudnia zauważyłem dzięcioła który
          uparcie walczył ze zbyt małym wejsciem dla swojej przyszłej rodziny
          i...wywalczył, tzn. wydziobał. Zawziąłem się i z kolegą zbudowaliśmy jeszcze
          jedną budkę dla sikorek z hebanu ...tak, tak z hebanu i jak na razie inne
          gatunki walczą o te dość eksluzywne terytorium ale widzę że są jak na razie na
          przegranej pozycji.
          • Gość: gosc Re: cdn.. IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 13:28
            dziecioly czesto rozkuwaja otwory budek. Najlatwiej jest budke zabezpieczyc,
            przybijajac kawalek blachy (z dziura) na przedniej desce budki - wokol wejscia
    • Gość: Ustronianka Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: 82.139.32.* 08.03.07, 07:58
      A co zrobić z golebiami na Ustroniu?????Wszystkie balkony obsiaduja i BRUDZą .
      KOSZMAR ....nie można wyjść na balkon , nie wiem czy jest jakieś straszydlo
      ???Prosze o poradę , może ktoś sobie z nimi poradzil????
      • Gość: Ornitolog Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:18
        Nie wszytki u mnie nie siadają :)
        Jest na to sposób, mało estetyczny ale za to bardzo skuteczny:
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,407788.html
        przykład z kościoła garnizonowego, taśma z nabitymi kolcami, gołąbki już nie
        posiedzą :)
        • Gość: J-25 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 08.03.07, 09:10
          a może pojawisz się na spotkaniu Klubu 16.03. w muzeum ?
          • Gość: zuzka Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.143.unknown.vectranet.pl 11.03.07, 09:14
            prosze o jakies szczegoly, jak dziala klub i kiedy sie spotyka? o ktorej
            godzinie jest spotkanie?
      • Gość: ptak Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 08.03.07, 09:20
        Może zaproś na kilka dni teściową i niech wychodzi często na balkon?
    • Gość: Leszek Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.dhcp.nwtn.ct.charter.com 08.03.07, 15:15
      Oj tym razem nie zdaze powiesic gdyz do 10 kwietnia przebywam w USA.Budki
      zbudowalem 4 lata temu w/g wskazan Pana Slupka.Mialem troche klopotu w 1 roku
      bo ptaki nie lubia zapachu farb,lakierow itp.W nastepnych latach zagniezdzily
      sie sikory i moglem je codziennie obserwowac jak karmia ptaki oraz pierwsze
      obloty mlodych.Budki wieszalem na drzewach owocowych co 10 m.Jesienia je
      oczyscilem i trzymam w budzie.Prosze zachecajcie mlodziez szkolona do budowy i
      wieszania budek.To wciaga i pozostaje na lata.Tutaj w USA mieszkamy otoczeni
      ddrzewami lisciastymi ale zamilowanie do ptakow pozostalo.Mam karmiki i
      codziennie obserwuje zachowanie ptakow to piekne dla emeryta.
      Leszek
      • Gość: Aldona Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 09.03.07, 21:18
        W ubiegłym roku w radomskich parkach zawieszono dziwne budki lęgowe.
        Zresztą,wiszą do dziś.Budki mają otwory obite dookoła blachą.Czy takie blaszane
        otwory mają odstraszać ptaki? Może to są anty budki?
        • Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.tkdami.net 10.03.07, 11:57
          To kołnierze antydrapieżnicze, w parku gniazduje dz. duży i syryjski
          (bialoszyi) ktore potrafią rozkuć otwór wejsciowy i posilić się zawartością
          budki. Mały pisklak bogatki czy modraszki to duża ilość łatwo strawnego białka
          więc nie ma się co dziwić.
          • Gość: Aldona Re: Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 10.03.07, 20:08
            Ok..Co to za ptak "dz.duży i syryjski białoszyi"?
            • heniek_z_lasu Re: Pytanie do ornitologa 10.03.07, 20:25
              dz. to skrót od dziennika, ale tu chyba chodziło o dzięcioła ;)
              • Gość: Aldona Re: Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 10.03.07, 20:53
                Niech będzie dzięcioł.Zauważyłam w ubiegłym roku,że do budkach z blaszanymi
                dziurami żaden ptak nie gniazduje.Chyba mam rację.To są anty budki.
                • Gość: jas_fasollasido Re: Pytanie do ornitologa IP: 81.15.165.* 11.03.07, 11:17
                  chyba się zgadza, trzeba było zrobić budki z klonu, wiązu, akacji cze z hebanu,
                  tak jak ja.
                  • Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.tkdami.net 11.03.07, 18:23
                    Ok.50 % wywieszanych budek zasiedlana jest dopiero po 3 roku od wywieszena.
                    Budki były wywieszone w marcu roku ubieglego czyli tak naprawdę mierne były
                    szanse na ich zasiedlenie w roku pierwszym czyli 2006,zresztą nigdy nie bedzie
                    to 100 %, bo panienki i panie mogą kręcić dziobkami na nie taki widok z "okna",
                    nie ten kierunek, nie ten metraż itp. W tym roku powinno być lepiej, moją tą
                    niby Anty zresztą już odwiedził pierszy chętny może pozostanie?
                    • a67 Re: Pytanie do ornitologa 11.03.07, 21:42
                      Uczyła mnie w podstawowej szkole wielce szanowna Pani profesor Żuk
                      że budki lęgowe wieszamy jesienią lub wczesną zimą, a na wiosnę to możemy sobie
                      trawnik zagrabić.
                      Ale samą ideę popieram
                      • Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:04
                        No i dobrze uczyła, ale trudno mobilizować ludzi do wieszania budek jesienią
                        gdy każdy ma nienajlepsze wizje na przyszolość a co innego wiosną gdy w ludział
                        pełen optymizm, a pozatem i tak część budek zostanie zasiedlona chodźby przez
                        gatunki późno wracające , muchołówki czy pleszki.
    • Gość: kaczy Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 20.03.07, 18:02
      a moze zamist tych wszystkich zajęć na powitanie wiosny dorzsucic po budce dla
      sikorki i pleszki(???) na skwery w radomiu
    • Gość: J-25 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:48
      A w moich 4 wywieszonych budkach już komplet , nawet w tej anty... jest para
      modraszek, musze dowiesić coś jeszcze bo muchołowki żałobne (taki wróbel we
      fraku) przylatują jak zwykle 22 kwietnia, a tu deficyt powierzchni
      mieszkaniowej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka