jdk 07.03.07, 17:41 Lecę do sklepu zoologicznego kupić budkę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KM Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.03.07, 22:04 U mnie już wiszą dwie, ale powieszę jeszcze jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 07.03.07, 22:12 I co panie Kluzinski? Jest budka? :) A może by wypuscic nową serię budek, takich miniaturek bud Skwarczynskiego? To by był hit :) Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 08.03.07, 11:47 Jeszcze nie powiesiłem, mea culpa - ale wróciłem wczoraj do domu bardzo późno, grubo po godzinach zamknięcia sklepów :) Ale powieszę wkrótce, obiecuję! Ciekawe, co też mi się zalęgnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jas_fasollasido Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę 08.03.07, 12:36 Pięknie, tylko uważaj bo budki dla ptaków to najlepsze miejsce do umieszczenia podsłuchu, pluskiew czy kamer rejestrujących, przez nie zawsze życzliwą konkurencję, nie mówiąc już o innych służbach. Ale i tak najgorszy jest tzw. ptak donosiciel czyli sowa dzienna zwana myśliwym. No, dobra żartowałem, ale dziś taki piekny, kobiecy dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 08.03.07, 07:06 Naprawdę potrzeba niewiele aby Radom był miastem przyjaznym, niech każdy zrobi coś pożytecznego jak komuś się nie podobają budki niech zgrabi trawnik przed blokiem, posadzi ciekawą rośline w ogrodku, pomaluje płot. Odpowiedz Link Zgłoś
jas_fasollasido Któtka historia budki 08.03.07, 07:49 5 lat temu sam zbudowałem budkę dla ptaków wg wzoru z jakiejś popularnej ksiązki przyrodniczej. Przez pierwsze 2 lata gnieździły sie w niej sikorki, później na krótko chyba kosy później walkę o tę budke wygrały szpaki znacznie zwiększając (wydziobując) otwór i na koniec na moje i innych nieszczęście miejsce to upodobały sobie szerszenie. Szerszenie w tamtym roku zmarzły a widzę że do budki wędrują teraz leśne mrówki..ciekawe co będzie za rok. Tak to ingerując w przyrodę, mój pobyt na działce zacząłem podziwem, później walką, na koniec strachem i niewiadomą. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem budując budkę dla ptaków, czy przyroda nie obroniła by sie sama? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_diesel A ja sam zrobię budkę! 08.03.07, 07:54 Będę miał podwójną o ile nie potrójną przyjemność! Jaś, myślę że kwestia zasiedlenia Twojej budki niech pozostanie sama sobie i tak będzie najlepiej! Naturalne jest to, że różne gatunki niejako wymieniają się swoimi siedliskami. Czuć już wiosnę!! Odpowiedz Link Zgłoś
jas_fasollasido cdn.. 08.03.07, 08:37 Jeszcze jedna ciekawostka, 3 lata temu zbudowałem jeszcze 2 budki z 2 rodzajów drewna, z wiązu i z grabu, po to by zagniździły się w nich TYLKO sikorki, więc otwór był zgodny z zaleceniami. Jak wiadomo drzewa te są bardzo twarde więc myślałem że inne ptaki nie poradzą sobie z rozszeżeniem otworu, jakieś było moje zdziwienie gdy króregoś pięknego popołudnia zauważyłem dzięcioła który uparcie walczył ze zbyt małym wejsciem dla swojej przyszłej rodziny i...wywalczył, tzn. wydziobał. Zawziąłem się i z kolegą zbudowaliśmy jeszcze jedną budkę dla sikorek z hebanu ...tak, tak z hebanu i jak na razie inne gatunki walczą o te dość eksluzywne terytorium ale widzę że są jak na razie na przegranej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: cdn.. IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 13:28 dziecioly czesto rozkuwaja otwory budek. Najlatwiej jest budke zabezpieczyc, przybijajac kawalek blachy (z dziura) na przedniej desce budki - wokol wejscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ustronianka Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: 82.139.32.* 08.03.07, 07:58 A co zrobić z golebiami na Ustroniu?????Wszystkie balkony obsiaduja i BRUDZą . KOSZMAR ....nie można wyjść na balkon , nie wiem czy jest jakieś straszydlo ???Prosze o poradę , może ktoś sobie z nimi poradzil???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ornitolog Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:18 Nie wszytki u mnie nie siadają :) Jest na to sposób, mało estetyczny ale za to bardzo skuteczny: fotoforum.gazeta.pl/3,0,407788.html przykład z kościoła garnizonowego, taśma z nabitymi kolcami, gołąbki już nie posiedzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 08.03.07, 09:10 a może pojawisz się na spotkaniu Klubu 16.03. w muzeum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.143.unknown.vectranet.pl 11.03.07, 09:14 prosze o jakies szczegoly, jak dziala klub i kiedy sie spotyka? o ktorej godzinie jest spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptak Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 08.03.07, 09:20 Może zaproś na kilka dni teściową i niech wychodzi często na balkon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.dhcp.nwtn.ct.charter.com 08.03.07, 15:15 Oj tym razem nie zdaze powiesic gdyz do 10 kwietnia przebywam w USA.Budki zbudowalem 4 lata temu w/g wskazan Pana Slupka.Mialem troche klopotu w 1 roku bo ptaki nie lubia zapachu farb,lakierow itp.W nastepnych latach zagniezdzily sie sikory i moglem je codziennie obserwowac jak karmia ptaki oraz pierwsze obloty mlodych.Budki wieszalem na drzewach owocowych co 10 m.Jesienia je oczyscilem i trzymam w budzie.Prosze zachecajcie mlodziez szkolona do budowy i wieszania budek.To wciaga i pozostaje na lata.Tutaj w USA mieszkamy otoczeni ddrzewami lisciastymi ale zamilowanie do ptakow pozostalo.Mam karmiki i codziennie obserwuje zachowanie ptakow to piekne dla emeryta. Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 09.03.07, 21:18 W ubiegłym roku w radomskich parkach zawieszono dziwne budki lęgowe. Zresztą,wiszą do dziś.Budki mają otwory obite dookoła blachą.Czy takie blaszane otwory mają odstraszać ptaki? Może to są anty budki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.tkdami.net 10.03.07, 11:57 To kołnierze antydrapieżnicze, w parku gniazduje dz. duży i syryjski (bialoszyi) ktore potrafią rozkuć otwór wejsciowy i posilić się zawartością budki. Mały pisklak bogatki czy modraszki to duża ilość łatwo strawnego białka więc nie ma się co dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 10.03.07, 20:08 Ok..Co to za ptak "dz.duży i syryjski białoszyi"? Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Pytanie do ornitologa 10.03.07, 20:25 dz. to skrót od dziennika, ale tu chyba chodziło o dzięcioła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: Pytanie do ornitologa IP: *.130.unknown.vectranet.pl 10.03.07, 20:53 Niech będzie dzięcioł.Zauważyłam w ubiegłym roku,że do budkach z blaszanymi dziurami żaden ptak nie gniazduje.Chyba mam rację.To są anty budki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas_fasollasido Re: Pytanie do ornitologa IP: 81.15.165.* 11.03.07, 11:17 chyba się zgadza, trzeba było zrobić budki z klonu, wiązu, akacji cze z hebanu, tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.tkdami.net 11.03.07, 18:23 Ok.50 % wywieszanych budek zasiedlana jest dopiero po 3 roku od wywieszena. Budki były wywieszone w marcu roku ubieglego czyli tak naprawdę mierne były szanse na ich zasiedlenie w roku pierwszym czyli 2006,zresztą nigdy nie bedzie to 100 %, bo panienki i panie mogą kręcić dziobkami na nie taki widok z "okna", nie ten kierunek, nie ten metraż itp. W tym roku powinno być lepiej, moją tą niby Anty zresztą już odwiedził pierszy chętny może pozostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
a67 Re: Pytanie do ornitologa 11.03.07, 21:42 Uczyła mnie w podstawowej szkole wielce szanowna Pani profesor Żuk że budki lęgowe wieszamy jesienią lub wczesną zimą, a na wiosnę to możemy sobie trawnik zagrabić. Ale samą ideę popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Pytanie do ornitologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:04 No i dobrze uczyła, ale trudno mobilizować ludzi do wieszania budek jesienią gdy każdy ma nienajlepsze wizje na przyszolość a co innego wiosną gdy w ludział pełen optymizm, a pozatem i tak część budek zostanie zasiedlona chodźby przez gatunki późno wracające , muchołówki czy pleszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczy Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.tkdami.net 20.03.07, 18:02 a moze zamist tych wszystkich zajęć na powitanie wiosny dorzsucic po budce dla sikorki i pleszki(???) na skwery w radomiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Powieś budkę - przywitaj wiosnę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:48 A w moich 4 wywieszonych budkach już komplet , nawet w tej anty... jest para modraszek, musze dowiesić coś jeszcze bo muchołowki żałobne (taki wróbel we fraku) przylatują jak zwykle 22 kwietnia, a tu deficyt powierzchni mieszkaniowej :) Odpowiedz Link Zgłoś