isoxazolidine 11.03.07, 18:08 :))) teraz trzeba walczyc o: 1) korzystne godziny odjazdów 2) wydluzenie trasy do tomaszowa albo najlepiej koluszek w kierunku zachodnim 3) wydluzenie trasy do pionek albo najlepiej do kozienic w kierunku wschodnim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qqvv Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? IP: *.acn.waw.pl 12.03.07, 00:04 No fajnie, pięknie. Szkoda tylko, że pewnie po miesiącu ten szynobus przestanie jeździć, bo nie będzie chętnych na kurs o 3 nad ranem. Ale to nie będzie wina PKP, bo oni pociąg przecież wysłali... Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 06:47 Nie zakładajmy odrazu porażki. Szprendałwicz prosi o e-miale od mieszkańców z prozpozycją godzin odjazdów szynobusów z Radomia i Drzewicy. Tak więc jest szansa że dobre skonstruowany rozkład przyczyni się do sukcesu szynobusu na tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:38 Najlepsze jest to, że według mediów całą zasługa leży po stronie PO i pana Szprendałowicza. No cóż, drodzy kochający radom musicie sie pogodzić, że sukces ma wielu ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 17:49 Dla mnie najważniejsze jest, że szynobus pojedzie. Myślę, że warto teraz zrobić spotkanie KM z władzami gmin leżących przy trasie i opracować rozkład jazdy. Martwi mnie postawa ZPR Łódź. Być może udałoby się uruchomić od grudnia EZT Radom-Łódź??? Odpowiedz Link Zgłoś
szalli Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 19:09 Dokładnie zgadzam się z Tobą. Jeśli już będzie szynobus tak jak to gdzieś tu wcześniej powiedziałem, to już jest wielki sukces (mozecie sobie gadać, że to połowiczne czy jakieś tam inne), bo łatwiej organizować przewozy na linii czynnej, niż na zamkniętej dla ruchu lokalnego. Co do spotkań to jak najbardziej, ale niech też swoje opinie wyrażą przyszli pasażerowie bo to przecież dla nich jest to połączenie uruchamiane. Obawiam się, że to nie potrwa tak prędko tzn. uruchomienie przewozów EZT po całej linii, skoro KM tak ostrożnie do tego podchodzi, że daję w obieg tylko jednego szynobusa (i prawidłowo na początek, bo trzeba udokumentować że połączenie jest rentowne). Szkoda mi, że PR w Łodzi nie są zainteresowane połączeniem wysiłków, a przecież jeśli Drzewica osiągnie połączenie z Radomiem, to właśnie ten fakt wygeneruje dodatkowe potoki podróżnych w kierunku Łodzi, tylko może oni o tym nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć(?), że teraz kiedy trzymają jednego eezeta z Drzewicy do Łodzi i z powrotem sytuacja jest trochę inna, bo Drzewica jest stacją końcową, co mówi samo za siebie bo z doświadczenia wiem, że takie linie po których kursuje jedna para pociągów są skazane na wymarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 20:38 Na moje oko istnieją dwie drogi. Pierwsza to dogadanie się KMu z Łodzią. Każdy daje ezeta - dwa en57 wystarczą do wahadłowej obsługi linii Radom-Łódź plus wsparcie pospiechami z PKP Przewozy Regionalne. Przecieże każdy bilet jest rejestrowany i można to wszystko rozliczyć. Łódź płaci za odcinek do Drzewicy, KM od Drzewicy do Radomia i tyle. Drugi sposób to przejęcie obsługi Radom-Łódź przez PKP PR w ramach połączeń międzywojewódzkich tylko nie wiem, czy w wypadku funkcjonowania KMu można tam wprowadzać osobówki PKP PR?? Cieszy mnie fakt, że szynobus będzie robił łącznie 10 kursów na dobę czyli 5 pociągów z Radomia do Drzewicy. To nawet sporo:)))))) Teraz będę pracować nad Łodzią by się ugieła i dała ezeta do Radomia. Drzewica nam pomoże:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 20:45 Jeżeli udałoby się uruchomić EN57 Radom-Łódź szynobusa można dać na inne radomskie linie o charakterze podmiejskim np. Wolanów-Pionki/Kozienice. Odpowiedz Link Zgłoś
szalli Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 12.03.07, 22:14 No moim zdaniem druga napewno odpada, zwłaszcza że już zawalczyliśmy z KM i wygraliśmy, więc szkoda by było to stracić. KM jak znamy życie nie tak łatwo wychodzi poza nasze województwo ze swoimi ezetami. A skąd to przypuszczenie że będzie obsługiwał aż 5 par pociagów? To oficjalna informacja? Dobrze, że poruszyłeś temat Kozienic, niektorzy już chyba zapomnieli, że tam też kiedyś kolej jeździła, byłem tam nawet kiedyś - stacja była, ba - trakcja nawet wisiała... (a było to jakieś 3 lata temu :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadzio Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? IP: *.130.unknown.vectranet.pl 12.03.07, 22:56 Radomianie do Drzewicy będą jeździć po widelce i łyżki? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzielinski Raport 12.03.07, 23:27 Zachęcam do lektury. Raport. Efektywność wykorzystania nowego taboru w Polsce - na przykładzie autobusów szynowych. www.zm.org.pl/download/czt/raport_06_5-szynobusy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effie Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 23:59 tam już ponoć tego nie robią, jest zaś wyremontowany zalew i pamiętny festiwal piosenki spódnicowej Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Szynobusem do Drzewicy. A dalej? 14.03.07, 18:03 Poniżej analogiczna sytuacja jak w przypadku linii Radom-Tomaszów. Warszawa chce, to Łódź odmawia. www.rynek-kolejowy.pl/?p=wiecej&id=5264 Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Szynobus na trasie Lubin - Polkowice 23.03.07, 14:03 Można?: – W ciągu półtora roku powstanie połączenie kolejowe miedzy Lubinem a Polkowicami – zapewnia prezydent Lubina Robert Raczyński. – Szynobus z naszego miasta do Lubina i dalej do Wrocławia jest potrzebny, między innymi dlatego, że w pociągu jest więcej miejsca i wygodniej się podróżuje – uważają pierwsi pasażerowie. Busy, które kursują na tej trasie, są małe i bardzo często przepełnione – twierdzi Mieczysław Curlej, emerytowany górnik z Polkowic. – Ale tylko konkurencyjne ceny i krótszy czas przejazdu mogą zdecydować o popularności tej linii. Próbna przejażdżka szynobusem z Lubina do Polkowic odbyła się wczoraj. Podróż w jedna stronę, torami należącymi do spółki Pol-Miedz Trans, trwała około pół godziny. Pociąg jechał z prędkością 50-60 km/godz. – Ale po modernizacji trasy będzie można jechać nawet trzy razy szybciej – zapewnia prezydent Lubina Robert Raczyński. – Moim marzeniem jest połączenie kolejowe Lubina z Wrocławiem w 40 minut, i z Berlinem w trzy godziny – dodaje. – Dla nas ważne są wynegocjowanie warunków i złożenie zamówienia przez samorząd województwa. Współpraca lokalnych władz dobrze rokuje temu przedsięwzięciu. Chcą partycypować w kosztach – mówi Marek Pawicki, dyrektor Dolnośląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych we Wrocławiu. A koszty nie są małe, bo jeden szynobus kosztuje około 4,5 mln zł. – My jesteśmy za, samorządy szukają pieniędzy, ale najważniejsze jest to, żeby tak samo myśleli przyszli pasażerowie – dodaje Janusz Cendrowski, prezes zarządu Pol-Miedz Transu. Ostrożnie wypowiada się burmistrz Polkowic Wiesław Wabik, organizator wyprawy. – Tym przejazdem chcieliśmy zwrócić uwagę władz województwa, że kolej w zagłębiu jest możliwa – dodaje Wiesław Wabik. Wczorajsza przejażdżka, w której uczestniczyli m.in. uczniowie szkół, odbyła się w atmosferze pikniku. Podawano kawę, herbatę i słodycze. – Jestem zadowolony. Chciałbym jeździć pociągiem z Polkowic do Lubina, a nawet do Wrocławia – mówi Mieczysław Curlej. – Zabiegamy o upowszechnienie szynobusów, bo częściowo rozwiązują one problemy komunikacyjne lokalnych społeczności. Są przy tym o połowę tańsze od pociągów. Z drugiej zaś strony pozwalają wykorzystać ogromną infrastrukturę kolejowa, jak torowiska czy stacje. Po dolnośląskich torach jeździ ich pięć. Teraz ogłaszamy przetarg na zakup ośmiu nowoczesnych autobusów szynowych. Nie ma jeszcze decyzji, na które trasy wyjadą – mówi Wojciech Zdanowski, dyrektor wydziału transportu urzędu marszałkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś