Dodaj do ulubionych

Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały

28.05.07, 20:14
Witam!!!

Chciałbym na forum poruszyć kwestię autobusów radomskich przewoźników: MPK i
ITS. Otóż w swoich zasobach posiadają wozy, które moim zdaniem nie nadają się
do jazdy w czasie tak wysokich temperatur jakie są obecnie.
ITS posiada wóz nr 37 w którym nie otwiera się żadne okno a jedynie lekko
uchylane są szyberdachy. Nie jest to jedyny taki wóz ITSu... W autobusach
tych panuje ogromny zaduch, zero świeżego powietrza, a temperatura w nich
jest chyba wyższa niż na zewnątrz.

Dlatego pytam. Czy takie autobusy mogą poruszać się po mieście??? Czy
obowiązują jakieś normy w tym wzgledzie??? Bo jazda takim pojazdem dla osób z
niewydolnością krążeniową stanowi zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Obserwuj wątek
    • teta1985 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 28.05.07, 20:24
      sono_andrzej napisał:

...
      > W autobusach tych panuje ogromny zaduch, zero świeżego powietrza, a
      > temperatura w nich jest chyba wyższa niż na zewnątrz.

Napewno wyzsza i to dużo. Cały autobus działa jak jedna wielka szklarnia. Może sie jutro wybierzesz z termometrem i sprawdzisz jaka jest tam w rzeczywistości? Sadzę, że temperatura 35 - 40*C jest absolutnie skrajna jeśli chodzi o względy sanitarne.

Pozdrawiam
      • tomus2221 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 28.05.07, 20:56
        W autobusach z tymi uchylanymi szybkami na ukos tez nie jest najlepiej,wogole
        kto wymyslil taki sposb otwierania,gdyby byly przesuwne to byloby o wiele
        lepiej.No chyba ze te autobusy mialybyc klimatyzowane.
        • gregory_z_radomia Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 28.05.07, 22:56
          Takie były 15, 10 lat temu standardy. Obecnie producenci montując autobus
          oprawiają w nim okna z takim system zamykania, z jakim zażyczy sobie
          zamawiający. Uchylne okna nie są już zbyt popularne i coraz częściej pojawiają
          się okna rozsuwane. Np. takie okna są w dostarczanych Solarisach U12 CNG.
          • sono_andrzej Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 29.05.07, 15:53
            To jak to jest z tymi normami???
    • nauczycielka20 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 29.05.07, 16:04
      Dokładnie tak! W XXI wieku w naszych miastach powinny poruszać się autobusy z
      klimatyzacją. Jak można zachęcić ludzi do korzystania ze środków transportu
      miejskiego, skoro można w nich stracić życie. Ech... kiedyś byłam w Brukseli :)
      (bez złośliwości proszę) i tam w każdym autobusie była klima...
      • domel_radom Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 29.05.07, 16:57
        Nie trzeba jechac do Brukseli, zeby klimy w autobusach doswiadczyc.

W Warszawie jezdza po drogach autobusy z URUCHAMIANA klimatyzacja. Bo tez co
        innego posiadac ja a co inne jej uzywac. Na oknach sa nalepki, by nie uchylac
        ich, bo wlaczona jest klimatyzacja.

Czy autobusy ( Solarisy ) zamawiane przez MPK maja taka funkcje a jedynie z niej
        nie korzystaja?

A tak na marginesie, to powiem, ze przy wysokiej temperaturze lepiej jest jechac
        klekoczacym rumplem niz puszka jak Solaris tylko z uchylonymi oknami, i to nie
        wszystkimi. Jadac takim starociem, nikogo nie dziwi, ze wieje po glowie czy
        drzwi sie nei domykaja. Na taka pogode proponuje wprowadzic nowy standard 'Nie
        zamykajmy drzwi i nie wstawiajmy nowych szyb do tych autobusow ' ;)))

Pozdrawiam cieplo
        Domel
        • redoxygene Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 29.05.07, 23:46
          > W Warszawie jezdza po drogach autobusy z URUCHAMIANA klimatyzacja. Bo tez co
          > innego posiadac ja a co inne jej uzywac. Na oknach sa nalepki, by nie uchylac
          > ich, bo wlaczona jest klimatyzacja.

W oknach nawet sie montuje specjalne zamki tak, aby nie dalo sie ich otworzyc
          podczas pracy klimatyzacji. Ale w Radomiu nie ma wymogu montazu klimy przy
          przetargach to raz, a MPK samo z siebie nie zamowi takowej. Nowe solarki nie
          maja klimy w ogole. Jest tylko kilka autobusow (chyba 4) w MPK, ktore maja
          klime dla kierowcy (i to przez przypadek), a w kilku przegubowych manach (tych
          bez uchylnych okien) tez chyba jest, ale niestety, nieczynna.
        • Gość: Anka Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.kolornet.pl 01.06.07, 23:19
          dziwne.... w zeszłe wakacje przez cały lipiec jeździłam w Warszawie autobusami
          (przynajmniej 2 razy dziennie) i tylko raz zdarzyło się, że w autobusie była
          włączona klimatyzacja. Ciekawa jestem w której części Warszawy jeżdżą te
          klimatyzowane autobusy.
    • Gość: Edward Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:57
      Niektóre z tych autobusów mają klimatyzację tylko trzeba chcieć ją włączać, ale
      czy to będzie skuteczne ?, bo napewno nieekonomiczne.
      • palineczka16 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 29.05.07, 17:33
        Moja codzienna podróż "2" trwa 13-15 minut,
        wychodząc z autobusu jestem cała mokra...
        (a problemów z krążeniem (odziwo) jeszcze nie mam:)!)
        W autobusach jest gorąco, śmierdząco i parno...
        ale jak narazie nikt nic z tym nie robi...
        heh, a szkoda...

Pozdrawiam :)
      • Gość: best_seler Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.pr.radom.net 29.05.07, 18:27
        Gość portalu: Edward napisał(a):

> Niektóre z tych autobusów mają klimatyzację tylko trzeba chcieć ją włączać, ale
        >
        > czy to będzie skuteczne ?, bo napewno nieekonomiczne.

W Radomiu nie ma zadnego autobusu z klimatyzacja przestrzeni pasazerskiej (sa 4 z klimatyzacja kabiny kierowcy).
        Jakims rozwiazaniem jest montaz rozsuwanych okien. Tak zrobiono w manach w Sluspku (ktore notabene pochodza z tej samej dostawy, z ktorej kupili je MPK i ITS).
        • Gość: W-ster Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 82.139.38.* 29.05.07, 23:29
          5 a nie 4 ;)
        • redoxygene Do best_selera 29.05.07, 23:51
          Nie widzielismy sie ostatnio i nie mialem ci okazji powiedziec-w tych nowych
          solarkach, co to niby maja GPS, system info nie jest kompletnie z nim
          sprzezony. Zreszta jeszcze nigdy sie z takim madrym systemem sie nie spotkalem
          i dlatego mnie dziwilo, ze u nas niby jest... ale nie ma (w sensie sprzezenia):D
      • nauczycielka20 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 31.05.07, 10:01
        Co będzie warta ta ekonomia, jesli ktoś umrze na skutek warunków panujących w
        autobusie? Niedawno jechałam takim autobusem i po prostu wysiadłam wcześniej,
        gdyż nie mogłam już wytrzymać zaduchu i gorąca.
        • Gość: W-ster Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 82.139.38.* 31.05.07, 15:03
          Dla zainteresowanych wspomnę że tych pojazdów co nie mają żadnego otwieranego okna w Radomiu jest aż 5....
          Czemu nie mają otwieranych okien? A no temu ze zostały kupione jako używki z Oslo a tam klimat raczej nie sprzyja upałom.
          Posiadają one jednak wentylacje, nie wiem jednak w jakim jest ona obecnie stanie bo w tych pojazdach nie ma części która by się nie zepsuła...
    • Gość: dida Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 88.156.136.* 29.05.07, 22:07
      kurde te długie niskopodłogowce - to jest dopiero jazda! ostatnio wyszedłem z
      takiego na upalne wydawać by się mogło - zewnątrz - i co się okzało - chłodzik!!
    • Gość: mlodyy Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:11
      kazdy z was ma racje ale nikt nie stwierdzil takiego faktu:
      zima minus 20 z rana a pod przystanek podjezdza ikarus -szron na szybach itp
      lato plus 30 na przystanek podjezdza man-slynne radomskie<pociagi>dla nie
      wtajemniczonych to te dluuugasne<w mpk cale biale>
      i jaki wniosek-w mpk brak osoby ,ktora przylozy sie do swojej pracy i zacznie
      kontrolowac to co jezdzi po miescie pisze o mpk bo tylko u nich sa jeszcze
      ikarusy co daje mozliwosc wyboru latem
      • Gość: W-ster Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 82.139.38.* 30.05.07, 14:43
        W MPK to mogą sobie przebierać.... ale w solówkach, przegubów bądź wielkopojemnych mają coraz mniej, niech dalej tak robią a widok solo na 4 bądź 9 czy np. 7 będzie codziennością a nie tylko przypadkiem... Ale tłumacz to znawcom :-/
    • archont_eponymos Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 30.05.07, 15:01
      A najlepsze jest, że często panowie kierowcy szanowni w tych manach długich,
      nie otworzą nawet szyberdachów (których na cały autobus jest raptem 3 - lol!!!
      jak dużo :) ).

I w ogonie tych autobusów panuje klimat, przy którym zwrotnikowy wydaje się być
      arktyką...

Greetz!
    • Gość: fdffd Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 15:48
      sypatyk_PISu zan odpowiedz?
    • Gość: www Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:30
      a nie mówiłem ,że wiara w prywatne spółki przewozowe

jest złudna

Miasto musi dołożyć trochę. Nie ważne KOMU?
      • Gość: W-ster Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 82.139.38.* 31.05.07, 15:04
        Nie.
        Miasto musi ogłosić normalny przetarg na obsługę linii a nie „śmiszki” jakie teraz ogłasza.
    • Gość: xxx Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: 82.197.39.* 31.05.07, 22:11
      najgorsze są babcie co im wiecznie wieje i krzyczą jak się otwiera okno
      • tomus2221 Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały 31.05.07, 23:01
        Gość portalu: xxx napisał(a):

> najgorsze są babcie co im wiecznie wieje i krzyczą jak się otwiera okno
        Takie babcie sie olewa wtedy.Nie dośc ze duchota to jeszcze te zapachy:(Ludzie
        mydlo i dezodorant,to nie boli.
    • Gość: al Re: Autobusy ITS/MPK a 30stopniowe upały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:52
      tam też pracuje ktoś Ci bliski, bo już Alfa Star zacząłeś rozrabiać ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka