Dodaj do ulubionych

Odrzywół w Wikipedii

17.06.07, 23:10
Witam,

jakyście nie wiedzieli to Odrzywół ma również swoją małą stronę w
[[wikipedia.pl|Wikipedii]]. Można ją znaleźć
[[pl.wikipedia.org/wiki/Odrzyw%C3%B3%C5%82_%28powiat_przysuski%
29|tutaj]].
Mam zatem do Was prośbę.
Ostatnimi czasy zacząłem się zajmować edytowaniem tej strony. Prosiłbym was o
przekazywanie informacji co chcielibyście aby inni wiedzieli o Odrzywole:
historia, atrakcje, położenie, ciekawostki.
Informacje przesyłajcie bezpośrednio do mnie na pocztę albo zamieszczajcie
tutaj na forum.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • plastus77 Re: Odrzywół w Wikipedii 17.06.07, 23:18
      pl.wikipedia.org/wiki/Odrzyw%C3%B3%C5%82_%28powiat_przysuski%29 strona
      Odrzywołu
      www.wikipedia.pl - Wikipedia

Oto poprawne linki do powyższej strony.
      • ziomal51 Re: Odrzywół w Wikipedii 18.06.07, 13:24
        To się źle zaczyna. Odkąd pamiętam, to mieszkańcy Odrzywołu uważali, że
        mieszkają w mieście.
    • ziomal51 Re: Odrzywół w Wikipedii 21.06.07, 16:46
      Dziwni Ci mieszkańcy Odrzywołu. Dyskutują tutaj często o duperelach, a o tym co
      ktoś napisze o ich miejscowości nie maja zdania. Tylko ja sie odezwałem, a nigdy
      tam nie mieszkałem. Kilka razy byłem w dzieciństwie na wakacjach. To wszystko.
      • plastus77 Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 08:36
        Mam wrażenie, że krzyczeć to wszyscy potrafią a jak trzeba coś zrobić (albo
        można coś zrobić) to pada hasło Ochotnicy wyginęli na wojnie. Ja sam nie jestem
        z Odrzywołu i na upartego mogłem tam napisać bredni (może by przeszło) ale po
        co wolałem zapytać rodowitych mieszkańców co dobrego mają i chcą aby wiedział o
        tym świat (Internet jest globalny).
        Wikipedia po wpisaniu w google hasła Odrzywół jest druga stroną z kolei
        (pierwsza jest oficjalna strona UG). Poza tym Wikipedia to jedno z najlepszych
        źródeł wiedzy bo pisana przez Internautów (przez nas) i weryfikowana ze
        źródłami. Zatem Wy mieszkańcy macie wpływ na to co inni będą wiedzieli o
        Odrzywole i czy zechcą Was odwiedzić czy nie, czy opłaci Wam się założyć biznes
        czy nie.

Pomyślcie i nie bądźcie jak te psy ogrodnika (sam nie zje i drugiemu nie da).
        Poszukajcie walorów Odrzywołu, ciekawostek (może jakieś stare zdjęcia, nowe
        zdjęcia z ciekawymi miejscami) i wówczas będzie można zupełnie za darmo mieć
        fajną stronkę z wieloma konkretnymi informacjami. Tylko trochę chęci.

Zobaczcie jak wyglądają na wikipedii stronki np.
        Przysuchy pl.wikipedia.org/wiki/Przysucha
        Pabianic pl.wikipedia.org/wiki/Pabianice
        Radomia pl.wikipedia.org/wiki/Radom

Powiecie, że to duże miasta i jest o czym pisać. W Odrzywole też można znaleźć
        wiele ciekawostek i informacji wystarczy poszukać.

Pozdrawiam

Plastus
        • nemne Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 10:05
          Witaj <plastus77>
          Dopiero dzisiaj przeczytałem to co napisałeś do mnie na priwa, (a co w
          kontekście dotyczy tego co napisałeś powyżej) dlatego postanowiłem odpisać.
          Oczywiście jako jeden z mieszkańców Odrzywołu jestem zainteresowany tym co
          piszą o Odrzywole, jak również reklama i promocją Odrzywołu.

Jednak (w moim przypadku) w pewnych okresach przychodzi "spiętrzenie" spraw i
          dlatego nie jestem w stanie nawet na forum nic napisać.
          Dodatkowo ponieważ jest już lato, to lepiej wyjść na rynek i pogadać, czy też
          zrobić grilla niż siedzieć przy komputerze, przy którym (oprócz forum) i tak
          zmuszony jestem wiele pisać. (mam nadzieję, że <matrix1333> nie mnie miał na
          myśli pisząc ostatnio, w temacie "Przestępczość w centrum Odrzywołu", że
          siedzących tam "należałoby zamknąć za sam wygląd" – hahahaha. Jak pamiętam,
          młodzi zawsze tam siedzieli, a to że siedza na lawkach, to wcale nie oznacza,
          że to „przestępczość” ).
          Dodatkowo mam w domu jeden komputer i musze to pogodzić z moimi chłopakami
          (wakacje), bo tez siedzą na "groniu" (czy jak to się tam nazywa), a
          dodatkowo "mała" także coraz częściej się dopomina o dostęp do komputera.
          Zresztą już ktoś napisał na forum, ze jak co roku jest to także "sezon
          ogórkowy" i podobnie jak ja myśli wielu forumowiczów, którzy szybko przeczytają
          wpisy, ale logować się i wpisywać, to juz im się nie chce.
          I to zapewne jest cały powodu braku odzewu przez forumowiczów.

Natomiast moim zdaniem, to tez trochę przeceniasz Odrzywół, bo to rzeczywiście
          jest to wieś (skoro nie ma praw miejskich). Może jest to nietypowa wieś, bo ma
          rynek i dlatego rzeczywiście dobrze, że napisałeś "miejscowość", która liczy
          raptem ok. 1000 mieszkańców.
          Z tego spora cześć ludzi ma dostęp do netu tylko w pracy. Dlatego porównywanie
          przez Ciebie Odrzywołu nawet do Przysuchy, jest stanowczo za wygórowane. Jeśli
          juz to bardziej pasowałoby porównanie z Klwowem, Potworowem czy tez z innymi
          Gminami z powiatu przysuskiego.
          Pozdrawiam - (nemne)
          PS.
          Oczywiście podoba mi się Twoja inicjatywa i w miarę możliwości deklaruję swoją
          współpracę.
          • plastus77 Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 13:38
            Jesli chodzi o porównanie do Przysuchy, Radomia czy Pabianic to chcialem
            pokazac jak dużo w Wikipedii można umieścić informacji i nie muszą być to tylko
            suche słowa ale również zdjęcia czy graficzne opracowania.
            Znam trochę Odrzywół i okolice (Gmina Odrzywół tez jest w Wikipedii) i wiem, że
            napewno ma ciekawą historię.
            Co do samych zapisów to wieś było zapisane przez twórcę artykułu (to nie ja nim
            jestem). Uznałem, że miejscowośc bardziej odda sytuację Odrzywołu (jakby nie
            było dawniej miasta).
            Dziś nie mieszkam już w Gminie i jest mi ciężko cokolwiek dokumentować ale Wy
            możecie. Tylko od Waszych chęci będzie zależało co się tam znajdzie.
            Ja jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Jedyną zasadą jest nie naruszanie praw autorskich. Zatem jeśli pojawią się
            jakieś teksty chciałbym znać ich źródło lub dopisek "Moje autorstwo"
            Jesli będa to materiały z neta dawajcie linki, jesli z publikacji papierowych
            to autor, tytuł, rocznik i przez kogo wydane.
            Myślę, że nie mamy nic do stracenia a jedynie możemy zyskać.

Dziękuję <nemne> za odzew. Jak tylko dostanę jakies materiały czy to o
            Odrzywole czy też Gminie jak najszybciej je umieszcze.
            P.S.
            Na krytykę publikacji w Wikipedii nie odpowiem, chyba, że krytykujący pokaże
            jak by to mozna zrobić inaczej i dlaczego.
            Konstruktywna krytyka zawsze mile widziana.
            • nemne Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 14:13
              Witaj <plastus77>
              Z tego co sobie przypomniam, to Marysia N.(Maria N.) - nauczycielka historii w
              gminazjum, pisała pracę magisterską o Odrzywole. Dlatego informacje do tej
              pracy, uzyskiwala także z ksiąg parafialnych u ówczesnego księdza proboszcza
              Jerzego K.
              Wobec powyzszego, postaram się z Nią skontaktować i dowiedzieć, czy byla by
              możliwość aby coś z zawartymi tam informacjami zrobić dla Odrzywołu i Wikipedii.
              Pozdrawiam - (nemne)
              PS.
              Kiedyś ktoś wkleil na forum tekst dotyczacy mostu, ktorym przeprawily się
              wojska Jagiełły pod Grunwald pod Czerwinskiem. Dla przypomnienia, most ten
              zbudowany został na polecenie Króla, przez Dobrogosta Czarnego z Wysokina. (ale
              nie moge znależc tego tematu na forum)
              • nemne Re: Odrzywół w Wikipedii (do <plastus77>) 22.06.07, 19:29
                Witaj <plastus77>
                Dopiero teraz zwrócilem na to uwage, ale widoczny na zdjeciu w wikipedii
                pl.wikipedia.org/wiki/Odrzyw%C3%B3%C5%82_%28powiat_przysuski%29
                1. Odrzywolski kościół nie został wybudowany w 1840r. ale zdecydowanie pózniej.
                2. Nie jestem pewnien, ale prawa miejskie Odrzywół utracił też "ciut"
                wczesniej, za udział w Powstaniu Styczniowym, ktore wybuchło w 1963r. W miejscu
                bitwy, (czy też potyczki) w Ossie (przy drodze Radom - Odrzywół - Tomaszów
                Mazowiecki) stoi pomnik.
                3. Postaram się podać do tych wydarzeń w miarę dokladne daty. (chyba, ze ktoś
                to od razu zweryfikuje)
                Pozdrawiam - (nemne)
    • zenon73 Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 21:05
      plastus jesli chcesz to mozesz wkleić mój link do tej strony na "wikipedii"
      mam nadzieję że spodoba się internautom moja stronka www
      www.lisman1.prv.pl
      pozdrawiam
      • plastus77 Re: Odrzywół w Wikipedii 22.06.07, 21:22
        Dziekuję i zamieszczę.
        <nemne> daty wziałem z oficjalnej strony UG. (i zenon73 chyba też)
        Z informacji jakie ja posiadam to daty są nastepujące:

Wybudowanie kościoła rok około 1905 przez księdza Aksamitowskiego
        Odebranie praw miejskich rok 1863 lub 1864 właśnie za pomoc powstańcom
        styczniowym (oddziały gen.Wróblewskiego - może miał inny stopień).
        Dziekuję za zwrócenie uwagi i utwierdzenie mnie, że jednak posiadałem dobre
        informacje.
        Dlatego widzicie jak ważny jest Wasz udział przy tworzeniu tego typu stron.
        Jesli chcemy kogoś zachęcić do nas ważne są fakty a nie jakieś wymyslone
        historie.

Chociaz dział Legendy czy Ciekawostki(ciekawe historie o Odzrywole) też można
        zrobić.

Zatem zapraszam do współpracy.

• nemne Re: Odrzywół w Wikipedii 23.06.07, 08:55
          Witaj <plastus77>
          1. Ja też wiedzialem właśnie o takich datach. Zresztą z logiki wynikaloby, że
          rosjanie "coś za długo" czekaliby na zemstę po upadku Powstania Styczniowego,
          (trwało od 1863r do 1864r.) aby zwlekać aż 5 lat z odebraniem praw miejskich
          Odrzywółu.
          2. W zwiazku z konsekracją naszego kościoła, Odrzywół odwiedził Prezydent
          Polski Stanisław Wojciechowski. Było to chyba w 1925r. (sprawdzę to dokładnie)
          Pozdrawiam - (nemne)
          • nemne Odrzywół w archiwach panstwowych 25.06.07, 10:52
            Witam
            Znalazlem taki link. Może komuś się przyda.
            baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php?arch=0&zesp1=Odrzyw%F3%B3&zesp2=&kat=0&dzial=0&data1=1700&data2=&p=1&szukaj=1
            Pozdrawiam - (nemne)
            • nemne Ziemia Radomska 02.07.07, 23:42
              Witam
              No to moze troche historii, może nie samego Odrzywołu, ale Ziemi Radomskiej.
              www.wojewodztwo.radom.pl/0_historia_0.php
              Pozdrawiam - (nemne)
              • ziomal51 Re: Ziemia Radomska 03.07.07, 11:06
                Drogi Nemne,

to nie oto chodzi. Potrzebne są zdjecia starego Odrzywołu i jego mieszkańców. Z
                opowiadań Matki pamiętam, że przed wojną była tam spora społeczność żydowska.
                Ktoś napisał, że któraś z nauczycielek napisała pracę magisterską na temat
                Odrzywołu. Na jakiej to było uczelni? Czy można to gdzieś w internecie poczytać?
                • plastus77 Wpisy do Wikipedii 19.11.07, 15:37
                  Mineło już ponad cztery miesiące i nic nie mam ciekawego od Was do
                  umieszczenia na Wikipedii.

Pomyślcie, poszukajcie i dajcie znać. Jak zauważyłem teraz więcej
                  jesteście na forum to i może szybciej coś się nowego pojawi.
                  Na wszelkie info czekam. Odpowiedzi na ewentualne wpisy z mojej
                  strony pojawią się około 23.11 - wyjeżdzam na kilka dni i nie będę
                  miał netu.
                  • nemne Re: Wpisy do Wikipedii 19.11.07, 19:04
                    Witaj <plastus77>
                    Rozmawialem z tą Panią na ten temat. Jak mi powiedziała dysponuje
                    Ona kroniką, która składa się z ok. 200 stron. Na podstawie tej
                    kroniki pisała pracę magisterską na temat Odrzywolu. Prosiłem ją
                    w "luźnej rozmowie", aby coś napisała na ten temat na forum. Dlatego
                    dzisiaj napisałem na gg do jej syna, aby porozmawiał i przypomniał
                    o mojej rozmowie.

Pozdrawiam - (nemne)
                    PS.
                    Był tu na forum ciekawy artykul dotyczący Dobrogosta Czarnego z
                    Wysokina i budowanej przeprawy dla wojsk podążających pod grunwald,
                    przekopiowany z forum Czerwińska. Ale nie wiem co sie z tym stalo,
                    bo nie ma tego ani na tym forum, ani na tamtym. Jesli czyta ten
                    wpis <admin> to może napisze, w jaki sposób to "znikło" i czy można
                    to "wrócić"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka