zylam1 04.09.07, 20:07 A gdzie był pan Fałek (i Kosztowniak) jak w haniebny sposób zmuszono do rezygnacji poprzedniego dyrektora... Czy święto chleba to zasługa nowego TKM-dyrktora Rutkowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: 217.97.137.* 05.09.07, 10:22 Falek... szkoda gadac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiocha jak ten sutek złapać IP: *.tkdami.net 05.09.07, 11:32 Obecny na konferencji prasowej zastępca prezydenta Ryszard Fałek postanowił podzielić się publicznie swoimi doświadczeniami pracy na polu i przy obejściu. - Sianokosy czy wykopki, ja to wszystko znam. Nawet krowy doiłem, ale trzeba wiedzieć, jak ten sutek złapać, żeby sobie nogawek nie zalać - chwalił się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 12:05 Wspaniałe jest to że MWR ożywia podobnymi akcjami Radom. Wspaniała artakcja, edukacja w sposób przyjemny i ciekawy!! ""tzw. sikacz, czyli cienkie wino jabłkowe. Jednak najbardziej anonsowane przez organizatorów jako godne spróbowania były medowina i chleb... radomski. Medowina to czternastoprocentowe wino o wspaniałym bukiecie winogron, korzeni i miodu. Chleb radomski ma mieć w weekend swoją premierę. Jak wytłumaczył obecny na konferencji wiceprzewodniczący Cechu Piekarzy w Radomiu Tadeusz Fogiel, to podłużny, ciemny, kilogramowy chleb z połączenia mąki żytniej i pszennej. Po imprezie ma być produkowany w całej Polsce."" Dodał bym tylko że sikacz jabłkowy to inaczej CYDR, znany w całej Europie zachodniej i północnej, szczególnie słynie z niego Normandia. Dziwne że przy tej ilości sadów w rejonie Warecko-Grójeckim nie produkuje się tego wspaniałego napoju na wielką skalę, może to pomysł na Radomski Produkt Regionalny?? Medowina to inaczej miod pitny- fermentowany z sokiem winogronowym nazywa się Groniak. Jeśli 14% to stawiał bym że to trójniak(1 cz miodu,2 wody lub soku) lub dwójniak (1 cz, miodu, 1 cz. soku lub wody) Inicjatywa pana Fogla godna pochwały- jeśli będzie na zakwasie(bakterie kwasu mlekowego) a nie na drożdżach regionalny Chleb Radomski będzie moim przysmakiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regionalista Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 10:56 na regionalnego "jabola" pewnie każdy chętnie przyjdzie, a na dodatek będą tam obrabiać śmietanę - ciekawe jak, to warto zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 12:33 Zapewne ubijając ją w maselnicy tak by oddzielić masło od powstającej ze śmietany maślanki. Zobacz: pawlowski.zdjecia.polska.pl/galerie,Skansen_w_Klukach_Muzeum_Wsi_Slowinskiej,gid,195356,cid,2825,view,short.htm?sh=10 www.punsk.com.pl/galeria/kuchnia%20regionalna/zdjecia_kuch_reg11.htm images.google.pl/images?client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hl=pl&q=ubijanie+mas%C5%82a&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regionalista Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 13:46 aha, chodzi o ubijanie masła... Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej 06.09.07, 18:10 Gość portalu: michał napisał(a): > Wspaniałe jest to że MWR ożywia podobnymi akcjami Radom. Wspaniała artakcja, > edukacja w sposób przyjemny i ciekawy!! > > Super! Szkoda tylko ,że to wszystko zasługa dyr Jureckiej a nie obecnej ekipy zobaczycie, że za pół roku muzeum podupadnie i będzie o nim cicho, zapał poprzedniej pani dyrektor i stworzonego przez nią zespołu dawał wspaniałe efekty, stworzył najlepszą placówkę kulturalną w Radomiu, ale widać to nie wystarczyło PiSowi. Jaki tupet ma Rutkowski pokazując się publicznie i zachwalając impreze zorganizowaną przez jego poprzedniczkę na której miejsce tak beszczelnie się wcinął. tyle ps. Podobna sprawa jak z dyrektorką Chałbińskiego -Stobiecką .Skandaliczne usunięcie jej z funkcji woła o pomstę do nieba, ale to przecież ekipa moralnej odnowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 00:25 Super! Szkoda tylko ,że to wszystko zasługa dyr Jureckiej a nie obecnej e > kipy > zobaczycie, że za pół roku muzeum podupadnie i będzie o nim cicho, zapał > poprzedniej pani dyrektor i stworzonego przez nią zespołu dawał wspaniałe > efekty, stworzył najlepszą placówkę kulturalną w Radomiu, ale widać to nie > wystarczyło PiSowi. Jaki tupet ma Rutkowski pokazując się publicznie i > zachwalając impreze zorganizowaną przez jego poprzedniczkę na której miejsce ta > k > beszczelnie się wcinął. tyle Przepraszam ale nie napisałem "wspaniale że nowy dyrektor ożywia.." Tylko "wspaniale że MWR ożywia..."- widzisz różnicę?? Mam nadzieję że zapał nie minie i MWR będzie dalej sztandarową placówką Radomia. Zgadzam się że zmiana na tym stanowisku była niepotrzebna i nieelegancka(że użyję eufemizmu) PS żeby tak jeszcze pracownicy MWR odpowiadali na maile... Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej 07.09.07, 16:09 widzę, widzę ale i tak takie TKMowskie postępowanie mnie dobija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mola Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.poczta-polska.pl 05.09.07, 13:59 Ale też wiceprezydent Fałek jest GOŚĆ, zna się na wszystkim.... Tylko ja głupia zawsze myślałam, że krowa to ma wymiona a nie sutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav. Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: 80.249.4.* 05.09.07, 14:26 A w którą niedzielę to święto , bo nie mogę sie doczytać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elema Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 16:48 w najblizsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotta Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:39 Viceprezydent ów wygląda na specjalistę właśnie głównie w dziedzinie profesjonalnego dojenia krów./za sutki, oczywiście/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.160.udn.pl 07.09.07, 17:41 Właśnie znalazłam odpowiedź na swoje pytanko w artykule:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 19:58 jakie atrakcjetam w skansenie dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.160.udn.pl 07.09.07, 17:38 Witam. Czy możecie mi powiedzieć czy będzie jakiś autokar, który bezpiecznie dowiezie wybranych zainteresowanych? Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o pozytywne:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 01:23 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:13 Szkoda że pogoda popsuła imprezę, jednak było warto zmoknąć. Reprezentacja piekarni radomskich, sporo ciekawych pokazów i straganów twórców ludowych, Podobało mi się bardzo. Jeśli mógłbym mieć do organizatorów kilka wskazówek na przyszłość to moim zdaniem stragany z kosmetykami i z plastikowymi zabawkami nieco nie pasują, poza tym samochody zaparkowane na terenie między straganami zdecydowanie psuły klimat. Zespół też mógłby bardziej popracować nad repertuarem- to był zestaw coverów współczesnej muzyki nijak nie mający się do tradycji ludowej, a przecież dobrych i bardzo dobrych zespołów folkowych(nie tylko folklorystycznych) nie brakuje. Może Kapeli Ze Wsi Warszawa nie uda się ściągnać, ale kapela weselna to troche nie ten klimat. Odpowiedz Link Zgłoś