Dodaj do ulubionych

Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej

04.09.07, 20:07
A gdzie był pan Fałek (i Kosztowniak) jak w haniebny sposób zmuszono do
rezygnacji poprzedniego dyrektora... Czy święto chleba to zasługa nowego
TKM-dyrktora Rutkowskiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: 217.97.137.* 05.09.07, 10:22
      Falek... szkoda gadac...
      • Gość: wiocha jak ten sutek złapać IP: *.tkdami.net 05.09.07, 11:32
        Obecny na konferencji prasowej zastępca prezydenta Ryszard Fałek
        postanowił podzielić się publicznie swoimi doświadczeniami pracy na
        polu i przy obejściu. - Sianokosy czy wykopki, ja to wszystko znam.
        Nawet krowy doiłem, ale trzeba wiedzieć, jak ten sutek złapać, żeby
        sobie nogawek nie zalać - chwalił się.
    • Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 12:05
      Wspaniałe jest to że MWR ożywia podobnymi akcjami Radom. Wspaniała artakcja,
      edukacja w sposób przyjemny i ciekawy!!

""tzw. sikacz, czyli cienkie wino jabłkowe. Jednak najbardziej anonsowane przez
      organizatorów jako godne spróbowania były medowina i chleb... radomski. Medowina
      to czternastoprocentowe wino o wspaniałym bukiecie winogron, korzeni i miodu.
      Chleb radomski ma mieć w weekend swoją premierę. Jak wytłumaczył obecny na
      konferencji wiceprzewodniczący Cechu Piekarzy w Radomiu Tadeusz Fogiel, to
      podłużny, ciemny, kilogramowy chleb z połączenia mąki żytniej i pszennej. Po
      imprezie ma być produkowany w całej Polsce.""

Dodał bym tylko że sikacz jabłkowy to inaczej CYDR, znany w całej Europie
      zachodniej i północnej, szczególnie słynie z niego Normandia. Dziwne że przy tej
      ilości sadów w rejonie Warecko-Grójeckim nie produkuje się tego wspaniałego
      napoju na wielką skalę, może to pomysł na Radomski Produkt Regionalny??

Medowina to inaczej miod pitny- fermentowany z sokiem winogronowym nazywa się
      Groniak. Jeśli 14% to stawiał bym że to trójniak(1 cz miodu,2 wody lub soku) lub
      dwójniak (1 cz, miodu, 1 cz. soku lub wody)

Inicjatywa pana Fogla godna pochwały- jeśli będzie na zakwasie(bakterie kwasu
      mlekowego) a nie na drożdżach regionalny Chleb Radomski będzie moim przysmakiem:)
      • Gość: regionalista Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 10:56
        na regionalnego "jabola" pewnie każdy chętnie przyjdzie, a na
        dodatek będą tam obrabiać śmietanę - ciekawe jak, to warto zobaczyć
        • Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 12:33
          Zapewne ubijając ją w maselnicy tak by oddzielić masło od powstającej ze
          śmietany maślanki.
          Zobacz:
          pawlowski.zdjecia.polska.pl/galerie,Skansen_w_Klukach_Muzeum_Wsi_Slowinskiej,gid,195356,cid,2825,view,short.htm?sh=10
          www.punsk.com.pl/galeria/kuchnia%20regionalna/zdjecia_kuch_reg11.htm
          images.google.pl/images?client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hl=pl&q=ubijanie+mas%C5%82a&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
          • Gość: regionalista Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 13:46
            aha, chodzi o ubijanie masła...
      • zylam1 Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej 06.09.07, 18:10
        Gość portalu: michał napisał(a):

> Wspaniałe jest to że MWR ożywia podobnymi akcjami Radom. Wspaniała artakcja,
        > edukacja w sposób przyjemny i ciekawy!!
        >
        > Super! Szkoda tylko ,że to wszystko zasługa dyr Jureckiej a nie obecnej ekipy
        zobaczycie, że za pół roku muzeum podupadnie i będzie o nim cicho, zapał
        poprzedniej pani dyrektor i stworzonego przez nią zespołu dawał wspaniałe
        efekty, stworzył najlepszą placówkę kulturalną w Radomiu, ale widać to nie
        wystarczyło PiSowi. Jaki tupet ma Rutkowski pokazując się publicznie i
        zachwalając impreze zorganizowaną przez jego poprzedniczkę na której miejsce tak
        beszczelnie się wcinął. tyle
        ps. Podobna sprawa jak z dyrektorką Chałbińskiego -Stobiecką .Skandaliczne
        usunięcie jej z funkcji woła o pomstę do nieba, ale to przecież ekipa moralnej
        odnowy....
        • Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 00:25
          Super! Szkoda tylko ,że to wszystko zasługa dyr Jureckiej a nie obecnej e
          > kipy
          > zobaczycie, że za pół roku muzeum podupadnie i będzie o nim cicho, zapał
          > poprzedniej pani dyrektor i stworzonego przez nią zespołu dawał wspaniałe
          > efekty, stworzył najlepszą placówkę kulturalną w Radomiu, ale widać to nie
          > wystarczyło PiSowi. Jaki tupet ma Rutkowski pokazując się publicznie i
          > zachwalając impreze zorganizowaną przez jego poprzedniczkę na której miejsce ta
          > k
          > beszczelnie się wcinął. tyle

Przepraszam ale nie napisałem "wspaniale że nowy dyrektor ożywia.." Tylko
          "wspaniale że MWR ożywia..."- widzisz różnicę??

Mam nadzieję że zapał nie minie i MWR będzie dalej sztandarową placówką Radomia.
          Zgadzam się że zmiana na tym stanowisku była niepotrzebna i nieelegancka(że
          użyję eufemizmu)

PS żeby tak jeszcze pracownicy MWR odpowiadali na maile...
          • zylam1 Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej 07.09.07, 16:09
            widzę, widzę ale i tak takie TKMowskie postępowanie mnie dobija
    • Gość: mola Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.poczta-polska.pl 05.09.07, 13:59
      Ale też wiceprezydent Fałek jest GOŚĆ, zna się na wszystkim....
      Tylko ja głupia zawsze myślałam, że krowa to ma wymiona a nie sutki.
    • Gość: rav. Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: 80.249.4.* 05.09.07, 14:26
      A w którą niedzielę to święto , bo nie mogę sie doczytać ?
      • Gość: elema Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 16:48
        w najblizsza
        • Gość: Lotta Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:39
          Viceprezydent ów wygląda na specjalistę właśnie głównie w dziedzinie
          profesjonalnego dojenia krów./za sutki, oczywiście/.
          • Gość: Karolina Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.160.udn.pl 07.09.07, 17:41
            Właśnie znalazłam odpowiedź na swoje pytanko w artykule:)
            • Gość: ew Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 19:58
              jakie atrakcjetam w skansenie dzisiaj?
    • Gość: Karolina Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.160.udn.pl 07.09.07, 17:38
      Witam.
      Czy możecie mi powiedzieć czy będzie jakiś autokar, który bezpiecznie dowiezie
      wybranych zainteresowanych?
      Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o pozytywne:P
      • Gość: ek Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 01:23
        tak
    • Gość: michał Re: Święto Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:13
      Szkoda że pogoda popsuła imprezę, jednak było warto zmoknąć. Reprezentacja
      piekarni radomskich, sporo ciekawych pokazów i straganów twórców ludowych,
      Podobało mi się bardzo.

Jeśli mógłbym mieć do organizatorów kilka wskazówek na przyszłość to moim
      zdaniem stragany z kosmetykami i z plastikowymi zabawkami nieco nie pasują, poza
      tym samochody zaparkowane na terenie między straganami zdecydowanie psuły
      klimat. Zespół też mógłby bardziej popracować nad repertuarem- to był zestaw
      coverów współczesnej muzyki nijak nie mający się do tradycji ludowej, a przecież
      dobrych i bardzo dobrych zespołów folkowych(nie tylko folklorystycznych) nie
      brakuje. Może Kapeli Ze Wsi Warszawa nie uda się ściągnać, ale kapela weselna to
      troche nie ten klimat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka