jumi.1 18.09.07, 19:10 Lekarze nie odejda z pracy.Co niby mogliby robic innego?Pojda na budowe?Wyjada na Zachod? Zobaczycie,ze tak jak szybko skladali wypowiedzenia tak samo szybko je wycofaja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ala Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 20:42 pewnie , że wycofają wypowiedzenia, ale wrócą do pracy za 2 - 3 średnie krajowe. Jeżeli tak się nie stanie to módl sie o zdrowie do ksędza rydzyka i polityków od niego zależnych. NIKOMU TEGO NIE ŻYCZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do jumi IP: *.pr.radom.net 18.09.07, 22:26 Piszesz, "że tak szybko wycofają, jak szybko składali". Weź więc od uwagę, że wypowiedzenia złożone są trzy miesiące temu (to sporo czasu) jeśli więc lekarze podejmą pracę po kolejnych trzech to będą to dłuuuugie dla pacjentów trzy miesiące. Nie wiem jak będzie, bo do tej pory ( od 21 maja ) dyrekcje placówek nie są skore do rozmów z personelem. Myślisz, że lekarze tak natychmiast wszyscy wrócą do pracy, nawet bez podwyżek ? Praca jest po to by zarabiać, nieprawdaż ? To pomyśl o tym jaki sygnał i jaką lekcję dostali lekarze radomskich szpitali, nam już w czerwcu, lipcu i sierpniu NIE PŁACONO za naszą wykonaną pracę. Pokazano nam jak można żyć za pożyczane od rodziny pieniądze. Nie wierzysz w zagraniczne wyjazdy, a czemu ? na nas tam czekają. Ci, którzy wyjechali jakoś nie wracają, zaglądają tu tylko z okazji świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumi.1 Re: do jumi IP: *.client.dsl.net 18.09.07, 22:46 Zaklad,ze wiekszosc wycofa wypowiedzenia? A swoja droga ten "strajk" lekarzy to czysty szantaz.Kazdy z nas gdzies pracuje.Jednak ludzie moga sie obejsc bez murarzy czy urzednikow.Jesli oni zastrajkuja to rzad ma ich gdzies. Jezeli jednak strajkuje grupa zawodowa ,od ktorej zalezy zycie i zdrowie ludzi to rzad musi sie z nimi liczyc.Inaczej nie beda leczyc!I nie jest wazne ,ze przez to cierpia niewinni pacjenci.Co was to obchodzi.Wazna jest kasa. Przeciez kazdy mlody czlowiek rozpoczynajacy studia wie czego moze oczekiwac po ich zakonczeniu. Dlaczego wiec skoro jest tak zle lekarzom to co roku jest tysiace chetnych na Akademie Medyczne?Czy "ciagnie" ich tam "powolanie"? Nie,kasa. Przyznam sie,ze nigdy nie spotkalem ubogiego lekarza.Uwazam,ze lekarz powinien zarabiac godziwie tak jak my wszyscy. ALE KAZDY Z WAS PRZYSTAL NA WARUNKI PLACOWE DOBROWOLNIE!!!Ale teraz sie Wam odwidzialo.Najpierw poprawcie jakosc waszych "uslug" a potem zadajcie powyzek. Wiem na pewno ,ze 90% lekarzy wroci do pracy.Moze za owa trzykrotnosc sredniej krajowej.Bo przeciez szantazem mozna wszystko wymusic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Re: do jumi IP: *.183.udn.pl 18.09.07, 23:03 Nie, nie nagle. Odwidziało się, jak zaczęli wsadzać za łapówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasanamax Re: do jumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 23:08 oczywiście. przecież każdy strajk jest szantarzem. I o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abobo Re: do jumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 12:25 tak to jest, jak ktoś się nie orientuje i się wypowiada. Lekarze pracują zwykle w kilku miejscach naraz. Zwolnią się ze szpitala, to pozostaną im inne źródła zarobkowania. Ludzie nie przestaną przecież chorować. A za konflikt odpowiada dyrekcja. P.S. Nie jestem lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: do jumi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:16 Nie płacono Wam bo nie wypełniliście swoich obowiązków (wypełnienie dokumentacji)!! Było złożyć wypowiedzenie i odejść (szerokiej drogi) a nie zmawiać sie i szantażować!! Ja też jak szedłem do pracy wiedziałem ile będę zarabiał i musiałem sie zapożyczyć by przeżyć. Teraz nie narzekam już tak bardzo choć będzie zawsze mało. Ale pewne grupy zawodowe nie mają za grosz przyzwoitości żądając takiego wynagrodzenia!! Wiesz za ile pracuje sprzątaczka?? - (w unii też więcej!!), kasjerka na kasie?? - (w unii też więcej!!). Więc wszystkim płaćmy tyle co w unii - wg średniej!!, ale tak sie nie da bo Polska jest za biedna!! Więc dlaczego niektórzy co mogą ludzkim życie szantażować mają dostać podwyżki?? Bo są dobrzy czy postępują jak hieny którym udaje się co wyszarpać łącząc sie w duże grupy!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do jumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:23 Widzę, że masz problemy ze zrozumieniem postulatów lekarzy - lekarze nie chcą zarabiać tyle co ich zachodni koledzy. Chcą zarabiać RELATYWNIE (w odniesieniu do średniej krajowej) tyle co ich zachodni koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mieszkańca Re: do jumi IP: *.tkdami.net 19.09.07, 23:36 Oczywiście dlatego, że sa dobrzy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumi.1 Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.client.dsl.net 18.09.07, 23:41 W tym przypadku to bardzo szczegolny szantaz.Oni(lekarze) graja naszym zdrowiem.Warunek jest prosty:chcemy kasy,a jak nie to zaszkodzimy niewinnym pacjentom.Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasanamax Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 00:18 Każdy szantaz jest szczególny. jak strajkują pikarze to nie ma chleba jak strajkują kierowcy MPK to pasażerowie nie jeżdżą,itd... Więc jeżeli uważamy, że oni(lekarze) pełnią jakąś szczególną rolę w społeczeństwie to może trzeba traktować ich w jakiś szczególny sposób,np. wysokością zarobków w jednym, podstawowym miejscu pracy. A może chodzi o to,że jest ich faktycznie za mało i gdyby zarabiali więcej w jednym miejscu to nie chcieliby (przynajmniej część z nich) pracować w kilku. I wtedy w wielu miejscach faktycznie nie miałby kto pracować. Mój sąsiad (mieszka w bloku, nie w willi)pracuje w szpitalu, pełni dyżury w pogotowiu,2 x w tygodniu popołudniami przyjmuje w jednej z poradni specjalistycznych wychodzi mu jakieś 300 godzin w miesiącu i ma już dość takiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:05 Oczywiście, że nawet wśród lekarzy znajdzie się ktoś uczciwy... ale chyba każdy wie że sprawiedliwości ciężko szukać w sądzie (a pensje mają 5-15 tyś. zł.), uczciwości u polityków a jeśli nie masz kasy w kopercie to nie masz po co iść do lekarza. Nawet jeśli zarobią i 8 tyś. to i tak jakość ich usług sie nie zmieni, dalej będą sobie dorabiać. Kasy zawsze będzie mało - nawet milionerom... nie łudźmy się!! Jest wiele zawodów od których zależy ludzkie życie. Należy jednak zachować jakieś granice przyzwoitości w żądaniach. Jedni pracują za 400 inni 4000 a inni żądają 10 000zł bo brak im satysfakcji??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 217.97.156.* 19.09.07, 08:35 A propos zarobków w Unii. Nie żądamy stawek unijnych ( na razie ). W Szkocji za 1 godzinę pracy lekarz mojej specjalizacji zarabia 60 funtów ( dane z ogłoszenia o pracę dla polskich lekarzy ). Czy żądamy dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
a67 Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? 19.09.07, 09:04 Jeśli lekarze dostaną przyzwoite pensje za pracę na jednym etacie to mało który zechce zapierniczać 300h/miesiąc i cały system opieki zdrowotnej się zawali. Być może kilku zechce jeszcze tak trochę pociągnąć (np niespodziewane wydatki) ale wielu z nich będzie wolało spędzić wieczór z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:26 I tak się zawali 1 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mieszkańca Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 19.09.07, 23:39 pewnmie, że jakosc się nie zmieni nawet po dużych podwyżkach- i tak jest bardzo duża zwłaszcza jeśli chodzi o jakość pracy lekarzy, po co miałaby się więc zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: many Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.rad.vectranet.pl 19.09.07, 15:29 administracja zjada szpitale i jakos nikt otym nie wspomina w szpitalu jest 300 osob bialego personelu i 400 administracji a 30 doktorow ma na nich robic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darmocha W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 217.97.156.* 19.09.07, 09:30 kazdy z radomskich szpitali zatrudnia po ok 2000 pracownikow, lekarze stanowia tylko ok 200 osob na 1 szpital, wiec jaki tu problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPIERAM Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.eranet.pl 19.09.07, 10:15 Naiwny jesteś kolego, oj naiwny. Nie muszą pracować w Radomiu, w Warszawie jest mnóstwo ofert pracy dla lekarzy np. bez problemu znajdzie zatrudnienie 33 psychiatrów z Krychnowic i to za większe pieniądze. Nie trzeba iść na budowę zawistny człeku.Będzie ci wygodniej z chorym dzieckiem czy matką do stolicy jeżdzić? A poza tym to nie ma przymusu pracy, prawda? Komuna się skończyła, zauważyłeś. I nikt nie przysięgał z lekarzy, że będzie za darmochę zasuwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 19.09.07, 12:32 do Warszawy?-prosze bardzo,tylko,że mieszkanko trzeba wynająć i żyć za warszawskie ceny,i dojechać........znam wielu pracującuch w stolicy łatwo wymagać....a może postaw sobie prywatną klinikę,zatrudnij personel,zapłać pensje,zus za siebie i pracowników,kup ten cały specjalistyczny sprzęt z wacikami włącznie,myśl 24 godz. na dobe o tym czy będziesz miał pacjentów,czy bedą zadowoleni z twojego leczenia,czy przyjdą ponownie z kasą własnie do ciebie........i czy ci sie wróci ten cały interes wymagaj....ale najpierw włóż....dopiero chciej wyjąć mogłeś przecież zostać politykiem,ale takiego z reguły wszyscy opluwają,a tak masz szcunek ,bo jesteś lekarzem....coś za coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.eranet.pl 19.09.07, 14:01 Znasz wielu pracujących, świetnie! Bo ja sam jestem takim pracującym i zaręczam ci, że się opłaca w stolicy pracować - warszawskie ceny są takie same jak radomskie. Dojazdy? Coś za coś. Prywatną klinikę-proszę bardzo, właśnie z żoną otwieramy NZOZ, warszawiacy mają dość publicznej opieki zdrowotnej, cokolwiek to znaczy i wolą zapłacić niż czekać miesiącami na wizytę. Przy ostrożnej kalkulacji interes się zwróci po 1,5 roku mądralo. I nie będę musiał się spotykać z takimi ludźmi jak ty - "wszystko mi się należy, bo płacę podatki, a ty doktorku do roboty, boś przysięgał pomagać innym". Mamy demokrację, czy ci się to podoba czy nie, możesz iść do znachora, felczera się leczyć. Bo specjalistów niedługo nie będzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkw Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 14:41 Czy proponowane lekarzom 9600 brutto + 2000 za dyżury to mało? To ile Wy chcecie, czemu jesteście tak oderwani od rzeczywistości, czemu dopiero teraz jak Wam się otworzyły inne kraje jesteście takimi pieniaczami a wcześniej to było ok? Jak to jest z waszą uczciwością i etyką? Wyszło szydło z worka? No to pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 15:45 A podpowiedz mi d... kto lekarzom kiedykolwiek proponował 9600 br, chyba lekuchno mylisz się z prawdą. Wyszło szydło worka, jak z twoją uczciwością i etyką ?, jesteś pieniaczem? oderwany jesteś od rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dkw Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 19.09.07, 23:44 hej! nie bardzo rozumiem- czyzbys byl wlascicielem szpitala, ktory chce zaplacic 9000+2000 za dyzury? jaki jest z Toba kontakt? w naszym szpitalu na tochtermana za tydzien 125 lekarzy bedzie na tyle dyspozycyjnych, ze chetnie przyjmie taka oferte - pieciokrotna przebitka nie zostanie zlekcewazona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 19.09.07, 20:14 >I nie będę musiał się spotykać z takimi ludźmi jak ty < oto cała twarz większości radomskich lekarzy,biedny pacjent smierdzi,bo nie płaci,..........no chyba ,że najpierw pójdzie do prywatnego gabinetu życzę szczęścia w swojej prywatnej klinice....praca u siebie uczy pokory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.client.dsl.net 19.09.07, 19:34 OWSZEM.PODNIESMY PENSJE LEKARZOM ALE TYM NAJLEPSZYM.PRZECIEZ 3/4 LEKARZY TO KONOWALY,KTORZY UCZYLI SIE NA TROJKACH I TAK SAMO BYLE JAK LECZA. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? 19.09.07, 20:22 Tak niech zamykają. Ciekawe tylko kto będzie leczył kilkaset tysięcy mieszkańców Radomskiego. Sejm rozwiązany, Religa piecze kiełbasę wyborczą, a wegetujący rząd nic nie robi by zapobiec tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.client.dsl.net 19.09.07, 22:19 Nie ma obawy.Nie odejda.A jak nawet to bardzo szybko wroca.Tworzac psychoze strachu chca wymusic podwyzki.Mam nadzieje,ze rzad nie ustapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 12:58 Czy Wy rzeczywiście wierzycie , ze lekarze wrócą do leczenia ludzi w radomskich szpitalach i bedzie tak jak przed strajkiem. Owszem duża część lekazry zdecyduje sie na ten krok, ale wierzcie mi zdecydowana wiekszosc wybierze lepiej płatna prace w stolicy lub na swoim. O zagranicy juz nie wspomnę. Mówicie drogie jest utrzymanie w Warszawie. Otóż takiego problemu w moim przkonaniu nie ma. Przy zarobkach rzedu 7000 zł / a takie mi proponuje eden z warszawskich prywatnych zozów i to bez dyżurów , katorżniczych pracy i słuchania lamentów o lekarzach konowałach z Radomia/ na pewno sobie poradzę, podobnie jak wiekszośc moich kolegów z obecnej pracy. Powiem więcej nie mogę sie juz doczekac 1 pażdziernika, kiedy wypowiedzenia wejda w zycie. Strajk moze i zakonczył sie niepowodzeniem , ale przynajmniej w moim przypadku mogę ocenic juz teraz jego efekt pozytywnie. Przyjrzałem na oczy i nie wiem co ja tutaj przz wszystkie lata mojej pracy robiłem . Przyjrzyjcie na oczy ceny leczenia / podobnie jak wszystkiego/w Polsce urealniaja się i nie pomogą tutaj złorzeczenia ludzi , którzy tego stanu zaakceptować nie mogą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 20.09.07, 13:44 a ja słyszałem,że lekarze radzi by za bezcen wykupić szpitale, oooo wtedy by sie pewnie czuli na "swoim",tylko mam wrażenie ,że jednak ja bym czuł że są w dalszym ciągu na "moim" a raczej "naszym" owszem wyjadą żądni pieniędzy karierowicze,i strzeż mnie boże od takich,mam nadzieje,że zrozumieją coś jak komus z bliskich nie udzielona zostanie kiedys pomoc na czas albo bedzie musiał np. na chemioterapie jeżdzić do warszawy.............kij ma dwa końce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 26.09.07, 14:15 >I nie >będę musiał się spotykać z takimi ludźmi jak ty - "wszystko mi się >należy, bo płacę podatki, a ty doktorku do roboty, boś przysięgał >pomagać innym". tylko,że każdy z tych"doktorków" tak samo śpiewa gdy mu np.autko buchną spod domu lub dziecko pobiją.."co robi policja ,przecież ja płace podatki" lub w urzędzie wyżywa się sie,że za długo czeka a panie za jego pieniądze kawe piją niestety żyjemy w symbiozie,jeden za pieniądze drugiego,troche szacunku ,ty też kiedyś będziesz potrzebował cudzej łaski, i nie chciej za dużo bo z przeżarcia można sie pożygać. Też słyszałam,że się marzy prywatyzacja,już to przerabialiśmy na orlenie,kopalniach itp,wiemy komu się to opłaciło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 83.71.189.* 26.09.07, 18:05 no kopalnie to swietny przyklad , gornicy wyszli na ulce pare szybek polecialo od srub i zaraz rzad podkulil ogon i zgodzil sie na wszystko, moze jeszcze darmozjadow od kruzu dorzuc (zus 250 zl raz na 3 m-ce) im tez nikt nie smie powiedziec nie - lekarze latwy cel oby tak dalej to beda was leczyc zielarze z wietnamu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 83.71.189.* 26.09.07, 18:11 no ale strategiczny przemysl kopalniany utrzymywany dotacjami budzetowymi zachowany, chyba jestesmy ostatnim krajem w europie ktory utrzymuje kopalnie na taka skale a wszystko strach od lewa do prawa kolejnych ekip rzadzacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.tkdami.net 26.09.07, 18:33 Trzeba było przejrzeć na oczy za rządów lewicy. Ale wtedy to były dla wielu z Was czasy - prywatne leczenie w państwowych placówkach. Zyć i nie umierać "mordo ty moja". A nam pacjentom nie robi różnicy czy strajkujecie czy nie, bo i tak leczyli się i leczyć będą tylko ci kogo na to stać. Podwyżki nic nie zmienią dopóki nie przyjdzie nowa, młoda i niezdemoralizowana kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 83.71.189.* 26.09.07, 18:45 a skad ta nowa mloda kadre wytrzasniesz?? z kamczatki?? bo wiekszosc mlodych po medycynie wyjezdza (70% uczy sie na studiach intensywnie angielskiego, szwedzkiego itp.) trzeba sie nawzajem szanowac - innej drogi nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 18:53 Nikt w Uni nie przyjmie lekarza który ledwo co skończył uczelnię i nic nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
emy_grant Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? 26.09.07, 23:25 I tu się bardzo mylisz, nawet nie zdajesz sobie sprawy ilu już młodych polskich lekarzy pracuje w Anglii, Irlandii, Hiszpanii czy Szwecji i jak są cenieni jako dobrzy fachowcy. W Dublinie jest już nawet kilka polskich klinik z polską obsadą. I są to jedne z lepszych placówek i tańszych (oczywiście są lepsze irlandzie ale ceny kosmiczne). Na razie część lekarzy jeszcze się nie zdecydowała na wyjazd, ale przy takim pluciu na nich, na pewno jeszcze dużo wyjedzie. Renoma i opłacalność tego zawodu na wyspach czy w Skandynawii jest nieporównywalna do naszych warunków. A wyjadą nie ci, którzy są po piędziesiątce a od 25 lat 90-ciu procent pacjentów znudzeni przepisują aspiryne z wielką łaską. Wyjedzie młode zdolne pokolenie a w Polsce zostanie konowalstwo - wtedy będziecie mieli powody do narzekań. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Mylisz się, Dania zaprasza przed stażem. 27.09.07, 17:49 Oferują staż podyplomowy i naukę języka. Do lekarzy z Polski w Danii są kolejki. Tylko mało osób chce tam jechac, bo język trudny a podatki wysokie. Dania zaczyna konkurować o polskich lekarzy na rynku pracy UE. Kiedy Polska też zacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: W Radomiu zamkną szpitalne oddziały? IP: 82.139.55.* 28.09.07, 08:57 Znam opinię o radomskich lekarzach w Warszawie,nie oczekujcie cudów,musicie się jeszcze dużo uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Warszawskie szpitale czekają... 28.09.07, 09:45 Minister Religa wczoraj tłumaczył. Wy tam w Radomiu nie odbieracie telewizji? Odpowiedz Link Zgłoś