andrelub 13.02.06, 15:01 Czy to prawda, że: - spozywanie cebuli powoduje odrastanie włosów? - wcieranie soku w sóre głowy ma działanie regenerujące cebulki włosowe. Z góry dziękuję za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szuwareq Re: Cebula na odrost włosów. 13.02.06, 16:28 czy wspomaga? no nie wiem, pewnie tak, ja wiem jednak ze o ile cebulowy zapach z ust da sie jeszcze ujarzmic tic-tac'ami to wtarty raz (!) w skóre glowy czulam miesiac (powaznie!), nie mówiac juz o tym ze sam ręcznik z kompresu (z folią, zeby nie było bezpośrednio kontaktu recznik-cebila) prałamn kilka razy. byłam tak tym przejeta [kolezanka mi zwrocila uwag ze pachne cebula ;/ ] ze juz mnie nie obchodzilo czy te wlosy rosna po tym czy nie. załowałam i to bardzo. nie polecam, ale pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
luana4 Re: Cebula na odrost włosów. 14.02.06, 08:29 Ja tez slyszalam, ze cebula czyni cuda, ale wlasnie ze wzgledu na zapach jakos nie moge sie do takiej kuracji przekonac. Moze ktos ma wyprobowany sposob na zniwelowanie tego przykrego zapachu??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa0007 Re: Cebula na odrost włosów. 20.03.06, 21:33 po spłukaniu cebuli trzeba włosy spłukać wodą z solą, a potem umyć włosy szamponem, wtedy zapach cebuli zniknie, sama sprawdziłam, polecam. Cebula jest świetna na porost wlosów. Odpowiedz Link Zgłoś
luana4 Re: Cebula na odrost włosów. 21.03.06, 11:56 ja co prawda skutecznie uporalam sie z wypadniem wlosow i to z pomoca Merz Special i Loxonu, ale stosowanie cebuli jako formy odzywki ciagle mnie kusi. Napisz prosze w jakich proporcjach woda i sol. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
katriona1 Re: Cebula na odrost włosów. 16.02.06, 10:29 Też spotkałam sie w wielu przepisach dot. wypadania włosów z cebulą. Wypróbowałam i niestety podzielam zdanie poprzedniczek, że strasznie trudno pozbyć się zapachu. Niestety nigdzie łącznie z Internetem nie znalałam sposobu jak szybko i skutecznie go usunąć. A szkoda bo ta cebula to jest podobno bardzo dobra na wypadające włoski. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_wondolowska Re: Cebula na odrost włosów. 16.02.06, 20:56 teoretycznie zapach i smak cebuli ze sztucców np nozy usuwa sie przecierając je plasterkiem cytryny. Więc może po umyciu warto włosy spłukac wodą z dodatkiem soku z cytryny? Odpowiedz Link Zgłoś
luana4 Re: Cebula na odrost włosów. 17.02.06, 15:32 kornelia_wondolowska napisała: > teoretycznie zapach i smak cebuli ze sztucców np nozy usuwa sie przecierając je > > plasterkiem cytryny. Więc może po umyciu warto włosy spłukac wodą z dodatkiem > soku z cytryny? pewnie masz racje, tylko czy cytryna nie bedzie stopniowo rozjasniala ciemnych wlosow? Odpowiedz Link Zgłoś
andrelub Re: Cebula na odrost włosów. 18.02.06, 11:54 z tego co wiem, to sok z cytryny rozjasnia wlosy, natomiast ocet przyciemnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: Cebula na odrost włosów. 19.02.06, 14:36 spożywanie cebuli bezsprzecznie jest zdrowe, ale nie jest to panaceum na włosy. Nie ma ona bezpośredniego działania regenerującego cebulki włosów. Myślę, że jeżeli komuś pomagają wcierki z soku cebuli, to można tłumaczyć to tzw. efektem drażniącym, powodującym przekrwienie skóry i lepsze dostarczanie substancji odżywczych do cebulek włosów. Ten sam efekt można uzyskać stosując inne gotowe lub recepturowe mieszanki drażniące, przyjemniejsze w użyciu. Oksana Odpowiedz Link Zgłoś
natashka1177 Re: Cebula na odrost włosów. 26.02.06, 11:42 To jest totalna bzdura!!!!Wpły cebuli na odrastajace włosy jest znikomy, gdyz siłą rzeczy one odrastają. A wyciskanie soku z cebuki rowniez nie daje żadnego skutku , jedynie nieprzyjemny i intensywny zapach. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrelub Re: Cebula na odrost włosów. 27.02.06, 10:04 hmmm:) specjalnie dalem taki temat o wplywie cebuli na odrost wlosow, zeby sie dowiedziec czy na inne osoby dziala.Od ponad miesiaca jem gotowana cebule, jedna na wieczor co 2 dni,pare razy nacieralem sokiem skore glowy z przodu. Jestem bardzo zdumiony ale wlosy nabraly blasku,wygladzily sie, sa sprezyste, no i... zaczely rosnac malutkie biale wloski:)Bardzo sie z tego ciesze. Byc moze to, co napisalem nie bedzie tu na tym forum niektorym osobom na reke, gdyz ich zadaniem jest promowac gotowe srodki kosmetyczne. Ja juz probowalem wszystkiego... ale cebula przeciez jest UZNANA ZA LEK (przez naukowcow Harvardu,poszukajcie sobie zrodla w sieci) Uczulenia po niej nie dostaniecie,ani lupiezu, jak np. po jakims specyfiku na bazie alkoholu, poza tym cebula nie zawiera konserwantow, barwnikow itd. A ze smierdzi? Jest na to sposob,zeby zmyc zapach cebuli ze skory dloni czy glowy.Po zastosowaniu pluczemy np. dlonie w soku z cytryny lub occie, potem polewamy chlodna woda, a nastepnie myjemy ciepla woda z mydlem. W sieci, na innych forach jest wiele przykladow i relacji osob, ktorym cebula pomogla zatrzymac wypadanie i pomoc rosnac wlosom. Odpowiedz Link Zgłoś
andrelub Re: Cebula na odrost włosów. 27.02.06, 10:24 fragment wywiadu z wlascicielka bujnych wlosow, Violetta Villas: "Nasze czytelniczki nie wybaczyłyby mi, gdybym nie zapytał, jak pani dba o swoje wspaniałe włosy. -O moich włosach to już chyba powiedziałam wszystko. Podstawą jest dla nich nafta, żółto od jajka oraz sok z cebuli i czosnku. To wszystko miesza się i wychodzi taki płyn którym smaruję włosy przed umyciem głowy. Ważne, żeby nie wylewać tej mieszanki, tylko ją nakładać i trzymać ją na głowie przez jakiś czas, tak ze dwie, trzy godziny." oto link: www.101.pl/twojportal.php?strona=prasa&id=81 Pa, pa:) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina303 Re: Cebula na odrost włosów. 24.03.06, 21:09 Violetta Villas od kilkudziesięciu lat nosi perukę i kłamie jak najęta - raz o nafcie, raz o cebuli. Nie bądzcie naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś