Dodaj do ulubionych

Koleje Mazowieckie

22.01.08, 22:33
Czybyscie chcieli kilka pociągów z Radomia do Kozienic a jak tak to
piście to może się poradzić chociaż ze 2 pary EZT lub wiencej

kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=351&okno=przebieg
to jets linik trasy bąkowiec - kozienice
na szlaku radom-łuków
Obserwuj wątek
    • Gość: mac Re: Koleje Mazowieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 11:44
      Była wielka akcja na forum w sprawie pociągu do Drzewicy, chyba
      przedwczoraj stałem (w godzinach rannych 7-8)jako pierwszy przed
      szlabanami na wjazdowej i przetoczył się ETZ do Przysuchy, jechał
      dosyć wolno więc policzyłem: jechały dwie osoby, chyba, że reszta co
      tak chciała koniecznie powrotu tego pociągu na trasę akurat była w
      kiblach no ale tam w dziesiątkach się nie mieszczą.
      I komu to się opłaca, napewno nie nam pośrednio dotujących ten
      pociąg widmo.
      • Gość: KM Re: Koleje Mazowieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 13:09
        Szkoda że nie policzyłeś ile ten pociąg przywiózł ludzi z tej
        Przysuchy. Chyba normalne że o tej porze to ludzie jadą do Radomia
        niż z Radomia.
        I trafnie zauważyłeś, że pociąg jechał tylko do Przysuchy. Gdyby
        jechał dalej do Drzewicy pewnie jechałoby więcej ludzi.
        • redoxygene Re: Koleje Mazowieckie 23.01.08, 13:12
          :) To tak jakby mowic o frekwencji na linii Radom-Wawa patrzac na
          pociag wyjezdzajacy z Warszawy o 6 rano:)
    • mutek1992 Koleje Mazowieckie 23.01.08, 14:52
      stacie od Radomia do Kozienic

KM
      RADOM 117.433
      Radom wschodni ale od 2009 116.513
      Rajec Poduchowny 110.591
      Antoniówka 108.511
      Jedlnia Letnisko 104.993
      Jedlnia Kościelne 98.667
      Pionki Zachodnie 95.71
      Pionki 93.945
      Żytkowice 87.207
      Garbatka Letnisko 81.985 do Sieciowa 0
      Sieciechów 6.647 do ko-nic
      Słowiki Nowe 5.027
      Brzeżnica koło Kozienic 8
      Janików 11.393
      KOZIENICE 13.381

Kozienicach jest peron z nasypu po zostałościach jak jężdziyły
      pociągi do Dęblina i Puław teraz niech Władze kozienic się zajmą
      • Gość: Gość Re: Koleje Mazowieckie IP: 82.139.52.* 23.01.08, 18:53
        Takie moje gdybanie - znawca kolei ani MiKol ze mnie żaden, ale napiszę moje zdanie.

Niby wykonalne. Ale tylko niby.
        Z samych Kozienic niby są tory do nitki Janików - Bąkowiec, ale czy ten fragment jest przejezdny?
        Linia zamknięta, ale czy dałoby się po tym jechać?
        Dworzec w Kozienicach jest chyba w tak opłakanym stanie, że potrzebne byłyby ogromne nakłady, aby to doprowadzić do stanu używalności.

I tu możemy pogdybać:
        Gdyby istniała trasa Czachówek - Świerże, bądź Warka - Świerże + dodatkowo wybudowanoby na odcinku Świerże - Janików przystanek/stację w Kozienicach, tak, aby nie cofać się zamkniętym odcinkiem do samych Kozienic, to byłoby całkiem ok. Dzięki temu możnaby wjechać do Dęblina z W-wy od wschodniej strony Wisły. Super.
        A już super - extra by było, gdyby czynna była linia "wojskowa" Bąkowiec - Puławy Azoty - wtedy linia byłaby jeszcze bardziej sensowna, coś tam po tym mogłoby jeździć.
        Ale nie ma mostu pontonowego, więc sprawa zamknięta :)

Ale nawet przy tak super wspaniałym układzie raczej bezpośredniego połączenia Kozienice - Radom by nie było, no, chyba że jakaś pętla w stylu Warszawa - Bąkowiec - Radom - Warszawa.

Na upartego nawet skomunikowanie z Górą Kalwarią może by coś dało?
        Może wtedy ożywiłoby to też przy okazji trasę przelatującą przez Tarczyn i wspomnianą Górę Kalwarię?? Bo teraz to chyba tylko brutto tamtędy śmiga.

A tak, to czy jest sens otwierać połączenie na linii, co od 1969 roku na niej nie jeżdzą pociągi osobowe?

Na upartego można otworzyć jakieś połączenie Kozienice - Bąkowiec, jeśli ładnie by się zgrywało z rozkładem Radom - Dęblin i odwrotnie. Ale nawet mi się nie chce myśleć, jak to zrobić, żeby cokolwiek tam dojechało, jakiś pociąg. Skąd by się to wlokło i potem jakby to wracało do macierzystej szopy?
        Wracając do 1969 roku - myślę, że mieszkańcy Kozienic doskonale nauczyli się przez te 39 lat żyć bez pociągów osobowych.
        A frekwencja? Na moje oko byłoby to zupełnie nierentowne - raptem kilkanaście kilometrów torów, a nakłady olbrzymie, aby to ruszyć z miejsca, czyli masa pieniędzy wydana dla sztukę dla sztuki.

Moje zdanie - jeśli trasa od Bąkowca do Świerży szła by dalej, na północ, łącząc się z którąś z podanych stacji, to może miałoby to jakiś sens.
        A tak, to nie ma to chyba najmniejszego sensu.
        • mutek1992 Koleje Mazowieckie 23.01.08, 20:05
          Całą Trasa Jest Dobra Technicznie i Nadaje Się Do Jerzdzenia.
          A Zalecana Predkość dozwolona przez PLK w Skarzysku Kaminnejna całej
          Trasie Jest 80km/h.
          A na dodatek w Czerwcu na trase mazowsza wyjadą pociągi firmy
          bombambier na trasach Warszawa - Siedlce i Warszawa Skierniewice
          6 EN-57 zostanie zdjęte z lini i wyruszy na inne linie a można dwa
          puścić na próbe na okres wakacji 2 ezt rano , poludnie i wieczorem

a ostatnie polączenie z Kozienic było 1969 r i 1990 z Janikowa
          • Gość: Gość Re: Koleje Mazowieckie IP: 82.139.52.* 23.01.08, 21:03
            Nie wiem, skąd posiadasz takie informacje, ale wydaje mi się, że jesteś w wielkim błędzie. Po kolei:
            Trasa jest dobra technicznie?
            Według
            kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=352&okno=historia&od=0&do=6
            prędkość na odcinku Bąkowiec - Janików to 50 km/h, na odcinku Janików - Kozienice 0, czyli trasa nieprzejezdna/zamknięta, co zresztą na wyżej podanej stronie jest odnotowane. Dane są aktualne, z 12 stycznia tego roku i raczej nie wierzę, żeby były "złe".

Może miałeś na myśli D29 26, czyli Łuków - Radom?

W czerwcu to prawdopodobnie żaden push-pull nie wyjedzie, bo jest problem z lokomotywami do tych składów. KM nie posiadają lokomotyw, mogą je co najwyżej skądś pożyczyć. Nie zmienia to jednak faktu, że gdyby nawet udało się jakieś pożyczyć, to ciężko będzie pożyczyć lokomotywy dedykowane do tych wagonów, ponieważ, to co jest eksploatowane w Polsce nie umie pchać, a ciągnąć...
            A żeby być super szczegółowym - na początek przyjdą z push-pulli wagony środkowe, dopiero później wagony sterownicze, więc na początku wagony środkowe i tak by jeździły [o ile będą loki :)] jak stare piętrusy - czyli dojazd do stacji końcowej i zmiana czoła.

Trzecia sprawa to... mała ilość taboru w KM, więc nawet nowe push-pulle wiele nie dadzą, tak czy siak taboru jest za mało w stosunku do potrzeb, więc nie będzie czegoś takiego jak 6 zdjętych, czyli wolnych kibli.

Czyli temat zamknięty. W drugim wątku ktoś pisał o hipotetycznej możliwości wsadzenia szynobusów... jakoś za wiele ich KM nie posiada, a te które ma intensywnie eksploatuje, więc nie ma się nad czym rozstrząsać.

• Gość: elo Re: Koleje Mazowieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 23:12
              Te push-pulle mają śmigać Radom-Warszawa.
          • Gość: jabra Re: Koleje Mazowieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 16:58
            Przyłóż się młodzieńcze do ortografii; pomysł całkiem dobry ale ta
            Twoja pisownia……….
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka