fajny-lolo 16.02.08, 11:00 Ma byc wybudowany zalew w Potworowie 22 ha czy ine za mały i czy nie lepszy i większy by był na naszym terenie na Osicu? www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080216/POWIAT0205/139312615 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
townes Re: Zalew w Potworowie 16.02.08, 19:44 „ townes 14.06.07, 09:57 Odpowiedz Parafianin napisał: „Ponadto zalew ściągał by ludzi ze świata artystycznego aktorów, reżyserów itp. w przerwach zdjęciowych przyjeżdżali by do nas na wypoczynek. I Odrzywół może z tego skorzystac tylko trzeba ruszyć głową. No radni i władzunie myśleć w Nowym Mieście nie maja zalewu i miejsca na takie przedsiąwzięcie a u nas jest. Do roboty panowie. „ Nic dodać, nic ująć. A mówiłem, że zalew to szansa dla Gminy w Odrzywole. Zresztą nie tylko ja, ale wiele osób przede mną już o tym pisało na forum. Czy teraz nasilą się rozmowy w tym temacie? Do roboty panowie, bo słyszałem, że sąsiedniej gminie też chodzi po głowie taki pomysł, a tereny mają jeszcze większe i rozmowy nawet są bardziej zaawansowane.” Tego się obawiałem już wtedy:((( To jest nasza bajka, tu się dwóch „bije” a gdzie indziej działają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nemne To jest bajka ale ...... JNP!!!! 16.02.08, 20:32 Witaj <townes> To jest bajka, ale ........ JNP, bo o ile w Potworowie zrobią ZALEW z prawdziwego zdzrzenia, ale pieniądze będą pochodzily z f\unduszu marszałkowskiego i Wojt tam najwyżej przetnie wstege, to u nas będzie to robione (oczywiście za kredyty)siłami Gminy, ale kasę to będzie wypłacał ..... JNP. Dlatego, jęsli kto\kolwiek jest przeciwny, aby do terenu Wysokina dołożyć 0k. 50-60 ha tzw. "osica", to własnie ....... JNP. Zresztą, moje zdanie (a nie bylo tu żadnego innego - przeciw) bylo nastepujące: To nie "zalew" ale "zbiornik retencyjny" nemne 07.07.07, 11:40 Odpowiedz Witaj <townes> 1.Myślę,że nie zrozumiałeś sensu mojego pytania, ponieważ jeszcze raz podkreślam. Ma to być ZBIORNIK RETERNCYJNY, a nie zalew. W takim przypadku, woda NIE MOŻE przepływać przez zbiornik. (ustawa prawo wodne) 2. Woda (rzeka) będzie przepływała "obok", tak jak w Odrzywole i w Łęgonicach, czyli będzie to zbiornik RETENCYJNY, czyli z czasem kolejne zarośnięte "bajoro", w ktorym nie można sie kąpać. 3. Infrmację, że to będzie 9 ha uzyskałem bezpośrednio od JNP, podczas posiedzenia komisji rady gminy. Uważam, że jakby JNP "odczepił" się od Wspólnoty, to po uregulowaniu spraw OFICJALNIE i LEGALNIE na zebraniu (tak jak to opisałeś o Wysokinie, że takowe zebranie się odbyło) można by połączyć siły (grunty) należące do Odrzywołu (teren "osica")i Wysokina, aby powstał ZALEW o powierzchni co najmniej 30-50 ha. (bo "co nagle to ....."). Ewentualnie nie byloby tez problemów, gdyby powstal w calości w Wysokinie, ale o w/w powierzchni. Z Odrzywołu do Wysokina, jest tak samo blisko jak na "osice" 4. Na posiedzeniu komisji JNP, poinformaował także, że w pobliskiej gminie Potworów, też będa budowali, ale ZALEW REKREACYJNY, czyli nie biorą "wspaniałego" przykładu z naszej gminy, w której sa już dwa nie nadające się do rekreacji "bajora". Pozdrawiam - (nemne) PS. Zresztą poczytaj sobie m.in. temat; 1.Zbiornik w Wysokinie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=63635251&v=2&s=0 a przypomnisz sobie (pisaliśmy tam dość czesto) że nie bylo ANI JEDNEGO glosu przeciw tym propozycjom. Jedyny głos przeciw , to ...... JNP, który woli "bajoro", ale za to On będzie wypłacał kasę;))) 2. Protokoly z sesji RG, czy też temat "Miasteczko filmowe w Nowym Miescie n/P" Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 16.02.08, 20:43 II Część tAK TO WYGLĄDALO I PISALEM O TYM JUZ W lipcu!!!!!!! Maniek!!! Co Ty na to? Autor: nemne 14.07.07, 19:28 Dodaj do ulubionych Odpowiedz Pisałem o tym innych tematach, że ten rzekomy "zalew" to 9 ha zbiornik retencyjny, za 5,5 mln zł. Podobny jest juz w Odrzywole, który ma 6 ha powierzchni. Na ostatniej sesji, gdy informowałem i proponowałem, że nie powinno być żadnego "ale" , ponieważ także Mieszkańcy Odrzywołu "dorzucą się" (teren „osica”) do oferty 9 ha Wysokna, a być może że granicząca z tymi terenami także Wspólnota z Ligenzowa (Gm. Klwów) ), aby stworzyć ZALEW z prawdziwego zdarzenia (co najmniej 50 ha), mając na uwadze otwarcie Miasteczka Filmowego w Nowym Mieście n/P. Wówczas zniecierpliwiony i podenerwowany tym faktem JNP........ zaprotestował, że niżej podpisany radny ..... mówi przeszło 3 minuty (wg statutu to przysługuje nam 3 minuty na prezentację stanowiska. Oczywiście JNP nie dotyczy ograniczenie czasowe!!!) i jako argumentu używał, że "projekt w NM nie powstanie, bo protestuje przeciwko temu Lodź i Biała Podlaska". Oczywiście, nigdy nie ma nic pewnego, ale jak wynika to z artykułów prasowych, staje się to coraz bardziej realne. Zobaczcie ten link. www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article? AID=/20070619/POWIAT0202/70619029 (Maniek co Ty na to??!!) Pozdrawiam - (nemne) PS. Kto nie wierzy niech zobaczy ten link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=64091785&a=65910867 Odpowiedz Link Zgłoś
tornado_only Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 16.02.08, 22:12 Nie wiem czy władze Powiatu i Urzędu Marszałkowskiego dobrze przemyślały lokalizacje nawjększego zbiornika wodnego w pow. przysuskim. Rdzów od Potworowa około 3 km wokół pustynia, pola zero lasow jak na lekarstwo, teren nie atrakcyjny do najblizszego sklepu 3km. Poza tym zalew niedaleko w Domaniowie, ściaga przede wszystkim ludzi z terenu 30km Radom, Przytyk inne miejscowosci kto tam przyjedzie do takiej dziury. W Odrzywole blisko miejscowości zopatrzenie, lasy, rzeka dodatkowa atrakcja w poblizu Nowe Miasto, Tamszow Maz. dalej Łódź miejscowości z ktorych juz teraz przyjeżżają ludzie na wakacje do nas. Prawdopodobnie wojt Potworowa ma wieksze przebicie w Powiecie i w Wojewodztwie niż nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
karp888 Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 16.02.08, 22:32 Ja tam napewno nie pojade wolę nad czysta Drzewiczką popływać. Z pól okolicznych deszcz bedzie zmywał nawozy woda skażona żadnych ryb inwestycja bedzie niewypałem. Odpowiedz Link Zgłoś
fiona.z.bajki Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 17.02.08, 11:01 A jednak szkoda że w Potworowie, a nie w Wysokinie. Odpowiedz Link Zgłoś
prywaciarz2 Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 17.02.08, 13:56 Zalewu nie będzie dopóki wójt nie pogodzi się z panem Gajewskim. A to chyba nie nastąpi prędko. Wspólnota to kość niezgody! Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 17.02.08, 15:02 prywaciarz2 napisał: > Zalewu nie będzie dopóki wójt nie pogodzi się z panem Gajewskim. A to chyba nie > nastąpi prędko. Wspólnota to kość niezgody! Witaj <prywaciarz2> (szczerze, bo bez Ciebie bylo tu troche nudno;)) Nie masz racji, bo "Pan Gajewski" jest ZA !!!!!!!! Wprawdzie nie decyduję o Wspólnocie, bo jestem tylko jednym z wielu udziałowców, to jednak KAŻDY kto, byłby przeciwny PRZEKAZANIU (oczywiście BEZPŁATNIE) terenu "osica", będzie moim ......wrogiem !!!!! Pozdrawiam - Sławomir Gajewski Odpowiedz Link Zgłoś
studentas Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 18.02.08, 14:04 Wydaje mi się, że żeby zalew był społecznie, turystycznie do końca praktyczny musiałaby być zachowana jak największa czystość wody. W Odrzywolskim nie wiem czy ktoś się jeszcze by wykąpał. Czy to przez ryby? Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-lolo Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 18.02.08, 14:30 Z tego co widać w lato to dużo ludzi pływa w zalewie i nie przesadzaj że ta woda taka brudna. Poza tym zalew na łąkach Wysokińskich i Osicu byłby w niecce naturalnej i na około są lasy, pięny teren i miejsce wymarzone na taki zalew. Szkoda bo chyba władze Powiatowe i Wojewodzkie widza to inaczej co jest powodem nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
studentas Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 18.02.08, 15:32 Naprawdę myślałem, że w tym zalewie juz się nikt nie kąpie tylko rybacy łowią karpie i inne rybki. A jak tam się kąpać jak dno zarośnięte a mułu na metr i ten zapach ryb? Wydaje mi się jednak, że wybierają pobliską rzekę. No teren na Wysokinie daje wiele możliwości. Jedna podstawowa sprawa. Coroczne czyszczenie dna i przepływ na rzece. Woda stać nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
kars3 Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 05.03.08, 12:40 Z tym, że teren na prawym brzegu Drzewiczki (w tym chyba teren Osica, ale nie jestem pewien) jest w obszarze Natura 2000 i o wybudowaniu tam zalewu nie ma mowy! natura2000.mos.gov.pl/natura2000/dane/mapy/PLH140016_7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dzbuk2 Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 21.02.08, 17:12 jeśli chodzi o ryby to ustawa o prawie wodnym mówi,że każdy zbiornik wodny sztuczny czy naturalny musi posiadać ekosystem więc rybki w nim będą tak czy inaczej i nikt tego nie zaneguje Odpowiedz Link Zgłoś
studentas Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 21.02.08, 19:10 Fajny masz login. Nie negujemy. Odróżnić jednak trzeba naturalne zarybianie a staw hodowlany jaki zrobił się z zalewu w Odrzywole. PS. Po 3 dniach ciszy, jakiś wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek-1 Re: To jest bajka ale ...... JNP!!!! 21.02.08, 22:35 Witaj studentas tak już tu jest jak nic nie mają do powiedzenia to chowają głowe w piasek Pozdrawiam maniek-1 PS. rozśmiesza manie tylko gadanina Sławka mówi on w którymś z postów, że nie będzie mial nic przeciwko zrobieniu bajorka w Odrzywole tak samo jak nie ma nic przeciwko zagospodarowaniu placy po byłym GS i SKR gdzie nabywcy nawet wyrażal chęć zapłaty za grunt, ale i tak on ma sto innych problemów. Jeszcze raz pytam ciekawe z jakiego powodu? Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Zamienić wójta z Potworowa na JNP z Odrzywołu!!! 21.02.08, 22:58 Witaj Maniek 1. Jestem ZA aby powstał ZALEW REKREACYJNY, a nie bajoro (to dla jasności) 2. Skoro nabywca "wyraża chęć zaplaty", to raczej powinien wycofać pozew z sądu o "zasiedzenie" czyli "darmochę". (chyba to oczywiste;) 3. W związku z pkt 1, to może rzeczywiscie byłby to dobry pomysł. Do nas wójt z Potworowa, który jest w stanie doprowadzić do tego, aby powstał ZALEW i to za pieniądze z zewnątrz (nie narazając GMINY na koszty) a my im naszego "drogiego menago", aby im zrobił "bajoro" i to za pożyczkę, która obciąży Gminę Potworów;))) 4. Jak wynika z artykułu (link nizej) www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080216/POWIAT0205/139312615 "Całą dokumentację dla Potworowa opracował Urząd Marszałkowski, kosztowała prawie 230 tysięcy złotych - dodaje wójt". Tymczasem u nas zaplacila za to (dokumentacja) ........ Gmina Odrzywół !!!!!! Pozdrawiam - Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
karp888 Zalew w Gałkach gm .Gielnów 26.03.08, 06:46 Moda na zalewy: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080325/POWIAT0205/42214980 Odpowiedz Link Zgłoś
prostychlopzewsi Sandał to cienias 26.03.08, 13:21 No to nasz Sandał jest po prostu cienias. Taki menago. Już nawet w Gałkach zrobią większy zalew 15 ha, w Potworowie 22 ha a Wysokin 6 ha (i to zbiornik retencyjny a nie zalew na rzece). Jedno jest pewne najdroższy będzie w Wysokinie. I znowu wielki menago załatwi aż 20 % dofinansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
edek-z-fabryki-kredek Re: Zalew w Potworowie 26.03.08, 21:59 kiedy czytam te wpisy dochodzę do wniosku, że co trzecia osoba wpisująca się spędziła trochę życia wśród węży , bo tyle w nich jest jadu Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Co Pan na to panie Wójcie 25.04.08, 20:53 Szanowny Panie Wójcie Dlaczego w innych Gminach, starają się zrobić zalewy z p[rawdziwego zdarzenia, natomiast u nas to "bajoro". Przecież, wielokrotnie zarówno na forum, akj również na sesjach i komisjach rady gminy, zawsze byłem ZA, aby zrobić ZALEW. Dodatkowo oświadczałe, że KAŻDY kto byłby w tej sprawie przeciw będxzie moim osobistyn wrogiem. Dodat Sławomir Gajewski - radny Odpowiedz Link Zgłoś