10.04.08, 11:10
siema chciałbym poruszyc taki problem chodzi mi mianowicie o ulice Radomską.
Co sroda na targu za mostem odbywaja się jarmarki wszyscy ida ulić a Radomską
naw tym kierunku. Część ludzi idzie bezpiecznie po chodniku ktory jest
zrobiony z jednej strony ulicu natomist po drugiej nie ma chodnika więc ludzie
idą poboczem czyli tak prawdę mowiąc po drodze po której jeżdżą samochody.
Jest to bardzo niebezpieczne dla starszych osób i dzieci a przeważnie jak jadą
tiry ktoirych kierowcy z gory maja ograniczone pole widzenia z boku. Czy nie
mozna by było zrobic chodnik po drugiej stronie do mostu aby raz ta ulica
jakos wygladala i dwa aby ludzie mogli brzpiecznie dojśc na targ i z powrotem.
Chciałbym aby nasi radni przyjrzeli sie temu problemowi i wypowiedzieli sie na
ten co o tym myślą lub zainterweniowali gdzieś aby zrobić taki chodnik.
Obserwuj wątek
    • tornado_only Re: Chodnik 12.04.08, 12:33
      Jestem ZA chodnik tam by sie przydał. Tylko czy Gmina ma kasę lub wójt dobrą
      wole zrobienia.hejka!
      • studentas Re: Chodnik 14.04.08, 08:57
        A czy ta droga jest gminna?
        • tornado_only Re: Chodnik 14.04.08, 19:38
          A czy ludzie chdzący po tej drodze są z nszej Gminy czy z Radomia??
          • tytus2342 Re: Chodnik 15.04.08, 07:35
            O tuż to a czy ta droga jest w Przytyku czy w naszej gminie? Studentas jak myślisz?
            • tytus2342 Re: Chodnik 15.04.08, 07:39
              Dlaczego niektórzy mają tyle pesymizmu w sobie i brak wyobraźni? Przecież jak
              komuś sie coś stanie to chyba osobie z naszej gminy a nie z Kociej Wólki czy
              Białobrzeg.
              • studentas Re: Chodnik 15.04.08, 07:51
                Spytałem informacyjnie a tu od razu takie ciśnienie. Jeżeli to nie
                jest droga gminna to nie jest chyba takie proste załatwić taki
                chodnik. No ale nikt nie powiedział, że w życiu będzie łatwo.
                Działajcie. Składajcie propozycję do gminy, zobaczymy co z tego
                wyniknie.
                • tytus2342 Re: Chodnik 15.04.08, 08:41
                  A jakie ty masz inne pomysły odnośnie tego tematu? może nic nie robmy tylko
                  czekajmy na trzęsienie ziemi bo i po co coś robić nie ma chodnka to dalej niech
                  będzie dziadostwo. I nie pal głupa że nie wiesz czyja to droga.
                  • hasch Chodnik z pryległościami 15.04.08, 12:11
                    Droga jest krajowa nr 48, ale chodnik wcale nie musi być krajowy.
                    Zwłaszcza że dotyczy "tubylców", to właśnie od mieszkańców zależy
                    czy będzie, czy nie.
                    Socjalizm, jaki obserwuję, w tej kwestji jest porażający.
                    LUDZIE WEŹCIE SIĘ DO KUPY.
                    Wymuście na wójcie projekt i w kilka dni pokonacie potwora. Jak by
                    to nie zabrzmiało w czynie społecznym, czyli na własną korzyść, we
                    własnym interesie, swojej dupie dobrze zrobić.
                    O waszym wójcie słyszałem wiele, jedynie dobrego, widuję też efekty
                    jego działalności, pozytywne. Na forum wyczytałem że jednak nie
                    wszystko jest takie piękne. Nie wiem jak jest faktycznie. Pewnie
                    prawda leży gdzieś po środku, bo nikt nie jest doskonały. Ale
                    skończcie z malkontenctwem.
                    Samorząd to znaczy sami wybieracie swoich rządzących, ale też sami
                    nimi rządzicie. Na własną krzyść. Własną czyli społeczności. No to
                    róbcie to do diabła.
                    Ja przyglądam się, nie ja jeden, z pewnego oddalenia, waszej
                    gminie. Widzę wiele możliwości, wiele zaniedbań, ale i, wybaczcie,
                    kołtuństwa. Niech władza da !!
                    Władza nie jest od tego żeby dawała, władzy trzeba wyrwać. Jak się
                    nieda wyrwać, dziś, chodnika, to jutro wyrwjcie jej zęby / przy
                    okazji wyborów/.
                    Czytałem o zalewie. Już w 1986 roku widziałem, w urzędzie
                    wojewódzkim, wówczas w Radomiu, plany tego zalewu. I one tam gdzieś
                    tkwią w archiwach. Kasa na cele środowiskowe, unijna, wykorzystana
                    jest w 42%. A co że skorzysta Wysokin czy Ceteń ? Gówno prawda.
                    jeśli nie dacie sobie zmajstrować bękarta, jak to/ niewiadomo co/ na
                    Pradze, zwane zalewem, to odziaływanie tej inwestycji, w 1986 roku
                    liczone było nawet na sąsiednie gminy. Dziś mamy durzo większe
                    oddziaływanie.
                    A szansa powodzenia, 100%, popatrzcie na Sielpię, a był by to
                    obiekt o podobnej wielkości, tam nie mają problemów z frekfencją,
                    mają problem z brakiem miejsc.
                    A Odrzywół dostał taką lokalizację, że proszę siadać. 90 km od
                    Warszawy, Łodzi, Kielc, 60 od Radomia, Piotrkowa, 45 od Tomaszowa
                    czy Grójca i Rawy.
                    No ale jak macie takie problemy z chodnikiem......
                    • studentas Re: Chodnik z pryległościami 15.04.08, 12:48
                      :)
                      • hasch Re: Chodnik z pryległościami 15.04.08, 13:51
                        Skąpy w słowa, ale wyrazisty w treści komentarz.
                        • radny13 Re: Chodnik z pryległościami 15.04.08, 18:46
                          Witam
                          Ulica Radomska podobnie jak Tomaszowska jest częścią drogi krajowej
                          nr 48. Przypominam, że jako radni pisaliśmy do Wójta interpelację na
                          temat dokończenia chodnika przy ulicy Tomaszowskiej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=55382689&a=75457075
                          pytanie numer 6

Odpowiedź Wójta była następująca:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=55382689&a=76291059

"Ad. 6 Utrzymanie i zarządzanie drogami krajowymi nie jest zadaniem
                          samorządu gminnego lecz Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad, która
                          otrzymuje na ten cel odpowiednie środki z budżetu. Wójt Gminy jest
                          zarządcą dróg gminnych. Istnieje możliwość dobrowolnego przejęcia
                          ( w drodze porozumienia) od GDDiA roli inwestora zastępczego na
                          drogach krajowych, także w Odrzywole. Obecnie z braku możliwości
                          czasowych i finansowych GDDiA (wymaga dotacji od gmin) nie widzę
                          możliwości przejmowania dodatkowych obowiązków, które nie należą do
                          zadań własnych gminy. Obowiązki takie może próbować przejąć inna
                          osoba prawna np stowarzyszenie, jeżeli GDDiA wyrazi na to zgodę.
                          Nadmieniam, ze w porozumieniu z innymi Wójtami prowadzimy starania o
                          modernizację drogi Nr 48 na odcinku Inowódz- Potworów."

Nie sądzę by Wójt inaczej odpowiedział i w tym przypadku. Należy
                          jednak zauważyć różnicę w odpowiedziach. Do tej pory na przeszkodzie
                          w realizacji problemów poruszanych w naszych interpelacjach stały w
                          większości sprawy finansowe teraz jeszcze doszły czasowe. Nie
                          pozostaje nic innego tylko współczuć tego nawału pracy urzędnikom
                          gminnym i liczyć na to, że ktoś przyjdzie i podaruje nam ten chodnik
                          na Tomaszowskiej czy Radomskiej, na Gminę w tej kwestii raczej nie
                          ma co liczyć. Obym się mylił.

Pozdrawiam P.S.
                          • teers Re: Chodnik z pryległościami 15.04.08, 20:32
                            hehe.. szkoda słów jak zwykle nie ma czasu nie ma pieniędzy ... te
                            słowa powtarzają się bardzo często? chyba za często.

Poruszając temat braku chodnika na tej ulicy, może by także
                            wspomnieć o dwóch niebezpiecznych zakrętach które nie są
                            oznakowane?? owszem jest znak ograniczenia prędkości... tylko.
                            Niestety nie orientuje się kto jest za to odpowiedzialny, ale
                            problem istnieje i należałoby się tym zająć.
                            • siuks4 Re: Chodnik z pryległościami 18.04.08, 11:58
                              ..chodnik jak chodnik by sie przydał ale ten zakręt własciwie dwa to powinien
                              byc już dawno zrobiony . wypadki śmiertelne rozwalony budynek i garaż i widok
                              tego "wspaniały", wizytowka miejscowości i gminy przy wjeźdźie do Odrzywołu
                              strony Radomia.
                          • tytus2342 Re: Chodnik z pryległościami 25.04.08, 18:33
                            Chciałbym aby nasi radni wypowiedzieli sie na ten temat i wyjasnili czy coś ktos
                            robi z tym problemem bo ludziska sa ciekawi a informacji o sprawie mało.
    • townes Re: Chodnik 19.04.08, 08:28
      Targ, targiem, środa raz w tygodniu, ale są ulice wzdłóż których nie
      ma wcale chodnika i to jest większy problem.
      Jeżeli ktoś przy mostku przejdzie na tą stronę gdzie jest chodnik to
      dojdzie bezpiecznie do targu. kto chce chodzić drugą stroną jego
      sprawa!
      Natomiast tam gdzie nie ma chodnika wcale, dzieci codziennie chodzą
      do szkoły i tam jest większe niebezpieczeństwo.
      Przykład: ulica prowadząca do Lipin. W czasie objazdów wyobraźcie
      sobie co się tam działo...
      • tajnosagentos2 Re: Chodnik 19.04.08, 15:29

studentas nie ściemniaj. Wiadomo, że chodniki są potrzebne wszędzie
        a ty zaczynasz stopniować, w której miejscowości bardziej. Ludzie
        napisali, że jest potrzeba na Radomskiej i chwała im za to, jeśli ty
        uważasz, że w Wysokinie to pewnie tak jest, ale nie próbuj przez to
        wzbudzać jakiś antagonizmów. Bo zaczyna pachnieć to kmieciakowizną.
        • tytus2342 Re: Chodnik 19.04.08, 19:12
          Napisałem o Radomskiej bo ta ulica jest najbardziej zaniedbana i
          najniebezpieczniejsza chyba w Odrzywole i nic sie w tej sprawie nie dzieje. Pół
          domu rozwalone i garaż, wypadki śmiertelne i nic nikt nie robi aby poprawić
          bezpieczeństwo, z tego co czytałem forum już ktoś kiedyś pisał i sygnlizował ten
          temat i cisza!!!! Zresztą widać to gołym okiem na codzień.
          • siuks4 Re: Chodnik 19.04.08, 19:34
            ..w całym tym wszystkim zagadką jest to że w naszej miejscowości mieszka
            przecież nawet sam pan Starosta, który przecież zna ten problem i jako
            mieszkaniec powinien pomóc ludności, chyba że tak wysoko siedzi że go nie
            widzi..siema!
        • townes Re: Chodnik 21.04.08, 08:19
          <Tajnosagentos2> dlaczego odpowiadając na mój wpis piszesz
          studentas????????????
          Nie próbuję wzbudzać żadnych antagonizmów, a to czym zaczyna Ci
          pachnieć to mnie nie obchodzi, może kup sobie lepiej odświeżacz i
          postaw w pobliżu kompa) !!! A tego typu sugestie wsadź sobie pod …
          poduszkę.
          Nie stopniuję miejscowości tak jak niektórzy to niestety czynią,
          przede wszystkim kieruję się względami bezpieczeństwa. <Tytus2342>
          może ma rację, że to droga „najniebezpieczniejsza chyba w
          Odrzywole”, ale na pewno nie w Gminie. Moim zdaniem
          najniebezpieczniejszą jest ta sama w Kamiennej Woli, bez chodnika i
          z zakrętami.
          A jeżeli kierujecie postulat do Radnych, Wójta to nie zapominajcie,
          że Gmina to nie Odrzywół. Więc kto kieruje się miejscowościami?
          Jeżeli to ta sama droga i w innej miejscowości jest bardziej
          niebezpieczna to kto sieje antagonizm?
          Miłego dnia życzę:)))
          • tajnosagentos2 Re: Chodnik 21.04.08, 09:20
            sorki "townes" pomyliłem was.
            Gdyby tylko włodarze naszej gminy też podobnie jak Ty stawiali
            tylko na obiektywizm przy podejmowaniu decyzji.
            Niech z każdej wsi ktoś pisze, jakie są problemy wtedy będziemy
            mieli lepszy obraz jak naprawdę jest w tej naszej gminie. Bo
            oficjalnie jest cacy. A z rozwojem dyskusji okazuje się, że jednak
            nie jest tak różowo.

ps
            Odświeżacz powietrza na kmieciakowiznę raczej chyba nie wystarczy :-)
            • townes Re: Chodnik 21.04.08, 09:34
              O i tutaj się w zupełności zgodzę. Taki tok myślenia podoba mi się
              bardzo.
              A jeszcze dodam coś o wyglądzie.Pojedźcie sobie na drogi gdzie
              właśnie robiona jest kanalizacja i np. droga do Różanny (gdzie też
              nie ma chodnika) wygląda suuuuuuper.
              Mimo, że nie jest to wjazd do Gminy, ale mieszkają tam tacy sami
              mieszkańcy jak w innych miejscowościach stanowiących naszą gminę.
              Też by chcieli mieć ładnie i bezpiecznie.
              Ostatnio jeden pirat samochodowy zatrzymał się na tej ulicy na
              słupie, (panowie elektrycy wiedzą o czym piszę), dać "dzieciom"
              samochód......... Dobrze, że to było w nocy, bo strach chodzić wtedy
              nawet poboczem (bez chodnika!!!)

• tornado_only Re: Chodnik 21.04.08, 12:30

siema... forum czytają przecież mieszkańcy w całej gminie to dlaczego nie
                sygnalizują swoich problemów z innych miejscowości? Może się czegoś boja albo
                nie potrafią pisać. W Odrzywole jest parę osób które potrafią przedstawić
                problemy na forum i nazwiązać dyskusję a nawet zinteresować tematem radnych.
                • tornado_only Re: Chodnik 21.04.08, 12:50
                  tajnosagentos2 ma racje piszmy o sprawach z całej gminy będzie więcej do
                  pogadania.:-)
                  • townes Re: Chodnik 21.04.08, 13:30
                    Właśnie to robię:)
                • townes Re: Chodnik 21.04.08, 13:39
                  Dlaczego nie sygnalizują problemów?
                  Nie wiem, może nie mają dostępu do kompa, a może nie mają internetu,
                  ale na pewno nie są obojętni, niektórzy np. rozmawiają ze mną, kilka
                  razy wypowiadałem się w ich imieniu.
                  Ciekawostka zasłyszana: na tej ulicy prowadzącej do Różanny mieszka
                  jeden z radnych z Wysokina
                  P.S. Ciekawe czy jest zadowolony ze swojej ulicy?
                  • tajnosagentos2 Re: Chodnik 21.04.08, 14:41
                    To powinniście może go zmobilizować do działania, przecież nie jest
                    pierwszą kadencję w radzie, więc chyba powinien wiedzieć, jakie są
                    procedury działania radnych. Po to startował w wyborach by
                    reprezentować mieszkańców Wysokina w takich sprawach.
                    • townes Re: Chodnik 21.04.08, 15:02
                      Właśnie może powinni wszyscy mobilizować wszystkich Radnych, a nie
                      tylko naszych z Odrzywołu.
                      • siuks4 Re: Chodnik 21.04.08, 15:05
                        ..tylko czy ci inni radni sie nie boją coś napisać na forum nie mowiąc już o
                        interpelacjach do wójta haha!!
                        • tytus2342 Re: Chodnik 21.04.08, 15:12
                          Hejka z tego co widzę to takie chodniki jak na Radomskiej przydałyby sie w wielu
                          innych miejscach w gminie.
                        • studentas Re: Chodnik 21.04.08, 15:16
                          Następca wójta nie kiwnąłby palcem jeżeli wywodziłby się z Odrzywołu
                          w sprawach pozostałych wsi wchodzących w skład gminy. Tego jestem
                          pewien. I dlatego nie można dla dobra ogółu dopuścić do tego, żeby
                          wójtem został ktoś z Odrzywołu.
                          Panowie Odrzywolacy nie podburzajcie pozostałych wsi bo wam się ta
                          gierka nie uda. Już pan Sławek chodził po wsiach zbierając głosy.
                          Jakoś mu nie poszło bo ludzie nie są głupi.
                          PS> Panie Sławku proszę o jedno, niech pan nie wkleja już wyników
                          wyborów bo "puszczę pawia"
                          • nos1230 Re: Chodnik 21.04.08, 18:05
                            Studentas nie siej propagandy i tu z poprzedników nikt nie mówi o tym co by
                            zrobił ktoś z Odrzywołu a czego by nie zrobił jak by był wójtem a ty zaczynasz
                            coś bredzić i wkladac w usta innych. Myślę że ludzie mają racje powinni więcej
                            pisać z okolicznych wsi i przedstawiać swoje problemy bo tak nikt ich nie
                            zauważy i ich spraw.

• studentas Re: Chodnik 21.04.08, 18:15
                              Ty się o tych ludzi nie martw. Jeżeli mają problemy, umieją to
                              zgłosić.
                              Nie muszą bić piany na tym forum i użalać się nad losem jak to robią
                              koledzy Sławka.
                              • nos1230 Re: Chodnik 21.04.08, 18:36
                                Studentas nie lubię obłudy nie jestem ani za tymi czy tymi wisi mi to ale jestem
                                za prawdą a ty piszesz w tej chwili bzdury. Owszem zgłaszją chyba w cztery oczy
                                przy flaszce i co z tego jakie sa efekty chyba mizerne bo na wsiach też gówno na
                                patyku. nie ma chodników ani porządnych dróg.
                                • siuks4 Re: Chodnik 21.04.08, 18:45
                                  stiudent to po co ty się tu produkujesz i bijesz pine?! komu ta woda na młyn?
                              • nemne Po pierwsze gratuluję <studentasowi> 21.04.08, 18:46
                                Witaj studentas
                                Joko następca swojego tatusia, <prywaciarza2> gratuluję Ci.

Jeszcze raz gratuluję.
                                Okazuje się, że nie ma tego złego co by na dbre nie wyszło, czyli
                                twierdziłes, że "to dzięki takim jak ja" (w negatywnym znaczeniu)
                                Twój Tatuś musiał "wyjechać za pracą".
                                A tu nagle okazuje się, że masz już pewnie swoja neostradę, bo
                                piszesz "po godzinach", czyli ........ polepszylo Ci się, czego z
                                całego serca Ci gratuluję.
                                Pozdrawiam - S.
                                PS.
                                Wiesz, nie jestem "władzą wykonawczą", która w biednej gminie kasuje
                                prawie 10 tys. wypłaty, dlatego nie do mnie wszelkie problemy.
                                • tytus2342 Re: Po pierwsze gratuluję <studentasowi> 21.04.08, 18:59
                                  Panowie założyłem ten temat aby podyskutować na temat chodników ktorych nie ma a
                                  poinny być i obserwuje waszą dyskusje i widze ze studntas skierowuje dyskusje na
                                  inne tory odciągając was od tematu.
                                  Panowie temat główny chodniki to dla przypomnienia a ty studentas nie siej
                                  fermetu spróbuj na innym forum.
                                  • nos1230 Re: Po pierwsze gratuluję <studentasowi> 21.04.08, 19:02
                                    ..w zupełności zgadzam sie z tobą...>>>__________ i węzykiem...
                                    • tytus2342 Re: Po pierwsze gratuluję <studentasowi> 21.04.08, 19:30
                                      ..spróbujmy wymienic gdzie jeszce powinny byc chodniki lub drogi poza tymi o
                                      ktorych dyskutujemy i nie zapominajmy o wsiach.
                                      • nemne Moim zdaniem 21.04.08, 20:24
                                        tytus2342 napisał:

> ..spróbujmy wymienic gdzie jeszce powinny byc chodniki lub drogi
                                        >poza tymi o ktorych dyskutujemy i nie zapominajmy o wsiach.

Witam
                                        Jesli o mnie chodzi, to uważam, że najniebezpieczniejsze miejsca
                                        (drogi) w naszej gminie to:
                                        - Odrzywół - ul. radomska zakręty koło poczty
                                        - skrzyżowanie w Kłonnie
                                        - droga Ossa - Kamienna Wola
                                        - droga przez Wysokin
                                        (acha nienbezpieczny jest też "nawrót" autobusow PKS,
                                        gdy "nawracają" z Rdaomia w "druga stronę" zaraz za wysepką)
                                        2. Jeśli chodzi to chodniki, to priorytetem byłoby zrobić chodnik w
                                        pierwszej kolejności w Kamiennej Woli i Wysokinie na ulicy
                                        Spoczyńskiej (w stronę Lipin).
                                        Pozdrawiam - Sławek
                                        • hasch Re: Moim zdaniem 21.04.08, 21:10
                                          Panowie bicie piany niczego nie zmieni.
                                          I nie ważne kto jest kim i jakie ma pretensje.
                                          Byłem w sobotę na waszym, naszym, terenie, i zasięgnąłem języka.
                                          Kto jest kto. Tak dla higieny. Jeśli macie pomysły, a widzę macie,
                                          to do roboty. Zaskoczcie wszystkich i zacznijcie od tych chodników
                                          które już są, ale dziurawe, popoprawiajcie. Niech ludzkość, gnuśna
                                          zobaczy że można. Jasne na początku bendą patrzeć na was jak na
                                          rarogów i jak to w tej gminie, podśmiewać się z was, ale potem
                                          docenią. A wójta się nie bujta. Róbta swoje. Ludzie patrzą. Ludzie
                                          widzą. Kiedyś docenią.
                                          Ja "jeszcze !" nie mieszkam w waszej gminie, ale planuję. I kiedy
                                          już zamieszkam to właśnie dlatego że tu jest piękniej, pod każdym
                                          względem i można zrobić coś dla siebie, czyli wszystkich bez
                                          oglądania się na władców. Ale robić trzeba.
                                          • tytus2342 Re: Moim zdaniem 21.04.08, 22:14
                                            Masz racje kolego ale żeby zrobić to o czym piszesz trzeba jedności a tu jest
                                            rozłam jedni chca to a drudzy co innego ale w jednym masz racje trzeba działać !
                                        • townes Re: Moim zdaniem 21.04.08, 22:37
                                          Co do chodników <nemne> wskazałeś te same, na które ja zwróciłem
                                          uwagę i nawet w tej samej kolejności:)
                                          Ja bym się jednak obawiał na Twoim miejscu takich publicznych
                                          deklaracji, w końcu w Kamiennej Woli i Wysokinie głosów możesz nie
                                          zyskać, a za to stracić kilka w Odrzywole.
                                          Mnie osobiście jednak podoba się taka deklaracja.
                                          Po krótkim czasie takich działań staniesz się w Odrzywole JNP. Czy
                                          ktoś jeszcze myśli, że coś jest na rzeczy?
                                          Miłej nocy życzę:)))
                                          • tytus2342 Re: Moim zdaniem 21.04.08, 23:12
                                            Przypominam to nie temat do wyborów bo jeszcze daleko do nich ale skupmy się na
                                            chodnikach i drogach od tego zależy nasze i naszych bliskich bezpieczeństwo!!!
                                            Prośba do radnych proszę wystosować do Władz Gminy i Rady Gminy wniosek o pilne
                                            zajęcie sie tematem ul. Radomskiej oraz innych np. wsi Różanna oraz drogi z
                                            Wysokina do Lipin. Mamy też Radnych w Radzie Starostwa proszę rownież zwrócic
                                            się do tych osób o pomoc w tej sprawie jak rownież do Starosty.
                                            Oczekujemy na odpowiedź. Miłej nocy!
                                            • tajnosagentos2 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 09:05
                                              Denerwuje mnie, gdy gościu typu „studentas”, na siłę próbuje wbijać
                                              klina pomiędzy ludzi z naszej gminy. Wszyscy jedziemy na tym samym
                                              wózku i w każdej z wsi są ogromne zaniedbania. A tym bardziej mnie
                                              śmieszą teksty, że ludzie „Jeżeli mają problemy, umieją to
                                              zgłosić” . Ludzie może i rozmawiają o problemach między sobą i to
                                              zarówno, w Wysokinie , w Odrzywole, Ossie czy Kamiennej Woli. Ale
                                              wiedzą, że jeśli zaczną zgłaszać jakieś sprawy do gminy i będzie to
                                              nie pomyśli władzy to zaraz staną się wrogami. Bo tu nie ma czegoś
                                              takiego jak dyskusja społeczna jest tylko monolog władzy coraz
                                              bardziej bełkotliwy.
                                              hasch podoba mi się to, co piszesz, ale w większości to teoria. To
                                              gmina dysponuje środkami, pracownikami i wszelkimi instrumentami do
                                              tego by robić coś w temacie np chodników. Naprawa chodnika to nie
                                              podrzucenie łopatki ziemi tylko, zezwolenia, przetargi i inne takie
                                              i po to do jasnej Anielki jest gmina by to załatwiać. My jako
                                              społeczeństwo możemy tylko apelować, sygnalizować pewne sprawy, ale
                                              nie wyręczać tych obiboków za 10 tys. miesięcznie płaconych przecież
                                              z naszych podatków.
                                              • smaja12 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 09:37
                                                Studentas napisał:
                                                " Ty się o tych ludzi nie martw. Jeżeli mają problemy, umieją to
                                                zgłosić.
                                                Nie muszą bić piany na tym forum i użalać się nad losem jak to robią
                                                koledzy Sławka."
                                                A gdzie kolego maja zgłaszać swoje problemy jak nie tu a kiedy było ostatnio
                                                zebranie z mieszkancami???? z kim sa konsultowane jakies decyzje ???
                                                Poza tym dobrze że jest to forum bo ktoś im zawsze przypomina za co biora dużą
                                                kase i pierdzą w stołki.
                                                • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 11:17
                                                  Sławek ile ty masz tych nicków na tym forum. Wójt ma z 3 wrogów,
                                                  którzy opanowali to forum, piszą pod kilkoma nickami i to oni sieją
                                                  zamęt. Jeżeli Odrzywół wybrał sobie forum jako formę zgłaszania
                                                  problemów to niech tak robi ale narzucanie komuś jak ma coś zgłaszać
                                                  to już przesada. Najlepsze jest jeszcze jak za tych ludzi myślicie,
                                                  wypowiadacie się i narzucacie im jakie mają problemy.
                                                  Ale nie ma to jak pojechać po mnie. Tak najłatwiej. Ja mówię prawdę.
                                                  PS. Sławuś z tym tatą za granicą i synem to dobre...:)
                                                  • tajnosagentos2 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 12:17
                                                    No widzisz studentas potwierdzasz tylko to, co napisałem, że jak
                                                    ktoś ma jakiś problem i idzie z nim do gminy to jest wrogiem. Od
                                                    razu widać, że jesteś przydupas. To, że krytykuję wójta i jego
                                                    działania nie znaczy, że jestem jego wrogiem. Tylko, że wy nie
                                                    potraficie rozróżnić tych spraw, bo traktujecie gminę jako prywatny
                                                    folwark. Nie obchodzi mnie wójt jako osoba prywatna. Ale urząd mam
                                                    prawo krytykować, kiedy i jak chcę tak jak każdy obywatel tego
                                                    kraju. I przestań wreszcie siać antagonizmy, bo to już nie działa te
                                                    czasy minęły bezpowrotnie. Wystarczy popatrzeć ilu mieszkańców z
                                                    innych wsi osiedla się w Odrzywole i jakoś nie narzekają na
                                                    sąsiadów. Wiadomo, że na straszeniu Odrzywolakami budowaliście sobie
                                                    własną politykę, ale ludzie mają swój rozum i widzą jak jest prawda.
                                                    Nie tylko w Odrzywole mają dostęp do internetu. I nie płacz już, bo
                                                    to żałosne.
                                                  • tajnosagentos2 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 12:22
                                                    Ale udało Ci się jedno, wprowadziłeś zamęt w dyskusję na temat
                                                    chodnika, bo chcesz by ludzie odwracali się od forum. Tak jak kiedyś
                                                    prywaciarz. Tylko to potrafisz robić identycznie jak Sandał JNP
                                                    Groźny - tylko mąci.
                                                  • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 12:45
                                                    Czyżby jakiś kompleksik na nick "prywaciarz":) Nauczyłeś się jednego
                                                    wyrazu "antagonizm" i używasz w każdym z postów.
                                                    Nie ośmieszaj się pisząc, że nie jesteś wrogo nastawiony do wójta.
                                                    Przeczytaj sobie swoje własne wpisy.
                                                    Oskarżasz, oskarżasz , oskarżasz.
                                                    Sławek konfitura donosi do różnych instytucji na gminę. I co?
                                                    wykryto jakieś wielkie nieprawidłowości? NIE!
                                                    Dopierdzielacie się tylko po to, żeby przejąć władzę.
                                                    Ale, żeby to zrobić trzeba mieć coś w głowie.
                                                    Sama kampania wyborcza na tym forum nie wystarczy.

PS. teraz możecie podyskutować o chodniku- kto ma to zrobić i za ile.
                                                    PS. Nie zapomnijcie upomnieć się Odrzywolacy o chodnik przy okazji
                                                    na Różannie bo wy przecież decydujecie za mieszkańców Różanny co im
                                                    tam jest potrzebne. Oni sami się wstydzą albo boją:)
                                                  • tajnosagentos2 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 13:38
                                                    Widzę, że masz świeże informacje z gminy. Opowiedz coś jeszcze
                                                    chętnie przeczytam. Niech ludzie się dowiedzą co się tam dzieje.

Co do chodnika, to gmina powinna współpracować z wszelkimi
                                                    zarządcami dróg na jej terenie by doprowadzić do powstania
                                                    chodników. Proste.
                                                    Ja mam dawać gotowe sposoby na rozwiązywanie problemów? Niech robią
                                                    to Ci, którzy zarabiają za to kasę, bo po to są. Do roboty weźcie
                                                    się wreszcie a nie tylko balety i imprezy.
                                                  • tytus2342 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 14:17
                                                    No i jak zwykle dyskusja zeszła na inne tory tylko pojawił sie studentas a kto
                                                    pisze że nie lubi wójta studentas ?
                                                    Przypominam temat o drogach i chodnikach.
                                                  • siuks4 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 14:21
                                                    Ludzie chcą spokojnie podyskutować o problemach komunikacyjnych w gminie a ten
                                                    mąci i mąci co za cholera.
                                                  • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 14:51
                                                    Wyrażam tylko swoje zdanie tak jak wy wyrażacie swoje. A, że jest to
                                                    odmienne zdanie od tych panów co wpisują się zmieniając co chwila
                                                    nick tak, żeby wyglądało, że wypowiada się pół gminy to już inna
                                                    rzecz.
                                                  • siuks4 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 15:03
                                                    Chłopie ale ty nie piszesz na dany poruszany temat tylko cały czas piszesz o
                                                    wójcie może zakochany jesteś wiosna ... wiesz trawka sie zieleni .. ...jakiś gej
                                                    czy co ?
                                                  • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 15:12
                                                    Wysoki poziom prezentujesz. I z kim tu rozmawiać?
                                                  • tajnosagentos2 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 15:20
                                                    oj, studentas, studentas rozejrzyj się wokół siebie, chłopie
                                                  • smaja12 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 16:49
                                                    Trzeba przyznać że skuteczny w rozwalaniu dyskusji to on jest. Może niech
                                                    adminstrator go zablokuje albo usunie?
                                                  • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 16:59
                                                    Nie wygodny to usunąć? Czy na wójta też macie taki sam "przepis"-
                                                    niewygodny usunąć?!
                                                    Panie administratorze- czyń swoją powinność.
                                                  • siuks4 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 17:03
                                                    Człowieku znowu piszesz o wójcie a tu mowa o tobie ? chory czy co? rozwala mnie
                                                    na całego weźta go!! bo nie wytrzymam!
                                                  • siuks4 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 17:09
                                                    Człowieku daj spokój temu wójtowi niech se chłop odpocznie podyskutuj o
                                                    niebezpiecznym zakręcie na Radomskiej i chodnikach w gminie i jak zrobić aby
                                                    było lepiej.
                                                  • siuks4 Re: Moim zdaniem 22.04.08, 17:13
                                                    Może coś wymyśl gdzie i jakie pisma napisać i do kogo aby sprawa ruszyła a nie
                                                    ciągle o jednym.
                                                  • studentas Re: Moim zdaniem 22.04.08, 17:15
                                                    Odpisuje na wniosek szmaja12.
                                                  • hasch QUERWA DOŚĆ 22.04.08, 20:36
                                                    Panowie jesteście mistrzami. Po kiego "wója" wam wójt. Sami
                                                    siejecie zamęt. Zamiast kłucić się i wyzywać, zbierzcie się na
                                                    rynku, u "Łysego" weźcie po mózgotrzepie i zasiądźcie nad rzeką,
                                                    rozpijcie probem, a potem po łopaty i grabie, kilofy i oskardy.
                                                    W zgodzie i pijanym widzie rozbierzcie tę karykaturę chodnika, od
                                                    przgi do mostu i połórzcie porządnie. Może nie uda się tego zrobić
                                                    trwale, ale ludzkość zobaczy że WYasza banda, a nie kupa wótowa, coś
                                                    robi. Tak za nic, tak dla siebie, tak dla ludzi.
                                                    Wybory ? Bendą. Wójt aby nie stracić, przyłączy się. Da, mniej lub
                                                    więcej, ale nie oleje. Jak zakaże to przegrał, jak się podłączy to i
                                                    tak wasze było pierwsze. Jesteście górą. Za wami pojdą inni w
                                                    Cetniu, Wysokinie, Kamiennej Woli, Kłonnie i Lipinach, czy
                                                    Wandzinowie.
                                                    Ale nie bijcie piany. Bicie w kamienie. Zacznijcie tam gdzie już
                                                    jest, to dziurawe. Potem poleci z górki.
                                                    Ale walić w klawiaturę to dzieci pitrafią.
                                                    Zacznijcie działać. Pisanie pism i interpelacji już przerobiliście.
                                                    A poza wszystkim to wójt jest waszym urzędnikiem, jest
                                                    administratorem waszej ziemi. Pokażcie ludziom że jest złym
                                                    administratorem. Ze można coś zrobić, a nie pyskujcie na niego.

A co mam przyjechać i nrobić WAM wstydu ?
                                                  • hasch QUERWA DOŚĆ / po literówkach/ 22.04.08, 20:40
                                                    Panowie jesteście mistrzami. Po kiego "wója" wam wójt. Sami
                                                    siejecie zamęt. Zamiast kłucić się i wyzywać, zbierzcie się na
                                                    rynku, u "Łysego" weźcie po mózgotrzepie i zasiądźcie nad rzeką,
                                                    rozpijcie probem, a potem po łopaty i grabie, kilofy i oskardy.
                                                    W zgodzie i pijanym widzie rozbierzcie tę karykaturę chodnika, od
                                                    pragi do mostu i połórzcie porządnie. Może nie uda się tego zrobić
                                                    trwale, ale ludzkość zobaczy że Wasza banda, a nie kupa wótowa, coś
                                                    robi. Tak za nic, tak dla siebie, tak dla ludzi.
                                                    Wybory ? Bendą. Wójt aby nie stracić, przyłączy się. Da, mniej lub
                                                    więcej, ale nie oleje. Jak zakaże to przegrał, jak się podłączy to i
                                                    tak wasze było pierwsze. Jesteście górą. Za wami pojdą inni w
                                                    Cetniu, Wysokinie, Kamiennej Woli, Kłonnie i Lipinach, czy
                                                    Wandzinowie.
                                                    Ale nie bijcie piany. Bijcie w kamienie. Zacznijcie tam gdzie już
                                                    jest, to dziurawe. Potem poleci z górki.
                                                    Ale walić w klawiaturę to dzieci potrafią.
                                                    Zacznijcie działać. Pisanie pism i interpelacji już przerobiliście.
                                                    A poza wszystkim to wójt jest waszym urzędnikiem, jest
                                                    administratorem waszej ziemi. Pokażcie ludziom że jest złym
                                                    administratorem. Ze można coś zrobić, a nie pyskujcie na niego.

A co mam przyjechać i nrobić WAM wstydu ?
                                                  • tytus2342 Re: QUERWA DOŚĆ / po literówkach/ 22.04.08, 21:25
                                                    Hasch masz poczęści racje ale ludzie z własnych pieniedzy nie kupią plyt
                                                    chodnikowych czy kostki czy napiszą pismo do Zarządcy drogi nr 48 o interwencje
                                                    lub jej przyspiesznie. To musi zrobić gmina i tylko władze są kompetentne do
                                                    takich działań. Ja tylko rozpocząłem temat aby ludzie mogli sie na ten temat
                                                    wypowiedzieć i coś w tym temacie ruszyć.
                                                  • hasch DOŚĆ 23.04.08, 07:52
                                                    Tytus masz rację. Nikt nie będzie kupował płyt. Dlatego
                                                    zaproponowałem ten odcinek . Tam płyty są, ale spękane i nierówne.
                                                    Poprawienie tego kawałka wymagało by tylko nieco roboty i piasku.
                                                    A zapewniam was że nie pozostanie taka akcja bez echa.
                                                    Panowie , całkiem poważnie, pisałem o czynie społecznym. Tym
                                                    obśmianym i oplutym, komunistycznym, czynie w imię dobra społecznego.
                                                    Już przed wojną znana była ta forma działania, a w czasach PRL
                                                    zrobiono z tego karykaturę. Idea jednak jest nadal słuszna i jak,
                                                    ostatnio, pokazała telewizja TVN, ztąd tem pomysł, nadal
                                                    skuteczna.
                                                  • tytus2342 Re: DOŚĆ 23.04.08, 19:20
                                                    Hasch tu nie ma takich ludzi o ktorych ty myslisz z takim społecznym
                                                    podejściem tu każdy patrzy na drugiego żeby zrobil za niego. To raz
                                                    a drudie to to że jak pisałem wcześniej musza iśc większe środki z
                                                    gminy.
                                                    Apropo drogi 48 w dzisiejszym Fakcie jest mapa remontow dróg w
                                                    Polsce w Odrzywole nie ma przewidzianego remontu tej drogi oraz
                                                    zakrętu na Radomskiej na ten rok pozostaje tykji czekać lub pisac
                                                    pisma ponaglające lub ostateczne wyjście zablokować droge na 2 lub 3
                                                    godz. kilka razy w miesiacu żeby to dotarlo do Dyrekcji drog
                                                    Krajowych. Ściągnąć przy tym Kurier Mazowiecki to może dopiero
                                                    zuważą nasz problem.
                                                  • siuks4 Re: DOŚĆ 24.04.08, 13:28
                                                    Tytus nie wiem czy hasch nie ma racji bo taki zryw by pokazał ludziom że nie
                                                    tylko wyjazdy na Litwe sa ważne ale przede wszystim to co tu sie na miejscu
                                                    dzieje. Czy nasze dzieci z biednych rodzin tez dostaja takie wyprawki:
                                                    www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080424/POWIAT0205/395940676

A imprezy tez kosztują na to pieniądze są:
                                                    www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080422/POWIAT0205/221858772
                                                  • sior Re: DOŚĆ 24.04.08, 13:53
                                                    Popieram pomoc dzieciakom na Litwie. To bardzo ładnie ze strony
                                                    naszych mieszkańców.
                                                    A festyn? Uroczystości są potrzebne. Ludzie oprócz pracy i chleba
                                                    łakną też rozrywki.A sympatycznie jest się spotkać ze znajomymi
                                                    właśnie w ramach takich imprez.
                                                  • siuks4 Re: DOŚĆ 24.04.08, 14:35
                                                    Sior nie mam nic przeciwko pomocy dzieciom z Litwy ale nie zapominajmy też o
                                                    naszych biednych rodzinach i ich dzieciach.

• tytus2342 Re: DOŚĆ 25.04.08, 18:29
                                                    Dobrze że dyskusja o pirdołach przeniosła sie do innego tematu więc wrócmy do
                                                    naszej ul. Radomskiej, dwóch niebezpiecznych zkrętow i chodnika którego nie ma a
                                                    powinnen być.
                                                  • tytus2342 Re: DOŚĆ 25.04.08, 18:35
                                                    Chciałbym aby nasi radni wypowiedzieli sie na ten temat i wyjaśnili czy coś ktoś
                                                    robi z tym problemem bo ludziska są ciekawi a informacji o sprawie mało.

• townes Re: Chodnik 28.04.08, 19:46
      <tytus2342> jak Ci się podoba podejście radnych do Twojego tematu?
      Pozdrawiam
      :)))
      • tytus2342 Re: Chodnik 28.04.08, 20:43
        Oczekiwałem jakiejś odpowiedzi nie tylko ja ale jeszcze trzej moi znajomi no i
        ludzie z ul. Radomskiej i Pragi bo tez tędy najczęściej chodzą. Może jeszcze
        zbierają informacje.
        • radny13 Re: Chodnik 30.04.08, 17:35
          Witam
          Na wczorajszej sesji zgłaszaliśmy problem chodnika. Wójt obiecał
          wystosować odpowiednie pismo w tej sprawie do Generalnej Dyrekcji
          Dróg i Autostrad, która jest zarządcą drogi nr 48.
          Pozdrawiam, Przemek Stępień
          • townes Re: Chodnik 30.04.08, 19:42
            Czy zgłaszaliście problem tylko tego chodnika przy Radomskiej?
            • nemne Chodnik i nie tylko 01.05.08, 10:52
              townes napisała:

> Czy zgłaszaliście problem tylko tego chodnika przy Radomskiej?

Witam
              Nie tylko. Zgłaszaliśmy również następujące "problemy"
              1. Śmieci koło cmentarza
              2. Braki w oznakowaniach (połamane) pionowych dróg
              3. Wyasfaltowanie drogi powiatowej Ossa Kol. – Wandzinów
              4. Wskazywaliśmy (powoływałem się zresztą na Wasze wpisy z forum)
              najniebezpieczniejsze miejsca w Gminie i osobiście prosiłem
              (zaręczam, że bez żadnych złośliwości) o interwencję Wójta Gminy
              Odrzywół w Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad.
              4. Usunięcie "barier" kolo poczty oraz na ulicy Ogrodowej. Potrzebna
              tam droga jednokierunkowa, aby w związku z coraz częstszymi
              wypadkami, można byłoby tam zrobić objazdy.
              Pozdrawiam - Sławek
              PS.
              Na sesjach jest pewien "problem", bo punkty "interpelacje oraz
              sprawy różne" są na końcu sesji. Dlatego bardzo często się zdarza,
              że Szanowny Pan Wójt nagle "nie ma czasu" i dlatego w
              pospiechu ..... opuszcza salę.
              • tytus2342 Zakręt na Radomskiej 06.05.08, 21:50
                Nikt nie napisał do tej pory, że pare dni temu znów był wypadek na ul.
                Radomskiej i co dalej z tym problemem cisza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • tornado_only Re: Zakręt na Radomskiej 07.05.08, 08:21
                  Siema podobno wina była tej osoby która jechała od Radomia ze względu na dużą
                  prędkość wyjechała za oś jezdni i uderzyła w bok ciężarówki która jechała od Rynku.
                  Pomimo znaku ograniczenia do 40, jechała za szybko dlaczego ? może ten znak jest
                  za wysoko i w mniejszych samochodach niż tir (kierowca siedzi wysoko) go nie
                  widać. Czy nie powinno być tam więcej znaków ustawionych dużo wcześniej np.
                  Uwaga Wypadki oraz drugi znak ograniczenia prędkości już na wysokości posesji
                  Sołtysa.
                  • goryl08 Re: Zakręt na Radomskiej 07.05.08, 08:44
                    Takie znaki powinny być już dawno zamontowane, a dopiero jak sie coś wydarzy to
                    jest larum i krzyk.
                    • kurde22 Re: Zakręt na Radomskiej 07.05.08, 23:18
                      Po co kolejne zakazy, nakazy itp?
                      Przecież koło dawnej bazy GS jest tablica miejscowości, ograniczająca predkoś.
                      Wystarczy tego przestrzegac.
                      • tornado_only Re: Zakręt na Radomskiej 09.05.08, 08:31
                        I co to daje nic, że jest znak miejscowości grzeją ile fabryka dała.
                        A ostrzeżenie Uwaga!!! Wypadki !!! może by spowodowało zdjęcie nogi z gazu.
                        • townes Re: Zakręt na Radomskiej 09.05.08, 09:14
                          Według mnie najskuteczniejsza jest chociażby sama skrzynka
                          fotoradaru. Zawsze działa. W większych miastach sam fotoradar jest
                          przenoszony w różne miejsca i skrzynek może być kilka w tym
                          jedna "pełna". Kierowcy zawsze zwalniają bo nie mają pewności czy w
                          tym dniu akurat w tej nie ma fotoradaru.
                          Takie skrzyneczki powinny być ustawione w naszej gminie w kilku
                          miejscach, głównie na wjazdach na teren gminy czy to od Radomia,
                          Łodzi, Nowego Miasta, Drzewicy
                          • tornado_only Re: Zakręt na Radomskiej 09.05.08, 09:19
                            Tez dobry pomysł tylko jeszcze potrzeba realizacji i może sie coś poprawi.
                            • radny13 Re: Zakręt na Radomskiej 13.05.08, 20:03
                              Witam.
                              Wczoraj na posiedzeniu połączonych Komisji Stałych Rady Gminy
                              Odrzywół poruszany był temat bezpieczeństwa na drogach w naszej
                              gminie. Wójt poinformował nas, że w przyszłym tygodniu będą
                              ustawione dwa fotoradary. Jeden w Wysokinie przy drodze 728, drugi
                              przy drodze krajowej nr 48 w .... Ossie.
                              Pozdrawiam Przemek Stępień
                              • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 13.05.08, 20:39
                                A tu gdzie są wypadki najczęściej na Radomskiej to coś postawią?
                                • radny13 Re: Zakręt na Radomskiej 13.05.08, 21:57
                                  Z danych przedstawionych nam przez Wójta wynika, że są w gminie
                                  miejsca, w których wypadki występują częściej niż w Odrzywole na
                                  Radomskiej, dlatego tam fotoradary. Trudno z tym dyskutować, choć
                                  osobiście uważam, że i w Odrzywole powinien taki radar funkcjonować.
                                  Co do Radomskiej, jak już wcześniej informowaliśmy na ostatniej
                                  sesji był zgłaszany ten problem. Wójt zobowiązał się do
                                  interweniowania w tej sprawie u GDDKiA. Niestety to, że mamy drogę
                                  krajową przynosi nam raczej więcej strat niż korzyści. Wszelkie
                                  remonty i poprawki może dokonywać tylko GDDKiA.
                                  Jako radni również możemy interweniować w tej sprawie w GDDKiA ale
                                  chyba lepiej bębędzie, gdy zrobi to wójt gminy.
                                  • baraniarz01 Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 19:54
                                    W końcu weźmiecie się do jakiejś roboty! Bo znów był wypadek na zakręcie na radomskiej.I przerzucanie że to Wójt powinien interweniować a nie wy radni to o kant dupy potłuc. Jesteście naszymi radnymi to powinniście dbać o nasze interesy a nie zrzucać na kogoś innego. Czekacie aż ktoś zginie!!! Do roboty się wziąć !!!
                                    • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 21:14
                                      Rozpocząłem ten temat ale straciłem nadzieję że coś sie zmieni na lepsze więc
                                      już nic nie pisze a widzicie co sie dzieje. W/G Wójta inne miejsca są bardziej
                                      niebezpieczne w Gminie. Sami oceńcie czy tak powinno być.
                                      • baraniarz01 Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 22:07
                                        Tu nie ma co oceniać tylko działać. To nie konkurs piękności
                                        • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 22:32
                                          A co kolega baraniorz01 proponuje konkretnie w tym temacie i jego rozwiązaniu?
                                  • townes Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 21:52
                                    <radny13> napisał:
                                    „Jako radni również możemy interweniować w tej sprawie w GDDKiA ale
                                    chyba lepiej bębędzie, gdy zrobi to wójt gminy.”
                                    Ciekawe, z jakiego powodu będzie lepiej?!
                                    W tym miejscu Wójt nie jest organem wykonawczym, więc co za różnica?!
                                    Do zgłaszania pomysłów i interpelacji to wystarczy jak Wójt będzie
                                    czytał forum i wie wszystko, co się dzieje i czego ludzie chcą.
                                    Może trochę aktywności szerszej, ale nie tylko takiej polegającej
                                    na „szarpaniu” się z Wójtem

Pozdrawiam
                                    • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 19.05.08, 22:25
                                      W/g mnie reprezentantem Gminy jest wójt, partnerem do rozmów i korespondencji z
                                      do GDDKiA a radni powinni zgłosić problem co zrobili, ewentualnie pomóc oraz
                                      wspólnie na radzie omówić temat i podjąć jakieś działania.
                                      • grabarz102 Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 05:37
                                        A reprezentantem mieszkańców Odrzywołu są radni z Odrzywołu.Uważam,że i Wójt i
                                        radni powinni interweniować. Im więcej osób będzie zgłaszało problem tym
                                        szybciej ktoś się tym zainteresuje.
                                        • grabarz102 Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 05:56
                                          I jeszcze jedno. Interweniować to nie znaczy , że napisać o swoich bolączkach na kawałku papieru do Wójta czy do GDDKiA i mieć czyste sumienie ,że to co należało zrobić , to zrobiłem i koniec na tym . A wypadki jak były tak są. Tylko jechać delegacją do GDDKiA i interweniować osobiście. Czasami trzeba wykrzyczeć aby ktoś zwrócił uwagę ,że problem istnieje.A może trzeba poprosić o pomoc media. Do pana Bystrzejewskiego przyjechała ich cała wataha ,to może i nieszczęsnym zakrętem też się zainteresują.
                                          • skicioknieklawy Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 15:42
                                            Grabarz ma rację,zdrowie i życie ludzkie jest ważniejsze niż warunki życia koni u pana Bystrzejewskiego, to może ktoś się tym tematem zainteresuje.
                                            • radny13 Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 17:07
                                              Witam
                                              grabaż102 trochę Cię nie rozumie, zarzucasz nam, że nie mamy siły
                                              przebicia? To w takim razie zwracaj się do tych, którzy ja mają. Jak
                                              pamiętam przez ostatnie kilka lat radni byli jednym głosem z władzą
                                              i nie przypominam sobie by w ogóle nawet ktoś próbował prowadzić
                                              otwartą dyskusję na temat jakichkolwiek problemów naszej
                                              społeczności również tego nieszczęsnego zakrętu.
                                              Gdzie byłeś wtedy?
                                              Proszę pokaż przykład konkretnego działania, jakie można jeszcze
                                              zrobić? A nie rzucaj demagogicznych haseł, że radni to, radni tamto.
                                              I nie zapominaj proszę o innych tzw. działaczach społecznych tj.
                                              sołtys, rada sołecka. Jeśli my jako radni robimy coś źle to może
                                              niech oni coś zrobią w tej sprawie? Też przecież widzą, co się
                                              dzieje.
                                              Moje zdanie już wcześniej zaprezentowałem i nadal uważam, że lepiej
                                              będzie niech w tej sprawie w GDDKiA interweniuje Wójt, gospodarz
                                              gminy, który czy to się, komu podoba czy nie ma takie prawo, ale i
                                              obowiązek. Chyba taki dyrektor GDDKiA trochę poważniej potraktuje
                                              wójta niż radnego? I to nie jest zrzucanie odpowiedzialności to jest
                                              normalne postępowanie wg kompetencji. Przecież w takiej sprawie
                                              powinniśmy mówić jednym głosem dla dobra nas wszystkich. Oczywiście,
                                              jeśli będzie taka potrzeba i wójt uzna, że niezbędna jest też
                                              delegacja Rady Gminy Odrzywół to chyba nie wyjdę przed szereg, ale
                                              myślę, że wszyscy radni z Odrzywołu bardzo chętnie przyłączą się do
                                              niej i poprą starania Wójta o rozwiązanie problemu zakrętu na ulicy
                                              Radomskiej.
                                              Pozdrawiam Przemek Stępień
                                              • tornado_only Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 20:09
                                                Ponadto nie zapominjamy, że u nas mieszka Pan Strosta jako szczebel
                                                wyższy i bardziej kompetetny od wójta do reprezentowania Powiatu i
                                                Gminy Odrzywół w GDDiA. Czy nie powinien pomóc w tej sprawie?
                                                Czy zwracano się do Starosty w tej sprwie czy to wójt czy radni?

Krążą różne plotki po Odrzywole, podobno mogło byc to juz dawno
                                                załatwione ale rodzina Władysława N zamieszkała przy zakręcie nie
                                                zgodziła sie na inne miejsce proponowane przez władze. Może tu tkwi
                                                rozwiązanie problemu. Należało by próbować wszędzie a nie tylko
                                                jechać po radnych. Radni są najniższym szczebelkiem w całej tej
                                                hierarhii systemu rządzenia. Na tak wysokim szczeblu jak Dyrekcja
                                                GDDiA nikt z radnymi z jakigoś Odrzywołu nie będzie rozmawiał.Ale
                                                Starostą czy wójtem lub delegacją złożoną z tych osób może tak.

Inne wyjście blokada drogi jak to robią inni i od razu dotrze gdzie
                                                trzeba.

• skicioknieklawy Re: Zakręt na Radomskiej 20.05.08, 21:35
                                                  No tak, ale blokada tylko przez Starostę i Wójta. Bo jak zrobią to zwykli
                                                  mieszkańcy , to nikt z nimi nie będzie rozmawiał.Tak wywnioskowałem ze
                                                  wcześniejszych wypowiedzi.A ja uważam ,że największą siłą są zwykli mieszkańcy.
                                                  Może trzeba zebrać podpisy od mieszkańców dostać od policji statystykę ile
                                                  wypadków, kolizji czy tam co innego było w ostatnich kilku latach na tym
                                                  zakręci. I z całą dokumentacją jechać do Dyrekcji Dróg...... A jeśli nic nie
                                                  będą robić w tym temacie , to może i trzeba zrobić i blokadę ze zwykłych
                                                  mieszkańców. Siła w narodzie!Ale kto ma się tym wszystkim zająć? Jedni twierdzą,
                                                  że radni inni ,ze Wójt,Starosta a może sołtys i rada sołecka. Myślę, że na
                                                  początek Wójt i rada gminy powinni usiąść do stołu i podjąć jakieś kroki.
                                                  • tornado_only Re: Zakręt na Radomskiej 21.05.08, 07:39
                                                    Skicionieklawy źle mnie zrozumiałeś mylisz pojęcia delegacji z blokadą.
                                                    Delegacja np. do Warszawy do Dyrekcji wymaga uprzednich uzgodnień i zaklepania
                                                    terminu wizyty i odpowiedniej rekomendacji osób czyli kto? a blokadę mogą zrobić
                                                    zwykli ludzie.
                                                    Tylko blokada jest drastycznym krokiem który pociągnie za sobą interwencje z
                                                    góry będą sie urywać telefony do Policji, do Wójta może do Starosty z pytaniami
                                                    co sie tam u was dzieje??!! I właśnie o to chodzi żeby dotarło gdzie trzeba co
                                                    tu jest grane i w jakim celu ta blokada jeżeli normalne środki czyli pisma nie
                                                    dają rezultatów.
                                                    Tylko czy w Odrzywole ludzi stać na to aby taka blokadę zrobić i to jest
                                                    pytanie? kto by sie podjął zorganizowanie takiej imprezy ?
                                                  • bestjapa Re: Zakręt na Radomskiej 21.05.08, 08:55
                                                    Strona GDDKiA
                                                    www.gddkia.gov.pl/index.php
                                                    www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_warszawa//index.php?id_item_tree=b44f794608a5c758c50a3d47e3099929
                                                  • smaja12 Re: Zakręt na Radomskiej 21.05.08, 13:52
                                                    Siema a może wysłać im kilka maili o zakręcie i wypadkach...
                                                  • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 27.05.08, 12:17
                                                    Nie zapominajmy o temacie ul. Radomskiej i najniebezpieczniejszego chyba zakrętu
                                                    w Gminie!!
                                                  • tytus2342 Wypadek w Odrzywole 05.06.08, 07:11
                                                    śmiertelny wypadek
                                                    www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080605/POWIAT0205/645906708
                                                  • chudybyk.2 Re: Wypadek w Odrzywole 03.09.08, 15:09
                                                    ...co z tym chodnikiem na ul. radomskiej ?
                                                  • rysio821 Re: Zakręt na Radomskiej 08.10.08, 16:30
                                                    drogi czy chodniki o czym piszą inni internauci są "potrzebą" a nie jak jeszcze
                                                    inni postrzegają to jako "problem" rzucany wójtowi czy gminie.
                                                    przestańmy myśleć tymi kategoriami to będzie się nam żyło dużo lepiej.
                                                  • tytus2342 Re: Zakręt na Radomskiej 17.01.09, 08:39
                                                    Jeżeli chodzi o inne sprawy chciałbym przypomnieć o tym temacie zapomnianym
                                                    czyli o nieszczęsnym zakręcie na ul. radomskiej i chodniku po prawej stronie do
                                                    mostu.
                                                  • baraniarz01 Re: Zakręt na Radomskiej 18.01.09, 22:36
                                                    Oni tylko są potrzebni jeśli chodzi o wyborców, a teraz daleko do wyborów:) Nie
                                                    ma możliwości aby zajęli się Twoją sprawą:( bo nie mają pewnie czasu:(
                                                  • korba825 Re: Zakręt na Radomskiej 19.01.09, 09:00
                                                    Tylko w radnym Panu Przemku Stępniu jedyna nadzieja aby ich zmusił do działania
                                                    i coś zrobili w tej sprawie jak w sprawie przedszkola. Panie Radny zrzuć okiem
                                                    na temat i pomyśl coś może podnieść sprawę na radzie gminy? może jakieś pisma do
                                                    Zarządcy drogi lub do Wojewody Mazowieckiego? w imieniu społeczeństwa
                                                    Odrzywolskiego?
                                                  • prywaciarz.live Re: Zakręt na Radomskiej 19.01.09, 12:19
                                                    :) :) ;)
                                                  • korba825 Re: Zakręt na Radomskiej 19.01.09, 13:34
                                                    :) :) :) :) :)
                                                  • chudybyk.2 Re: Zakręt na Radomskiej 19.01.09, 15:01
                                                    A może by tak zaprosić telewizje Kurier Mazowiecki i pokazać ten zakręt. czy w
                                                    ogóle ktoś z gminy coś przy tym robi?
                                                    Z tego co słyszałem zaproponowano Władkowi N. inne lokum ale się nie zgodził
                                                    więc dalej ma tak być jak do tej pory.. wypadki?
                                                    Czy nie można dogadać sprawy i coś sensownego mu zaproponować aby sprawa poszła
                                                    do przodu i została załatwiona. Ca za nie moc:(
                                                  • radny13 Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chodnik 26.01.09, 11:35
                                                    Witam,
                                                    Wywołano mnie do tablicy, więc postaram się odpowiedzieć. Sprawa chodnika na
                                                    Tomaszowskiej i tego nieszczęsnego zakrętu przy poczcie była już poruszana wiele
                                                    razy na sesji. Były pisane interpelacje. Niestety, jaki jest efekt każdy widzi.
                                                    Radni mają ograniczoną moc sprawczą i nie mogą występować w imieniu gminy to nie
                                                    jest usprawiedliwianie tylko stwierdzenie faktu. Dodatkowo w przypadku zakrętu
                                                    dochodzi bardzo delikatna sprawa związana z usunięciem nieruchomości, dlatego
                                                    proszę mi wybaczyć ja w to nie chcę się mieszać. Są odpowiednie organy, opłacane
                                                    z naszych podatków, które podęły się działalności i to one maja moc podejmować
                                                    decyzje. A że są to trudne decyzje, każdy wie i dlatego tym osobą płaci się 10
                                                    tys. miesięcznie. Może jest to brutalne, co piszę i może komuś się to bardzo nie
                                                    spodobać, ale uważam, że tę sprawę powinien załatwić najważniejszy urzędnik w
                                                    naszej gminie, czyli Wójt. Czasami trzeba podejmować też trudne decyzje. I jeśli
                                                    by została podjęta mądra decyzja nikogo niekrzywdząca na pewno wójt mógłby
                                                    liczyć na poparcie całej rady, bo problem tego zakrętu trzeba wreszcie rozwiązać.
                                                    Co do chodnika na Tomaszowskiej. Taka fikcyjna historyjka dla pokazania
                                                    mechanizmów jakie stosuje się u nas. Oczywiście wszelka zbieżność postaci
                                                    występujących z autentycznymi przypadkowa. Oprócz mojej osoby, oczywiście ;-)
                                                    Dwa lata temu ja i jeszcze jeden radny zostaliśmy zaproszeni do gabinetu
                                                    jednego z urzędników (nazwijmy go JNP) był tam również obecny szef naszego
                                                    lokalnego parlamentu. Rozmowa odbywała się w atmosferze wzajemnego zrozumienia a
                                                    dotyczyła Wspólnoty Gruntowej i Leśnej. JNP zaproponował rozwiązania, które jego
                                                    zdaniem miałyby przynieść wreszcie koniec sporów.(nie będę wchodził w szczegóły,
                                                    bo miało być o chodniku). A na zachętę rzucił nam, że albo dokończy chodnik na
                                                    Tomaszowskiej albo nowy dywanik na Pradze. My mieliśmy być emisariuszami i z
                                                    „dobrą nowiną” iść do niejakiego Sławka. „Dobra nowina” okazała się, niczym
                                                    innym jak tylko próbą dalszego utrudnienia działalności legalnego zarządu
                                                    wspólnoty. Tak, więc odpowiedź była negatywna. I taką odpowiedź znieśliśmy do
                                                    urzędu, dodając w swej naiwności, że chcielibyśmy by jednak zrobiono obie
                                                    inwestycje, czyli chodnik na Tomaszowskiej i asfalt na Pradze. Byliśmy naiwni,
                                                    albo nie potrafimy handlować? Tylko czy to tak powinno się odbywać, „Wy
                                                    sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chodnik”...?
                                                    Przemek Stępień
                                                  • prywaciarz.live Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 26.01.09, 12:58
                                                    Slavko dlaczego piszesz pod loginem radny13? Albo inaczej: czy ty
                                                    piszesz Sławku za radnego Przemka? Zwroty macie identyczne, styl
                                                    pisania w przypadku tego postu też.
                                                    " Wywołano mnie do tablicy...." błuehehehe.
                                                  • baraniarz01 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 28.01.09, 09:54
                                                    Radny 13 wypisujesz bzdury. Twoim zdaniem władza gminna jest od tego aby podejmować decyzje w sprawie drogi krajowej(chodzi o przesiedlenie jednej rodziny) he he. Żałosny jesteś. Od kiedy to gmina zajmuje się drogami krajowymi?
                                                  • korba825 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 08:33
                                                    wójt jako kompetentny przedstawiciel naszej miejscowości i gminy powinien
                                                    wystosować wnioski czy jakieś pisma w tej sprawie do zarządcy drogi i chyba tu
                                                    radnemu o to chodzi. Ewentualnie jako rada gminy też można takie pisma wysłać z
                                                    podpisami radnych i wójta. Trzeba coś z tym problemem zrobić a nie czekać na
                                                    następny wypadek i tragedie.
                                                    Sporami i zrzucaniem problemu jedni na drugich tego nie załatwimy.
                                                  • korba825 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 08:45
                                                    Z kolei zarząd dróg nie jest władny w przydzieleniu lokum lub zadość uczynienia
                                                    finasowego na kupno domu rodzinie Władka N. tylko władze gminy aby ten zakręt
                                                    złagodzić i poprowadzić go przez kawałek wspomnianej posesji. Tu musi być
                                                    współdziałanie i władz gminy oraz zarządu dróg.
                                                    Baraniarz nie atakuj radnego czy innego loginu tylko próbuj pomóc w rozwiązaniu
                                                    problemu po przez podanie jakiś pomysłów jak ten węzeł gordyjski rozwiązać.
                                                  • baraniarz01 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 09:03
                                                    korba przeczytaj sobie jeszcze raz o co chodzi radnemu13. I z tym właśnie się nie zgadzam co on tam napisał.
                                                    Natomiast z tym, o co tobie chodzi zgadzam się w całości.
                                                    Jeśli wszystkim radnym i wójtowi będzie zależało na dobru zwykłego obywatela a nie będą uprawiać swojej polityki to szybciej będą rozwiązywane właśnie takie problemy. Ale to jest tylko pobożne życzenie.
                                                    Przy następnych wyborach powinniśmy zweryfikować tych wszystkich, którzy mają takie zatwardziałe podejście wobec siebie . Mówię tu o jednych i drugich. Będzie to z pożytkiem dla nas wszystkich.
                                                  • baraniarz01 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 09:10
                                                    A co do drugiego twojego wpisu moim zdaniem to chyba zarząd dróg powinien się
                                                    tym zająć czyli finansować . To nie jest droga gminna tylko krajowa.
                                                  • korba825 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 09:20
                                                    To fakt że w jednym zdaniu radny pisze że nie chce się do tej sprawy mieszać nie
                                                    wiem z jakich powodów i to jest być może jego błąd ale błędy powinno się
                                                    naprawiać być może radny zrozumie to i coś zadziała.
                                                    A jest skuteczny co pokazała sprawa z Przedszkolem.
                                                    Do innych stwierdzeń nie chce się odnosić to jego sprawa, wyborcy czytają i
                                                    oceniają.
                                                    Nie zapominajmy, że jest jeszcze ktoś inny kto być może mógłby pomóc w tym
                                                    temacie a mianowicie Starosta.
                                                  • achilles_3 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 09:50
                                                    Witam pozwolicie Panowie, że dołączę do waszej dyskusji.
                                                    Moje zdanie w tym temacie jest takie tak jak piszecie miedzy innymi oraz w/g
                                                    mnie każdy kto może pomóc w rozwiązaniu tego problemu powinien odrzucić jakieś
                                                    niesnaski prywatne czy polityczne wobec innych i przyłączyć się do wspólnego
                                                    działania dla dobra ogółu.

Baraniarz01 ma racje cytuję: "Przy następnych wyborach powinniśmy zweryfikować
                                                    tych wszystkich, którzy mają takie zatwardziałe podejście wobec siebie . Mówię
                                                    tu o jednych i drugich. Będzie to z pożytkiem dla nas wszystkich."

Na sporach i waśniach tracimy my społeczeństwo, wyborcy, mieszkańcy.
                                                    Wójt nie chce realizować pomysłów radnych bo idzie to na ich korzyść więc do
                                                    lamusa, radni z kolei nie chcą angażować się w działania wójta bo idzie na jego
                                                    plus. I tak pewne tematy są nie rozwiązane albo posuwają się w żółwim tempie a
                                                    traci na tym kto? my zwykli ludzie?
                                                    Przez ten zakręt przechodzi czy przejeżdża każdy nie wiadomo kogo może spotkać
                                                    nieszczęście więc weźmy się w garść i zróbmy coś pozytywnego ponad podziałami.

• bestjapa Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 10:08
                                                    a niech by nie daj Boże.. zginął ktoś z Odrzywołu czy to z rodziny Kopczyńskich,
                                                    Gajewskich, Niemirskich, Podogrockich, Papisów, Bińkowskich, Rzuczkowskich,
                                                    Stępniów, Bystrzejewskich, Radomińskich, Martynowskich, Macierzyńskich lub
                                                    innych (do tej pory śmierć poniosła osoba spoza Odrzywołu) nie chciałbym być na
                                                    miejscu wójta i radnych gminy... za te ich opieszałe działania..mięli by
                                                    przerypane!!!
                                                  • chudybyk.2 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 11:29
                                                    Bestjapa nie zapominaj o rodzinach Podmanickich, Głąbach, Lewińskich,
                                                    Chałubińskich, Martynowskich, Szwajdach, Kopaniewskich, Spcińskich,
                                                    Polaków..szczególnie z Pragi bo oni tą droga najwięcej chodzą:)
                                                  • tytus2342 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 11:37
                                                    A o Rychtach, Malinowskich, Stańczykowskich, Zającach to zapmnieliście przecież
                                                    najbliżej tego nieszczęsnego zakrętu mieszkają.
                                                  • tytus2342 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 11:43
                                                    Chciałbym przypomnieć niektórym co nie wiedzą co należy do zadań wójta ze strony
                                                    oficjalnej gminy;
                                                    www.bip.odrzywol.akcessnet.net/index.php?idg=2&id=55&x=12&y=4
                                                  • tytus2342 Re: Wy sprzedajcie wspólnotę a ja wam zrobię chod 29.01.09, 11:55
                                                    Niektore sprawy na tej stronie gminy sa nie aktualne i nie wiem kto ukladal te
                                                    zadania ale brak mi takich np. jak :
                                                    1.Współpraca z radnymi na rzecz gminy.
                                                    2.Dbanie o infrastrukturę drogowa i komunukację na terenie gmniny.
                                                    3.Zwoływanie zebrań przynajmniej raz na kwartał z mieszkańcami gminy celem
                                                    informacji o działaniach bieżących im przyszlych władz gminy.
                                                    4.Dbanie o bezpeiczeństwo i porzadek na terenie gminy we wspólpracy z Policją
                                                    5.Pomoc najbiedniejszym rodziną i wielodzietnym z gminy.
                                                    I jeszcze szereg innych.

Radni na radzie gminy czas przyjrzeć się tym zadaniom wójta i je zmienić na
                                                    konkretniejsze i aktualne.
                                                  • mieszkaniec38 Zebranie mieszkańców zwołane przez sołtysa 30.01.09, 10:09
                                                    Tymi gadkami i przekomarzaniem nic nie osiągniemy w tej sprawie. Moja propozycja
                                                    jest taka:
                                                    Niech Sołtys Odrzywołu (niektórzy mogą nie wiedzieć, ale mamy takiego) pan
                                                    Bystrzejewski Grzegorz zwoła wreszcie po raz pierwszy od kilku lat zebranie
                                                    mieszkańców Odrzywołu. Niech zaprosi na nie wójta, starosty i radnych nie trzeba
                                                    chyba oddzielnie prosić, bo są z Odrzywołu to mają obowiązek się stawić. I wtedy
                                                    może udałoby się znaleźć jakieś rozwiązanie a przynajmniej podyskutowalibyśmy
                                                    trochę o naszych problemach i bolączkach. Z tego, co słyszę w innych wsiach
                                                    takie zebrania są, co roku. A nasz Sołtys chyba za bardzo przyzwyczaił się do
                                                    nic nierobienia, a przecież po wyborach tak dziękował za poparcie i obiecywał
                                                    solidną pracę.
                                                    Sołtysie czyń swoją powinność, czekamy.
                                                  • tysiak.pl Re: Zebranie mieszkańców zwołane przez sołtysa 30.01.09, 14:23
                                                    Sołtys ma załatwić sprawę drogi krajowej? Bo chyba na ten temat było
                                                    mówione w tym temacie.
                                                    Starosta Przysuski ma obowiązek wstawić się na zebraniu
                                                    zorganizowanym przez Sołtysa?
                                                    Mieszkaniec38 czy ja Cię dobrze zrozumiałem?
                                                  • nemne starosta - mieszkaniec Odrzywołu 30.01.09, 19:43
                                                    tysiak.pl napisał:

> Sołtys ma załatwić sprawę drogi krajowej? Bo chyba na ten temat
                                                    > było mówione w tym temacie.
                                                    > Starosta Przysuski ma obowiązek wstawić się na zebraniu
                                                    > zorganizowanym przez Sołtysa?
                                                    > Mieszkaniec38 czy ja Cię dobrze zrozumiałem?

Szanowny <tysiak.pl>
                                                    Ponieważ Ty "nie zrozumiałeś" zdawałoby się prostej wypowiedzi
                                                    <mieszkańca36>, dlatego również ja mam do Ciebie pytanie, czy z
                                                    Twojej wypowiedzi wynika, że:
                                                    - sołtys, może mieć wszystko w d..., czyli nie ma żadnych obowiązków
                                                    wobec mieszkańcowi których reprezentuje
                                                    - nie ma nawet obowiązku zwołania zebrania wiejskiego, choćby
                                                    JEDEN RAZ w czasie 4- letniej kadencji
                                                    - jeśliby jednak zorganizował takie zebranie, to mieszkaniec-
                                                    starosta, nie przyjdzie, bo na takim zebraniu nie będzie biskupów (z
                                                    którymi lubi się fotografować), nie będzie co zjeść i co wychlać,
                                                    chyba że za swoje, a nie "na krzywy ryj"
                                                    - z kolei jako starostę, g... go to obchodzi, za te marne 10 tys.
                                                    miesięcznie. (Może co najwyżej załatwić atrapę fotoradaru przed UG)
                                                    - tak samo i wójta, za podobna kasę. Dodatkowo akurat wójt i tak
                                                    jest przepracowany, bo zamiast urlopu pobiera za to ekwiwalent
                                                    (każdy taki dzionek, kosztuje Gminę dodatkowo przeszło 400 zł).
                                                    - czyli najlepiej jakby załatwił to radny Gajewski. W końcu pobiera
                                                    180 zł diety miesięcznie. Dodatkowo wraz z innymi radnymi był
                                                    przeciwnikiem podwyżek.
                                                    Czyli po pracy ok. 17:00 niech wsiada w samochód i jedzie to
                                                    załatwić, bo to przecież należy do jego obowiązków i kompetencji a
                                                    nie jakiego tam wójta i starostę. No nie?!;)

Jak zawsze pozdrawiam i mulego wieczoru życzę.
                                                    Sławek Gajewski
                                                  • baraniarz01 Re: starosta - mieszkaniec Odrzywołu 30.01.09, 22:37
                                                    No już dobrze, ciiii, nie denerwuj się , wszystko będzie dobrze, zobaczysz jakoś
                                                    się to poukłada po twojej myśli. Nie ma co się tak gorączkować:))
                                                  • nemne Re: starosta - mieszkaniec Odrzywołu 30.01.09, 23:16
                                                    baraniarz01 napisał:

> No już dobrze, ciiii, nie denerwuj się , wszystko będzie dobrze,
                                                    > zobaczysz jakoś się to poukłada po twojej myśli. Nie ma co się tak
                                                    > gorączkować:))

Witaj <baraniarz01>
                                                    Trudno z Toba się nie zgodzić.
                                                    Jak zawsze pozdrawiam i 3majsię ;))
                                                    - Sławek
                                                  • korba825 Re: starosta - mieszkaniec Odrzywołu 30.01.09, 23:26
                                                    Baraniarz01 ty jak zwykle nie masz nic do powiedzenia w danym temacie tylko
                                                    atakujesz forumowicza. Napisz cos konkretnego daj jakąś propozycje jak to
                                                    rozwiązać a nie mielesz tylko powietrze:)
                                                  • baraniarz01 Re: starosta - mieszkaniec Odrzywołu 31.01.09, 07:34
                                                    Ja nikogo nie atakowałem, przytuliłem wirtualnie nemne i pogłaskałem go po
                                                    główce pocieszając:) To chyba nie atak.Ja z sercem a ty do mnie z kamieniami:(
                                                    Natomiast my wszyscy sobie tu mielimy powietrze i gadamy o pewnych sprawach i
                                                    jeszcze żadnego zebrania nie było w związku z drogą a już niektóre osoby zostały
                                                    zaatakowane dlaczego na tym zebraniu nie będą {jasnowidz czy co?)
                                                    "- jeśliby jednak zorganizował takie zebranie, to mieszkaniec-
                                                    starosta, nie przyjdzie, bo na takim zebraniu nie będzie biskupów (z
                                                    którymi lubi się fotografować), nie będzie co zjeść i co wychlać,
                                                    chyba że za swoje, a nie "na krzywy ryj"
                                                    - z kolei jako starostę, g... go to obchodzi, za te marne 10 tys.
                                                    miesięcznie. (Może co najwyżej załatwić atrapę fotoradaru przed UG)
                                                    - tak samo i wójta, za podobna kasę. Dodatkowo akurat wójt i tak
                                                    jest przepracowany, bo zamiast urlopu pobiera za to ekwiwalent
                                                    (każdy taki dzionek, kosztuje Gminę dodatkowo przeszło 400 zł)."

korba i co ty na to? Może jeszcze komuś obrobimy dupę dlaczego nie przyjdzie na
                                                    takie zebranie, wybieraj pierwszy abyś znowu coś mi nie zarzucił:)nieśmiało
                                                    zaproponuję aby dla równowagi sytuacji dwóm innym obrobić dupę ( było z jednej
                                                    to teraz z drugiej strony)
                                                    Moim celem było wykazanie ,że niektórzy nie chcą chyba rozwiązania spraw a wolą
                                                    uprawianie swojej prywatnej polityki.
                                                  • nemne do <baraniarz01> 31.01.09, 07:51
                                                    Baraniarz01 napisał:
                                                    >Moim celem było wykazanie ,że niektórzy nie chcą chyba rozwiązania
                                                    >spraw a wolą uprawianie swojej prywatnej polityki.

Witaj <baraniarz01>
                                                    Ciekaw jestem, KTO nie chce aby to zrealizować. Moim zdaniem to
                                                    SABOTAZYŚCI. Dlatego <baraniarz01> napisz ich chociaż inicjały.
                                                    Jeśli się boisz, napisz mi maila na priwa, a ja wymienię ich wtedy z
                                                    imienia i nazwiska na forum.

Pozdrawiam - Sławek
                                                    PS.
                                                    A tak, przy okazji to:
                                                    - w zasadzie KTO ma kompetencje, aby w imieniu GMINY w tej sprawie
                                                    interweniować w Krajowej Dyrekcji Dróg i Autostrad?
                                                    - czy sołtys może zorganizować zebranie wiejskie?
                                                    - czy mieszkaniec strosta przyjdzie na takie zebranie? (nie będzie
                                                    biskupów i nie bedzie co zjeżć i wychlać)
                                                    - ze swej strony, deklaruję, że oczywiście będę na takim zebraniu

• prywaciarz.live Re: do <baraniarz01> 31.01.09, 14:30
                                                    Slavko chyba przygotowałeś niezły teatrzyk domagając się takiego zebrania.
                                                    Kampania polityczna.
                                                    PS. Założę się, że na takim zebraniu nie padłby ani jeden sensowny argument w
                                                    związku z tematem a zaczęłaby się mega polityka w marnym wykonaniu i po jednej i
                                                    po drugiej z zwaśnionych stron.
                                                  • radny13 zebranie wiejskie 31.01.09, 15:57
                                                    Popieram pomysł zebrania, sam chętnie na nie przyjdę, jeśli sołtys je zwoła (w
                                                    co wątpię).
                                                    Prywaciarz mam pytania a może wiesz czy w Kamiennej Woli, Wysokinie to padają
                                                    sensowne argument na zebrania wiejskich czy tylko jak piszesz jest mega
                                                    polityka? Bo jeśli tam potrafią zebrać się mieszkańcy i sensownie podyskutować
                                                    to, dlaczego nasz Odrzywół ma być gorszy? Dlaczego władza tak boi się spotkać z
                                                    mieszkańcami Odrzywołu?
                                                    Przecież mieszkańcom Odrzywołu też należy się ta łaska by mogli popatrzeć w
                                                    oblicze pana wójta, a jeśli któryś by był taki szalony i odważy mógłby zadać
                                                    nawet pytanie. Dlaczego mieszkańcy innych wsi mogą się cieszyć z zebrań
                                                    wiejskich i obecności na nich wójta? A Odrzywół od kilku już lat nie dostępuje
                                                    tego zaszczytu.:-)

• mieszkaniec38 Re: zebranie wiejskie 31.01.09, 16:10
                                                    prywaciarz i baraniarz02 to może wy dacie jakiś sposób na rozwiązanie tego
                                                    problemu. Krytykujecie każdy pomysł, atakujecie radnych a sami nic jeszcze nie
                                                    wnieśliście do żadnej dyskusji. Chyba waszym jedynym obowiązkiem jest czuwanie
                                                    by nikt nie napisał nic złego o lokalnej władzy i jej przydupasach nierobach?
                                                  • prywaciarz.live Re: zebranie wiejskie 01.02.09, 09:20
                                                    Radny 13 odpowiadam: bo to Odrzywół.
                                                    Mieszkaniec nie obrażaj ludzi.
                                                  • prostychlopzewsi Re: zebranie wiejskie 01.02.09, 14:53
                                                    Bo to Odrzywół? No chyba inaczej, bo tu mieszka Sławek i Marianek jeden z drugim
                                                    po prostu boi się go i tyle. Gdyby Sławek mieszkał w Wysokinie czy Ossie to też
                                                    by tam nie było zebrań. W Odrzywole to by se marian nie pogadał, nikt juz nie
                                                    wierzy w te jego bajeczki i dlatego sołtys wierny poddany nie robi zebrania.
                                                  • skicioknieklawy Re: zebranie wiejskie 01.02.09, 17:10
                                                    W jakie bajeczki? Tu na forum to chyba inni opowiadają swoje bajeczki. Np. o
                                                    orkiestrze jeden taki bajkopisarz opowiedział bajkę ale na szczęście sami
                                                    orkiestranci zaczęli się wypowiadać jak to z nią jest.Ci bajkopisarze nie są w
                                                    moich oczach wiarygodni bo pewnie i inne bajki nam tu piszą .
                                                  • townes Re: zebranie wiejskie 01.02.09, 17:33
                                                    Zgadzam się z Tobą <skiciknieklawy> bajkopisarz
                                                    Mało tego, nawet wystosował apel: „Dodatkowo apeluję również do
                                                    druhów strażaków by wreszcie zaczęli bronić swojego dorobku,
                                                    historii, i spuścizny naszych przodków.”
                                                    I oto taka odpowiedź: „Dużo dają nam warsztaty muzyczne które nasz
                                                    wójt organizuje. To gmina interesuje się tym żeby na takie wyjazdy
                                                    były środki z uni.
                                                    My chcemy grać ale bardzo prosimy przestńcie się kłucić i dajcie
                                                    działać wójtowi”
                                                    To daje do myślenia…
                                                    Pozdrawiam
                                                  • korba825 Re: zebranie wiejskie 02.02.09, 08:21
                                                    Nie zmieniajcie tematu temat dot. zakrętu a nie orkiestry:)
                                                  • tajnosagentos2 SOŁTYSIE WEŹ SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY!!!!!! 02.02.09, 10:23
                                                    No i jak zwykle przydupasy zmieniają temat dyskusji jak jest im nie na rękę.
                                                    Ale z was szkodniki tego forum. Miało być o zebraniu mieszkańców w sprawie
                                                    zakrętu przy poczcie.
                                                    SOŁTYSIE WEŹ SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY!!!!!!
                                                  • tulipan889 Re: SOŁTYSIE WEŹ SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY!!!!!! 18.03.09, 08:17
                                                    siema druhy i ziomale ja proponuje aby w sprawie zakrętu może pomogli nam
                                                    posłowie i senatorowie PIS. Mają przecież u nas swoje biuro.
                                                    Czy tylko widać i słychać o nich jak się zbliżają wybory?
                                                  • achilles_3 Re: SOŁTYSIE WEŹ SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY!!!!!! 20.03.09, 08:44
                                                    PiS w najbliższych wyborach podzieli los AWS-u tak że kolego nie masz co na nich
                                                    liczyć..
                                                  • chudybyk.2 Re: SOŁTYSIE WEŹ SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY!!!!!! 28.03.09, 20:54
                                                    Zgadzam sie z tulipanem powinni panowie posłowie i senatorowie PiS pomóc
                                                    ludziskom którzy tak wysoko i lojalnie na nich głosują.
                                                  • townes Re: Zakręt na Radomskiej 20.07.09, 20:33
                                                    Odświeżam zapomniany temat chodników, bo widziałem, że budowa
                                                    chodnika na drodze prowadzącej do Lipin trwa. Z tego co słyszałem są
                                                    w planach kolejne chodniki, ale niestety nie wiem dokładnie gdzie.
                                                    Czyli jednak coś się robi w tym temacie...
                                                  • hasch1 Chodnik na Lipiny. 21.07.09, 15:58
                                                    A ten chodnik to nie jest, przypadkiem fragment owej ścieżki
                                                    rowerowej, jaka ma powstać ?
                                                    Jeśli tak to Ja już składam dłonie do oklasków.
                                                  • tytus2342 Re: Chodnik na Lipiny. 22.07.09, 09:31
                                                    Może wreszcie i na ul. Radomskiej po prawej stronie zrobią ten chodnik:)
                                                  • bratek678 Re: Chodnik na Lipiny. 25.07.09, 09:47
                                                    A co z Pragą ?? jeden chodnik jest a po drugiej nie ma. Może wreszcie dokończą
                                                    tę ulicę jak potrzeba.
                                                  • koloxxx Re: Chodnik na Lipiny. 25.07.09, 09:54
                                                    O czym wy ludzie mówicie !!??

Skojarzcie sobie kilka faktów:
                                                    Budynki szkolne w Lipinach wyremontowane, teraz robi się chodnik do
                                                    Lipin, niedługo pewnie będzie nowy asfalt do Lipin.

chyba szykuje się sprzedaż obiektu w Lipinach...
                                                  • tytus2342 Re: Chodnik na Lipiny. 25.01.10, 14:10
                                                    Temat chodników na radomskiej do mostu ciągnie się już od 10. kwietnia 2009r.
                                                    Może w tym roku coś się ruszy?
                                                  • czarny.stanley Re: Chodnik na Lipiny. 30.01.10, 13:05
                                                    co tam sie może ruszyć.. oni maja jakies pojecie cos załatwić?
                                                  • walenty007 Re: Chodnik na Lipiny. 27.11.10, 17:36
                                                    jak myślicie zrobią nowe chodniki na ulicach na których ich nie ma - przez te 4 latka??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka