Dodaj do ulubionych

Dami - jak moglas...

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 11:48
Nie wiem do kogo mam się zwrócić z moim problemem, byc może dla większości z
WAS okaże się on banałem, ale nie dla mnie.
Po cichu liczę na pomoc dziennikarzy Gazety, moze ktoś z internautów pomoże.
Już przechodzę do rzeczy.
Wrociłem z sylwestrowego wyjazdu i spotkała mnie kolejna "niespodzianka".
Twlewizja Dami przeprasza swoich odboirców, ale przestała nadawac mój ulubiony
kanał EUROSPORT.
Nie wolno w ten sposób kpić sobie z abonentów, przecież my płacimy, wymagamy.
Eurpsport był zawsze dostępny i na tym programie mi najbardziej zależy. Dami
tłumaczy się, ze musialaby podnieść abonament, bo licencja jest droga - ciekawy
jestem, ile ona wynosi? A może zrezygnowac z calej masy beznadziejnych kanałów,
które Dami emituje (w zamian za Eurosport)
Nie wiem, co Dami zamierza z tym zrobić, ale proszę WAS wszystkich pomóżcie,
zasypmy Dami listami, niech wznowią Eurosport. Jest to najlepszy kanał sportowy
Europy, a są też inne korzyści - dzięki relacjom można podszkolić język
angielski.
Obawiam się jeszcze jednego, żebym był złym prorokiem, ale oby tylko Dami nie
zaprzestało nadawać pod koniec maja testowego kanału Polsat Sport, to byłaby
tragedia dla polskich kibiców.
Pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: davis Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.pl 05.01.02, 12:32
      Mnie też wkurzył brak Eurosportu, podobno jakaś część abonamentu była
      przeznaczana na Eurosport dzięki czemu mieliśmy polski komentarz, to teraz ja się
      pytam czy dami obniży abonament? Bo przecież już stacji Eurosport nie płacimy.

> Obawiam się jeszcze jednego, żebym był złym prorokiem, ale oby tylko Dami nie
      > zaprzestało nadawać pod koniec maja testowego kanału Polsat Sport, to byłaby
      > tragedia dla polskich kibiców.

A tutaj to czuję że będzie przekręt w stylu:
      1. Albo polsat sport zniknie tuż przed finałami mistrzostw świata,
      2. Albo podniosą abonament i zostawią PS,
      3. Zakodują program i trzeba będzie kupić dekoder.

Apropo listów i petycji do dami to od razu można dać sobie spokój bo oni
      abonentów mają mocno w dupie. Wiele razy pisałem do nich na mail i nigdy nie
      odpowiedzieli.

• Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 17:56
        Dzieki Davis, serio jest az tak zle?
        Dami nie odpisuje na listy?
        W takim razie widac, jak troszcza sie o swoich abonentow.
        Masz racje, skoro nie ma Eurosportu - niech obniza abonament, a byc moze polski
        komentarz jest drogi - zrezygnujmy z niego, w koncu mlode pokloenie zna jezyki
        obce, a nawet lepiej ogladac cos i nie rozumiec komentarza (ten czesto bywa
        kiepski)niz nie miec w ogole dostepu do ulubionego kanalu.
    • Gość: pawel Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 13:14
      Tez myslalem o jakims protescie, niech nadaja ten Eurosport chocby bez
      polskiego komentarza!
    • Gość: ania_z Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 18:13
      Ja, to nie wiem, ale moj tata jest wkurzony... i to bardzo
      • Gość: Fan Re: Dami - jak moglas... IP: *.aardvark.dialup.pol.co.uk 05.01.02, 22:35
        To nie tylko ta je..na Dami stosuje takie zagrywki-cyfrowka Wizja tez nadaje
        to co chce i kiedy chce.
        Wizje Sport wje..lo i nic oprocz slowa przepraszamy,a co z rachunkiem jak nie
        zaplacisz to cie do sadu, przepraszam z twojej strony sie nie liczy.
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 23:01
      Nie wiem Fan, ja nie mam, a raczej nie mialem Wizji. Dami mi wystarczalo, ale
      teraz nie wiem, czuje si oszukany. Gazeto pomoz.
      • Gość: DAMI-HUI Re: Dami - jak moglas... IP: *.aardvark.dialup.pol.co.uk 06.01.02, 20:36
        JEB.C DAMI
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.01.02, 17:18
      Nawet Kielce sie z nas smieja.
      Wstyd Dami
    • Gość: Jack Tak to jest IP: *.*.*.* 07.01.02, 11:10
      jak się idzie na ilość a nie na jakość.
      Co z tego, że jest z 50 czy 60 kanałów i z tego kilka tzw. niskopłatnych,
      przecież wprowadzenie każdego kanału do sieci kosztuje, dlaczego niema
      wielopoziomowego wyboru (i uzależnienia opłat) tego co się chce ogladać,
      przecież technika już na to pozwala.
      Mnie akurat programy sportowe zupełnie nie interesują i w zasadzie to nie
      mogłem z nich zrezygnować, bo wtedy nie miałbym też discovery (bo było to
      łącznie z eurosportem i mtv - też dziekuję) ani obniżyć opłaty.
      Kłania się zwykły brak konkurencji na rynku i tyle.
      • Gość: Robsonka Re: Tak to jest IP: *.netia.pl 07.01.02, 14:25
        Czy ktoś z Was ma zwykły odbiornik satelitarny bez dekoderów?
        Czy opłaca się instalować coś takiego, tzn. czy można odbierać ciekawe darmowe
        programy z satelity ? Czy są jakieś programy polskojęzyczne ?
        Kiedyś instalacje tv-sat były bardzo popularne, a teraz reklamowane są jedynie
        zestawy z dekoderami i abonamentem?
        • Gość: marcin Re: Tak to jest IP: *.w.radom.net 07.01.02, 16:32
          ta alternatywa jest kiepska masz do wyboru rtl7, tvn pod warunkim, ze film jest
          nie kodowany, tv4 pod takim samym warunkiem, tv polonia oraz puls to sa
          wszystkie programy polskojezyczne dostepne w analogu.
          A swoja droga to niech was nie dziwi takie posuniecie dami bo dami to 60
          procentach udzialu Polsat wiec trudno aby Polsat pozwalal komus na konkurencje
          we wlasnej sieci. A program Polsat sport i tak zakoduja przed MS i bedziemy
          wszyscy mieli na to wplyw jak na pogode.
          • Gość: Robsonka Re: Tak to jest IP: *.netia.pl 08.01.02, 17:03
            Z jakich satelitów można odbierać analogowe programy?
            Czy cyfrowe są wszystkie kodowane?
            Jaki sprzęt trzeba mieć, żeby odbierać cyfrowe programy?
            • Gość: marcin Re: Tak to jest IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 22:04
              Analogowe programy nadawane sa na Hot Birdzie i Astrze, a do cyfrowych trzeba
              miec tuner z dekoderem mpeg2 lub inny ale to jest drogi gips
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 16:57
      Ludzie nie straszcie mnie!
      Liczylem na to, ze uda sie jakos cos ruszyc, niestety Gazeta w ogole mi nie
      pomogla.
      Podejrzewam tez, ze Dami moze zakodowac PolsatSport, ale to bylby juz szczyt.
      Kabel nie jest taki zly, nie trzeba ogladac meczow na polsacie z naziemnej
      anteny, jest lokalny program, ale zgadzam sie, ze Dami nastawia sie na ilosc -
      przeciez polowy programow w ogole nie ogladam, a spora czesc jest beznadziejna.
      Zrozumialbym, gdyby wylaczyli Eurosport na jakis krotki czas, ale na zawsze?
      W pale sie nie miesci!!!
      Niech pomniejsza abonament albo puszcza Eurosport bez polskiego komentarza!
      Piszcie jeszcwe, moze ktos to przeczyta i zrozumie!
      Dzieki
      • Gość: ??? Re: Dami - jak moglas... IP: 194.181.0.* 08.01.02, 17:31
        Biedny człowieku! Przestań się łudzić. Monopolista ma głęboko w d... swoich
        klientów bo i tak nie mają dokąd pójść. Już kiedys zostało to na tym forum
        udowodnione.
        Poczytaj sobie:
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=RADOM&wid=277897&aid=277897&layout=2

Na dodatek Radom to takie śmieszne miasto. Niby duże, a ogólnopolskie kanały
        telewizyjne i radiowe nadają z odległości prawie 100 km. Jak pech, to pech.

Pocieszające jest to, że telewizja szkodzi zdrowiu! Radomianie będą więc
        najzdrowsi.
        • Gość: Gazeta Re: Dami - jak moglas... IP: *.rado.gazeta.pl 09.01.02, 12:37
          Gazeta w Radomiu (RAR) nr 297, wydanie rar (Radom) z dnia 2001/12/20, str. 3

MAREK WIATRAK

Telewizja. Spór Dami - Eurosport

Sportowe piractwo?

Nadawanie przez TVK Dami programu Eurosportu to piractwo - twierdzi Grażyna
          Połeć, dyrektorka naczelna Eurosport
          Polska. - Żadne piractwo, umowę mamy ważną do końca roku - odpowiada Cezary
          Pawłowski, prezes TVK Dami

Jak informowaliśmy wczoraj, spółka Eurosport Polska odcięła sygnał programu
          Eurosport dla Dami, gdyż strony nie doszły do
          porozumienia w kwestii ceny licencji. - Rozmawiamy z Eurosportem od miesięcy,
          podnieśli opłatę licencyjną o 30 proc. i nie chcą
          nic opuścić, są nieugięci. Poczekamy, aż „zmiękną”, a jak nie, to zrezygnujemy
          z tego kanału. - Cóż, cenę dyktuje rynek, wysokość
          opłat dla innych operatorów - odpowiada dyrektorka Połeć.

Mimo wyłączenia przez Eurosport sygnału dla Dami nadal w jej sieci można
          oglądać ten program, tyle że nie w polskiej, jak
          dotychczas, lecz w angielskiej wersji językowej. - To piractwo - mówi Grażyna
          Połeć.

- To żadne piractwo, umowę na nadawanie Eurosportu mamy ważną do końca roku -
          odpowiada Cezary Pawłowski.

- Umowa dotyczy nadawania wersji polskiej, a nie angielskiej - odparowuje
          dyrektorka Eurosport Polska. Ale i na ten argument
          prezes Dami znajduje odpowiedź: - Eurosport jest ogólnodostępną telewizją
          transgraniczną, niekodowaną i jako taką możemy ją
          transmitować. Piractwo byłoby, gdybyśmy nadawali jakiś nielegalnie odkodowany
          program.

Sąd rozstrzygnie

Kto ma więc rację w tym sporze? Rozstrzygnie to sąd. Są bowiem dwa przepisy,
          jeden wygodny dla operatorów takich jak Dami,
          drugi korzystny dla nadawców. Pierwszy z nich pozwala operatorom na dystrybucję
          w swych sieciach kablowych
          ogólnodostępnych programów, czyli np. Eurosportu. Drugi zaś daje nadawcom prawo
          do opłaty za transmisje ich programów.
          Nie ma przepisu, który regulowałby w tym zakresie relacje między nadawcą a
          operatorem.

- Jesteśmy na tym stratni i dochodzimy swych praw. Wszyscy w branży czekają na
          precedensowy wyrok w ciągnącej się od 1998
          r. tzw. sprawie śląskiej - mówi dyrektorka Połeć. - Jako pierwsi nadawcy
          domagamy się opłat od Śląskiej TV Kablowej za
          dystrybucję naszego ogólnodostępnego programu. Rozstrzygnięcia spodziewamy się
          na początku roku.

Szukanie programów

- Z naszych badań wynika, że dziesięć procent naszych abonentów zagląda na
          Eurosport, a to oznacza, że stale ma go włączony
          jeden procent - mówi prezes Pawłowski. - Zaproponowaliśmy, aby w naszej sieci
          Eurosport był kanałem premium, czyli
          dostępnym za dodatkową opłatą, ale nadawca chce, żebyśmy płacili za wszystkich
          naszych abonentów. - Taka jest strategia firmy,
          inaczej nie zarobilibyśmy na tak atrakcyjne transmisje jak np. najbliższe
          zimowe igrzyska - odpowiada Połeć.

Co będzie, jeśli Dami i Eurosport Polska nie dojdą do porozumienia? -
          Zaoferujemy inny program sportowy. Rozmawialiśmy już z
          RAI Sport. Na razie byłby w wersji oryginalnej, czyli włoskiej, ale wiem, że w
          planach mają wersję polskojęzyczną. Myślimy też o
          programach ze sportami ekstremalnymi.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Gazeta w Radomiu (RAR) nr 304, wydanie rar (Radom) z dnia 2001/12/31-
          2002/01/01, str. 2; dział TEMATY DNIA

Pytanie o pokazywanie mundialu

Trwa spór o to, w jakim kanale telewizyjnym będą pokazywane mecze z mistrzostw
          świata w piłce nożnej w Korei i Japonii.
          Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji uważa, że powinny być nadawane w
          ogólnodostępnej stacji, zaś Polsat, właściciel praw do
          transmisji, chce je pokazywać na kanałach dostępnych za pomocą dekodera, m.in.
          w Polsacie Sport znajdującym się w ofercie
          TVK Dami, na razie na zasadzie testu technicznego. Czy abonenci Dami będą też
          musieli zaopatrzyć się w dekodery?

Cezary Pawłowski, prezes TVK Dami: Absolutnie nie. Polsat Sport będzie dostępny
          w sieci TVK Dami bez konieczności
          podłączania dekodera. Nasi abonenci mogą być o to spokojni. Napis „test
          techniczny”, który od dawna emitujemy, pokazując
          Polsat Sport, utrzymuje się tak długo, gdyż bardzo przedłużają się procedury
          związane z przejściem na normalne nadawanie.
          WYSŁ. BMW
          • Gość: davis Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.pl 09.01.02, 13:23
            > Zaoferujemy inny program sportowy. Rozmawialiśmy już z
            > RAI Sport.

Super, program jest wspaniały, szczególnie rozgrywki piłkarskiej serie C1...
            Proponuję w zamian udostępnić Włochom kanał z naszymi rozgrywkami 2 i 3 ligi oraz
            za dodatkową opłatą mecze polskich lig siatkówki i koszykówki. Jest pewne, że
            będą to oglądać z wielką pasją...

> Myślimy też o programach ze sportami ekstremalnymi.

Za przeproszeniem, w dupe sobie wsadźcie te programy ekstremalne. Już wystarczy
            chłamu w dami...

Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak to jest z opłatami licencyjnymi za inne
            programy dostępne w dami. Za które z nich musimy dopłacać w abonamencie i ile?
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 18:31
      Dziekuje za Wasze opinie, dziekuje tez Gazecie!
      Szczerze powiem, ze ja juz sie w tym wszystkim pogubilem i malo mnie interesuja
      te ich spory, moze jestem samolubny, ale chce powrotu Eurosportu. Co z tego, ze
      w zamian bedzie Rai Sport? Ja powiem delikatniej niz Davis, a po co nam to?
      Podobnie sporty extremalne - wielka mi frajda? Fanatycy sportow extremalnych
      tez mogli znalezc cos dla siebie na ES, niech sie dogadfaja i zaczna nadawac.
      "kochana Dami" (to byl sarkastyczne), a moz zafundujecie swoim odbiorcom w
      zamian jakis egzotyczny kanal sportowy - slyszalem, ze liga palestynska (140
      miejsce w rankigu FIFA ma ten kraj) wznawia rozgrywki, to dopiero bylaby
      frajda, a nie jakas tam Seria C.
      Piszcie jeszcze, jesli macie nowe koncepcje.
      Pozdrawiam
    • Gość: wakarpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 22:47
      Czy naprawde juz nikomu niezalezy na ES?
      • Gość: kibol Re: Dami - jak moglas... IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 22.01.02, 15:01
        po prostu im to zwisa.....proponuję szturm na siedzibę!!!!
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 18:58
      Podobno oddali ES - ide sprawdzic, tydzien mnie nie bylo.
      Pozdrowionka
    • Gość: karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 20:13
      OK, sprawdzilem i bardzo dziekuje.
      Dziekuje Ci TVDami, ze oddalas EuroSport. Jeszcze raz dzieki!
    • Gość: Karolpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 19:47
      Mam nadzieje, ze juz nie zniknie...
      • Gość: Faker Re: Dami - jak moglas... IP: 217.17.41.* 26.02.02, 22:41
        jak se chcesz pogadać z samym sobą to siądź przed lustrem, a jak nie to
        ić fak ju
    • Gość: euro Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.pl 02.03.02, 12:18
      No Dami zmazała plame
    • Gość: wakarpl Re: Dami - jak moglas... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 22:32
      Cale szczescie, ze Dami oddala EuroSport, bo TVP1 pokazuje tylko pol godziny
      halowych Mistrzostw Europy i to okolo 23-ej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka