Dodaj do ulubionych

Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona

28.06.08, 18:42
Trzeba sie na cos zdecydowac, albo mamy ambicje bycia metropolia, na miare Polski oczywiscie, albo chcemy zostac prowincjonalnym miasteczkiem. Cos za cos. U nas, nie tylko w Radomiu, chcialoby sie mieszkac w duzym miescie, a jednoczesnie na wsi.
Jestem jedna z tych osob, ktore wyjechaly z Radomia i to dosyc dawno i patrze na Radom z perspektywy na prawde duzego miasta i jest mi smutno, ze moje miasto zamiast isc do przodu stacza sie do poziomu prowincji, w zlym znaczeniu tego slowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adek Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.08, 20:33
      A la mnie ważniejsza jest ochrona terenu zabytkowego, a takie osiedle może
      powstać nie koniecznie w tym miejscu, jest wiele innych miejsc na takie inwestycje.
      • michal1401 Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona 28.06.08, 21:21
        Na przykład w kwartale Witolda/Kilińskiego/Struga.
        Skoro miejscowy plan zabudowy nie pozwalał na budowę wyższych budynków do tej
        pory to po co to zmieniać?? Niech deweloper dostosuje się do sąsiedniej
        2-kondygnacyjnej zabudowy i problem zniknie.
    • Gość: plugagosc budować, nie pytać! IP: 82.139.58.* 28.06.08, 22:39
      mam nadzieje że teraz nie bedzie błędu administracyjnego i wreszcie
      się uda ruszyć z Inwestycją! Pytam: Dlaczego GW nie sprostowała że
      nad oczkiem owdnym na Michalwie nie było ŻADNEGO chronionego Kosaćca
      Syberyjskiego?! Że bez żadnego racjonalnego powodu wstrzymano
      wielomilionową inwestycję?! Że wasze dziennikarzyny debilne bicie
      piany było o nic nie warty chwast (który Wszechwiedzący przyrodnik
      niedouk Słupek pomylił z Kosaćcem :) )?! Łapy precz o prywatnej
      własności. Rządźcie się swoimi działkami nie cudzymi!!!
      • Gość: jasio Re: budować, nie pytać! IP: 82.139.58.* 29.06.08, 13:01
        Słupek - fachowiec samozwańczy. Chyba należy opublikować jego
        świadectwa określajace -rzeczywiste kwalifikacje i koniec
        publicznego fantazjowania na wszelkie mozliwe tematy.
        Takich niepodważalnych fachowców "od spraw wielu" nieprzytomnie
        fantazjujących i dopuszczanych do "publicznego głosu" jest w Radomiu
        za dużo.
      • Gość: balboa Re: budować, nie pytać! IP: 82.139.37.* 29.06.08, 16:55
        Tak to wyglądało 8 czerwca 2006:

fotoforum.gazeta.pl/3,0,535570,2,45.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,535900,2,41.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,535571,2,46.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,535901,2,42.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,535903,2,39.html

• Gość: anetax Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.13.radom.pilicka.pl 29.06.08, 00:06
      Nie posypali kasa to i awantura sie zrobila :) Podejzewam ze wiele
      zabytkowych miejsc zostalo pieknie zabudowanych i nikt o niczym nie
      wie...
    • Gość: artur Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.radom.vectranet.pl 29.06.08, 08:51
      Panie pismak a może by tak pan opisał tereny przy piotrówce np
      dojście do niej od ul.Św.Floriana.Ulica ta nie ma nawierzchni
      utwardzonej doły i kurz plus do tego góry śmieci.Dlatego popieram
      plan budowy tego osiedla, bo może przy okazji ktoś ucywilizuje ten
      obszar Radomia.Narazie mieszkając tam ma sie wrażenie że to XIX wiek
      i jeszcze asfaltu nie wymyślono.
      • Gość: J-24 Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: 82.139.58.* 29.06.08, 13:17
        NIE MA SZANS BY RADOM KIEDYKOLWIEK ZOSTAŁ UCYWILIZOWANY. MOŻLIWE
        BYŁOBY TO JEDYNIE PO WYMIANIE MIESZKAŃCÓW NA LUDZI MĄDRYCH,
        U C Z C I W Y C H ! I PRAWORZĄDNYCH KTÓRYCH RESZTKI SĄ NA
        WYGINIĘCIU. GDZIE TAKICH SZUKAĆ? DZIURA MUSI BYĆ DZIURĄ - takie jest
        przeznaczenie. JAK DOTYCHCZAS TO CI CO MOGĄ ZROBIĆ NAJWIĘCEJ
        DOBREGO NAJWIĘCEJ OPÓŹNIAJĄ PSUJĄ RWEALIZUJĄC SWOJE INTERESY -
        NIBY DLA DOBRA OGÓŁU, A OGÓŁ CIEMNY JAK......
    • vater1958 Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona 29.06.08, 13:21
      :-))) starzy znajomi: Plugagosc, Anetax, dołączył Artur, jeszcze Pinki, Berti i Zniesmaczony i będzie komplet!
      Budować - tak, ale zgodnie z PRAWEM! A PRAWO jednakowe dla wszystkich!!!
      Bez poszanowania PRAWA zwłaszcza przez naszych włodarzy - Radom stanie się ich prywatnym folwarkiem, a nie metropolią!
      Dla przypomnienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=75120023&a=75142968
      • Gość: Berti Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 22:21
        Już niedługo zmiana prawa o budowlanego i o planowaniu
        przestrzennym. Skończy się blokowanie inwestycji w opraciu o bzdurne
        przepisy i skarżenie wszystkiego do SKO. Miasto w końcu przestanie
        być prywatnym folwarkiem pieniaczy zza płotu każdej budowy i skończy
        się wymądrzanie niedouczonych pismaków.
        Zacznie się normalność:)))
    • Gość: xyz Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:32
      Nie wiesz o czym piszesz. Nie rozumiesz słowa metropolia, jeżeli
      twierdzisz, że niepostawienie 4 domków w okolicy Piotrówki
      zdegradowałoby nasze miasto.
      • sono_andrzej Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona 29.06.08, 20:40
        Generalnie nie mam nic przeciwko tej budowie, ale pod pewnymi
        warunkami:

1) budynki muszą być odsunięte od grodziska, nie może być tak, że
        między budynkiem a grodziskiem jest 100 m. Wówczas wszystkie większe
        imprezy skazane są na niepowodzenie, bo zaraz będą protesty
        mieszkańców,

2) budynki nie mogą być ogrodzone. W żadnym wypadku nie zgadzam się
        by w historycznym miejscu Radomia było tworzone getto

3) jeżeli budynki mają być takiej wysokości jak na zdjęciu to w
        takim razie bądźmy konsekwentni i pozwólmy mieszkańcom okolicy na
        budowanie w ich domach poddaszy czy dodatkowego piętra, nie ma
        równych i równiejszych

Ponadto. Wnoszę postulat o jak najszybsze uchwalenie planu
        zagospodarowania przestrzennego Doliny Mlecznej, bo jak słusznie
        napisał redaktor Domański, niebawem cała Dolina będzie zabudowana.
        • Gość: gosc Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:34
          Szkopuł w tym ,ze bloki nie mogą być odsunięte od grodziska bo są zaplanowane w odległości ok 5m od granic działek sąsiadujących (zabudowanych domkami dwukondygnacyjnymi).
      • Gość: gosc Do Artura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:26
        Człowieku ! A może byś tak wziął taczkę ,łopatę i miotłę,skrzyknął sąsiadów
        (albo sam dal przykład)i posprzątał chociaż w pobliżu własnego domu. Podczas
        wczorajszej akcji, mieszkańcy ul.Piotrówka zza płotów przyglądali sie "dziwakom
        z workami na śmiecie*.Jeżeli myślisz ,ze deweloper wybuduje Ci drogę albo
        posprząta,to jesteś naiwny.Myślisz takimi samymi kategoriami jak nasi Włodarze
        .Łatwiej zza biurka wydać decyzje(nawet niezgodna z prawem)i niech sie coś
        dzieje,niż podjąć konkretne działania i nie mam tu na myśli konferencji
        prasowych i obiecanek.Szkoda ,ze Pan Kosztowniak nie widzi dysonansu (tak
        zresztą jak konserwator zabytków)pomiędzy budowa bloków a planami
        zagospodarowania grodziska i Doliny Mlecznej.Myślę, a nawet jestem pewna ,ze
        większość z tych ,którym tak podoba sie idea zabudowy Piotrówki blokami,nigdy
        albo bardzo dawno nie była w tej okolicy.A Ci,którzy byli i nie widza niczego
        złego w tych planach po prostu nie maja wyobraźni.Wiec z całym szacunkiem
        zamiast pisać o metropolii i hamowaniu rozwoju miasta przyjedzcie na Piotrówkę.
        Stojąc na grodzisku rozejrzyjcie sie ,patrząc na północ zobaczycie piękna
        panoramę z mnóstwem zieleni (najbliższej zabudowy prawie nie widać ,BO JEST
        NISKA!)i wyobraźcie sobie w tym miejscu sześc 4 piętrowych bloków .Mam nadzieję
        ,że zadziała .
        • Gość: Artur Re: Do Artura IP: *.radom.vectranet.pl 30.06.08, 05:34
          Człowieku!!!
          Ty przyjdziesz na Piotrówke raz w roku z reporterami i myślisz że
          zbawcą jesteś!!!! Mieszkanie tam to udręka !!! Teraz jest kurz ale
          od jesieni breja ,bo nie ma kanałów ściekowych i woda stoi.Ja
          generalnie nie jestm ani za ani przeciw ale pragne aby ktoś wreszcie
          coś zrobił z tą częścią miasta!!!!!! Innej drogi niż prywatna
          inwestycja nie ma ,bo o asfalt to prosimy sie od miasta od 15 lat!!!!
          Może mi powiesz że sam go mam wylać na własny koszt i system burzowy
          przy okazji też wykonać.
          • Gość: gosc Re: Do Artura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 09:08
            Ja tez jestem mieszkanką dzielnicy,borykam sie z tymi samymi problemami i myślę
            ,ze jeżeli sami nie zaczniemy czegoś robić dla okolicy to nic sie nie
            zmieni.Inwestor planowanej na Piotrówce inwestycji ,jak sam przyznaje ma jeden
            cel "W interesie firmy jest, aby budynki były jak najwyższe",więcej mieszkań
            ,większy zysk to logiczne.Docenia walory okolicy " Nieruchomość położona jest w
            terenie obrębu — Stare Miasto przy gruntowej ulicy Floriana. Teren inwestycji
            podlega ochronie dziedzictwa kulturowego i zabytków oraz dóbr kultury
            współczesnej z uwagi na fakt, że zawiera się w obszarze objętym ochroną
            konserwatorską (znajduje się na terenie układu urbanistyczno-architektonicznego
            miasta Radomia, który został wpisany do rejestru zabytków byłego województwa
            radomskiego prawomocną decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków Nr 410/A/89 z
            dnia 14 września 1989 roku). Sąsiedztwo to zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna
            oraz tereny niezabudowane. W pobliżu nieruchomości znajduje się kościół pw. Św.
            Wacława, świetlica dla dzieci „ARKA” działająca przy kościele, szkoła języków
            obcych, szkoła średnią szkoła gimnazjalna. oraz trasa spacerowa po grodzisku
            Piotrówka. Obecnie Obozisko-Piotrówka staje się miejscem atrakcyjnym
            turystycznie. Odbywają się na tym terenie cykliczne „Spotkania Radomian z
            historią”. Przedmiotowa nieruchomość położona jest w centrum Radomia co ma duży
            wpływ na dostępność komunikacyjną. Lokalizacja ta gwarantuje również spokój i
            ciszę przyszłym mieszkańcom. Zapewniony jest dostęp do punktów
            usługowo-handlowych."Ale nie oszukujmy sie wkrótce te walory będą oczywiste
            tylko dla mieszkańców "apartamentowców",a my stracimy atuty ,które mogą być
            przyczynkiem do zmian (skansen ,park krajobrazowy,spotkania historyczne ,drogi
            dojazdowe).Pomijając przytoczone wyżej argumenty,Drogi Arturze i Inni "fani"
            inwestycji ,czy gdyby bloki miały stancą 5 m od płotu Waszych działek,
            zabudowanych niskimi (dwie kondygnacje-parter i poddasze mieszkalne )domami tez
            nie mielibyście nic przeciwko ? Jeżeli powiecie ,ze nie ,nie uwierzę.
    • Gość: kowalski Re: ooo, mamy nowego dyrektora architektury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 12:28
      Ooo, mamy nowego dyrektora wydzialu architektury...Mam nadzieję,że
      wiedza wyniesiona ze studiów architektonicznych i urbanistycznych
      zaowocuje porządkiem zabudowy w tym mieście.
      • Gość: nowak Re: ooo, mamy nowego dyrektora architektury... IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.08, 20:10
        no nie wiem jak z tym będzie, bo dyrektorem Wydz. Architektury tym razem nie
        jest architekt, takich fachowców zabrakło :(
        • Gość: kowalski Re: ooo, mamy nowego dyrektora architektury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:06
          Jeśli dobrze pamiętam w warunkach konkursu był wymog wykształcenia
          architektonicznego...
          • Gość: nowak Re: ooo, mamy nowego dyrektora architektury... IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.08, 22:44
            no i wielkie rzeczy, że był wymóg, co to za przeszkoda żeby wsadzić na stołek
            swojego człowieka?
            jeśli wymogi spełniają tylko osoby spoza pisowskiego układu
            to konkurs się unieważnia i stanowisko przydziela się już poza konkursem...
            swojakowi nie spełniającemu wymogów ale za to wiernemu swojej partii

tak było z prezesem Ustronia, tak jest z dyrektorem Architektury,
            tak będzie z dyrektorem Szkoły Nr 4 i tak będzie trwało dalej
            dopóki PiS rządzi w Radomiu nie mając odpowiednich kadr
    • Gość: A.C. Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.chello.pl 24.09.08, 07:59
      Za około tydzień bronię dyplomu na krakowskiej ASP związanego z moim projektem
      wystawy dotyczącej najstarszych dziejów Radomia. Żałuję, że nie mogę na nią
      zaprosić - może jaśniejsze stało by się dla Pana (/Pani?) znaczenie takich
      aspektów historyczno-zabytkowych dla tego miasta po latach kulturalnej
      degradacji, jak rzeczona Piotrówka. "miasta" nie buduje się wypiętrzaniem
      kolejnych blokowisk ( na zasadzie dzisiaj tutaj jest ściernisko, ale będzie San
      Francisco"), ale zarówno dbałością o ochronę dziedzictwa (którego w Radomiu nie
      mamy tak strasznie wiele) i jego odpowiednie pokazanie - którym także można
      przyciągać.
      Aby budować przyszłą "metropolię" trzeba zacząć od zadbania o jej zawartość
      czyli mieszkańców... Szokujący jest dla mnie fakt, że tu, w Krakowie,
      przejezdni Radomianie pytają mnie - GDZIE MAMY W RADOMIU TO GRODZISKO? albo: TO
      MY MAMY ZAMEK??? Aby mieli gdzie spacerować, odpoczywać, mogli poznawać
      przeszłość miasta, mieć komfort i poczucie dumy z tego, że mogą to robić i mają
      gdzie. Piotrówka jest ze względu na to ważnym miejscem. Zatem
      TAK dla skansenu archeologicznego, NIE dla zabicia tego miejsca i szans które z
      sobą niesie.
      • Gość: xyz Re: Alarm! Nasza Piotrówka znów zagrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:33
        Brawo, za mądrą i rzeczową wypowiedź. Żeby tylko takie były.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka