patsy79 05.08.08, 08:07 dziewczyny robicie jakieś "zapasy" zimowe (słoiczki itp.)? Jak coś w tym temacie działacie to napiszcie corobicie, może jakiś pomysł i przepis od którejś wyciągne :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klarysa007 Re: przetworowy wątek 05.08.08, 12:54 Leniwa jestem z natury i nie robię ale mam dobrą wymówkę: nie mam gdzie trzymać :) I przy tym się będę upierała :D Odpowiedz Link Zgłoś
i.w.o.n.k.a Re: przetworowy wątek 06.08.08, 10:33 Ja co roku sobie obiecuję że zrobię mój ulubiony kompot truskawkowy,ale co roku jakoś nic z tego nie wychodzi :(( Ale w tym roku zrobiłam kilka słoików dżemu z czarnej porzeczki i kilka z truskawek.Większość już pożarta ;) Przymierzam się też do konfitury morelowej, kiedyś jadłam i bardzo mi smakowało, ale niestety nie mam przepisu,więc pewnie będę eksperymentować. Najwięcej owoców pozamrażałam, można sobie zimą zaszaleć z musem np.truskawkowym czy malinowym, smakuje o niebo lepiej niż latem. Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina Re: przetworowy wątek 06.08.08, 21:09 ogórki jak na razie, przymierzalam się do frużeliny, chciałam zrobić 1 raz, ale przegapilam wiśnie bo już po..a z wiśni uwielbiam!z goframi mniam;) Odpowiedz Link Zgłoś
annobr Konfitura malinowa z mango 08.08.08, 23:28 Składniki: 350 g mango (zważonych po przygotowaniu) 150 g malin 500 g trzcinowego cukru żelującego (firmy Diamant) - mango obrać ze skórki, usunąć pestki, maliny przebrać - odważyć 500 g owoców - dobrze rozdrobnić, wymieszać w garnku z cukrem żelującym - doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty, ciągle mieszając - gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś