Dodaj do ulubionych

"Traugutt" ma już 60 lat

19.10.08, 23:51
Nie ma kto komentować, bo na jubileuszu nie było absolwentów, bo nic nie
wiedzieli. Nie poszukano ich, nie zawiadomiono, nie zaproszono. Monografii
szkoły też nie wydano. Organizacja niestety fatalna.Źle to świadczy o
dyrekcji, może trzeba czasem starszych pytać jak to się robi.
Obserwuj wątek
    • Gość: henryka Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: 82.139.48.* 20.10.08, 09:06
      Nie poszukano i nie zaproszono też nauczycieli, niestety. Pierwsze
      słyszę. I co za pomysł aby pao 30 latach zmienić patrona z Syrokomli
      na Traugutta. Komuna nienawidziła Syrokomli i zmieniła na Traugutta.
      A traz Traugutt kandydatem na ołtarze. Oj głupia ta komuna.
      • Gość: m. Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.internet.radom.pl 25.10.08, 01:23
        nie zaproszono nauczycieli? ciekawe skąd takie informacje...uczniowie latali po
        całym mieście żeby osobiście wręczyć zaproszenia byłym nauczycielom. często
        nawet nie posiadając adresu musieli kombinować szukać tylko znając imię i
        nazwisko. oczywiście nie wszyscy zostali zaproszeni czasem zwyczajnie nie można
        było odnaleźć osoby. chcieliście przyjść drodzy absolwenci? trzeba było tylko
        ciekawe gdzie byście się zmieścili... fatalna organizacja? załatw fundusze na
        następny jubileusz to nawet dostaniesz zaproszenie wysadzane diamentami. ludzie
        nie gadajcie takich głupot do tego bez żadnych konkretów! jestem uczennica która
        czynnie brała udział w przygotowaniach znam od środka wszystko i powiem wam
        wszystkim że wyszło dokładnie tak jak było zaplanowane a nawet jeszcze lepiej!
      • Gość: Belfegor Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 19:13
        Zawsze byłem przekonany, że imię Syrokomli nosiła szkoła podstawowa, która
        mieściła się w jednym budynku razem z V LO. Liceum nie posiadało patrona, a
        jedynie potocznie nazywano je "Syrokomlą". Wydaje mi się, że w oficjalnych
        dokumentach figurowało jedynie jako V Liceum Ogólnokształcące. Dopiero po
        zmianie siedziby na ul. Traugutta 52, gdzie mieściła się Szkoła Podstawowa nr 7
        im. Romualda Traugutta i po stworzeniu Zespołu Szkół Ogólnokształcących, zespół
        (w tym dawne V LO) przyjął imię Romualda Traugutta. Ale być może się mylę.
    • Gość: absolwent LO Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 15:03
      Przychylam się do zdania roksany. Nie mieszkam w Radomiu i o
      jubileuszu dowiedziałem się... już po wszystkim. Może na 70-lecie
      będzie lepiej?
      • Gość: Absolwent 1979. Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.45.udn.pl 26.10.08, 19:38
        Oczywiście najprościej jest wytypować winnego i poddać krytyce. A może trzeba
        zadać sobie pytanie, co my absolwenci zrobiliśmy aby było lepiej?! Rzeczywiście
        rozpropagowanie informacji o święcie było zbyt małe i termin piątkowy też może
        niezbyt szczęśliwy, bo wielu ludzi nie mogło przyjechać, jednak organizacji
        samej imprezy nie można się czepiać, bo było O.K. Pewnie, że zawsze można
        lepiej, ale akurat obecnej Dyrekcji należy się chwała, że podjęła się
        organizacji jubileuszu, tym bardziej, że po raz pierwszy w historii szkoły. Pani
        Dyrektor szczere gratulacje za odwagę i trud.
    • kog-ut "Traugutt" ma już 60 lat 27.10.08, 08:23
      jestem absolwentką 1976, o jubileuszu dowiedziałam się z tv
      miejscowej,szkoda że nie wzorowano się na innych starych radomskich
      liceach, które przygotowały swoje jubielusze/np.Chałbiński/
      ściagając absolwentów nawet spoza kraju.Odnoszę wrażenie że obecni
      nauczyciele i uczniowie nie czują tradycji i zwiazku z dobtym starym
      V LO na Kieleckiej nazywanym przez "starych" radomian Syrokomlą.
      • Gość: Ga-Ga Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 08:42
        Droga i sympatyczna koleżanko. Mam nadziej, że mogę tak do Ciebie
        pisać, ja absolwent 1975.
        Widać, że masz dostęp do internetu. Trzeba było wejść na stronę V
        LO, a tam wszystko było wyjaśnione.
        Pozdrawiam, byłem, było super - zobaczyć koleżanki i kolegów po tylu
        latach.
        • Gość: m. Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.internet.radom.pl 28.10.08, 20:21
          informacje były zresztą nie tylko na stronie ale i na naszej-klasie, a na kilka
          dni przed jubileuszem Pani Dyrektor udzielała na ten temat wywiadu w radio (plus
          z tego co pamiętam). a tym którzy nie wiedzieli powiem jedno: jak ktos chce to
          potrafi!
          • Gość: m. Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.internet.radom.pl 28.10.08, 20:30
            >Ko-gut: Odnoszę wrażenie że obecni
            >nauczyciele i uczniowie nie czują tradycji i zwiazku z dobtym starym
            >V LO na Kieleckiej nazywanym przez "starych" radomian Syrokomlą.

i masz racje ja związku nie czuje ( w szkole uczy obecnie tylko jeden
            nauczyciel, który uczył także na kieleckiej) ale co do tradycji... lepiej to
            przemilczę, bo się we mnie gotuje i jeszcze napisze coś czego będę żałować. mam
            tylko prośbę: pisząc posty nie pokazujcie ze obecni uczniowie są gorsi od
            Was-absolwentów i ze Wy zrobilibyście to lepiej...
            • Gość: Absolwent 1979 Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.45.udn.pl 28.10.08, 21:33
              Raczej wątpię, aby nadal uczył ktoś kto pamięta jeszcze szkołę na Kieleckiej,
              nawet jestem pewien, że nie. Jeżeli chodzi jednak o tradycję i ciągłość to radzę
              prześledzić historie szkół radomskich, szczególnie tych 100-letnich. Gdyby
              podchodzić do sprawy tak jak Ty byś to widział, to trzeba by ich historię
              skrócić pewnie o połowę. Problem polega na tym, że od jakiegoś momentu trzeba
              zacząć liczyć, a przez długi czas zmieniali się patroni, adresy itp. Tradycję
              trzeba jednak budować i pielęgnować i za to dzięki obecnej Dyrekcji, Gronu i
              Uczniom.
              • Gość: absolwentka Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.radom.vectranet.pl 29.10.08, 08:19
                Rozbijanie nadpiłowanych krawężników i dachówek jako część artystyczna - świetny
                pomysł. Kiedyś licea ogólnokształcące to była elita intelektualna, teraz kiedy
                władze powołują na dyrektorów wuefistów (proszę sprawdzić w ilu szkołach tak
                jest)idzie ku hasłu "w zdrowym ciele zdrowe cielę".Wyszłam kiedy sala była
                wypełniona gruzem.Żenada.
    • Gość: absolwentka Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.radom.vectranet.pl 29.10.08, 08:22
      A powierzenie szukania starych nauczycieli dzieciom uważam za dziecinadę i
      nieodpowiedzialność.Wiem,że do wielu takie zaproszenia nie dotarły.
      • Gość: muza Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.radom.vectranet.pl 30.10.08, 18:16
        no to 100 lat!!!!!!!!!1
        • roksana_psychologiczna Re: "Traugutt" ma już 60 lat 30.10.08, 19:50
          POzostał tylko niesmak, ale wiem,że absolwenci Syrokomli (trwała przez 30 lat)
          mają plan zorganizowania swojego zjazdu. Życzę powodzenia i też się zjawię.
          • Gość: m. Re: "Traugutt" ma już 60 lat IP: *.internet.radom.pl 31.10.08, 20:50
            jasne... bo najłatwiej jest nie brać udziału w przygotowaniach tylko krytykować...

Można by wiele powiedzieć ale zwyczajnie szkoda słów. Pozostaje tylko niesmak,
            że po tak pięknym święcie publiczność potrafi TYLKO krytykować nie doceniając
            naszej ciężkiej pracy.
            • Gość: Absolwent 1979 Do krytykantów! IP: *.45.udn.pl 02.11.08, 17:05
              Czemu to Wy wszyscy krytykanci nie zrobiliście nic aby nasza Szkoła obchodziła
              poprzednie jubileusze, chociażby 50-lecia?. Tak więc teraz schylić głowy i
              stulić twarze, bo nie macie moralnego prawa do krytyki. A co do tego jak było,
              to stara mądrość głosi, że błędów nie robią tylko ci, którzy nic nie robią.
              • jk19 Re: Do krytykantów! 02.11.08, 17:27
                Szkoda,że nie wydano monografii,bo za kwartał już nikt o jubileuszu nie będzie
                pamiętał. Może nie jest jeszcze za późno?
                • Gość: Absolwent 1979 Re: Do krytykantów! IP: *.45.udn.pl 03.11.08, 22:00
                  Domyślam się, że monografia w formie książkowej to zapewne duże koszta i to
                  chyba główny powód, że jej nie ma. Wydana została jednak skromna monografia na
                  płycie CD. Można tam znaleźć m.in. krótką historię, listy absolwentów czy
                  chociażby sporo zdjęć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka