czarna.pati 09.12.08, 16:47 W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł budowy linii tramwajowej.Żenada Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.radom.vectranet.pl 09.12.08, 17:20 Znasz się na komunikacji podobnie jak, rzekomo, dziennikarze, którzy rozmawiali na temat tego, że w Radomiu może być tramwaj? Jakie masz argumenty, którymi możesz podeprzeć swoje zażenowanie? Jestem ciekawy Twojej odpowiedzi. Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 09.12.08, 17:34 A no tym że gość chyba pomylił rozumy.Czy on zdaje sobie sprawę ile kosztuje wybudowanie linii tramwajowej w całym Radomiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex springelski Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 18:40 No właśnie, wiecie chociaż to? Bo wyśmiewacie a nawet nie wiecie ile to kosztuje, ile kasy można ściągnąć z unii, jak przygotować i modernizować teraz ulice tak aby w przyszłości nie zamykać sobie drogi na tramwaj. Nić nie wiecie rządzi-ciele z piaskownicy, nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 18:55 A ja nie wiem ile kosztuje wykopanie kanałów w miejsce ulic i wypełnienie ich wodą w celu uruchomienia komunikacji gondolowej. Ale może by tak zamówić ekspertyzę za parę baniek w tej sprawie? A może się opłaci? Może do tego port dla poduszkowców i stacja przesiadkowa na wyciąg krzesełkowy? Wszystko oczywiście za pieniądze ściągnięte z unii. A skoro jeszcze nie wiadomo ile to kosztuje, to nikt nie ma prawa się z tego wyśmiewać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochammazowsze Panie Radny do dzieła - może metro ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:22 Panie Radny - niech Pan nie patrzy na tych prześmiewców tylko lobbuje na rzecz metra !!! Ja jestem za - i zapora z elektrownią wodną z funduszy UE by się na mlecznej przydała.... NIECH PAN NIE DA ODEBRAĆ SOBIE KOMIKSOWYCH FANTAZJI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
l_echec Re: Panie Radny do dzieła - może metro ! 12.12.08, 12:56 A może wtórując wam moi szanowni prześmiewcy: zaorajmy Radom i posadźmy buraki oraz skupmy się na pluciu, bo buraków i śliny w tym mieście nie zabraknie. Nie zbuduje się nic, jeśli horyzont wyznaczy się korytem, płotem i szwagrem na posadzie. Za co tak nienawidzicie Kluzińskiego? Za marzenia, wizje, zapał? Wolicie cynicznych, małych, gnuśnych, niedouczonych złodziejaszków? Czy nie lepiej przykroić marzenia wysokiego lotu niż zaniedbać nawet tych szans, które się ma? Skąd tyle jadu i złości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Czarna Pati, PiS-owcu jeden! IP: 82.139.54.* 12.12.08, 23:40 Macie swego nieudacznika Kosztowniaka, który niszczy Radom więc próbujecie ośmieszać człowieka, który dla tego miasta chce coś jeszcze zrobić. Jak w piosence - zostać kiedyś mędrcem pewien głupi chciał, lecz mu na przeszkodzie brak rozumu stał. I od tej pory teraz ten gość, szczerze nie znosi mądrzejszych dość. Więc daruj sobie atak na Kluzińskiego a zajmij się swoim Kosztowniakiem. Bo jeżeli Radom pod jego rządami będzie się w dalszym ciągu staczał, Radomianie zapłacą PiS-owi za tę dywersję poczynioną miastu przez przede wszystkim Suskiego i PiS. Odnośnie GW to nasuwa się tylko jedna opinia: do największych problemów Radomia należy brak dziennikarzy. Ci którzy tu działają to udają żurnalistów. Zachwyty nad małostkową władzą, całkowity brak krytycyzmu, spolegliwość wobec władz, brak wiedzy merytorycznej. Oto obraz radomskiego światka dziennikarskiego. Niech więc dalej GW zachwyca się Kosztowniakiem, jego wielkimi inwestycjami za 1mln. zł. i zadłużaniem miasta na dziesiątki mln. A tak na marginesie - tramwaj będzie w 126 tys. Płocku. Dlatego śmiech przy tym temacie w 220 tys. Radomiu świadczy tylko o głupocie wszystkich śmiejących się. Niezależnie od zawodu i stanowisk śmiejących się. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:06 Jasne. Nic nie budować. Kupić więcej ziemi od p. Kupidury. I postawić tam stragany. Lotnisko też jest niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbj Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:16 może ja odpowiem - czy wiesz co to znaczy utrzymanie jednej linii tramwajowej ? - koszty serwisu - wybudowanie zajezdni - przeszkolenie kadr itp. skoro radny Kluziński jest taki postępowy to po co chce tramwaj jako symbol nowoczesności ???? buhahahahaha inwestorzy przyjadą do Radomia tramwajem ???? wybudujmy lepiej londowisko dla helikopterów bo teraz tak latają biznesmeni - wystarczy popatrzeć na sielankę ile tam dziennie helikopterów ląduje !!! a w Radomiu nie mają gdzie !!!! Panie radny kończ Pan – wstydu oszczędź !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.netblok.com 09.12.08, 21:02 > może ja odpowiem - czy wiesz co to znaczy utrzymanie jednej linii > tramwajowej ? Tak, koszty Wiesz ile kosztuje utrzymanie dróg ?? Eksploatacja autobusów ?? Ciągle rosnące ceny paliwa itp ?? a nawet handel emisjami CO2- bo to tylko kwestia czasu jak UE wyda odpowiednią dyrektywę > - koszty serwisu > - wybudowanie zajezdni > - przeszkolenie kadr > itp. > > skoro radny Kluziński jest taki postępowy to po co chce tramwaj jako symbol nowoczesności ???? buhahahahaha Jako ułatwienie dla mieszkańców bo samochodów będzie przybywać. > inwestorzy przyjadą do Radomia tramwajem ???? Nie, ale mogą się nim poruszać z jednego końca miasta na drugi szybciej niż samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.60.udn.pl 09.12.08, 21:15 To że obecnie powstały korki w Radomiu to nie wina przybywających samochód tylko speców od uspokajania ruchu. Myślę że używanie w danym momencie rosnącej ceny paliw jest lekko nietrafione. Osobną kwestią jest którędy miała by przebiegać trasa tego tramwaju i czy jest on potrzebny w Radomiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebooker Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:23 > Wiesz ile kosztuje utrzymanie dróg ?? Eksploatacja autobusów ?? Ciągle rosnące > ceny paliwa itp ?? a nawet handel emisjami CO2- bo to tylko kwestia czasu jak U > E > wyda odpowiednią dyrektywę A! To dróg już nie trzeba będzie utrzymywać jak tylko te linie tramwajowe zostaną zbudowane? No rewelacja! I na emisje CO2 z rur wydechowych będzie dyrektywa? No popatrz, a wszyscy do tej pory myśleli, że na emisje węglowych elektrowni, które miałyby zasilać te tramwaje. Ale Ty chyba wiesz lepiej, bo sobie e-booka przeczytałeś. To gratuluję. Skończ jeszcze podstawówkę, to może zrozumiesz co czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.netblok.com 09.12.08, 23:16 Kolejny spec ! Handel emisjami CO2 obejmuje również turbiny gazowe, przemysł chemiczny, papierniczy,szklarski, cementownie, huty, itp. Trwają prace w UE nad objęciem emisji od samolotów(po cichu w komisji mówi się o włączenie do rozliczania z CO2 samochodów)ale chyba mało na ten temat wiesz. Mało też wiesz że mimo 3 pasów ruchów w każdą stronę i tak będą tworzyły się korki przykład Warszawa, USA. Co do e booka bijesz to jak byś przeczytał to byś wiedział,że poszerzanie dróg nie rozwiązuje korków a dobre rozwiązanie transportu zbiorowego - uprzywilejowanie autobusów, tramwajów itp. W e- booku masz przykłady(Od Ameryk po Azję) jak rozwiązano pewne problemy ale Ty jesteś specem od wszystkiego bo wszystkie mózgi pozjadałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebooker Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:35 > Handel emisjami CO2 obejmuje również turbiny gazowe, przemysł chemiczny, > papierniczy,szklarski, cementownie, huty, itp. Uuu! Hamerykę odkryłeś... A policzyłeś o ile podrożeje prąd na te twoje tramwaje dzięki tej unijnej pomocy? Nie policzyłeś. To po co się wymądrzasz nie na temat? > Trwają prace w UE nad objęciem emisji od samolotów O rany! I jeszcze Sadków zagrożony! > po cichu w komisji mówi się o włączenie do rozliczania z CO2 > samochodów Po cichu się mówi, ale jakoś podsłuchałeś... Ciekawe! > ale chyba mało na ten temat wiesz. No. Na tyle mało, że nawet sobie nie uświadamiałem, że to właśnie CO2 w spalinach samochodowych jest najbardziej szkodliwy i martwi UE. Dobrze, że mnie oświeciłeś. > Mało też wiesz że mimo 3 pasów ruchów w każdą stronę i tak będą tworzyły się korki przykład Warszawa, USA. A po czym to poznałeś? Pisałem coś o korkach, czy może jesteś jasnowidzem i wiesz lepiej czego ja nie wiem niż ja sam i to bez potrzeby czytania ze zrozumieniem? > Co do e booka bijesz to jak byś przeczytał to byś wiedział,że poszerzanie dróg nie rozwiązuje korków a dobre rozwiązanie transportu zbiorowego - uprzywilejowanie autobusów, tramwajów itp. Nie musze czytać e-booka, że by wiedzieć, że jak się zamknie ulicę dla ruchu samochodów i wpuści tam tylko komunikację zbiorową, to korków raczej nie będzie. Wiem też, że samą komunikacją zbiorową całego miasta się nie obsłuży. > W e- booku masz przykłady(Od Ameryk po Azję) jak rozwiązano pewne problemy Ale o opłacalności budowy linii tramwajowych w Radomiu jakoś nic tam nie ma. A może przeoczyłem? > ale Ty jesteś specem od wszystkiego bo wszystkie mózgi pozjadałeś Gdybym żywił się takimi jak Twój, śmierć głodowa patrzyłaby mi w oczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yodka Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:40 Wow! Yoda strikes back! Myślałem, żeś zniknął na amen. Proszę, kolejny sukces Pisu. Zreaktywował Yodę! Może to forum jeszcze wróci do normalności? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:49 > Uuu! Hamerykę odkryłeś... A policzyłeś o ile podrożeje prąd na te > twoje tramwaje dzięki tej unijnej pomocy? Nie policzyłeś. To po co > się wymądrzasz nie na temat? Widać że nie masz pojęcia o energetyce zupełnie! Policzyłeś różnicę w zakupie ON a energii elektrycznej ? Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 09.12.08, 22:32 > Jako ułatwienie dla mieszkańców bo samochodów będzie przybywać. Zejdź na ziemię, to akurat zależy od wielu czynników, głównie demograficznych w danym kraju. Na ich liczbę może mieć wpływ nawet recesja... Przyszłość w tej dziedzinie to sprawnie zaprojektowane obwodnice miast, bezkolizyjne węzły komunikacyjne czy ot choćby sprawnie wysterowana sygnalizacja świetlna w mieście. > Nie, ale mogą się [inwestorzy] nim [tramwajem] poruszać z jednego końca miasta na drugi szybciej niż samochodem. Wszystko zależy od tego, jak pociągnięta zostanie nitka szynowa, bo te mogą przecież znaczyć miasto "wężykiem", na przykład. Ale czy nawet przy takiej samej trasie dojedzie się tramwajem szybciej? No chyba raczej nie... P.S. A "Narodówka" jak straszyła, tak straszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Re IP: *.netblok.com 09.12.08, 23:18 > Ale czy nawet przy takiej samej trasie dojedzie się tramwajem > szybciej? No chyba raczej nie... Przykład Poznania tzw.Pestka - nie jest szybciej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 00:23 Różnica jest taka, że w Poznaniu mieli na czym budować taką szybką linię, bo istniejąca infrastruktura i zabudowa miasta to była połowa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re2 10.12.08, 00:38 A dziś nawet w Rzeszowie (bez urazy dla miasta i jego mieszkańców) muszą likwidować linie tramwajowe, bo okazuje się, że nie znajdują one wystarczającego zapotrzebowania wśród podróżnych. Odpowiedz Link Zgłoś
thediamond Re: Re2 10.12.08, 01:02 l.i.l.a.b.a.j.ona napisała: > A dziś nawet w Rzeszowie (bez urazy dla miasta i jego mieszkańców) > muszą likwidować linie tramwajowe, bo okazuje się, że nie znajdują > one wystarczającego zapotrzebowania wśród podróżnych. Przepraszam bardzo Rzeszów nie posiada żadnej linii tramwajowej:) więc nie ma co tam likwidować takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Re2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 01:09 Odezwała się lilabaj, specjalistka od komunikacji publicznej, transportu szynowego i organizacji miast. To obok sojuszu Sojuszu (SLD czyli Ryba) z PISEM w Radomiu druga powalająca informacja. Tylko mały szczegół: Rzeszów nie ma i NIGDY nie miał tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 01:22 No to teraz czep się tego: pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Rzeszowie LOL Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Re 10.12.08, 02:34 Jesli bazowac na wikipedii i tym, ze kazdy moze tam co chce, to w Radomiu mamy tramwaje od 1896:) Tzn juz zmieniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 12:50 Lepiej wierzyć Wikipedii niż członkom Kocham Radom. Dlaczego? - W razie błędu będzie mniejsza szkodliwość dla środowiska. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor13 Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:05 www.mlyniec.gda.pl/~mach/MIASTA.htm To jest link do stronki o polskich tramwajach, obecnych jak i jeżdżących kiedyś. O Rzeszowie nie ma tu ani słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:47 Gość portalu: gregor13 napisał(a): > www.mlyniec.gda.pl/~mach/MIASTA.htm > To jest link do stronki o polskich tramwajach, obecnych jak i jeżdżących kiedyś > . > O Rzeszowie nie ma tu ani słowa... Za to całkiem sporo tu informacji o zlikwidowanych liniach tramwajowych (nie tylko tramwajów konnych;))w różnych innych miastach. Więc na co właściwie ma to być argument w tej "dyskusji"? Na niewiarygodność Wikipedii? A to pech! Większości z udzielających się tu "specjalistów" Wikipedia i w ogóle dostęp do internetu zastępują przecież wykształcenie i logikę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor13 Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:26 www.slavres.rzeszowiak.pl/mpk02.htm trochę historii o komunikacji miejskiej w Rzeszowie www.slavres.rzeszowiak.pl/mpk26.htm trochę o przyszłości komunikacji miejskiej w Rzeszowie Jest mowa o tramwaju, a właściwie o planach na przyszłość i to wszystko... W Wikipedii można sobie wypisywać różne bzdury, a czy ktoś w nie wierzy, czy nie to już jego sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 13:36 No widzisz, to "mój" pierwszy przypadek, że historycznych treści wikipedii nie mogę odnaleźć w innych źródłach, bo też tam już byłam na tych stronach, które podajesz. Sprawa nabiera rumieńców... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gregor13 Re: Re 10.12.08, 13:41 l.i.l.a.b.a.j.ona napisała: > No widzisz, to "mój" pierwszy przypadek, że historycznych treści > wikipedii nie mogę odnaleźć w innych źródłach, bo też tam już byłam > na tych stronach, które podajesz. > Sprawa nabiera rumieńców... :) I jeszcze szybka wizyta na stronie: inwestycje.rzeszow.pl/forum/viewtopic.php?p=41075#41075 i szybka odpowiedź na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 14:11 Wciąż się rumienię... :), bo wciąż zamierzam szukać dalej przyczyny zamieszczenia takiej informacji... LOL P.S. Jeśli uważasz, że tramwaje to jest aaaaaaabsolutnie palący a niosący multiekonomiczne zyski potencjalnym inwestorom problem do rozwiązania w mieście, to gratuluję poczucia humoru... LOL Nie mówię tramwajom NIE, ale może za jakieeeeeeśśśś... 50 lat, przy dobrych wiatrach politycznych, rzecz jasna. A jak wam tak tęskno do tych tramwajków, to przeprowadźcie się może do Poznania albo Warszawy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
axel-1033 Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 09.12.08, 18:04 >>>>co do linii tramwajowej : "ten sie śmieje kto się śmieje ostatni!!!!"a co do p.Kluzińskiego mam swoje osobiste zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pis-da Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 18:51 Ha ha ha, padam ze śmiechu! Gazeta WybiÓrcza autorytetem dla pisiorów! Doman może być dumny! A na poważnie, to u was pisiory już mnie nic nie zdziwi. Wy się po prostu minęliście z rozumem. Nie zrozumiećie najprostszych rzeczy, to ponad wasze możliwości. Czym Pan Bóg pokaral Radom że dał wam nim rządzić? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_sld czarna.pati 09.12.08, 19:35 czarna.pati napisała: > W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł > budowy linii tramwajowej.Żenada Jedyną żenadą jaką tu widzę jesteś Ty sam/a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosa Re: czarna.pati IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.08, 19:48 A ty kim jesteś szmatławcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: czarna.pati IP: *.netblok.com 09.12.08, 20:03 Zachęcam do przeczytania e-booka dr hab. Jacka Wesołowskiego "Miasto w ruchu. Przewodnik po dobrych praktykach w organizowaniu transportu miejskiego" Miasto Radom ma jak najbardziej szanse na tramwaje a unia bardzo chętnie daje pieniądze na inwestycje ekologiczne - tylko trzeba interesować się tym tematem-mieć fachowców od pozyskiwania funduszy itp. Ale jak to w Polsce 38 mln trenerów, specjalistów, profesorów, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebooker Re: czarna.pati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:13 > Ale jak to w Polsce 38 mln > trenerów, specjalistów, profesorów, etc. Nic dziwnego. Skoro można uważać się za specjalistę lepszego od dowolnego profesora po przeczytaniu jednego e-booka, to i na forum mamy takich od metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochammazowsze i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:25 jak będą ustalać coś ważnego - zawsze wygodniej powiedzieć mnie przy tym nie było, ja za to nie odpowiadam itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. IP: *.netblok.com 09.12.08, 20:45 > jak będą ustalać coś ważnego - zawsze wygodniej powiedzieć mnie przy > tym nie było, ja za to nie odpowiadam itp. Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw jego przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi. Co to by zmieniło jak by był ?? W statystykach głos by był na nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 09.12.08, 21:09 > Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw jego przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi. Co to by zmieniło jak by był ?? W statystykach głos by był na nie ?? Widzę, że ktoś chce osiągnąć mistrzostwo w kreowaniu rzeczywistości. Zasady w polityce od lat są niezmienne - albo ktoś traktuje ją poważnie, albo tylko stwarza takie pozory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POwer Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. IP: *.internet.radom.pl 09.12.08, 21:12 Nieprawda.Radna Kowalczyk jak wyszła to podatek od deszczu przeszedł.Radny Kluziński teraz jak będzie wpadka powie że on to przewidywał a jak się uda powie że nie był przeciw.A ponadto radni biorą po 2 tys zł za swoja pracę.Nieobecnośc na głosowaniu to nieobecność w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnapa Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. 09.12.08, 22:06 Jest róznica. Jak Kowalczykowa uciekła i wyłączyłą telefon to tak naprawdę jej głos decydował o wyniku głosowania. Tu było wiadomo, że PiSowcy będą za i SLD równiez, czyli większość więc o czym tu gadać. Poczekajmy i poznajmy prawdziwy powód nieobecności na głosowaniu oraz prawdziwą wypowiedź nt. tramwajuw, bo jak na razie to są jakieś durne insynuacje jednego głupiego sympatyka pis pod kilkunastoma nazwami. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 20:11 dolnapa napisał: > Poczekajmy i poznajmy prawdziwy powód nieobecności na głosowaniu oraz prawdziwą wypowiedź nt. tramwajuw, bo jak na razie to są jakieś durne insynuacje jednego głupiego sympatyka pis pod kilkunastoma nazwami. Końfereńćja prasiowa beńdźie? LOL :) Niemoźliwe! :) Odpowiedz Link Zgłoś
usjwo Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. 10.12.08, 03:22 > Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw jego > przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi. Naprawde?? Jezeli nie głosujesz to znaczy że pozostawiasz wybór innym i popierasz wynik wyborów, niezależnie czy jest na "tak" czy "nie". W tym wypadku wynik był na "tak" więc z czystym suminiem można powiedzieć że głosował na "tak". Usjwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy Re: czarna.pati IP: 82.139.37.* 09.12.08, 21:27 Gość portalu: kosa napisał(a): > A ty kim jesteś szmatławcu? A czto eto ten "szmatławiec "???bo ja nie znaju i nie jestem z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 10.12.08, 03:01 > W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł > budowy linii tramwajowej.Żenada Jak wiadomo dziennikarze, a zwlaszcza radomscy sa najbardziej uprawnieni do tego typu sadow. Dodam, ze pomysl dotyczacy filharmonii i uniwersytetu do niedawna tez byl wysmiewany. Przez tych samych dziennikarzy. A tu sie okazuje, ze utworzono ROK i na jej koncertach sa komplety widzow, a mozliwosci powolania szkoly humanistycznej sa i maja poklask nawet u poslow:P Jeszcze chwile temu sie smiano z ogrodu botanicznego Kluzinskiego, a tutaj nagle MPU proponuje takowy na Wosnikach w ramach Parku Mleczna. Ten juz smieszny nie jest. Co do tramwajow-to mam swoje zdanie na ten temat i nie uwazam w obecnej sytuacji i przy obecnej swiadomosci za celowa jego budowe. Jednak zapytam-miasto co roku wydaje prawie 100 mln na drogi, parkingi etc. Ile wydaje na infrastrukture transportu publicznego, ktorym przemieszcza sie okolo polowy mieszkancow tego miasta? Drugie 100 milionow? Czy chociaz Moze 30 milionow? Nie! Lacznie wydaje niecale 15 milionow i to nie w inwestycje, tylko w biezace utrzymanie, bo na inwestycje nie idzie nawet 1 milion. Przy obecnych doswiadczeniach miast europejskich mozna oczywiscie stwierdzic, ze tramwaj to docelowe rozwiazanie w transporcie miejskim miasta wielkosci Radomia, ale pytanie podstawowe-czy naprawde konieczne? Jesli nasze wladze widza potrzebe przeznaczenia pieniedzy na parking dla 20 samochodow, a nie widza na przystanek, z ktorego skorzysta dziennie 1000 pasazerow to o czym mamy rozmawiac? Pierwszorzedna potrzeba, to przekonac zarzadzajacych, ze jedna linia autobusowa raz na 15 minut to wieksza wymiana pasazerow niz w SPP na 100 miejscach parkingowych. Jesli to zrozumieja, to przestana mowic, ze tu nie moze byc przystanku, bo trzeba zrobic zatoczke dla 6 samochodow. Przede wszystkim radomskiej komunikacji jest potrzebny priorytet w ruchu. A o sieci elektrycznej (bez okreslenia konkretnej) mozna mowic po sporzadzeniu analizy kosztow elektryfikacji i utrzymania glownych ciagow transportowych. Z pewnoscia ktorykolwiek z dziennikarzy w tym miescie ma na ten temat pojecie. A teraz tak dla skomentowania odnosnie trolejbusow, na podstawie prostych obliczen z Gdyni, dla Radomia ofkors, tzn wysmiewajacych dziennikarzy i innych smiejacych sie: Weźmiemy pod uwagę zużycie prądu i koszty infrastruktury, przyrównując trolejbusy do kosztów eksploatacji autobusów miejskich zasilanych olejem napędowym. Najłatwiejszym do porównania jest poziom zużycia prądu w trolejbusie do zużycia paliwa w autobusie. Dla 12 metrowego, standardowego autobusu miejskiego można przyjąć 40l/100km. Hurtowa cena oleju napędowego to 3759 zł/m3 [1], co daje 3,76 / 1 litr. Samo paliwo za przejazd jednego kilometra będzie kosztować 1,5 zł. W ostatnim dziesięcioleciu występuje w cenach paliw płynnych tendencja wzrostow. Z powodu stopniowego wyczerpywania się złóż ropy naftowej nie można oczekiwać spadku cen. Z tych powodów główną zaletą autobusu pozostaje tylko jego elastyczność w dostosowywaniu do potrzeb przewozowych. Przejdźmy teraz do trolejbusów. Na bazie pomiarów z gdyńskiej podstacji Karwiny, średnie zużycie prądu dla trolejbusu to 2,6 kWh/km (skrajne wartości to 2,0-3,5 kWh/km dla gdyńskiej podstacji Grabówek, 2,33-3,5 kWh/km dla podstacji Dworzec). Na koszty prądu składają się: ogólna opłata za jednostkę energii, opłata abonamentowa oraz opłata za usługi dystrybucji. Ceny prądu oparte na taryfikatorze ENERGA S.A, z którego usług korzysta gdyńskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Trolejbusowej, wyglądają następująco: Szczyt poranny (7:00-13:00): 0,63 zł/wozokm Szczyt popołudniowy (lato: 19:00-22:00, zima: 16:00-21:00): 0,86 zł/wozokm Pozostałe pory dnia: 0,50 zł/wozokm Zakładając średnio 16-godzinny czas pracy trolejbusu (6:30-22:30), średnia stawka za wozokilometr będzie wynosiła 0,61 zł w lecie i 0,68 zł w zimie. Średnioroczna stawka będzie natomiast wynosiła 0,64 zł. Oszczędność w stosunku autobusu wynosi więc 0,86 zł na kilometrze, co oznacza 57,5% mniejsze koszty energii na korzyść trolejbusu. Problematycznym zagadnieniem w wypadku trolejbusów jest budowa odpowiedniej infrastruktury, umożliwiającej eksploatację. Wymagają one sieci trakcyjnej, podstacji zasilających oraz zajezdni. W wypadku autobusów konieczna jest jedynie budowa zajezdni wraz ze stacją paliw. Zgodnie z ostatnimi przetargami obejmującym budowę sieci trakcyjnej w Lublinie i Gdyni koszt budowy kilometra dwukierunkowej sieci trakcyjnej to około 1 mln zł. Przechodząc do kwestii zasilania - przy zastosowaniu zdecentralizowanego układu zasilania z jednozespołowymi podstacjami o mocy 1 MW każda koszt budowy jednej podstacji wynosi około 1,5 mln zł. Za roczny przebieg trolejbusu można przyjąć w uśrednieniu 75.000 km (założenie –przebieg dzienny 250 km, eksploatacja 300 dni w roku – 80% sprawność). Środki, jakie oszczędza się na paliwie w stosunku do autobusu to przy ustalonych wcześniej założeniach to 75.000*0,86=64.500 zł. Przy 18 letnim okresie eksploatacji jest to 1 mln 161 53 tysiące złotych. O ile koszt zakupu trolejbusu jest o 30% większy od autobusu, to jego okres eksploatacji jest o tyle samo dłuższy. Wiąże się to z wyższą trwałością elementów napędu trolejbusów oraz brakiem lub mniejszym zużyciem autobusowych elementów (m. in. mniejsze zużycie hamulców poprzez zastosowanie hamowania elektrodynamicznego, brak skrzyni biegów, brak potrzeby wymiany olejów silnikowych). Okres eksploatacji infrastruktury to 25 lat dla sieci trakcyjnej i 35 lat dla podstacji zasilających, dlatego też w tym czasie oszczędności z tytułu mniejszych cen energii pokryją koszty budowy sieci trakcyjnej i zajezdni. O ile sieć po 25-30 latach ulega zużyciu, to słupy trakcyjne mogą być użytkowane 2 razy dłużej. Również podstacja nie wymaga wyburzenia po 35 latach, można dokonać jej remontu – dlatego też przy dłuższym okresie wykorzystania infrastruktury koszty są mniejsze. Przy założeniu dofinansowania unijnego na budowę sieci trakcyjnej i zajezdni na poziomie 75% można śmiało przyjąć, iż oszczędności z tytułu mniejszych cen energii pokryją koszty budowy sieci trakcyjnej i zajezdni w maksimum 5 lat od rozpoczęcia eksploatacji. Na potrzeby wyliczeń załóżmy istnienie sieci trolejbusowej w wariancie zaproponowanym (radomskim), gdzie sieć liczy 36 km, funkcjonuje 8 podstacji zasilających i 11 linii. Obsługuje je 76 trolejbusów z 5/20-minutową częstotliwością dla różnych linii. Rezerwę stanowi 8 trolejbusów. Przewidziano pojazdy o długości 12 metrów o podobnych możliwościach przewozowych i eksploatacyjnych. Na 1 kilometr dwustronnej sieci przypada aż 2,14 trolejbusu. 36 kilometrów sieci (przy zastosowaniu 2 rozwiązań – z mocowaniem sieci na słupach zlokalizowanych na pasach rozdzielczych oraz na słupach po zewnętrznych stronach jezdni) to 36 mln zł, 8 podstacji zasilających to 12 mln zł – sumując daje to 48 mln zł. 18 lat to 72% czasu użytkowania sieci i 51% czasu użytkowania podstacji, stąd koszty, jakie powinny się zwrócić przez okres eksploatacji pierwszej serii trolejbusów to 32,04 mln zł. Przy założeniu dofinansowania unijnego na poziomie 75% kosztów całości inwestycji, wysiłek finansowy gminy wyniesie 12 mln, a koszty jakie powinny się zwrócić przez okres eksploatacji pierwszej serii trolejbusów to 8,01 mln zł. Wyliczona uprzednio oszczędność w zużyciu energii przez trolejbus w pełnym okresie eksploatacji to 1,16 mln zł. Dla 76 trolejbusów będzie to 88,16 mln zł (4,89 mln zł rocznie). Uzyskane w ten sposób środki pozwalają na pokrycie kosztów budowy infrastruktury oraz utrzymania sieci, a także dają wyraźną oszczędność w kosztach eksploatacyjnych (przy założeniu dofinansowania z UE po 4 latach zwracają się całkowicie koszty inwestycyjne /po 1,5 roku koszty przy rozłożeniu dla pierwszej partii/, bez dofinansowania UE całkowita amortyzacja sieci to 10 lat, a w Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene CD 10.12.08, 03:03 Koszt budowy zajezdni został pominięty-jedynym kosztem w tym wypadku byłoby osieciowanie zajezdni Żakowice-koszt ogólny-5 mln zł, co praktycznie nie zmienia kosztów ogólnych. Obliczenie oparte na kosztach budowy nowej zajezdni trolejbusowej na Leszczynkach w Gdyni (2006/7). Koszt budowy zajezdni z pełnym zapleczem techniczno-administracyjnym wyniósł tam ok. 22 mln zł. Koszt taboru zostaje pominięty z przyczyn rynkowych-pozyskanie taboru powinno należeć do przewoźnika, który powinien zostać wyłoniony w przetargu/przetargach (możliwe wyłonienie 2 przewoźników) na 18 letnia obsługę linii, a koszt taboru winien wliczyć w stawkę wozokilometra. Ze względu na mniejsze koszty energii oraz eksploatacji komunikacja trolejbusowa jest dobrym środkiem transportu do obsługi stabilnych potoków pasażerskich. Odpowiednią rentowność uzyskuje się przy średniej min. 15 minutowej częstotliwości, zakładam w tym przypadku średnią częstotliwość na poziomie ok. 12 minut (średnio 8 w szczycie, 10- 12 w międzyszczycie i 15 poza). W miarę ze wzrostem ilości pojazdów przypadających na długość sieci, wzrasta opłacalność funkcjonowania całego systemu. Walory eksploatacyjne trolejbusów są szczególnie przydatne w centrach miast (z uwagi na brak emisji spalin i cichobieżność). Budowa sieci trolejbusowej pociąga jednak za sobą znaczne koszty utworzenia odpowiedniej infrastruktury, dlatego na gwałt potrzebna jest w Radomiu długookresowa analiza kosztów!!! 1-cena oleju napędowego na 7.12.2007, Grupa Lotos PS. Yoda zaraz pewnie powie, ze przeciez autobusy bardziej niszcza nawierzchnie ulic i te 100 milionow na drogi, to w przewazajacej czesci i tak jest spozytkowane przez transport publiczny:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sucre Re: CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 07:20 Dla Jakuba Kluzińskiego: Tramwaj W pełnym biegu wsiadam już się nie zagapię Zakasuję wszystkich Nigdy mnie nie złapią Jadę sama tym tramwajem Będę na pętli tuż przed podążaniem Gdy zostajesz w tyle Prawda w oczy kole Lecz na pełnym gazie Nie ma cię co boleć Jadę... Jakby się nie spieszyć I na szczęście liczyć O krok mnie wyprzedza Zwykły motorniczy Jadę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochający inaczej Re: CD IP: *.31.radom.pilicka.pl 10.12.08, 07:29 O? Odezwał się wiceprezydent w gabinecie cieni Kluzińskiego: "Cena za wiceprezydenture od infrastruktury rowerowej dla Pitagora, wiceprezydenture od zwezenia drog dla Redoxygena oraz wiceprezydenture od cenzury i propagandy dla Isoxazolidine - no i oczywiscie ober-prezydentury dla mnie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:53 Póki co to diesel można kupic nawet 3,12 w detalu (na dzień dzisiejszy), a ceny prądu maja drastycznie wzrosnąc. Więc nie ściemniaj towarzyszu re... czy jak mu tam... Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: CD 12.12.08, 14:34 Gość portalu: gosc napisał(a): > Póki co to diesel można kupic nawet 3,12 w detalu (na dzień > dzisiejszy), a ceny prądu maja drastycznie wzrosnąc. Więc nie > ściemniaj towarzyszu re... czy jak mu tam... Taka cena jest tylko chwilowym skutkiem kryzysu, bo podobno taki teraz jest ;) Redox przedstawił jedynie aspekt ekonomiczny inwestycji. Jak widać opłaca się sieć trolejbusów. Ja osobiście zdecydowanie wolałbym tramwaje. Komfort jazdy jest zdecydowanie wyższy. Mniej zakrętów, brak durnych zatoczek, tory zawsze równiejsze od ulic, mniej miejsca pod torowisko, mniejsze opory toczenia dają jeszcze większe oszczędności. Poza tym kierowcy mają respekt do tramwaju a do autobusu... Przechodząc do spraw przewagi transportu elektrycznego nad spalinowym należy jeszcze wymienić: - brak zanieczyszczenia miasta hałasem - brak zanieczyszczenia miasta spalinami - centralizacja zasilania daje większe możliwości kontroli wytwarzania danego typu energii - możliwość zwiększenia uniezależnienia kraju od importowanej ropy na rzecz energii z polskich elektrowni zasilanych naszym węglem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: 93.105.144.* 10.12.08, 15:17 Przechodząc do kwestii zasilania - przy > zastosowaniu > zdecentralizowanego układu zasilania z jednozespołowymi podstacjami o mocy 1 MW > każda koszt budowy jednej podstacji wynosi około 1,5 mln zł Mówa o podstacjach 6, czy 12 pulsowych? Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 12.12.08, 14:36 Gość portalu: KY napisał: > Mówa o podstacjach 6, czy 12 pulsowych? A czym się one różnią? Co to w ogóle jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chore miasto Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.184.udn.pl 10.12.08, 08:38 Bo w tym chorym mieście każdy Kto chodź pomyśli o czymś żeby coś dla niego bądź jego mieszkańców zrobić JEST WYŚMIEWANY przez począwszy mieszkańców a skończywszy na mediach i władzach.... żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:17 Dobre, coś zrobić - coś czyli co? Tramwaj! za takie pomysły jako radomianin serdecznie dziekuję! Niech remontują ulice i polepszają tabor MPK a tramwajami moge pojeźdźić w Wawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trampek Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.184.udn.pl 10.12.08, 15:25 wow... to jedź sobie do Wawy pojeździć lepszymi drogami. Po co remontowac w Radomiu! Ot myślenie radomskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.60.udn.pl 10.12.08, 17:01 Kto mówi żeby nie remontować? Nie można tylko remontować w sposób obecny. Teraz prawie każdy remont kończy się zwiększeniem korków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonton Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internet.radom.pl 10.12.08, 20:20 Tramwaya to i ja nie kce. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re i do p.Karasia 10.12.08, 22:25 Bo żenada, żeby zamiast wysunąć wniosek o np. niezwłoczny zakup automatów do sprzedaży biletów w autobusach i obniżenie cen za bilety MPK, mniej ważnymi rzeczami się zajmować! A taki światły chce być radny i postępowy... LOL Elementarna logika się kłania!! No chyba, że taki wniosek padł... Padł? Panie Karaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Re i do p.Karasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 06:22 Padł to autorytet Kluzińskiego. Zresztą na dobrą sprawę nigdy go chyba nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 15:18 Zależy co masz na myśli pisząc o autorytecie. On znalazł pewnie swoich odbiorców... Tylko czemu ostatnio częściej niż zwykle pluje we własne gniazdo na własne życzenie, co z pewnością nadszarpuje zaufanie opinii publicznej? Idzie w ślady ekipy rządzącej? Normalni ludzie mają powyżej uszu takich niespodzianek... Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 11.12.08, 22:57 Sympatyku.pis, jestem w szoku! Od kiedy to Gazeta Wyborcza stala sie dla Ciebie autorytetem? No ale jak widac dookola, nie takie rzeczy sa mozliwe. Skoro np. p. Kryze mogl byc ministerm w rzadzie PISu, a p. Lepper wicepremierem, to chyba juz niewiele rzeczy moze zdziwic, zwlaszcza wsrod sympatykow tej partii :) Ale do rzeczy. Uwielbiam te Twoje manipulacje. Niby byles na sesji, a albo nie uslyszales, albo dobrze nie zrozumiales - zreszta wszystko jedno (zainteresowanym polecam obejrzenie zapisu sesji, choc to mocne wrazenia!, albo protokolu sesji - ktory jednak pojawi sie dopiero za jakis czas). Nie zglaszalem bowiem pomyslu tworzenia w Radomiu tramwajow. Ale skoro ten temat okazal sie dla Ciebie az tak interesujacy, ze az zalozyles ten watek specjalnie dla mnie i musisz wypowiadac sie w nim pod roznymi pseudonimami, a takze jak widze dla kilku Twoich kolegow, postaram sie zabrac glos w tej sprawie w najblizszym czasie, o czym poinformuje stosownie. A tymczasem pozdrawiam serdecznie wszystkich sympatykow tramwajow! :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 01:35 " Niby byles na sesji, a albo nie uslyszales, albo dobrze nie zrozumiales - zreszta wszystko jedno (zainteresowanym polecam obejrzenie zapisu sesji, choc to mocne wrazenia!, albo protokolu sesji - ktory jednak pojawi sie dopiero za jakis czas)." Ale tu chodzi o kuluary... czyli niekoniecznie o samą sesję... Nie mam nic fizycznie wspólnego z czarna.pati. :) P.S. Gdzie się podział wątek o liście radnego Karasia do GW Radom? Nie było tam żadnych bezeceństw, o ile sobie dobrze przypominam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re: LIST... 12.12.08, 01:48 O jest! :) W archiwum zwanym "szukaj" :). Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: LIST... 12.12.08, 07:19 Panie radny mimo wszystko mamy wiele wspólnego.Od jakiegoś czasu zarzucają panu jakieś pochodzenie i pan się tym nie przejmuje pomimo twierdzenia że jest to kłamstwo.Ja równie nie przejmuję się porównaniem mnie do sympatyka.pis choć w istocie nim nie jestem.Jest jeszcze jedno co nas łączy.Pan jest dumny z tego porównania i ja również i żaden kneble mnie nie uciszy. PS.Napisałam to co było i z czego każdy się śmiał.Chciałabym żeby był zapis w TV.Każdy mógłby ocenić wybuch salw śmiechu niemalże każdego radnego. Odpowiedz Link Zgłoś