Dodaj do ulubionych

G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińskiego

09.12.08, 16:47
W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł
budowy linii tramwajowej.Żenada
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.radom.vectranet.pl 09.12.08, 17:20
      Znasz się na komunikacji podobnie jak, rzekomo, dziennikarze, którzy rozmawiali
      na temat tego, że w Radomiu może być tramwaj? Jakie masz argumenty, którymi
      możesz podeprzeć swoje zażenowanie? Jestem ciekawy Twojej odpowiedzi. Czekam
      • czarna.pati Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 09.12.08, 17:34
        A no tym że gość chyba pomylił rozumy.Czy on zdaje sobie sprawę ile kosztuje
        wybudowanie linii tramwajowej w całym Radomiu?
        • Gość: alex springelski Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 18:40
          No właśnie, wiecie chociaż to? Bo wyśmiewacie a nawet nie wiecie ile to
          kosztuje, ile kasy można ściągnąć z unii, jak przygotować i modernizować teraz
          ulice tak aby w przyszłości nie zamykać sobie drogi na tramwaj. Nić nie wiecie
          rządzi-ciele z piaskownicy, nic.
          • Gość: wyborca Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 18:55
            A ja nie wiem ile kosztuje wykopanie kanałów w miejsce ulic i
            wypełnienie ich wodą w celu uruchomienia komunikacji gondolowej. Ale
            może by tak zamówić ekspertyzę za parę baniek w tej sprawie? A może
            się opłaci? Może do tego port dla poduszkowców i stacja przesiadkowa
            na wyciąg krzesełkowy? Wszystko oczywiście za pieniądze ściągnięte z
            unii. A skoro jeszcze nie wiadomo ile to kosztuje, to nikt nie ma
            prawa się z tego wyśmiewać!
            • Gość: kochammazowsze Panie Radny do dzieła - może metro ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:22
              Panie Radny - niech Pan nie patrzy na tych prześmiewców tylko
              lobbuje na rzecz metra !!!

Ja jestem za - i zapora z elektrownią wodną z funduszy UE by się na
              mlecznej przydała....

NIECH PAN NIE DA ODEBRAĆ SOBIE KOMIKSOWYCH FANTAZJI !!!

• l_echec Re: Panie Radny do dzieła - może metro ! 12.12.08, 12:56
                A może wtórując wam moi szanowni prześmiewcy: zaorajmy Radom i
                posadźmy buraki oraz skupmy się na pluciu, bo buraków i śliny w tym
                mieście nie zabraknie. Nie zbuduje się nic, jeśli horyzont wyznaczy
                się korytem, płotem i szwagrem na posadzie. Za co tak nienawidzicie
                Kluzińskiego? Za marzenia, wizje, zapał? Wolicie cynicznych, małych,
                gnuśnych, niedouczonych złodziejaszków? Czy nie lepiej przykroić
                marzenia wysokiego lotu niż zaniedbać nawet tych szans, które się ma?
                Skąd tyle jadu i złości?
          • Gość: WR Czarna Pati, PiS-owcu jeden! IP: 82.139.54.* 12.12.08, 23:40
            Macie swego nieudacznika Kosztowniaka, który niszczy Radom więc
            próbujecie ośmieszać człowieka, który dla tego miasta chce coś
            jeszcze zrobić. Jak w piosence - zostać kiedyś mędrcem pewien głupi
            chciał, lecz mu na przeszkodzie brak rozumu stał. I od tej pory
            teraz ten gość, szczerze nie znosi mądrzejszych dość. Więc daruj
            sobie atak na Kluzińskiego a zajmij się swoim Kosztowniakiem. Bo
            jeżeli Radom pod jego rządami będzie się w dalszym ciągu staczał,
            Radomianie zapłacą PiS-owi za tę dywersję poczynioną miastu przez
            przede wszystkim Suskiego i PiS.
            Odnośnie GW to nasuwa się tylko jedna opinia: do największych
            problemów Radomia należy brak dziennikarzy. Ci którzy tu działają to
            udają żurnalistów. Zachwyty nad małostkową władzą, całkowity brak
            krytycyzmu, spolegliwość wobec władz, brak wiedzy merytorycznej. Oto
            obraz radomskiego światka dziennikarskiego. Niech więc dalej GW
            zachwyca się Kosztowniakiem, jego wielkimi inwestycjami za 1mln. zł.
            i zadłużaniem miasta na dziesiątki mln.
            A tak na marginesie - tramwaj będzie w 126 tys. Płocku. Dlatego
            śmiech przy tym temacie w 220 tys. Radomiu świadczy tylko o głupocie
            wszystkich śmiejących się. Niezależnie od zawodu i stanowisk
            śmiejących się. Gratuluję!
        • Gość: Ja Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:06
          Jasne. Nic nie budować. Kupić więcej ziemi od p. Kupidury. I postawić tam stragany. Lotnisko też jest niepotrzebne.
      • Gość: tbj Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:16
        może ja odpowiem - czy wiesz co to znaczy utrzymanie jednej linii
        tramwajowej ?

- koszty serwisu
        - wybudowanie zajezdni
        - przeszkolenie kadr
        itp.

skoro radny Kluziński jest taki postępowy to po co chce tramwaj jako
        symbol nowoczesności ???? buhahahahaha

inwestorzy przyjadą do Radomia tramwajem ????

wybudujmy lepiej londowisko dla helikopterów bo teraz tak latają
        biznesmeni - wystarczy popatrzeć na sielankę ile tam dziennie
        helikopterów ląduje !!! a w Radomiu nie mają gdzie !!!!

Panie radny kończ Pan – wstydu oszczędź !!!
        • Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.netblok.com 09.12.08, 21:02

> może ja odpowiem - czy wiesz co to znaczy utrzymanie jednej linii
          > tramwajowej ?
          Tak, koszty
          Wiesz ile kosztuje utrzymanie dróg ?? Eksploatacja autobusów ?? Ciągle rosnące
          ceny paliwa itp ?? a nawet handel emisjami CO2- bo to tylko kwestia czasu jak UE
          wyda odpowiednią dyrektywę
          > - koszty serwisu
          > - wybudowanie zajezdni
          > - przeszkolenie kadr
          > itp.
          >
          > skoro radny Kluziński jest taki postępowy to po co chce tramwaj jako symbol
          nowoczesności ???? buhahahahaha
          Jako ułatwienie dla mieszkańców bo samochodów będzie przybywać.
          > inwestorzy przyjadą do Radomia tramwajem ????
          Nie, ale mogą się nim poruszać z jednego końca miasta na drugi szybciej niż
          samochodem.
          • Gość: xxx Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.60.udn.pl 09.12.08, 21:15
            To że obecnie powstały korki w Radomiu to nie wina przybywających samochód tylko
            speców od uspokajania ruchu. Myślę że używanie w danym momencie rosnącej ceny
            paliw jest lekko nietrafione.
            Osobną kwestią jest którędy miała by przebiegać trasa tego tramwaju i czy jest
            on potrzebny w Radomiu
          • Gość: ebooker Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:23
            > Wiesz ile kosztuje utrzymanie dróg ?? Eksploatacja autobusów ??
            Ciągle rosnące
            > ceny paliwa itp ?? a nawet handel emisjami CO2- bo to tylko
            kwestia czasu jak U
            > E
            > wyda odpowiednią dyrektywę

A! To dróg już nie trzeba będzie utrzymywać jak tylko te linie
            tramwajowe zostaną zbudowane? No rewelacja! I na emisje CO2 z rur
            wydechowych będzie dyrektywa? No popatrz, a wszyscy do tej pory
            myśleli, że na emisje węglowych elektrowni, które miałyby zasilać te
            tramwaje. Ale Ty chyba wiesz lepiej, bo sobie e-booka przeczytałeś.
            To gratuluję. Skończ jeszcze podstawówkę, to może zrozumiesz co
            czytasz.
            • Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.netblok.com 09.12.08, 23:16
              Kolejny spec !
              Handel emisjami CO2 obejmuje również turbiny gazowe, przemysł chemiczny,
              papierniczy,szklarski, cementownie, huty, itp. Trwają prace w UE nad objęciem
              emisji od samolotów(po cichu w komisji mówi się o włączenie do rozliczania z CO2
              samochodów)ale chyba mało na ten temat wiesz.
              Mało też wiesz że mimo 3 pasów ruchów w każdą stronę i tak będą tworzyły się
              korki przykład Warszawa, USA.
              Co do e booka bijesz to jak byś przeczytał to byś wiedział,że poszerzanie dróg
              nie rozwiązuje korków a dobre rozwiązanie transportu zbiorowego -
              uprzywilejowanie autobusów, tramwajów itp.
              W e- booku masz przykłady(Od Ameryk po Azję) jak rozwiązano pewne problemy ale
              Ty jesteś specem od wszystkiego bo wszystkie mózgi pozjadałeś
              • Gość: ebooker Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:35
                > Handel emisjami CO2 obejmuje również turbiny gazowe, przemysł
                chemiczny,
                > papierniczy,szklarski, cementownie, huty, itp.

Uuu! Hamerykę odkryłeś... A policzyłeś o ile podrożeje prąd na te
                twoje tramwaje dzięki tej unijnej pomocy? Nie policzyłeś. To po co
                się wymądrzasz nie na temat?

> Trwają prace w UE nad objęciem emisji od samolotów

O rany! I jeszcze Sadków zagrożony!

> po cichu w komisji mówi się o włączenie do rozliczania z CO2
                > samochodów

Po cichu się mówi, ale jakoś podsłuchałeś... Ciekawe!

> ale chyba mało na ten temat wiesz.

No. Na tyle mało, że nawet sobie nie uświadamiałem, że to właśnie
                CO2 w spalinach samochodowych jest najbardziej szkodliwy i martwi
                UE. Dobrze, że mnie oświeciłeś.

> Mało też wiesz że mimo 3 pasów ruchów w każdą stronę i tak będą
                tworzyły się korki przykład Warszawa, USA.

A po czym to poznałeś? Pisałem coś o korkach, czy może jesteś
                jasnowidzem i wiesz lepiej czego ja nie wiem niż ja sam i to bez
                potrzeby czytania ze zrozumieniem?

> Co do e booka bijesz to jak byś przeczytał to byś wiedział,że
                poszerzanie dróg nie rozwiązuje korków a dobre rozwiązanie
                transportu zbiorowego - uprzywilejowanie autobusów, tramwajów itp.

Nie musze czytać e-booka, że by wiedzieć, że jak się zamknie ulicę
                dla ruchu samochodów i wpuści tam tylko komunikację zbiorową, to
                korków raczej nie będzie. Wiem też, że samą komunikacją zbiorową
                całego miasta się nie obsłuży.

> W e- booku masz przykłady(Od Ameryk po Azję) jak rozwiązano pewne
                problemy

Ale o opłacalności budowy linii tramwajowych w Radomiu jakoś nic tam
                nie ma. A może przeoczyłem?

> ale Ty jesteś specem od wszystkiego bo wszystkie mózgi pozjadałeś

Gdybym żywił się takimi jak Twój, śmierć głodowa patrzyłaby mi w
                oczy:)
                • Gość: Yodka Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:40
                  Wow! Yoda strikes back! Myślałem, żeś zniknął na amen. Proszę,
                  kolejny sukces Pisu. Zreaktywował Yodę! Może to forum jeszcze wróci
                  do normalności? ;)
                • Gość: ;) Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:49

> Uuu! Hamerykę odkryłeś... A policzyłeś o ile podrożeje prąd na te
                  > twoje tramwaje dzięki tej unijnej pomocy? Nie policzyłeś. To po co
                  > się wymądrzasz nie na temat?
                  Widać że nie masz pojęcia o energetyce zupełnie!
                  Policzyłeś różnicę w zakupie ON a energii elektrycznej ?
          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 09.12.08, 22:32
            > Jako ułatwienie dla mieszkańców bo samochodów będzie przybywać.

Zejdź na ziemię, to akurat zależy od wielu czynników, głównie
            demograficznych w danym kraju. Na ich liczbę może mieć wpływ nawet
            recesja...
            Przyszłość w tej dziedzinie to sprawnie zaprojektowane obwodnice
            miast, bezkolizyjne węzły komunikacyjne czy ot choćby sprawnie
            wysterowana sygnalizacja świetlna w mieście.

> Nie, ale mogą się [inwestorzy] nim [tramwajem] poruszać z jednego
            końca miasta na drugi szybciej niż samochodem.

Wszystko zależy od tego, jak pociągnięta zostanie nitka szynowa, bo
            te mogą przecież znaczyć miasto "wężykiem", na przykład.
            Ale czy nawet przy takiej samej trasie dojedzie się tramwajem
            szybciej? No chyba raczej nie...

P.S. A "Narodówka" jak straszyła, tak straszy...

• Gość: ;) Re: Re IP: *.netblok.com 09.12.08, 23:18
              > Ale czy nawet przy takiej samej trasie dojedzie się tramwajem
              > szybciej? No chyba raczej nie...
              Przykład Poznania tzw.Pestka - nie jest szybciej ???
              • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 00:23
                Różnica jest taka, że w Poznaniu mieli na czym budować taką szybką
                linię, bo istniejąca infrastruktura i zabudowa miasta to była połowa
                sukcesu.

• l.i.l.a.b.a.j.ona Re2 10.12.08, 00:38
                A dziś nawet w Rzeszowie (bez urazy dla miasta i jego mieszkańców)
                muszą likwidować linie tramwajowe, bo okazuje się, że nie znajdują
                one wystarczającego zapotrzebowania wśród podróżnych.
                • thediamond Re: Re2 10.12.08, 01:02
                  l.i.l.a.b.a.j.ona napisała:

> A dziś nawet w Rzeszowie (bez urazy dla miasta i jego mieszkańców)
                  > muszą likwidować linie tramwajowe, bo okazuje się, że nie znajdują
                  > one wystarczającego zapotrzebowania wśród podróżnych.

Przepraszam bardzo Rzeszów nie posiada żadnej linii tramwajowej:) więc nie ma co
                  tam likwidować takiego
                • Gość: hehehe Re: Re2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 01:09
                  Odezwała się lilabaj, specjalistka od komunikacji publicznej,
                  transportu szynowego i organizacji miast. To obok sojuszu Sojuszu
                  (SLD czyli Ryba) z PISEM w Radomiu druga powalająca informacja.
                  Tylko mały szczegół: Rzeszów nie ma i NIGDY nie miał tramwajów.
                  • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 01:22
                    No to teraz czep się tego:

pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Rzeszowie
                    LOL
                    • redoxygene Re: Re 10.12.08, 02:34
                      Jesli bazowac na wikipedii i tym, ze kazdy moze tam co chce, to w Radomiu mamy
                      tramwaje od 1896:) Tzn juz zmieniam:)
                      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 12:50
                        Lepiej wierzyć Wikipedii niż członkom Kocham Radom. Dlaczego?
                        - W razie błędu będzie mniejsza szkodliwość dla środowiska.
                        LOL
                        • Gość: gregor13 Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:05
                          www.mlyniec.gda.pl/~mach/MIASTA.htm
                          To jest link do stronki o polskich tramwajach, obecnych jak i jeżdżących kiedyś.
                          O Rzeszowie nie ma tu ani słowa...
                          • Gość: Yoda Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:47
                            Gość portalu: gregor13 napisał(a):

> www.mlyniec.gda.pl/~mach/MIASTA.htm
                            > To jest link do stronki o polskich tramwajach, obecnych jak i
                            jeżdżących kiedyś
                            > .
                            > O Rzeszowie nie ma tu ani słowa...

Za to całkiem sporo tu informacji o zlikwidowanych liniach
                            tramwajowych (nie tylko tramwajów konnych;))w różnych innych
                            miastach. Więc na co właściwie ma to być argument w tej "dyskusji"?
                            Na niewiarygodność Wikipedii? A to pech! Większości z udzielających
                            się tu "specjalistów" Wikipedia i w ogóle dostęp do internetu
                            zastępują przecież wykształcenie i logikę:)
                    • Gość: gregor13 Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:26
                      www.slavres.rzeszowiak.pl/mpk02.htm
                      trochę historii o komunikacji miejskiej w Rzeszowie

www.slavres.rzeszowiak.pl/mpk26.htm
                      trochę o przyszłości komunikacji miejskiej w Rzeszowie

Jest mowa o tramwaju, a właściwie o planach na przyszłość i to wszystko... W
                      Wikipedii można sobie wypisywać różne bzdury, a czy ktoś w nie wierzy, czy nie
                      to już jego sprawa...
                      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 13:36
                        No widzisz, to "mój" pierwszy przypadek, że historycznych treści
                        wikipedii nie mogę odnaleźć w innych źródłach, bo też tam już byłam
                        na tych stronach, które podajesz.
                        Sprawa nabiera rumieńców... :)
                        • gregor13 Re: Re 10.12.08, 13:41
                          l.i.l.a.b.a.j.ona napisała:

> No widzisz, to "mój" pierwszy przypadek, że historycznych treści
                          > wikipedii nie mogę odnaleźć w innych źródłach, bo też tam już byłam
                          > na tych stronach, które podajesz.
                          > Sprawa nabiera rumieńców... :)

I jeszcze szybka wizyta na stronie:
                          inwestycje.rzeszow.pl/forum/viewtopic.php?p=41075#41075
                          i szybka odpowiedź na moje pytanie.
                          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 14:11
                            Wciąż się rumienię... :), bo wciąż zamierzam szukać dalej przyczyny
                            zamieszczenia takiej informacji... LOL

P.S. Jeśli uważasz, że tramwaje to jest aaaaaaabsolutnie palący
                            a niosący multiekonomiczne zyski potencjalnym inwestorom problem do
                            rozwiązania w mieście, to gratuluję poczucia humoru... LOL
                            Nie mówię tramwajom NIE, ale może za jakieeeeeeśśśś... 50 lat, przy
                            dobrych wiatrach politycznych, rzecz jasna.

A jak wam tak tęskno do tych tramwajków, to przeprowadźcie się może
                            do Poznania albo Warszawy, co?
    • axel-1033 Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 09.12.08, 18:04
      >>>>co do linii tramwajowej : "ten sie śmieje kto się śmieje ostatni!!!!"a co do
      p.Kluzińskiego mam swoje osobiste zdanie.
    • Gość: Pis-da Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 18:51
      Ha ha ha, padam ze śmiechu! Gazeta WybiÓrcza autorytetem dla pisiorów! Doman może być dumny! A na poważnie, to u was pisiory już mnie nic nie zdziwi. Wy się po prostu minęliście z rozumem. Nie zrozumiećie najprostszych rzeczy, to ponad wasze możliwości. Czym Pan Bóg pokaral Radom że dał wam nim rządzić?
    • sympatyk_sld czarna.pati 09.12.08, 19:35
      czarna.pati napisała:

> W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł
      > budowy linii tramwajowej.Żenada

Jedyną żenadą jaką tu widzę jesteś Ty sam/a.
      • Gość: kosa Re: czarna.pati IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.08, 19:48
        A ty kim jesteś szmatławcu?
        • Gość: ;) Re: czarna.pati IP: *.netblok.com 09.12.08, 20:03
          Zachęcam do przeczytania e-booka dr hab. Jacka Wesołowskiego "Miasto w ruchu.
          Przewodnik po dobrych praktykach w organizowaniu transportu miejskiego"
          Miasto Radom ma jak najbardziej szanse na tramwaje a unia bardzo chętnie daje
          pieniądze na inwestycje ekologiczne - tylko trzeba interesować się tym
          tematem-mieć fachowców od pozyskiwania funduszy itp. Ale jak to w Polsce 38 mln
          trenerów, specjalistów, profesorów, etc.
          • Gość: ebooker Re: czarna.pati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:13
            > Ale jak to w Polsce 38 mln
            > trenerów, specjalistów, profesorów, etc.

Nic dziwnego. Skoro można uważać się za specjalistę lepszego od
            dowolnego profesora po przeczytaniu jednego e-booka, to i na forum
            mamy takich od metra.
            • Gość: kochammazowsze i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:25
              jak będą ustalać coś ważnego - zawsze wygodniej powiedzieć mnie przy
              tym nie było, ja za to nie odpowiadam itp.
              • Gość: ;) Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. IP: *.netblok.com 09.12.08, 20:45
                > jak będą ustalać coś ważnego - zawsze wygodniej powiedzieć mnie przy
                > tym nie było, ja za to nie odpowiadam itp.
                Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw jego
                przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi.
                Co to by zmieniło jak by był ?? W statystykach głos by był na nie ??
                • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 09.12.08, 21:09
                  > Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw
                  jego przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi. Co to
                  by zmieniło jak by był ?? W statystykach głos by był na nie ??

Widzę, że ktoś chce osiągnąć mistrzostwo w kreowaniu rzeczywistości.
                  Zasady w polityce od lat są niezmienne - albo ktoś traktuje ją
                  poważnie, albo tylko stwarza takie pozory...
                • Gość: POwer Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. IP: *.internet.radom.pl 09.12.08, 21:12
                  Nieprawda.Radna Kowalczyk jak wyszła to podatek od deszczu
                  przeszedł.Radny Kluziński teraz jak będzie wpadka powie że on to
                  przewidywał a jak się uda powie że nie był przeciw.A ponadto radni
                  biorą po 2 tys zł za swoja pracę.Nieobecnośc na głosowaniu to
                  nieobecność w pracy.
                  • dolnapa Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. 09.12.08, 22:06
                    Jest róznica. Jak Kowalczykowa uciekła i wyłączyłą telefon to tak naprawdę jej głos decydował o wyniku głosowania. Tu było wiadomo, że PiSowcy będą za i SLD równiez, czyli większość więc o czym tu gadać.
                    Poczekajmy i poznajmy prawdziwy powód nieobecności na głosowaniu oraz prawdziwą wypowiedź nt. tramwajuw, bo jak na razie to są jakieś durne insynuacje jednego głupiego sympatyka pis pod kilkunastoma nazwami.
                    • dolnapa Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. 09.12.08, 22:07
                      ów
                    • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 10.12.08, 20:11
                      dolnapa napisał:

> Poczekajmy i poznajmy prawdziwy powód nieobecności na głosowaniu
                      oraz prawdziwą wypowiedź nt. tramwajuw, bo jak na razie to są jakieś
                      durne insynuacje jednego głupiego sympatyka pis pod kilkunastoma
                      nazwami.

Końfereńćja prasiowa beńdźie? LOL :) Niemoźliwe! :)
                • usjwo Re: i tak radny Kluziński wyjdzie z głosowania .. 10.12.08, 03:22
                  > Wychodząc z głosowania nad budżetem automatycznie jest się przeciw
                  jego
                  > przyjęciu to chyba oczywiste jest dla normalnych ludzi.

Naprawde?? Jezeli nie głosujesz to znaczy że pozostawiasz wybór
                  innym i popierasz wynik wyborów, niezależnie czy jest na "tak"
                  czy "nie". W tym wypadku wynik był na "tak" więc z czystym suminiem
                  można powiedzieć że głosował na "tak".

Usjwo
        • Gość: lewy Re: czarna.pati IP: 82.139.37.* 09.12.08, 21:27
          Gość portalu: kosa napisał(a):

> A ty kim jesteś szmatławcu?

A czto eto ten "szmatławiec "???bo ja nie znaju i nie jestem z tego kraju.
    • redoxygene Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 10.12.08, 03:01
      > W kuluarach wśród dziennikarzy nawet zawsze życzliwe mu media wyśmiały pomysł
      > budowy linii tramwajowej.Żenada

Jak wiadomo dziennikarze, a zwlaszcza radomscy sa najbardziej uprawnieni do tego
      typu sadow. Dodam, ze pomysl dotyczacy filharmonii i uniwersytetu do niedawna
      tez byl wysmiewany. Przez tych samych dziennikarzy. A tu sie okazuje, ze
      utworzono ROK i na jej koncertach sa komplety widzow, a mozliwosci powolania
      szkoly humanistycznej sa i maja poklask nawet u poslow:P
      Jeszcze chwile temu sie smiano z ogrodu botanicznego Kluzinskiego, a tutaj nagle
      MPU proponuje takowy na Wosnikach w ramach Parku Mleczna. Ten juz smieszny nie jest.
      Co do tramwajow-to mam swoje zdanie na ten temat i nie uwazam w obecnej sytuacji
      i przy obecnej swiadomosci za celowa jego budowe. Jednak zapytam-miasto co roku
      wydaje prawie 100 mln na drogi, parkingi etc. Ile wydaje na infrastrukture
      transportu publicznego, ktorym przemieszcza sie okolo polowy mieszkancow tego
      miasta? Drugie 100 milionow? Czy chociaz Moze 30 milionow? Nie! Lacznie wydaje
      niecale 15 milionow i to nie w inwestycje, tylko w biezace utrzymanie, bo na
      inwestycje nie idzie nawet 1 milion.
      Przy obecnych doswiadczeniach miast europejskich mozna oczywiscie stwierdzic, ze
      tramwaj to docelowe rozwiazanie w transporcie miejskim miasta wielkosci Radomia,
      ale pytanie podstawowe-czy naprawde konieczne? Jesli nasze wladze widza potrzebe
      przeznaczenia pieniedzy na parking dla 20 samochodow, a nie widza na przystanek,
      z ktorego skorzysta dziennie 1000 pasazerow to o czym mamy rozmawiac?
      Pierwszorzedna potrzeba, to przekonac zarzadzajacych, ze jedna linia autobusowa
      raz na 15 minut to wieksza wymiana pasazerow niz w SPP na 100 miejscach
      parkingowych. Jesli to zrozumieja, to przestana mowic, ze tu nie moze byc
      przystanku, bo trzeba zrobic zatoczke dla 6 samochodow.
      Przede wszystkim radomskiej komunikacji jest potrzebny priorytet w ruchu. A o
      sieci elektrycznej (bez okreslenia konkretnej) mozna mowic po sporzadzeniu
      analizy kosztow elektryfikacji i utrzymania glownych ciagow transportowych. Z
      pewnoscia ktorykolwiek z dziennikarzy w tym miescie ma na ten temat pojecie.

A teraz tak dla skomentowania odnosnie trolejbusow, na podstawie prostych
      obliczen z Gdyni, dla Radomia ofkors, tzn wysmiewajacych dziennikarzy i innych
      smiejacych sie:

Weźmiemy pod uwagę zużycie prądu i koszty infrastruktury, przyrównując
      trolejbusy do kosztów eksploatacji autobusów miejskich zasilanych olejem
      napędowym. Najłatwiejszym do porównania jest poziom zużycia prądu w trolejbusie
      do zużycia paliwa w autobusie. Dla 12 metrowego, standardowego autobusu
      miejskiego można
      przyjąć 40l/100km. Hurtowa cena oleju napędowego to 3759 zł/m3 [1], co daje 3,76
      / 1 litr. Samo paliwo za przejazd jednego kilometra będzie kosztować 1,5 zł. W
      ostatnim dziesięcioleciu występuje w cenach paliw płynnych tendencja wzrostow. Z
      powodu stopniowego wyczerpywania się złóż ropy naftowej nie można oczekiwać
      spadku cen. Z tych powodów główną zaletą autobusu pozostaje tylko jego
      elastyczność w dostosowywaniu do potrzeb przewozowych. Przejdźmy teraz do
      trolejbusów. Na bazie pomiarów z gdyńskiej podstacji Karwiny, średnie zużycie
      prądu dla trolejbusu to 2,6 kWh/km (skrajne wartości to 2,0-3,5 kWh/km dla
      gdyńskiej podstacji Grabówek, 2,33-3,5 kWh/km dla podstacji Dworzec). Na koszty
      prądu składają się: ogólna opłata za jednostkę energii, opłata abonamentowa oraz
      opłata za usługi dystrybucji. Ceny prądu oparte na taryfikatorze ENERGA S.A, z
      którego usług korzysta gdyńskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Trolejbusowej,
      wyglądają następująco:
      Szczyt poranny (7:00-13:00): 0,63 zł/wozokm
      Szczyt popołudniowy (lato: 19:00-22:00, zima: 16:00-21:00): 0,86 zł/wozokm
      Pozostałe pory dnia: 0,50 zł/wozokm
      Zakładając średnio 16-godzinny czas pracy trolejbusu (6:30-22:30), średnia
      stawka za wozokilometr będzie wynosiła 0,61 zł w lecie i 0,68 zł w zimie.
      Średnioroczna stawka
      będzie natomiast wynosiła 0,64 zł. Oszczędność w stosunku autobusu wynosi więc
      0,86 zł na kilometrze, co oznacza 57,5% mniejsze koszty energii na korzyść
      trolejbusu. Problematycznym zagadnieniem w wypadku trolejbusów jest budowa
      odpowiedniej infrastruktury, umożliwiającej eksploatację. Wymagają one sieci
      trakcyjnej, podstacji
      zasilających oraz zajezdni. W wypadku autobusów konieczna jest jedynie budowa
      zajezdni wraz ze stacją paliw. Zgodnie z ostatnimi przetargami obejmującym
      budowę sieci trakcyjnej w Lublinie i Gdyni koszt budowy kilometra dwukierunkowej
      sieci trakcyjnej to około 1 mln zł. Przechodząc do kwestii zasilania - przy
      zastosowaniu
      zdecentralizowanego układu zasilania z jednozespołowymi podstacjami o mocy 1 MW
      każda koszt budowy jednej podstacji wynosi około 1,5 mln zł. Za roczny przebieg
      trolejbusu można przyjąć w uśrednieniu 75.000 km (założenie –przebieg dzienny
      250 km, eksploatacja 300 dni w roku – 80% sprawność). Środki, jakie oszczędza
      się na paliwie w stosunku do autobusu to przy ustalonych wcześniej założeniach
      to 75.000*0,86=64.500 zł. Przy 18 letnim okresie eksploatacji jest to 1 mln 161
      53 tysiące złotych. O ile koszt zakupu trolejbusu jest o 30% większy od
      autobusu, to jego okres eksploatacji jest o tyle samo dłuższy. Wiąże się to z
      wyższą trwałością elementów napędu trolejbusów oraz brakiem lub mniejszym
      zużyciem autobusowych
      elementów (m. in. mniejsze zużycie hamulców poprzez zastosowanie hamowania
      elektrodynamicznego, brak skrzyni biegów, brak potrzeby wymiany olejów silnikowych).
      Okres eksploatacji infrastruktury to 25 lat dla sieci trakcyjnej i 35 lat dla
      podstacji zasilających, dlatego też w tym czasie oszczędności z tytułu
      mniejszych cen energii pokryją koszty budowy sieci trakcyjnej i zajezdni. O ile
      sieć po 25-30 latach ulega
      zużyciu, to słupy trakcyjne mogą być użytkowane 2 razy dłużej. Również podstacja
      nie wymaga wyburzenia po 35 latach, można dokonać jej remontu – dlatego też przy
      dłuższym okresie wykorzystania infrastruktury koszty są mniejsze. Przy założeniu
      dofinansowania unijnego na budowę sieci trakcyjnej i zajezdni na
      poziomie 75% można śmiało przyjąć, iż oszczędności z tytułu mniejszych cen
      energii pokryją koszty budowy sieci trakcyjnej i zajezdni w maksimum 5 lat od
      rozpoczęcia eksploatacji.
      Na potrzeby wyliczeń załóżmy istnienie sieci trolejbusowej w wariancie
      zaproponowanym (radomskim), gdzie sieć liczy 36 km, funkcjonuje 8 podstacji
      zasilających i 11 linii. Obsługuje je 76 trolejbusów z 5/20-minutową
      częstotliwością dla różnych linii. Rezerwę stanowi 8 trolejbusów. Przewidziano
      pojazdy o długości 12
      metrów o podobnych możliwościach przewozowych i eksploatacyjnych. Na 1 kilometr
      dwustronnej sieci przypada aż 2,14 trolejbusu. 36 kilometrów sieci (przy
      zastosowaniu 2 rozwiązań – z mocowaniem sieci na słupach zlokalizowanych na
      pasach rozdzielczych
      oraz na słupach po zewnętrznych stronach jezdni) to 36 mln zł, 8 podstacji
      zasilających to 12 mln zł – sumując daje to 48 mln zł. 18 lat to 72% czasu
      użytkowania sieci i 51% czasu użytkowania podstacji, stąd koszty, jakie powinny
      się zwrócić przez okres
      eksploatacji pierwszej serii trolejbusów to 32,04 mln zł.
      Przy założeniu dofinansowania unijnego na poziomie 75% kosztów całości
      inwestycji, wysiłek finansowy gminy wyniesie 12 mln, a koszty jakie powinny się
      zwrócić przez okres eksploatacji pierwszej serii trolejbusów to 8,01 mln zł.
      Wyliczona uprzednio oszczędność w zużyciu energii przez trolejbus w pełnym
      okresie eksploatacji to 1,16 mln zł. Dla 76 trolejbusów będzie to 88,16 mln zł
      (4,89 mln zł
      rocznie). Uzyskane w ten sposób środki pozwalają na pokrycie kosztów budowy
      infrastruktury oraz utrzymania sieci, a także dają wyraźną oszczędność w
      kosztach eksploatacyjnych (przy założeniu dofinansowania z UE po 4 latach
      zwracają się
      całkowicie koszty inwestycyjne /po 1,5 roku koszty przy rozłożeniu dla pierwszej
      partii/, bez dofinansowania UE całkowita amortyzacja sieci to 10 lat, a w
      • redoxygene CD 10.12.08, 03:03
        Koszt budowy zajezdni został pominięty-jedynym kosztem w tym wypadku byłoby
        osieciowanie zajezdni Żakowice-koszt ogólny-5 mln zł, co praktycznie nie zmienia
        kosztów ogólnych. Obliczenie oparte na kosztach budowy nowej zajezdni trolejbusowej
        na Leszczynkach w Gdyni (2006/7). Koszt budowy zajezdni z pełnym zapleczem
        techniczno-administracyjnym wyniósł tam ok. 22 mln zł.

Koszt taboru zostaje pominięty z przyczyn rynkowych-pozyskanie taboru powinno
        należeć do przewoźnika, który powinien zostać wyłoniony w przetargu/przetargach
        (możliwe wyłonienie 2 przewoźników) na 18 letnia obsługę linii, a koszt taboru
        winien
        wliczyć w stawkę wozokilometra.

Ze względu na mniejsze koszty energii oraz eksploatacji komunikacja trolejbusowa
        jest
        dobrym środkiem transportu do obsługi stabilnych potoków pasażerskich. Odpowiednią
        rentowność uzyskuje się przy średniej min. 15 minutowej częstotliwości, zakładam w
        tym przypadku średnią częstotliwość na poziomie ok. 12 minut (średnio 8 w
        szczycie, 10-
        12 w międzyszczycie i 15 poza). W miarę ze wzrostem ilości pojazdów przypadających
        na długość sieci, wzrasta opłacalność funkcjonowania całego systemu. Walory
        eksploatacyjne trolejbusów są szczególnie przydatne w centrach miast (z uwagi na
        brak
        emisji spalin i cichobieżność). Budowa sieci trolejbusowej pociąga jednak za sobą
        znaczne koszty utworzenia odpowiedniej infrastruktury, dlatego na gwałt
        potrzebna jest
        w Radomiu długookresowa analiza kosztów!!!

1-cena oleju napędowego na 7.12.2007, Grupa Lotos

PS. Yoda zaraz pewnie powie, ze przeciez autobusy bardziej niszcza nawierzchnie
        ulic i te 100 milionow na drogi, to w przewazajacej czesci i tak jest
        spozytkowane przez transport publiczny:P

• Gość: Sucre Re: CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 07:20
          Dla Jakuba Kluzińskiego:

Tramwaj

W pełnym biegu wsiadam już się nie zagapię
          Zakasuję wszystkich
          Nigdy mnie nie złapią
          Jadę sama tym tramwajem
          Będę na pętli tuż przed
          podążaniem
          Gdy zostajesz w tyle
          Prawda w oczy kole
          Lecz na pełnym gazie
          Nie ma cię co boleć
          Jadę...
          Jakby się nie spieszyć
          I na szczęście liczyć
          O krok mnie wyprzedza
          Zwykły motorniczy
          Jadę...

• Gość: kochający inaczej Re: CD IP: *.31.radom.pilicka.pl 10.12.08, 07:29
          O? Odezwał się wiceprezydent w gabinecie cieni Kluzińskiego:

"Cena za wiceprezydenture od infrastruktury
          rowerowej dla Pitagora, wiceprezydenture od zwezenia drog dla
          Redoxygena oraz wiceprezydenture od cenzury i propagandy dla
          Isoxazolidine - no i oczywiscie ober-prezydentury dla mnie!"
        • Gość: gosc Re: CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:53
          Póki co to diesel można kupic nawet 3,12 w detalu (na dzień
          dzisiejszy), a ceny prądu maja drastycznie wzrosnąc. Więc nie
          ściemniaj towarzyszu re... czy jak mu tam...
          • teta1985 Re: CD 12.12.08, 14:34
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> Póki co to diesel można kupic nawet 3,12 w detalu (na dzień
            > dzisiejszy), a ceny prądu maja drastycznie wzrosnąc. Więc nie
            > ściemniaj towarzyszu re... czy jak mu tam...

Taka cena jest tylko chwilowym skutkiem kryzysu, bo podobno taki
            teraz jest ;)
            Redox przedstawił jedynie aspekt ekonomiczny inwestycji. Jak widać
            opłaca się sieć trolejbusów. Ja osobiście zdecydowanie wolałbym
            tramwaje. Komfort jazdy jest zdecydowanie wyższy. Mniej zakrętów,
            brak durnych zatoczek, tory zawsze równiejsze od ulic, mniej miejsca
            pod torowisko, mniejsze opory toczenia dają jeszcze większe
            oszczędności. Poza tym kierowcy mają respekt do tramwaju a do
            autobusu...
            Przechodząc do spraw przewagi transportu elektrycznego nad
            spalinowym należy jeszcze wymienić:
            - brak zanieczyszczenia miasta hałasem
            - brak zanieczyszczenia miasta spalinami
            - centralizacja zasilania daje większe możliwości kontroli
            wytwarzania danego typu energii
            - możliwość zwiększenia uniezależnienia kraju od importowanej ropy
            na rzecz energii z polskich elektrowni zasilanych naszym węglem
      • Gość: KY Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: 93.105.144.* 10.12.08, 15:17
        Przechodząc do kwestii zasilania - przy
        > zastosowaniu
        > zdecentralizowanego układu zasilania z jednozespołowymi podstacjami o mocy 1 MW
        > każda koszt budowy jednej podstacji wynosi około 1,5 mln zł

Mówa o podstacjach 6, czy 12 pulsowych?
        • teta1985 Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 12.12.08, 14:36
          Gość portalu: KY napisał:

> Mówa o podstacjach 6, czy 12 pulsowych?

A czym się one różnią? Co to w ogóle jest?
    • Gość: Chore miasto Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.184.udn.pl 10.12.08, 08:38
      Bo w tym chorym mieście każdy Kto chodź pomyśli o czymś żeby coś dla niego bądź
      jego mieszkańców zrobić JEST WYŚMIEWANY przez począwszy mieszkańców a
      skończywszy na mediach i władzach.... żal.
      • Gość: Radomianin Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:17
        Dobre, coś zrobić - coś czyli co? Tramwaj! za takie pomysły jako
        radomianin serdecznie dziekuję! Niech remontują ulice i polepszają
        tabor MPK a tramwajami moge pojeźdźić w Wawie!
        • Gość: Trampek Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.184.udn.pl 10.12.08, 15:25
          wow... to jedź sobie do Wawy pojeździć lepszymi drogami. Po co remontowac w
          Radomiu!
          Ot myślenie radomskie...
          • Gość: xxx Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.60.udn.pl 10.12.08, 17:01
            Kto mówi żeby nie remontować? Nie można tylko remontować w sposób obecny. Teraz
            prawie każdy remont kończy się zwiększeniem korków.
            • Gość: sonton Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs IP: *.internet.radom.pl 10.12.08, 20:20
              Tramwaya to i ja nie kce.
    • l.i.l.a.b.a.j.ona Re i do p.Karasia 10.12.08, 22:25
      Bo żenada, żeby zamiast wysunąć wniosek o np. niezwłoczny zakup
      automatów do sprzedaży biletów w autobusach i obniżenie cen za
      bilety MPK, mniej ważnymi rzeczami się zajmować!
      A taki światły chce być radny i postępowy... LOL
      Elementarna logika się kłania!!

No chyba, że taki wniosek padł... Padł? Panie Karaś?
      • Gość: Gość Re: Re i do p.Karasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 06:22
        Padł to autorytet Kluzińskiego. Zresztą na dobrą sprawę nigdy go
        chyba nie było!
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 15:18
          Zależy co masz na myśli pisząc o autorytecie. On znalazł pewnie
          swoich odbiorców... Tylko czemu ostatnio częściej niż zwykle pluje
          we własne gniazdo na własne życzenie, co z pewnością nadszarpuje
          zaufanie opinii publicznej? Idzie w ślady ekipy rządzącej? Normalni
          ludzie mają powyżej uszu takich niespodzianek...
    • jdk Re: G.Wyborcza wyśmiała pomysł tramwajowy Kluzińs 11.12.08, 22:57
      Sympatyku.pis, jestem w szoku! Od kiedy to Gazeta Wyborcza stala sie
      dla Ciebie autorytetem? No ale jak widac dookola, nie takie rzeczy
      sa mozliwe. Skoro np. p. Kryze mogl byc ministerm w rzadzie PISu, a
      p. Lepper wicepremierem, to chyba juz niewiele rzeczy moze zdziwic,
      zwlaszcza wsrod sympatykow tej partii :)

Ale do rzeczy. Uwielbiam te Twoje manipulacje. Niby byles na sesji,
      a albo nie uslyszales, albo dobrze nie zrozumiales - zreszta
      wszystko jedno (zainteresowanym polecam obejrzenie zapisu sesji,
      choc to mocne wrazenia!, albo protokolu sesji - ktory jednak pojawi
      sie dopiero za jakis czas).

Nie zglaszalem bowiem pomyslu tworzenia w Radomiu tramwajow.

Ale skoro ten temat okazal sie dla Ciebie az tak interesujacy, ze az
      zalozyles ten watek specjalnie dla mnie i musisz wypowiadac sie w
      nim pod roznymi pseudonimami, a takze jak widze dla kilku Twoich
      kolegow, postaram sie zabrac glos w tej sprawie w najblizszym
      czasie, o czym poinformuje stosownie.

A tymczasem pozdrawiam serdecznie wszystkich sympatykow tramwajow! :)
      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 01:35
        " Niby byles na sesji, a albo nie uslyszales, albo dobrze nie
        zrozumiales - zreszta wszystko jedno (zainteresowanym polecam
        obejrzenie zapisu sesji, choc to mocne wrazenia!, albo protokolu
        sesji - ktory jednak pojawi sie dopiero za jakis czas)."

Ale tu chodzi o kuluary... czyli niekoniecznie o samą sesję...

Nie mam nic fizycznie wspólnego z czarna.pati. :)

P.S. Gdzie się podział wątek o liście radnego Karasia do GW Radom?
        Nie było tam żadnych bezeceństw, o ile sobie dobrze przypominam! :)
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re: LIST... 12.12.08, 01:48
          O jest! :) W archiwum zwanym "szukaj" :).
          • czarna.pati Re: LIST... 12.12.08, 07:19
            Panie radny mimo wszystko mamy wiele wspólnego.Od jakiegoś czasu zarzucają panu
            jakieś pochodzenie i pan się tym nie przejmuje pomimo twierdzenia że jest to
            kłamstwo.Ja równie nie przejmuję się porównaniem mnie do sympatyka.pis choć w
            istocie nim nie jestem.Jest jeszcze jedno co nas łączy.Pan jest dumny z tego
            porównania i ja również i żaden kneble mnie nie uciszy.
            PS.Napisałam to co było i z czego każdy się śmiał.Chciałabym żeby był zapis w
            TV.Każdy mógłby ocenić wybuch salw śmiechu niemalże każdego radnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka