kasiunia1705 27.01.09, 19:06 jak kolegium naucz. jest pod patronatem uniwersytetu... UMCS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.infoplus.com.pl 27.01.09, 19:45 Zachłanność PR jest wręcz niesmaczna. Jakie to swojskie -robić sobie dobrze kosztem innych.Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 19:57 Bardzo dobry pomysl-mysle ze wszyscy rodowici radomianie powinni byc za przylaczeniem kolegiow do politechniki a pozniej przeksztalcenie w uniwersytet! Prosze zobaczyc na sasiednie Kielce tam juz maja Uniwersytet a my! U nas duzo sie mowi a malo robi ! ja jestem za tym pomyslem! zwiekszy sie prestiz Radomia jak bedzie Uniwersytet! Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucek Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.klc.vectranet.pl 27.01.09, 20:08 Tyle, że nawet w Kielcach nie zrobili tego na bazie politechniki, tylko akademii. A gdy rektor PŚ-ki chciał im zrobić uniwerek techniczny (bo już od dłuższego czasu PŚ-ka spełnia wymagania), to studenci w referendum powiedzieli gdzie mają taki uniwerek. Polibuda, nawet najgorsza, coś jeszcze znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asolwentPR Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 20:27 Wydaję mi się, że nie wszyscy studenci Politechniki chcą jej przekształcenia w uniwersytet technologiczno-humanistyczny. Mam na myśli studentów kierunków technicznych. Nazwa politechnika ma w Polsce już pewne tradycje. Należałoby się zastanowić dlaczego PW czy np. SGH nie zmieniają się w uniwersytety, a przecież mogłyby już w tej chwili. Idealne rozwiązanie, moim zdaniem, to takie, gdzie Politechnika zachowuje swój status, a z kilku jej humanistycznych wydziałów oraz kolegiów tworzony jest uniwersytet przymiotnikowy, a docelowo pełny. Ale to niestety odległa perspektywa. Tworzenie czegoś na kształt UHPJK czy jak Kielczanie na wyrost mówią UJK, które powstało z WSP, potem Akademii Świętokrzyskiej, w przypadku Politechniki Radomskiej, nie wiem czy jest sensowne. Przydałaby się debata publiczna na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentPR Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 20:36 Co do przyłączenia kolegiów do PR to nie może to się odbywać za plecami zainteresowanych (czyli KN i NKJO), bo skutek będzie taki, że sztuczne wchłonięcie obu szkół do PR nastąpi, ale bez części kadry, która teraz przyjeżdża z UMCS i UW. A wtedy cała operacja w ogóle będzie pozbawiona sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxette Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 23:01 Uniwersytet w Kielach powstawał etapami przez dziesiątki lat a teraz już mają złożone wnioski o kolejne prawa do doktoryzowania i jeszcze prawdopodobnie przed nowym rokiem akademickim uniwersytet stanie się pełnym. W Radomiu chcą chyba iść na skróty, tylko co taki uniwersytet będzie miał za renomę i ile zdobędzie praw do doktoryzowania przez najbliższe 10 lat? Proponuję raczej przyciągnąć do miasta więcej wydziałów z UMCS a może i z UW niż bujać w obłokach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mss57 Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 21:49 Może jednak Rektor pomyślałby o podniesieniu prestiżu Politechniki, która kiedyś miała renomę a teraz łapówkarską aferę za aferą. Robienie uniwersytetu na bazie politechniki to taki sam dobry pomysł jak wydziału sztuki na bazie jednego kiepskiego liceum. Wróćmy to DOBREJ POLITECHNIKI!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemoth Politechniki droga do uniwersytetu IP: 93.105.146.* 27.01.09, 22:01 Pomysł sensowny. To faktycznie najkrótsza i najtańsza droga do utworzenia uniwersytetu. Oby tylko politechniczne naukowce nie zniszczyły dorobku i dobrego poziomu obu placówek. Pomysł naszej pani posłanki na politechniczno - humanistyczną zawodówkę odchodzi tym samym w zapomnienie... Szkoda...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 27.01.09, 23:27 Najlepiej przyłączyć radomskie uczelnie prywatne do Politechniki, czyli konkurencję o tyle egzotyczną,że pracują lub pracowali tam rektorzy i prorektorzy, dziekani i prodziekani a także inni pracownicy Politechniki za zgodą rektora. Stad między innymi ostatnie miejsce w rankingu politechnik(koszalinska przedostania wyprzedza PR aż o 12 miejsc). Wydział MTiW jest w czwartej kategorii (najsłabszej)i jedyny w kraju bez prawa doktoryzowania w zakresie technologii chemicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 23:30 Dla mnie to jest beznadziejny pomysł. Ludzie kończący KN oraz NKJO w tym momencie reprezentują jakiś poziom swoją osobą, natomiast jeżeli ww szkoły zostaną wciągnięte pod skrzydła PR to na wejściu dostaną status studenta PR a co za tym idzie nic po tym kierunku nie będą miały (każdy wie jaki jest poziom na PR). P.S. Zachłanność ludzka nie zna granic!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 00:36 Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: anonim IP: 83.18.74.* 29.01.09, 11:54 a skad TY możesz wiedzieć jaki jest pozion na PR ? studjujesz tam ? jesli nie to skąd mozesz o tym wiedziec ? i skąd maja o tym inni wiedzieć ????? !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.37.udn.pl 28.01.09, 01:46 Dwie strony medalu: 1. Strona Rektora: Jak najszybciej, byle jak, byle do celu, po trupach, głosząc sukcesy...zupełnie jak rząd (ten czy poprzedni bez różnicy). 2. Sens? Ja go nie widzę. Jestem całym sercem za tym, żeby Radom miał własną/własne uczelnie wyższe, ale nie można tego załatwiać w taki sposób. Jeśli ww jednostki miałby z jakiś powodów (finansowych) przestać istnieć to można to rozważyć, ale jako, że nikt z nich takiej sprawy nie podnosił, to pewnie nie o to chodzi. Politechnika powinna pozbyć się ekonomii itp. nauki ścisłe należą do Politechniki, nauki społeczne czy humanistyczne do "akademii" może kiedyś uniwersytetu. Taki pomysł powinien być realizowany, poprzez odłączenie za rok/dwa kierunków/wydziałów/katedr niezwiązanych z "politechniką" jako taką. Utowrzenie oddzielnej szkoły wyższej i wtedy można ewentualnie roważyć włączenie kolegiów. Za ok. 10 lat taki "twór" mógłby jeśli wszystko byłoby sprawnie prowadzone starać się powoli o miano uniwersytetu. To dumnie brzmi...skończyłem malarsto na Politechnice...czekam na antropologiie...sic! Władzy Pan Rektor nie odda...Władzy nad czym? Chyba nad niczym bo poziom niestety z roku na rok jest niski, brak własnej kadry, brak konkretnej stretegii, czas płynie nikt nie podnosi krzyku, siedzmy sobie...nic się nie dzieje...tu wstawimy okna, tam odmalujemy i duma nas rozpiera. Politechnika powinna mieć kontrolę dwa razy do roku na wszystkich wydziałach i kierunkach. Biedni studenci nie mają "własnych" profesorów, bo wszyscy siedzą poza Radomiem. Ja rozumiem, że to norma, ale ilu własnych na poziomie ludzi ma Politechnika? Do tego należy przyjrzęć się temu za jaką wiedzę studenci dostają zaliczenia. Bo jakoś łatwo im to idzie, a potem gorzej z przełozeniem tego na coś konkretnego po studiach. Biedni studenci nie mają "własnych" profesorów, bo wszyscy siedzą poza Radomiem. Ja rozumiem, że to norma, ale ilu własnych na poziomie ludzi ma Politechnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 08:42 To jest zamach na ksę. A co z majatkiem? Budynki, place, wyposażenie, pomoce naukowe, biblioteki. Politechnika to ,,firma" nie to co uniwersytet. Luft powinien sie skupić na podniesieniu poziomu tego co jest, bo w miarę uplywu lat prestiż naszej uczelni spada, a prestiz kolegiów i poziom nauczania w nich zdecydowanie rośnie. Kto za tym stoi? Ruszczyk przyglądaj sie przekrętasom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onaona5 Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 08:46 Cieszę, że skończyłam NKJO kilka lat temu i mam dyplom licencjacki UW :) Myślę, że jeśli nie zmieni się kadra, to poziom powinien pozostać taki sam - jedynie zapis na dyplomie się zmieni no i postrzeganie go przy zdawaniu na dalsze studia (uzupełniające mgr) ... jednak UW ma już swoją "markę" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 28.01.09, 08:59 Nie chcemy byc studentami Politechniki, nie! A Pan rektor niech sam sobie stworzy od podstaw szkoly o takiej renomie, jaka wypracowaly do tej pory Kolegia we wspolpracy z Uniwersytetem Warszawskim i UMSC. To jego dzialanie to jak jakis ZABOR!!!!Zaborcom mowimy precz!!! My mowimy NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 28.01.09, 18:51 Zgadzam się z Tobą. Jestem studentką NKJO i choć prawdopodobnie te zmiany mnie nie obejmą, uważam iż jest to zwykła kradzież dorobku jaki sobie oba kolegia wypracowały (KN i NKJO). Zapewne władze PR chcą jednocześnie odwócić uwagę opinii publicznej od afer jakie mają miejsce ostatnimi czasy na politechnice. Nie powinniśmy pozwolić, by kolegia (a w tym wypadku NKJO) były oceniane na równi z obecnymi wydziałami PR. Nie po to wszyscy ciężko pracowali na renomę, jaką się od dawna cieszy Kolegium Języków Obcych. Powiedzmy NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
studentin33 Politechniki droga do uniwersytetu 28.01.09, 09:33 Dwa lata temu skończyłam Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych i jestem z tego dumna! Nikt nie zdoła nas przygotować do zawodu nauczyciela języka niemieckiego tak dobrze jak to kolegium. To kolegium wypracowało sobie swoją markę i należy do najlepszych w Polsce. Nie można tego zniszczyć!!! Politechnika chce po prostu to wszystko ukraść. Nie możemy na to pozwolić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.unilever.com 28.01.09, 09:52 Hej ciesze sie niech przyłacza robija ta klike ktora rzadzi w kolegiach i tylko oszukuje ludzi ze np. musza czekac rok na licencjat ludzie przez takie glupoty rok potracili. A zalosne stypendia w kolegium i specjalne udupianie ludzi aby sobie konkurencji nie robic. W tych kolegiach moze wyklada 1 doktor poziom na pewno sie podniesie. Ludzie skoncza Politechnike a na mgr zrobia gdzie juz beda chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 28.01.09, 09:55 To co piszesz jest żałosne! Widać,że nie masz zielonego pojęcia jak wygląda nauka w kolegium. Jeden doktor? Śmieszne rzeczy opowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzacy Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 28.01.09, 09:59 Ty "hehe" nie masz kompletnie pojecia, jak wielu doktorow, ekspertow MEN i swietnych fachowcow tam pracuje, wiec tu nie podburzaj. I zamknij wreszcie swa niewyparzana ge-be, bo cos zasmierdzialo. Faktem jest, ze ani studenci polibudy NIE chca byc studentami jakiegos przedziwnego "uniwersytetu" ani sluchacze kolegiow NIE CHCA dyplomow POLIBUDY!!!! Chyba tylko pan rektor chce sobie dobrze zrobic:-( A fe!!! rektorku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.unilever.com 28.01.09, 10:05 To sa normalne zarty na smiech mi sie zbiera jak czytam te komentarze. Ze poziom wysoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 09.02.09, 21:51 wole kolegium niż tą słabą,żałosną politechnikie gdzie są łapówki i ma sie po tym gó...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 21:55 gościu sam jesteś gó.... wort - jak mawiała moja babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 83.18.74.* 29.01.09, 11:22 nie no nie przesadzajmny do najlepszych w Polsce to mu daleko... ale np program administarcji na Politechnice dostał akredytację najwyższa z możliwych i zajmuje czołowe miejsce... To chyba dobrze że na jednej uczelni bedzie wiecej kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszli studenci Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 28.01.09, 09:59 To bardzo smutne co próbuje zrobić politechnika. My planowaliśmy po ukończeniu liceum rozpocząć naukę w kolegium, które cieszy się bardzo dobrą opinią. Na politechnikę na pewno nie pójdziemy!!!!!! Jest dużo ludzi w naszym wieku, którzy uważają tak samo. Trzymamy kciuki, że ten bezsensowny plan polibudy nie wypali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnicy polibu Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 28.01.09, 10:02 Popieram! Ja chcę do Kolegium!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz politechniki droga do politechniki IP: 195.187.32.* 28.01.09, 10:33 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 10:47 Radomskie kolegia kształcą na przyzwoitym poziomie i nie można zaprzepaścić ich dorobku. Pamiętajmy jednak, że nie mają i nie prawdopodobnie nigdy nie będą miały statusu szkoły wyższej. Wchłonięcie przez PR jest perspektywicznym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.unilever.com 28.01.09, 10:54 Przepraszam jezeli kogos urazilem z kolegium na UMCS bo nie mialem zamiaru. Ja pisze glownie o kolegium na Starym Miescie. O przypomnial mi sie Pan Dyrektor i jego zona a wczesniej uczenica, ktora do niego na zajecia chodzila i on ja na zajeciach pytal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 28.01.09, 11:03 Idz ty swiety hehe gluta sobie obetrzyj, bos gow.niarz i szkalujesz. Pewnie sam tego licencjata nie zdales w terminie, ktory jest egzaminem zewnetrznym UW... Widac, zes tepy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 11:09 Słuchajcie wszem i wobec!! Nie rozumiecie, że kolegia nie mają samodzielnie żadnej mocy naukowej!! Są niczym na mapie naukowej Polski, a Politechnika Radomska ma 5 praw doktoryzowania i niedługo może być uniwersytetem. Konieczne jest ich przyłączenie do PRad. Ponadto z własnego doświadczenia wiem, że do w/w kolegiów na pseudostudia (bo oni tam nawet nie mają statusu studenta, tylko słuchacza) poszły osoby, które najlepiej się nie uczyły, lkub któych nie stać było na wyjazd z miasta, bądź zarzekały się się PRad. to dno. Sam studiuję poza Radomiem ale nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ wspieram mentalnie naszą Politechnikę, bo chcę, żeby ta uczelnia, na której kształci się ok 10 000 ludzi i pracuje ok. 140 prof. i 267 dr stała się uniwesrsytetem, a Radom miastem uniwersyteckim. Porównajcie potencjał kolegiów - łącznie w nich 2 jest ok. 500-600 studentów i około 100 nauczycieli, z których jest ok 20 dr i 10 prof. wiec ich potencjał jest prawie zerowy. Nie gadajcie głupot, że wolicie skończyć jakieś kolegium nauczycielskie czy coś w tym stylu bo żadnej renomy to nie przynosi. Poza czubkiem swojego nosa trzeba widzieć także donioślejesze cele, a nie tylko własne partykularne interesy. Dla dobra wspólnego - działając pro publico bono dojdziemy do renowy - za parę lat Uniwersytetu Techniczno-Humanistycznego który mam nadzieję jak najszybciej powstanie na bazie PRad. Pozdrowienia dla rektora prof. Lufta za to co robi, bo to wielka rzecz, a nie tylko res temporales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: contra Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 28.01.09, 11:18 Politechnika, która jest teraz ZEREM na tle innych uczelni chce stać się uniwersytetem poprzez "kradzież" tego, co wypracowały kolegia i to jest prawda! W ten sposób się nie postępuje. To jest zdesperowany krok pana Lufta, który się boi, że inaczej polibuda "zniknie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahoj:) Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.61c.pionki.pilicka.pl 28.01.09, 23:16 Pie...ij się w łeb prowincjonalny lapsie:D::D:DD:D: masz inteligentny tekst :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalistka Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 11:13 Inicjatywa włączenia KN i NKJO do PR jest ratunkiem dla obu placówek, które w myśl wdrażanego w Polsce procesu bolońskiego mają pełne szanse zniknąć za kilka lat z mapy edukacyjnej Radomia. Ciekawe, dlaczego zatroskany o los nauczycieli Pan dyrektor w ogóle o tym nie wspomina? Czy jego pracownicy naprawdę wolą za parę lat pójść na bruk, czy będą woleli pracować na PR? Obecnie obie placówki mają status zakładów kształcenia nauczycieli i podlegają pod Kartę Nauczyciela i tylko za porozumieniem z uczelniami umożliwiają swoim absolwentom kształcenia na studiach magisterskich. Kiedyś takie porozumienie wygaśnie z mocy prawa i co wtedy? Taka hybryda prawna nie ma racji bytu w systemie kształcenia unijnego. Dla obu kolegiów włączenie do politechniki to szansa przetrwania, dla politechniki szansa rozwoju w kierunku uniwersytetu. Trzymam kciuki za powodzenie tego przedsięwzięcia. Skorzystają na tym i studenci i kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 28.01.09, 12:31 Niniejszym chciałbym wyrazić swoje obywatelskie poparcie dla pomysłu włączenia obu kolegiów w struktury Politechniki Radomskiej. Trzeba być krótkowzrocznym głupcem by twardo obstawać przy obecnym status quo. Nasze Miasto potrzebuje silnej uczelni wyższej. W obecnej sytuacji kiedy minister Kudrycka odmówiła utworzenia w Radomiu wyższej szkoły zawodowej, kierunki humanistyczne mogą być jedynie rozwijane w ramach Politechniki Radomskiej. Na dzień dzisiejszy rozwijanie w ten sposób tej największej uczelni w mieście jest jedyną realną szansą na utworzenie w Radomiu uniwersytetu przymiotnikowego. Czym są kolegia? Zanim ktoś zacznie bronić obu kolegiów jak ostatniej barykady niech pierwsze spojrzy na ich charakter organizacyjno-prawny. Są to jednostki zależne. Ich byt uzależniony jest od dobrej woli organu prowadzącego jakim jest Zarząd Woj. Mazowieckiego. Kolegia nie mają samodzielności naukowej, cały czas są pod skrzydłami wyższych uczelni i to z obcych miast. Ani UMCS ani UW nie jest na rękę wzmacnianie pozycji naukowych tych jednostek. Kolegia w Radomiu funkcjonują już kilkanaście lat. Zobaczcie Drodzy Obrońcy ich "niepodległości" czego prócz liczby absolwentów dorobiły się te placówki? Jak rozbudowana została baza dydaktyczna? Jakie są osiągnięcia naukowe? Przejęcie kolegiów przez PR jest być może ostatnią deską ratunku dla tych jednostek. Od paru lat w planach marszałka Struzika jest bowiem konsolidacja działających w województwie samorządowych kolegiów w jedną wyższą szkołę zawodową oczywiście z przymiotnikiem "mazowiecka" w nazwie. Co to będzie oznaczać dla kolegiów? To, że staną się ośrodkami zamiejscowymi nowej uczelni mającej siedzibę w Warszawie. Włączenie kolegiów do PR da możliwość utworzenia wreszcie wydziału filologicznego, umożliwi rozwój naukowy środowiska dydaktycznego obecnych kolegiów tu na miejscu. W końcu nastąpi konsolidacja środowiska naukowego w Radomiu. Będziemy mieć jedną silną uczelnię wyższą, która ma szansę stać się uniwersytetem przymiotnikowym, a w przyszłości uniwersytetem klasycznym. To nad czym my zastanawiamy się teraz zrobiono kilkadziesiąt lat temu w Kielcach tworząc z podobnej do kolegium jednostki Wyższą Szkołę Pedagogiczną, poźniejszą Akademię, a obecny już Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. J. Kochanowskiego. Możemy nic nie robić. Czekać aż "kochający" Radom marszałek Struzik scentralizuje kształcenie licencjackie i w drodze jednej uchwały Sejmiku oba kolegia po prostu znikną z mapy edukacyjnej miasta. Tylko czy to jest w interesie Naszego Miasta? Nie wierzmy ślepo w intencje decydentów z Warszawy bo ich racją stanu jest to, by Radom nigdy nie stał konkurencyjnym ośrodkiem dla stolicy, by nigdy nie wyszedł dalej niż pozostałe ośrodki subregionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 15:24 Sono_andrzej nie pisz glupot. Czytaj podteksty. Najpierw chodzi mo dużą kasę a przy okazji może jakiś jakiś ochłap dla gawiedzi i zamknięcia geby maluczkim. Nie pisz sie do nich byles poważny facet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 93.105.144.* 28.01.09, 16:18 A jaka z przejęcia małych kolegiów (do których na początku trzeba będzie dopłacić) może być duża kasa i dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masakra pa prostu Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.09, 23:35 Z całym szacunkiem, ale gdyby Politechnika była ostatnia uczelnią na świecie -nie zdecydowałabym się by na niej studiować, już wolałabym od razu iść i pracować do Biedronki!!! Nie wyobrażam sobie by kolegium nauczycielskie mogło zostać włączone do tzw "uniwersytetu". Pomijając znaczący poziom kształcenia w obu kolegiach (o czym wiem, ponieważ w jednym studiuje ja a w drugim mój narzeczony)atmosfera tych placówek jest niepowtarzalna i nie do odtworzenia po włączeniu do "uniwersytetu". Poza tym z tego co mi wiadomo oba kolegia cieszą się popularnością i nie sadzę by w najbliższym czasie ich kadra straciła pracę. Najpierw sprawcie by Politechnika nie kojarzyła się z łapówkarstwem i nie zajmowała ostatnich miejsc w rankingach, a potem myślcie o prawdziwym Uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 28.01.09, 23:42 święta prawda. Politechnika powinna na dobry początek uwikłać się ze swoimi problemami, dopiero później mogłaby ewentualnie zaprosić (nie żądać!!!) kolegia do współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.unilever.com 28.01.09, 16:18 "Idz ty swiety hehe gluta sobie obetrzyj, bos gow.niarz i szkalujesz. Pewnie sam tego licencjata nie zdales w terminie, ktory jest egzaminem zewnetrznym UW... Widac, zes tepy... " -------------------- - Powiedz co z tego co napisałem jest nieprawda ???? Moze z doktorem sie pomylilem. Ale reszta jest prawdziwa. Nie chodzi o licencjata tylko o prace dyplomowa ktora cie uprawnia do przystapienia do licencjata wg kolegium i jak nie zdasz w czerwcu to to masz rok w plecy tylko to okazalo sie klamstwem bo spokojnie mozna podejsc do calego Egzaminu na UW bez pracy dyplomowej a prace obronic we wrzesniu i w tym samy roku uzyskac dyplom lic a nie czekac caly rok na 2 egzamin na UW w czerwcu. I ludzie przez to nie mogli zlozyc papierow na zadne studia. Dlatego mowie ze po za wszystkimi argumetami na temat rozwoju miasta i konecznosci. To polaczenie rozwali to co sie dzieje w tym kolegium i utroncanie konkurencji przez "wykladowcow" w kolegium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uoj Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 28.01.09, 17:18 ty hehe to faktycznie jakas niedorobka jestes: "utroncac", hehehe... takom konkurenjem to trza utracac;-) Gluta obtarles...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentPR Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 19:48 Oba kolegia nie mają samodzielności naukowej, nie ma ich nawet w portalu Nauka Polska. Filie czy jednostki pod patronatem to dobry interes ale dla jednostek macierzystych. Sami słuchacze, poza możliwością uzyskania ich dyplomu niewiele korzystają. Nie słyszałem, żeby ktoś z moich znajomych z NKJO wyjeżdżał w ramach wymiany studenckiej zagranicę na semestr albo dwa, co jest nie do pomyślenia na filologii obcej, np. na UMCS, UW, UJ, UP K-ków. Sorry, ale nauka języka obcego tylko w ramach zajęć uczelnianych to za mało (no chyba, że na potrzeby nauczania języka obcego w szkole podstawowej lub gimnazjum :)). Jako studenci PR, słuchacze kolegiów, mięliby szanse wyjazdu w ramach Erazmusa czy innych programów. Dochodzi jeszcze baza naukowa, socjalna, biblioteki, czytelnie. Politechnika ma przecież dobrą kadrę z dziedzin humanistycznych, typu pedagogika, socjologia, psychologia, z której (w formie wykładów, ćwiczeń) mogliby skorzystać obecni słuchacze kolegiów. Przeglądając strony NKJO i KN zastanawiam się w jaki sposób obie jednostki spełniają minima kadrowe dla prowadzenia studiów I stopnia (chyba, że dane na www nie są aktualne). W KN: 5 profesów dla dwóch kierunków - język polski i pedagogika (w dwóch specjalnościach). Z tego co pamiętam dla prowadzenia jednego tylko kierunku potrzebna jest liczba min. 7 prof.!! ????? Dla porównania proszę zobaczyć np. wydział ekonomiczny albo mechaniczny PR lub każdy inny. Odnosząc się do zarzutów co do niskiego poziomu nauczania na PR to już indywidualna sprawa samego studenta, jego chęci, kierunku, trybu studiów. Możliwości zdobycia solidnej wiedzy na pewno są, o ile się chce! Z resztą sam dyplom żadnej uczelni nie zapewni pracy po studiach, może jedynie pomóc we wstępnej fazie rekrutacji, liczą się umiejętności, osobowość, osiągnięcia. Sam skończyłem PR, UMCS i Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że najwięcej nauczyłem się na Politechnice. Stereotypy często mijają się z prawdą, bo powstają z negatywnych przykładów, które akurat są najbardziej widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 28.01.09, 21:20 Dzisiaj w TV Dami podano informację, że międzynarodowy koncern Bombardier Transportation ZWUS Polska podpisał z Politechniką Radomską umowę partnerską na mocy której m.in. utworzone zostanie specjalne laboratorium w dziedzinie automatyki kolejowej. Warto dodać, że Bombardier wybrał Radom spośród innych znacznie większych ośrodków naukowych Polski. To jeszcze raz dowodzi, że silna uczelnia może więcej. A zależne jednostki są za słabe by móc nawet uczestniczyć w tego rodzaju przedsięwzięciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 217.153.34.* 28.02.09, 11:58 W pełni popieram twoją wypowiedź.:):)Posiadam pewne informacje na temat pozoimu nauki na PR i wiem z pierwszej ręki, że niestety poziom wiedzy studentów i ich chęć do jej pogłebiania jest z roku na rok CORAZ GORSZY/A!!!!!:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemoth Politechniki droga do uniwersytetu IP: 93.105.146.* 28.01.09, 21:25 Sono ma całkowitą rację. Włączenie kolegiów w struktury PR to bardzo dobry pomysł i znaczący krok w kierunku uniwersytetu przymiotnikowego. Larum podnoszą głównie językowcy, którzy stracą 50% dodatku do pensji. Dyrektorzy również nie poprą tego rozwiązania, bo stracą stołki i swoje dodatki. Należy dać gwarancje pracy etatowym pracownikom, to histeria się zakończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwór Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 21:48 o szybkiej drodze PR do uniwersytetu można by mówić, gdyby Politechnika wchłonęła W. Seminarium Duchowne z jego kadrą, bo w tym przypadku nie wiele brakuje do uzyskania uprawnień doktoryzowania (o ile już nie mają - nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 21:57 Zgadzam się z poprzednikiem. Nie jest też prawdą, że KN i NKJO nic nie wiedziały o planach PR. Propozycje rozszerzenia PR o kolegia padały od dawna. Rektor PR nie miał z kim rozmawiać w kolegiach, bo ich władze były na nie, więc zwrócił się do Warszawy. A dzisiaj w artykule czytamy, że dyrektor NKJO czuje się niedoinformowany, że coś się robi za jego plecami. To może nie trzeba było się plecami odwracać? Wróble ćwierkają w całym mieście, tylko dyrektor placówki nie słyszy. Nie słyszy, czy zatyka uszy? Może jednak warto poświęcić swoją posadę dla wspólnego dobra a nie odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula NKJO Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.gprs.plus.pl 28.01.09, 22:27 To co napisałaś/łeś jest dla mnie poczęści paranoją. Co do dyrektora to nie mam żadnych wiadomości czy wiedziała czy nie. Ale my studenci dowiadujemy się dzisiaj z momentem opublikowania tego artykułu w gazecie wyborczej. Poza tym dla mnie to nie będzie zbyt fascynujące gdy dostanę tytuł licencjata przyznany przez PR, zdecydowanie wolę UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:32 Nie twierdzę, że dyr. NKJO miała/ma aktualną i oficjalną wiedzę o planach PR. Nie sądzę, by na ten temat rozmawiano z władzami kolegiów i w tym sensie żal dyr. NKJO o to, że prowadzi się takie rozmowy bez jego udziału jest słuszny. W tym sensie ma prawo być zaskoczony takim obrotem spraw, kadra i studenci tym bardziej. Wierzę, że wiele osób dowiaduje się o tej sprawie dopiero z Gazety. Ale wiadomo też, że PR miała w przeszłości różne pomysły na poszerzenie swojej oferty kształcenia. Mówiło się o tym w mieście, nawet jeśli uznawało się te kwestie za nierealne. Pewne tematy po prostu krążą w powietrzu. Jedno jest pewne: z kolegiami trzeba rozmawiać i jeśli plan jest poważny, do takich rozmów na pewno dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 28.01.09, 23:04 Niestety nie zgodzę się z Tobą, że interesem dyrektora NKJO jest to by plany jakie snuje rektor PR się nie powiodły tylko i wyłącznie dlatego, że spodobał mu się fotel. Głównym celem jest to by NKJO nadal cieszyło się renomą jak dotąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula NKJO Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.gprs.plus.pl 28.01.09, 22:22 Jestem studentka IIgo roku NKJO. Dla mnie jest to bardzo zaskakująca wiadomość, ponieważ dowiedziałam się o niej dopiero przed paroma minutami. Pomimo, że decyzja została po części już podjęta nikt nie raczył nas o tym powiadomić pomijając nawet fakt, że w zeszłym roku wiedziano o tym. Po przeczytaniu artykułu uważam, że to nie jest idealny pomysł, aczkolwiek mógłby przynieść Politechnice spore korzyści w rozwoju. Ja jednak wolę otrzymać tytuł licencjata na Uniwersytecie Warszawskim a nie na Politechnice Radomskiej. Czy ktoś się ze mną zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boroboro Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 23:08 O jakim rozwoju mówisz? Poziom nauczania powiedzmy, że jest wysoki, chociaż nie wiem, sam musiałbym się przekonać. Równie dobrze mogę powiedzieć, że na PR poziom jest bardzo wysoki - tu miałem okazję się przekonać i wiem, że tak jest. Problem jednak w tym, że poza faktem, że Polibuda będzie miała kilka nowych kierunków to będzie musiała zdobyć kadrę z tytułami i stopniami naukowymi by zapewnić minimum kadrowe, którego w chwili obecnej NKJO nie ma. Gaża profesora, co dopiero kilku jest dużo wyższa niż mgra, który teraz dyrektoruje. Będzie to niewątpliwie rozwój PR ale nie bez dużych nakładów z jej strony. Wydaje się, że decyzja o przejęciu nie może być podjęta z dnia na dzień. Pewnie będzie tak, że słuchacze, którzy już zaczęli studia będą mięli do wyboru albo obrona na dotychczasowych zasadach czyli UW lub na nowych - PR, a dopiero od nowego naboru wszyscy obligatoryjne PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle w temacie Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:28 Polibuda radomska to dno i metr mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 28.01.09, 23:29 Oczywiście, że tak. Myślę, że wiele osób zainteresowanych podziela Twoje zdanie. UW to jest pewna marka, a trudno powiedzieć jakim powodzeniem cieszyłby się "wydział języków obcych" nowo powstałego uniwersytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denis Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 23:53 ciekawe co na to prawdziwi studenci UW, który studiują w Warszawie, płacąc za mieszkanie albo za studia zaoczne. Nie mówię już o wymogach rekrutacyjnych, które musieli przejść. To nie fair, gdy ktoś 2,5 roku uczy się w Radomiu przy pomocy kadry w najlepszym wypadku uczącej w ogólniaku potem przez pół roku dojeżdża na wykłady do Warszawy i dostaje dyplom lic. UW. Faktycznie uczelnia, która tak robi to marka hehehe. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Ci słuchacze dostają dyplomy UW, pewnie jest tam zaznaczone, że studia odbywały się w NKJO pod patronatem UW. A co z indeksami, oceny im przepisują z tych trzech lat. Z tego co wiem, to dyrektorzy szkół średnich przyjmując do pracy nauczycieli, zwłaszcza tych młodych lubią sobie zajrzeć do indeksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.centertel.pl 29.01.09, 00:17 Oczywiście jest zaznaczone, że studia odbywają się pod patronatem UW. Z tego co wiem, to absolwenci obu kolegiów są jednymi z najchętniej zatrudnianych w Radomiu oraz okolicach. Jak widać są efekty pracy wykładowców czy jak Ty to mówisz "kadry uczącej w ogólniaku". I chyba to jest najważniesze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka kadra z ogolniaka czy kmisja ds mgr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 00:37 skarbie nie siedziesz w tym wiec niw wiesz ze absolwenci NKJO w radomiu osiągają po pierwsze najlepsze wyniki z licencjatu posrod kolegiow w polsce a po2 tak jak juz ktos wspomniał jesteśmy jednymi z najbardziej rozrywanych osob. nkjo kształci w kierunku nauczycielawiec tam idzie ktos kto chce nim zostac a na uw ida ci ktorzy albo nie wiedzaco ze soba zrobic wiecida najezyk obcy bo im dobrze idzie albo dla samej marki.PO Studiach na uw nie masz pedagogicznych uprawnienchyba ze zrobisz specjalizacje. poza tym mowisz kadra z ogolniaka/?tak sie sklada ze w woj maz jest 5czy6 osob ktorzy sa w komisji okregu mazowieckiego przy nadawaniu tytulu mgr z filologii germanskiej i angielskiej.i 4 z nich uczy w naszym kolegium fagasie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: kadra z ogolniaka czy kmisja ds mgr IP: 88.156.226.* 02.02.09, 15:26 Aha mężulek , "nasze kolegium" , co sprzątasz tam pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 13:03 Studenci NKJO w Radomiu zdają egzamin licencjacki w Warszawie RAZEM ze studentami innych kolegiów, w tym warszawskiego. I tak się składa że wyniki ludzi z Radomia i ludzi z Warszawy są zbliżone (za moich czasów w rankingach byliśmy zaraz za Kolegium warszawskim). Wiedza i umiejętności sprawdzane są zatem sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sined Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 01.02.09, 09:47 denis-chyba jestes lizusem Pana Lufta -student.Ci studenci maja wiecej wiedzy niz Ty,nie obrazaj ich!!!!!!!!!a co do wykladowcow kolegiow jestes wobec nich malusienki-Twoja wypowiedz jest na poziomie zero.ps zaznaczona to moze byc uwaga o Tobie (myslenie nie boli) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 29.01.09, 08:43 Wchłonienie kolegiów przez politechnikę to nie jest dobry pomysł. A na pewno nie w taki sposób, w jaki robi to pan Luft. Mamy nadzieję, że Ci, do których należy ostateczna decyzja tez to widzą i nie pozwolą na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.220.100.160.dsl.dynamic.eranet.pl 29.01.09, 09:51 a ja uważam, że połączenie z Politechniką nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zmiany powinny jednak nastąpić, lecz w kadrze prowadzącej zajęcia w NKJO. Niektóre paniusie to po prostu żenada - inaczej tego określić się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.infoplus.com.pl 29.01.09, 10:07 To Ty chyba w ogóle nie masz pojęcia o czym mówisz. Jestem studentką tego kolegium i kadra jaka tam uczy to najbardziej kompetentni i żetelni nauczyciele jakich spotkałam na swej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 29.01.09, 10:16 Naprawdę żałuję, że merytoryczne argumenty nie potrafią przekonać ludzi do słuszności pomysłu PR. Wszystko odbywa sie na zasadzie: nie bo nie i nie ma dyskusji. Jeszcze raz przypomnę. Kolegia nie są samodzielnymi jednostkami. To nie są szkoły Uniwersytetu Warszawskiego - ten tylko sprawuje patronat naukowy. Organem prowadzącym jest Zarząd Woj. Mazowieckiego. Kolegia nigdy nie pójdą wyżej niż są teraz, a moga zostać w bardzo łatwy sposób zlikwidowane chociażby poprzez ich przekształcenie, połączenie. Ciekawe co wtedy będą mówić obecnie bardzo egoistyczni zwolennicy stanu obecnego. Partykularne interesy grupki ludzi nie mogą brać góry nad wielkim społecznym projektem jakim się stworzenie w tym mieście uniwersytetu. Niestety tak bywa, że aby coś zbudować trzeba też coś poświęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brednie Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 29.01.09, 10:32 Szkoda, że do pana i innych zwolenników nie dociera, że to co chce zrobić politechnika to zwykła kradzież i interesy poszczególnych ludzi. Na szczęście jest nas większość i nie damy sobie mydlić oczu! Kolegia do tej pory super funkcjonują i byłoby tak dalej, gdyby nie pomysł p. Lufta. Ludzie nie dajcie sobie wmówić tych bzdur, niby "merytorycznych argumentów"! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 29.01.09, 10:39 A o jaką kradzież chodzi? Łatwo rzuca się hasłami... proszę powiedzieć kto, co i komu chce ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brednie Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 29.01.09, 10:44 Politechnika cały dorobek kolegiom. WSTYD! Na szczęście młodzi ludzie i przyszli studenci to wiedzą! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 29.01.09, 10:46 To proszę złożyć zawiadomienie do prokuratury o usiłowaniu dokonania kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 23:27 Sono ma rację. Popatrzcie, w Polsce jest tendencja do tworzenia silnych ośrodków naukowych. Uważam pomysł połączenia tych uczelni jak najbardziej trafiony. Nawet silny Uniwersytet w Toruniu wchłoną tamtejsze Seminarium duchowne i powstał Wydział Teologiczny na tamtejszym uniwersytecie. Od tego nie ma odwrotu. Obie uczelnie w obecnym kształcie niestety nie maja racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huehue To jest myśl!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 23:38 > Nawet > silny Uniwersytet w Toruniu wchłoną tamtejsze Seminarium duchowne i powstał > Wydział Teologiczny na tamtejszym uniwersytecie. Od tego nie ma odwrotu. Czekamy na wchłonięcie radomskiego seminarium przez politechnikę! I przy okazji na utworzenie lokalnego radyja akademickiego:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.infoplus.com.pl 29.01.09, 10:51 Ale co Ty chcesz bodować? Uniwersytet, który będzie się cieszy taką samą reputacją jak obecnie PR? Bo to akurat nie trudno przewidzieć. Nowo powstały uniwersytet będzie musiał długo pracować, by nie lądował na ostatnich miejscach w rankingach. A kolegia nie powinny pozwolić by ich dorobek został w taki sposów zniweczony. Nikt nie mówi, że uniwersytet w naszym mieście nie jest potrzebny. Oczywiście, że jest. Ale by go otworzyć muszą zostać przygotowane konkretne fundamenty, a w obecnej sytuacji takowych nie ma. Więc nie porywajmy się na otwieranie dużych kolochów, skoro nie na solidnych fundamentów. Nie teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Politechniki droga do uniwersytetu 29.01.09, 10:56 A uważasz, że PR to nei jest solidny fundament pod uniwerek w Radomiu? Na co mamy czekać? Aż wszędzie w koło powstaną uniwerki, a potem jeden mądry minister powie, że Radom nie potrzebuje uniwerku bo w promieniu 100 km takowe są. Trzeba kuć żelazo póki gorące i iść do przodu jak czołg. To jest pewnego rodzaju wyścig. W 1998 r. już zostaliśmy w tyle i nie możemy sobie pozwolić na dalszą jazdę na wstecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to prawda, Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 80.249.4.* 29.01.09, 10:58 że w ten sposób nie da się zbudować uniwersytetu z dobrą renomą! Nie w ten sposób! Jestem za utrzymaniem kolegiów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kaka IP: 83.18.74.* 29.01.09, 11:43 taaak... widać jak Cie nauczyli... ci RZetelni nayczyciele... Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej jedyna dobra droga do uniwerku 29.01.09, 11:56 Obecnie w Radomiu możemy mieć uniwersytet tylko dzięki dalszemu rozwojowi PR. Przy braku politycznej woli tworzenia w mieście humanistycznej uczelni wyższej, trzeba wykorzystać istniejący potencjał Politechniki. To najszybsza droga do uniwerku w mieście. Co do renomy. Jakie uniwerki mają w Polsce renomę? Spójrzmy dobrze. Dosłownie kilka. A reszta jak np. Uniwersytet Zielonogórski czy Uniwersytet Rzeszowski dopiero na tę renomę pracują i tak samo będzie z Naszym uniwerkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 12:59 Jestem absolwentką NKJO (Kolegium Językowe). Wybrałam to kolegium bo ono ma renomę, która wynika m.in. z tego, że studenci zdają egzamin licencjacki właśnie na UW, i zostają absolwentami tego Uniwesrytetu. W rankingach kolegiów pod patronatem UW nasze kolegium było 'za moich czasów' bodajże drugie w kolejności (po warszawskim). Większość studentów przystępujących do egzaminu licencjackiego po kolegium radomskim zdaje egzamin licencjacki na UW i może kontynuować tam studia. Z tego właśnie wynika renoma tego kolegium, a wszystko to straci kiedy zostanie przyłączone do Politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u mnie zdawałaś Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: 88.156.226.* 02.02.09, 15:24 Tak sobie wmawiaj.Kolejny zakompleksiony idiota co ucząc się w Kolegium z nazwą Uniwersytety w tle wszystkim mówi ..no ja to studiuję na UW hahaha.Żal cie idiotko.Ciekawe czemu nie studiowałaś w Warszawie?Co za trudno?Nie przyjeli?Żal cie straszny Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Politechniki droga do uniwersytetu 29.01.09, 14:02 W Polsce prawdziwych UNIWERSYTETÓW jest tak naprawdę tylko kilka ! WARSZAWA , KRAKÓW , POZNAŃ , TORUŃ , WROCŁAW I to byłoby na tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchacz Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 16:57 w związku z tym dziwnym pomysłem mam jedynie nadzieję, że jako słuchaczowi NKJO uda mi się skończyć porządne Kolegium i nikt mnie nie wcieli w jakiś pseudo uniwesytet humanistyczno- techniczny???????????czy coś równie dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denis Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.09, 17:30 Sono ma rację, jeśli nic nie zrobimy w kierunku uniwersytetu to za jakiś czas możemy obudzić się z ręką w nocniku, gdy miasta podobnej wielkości lub mniejsze będą takowy posiadać a my nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.vectranet.pl 29.01.09, 18:16 sono anrzej,piszesz kiedy jestes w pracy?(od 7 do 15)bo szkoda Ci korzystac z komputera w domu!hi hi Ciebie duzo jest w wypowiedziach na wszystkie tematy poruszane na forach,jestes "specem"we wszystkim, od prawa przez budownictwo az do szkolnictwa!jakie fakultety konczyles?pochwal sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:41 kto po filologii na uniwerku będzie chciał pracować z małymi dziećmi w podstawówce czy trudną młodzieżą w gimnazjum -nieliczni!!! dlatego stworzono kolegia,żeby była kadra do takich szkół, a teraz czyjeś prowincjonalne ambicje narobią bałaganu w szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.umcs.lublin.pl 30.01.09, 15:22 Ludzie.. zrozumcie nieraz aby isc do przodu wymagane jest poswiecenie. Pomyslcie o swoich dzieciach, ktore nie beda musialy wyjezdzac z naszego pieknego miasta byle by tylko ukonczyc uniwersytet a nie politechnike. sam studiuje w lublinie na umcs ale z mila checia studiowalbym w Radomiu gdyby... no wlasnie. Zastanowcie sie nad swoim mysleniem. Dla przyszlych pokolen, bo Radom zasluguje na Uniwersytet Radomski jak to brzmi ! dumnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Politechniki droga do uniwersytetu IP: *.24.udn.pl 30.01.09, 20:50 słuchajcie a prosze kogos o rzetelną odpowiedź. w 2010 roku wchodzi ta nowa ustawa o szkolnictwie wyzszym. polibuda jesli nie zdobędzie 6 prawa doktoryzowania bedzie akademią. a co ta ustawa mówi o takich kolegiach jak nasze radomskie?? prosze o odpowiedz kogoś kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
succour Politechniki droga do uniwersytetu- ale nie tylko! 30.01.09, 21:39 Pan profesor Luft, na moją chęć podjęcia pracy na Politechnice Radomskiej w katedrze wfiz, celem podjęcia studiów doktoranckich (podstawa badań), odpowiedział mi cytuję; jeżeli pan uzyska tytuł doktora to bardzo chętnie pana zatrudnię". Przyznam szczerze, że już kilka lat temu proponowane przeze mnie w czasie rozmowy zagadnienia i rozwiązania znajdują teraz swoje 5 minut. Tylko pozostaje niedosyt;- dlaczego tak późno. Jeszcze uczący się mgr Krzytsztof Klepacki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchwa Re: Politechniki droga do uniwersytetu- ale nie t IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.09, 10:15 W Radomiu od kilkunastu lat rozwijają się głównie uczelnie niepubliczne, tworząc nowe kierunki. Wygląda na to, że i ta tendencja będzie jednak zahamowana w najbliższym czasie. Przyjrzyjmy się bliżej co się dzieje w Kielcach na nowo powstałym uniwersytecie. W ciągu ostatnich dziesięciu lat otworzyli szereg nowych kierunków, np. z jednego wydziału pedagogicznego w tej chwili są dwa: w. pedagogiczny i artystyczny oraz w. nauk o zdrowiu. Ten ostatni kształci na kierunkach pielęgniarstwo i fizjoterapia, a za kilkanaście lat pewnie medycyna. W Radomiu natomiast ww. kierunki są jedynie na RSW (d. WSFiB) i tylko na poziomie lic. Przykład drugi: z instytutu języka polskiego powstał instytut bibiotekoznawstwa i dziennikarstwa, którego kadra to głównie specjaliści od bibiotekoznaw. ale kierunek dziennikarstwo jako taki jest. W Radomiu po zlikwidowaniu niepublicznej WSD nic się dalej nie wydarzyło, żeby utrzymać dziennikarstwo chociaż na poziomie studiów I stopnia. Wszystkie te kierunki mogłaby stworzyć radomska WSZ, która jednak nie powstała pod koniec lat 90, a szkoda, bo teraz mięlibyśmy poważny argument dla utworzenia uniwersytetu razem z PR. Kolejny przykład z UHPJK to wydział politologii: na początku tylko Politologia, potem Ekonomia, Zarządzanie, a od tego roku także Administracja. Na kieleckim forum gazety cały czas przeczytać można o tym, że kadra uniwerku nie jest doskonała, doktoraty i habilitacje robione zagranicą albo że większość wykładowców szczególnie na politologii była bardzo aktywna w PZPR, ale za kilka lat mało kto będzie pamiętał o tych zarzutach, z resztą krytykanci są wszędzie. Widać, ze kielecka uczelnia idzie mocno do przodu, nie zważając na negatywne głosy, my powinniśmy robić to samo. Na samej PR również brakuje elitarnych kierunków, które mogłyby ściągnąć młodzież z innych miast, typu: architektura czy geologia. Tutaj podam przykład WSBiP z Ostrowca Św., która ten ostatni posiada na poziomie studiów I stopnia. Zastanawia mnie łatwość w otwieraniu nowych kierunków przez uczelnie prywatne i powód dlaczego ten sam proces tak wolno odbywa się np. na naszej PR. A zupełną ciekawostką jest dla mnie w jaki sposób kielecka WSEiP w ubiegłym roku otworzyła kierunek Prawo (5-letnie jednolite) podczas gdy nawet nie mięli tam wcześniej Administracji. W Radomiu Administracja jest na PR ale niezmiennie od 15 lat tylko na poziomie studiów I stopnia i nie ma co marzyć o II stopniu, nie mówiąc już o Prawie, którego umcs-owska grupa zamiejscowa zniknęła na dobre z Radomia jakieś dwa lata temu. Pozostaje tylko cieszyć się z działań prof. Lufta i mieć nadzieję, że przejęcie kolegiów przyniesie ze sobą otworzenie innych, nowych filologii niż te, które już są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hola hola Re: Politechniki droga do uniwersytetu- ale nie t IP: *.vectranet.pl 01.02.09, 09:28 Nie miel jezykiem tyle,bo szkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś