Dodaj do ulubionych

Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki?

18.07.09, 18:04
W pracy, którą wykonuję, mam od czasu do czasu dostęp do zaświadczeń o
dochodach przedstawicieli różnych grup zawodowych, w tym pielęgniarek obu
radomskich szpitali. I powiem wam, że w ciągu ostatniego roku nie spotkałem
jeszcze pielęgniarki, która zarabiałaby mniej niż 3 tys. zł brutto
miesięcznie. To tyle, bo szlag mnie trafia, kiedy czytam tu i ówdzie, że
pielęgniarki tak mało zarabiają.
Obserwuj wątek
    • Gość: Trazybul Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 212.106.21.* 18.07.09, 18:07
      Prowokator!!! Troll!!!
      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 18.07.09, 18:14
        W ciągu ostatnich 2 lat nieustannych strajków w służbie zdrowia zarobki lekarzy
        bardzo mocno poszły w górę. Poszły również w górę, choć ze zrozumiałych względów
        nie tak mocno, również zarobki pielęgniarek. A w co wierzą ludzie? Ludzie nadal
        wierzą w to, że pielęgniarki nadal zarabiają 1000-1200 zł miesięcznie.

Mój przedmówca z góry założył, że jestem trollem. Albo został skutecznie
        ogłupiony przez media, albo jest zainteresowany tym, żeby ludzie dalej myśleli,
        że pielęgniarki zarabiają płace minimalne. Można usprawiedliwić tym samym złą
        jakość pracy wielu z nich.
        • Gość: pacjent pielęgniar Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.09, 22:50
          A kieszonkówy to się nie liczą? To też spory składnik
          pielęgniarskiego dochodu. Uważam, żę pielęgniarki są zepsute
          lekarskimi dochodami. I tu zgadzam się. Niepotrzebnie państwo uległo
          szantażowi związków lekarskich. Skutki: SŁUŻBA zdrowia została
          zniszczona: lekarze i tak przestali leczyć, jej finanse zostały
          rozłożone wielkimi pensjami lekarzy a dysproporcje płacowe sprawiają
          wieczne pretensje pozostałych grup zawodowych.
          • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 18.07.09, 23:54
            Przeczytałem wypowiedzi w wątku "Pielęgniarki protestowały, pacjent zmarł" i
            jestem przerażony. Jeśli stwierdzenia w tym wątku w stylu "jaka płaca, taka
            praca" są dziełem piszących tu na forum pielęgniarek, to znaczy, że mamy do
            czynienia z zaawansowaną demoralizacją.

Mam ukończone porządne studia uniwersyteckie, do tego studia podyplomowe,
            pracuję w swojej branży jako samodzielny specjalista i do pielęgniarskich 3 tys.
            zł jeszcze trochę mi brakuje. Ale nigdy nie zdobyłbym się na to, żeby powiedzieć
            "jaka płaca, taka praca", albo traktować tak klienta, jak one czasem potrafią
            swoich pacjentów. Choćby na izbie przyjęć w szpitalu na Tochtermana, gdzie
            trafił mój dziadek chory na Alzheimera w bardzo ciężkim stanie spowodowanym
            niewydolnością układu krążenia. To bardzo ciężka sytuacja dla całej rodziny,
            moja matka płacze, obok inny pacjent zwija się z bólu i krzyczy "dobić!", a
            noszowy (czy jak go zwał) obok sobie z dwiema pielęgniarkami kawały opowiadają i
            śmichy-chichy. Zero wyczucia, zero dobrego wychowania. Ja rozumiem, że w tym
            zawodzie nie można się zbyt emocjonalnie angażować, bo nikt by tego psychicznie
            nie wytrzymał. Ale jest jeszcze coś takiego jak wyczucie sytuacji i odrobina
            dobrego wychowania, którego w tej sytuacji całej trójce zabrakło zabrakło. O
            innych rzeczach mi się w tym wątku nie chce pisać.

W całym tym strajku chodzi o dwie rzeczy - zrównanie dochodów pielęgniarek z
            jednego szpitala z drugim radomskim szpitalem. Oraz zazdrość pielęgniarek
            spowodowanych zarobkami lekarzy. Na tle zarobków lekarzy pensje pielęgniarek
            rzeczywiście wyglądają na "głodowe".
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 09:04
              mieli płakac razem a wami moze....skonczyly sie czasy darmochy!w szpitalach
              powinny byc cenniki usług wszystkich,rachunki wystawiane pacjentom i zniesiona
              składka,wtedy to bedziecie płakac!
              • Gość: chorowita Zuza Ile płacicie prywatnie za dyzury pooperacyjne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 09:16
                W Warszawie płacili członkowie mojej rodziny 500 zł.Na sali było nas
                4-y osoby razem =?????Panie w tym czasie otrzymywały rownoczesnie
                kasę ze szpitala za pracę nocną.
                • Gość: julka Re: Ile płacicie prywatnie za dyzury pooperacyjn IP: *.chello.pl 19.07.09, 09:22
                  bo za prace w nocy i święta należy sie dodatek,nie wiesz o tym? 500 zl za
                  dobę,czy za cały pobyt?
              • Gość: pracownik Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.09, 09:21
                Kobieto ty zawsze będziesz zdrowa. Ty i twoja rodzina nie będzie
                płaciła za leczenie. Pomyśl zanim te głupoty napiszesz. Średnia
                płaca pielęgniarki w szpitalu na Józefowie to 3350,00 zł a na
                Tochtermana 3300,00 zł. Dane te pochodzą ze sprawozdań
                przekazywanych do instytucji zewnętrznych. Panie Pielęgniarki chcą
                zarabiać 5000,00 pdstawowej pensji + np. wysługa 20% + inne dodatki
                np. Funkcyjne 25% jeśli jest odziałową czyli 75000 brutto. Kogo na
                to stać?
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 09:24
                  i bardzo dobrze!powinny jeszcze więcej zarabiać!Myślałeś,że charytatywnie będą
                  siedzieć na dyżurach?
                  • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 10:11
                    Proszę mi powiedzieć, dlaczego pielęgniarka ma zarabiać kilkakrotnie więcej niż
                    nauczyciel czy urzędnik? Z czego to wynika? Dlaczego obywatele po studiach,
                    którzy nie mają nawet tego, co wy dzisiaj, mają wam fundować luksusowe życie?
                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 10:46
                      pielęgniarki są po studiach,mają odpowiedzialną prace o której ty pojęcia nie
                      masz żadnego!
                      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 11:15
                        Nauczyciele nie są po studiach i nie mają odpowiedzialnej pracy? A masz pojęcie
                        o pracy setek innych grup zawodowych, których pracy nie wykonujesz?
                        • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 11:24
                          nie mam i nie neguje ich zarobków ani prawa do tego aby godnie zarabiali.a ty
                          nie znasz pracy pielegniarek a wypowiadasz bzdury!
                          • Gość: hehe Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.09, 09:03
                            Matko toż to prawdziwa Trokistka :D Ta wszystkim po 10 , 20...a co mi tam 50tyś!
                            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 20:28
                              :)
                        • Gość: rozsądek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.net.brewet.pl 12.08.10, 23:02
                          Nauczyciel: 4,5 miesiąca wakacje, śmieszne tygodniowe pensum... i taki uczy przez 30 lat to samo, np 30 lat geografii, 30 lat matematyki...lewizna i wcześniejsza emerytura.
                          Zapraszam na oddzał chirurgiczny do szpitala, jak medycyna z roku na rok się zmienia... ja przez 29 lat operowałam z profesorami, docentami na różnych oddziałach. Powiem trochę po prostacku, aby każdy laik zrozumiał: Otóż jestem ekspertem w: nefrologii, endokrynologii, urologii, kardiologii, neurologii (trepanacje, etc.,) nawet pracowałam ze specjalistami z kraju i zzagranicy przy zmianach płci.... czyli jako pielęgniarka przez 29 lat z niejednego pieca chleb jadłam, a nauki było tyle, że mogłam po dziesięciokroś zostać wybitnym profesorem i ...OBRAŻA mnie przyrównywanie leni, nauczycieli - 30 lat taki uczy tego samego - geografii, wf'u, matematyki i nie rozwija się, bo i po co, matematyka jest zawsze ta sama.
                          • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 17:22
                            Szanowna pani ekspert, jestem przyszłą pielęgniarką, uważam , że zarobki powinny być wyższe, ale nie ma na co narzekać. I co za głupstwa pani plecie o nauczycielach. Koń by się uśmiał jakby to zobaczył. Po pierwsze nauczyciele powinni także więcej zarabiać, bo muszą obżerać się ze stadem rozwrzeszczanych baranów, o problemach z krtanią już nie wspomnę. co do wakacji.... Ferie: 2 tygodnie, wakacje: 2 miesiące, z tym, że pierwsze i ostatnie 2 tygodnie tych wakacji nauczyciel ma siedzieć w domu i być do dyspozycji dyrektora. Liczyć pani nie umie? Nauczyciel także musi jeździć na wycieczki, jak się jakiemuś uczniowi coś stanie, nauczyciel odpowiada, za wycieczki nikt im nie płaci, dla nich to nie jest odpoczynek chcę zauważyć. W tym roku każdy nauczyciel ma zorganizować kilkadziesiąt godzin dodatkowych, ZA DARMO! A tak na marginesie, skoro z pani taki ekspert i tyle się pani uczyła, że można było 10 razy zostać profesorem, to dlaczego pani nie została?? Doktorat chociaż pani zrobiła? Ekspert:D
                        • Gość: ola Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 08:09
                          Nie nie mają ciężkiej pracy, mają 3 miesiące wakacji ,weekendy wolne i pracę 8 godz. dziennie !!!!
                      • Gość: KAROL Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 29.07.09, 22:18
                        Faktycznie wielkie studia i wielkkie "zaangażowanie" w pracy.
                        • Gość: Annna Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 13:55
                          A to studia 5 letnie magisterskie to są jakieś mniejsze studia niz inne?! -
                          studentka 5 roku UM w Lublinie.
                    • ja-23 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 22:27
                      powiem ci- po pierwsze nie kilkakrotnie!, po drugie pensum godzin
                      nauczyciela to 18 godzin tygodniowo!, po trzecie pielęgniarka swoje
                      3tys wypracowuje na dyżurach nocnych! po czwarte urzędnik głownie
                      pierdzi w stołek, siedzi w internecie i jest zupełnie
                      niekomepetentny-wystarczy żeby był szwagrem i umiał pisać i czytać,
                      po piąte - nie jestem pielęgniarką! A tak po prostu idź se człowieku
                      na dyżur do szpitala, potem do szkoły a potem do wydziału np
                      organizacji ruchu pieszych na chodnikach miasta i popatrz, może
                      zrozumiesz - choć wątpię
                    • Gość: tadek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 193.111.147.* 10.11.09, 10:46
                      Skoro to taki zawód jak każdy inny i super popłatny to jeszcze
                      możesz się przekawlifikowac i zostac pielęgniarzem. No i pamiętaj,
                      ze zawsze swoje dzieci możesz wykształcić aby pracowały w zawodzie
                      pielęgniarki.
                    • Gość: ahato chyba oczywi Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.10, 15:17
                      To chyab oczywiste? jak możesz porównywać pracę urzędnika który przez czas swojej pracy siedzi i piję kawe czy nauczyciela który siedzi za biurkiem do pracy pielegniarki która praktycznie cały dzien jest na nogach? zupełnie inne kryteria? urzednik przekłada papiery a pielegniarka babra sie w wydzielnach ciała i odchodach... coś pieknego.. prosze idź i to rób... pielegniarki za to wszystko zarabiaja ok 2 tys z dodatkowymi dyzurami... cos pieknego.
                      • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 17:33
                        Gość portalu: ahato chyba oczywi napisał(a):

> To chyab oczywiste? jak możesz porównywać pracę urzędnika który przez czas swoj
                        > ej pracy siedzi i piję kawe czy nauczyciela który siedzi za biurkiem do pracy p
                        > ielegniarki która praktycznie cały dzien jest na nogach? zupełnie inne kryteria
                        > ? urzednik przekłada papiery a pielegniarka babra sie w wydzielnach ciała i odc
                        > hodach... coś pieknego.. prosze idź i to rób... pielegniarki za to wszystko zar
                        > abiaja ok 2 tys z dodatkowymi dyzurami... cos pieknego.
                        W d****e byłaś, g***o widziałaś. Ja nie miałam nauczycieli siedzących za biurkiem, ciągle chodzili, mówili, pytali, sprawdzali, uzupełniali dzienniki, zebrania, posiedzenia, wycieczki, ale cóż, jak ktoś ma takie myślenie... Poza tym pielęgniarki zachowują się jak chamskie prostaki, osobiście widziałam, jak dwie pindy śmiały się z chorej umysłowo pacjentki, która kilka godzin wcześniej urodziła dziecko, bo ktoś ją zgwałcił.
                        • Gość: paulis_paula@wp.pl Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.tktelekom.pl 29.08.11, 13:09
                          W d****e byłaś, g***o widziałaś. -faktycznie bardzo mądre stwierdzenie.

Co do nauczycieli to wiele mówić nie będę. Spotkałam się z tymi z powołania i faktycznie miło wspominam. Natomiast sporo jest takich, którzy przychodzą odbębnić swoją pracę. Często również dzieje się to na zasadzie: 'róbta co chceta'. Zdaję sobie sprawę z tego jakie pomysły ma dzisiejsza młodzież, ale nie przesadzajmy.

Pielęgniarstwo to na prawdę nie jest łatwa sprawa. W sumie wiedzę musisz mieć ogromną, medycyna wciąż postępuje, a szacunku nie zawsze możesz oczekiwać. W szpitalu gdzie pracuje członek mojej rodziny (ze stażem ponad 16lat) nie jest wcale ciekawie. Blok operacyjny to nie przelewki, na intensywnej terapii trzeba być nieustannie na warcie, a ortopedia wymaga wiele cierpliwości. Biorąc pod uwagę, że stoi się po kilka godzin na bloku operacyjnym, a zaraz później przywożą kogoś z wypadku i też go trzeba ratować, a może ktoś zacznie rodzić. Pielęgniarstwo to praca, która przysparza sporo stresów. Tam nie ma regularnych przerw na zjedzenie czy załatwienie potrzeb fizjologicznych. To praca, gdzie nigdy nie wiesz co się zaraz wydarzy. Mówię tu o konkretnym przypadku, bo oczywiście nie można porównywać pielęgniarki pracującej w hospicjum z pracującą w szpitalu na anestezji, która jest wysyłana na rotację po sąsiednich oddziałach. Wcale nie jest tak kolorowo, a 3 tysięcy o których niektórzy piszą to w życiu nie widziałam. Raczej skłaniałabym się za 2tys z dodatkiem. Szpital szpitalowi nie jest równy, zarobki są niestety bardzo różne. Nie porównywałabym pracy nauczyciela z pielęgniarki. Zresztą pielęgniarstwo, urzędnik, nauczyciel to kwestia priorytetów i powołania. Uważam, że im wszystkim należy się szacunek.
                        • Gość: ola Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 08:15
                          Zygać mi się che jak tego czytam!!!! To ty byłeś w dupie i gó... widziałeś , jeśli się pielęgniarki smiały!!! Może masz tak ciasny umysł zeby z rozumieć iż w spzitalu są nie tylko pielęgniarki ali i salowe, kuchenkowe z marginesów społecznych!!!!!!!! Z reszta pacjenci wcale nie są lepsi myślą ze się im wszystko należy tu i teraz..... i najlepiej się znają bo przeczytali nna wikipediii!!!!!!Więc co ty wiesz...a nauczyciel siedzi pi pije kawkę , może od czasu do czasu wstanie by jajka przeiwtrzyć!!!
                    • Gość: gość Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 16:25
                      Ze względu na ogromną odpowiedzialność na stanowisku pracy, oraz narażanie własnego życia, oczywiście raczej nie spadnie pielęgniarce nic na głowę, ale są innego rodzaju zagrożenia, często niewidoczne dla oka ludzkiego, pewnie dlatego już nie mieści się to w twojej wyobraźni... Jeśli nie rozumiesz co miałem na myśli to lepiej wróć się do szkoły podstawowej. Nie wiem jak można porównywać pracę pielęgniarki z urzędnikiem czy nauczycielem. Zupełnie inne środowiska pracy...
                    • Gość: K Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 20:08
                      Bo pielęgniarki tyrają, a nauczyciel siedzi na Du***. Dlatego.
                  • Gość: pracownik Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.09, 21:28
                    Do Julki dobrze napisałaś - SIEDZIEĆ- większość Pielęgniarek
                    siedzi i warczy na Pacjentów i rodziny.
                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:37
                      słyszałes jak warczą pacjenci i ich rodziny?
                      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 22:52
                        W pracy powinnaś zachowywać się jak profesjonalistka, a nie złośnica, która używa sobie na pacjentach za zachowanie innych pacjentów. Skoro umiecie się emocjonalnie odizolować od tego, co przeżywa rodzina, kawały sobie opowiadacie przy płaczących obok chorego bliskich, to równie dobrze możecie przestać się zachowywać jak złośnice, które pokazują swoje widzimisie. Czytam cię od wczoraj w kilku wątkach i jeszcze jednego dobrego zdania o pacjentach u ciebie nie przeczytałem. "Pacjenci są brudni, śmierdzący, a do tego nieokrzesani". Pisałem już, że jeśli tak się podchodzi do swojej pracy i do osób, którymi macie się opiekować, to alternatywą jest jej zmiana. Nikt na siłę pracować jako pielęgniarz czy pielęgniarka nie każe.
                        • Gość: mysza Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 01.02.11, 13:09
                          Nie czytałam całego wątku, ale dodam tylko, że to są oficjalne zarobi np. przy porodzie trzeba dac połoznej ok. 300 zł. żeby się człowiekiem zajęła jak należy a nie potraktowała jak śmiecia, po porodzie oczywiście jak nic się nie da to nie ma kto szklanki wody podać - ja byłam w fatalnym stanie, nie mogłam chodzić a jak zadzwoniłam to pani pielęgniarka miała pretensje i w końcu nic mi nie pomogła. Na szczęście są też ludzie w tym zawodzie, i Pani która mi przez 12 godzin bóli masowała plecy nigdy nie zapomnę i zawsze będę jej dziękować- to położna ze szpitala na tochtermana, nazwiska nie znam - taka osoba jakby nawet zarabiała 5000 zł. to by mi to nie przeszkadzało, ale te co w trakcie pracy oglądają seriale tv należałoby pozwalniać
                        • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 17:42
                          wymagajacy_777 napisał:

> W pracy powinnaś zachowywać się jak profesjonalistka, a nie złośnica, która uży
                          > wa sobie na pacjentach za zachowanie innych pacjentów. Skoro umiecie się emocjo
                          > nalnie odizolować od tego, co przeżywa rodzina, kawały sobie opowiadacie przy p
                          > łaczących obok chorego bliskich, to równie dobrze możecie przestać się zachowyw
                          > ać jak złośnice, które pokazują swoje widzimisie. Czytam cię od wczoraj w kilku
                          > wątkach i jeszcze jednego dobrego zdania o pacjentach u ciebie nie przeczytałe
                          > m. "Pacjenci są brudni, śmierdzący, a do tego nieokrzesani". Pisałem już, że je
                          > śli tak się podchodzi do swojej pracy i do osób, którymi macie się opiekować, t
                          > o alternatywą jest jej zmiana. Nikt na siłę pracować jako pielęgniarz czy pielę
                          > gniarka nie każe.
                          Tak, zgadzam sie z Tobą w 100%, jestem co prawda przyszła pielęgniarką, ale nie wyobrażam sobie śmiać się z pacjenta, czy burczek do niego. W każdym zawodzie obowiązują jakieś normy i jak komuś pacjent śmierdzi to niech sobie poszuka bardziej pachnącej pracy, np kosmetyczką można być. Wtedy nic nie śmierdzi, a jak nie pasuje to siedzieć na tyłku w chałupie. Tam pachnie.
                      • Gość: du Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.pilicka.pl 20.07.09, 15:12
                        Czasem to powinni dać w m...., a bufetowe niech sie nie dziwią że
                        tylko warczą. Pozdrawiam zapracowaną,niedocenioną i bezczelną.
                      • Gość: das Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.09, 09:05
                        "Nasz klient - nasz pan" od ciebie zalatuje PRlem i czasach kiedy to prosta baba
                        z wiochy pracująca za ladą czuła się jak magvystery i doktury
                  • monisia900 ty julka to wez sie do roboty!!! 20.07.09, 14:07
                    Gość portalu: julka napisał(a):

> i bardzo dobrze!powinny jeszcze więcej zarabiać!Myślałeś,że
                    charytatywnie będą
                    > siedzieć na dyżurach?

za co zarabiac???? za picie kawy i pieprzenie glupot??? no, moze i
                    sie przepracowywuja, ale zbieraniem lapowek od pacjentow hehehe-bo
                    tylko to potrafia. i ty pewnikiem do nich nalezysz
                    • Gość: tadek Re: ty julka to wez sie do roboty!!! IP: 193.111.147.* 10.11.09, 10:53
                      jakie łapówki - dałaś kiedyś łapówkę pielęgniarce? Jak znam życie,
                      to lekarzowi zapewne tak a do pielęgniarki poszłaś się wykłócać o
                      to, ze służba zdrowia w Polsce funkcjonuje nie tak jak sobie o tym
                      marzysz. I nie odczytywać mojej wypowiedzi jak pretensji. Nie jestem
                      pielęgniarzem cieszę się z tego.
                  • Gość: pepe Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 29.07.09, 22:16
                    Zgadzam sie z Tobą i uważam że pielęgniarki to naprawdę powinny
                    dostawać no powiedzmy jakieś 30 tysięcy złotych miesięcznie, ale pod
                    warunkiem żeby siedziały w chałupie i nie zawracały dupy Polakom.
                    • Gość: biała pati Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 82.139.53.* 05.08.09, 20:58
                      brawo, tak jest. A jak się nie podoba to uczyć się angielskiego i
                      wypier............ do Norwegii. Tam naucza roboty, bo tu pielęgniarka to leń i
                      truteń, a do tego jeszcze miernota umysłowa. Najlepiej czułyby się w dyżurce,
                      pić kawkę i udawać że się coś robi. A ciężko choremu nie ma kto dupy umyć, bo
                      to poniżej godności jasnie pańciów. Pytam, kto wreszcie pogoni to dziadostwo
                      do roboty?
                      • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 06.08.09, 09:23
                        sama idz i myj ,co stoi na przeszkodzie?
                      • Gość: tadek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 193.111.147.* 10.11.09, 11:11
                        Statystyczny dzień na oddziale neurologii w WSS w Radomiu: ok. 30
                        pacjentów, w tym ok. 20 leżących, nie potrafiących wykonać
                        podstawowych czynności samoobsługowych. Obsada dyżuru od 15 do rana:
                        1 pielęgniarka oddelegowana do pracy na e-R-ce (4 chorych), do
                        opieki nad pozostałymi pozostaje 2 (rzadko 3). Powiedz więc mi
                        proszę, w jaki sposób tych 15 leżących nakarmić w tym samym czasie
                        by wszyscy zjedli ciepły posiłek, zmienić pampersa, wykonać
                        wszystkie zlecenia (leki, temp, ciśnienia itd.). Największym
                        problemem w takich sytuacjach są odwiedzający: stoi 4 osoby nad
                        mamusią i wszyscy jak jeden mąż mają pretensję, że mamusię w tej
                        chwili trzeba nakarmić, przecież za chwilkę kompot wystygnie a
                        mamusia zimnego nie lubi. I lata 4 osoby jak koty z pęcherzami na
                        wierzchu i szukają pielęgniarki, żeby mamusi kompot podała, poduszkę
                        poprawiła, przekręciła na bok czy pampersa zmieniła. I co ma zrobić
                        pielęgniarka? – rzucić wszystko, zostawić tych statystycznych,
                        przypadających na nią 13 pacjentów i pędzić do „mamusi”, bo w
                        przeciwnym razie pretensjonalna rodzinka będzie wypisywała na
                        radomskim forum bzdury o tym, że pielęgniarki nic oprócz picia kawy
                        i plotkowania nie robi. Miałem okazję, jako osoba postronna
                        obserwować pracę pielęgniarek i zachowania chorych oraz ich rodzin.
                        Uwierzcie mi, jeśli zarabiają 3300 to zarabiają za mało. A Ci,
                        którym to przeszkadza lub uważają że to dużo powinni choć raz
                        spróbować pracować jak na jednym z takich oddziałów jak wyżej.
                        Napisałem już to wyżej: zawsze możecie się przekwalifikować, szacuje
                        się że za kilka lat zawód pielęgniarki będzie jednym z najbardziej
                        poszukiwanych, więc finansowa kariera przed wami wszystkimi.
                        • Gość: LENA Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.centertel.pl 12.02.10, 14:38
                          Tak, nareszcie pan napisal prawde. ale nie tylko jest
                          tak na neurologii. inne oddzialy tez maja podobnie. podam
                          przyklad.: zaklad leczniczo - opiekunczy . 1 pielegniarka i
                          jedna opiekunka na 43 chorych w tym 3 osoby same mogace
                          zjesc umyc sie. reszta osob lezacych po udarach , osob z
                          zaburzeniami psychicznymi , osob gdzie narasta zagrozenie
                          przelomow nadcisnieniowych, zawalow, niewydolnosci oddechowej
                          spowodowanej dodatkowymi schorzeniami neurologicznymi i
                          kardiologicznymi, oceny stanow pacjentow , wykrywanie
                          wczesnych schorzen do diagnostyki, kontrola parametrow ,
                          ciagly kontakt werbalnych z pacjentami i ridzinami ,
                          osluchiwanie corych , nawet bad. jak niepokajace objawy,
                          palpacyjne., karmienie , sondy , cewniki basdania, to
                          jest praca odpowiedzialna za zycie czlowieka a nie jak
                          niektorzy pisza picie kawki. praca pielegniarek jest nie
                          zaplacona . na zadnym oddziale.
                    • Gość: K Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 20:16
                      > Zgadzam sie z Tobą i uważam że pielęgniarki to naprawdę powinny
                      > dostawać no powiedzmy jakieś 30 tysięcy złotych miesięcznie, ale pod
                      > warunkiem żeby siedziały w chałupie i nie zawracały dupy Polakom.

a jak sie taka trafi, to narzekasz, ze niemila, ludzmi sie nie opiekuje itp... ludzie zastanowcie sie...
                      Zycze ci zeby w naglym przypadku zadna pielegniarka nie udzielila ci pomocy, a potem bedziesz ryczal i sral pod siebie, bo nikt tego gów** nie sprzatnie.
                      Pozdrawiam
                  • max-kom oczywiście niech dobrze zarabiają 29.07.09, 22:40
                    oczywiście niech dobrze zarabiają - wszyscy chcemy dobrze
                    zarabiać... ALE NIECH TE LENIWE, ZEPSUTE I NIECZUŁE BABY WEZMĄ SIE
                    DO JAKIEJKOLWIEK PRACY W PRACY I NIECH POKAŻĄ ŻE ZASŁUŻYŁY NA DOBRE
                    PIENIADZE !
                  • Gość: jeszcze zdrowy Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.09, 22:52
                    Na nocnych dyżurach to przeważnie spać, Niestety nie wszystkie i nie
                    wszędzie. Nieraz ci upierdliwi chorzy zawracają głowę, ale na
                    szczęscie niezbyt często. Każdy był kiedyś w szpitalu, jako pacjent
                    lub u kogoś z rodziny to na swoje spostrzeżenia. Julka co was tu
                    trzyma? Takie wspaniałe i chętne do pracy specjalistki to wszędzie
                    będą docenione. Spróbuj, zobaczysz. A może za 3300 zł ktoś będzie
                    chciał pracować, a nie tylko żądać więcej.
                • Gość: gość Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 21.07.09, 10:38
                  Grupa awansu zawodowego zaszeregowania nauczycieli
                  1 Stopień naukowy doktora lub doktora habilitowanego, tytuł zawodowy magistra
                  z przygotowaniem pedagogicznym

Posiadane kwalifikacje nauczyciel: stażysta 1906 zł brutto, kontraktowy 1962 zł
                  brutto, mianowany 2227 zł brutto
                  nauczyciel dyplomowany 2616 zł brutto
                  2 Tytuł zawodowy magistra bez przygotowania
                  pedagogicznego, tytuł zawodowy
                  licencjata (inżyniera) z przygotowaniem
                  pedagogicznym
                  stażysta:1677 zł brutto, kontraktowy 1718 zł brutto, mianowany 1941 zł drutto i
                  dyplomowany 2278 zł brutto
                  3 Tytuł zawodowy licencjata (inżyniera) bez przygotowania pedagogicznego, dyplom
                  ukończenia kolegium nauczycielskiego, nauczycielskiego kolegium języków obcych,
                  pozostałe kwalifikacje
                  stazysta 1480 zł brutto, 1516 zł brutto kontraktowy, mianowany 1703 zł brutto i
                  dyplomowany 1991 zł brutto,
                  no i co maja powiedzieć nauczyciele?, policja?
                • Gość: pielegniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.play-internet.pl 10.11.12, 20:34
                  To jest chyba kwota brutto, pracuje jako pielegniarka a jeszcze w zyciu takich pieniedzy nie mialam. Poza tym nie kazda pielegniarka jest taka sama ja osobiscie uwazam ze co poniektore panie minely sie z powolaniem. Ale w kazdej grupie zawodowej zdazaja sie czarne owce.
              • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 10:06
                Równie dobrze rachunki mógłby wystawiać ci urzędnik za załatwienie każdej sprawy. Albo nauczyciel za każdą lekcję w szkole państwowej przeprowadzoną z udziałem twojego lekcja. Ale tak nie jest, bo państwo wzięło na siebie obowiązek edukacyjny i utrzymuje nauczycieli z naszych podatków. Podobnie z naszych podatków (bo przecież składka zdrowotna jest podatkiem) utrzymywania jesteś ty, pielęgniarko, i nie dostajesz pensji głodowych.

Mieszkasz w Europie, a marzy ci się system amerykański, w którym albo się za wszystko płaci, albo pokrywa z prywatnego ubezpieczenia? W porządku, ale tam w pracy nie będziesz się mogła opierd... jak tutaj.
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 10:47
                  skąd ty wiesz ,że ja w swojej pracy sie opie...,może ty w swojej to robisz?
                  • Gość: kotanga Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.algo.radman.pl 19.07.09, 10:58
                    Sądzi innych wobec siebie i dlatego ma takie zdanie o
                    pielęgniarkach.A powiedz mi idioto czy tobie ktoś zabronił iść na
                    studia medyczne??? Dziś mógłbyś zarabiać jak inni lekarze 16 tyś.
                    miesięcznie, no ale cóż jaki twój poziom inteligencji taki zawód, a
                    jaki zawód taka praca a jaka twoja praca taka twoja płaca.

P.S. Prośba do redakcji: czy moglibyście sprawdzić czy
                    ten "obywatel" przypadkiem nie zdradza jakiejś tajemnicy
                    zawodowej??? O ile wiem zaświadczenia o czyichś zarobkach nie są
                    przeznaczone dla ogółu tylko na potrzeby konkretnej instytucji(np.
                    banku. Po IP można dojść proszę pana(specjalnie z małej litery, bo
                    nie mam dla ciebie szacunku)kto i skąd...
                    • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 11:21
                      Nie zdradziłem żadnej tajemnicy zawodowej i nie podałem żadnych danych
                      osobowych. Pisałem ogólnie o grupie zawodowej. Ja wiem, że kultura prawna w
                      naszym państwie jest bardzo niska, ale różnicę widać nawet gołym okiem i nie
                      wymaga ona interpretacji. Chcę natomiast, żeby ludzie, z których podatków
                      utrzymywane są pielęgniarki, wiedzieli o ich zarobkach. Bo to ludzie właśnie,
                      obywatele, którzy są świadkami strajków pielęgniarek, są wprowadzani przez te
                      pielęgniarki w błąd informacjami o pensjach głodowych. Chcesz strajkować - w
                      porządku, twoje prawo. Ale miej odwagę cywilną przyznać się do tego, ile
                      zarabiasz już dziś. Bo że, twoim zdaniem, powinnaś dostawać za swoją pracę 8
                      tys. zł miesięcznie, to wszyscy wiemy.
                      • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 11:28
                        strajkowali górnicy,kolejarze i wiele innych ludzi innych zawodów-powiedz mi w
                        takim razie ile oni zarabiają bo wiesz co ja też płacę podatki,mnie też ich
                        strajki dotykały i zycie utrudniały.z tokiem Twojego rozumowania ja też ich
                        utrzymuje ,więc oświeć mnie!
                      • Gość: ALGOSIA Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.stargardszczecinski.vectranet.pl 26.01.11, 21:39
                        CYT;"Chcę natomiast, żeby ludzie, z których podatków
                        utrzymywane są pielęgniarki,"
                        jestem pielegniarką.Również płacę podatki.Obecnie szykuję się za granicę(już 2 razy byłam)-skoro tak wszyscy komentują,że:do roboty do Norwegii!!!!bo w Polsce pielęgniarki to nieroby.Ja nie jestem nierobem.Mówię po angielsku,byłam w Anglii i potrafię pracować.
                        W Polsce zostawiam chorych z zazdrości ludzi pokroju pana,który pisze podobne komentarze-i jak ktoś słusznie zauważył polecam temu panu studia pielęgniarskie i zapraszam do pracy"mlekiem i miodem płynącej"na niekończące się posiadówki w dyżurce.Lepsze niż wczasy na Majorce.
                        ROK 2011.PODSTAWA;2100zl.NA RĘKĘ:2040 zł Z DYŻURAMI ŚWIĄTECZNYMI-czyli:wigilia,1 i 2 dzień świąt w pracy itp.itd.POWODZENIA.
                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 11:25
                      kotanga jestem kobietą,ale wiem wiem nie domnie miał być Twój wpis.
                      • Gość: Trazybul Do Julki IP: 212.106.18.* 19.07.09, 11:34
                        www.youtube.com/watch?v=RKhN6pAnFCk

www.youtube.com/watch?v=P8ybnrIzwYg
                    • Gość: Pepe 1 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 29.07.09, 22:25
                      Pani Tango czy jakos tak - poniosło Cię chyba. Jaka tajemnica za
                      moje i innych podatników pieniądze? A tak naprawdę to może trochę
                      przyzwoitości i tak puk puk w główkę.
              • Gość: idioci Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.09.12, 12:58
                skoro uważasz ze pielegniarki tyle zarabiaja to jestes w bledzie.! my tez musimy sie szkolic, podnosic kwalifikacje cały czas! a zarabiam po 3 latavh pracy marne 1600 zl!!!! zero wdzieczności od rodziny pacjenta, choc czlowiek robi co moze,,.. tylko skargi!!! sniadanie nieraz sie je z obiadem!!! dlaczego urzednicy zarabiaja 2000 zl siedząc przy biorku a ja tylko 1600 zapier... caly dzien na nogach i jeszcze komentarze slysze!!! i SIOSTRO przez caly korytarz!!!!!
            • Gość: pielegniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 212.33.79.* 28.07.09, 01:43
              Mily Panie,
              Glowe nosisz bardzo wysoko, ale ja pielegniarka jeszcze wyzej. Skonczylam
              studia pielegniarskie oraz drugie pedagogiczne. Pracuje z tym zawodzie 10 lat i
              to tylko dlatego, poniewaz lubie niesc pomoc chorym itp. Zarabiam - na reke
              dostaje 1300 zl, moja kolezanka pielegniarka z 30-letnim stazem ma 1621 zl na
              reke. Dlatego pielegniarki walcza o podwyzki. Musze zaznaczyc, moze nie wiesz o
              tym, ze jest bardzo ciezka i odpowiedzialna oraz naraza bardzo swoje zdrowie.
              Chyba nie chciałbys byc pielegniarzem, zmianowym - pracujacym w szpitalu, gdzie
              jestes w nocy przyjmujesz na oddzial pijanego, udzielasz mu pomocy a on wyzywa
              cie , wykrzykuje. Zapraszam cie do pracy!
              • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 29.07.09, 19:31
                Jeśli jesteś pielęgniarką z 10 letnim stażem i pracujesz w którymś z radomskich
                szpitali, to kłamiesz, pisząc, że zarabiasz 1300 zł "na rękę". Taki zarobek
                natomiast występuje w ośrodkach zdrowia w pipidówach, z tym, że 1300 zł netto to
                nie cała pensja, tylko podstawa. Do podstawy masz doliczane jeszcze dodatki.
              • Gość: Nerwus Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 29.07.09, 22:30
                napisałaś ile zarabiasz na rękę, ale przecież masz dwie ręce, czyli
                zarobki TWOJE przynajmniej dwa razy większe. Nieprawdaż czy prawdaż?
              • max-kom Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 29.07.09, 22:51
                to jest ta nasza "miła" i "pomocna" opieka pielęgniarska?....
                Paniusia już nie piepszy o ideałach pracy "Pracuje z tym zawodzie 10
                lat i to tylko dlatego, poniewaz lubie niesc pomoc chorym itp." ...
                koń jaki jest każdy widzi.
          • Gość: pielegniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 212.33.79.* 28.07.09, 02:55

Zbulwersowala mnie twoja wypowiedz. Mam 33 lata pracy. Zdarzyla mi sie raz 'niby
            kieszonkowa' 10 zl w roku 1978 i dlatego tak bardzo pamietam ten
            moment.Zdesperowany facet, ktory nie dopilnowal swego dziecka w godzinach prawie
            nocnych, bo najad sie lekow, chcial w ten sposob mi podziekowac.Pamietam ta noc,
            gdy zblizala sie 24 ja - jedna pielegniarka na oddziale- oraz salowa musialysmy
            nakarmic 20 dzieci, a tu przyjecie - zatrute 10- letnie dziecko. Facet chyba byl
            bardzo zagubiony a zarazem tak bardzo szczesliwy ze dziecko zyje, ze wsunal do
            kieszeni nawet salowej 10 zl.Ja powiedzialam, ze tak sie nie robi, to jest moja
            taka praca (kocham ja bardzo!-chociaz mam 1680 zl na reke).Jezeli chce pan juz
            podziekowac to bardzo prosze kwiatek lub kawe bo w owych czasach kawa to rarytas.
            Kazdy czlowiek osadza innych wg siebie. Pana tresc sama mowi za siebie.
            • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 28.07.09, 17:36
              no jaka skromna, no myślał by kto że i prawda, skoro jest pani taka skromna to
              po co walczy pani o podwyżki, "po trupach" kosztem pacjenta którego pani tak
              szanuje i chce mu nieść pomoc odchodząc od jego łóżka? obłuda straszna
            • zabka28p Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 23:31
              mam dla Ciebie propozycję skoro nie odpowiadaja Ci zarobki w obecnym zakadzie
              pracy to zmien go na inny Radom nie jesttaki maly i poza 3 szpitalami jest
              jeszcze cala masa nzoz badz prywatnych przychodni. personel med to bardzo butny
              personel a studia pielegniarskie to w zasadzie zaden wyczyn juz obciachem dzis
              jest zeby ktos nie mial chociaz mgr. zycze szczescia w poszukiwaniu pracy!!!
              • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 21:43
                Tak? A widziałeś/aś plan zajęć na WUM na przykład? Podręcznik i atlas do anatomii widziałeś? Chemii, biofizyki się uczyłeś? To trzeba być chyba dziwakiem, żeby tak mówić. Ciekawa jestem co skończyłeś? Medycynę, automatykę i robotykę, elektrotechnikę, budownictwo, lotnictwo, fizykę, że mówisz, że pielęgniarstwo jest proste. Uczyć się trzeba z książek dla kierunku lekarskiego. Wymagają tyle samo co od przyszłych lekarzy, niektórzy troszkę mniej. I zastanów się co ty w ogóle p*******sz?????
                • Gość: kakaka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 08:18
                  Tak zgadzm się pielęgniarstwo jest łątwe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To studia dla wytrwałch, nic ciekawego się z nich nie dowesz jesli jestes ponad przeciętnym studentem i pech chciał ze na medycyne się nie dostałeś.Z całym szacunkiem jak ktos jest tłóukiem i na studiach piel. musi ryćć no to zal pl....takich mamy młodych polaków....poprostu głupich
                  • Gość: mgr Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 01:41
                    Twoja wypowiedź jest żałosna, pewno jesteś jedną z tych co mają średnie wykształcenie a swoje doświadczenie zawodowe wyceniają na miarę profesury:) Powiem tak, jeśli nie zmieni się zakres obowiązków pielęgniarek związany z wykształceniem nic się nie zmieni,pielęgniarka powinna robić wstępną diagnostykę pacjenta jak to jest w niektórych krajach, a nie tylko czekać jak .... na zlecenia lekarza a sama mieć mniejsze uprawinienia niż mama która daje dziecku leki. pani która pisze o pracy na bloku przez wiele lat i swojej mądrości nie rozumie, iż ona jedynie podaje to o co ktoś ją prosi- nic więcej potem po lekarzu sprząta:) narzędzia, nie rozumiem jaka tu wiedza medyczna stąd że ktoś te czynności wykonuje wiele lat na różnych blokach dająca wymienione działy medycyny płynie, pozdrawiam.
            • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 21:32
              W każdym zawodzie możemy spotkać różnych ludzi, są pielęgniarki bardzo miłe, pomocne, mające powołanie, a są też takie, które nie mają żadnych zahamowań, są chamskie, oglądają seriale na oddziale i popijają kawę. Wśród nauczycieli też można spotkać wariata, który ma wszystko daleko w d. Wśród urzędników również są mili, pomocni jaki i odwrotnie. Jedna pielęgniarka zarabia tyle, druga tyle. Uważam, że nie można mierzyć wszystkich ludzi jedną miarą, nie wszyscy są nierobami, nie wszyscy strajkują. To, żę jeden urzędnik jest niemiły i któraś pielęgniarka wredna to nie znaczy, że tacy są wszyscy
        • Gość: pielęgniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 16:08
          Zapraszam na konfrontację, mam przecież pasek z wypłaty.Mam 20 letni staż pracy
          płaca zasadnicza 1560zł proszę samemu obliczyć gdzie mi do 3000zł.Zarobek netto
          oczywiście z dodatkami ok.1400zł.Prosze się ze mną skontaktować udostepnię
          dokumentację proszę podać nr.telefonu to uzgodnimy jak przkazać.Zanim sie kogoś
          oskarża trzeba mieć dowód, przykro mi czytać takie oszczerstwa.Dziękuję Bogu że
          mam pacjentów normalnych a nie krzykaczy i dlatego jeszcze jestem w tym
          zawodzie.Szkoda zmarnować powołanie i chęć pomocy chorym ale już długo nie mogę
          milczeć. Krzykacze kiedyś za to będziecie rozliczeni i będzie wam wstyd
      • Gość: znawca Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.09.09, 17:41
        TY OSZOŁOMIE, MANIAKU, PATAŁACHU I NAŁOGOWY KŁAMCO, LECZ SIE
        CZŁOWIEKU NA GŁOWE,TYŚ WIDZIAŁ CHYBA MUSZLE KLOZETOWA.
        • Gość: sawa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 19:25
          Przepraszam że pytam: Do kogo została skierowana ta niewątpliwie oryginalna
          "wypowiedź" ?
          • Gość: kminek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 08.11.09, 00:12
            pisury piszą tak o sobie :) taka ich specjalna forma komunikacji :P
      • Gość: crs Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 11.12.09, 14:40
        Moim zdaniem powinni sprywatyzować szpitale, płacę składkę z każdej wypłaty a i
        tak jak muszę skorzystać z usług medycznych idę prywatnie i płacę, bo normalnie
        człowieka traktują jak podczłowieka, siedzi pielęgniara i mówi "ręcami" i ona
        studia skończyła? tylko dać, dać mnie więcej, mnie należy się najwięcej, na
        wasze miejsca jest bardzo dużo chętnych osób do pracy, ale nie, wam jest źle ale
        taboretów nie popuścicie, nawet mydła nie ma żeby ręce umyć w wc bo pewnie też
        sobie do domu jedna z drugą wzięła co będą dawać, znieczulica, jednym słowem
        TRAGEDIA.
        • toffi_9 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 16.02.11, 21:49
          Pielęgniarka nie jest od donoszenia mydła paniusiu słodka, i zanim kogoś oskarżysz o kradzież to przedstaw dowody, a może ty po prostu to mówisz z autopsji, może sama tak w swojej pracy robisz, bo w sumie ludzi mierzy się swoją miarą, no nie?? I jak ci w dzióbku, lalu??
    • Gość: alek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 11:16

lekarze- pensje prezydenckie , pielęgniarki powyżej 3 000 i jeszcze im mało
      . Sprywatyzować te placówki i będą dostawać za pracę a nie za obecność
      • Gość: + Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.07.09, 13:03
        Dobre pielęgniarki asystujące przy operacjach zarabiają po 5.000zł.
        • Gość: fan Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 16:45
          Moja żona jest instrumentariuszką dość długo i do 5000 jej daleko
          skąd masz takie idiotyczne dane .Nie siej zamętu.
    • Gość: ??????? Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 13:28
      I znow,daliscie sie ,,zmanipulowac ,,, politykom ponosza Was emocje ,a moze
      pomyslmy inaczej ,jak zarabia panstwo,,rzad rzadzacy ,dlczego sa nieuzasadnone
      wysokie ceny np benzyny,energi elektrycz ,gazu ,wegla ,moze zamiast podwyzek
      plac ,obnizki cen a nie jakies vaty ??? podajcie realny dochod ,nie zlotowki
      ,ale ile litrow benzyny moze kupic za pensje np amerykanski policjant
      ,pielegniarka robotnik i polityk i to w czasie ponoc kryzysu a ile myyyyyyy a
      chodzi o to wlasnie co czytam na forum ,,zagryzmy sie !!!!!!!!!!!!i ciagle
      zaciskajmy pasa
      • Gość: gruba Lalka Dlaczego pielegniarki niektóre sa takie grubaśne?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 13:57
        Ano siedzą na tych kanapkach w dyżurkach oddziałowych i rajcują .Kto
        gdzie z kim itd ...Jednym słowem jedna pani drugiej pani, a przy
        tym podrzeraja np.łakocie..Za to MY salowe ZAPIE...MY za te
        nukowe matrony.Kopacz nie zarządzi przymusowe odchudzanie dla
        tych "kwadransowych grubasów".
        • Gość: fifa Re: Dlaczego pielegniarki niektóre sa takie gruba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 14:23
          1. Psychologowie dawno zbadali, że różnica między pensją
          otrzymywaną, a pensją na jaką subiektywnie, według nas,
          zasługujemy, to ok.30% i żadna podwyżka tej różnicy nie zmienia.
          Zatem problem płacy, z której bylibyśmy zadowoleni, jest
          nierozwiązywalny.
          2. Pielęgniarki z Tochtermana nie chcą podwyżki. Chcą zarabiać tyle,
          ile ich koleżanki z Józefowa. Ta różnica w zarobkach budzi bowiem
          ich socjalistyczne poczucie sprawiedliwości.
          • Gość: Nemo32 Najważniejsi są lekarze IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 14:43
            Oni mają kasę rzędu 30 tysięcy miesięcznie PLN i wiedzą że żyją.
            Oprócz tego praktyka prywatna bez kas fiskalnych. Pielęgniarki to
            tylko dodatek do lekarza. Nie podoba się im, niech spadają do
            Irlandii
        • toffi_9 Re: Dlaczego pielegniarki niektóre sa takie gruba 16.02.11, 21:54
          Do "gruba laska" to było iść nieuku na studia a nie się opie...ć, jak się nie uczyłaś to gówna sprzątasz
          • toffi_9 Re: Dlaczego pielegniarki niektóre sa takie gruba 16.02.11, 21:56
            Oj, przepraszam, do: "gruba LALKA"
    • Gość: papavero Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.07.09, 15:32
      Tyle ile napisane w PIT za rok 2008. Aby ustalić miesięczną płacę
      wystarczy dochód podzielić przez 12. Do tego należy dodać zwrot
      podatku, a takowy ma praktycznie cała budżetówka. Do protestów
      wykorzystuje się podstawę netto, nie uwzględniając dodatków,
      trzynastek, ekwiwalentów, dopłat do urlopów z funduszu socjalnego
      itd itp. Podobnie jest u lekarzy, nauczycieli, urzędników. Dodać
      jeszcze można nieopodatkowane kieszonkowe czy korepetycje
      (nauczyciele). Osobiście nie mam nic przeciwko aby wszyscy
      zarabiali bardzo dobrze. Chciałbym aby protesujący na tle płacowym
      zawsze publikowali w mediach swoje PITy. Niech w prasie/internecie
      będzie napisane, że Pan/Pani zarobiła w ubiegłym roku tyle to a tyle
      zł co daje miesięcznie tyle zł. Czytelnicy, pacjenci, petenci,
      podwładni sami ocenią czy protestujący mają rację czy tylko nie chce
      im się pracować.
      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 15:59
        Jestem za. Niech strajkujący, którzy przecież liczą na poparcie społeczne,
        opublikują swoje PITY za ubiegły rok na choćby stworzonej ad hoc stronie
        internetowej. Jeśli ich krzywda spowodowana rzekomymi głodowymi pensjami ma być
        sprawą ogólnospołeczną, to niech też powszechna będzie świadomość na temat
        wysokości ich zarobków. Też widzę tendencję u strajkujących do podawania
        podstawy netto jako rzeczywistej wysokości ich zarobków.
    • Gość: hary Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 16:40
      3000 brutto to nie całe 2000 netto czy to duzo?
      • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 17:01
        dla wymagającego to bardzo dużo:)
        • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 20:07
          Po pierwsze: jest nieprawdą to, co piszesz. 3 tys. zł brutto, to więcej niż 2 zł
          netto. Pensja netto stanowi około 70 proc. płacy brutto.
          Po drugie: napisałem, że zarabiają nie mniej niż 3 zł brutto, a to oznacza, że
          część nich zarabia kilkaset złotych więcej np. starsza siostra oddziałowa bez
          problemu wyrabia 3,5 tys. zł brutto.
          Po trzecie: czy to dużo? Nie jest to dużo, jeśli weźmiemy pod uwagę zarobki
          ludzi za granicą. Nie jest to też mało, jeśli porównamy te zarobki z innymi
          zawodami utrzymywanymi z budżetówki i weźmiemy pod uwagę możliwości finansowe
          naszego państwa. Wszystko zależy od tego, do czego porównujesz.
          • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 20:12
            Twoim zdaniem powinny pracować za darmo?a może za 1000 zł?hydraulikowi wiecej
            zaplacisz za usługę.
            • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 20:18
              Nie manipuluj. Nie napisałem, że powinny pracować za darmo czy za 1000 zł.
              Uważam natomiast, że biorąc pod uwagę zarobki innych grup zawodowych i
              możliwości finansowe naszego państwa, obecne zarobki im w tej chwili całkowicie
              wystarczą.
              • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 20:32
                mam inne zdanie na ten temat.niech zarabiają więcej.
                • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 20:38
                  Za to, w jaki sposób traktują pacjentów, jak się do nich zwracają, za
                  plotkowanie godzinami w pokojach socjalnych pensja 3000-3500 zł im w zupełności
                  wystarczy. Na podwyżkę (ktoś tutaj pisał, że powinny zarabiać 2000 euro) trzeba
                  sobie zapracować. Bo jak na razie opinia o pracy lekarzy i pielęgniarek w dwóch
                  radomskich szpitalach jest marna. Kto ma trochę pieniędzy i możliwości, z usług
                  tych szpitali nie korzysta.
                  • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 21:01
                    znam inne realia pracy pielegniarek.jedna na 12 godzin na cały oddział,leki
                    przygotowuje i podaje,wypełnia stosy dokumentacji papierowej i w wersji
                    elektronicznej,wizyty,dzwonki,telefony pacjentów,lekarzy.nie wiem gdzie
                    widziałeś kawki i ploteczki.a jeszcze coś,jej tez przysługuje przerwa w pracy 45
                    minut,nie ma na nią czasu,bo dzwonek bo chory...
                    • max-kom Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 29.07.09, 23:02
                      widziałam, widziałam kawki ploteczki i palenie na oddziale,
                      widziałam koty fruwajace po sali do porodu rodzinnego, widziałam jak
                      szanowne panie mają pacjentki i ich dzieci gdzieś, widziałam jak
                      pani piekna darła się na pacjentkę jakby była głucha - a ona tylko
                      obcokrajowiec, świetnie zresztą mówiący po polsku.... aha i nie
                      głucha. Wszystko to na Tochtermana w Radomiu - to dla ścisłości tylko
                      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 29.07.09, 23:13
                        W szpitalu w Kozienicach pielęgniarki przychodzą do pokojów pacjentów,
                        sprawdzają ich stan zdrowia, pytają czy czegoś nie potrzeba. A na Tochtermana w
                        Radomiu królewny siedzą cały czas u siebie, plotkują, albo przeglądają ememesy w
                        telefonach komórkowych. Na Oddziale Chirurgii Naczyniowej w szpitalu na
                        Tochtermana chorzy rzadko są w stanie, który groziłby im śmiercią. Więc siedzą
                        godzinami w dyżurce i ani myślą stamtąd do chorych zajrzeć. Ktoś w ogóle
                        zmierzył jaki jest EFEKTYWNY CZAS PRACY RADOMSKICH PIELĘGNIAREK, to znaczy ile
                        rzeczywiście pracują?
                        • monkaf Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 11:46
                          szkoda, że nie jestem pielęgniarką, bardzo bym chciała, ale jestem już po
                          trzydziestce to już chyba za późno
                    • Gość: jeszcze zdrowy Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 23:24
                      Jakie realia??? 500 pielęgniarek na 600 łóżek (wykorzystane w 80% to
                      więcej niż jedna na łóżko) Przestań bredzić. Te biedne kobiety jak
                      stado baranów idzie za kilkoma sterowanymi "przywódczyniami" prosto
                      w przepaść. Zniszczą swoje i pozostałych ludzi miejsce pracy. A po
                      restrukturyzacji nie wszystkie panie PIELĘGNIARKI wrócą do pracy. I
                      wtedy będzie niestety za późno. A jak wielkie poparcie dla strajku
                      jest w mieście to było widać w relacjach z pikiety na ulicach. Gdzie
                      te tysiące ludzi???!!! Przecież w samym Radomiu jest ponad tysiąc
                      PIELĘGNIAREK, a tam była tylko mała grupka. To te najbardziej
                      aktywne. Szkoda, że w pracy nie widać tego zapału i zaangażowania,
                      ale za takie nędzne grosze, jałmużnę, jak mówi pani Trzaszczka to
                      nie warto. Strajk kosztem najsłabszych, chorych ludzi WSTYD i
                      ŻENADA. Chciwość, zachłanność i bezczelność to obecnie określenia
                      cech charakteryzujących PANIE PIELĘGNIARKI z Radomia i jeszcze
                      zazdrość o dochody lekarzy. OBUDŻCIE SIĘ.
                  • Gość: gość Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.cdma.centertel.pl 04.08.09, 17:39
                    też tak uważam niektórym nawet połowa się nie należy a szczególnie tym
                    z józefowa za wzgardliwe traktowanie ludzi,sama byłam świadkiem jak
                    dwie lalunie nazwały starszą panią ciemną i głupią i to są realia
                    polskich szpitali a szczególnie radomskich.leśnej góry to z nich nie
                    będzie
                  • Gość: kminek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:06
                    Dokladnie. Jak ktos juz wczesniej pisal tutaj na forum: pielegniarki maja jakies
                    kompleksy bo ciagle zarzucają cos lekarzom albo ciagle wypominaja dyrekcji. A
                    same to co? Swiete krowy?
                    Zero pokory.

Powiedzcie mi:jak ja mam wspolczuc tym kobietom skoro ani razu w ich
                    wypowiedziach nie padla konstruktywna krytyka i rzetelna samoocena?
                    Jak czytam te wszystkie brednie i ten rozsczeniowy ton to nawet komentowac mi
                    sie tego nie chce a co dopiero wspolczuc i wspierac?

Wstydzilybyscie sie pielegniarki.
              • Gość: kminek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:08
                Nie wiem czy zauwazyliscie ale osoby o nickach JULKA, OCZKO i JAN ciagle
                manipuluja i przekrecaja nasze wypowiedzi.

Swiadczy to o tym, iz albo nie rozumieją tematu dyskusji albo sa tak perfidne w
                manipulowaniu.

I jak takim dac podwyzke?Zeby mnie w szpitalu oszukiwala ze zmienila opatrunek
                jak spalem????
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:30
                  oooo mamo kura na mnie patrzy......:)
          • Gość: kminek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:11
            WYMAGAJACY - one nie rozumieją podstaw ekonomii i zasad wolnorynkowych to co Ty
            wymagasz zeby nie przyrównywaly sie do zarobków za granicą.

Acha. I dyrektor powiedzial: dostaja za kazdy dyzur nocny i w swieta wieksza
            stawke godzinową. Wiec dlaczego ciagle klamią ze pracują za darmo? To chyba
            jakis zart ze strony pielegniarek.
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:29
              nie gadaj tylko plac skladke a nie krus
    • Gość: ankaaaaaa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 17:24
      Ja za noc dyżuru przy matce nie wiem jak pełnioną 150, zł na Józefowie dla
      pielęgniarki zapłaciłam
      • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 19:29
        za noc prywatna to malutko zapłaciłaś.
        • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 20:17
          Gdyby pielęgniarka, której dała 150 zł, była wynajęta przez nią prywatnie, to
          można by dyskutować o tym czy dała mało, czy też dużo. Gorzej, gdy ta
          pielęgniarka jest na dyżurze, za który bierze pieniądze z budżetu państwa, a
          mimo to ludzie czują się zmuszeni dodatkowo dawać jej po 150 czy więcej złotych,
          żeby tylko raczyła od czasu do czasu zajrzeć i zobaczyć, co się dzieje z ich
          bliskim chorym na oddziale. Tu jest sedno problemu.

Teraz wyobraźmy sobie, że utrzymywany z budżetu państwa policjant żąda od nas
          150 zł za to, że przyjmie od nas zgłoszenie kradzieży. Albo 150 zł weźmie od nas
          nauczyciel za to, że porozmawia o problemach związanych z nauką naszego dziecka.
          Trąbilibyśmy wtedy o korupcji.
          • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 20:35
            nie jest napisane czy ta sama pielegniarka pełniła dyzur.wnioskuję,że to
            prywatna noc na zyczenie rodziny.150 to malutko,chyba ,że ta pelegniarka tak
            sobie życzyła.
            • Gość: michał Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 21:26
              U mnie pielęgniarka wzięła 250 za noc za opiekę po operacyjną (wymiana biodra),
              chory całą noc spał, a pielęgniarka obok na krześle, taka pomoc.
              • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:39
                Twoim zdaniem miała go obudzić?skoro spał to bardzo dobrze,nic go nie bolało,noc
                jest od spania. co w jej zachowaniu było nie tak?Nie ma przymusu prywatnych duzurów.
              • Gość: Natalia Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.mielec.mm.pl 24.02.11, 11:57
                Jak czytam to wszystko, to tylko płakać się chce... narod schodzi na całkowite dno.. liczy sie pieniądz i rządza takie sa czasy, chociaż mam 23 lata nie wypowiadałabym się w taki sposob jak wy wszyscy... nikt nie wie jak jest w danym zawodzie do puty samemu sie nie przekona. Kazdy zawod ma swoje zalety i wady... wybierz sobie taki ktory ci pasuje pod katem albo pieniedzy albo powolania, nikt nie jest zmuszany. To ty jestes swoim panem!!!!
              • hawran26 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 21.10.11, 19:49
                To już państwa decyzja że bierzecie prywatną noc.

hawran2-wszystkoozdrowiuichorobach.blogspot.com/
            • miken1200 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 05.08.09, 10:43
              A jakim to prawem pielęgniarka nie będąca w pracy (skoro nie jest na dyżurze) ma
              prawo przebywać w szpitalu przy pacjencie i cokolwiek przy nim robić? Albo
              oficjalnie niech na umowę zlecenia przyjmie opiekę (i wtedy jakaś umowa ze
              szpitalem) albo wynocha.
              • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 05.08.09, 15:48
                nie ma problemu z podpisaniem umowy między piel rodzina a szpitalem,wtedy
                szpital bedzie musial z tego miec kase pielegniarka dla siebie i na podatek a
                rodzina zaplaci odpowiednio wyzsza stawke.bo inaczej to jak myslisz?za darmo ma
                siedziec i byc przy chorym po za godzinami pracy?
              • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 05.08.09, 15:50
                moje 10 godzin wycenilam na 360 zł i tyle dostalam!rano zakonczylam o 6 prywatną
                noc.
                • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 05.08.09, 16:48
                  A co robiły w tym czasie koleżanki zatrudnione nieprywatnie? Zajrzały choć raz
                  do chorych?
                  • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 05.08.09, 16:50
                    nie wiem co robily,mialam swojego chorego,przegadalam cala noc fajnie bylo i
                    nawet fajny chory.
                    • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 05.08.09, 16:58
                      Ja stawiam na to, że koleżanki nic wyścibiły nosa z pokoju pielęgniarek.
                      Państwową pensję trzeba odespać albo przegadać. Sądzę, że kilka dni będzie
                      zmiana - koleżanka julki zarobi prywatnie, a ona sama przekima noc za nasze
                      pieniądze.
                      • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 05.08.09, 17:15
                        no jasne juz dzisiaj to zrobię,w koncu odespie poprzednią noc!
          • hawran26 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 21.10.11, 19:46
            Wcale nie jest powiedziane że musi dawać. Teraz proszę powiedzieć ile lekarzom daje a ile pielęgniarkom, które zasuwają 12 godzin, a w tym czasie lekarze śpią ( kiedy pielęgniarka jest jedna na dwudziestu pacjentów w tym większość leżących- do całkowitej opieki). Nie raz nie słyszą nawet ,, dziękuję" przy wypisie pacjenta. Proszę się głębiej przyjrzeć pracy pielęgniarki.

a tu abstrahując :hawran2-wszystkoozdrowiuichorobach.blogspot.com/
          • Gość: AAAAAA Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.play-internet.pl 08.07.12, 21:28
            Słuchaj, pielęgniarki pracujące na dyżurze nocnym nie biorą żadnych pieniędzy. Jeżeli ktoś ją zatrudnia do opieki nocnej to nie pracuje. Nie obrażaj pielęgniarek. Bo to na prawde jest przykre.
        • Gość: gość portalu Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 00:30
          A skąd Ty julko piszesz, bo raczej nie z radomia? Sadząc po operatorze to z
          warszawy. I tam może te 150 zł nieopodatkowanej kasy to dla pielęgniarki
          malutko. I za co?, za wypełnianie obowiązków za które bierzesz pensję. Ciekaw co
          powiesz jak Ci zaginie dziecko i policja zacznie go szukac dopiero jak zapłacisz
          parę stówek za "prywatne poszukiwania" - bo oni też mało zarabiają
          • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:00
            Drogi gościu portalu :)
            chello to nadaje z kosmosu ha ha ha....
        • Gość: xxxxz Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 19:52
          masakra co tu jest wypisywane, nie chce mi sie wszystkiego czytac ja jestem po szkole mam pensje 1500 zl bez zadnego dodatku a i jeszcze w socjalnym siedze 15 do 30 minut podczas dyzuru i moje kolezanki na zmianie takze tyle reszte dyzuru spedzamy na oddziele nogi w tyłek wchodza po dyzuze 12 godzinnym. Poweodzenia i zycze bycia pielegniarka.Rozumiem ze sama taki zawód wybrałam ale pensja masakryczna i jeszcze problem w zatrudnieniu gdyz chca zeby odrazu miec 2 lata doswiadczenia w zawodzie
          • Gość: Pytajnik Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.11, 10:13
            1500 brutto czy na rękę?
        • Gość: a Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.11, 23:04
          jak sie to wszystko czyta to żal ciekawa jestem jak szpital bedzie funkcjonowal bez pielegniarek -jak juz wszystkie wyjada .na studiach pielegniarskich jest coraz mniej studentów. juz teraz brakuje pielegniarek a co bedzie za kilka lat.I wcale mnie to nie dziwi bo wdziecznosci i szacunku pielegniarki nie maja żadnego! Cale 12 godzin na nogach czy noc czy dzien! w kazde siwta dyżurkiedy wszyscy maja wolne pielegniarki ida do ciezkiej i odpowiedzialnej pracy. ok taki ich wybor tylko szkoda ze nikt tego nie docenia tylko o wszystko ma pretensjee. w ciagu 12 godzin zjesz raz na szybko bo nie ma czasu !-zal ta cala dyskusja oby nikt z was nie trafił do szpitala bo ciekawe czy te pielegniarki 'rusza dupe". i jak tu miec motywacje do pracy jak zasuwasz czy to 3 w nocy czy dzien a tu nawet szacunku nie ma
    • Gość: kto Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 23:09
      A kto to wie ,wiecej niz na pitach a pity tajne ,a pod szpitalem ,,fury ,,,jak z
      obrazka ,,niech maja ale ,,morda w kubel ,,,a same sie prosza o nik ,biuro
      antykorupcyjne ,dziwne ze do tej pory nikogo nie zlapano na lapowce ,lub
      korzyscci materialnej ,,potrzeba baby z jajami nie kopaczowej ,sprawdzic pity
      majatki ,albo zalegalizowac lapowki na kase fiskalna i rodzina chorego odliczy
      sobie od podatku a zaplaci ,dokóóóóór radomski prawnik itd PIELEGNIARKA pokazcie
      pitypokazcie zeznania majatkowe a wtedy ,bedzie prawda
      • monkaf Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 19.07.09, 23:18
        Do czego to dochodzi żeby wynajmować pielęgniarkę na noc do opieki nad pacjentem
        i to za takie grube pieniądze, a tymczasem pielęgniarki które mają dyżur nocny
        śpią sobie smacznie na zmiany, normalnie paranoja.Jak się na oddziale widzi ich
        pracę to się nóż w kieszeni otwiera, ale miejmy nadzieje,że dojdzie do
        prywatyzacji szpitali wtedy dopiero zobaczą co to znaczy ciężka praca i za jakie
        pieniądze będzie trzeba ja wykonywać.
        • Gość: kopacz Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.09, 23:59
          kopaczowa sie boi ,wybory tupnac noga P O K Z CI E P I TY
        • Gość: pielęgniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 13:48
          Czytam Wasze wpisy i naprawdę chciałabym aby każdy kto tak bardzo
          krytykuje naszą pracę, spędził chociaż jeden dyżur na oddziale i
          czuł rzeczywiście tę odpowiedzialnośc jaka na nas spoczywa.
          Wiadomo, że oddziały się różnią od siebie i to bardzo... różne są
          też pielęgniarki bo niestety taka jest prawda, ale oddziały gdzie
          rzeczwywiscie walczy sie o życie chorego a zarabia się 1800 zł to
          naprawde jest mało.
          Na moim oddziale jest 5 chorych czasem wszyscy pod respiratorem a
          czasem sa tylko 3 respiratory. Jestesmy 2 na dyzurze plus
          oddziałowa. Lekarze są w swojej dyzurce lub na bloku ,są na telefon,
          przychodza bez wezwania 2 razy dziennie na wizyte. Reszta naprawde
          spoczywa na nas. Nie ma czasu na głupoty, smiechy itd kiedy jedna
          idzie na sniadanie druga zostaje sama. Rozne są sytuacje, chorzy sie
          duszą, wybudzają i wtedy trzeba decydowac czy najpierw dzwonic po
          lekarza czy samemu dzialac. To naprawde odpowiedzialne zadanie.
          Chcialabym wiecej zarabiac ale w tym zawodzie bo kocham to co robie.
          Wiem, ze wybralam te studia wiedzac ile zarabiają w Polsce
          pielęgniarki i powinnam to akceptować ale szczerze powiem, że liczę
          na to, że kiedys społeczeństwo doceni to co robią pielęgniarki-
          niewszytskie bo te , które siedzą na recepcji i maja problem by
          odpowiedziec choremu na pytanie rzeczywiscie psują nam całą opinię,
          inna tez jest praca w poradniach. Ktoś porzadnie powinien sie tym
          zająć... mam nadzieje, że kiedys tak sie stanie i, że chorzy będą
          zadowoleni z opieki pielęgniarek.
    • Gość: magg Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 09:07
      Ja mam takie doświadczenie ze służbą zdrowia... , że jestem zdania
      tych darmozjadów powinno się pod mur postawić i rozstrzelać...a w
      zamian zatrudnić bardziej szanujących pracę wschodnich sąsiadów.
      Skoro nasi lekarze, pielegniarki wyjezdzają na zachód i im się to
      opłaca to my jesteśmy zachodem dla innych...
      DO ROBOTY DARMOZJADY a nie pisać na forum... a ludzie umierają...
      • Gość: ell pielegnarki to nie tylko szpital IP: 109.243.202.* 10.01.10, 08:32
        Pielęgniarki pracują nie tylko w szpitalach, a pensje np. w
        przychodniach czy domach opieki są dużoooo mniejsze. widziałam PIT
        siostry pielegniarki i pensja niewiele ponad tysiac( mniej niz jej
        meza robotnika bez wykształcenia nawet sredniego)
        • Gość: Oczko Re: pielegnarki to nie tylko szpital IP: *.chello.pl 14.01.10, 10:20
          A z moich informacji wynika, że...
          1. ZOLe, DPSy faktycznie zarabiają fatalnie.
          Ale nie sądzisz, że w szpitalu urządzą strajk, żeby w DPSach lepiej zarabiały :>

2. W przychodniach- lepsze warunki pracy,lepsze zarobki.
    • Gość: pacjentka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 188.33.97.* 20.07.09, 12:30
      na temat zarobków - tak mało nie zarabiają, nie popadajmy w przesadę, jak im tak
      źle niech się przekwalifikują i znajdą inna pracę.
      ale muszę stwierdzić że nie wszystkie pielęgniarki na dyżurach kawkę piją
      zawzięcie plotkując. jakiś czas temu miałam nieprzyjemność leżeć na ginekologii
      na Józefowie. tak życzliwych ludzi, uczynnych, współczujących jak tamtejsze
      pielęgniarki dawno nie widziałam. ich postawa pomogła mi przejść przez bardzo
      trudne chwile. gdyby wszystkie pielęgniarki tak wykonywały swoją pracę jak tamte
      - społeczeństwo nie oburzaloby się na żądania podwyżek. ale niestety, prawie
      każdy z nas ma także odmienne doświadczenia. w jaśnie wielmożnymi pielęgniarami,
      którym nie chce się tyłka ruszyć jeśli nie dostaną coś ekstra - w rolach głównych
      • Gość: urzędniczka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 17:28
        Ja szanuję każdą grupę zawodową bo wszyscy są potrzebni i pracują w
        taki czy inny charakterze dla społeczności. Co do płacy za pracę w
        każdep grupi zawodowej powinna być opracowana tzw."ścieżka awansu i
        płacy zawodowej". A dziś jest tak że przychodzi młody do pracy
        dostaje np.referenta,pielegniarka, i inni dozywotnio i bez
        pieniędzy. A szefostwo bierze krocie i nic nie robią a pracę za nich
        wykonują pracownicy "to jest wyzysk i nik tego nie widzi)jest to w
        każdej grupie zawodowej. I co to za wielkie pieniądze 3 tys. brutto -
        ludzie bądzcie sprawiedliwi.
      • Gość: Pacjent Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 13.12.09, 11:37
        Zarabiają za dużo względem wykonywanej pracy (czyli nie robienia praktycznie nic
        ) moim skromnym zdaniem już więcej robią salowe i to one powinny więcej zarabiać.
        Pielęgniarki szukają tylko zajęcia przy obchodzie a później hulaj dusza, po 15 i
        w nocy to już całkowita olewka wszystkiego.

Częsty Pacjent szpitala na Józefowie.
        • Gość: sawa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.09, 22:28
          Gość portalu: Pacjent napisał(a):

> Zarabiają za dużo względem wykonywanej pracy (czyli nie robienia praktycznie ni
          > c
          > ) moim skromnym zdaniem już więcej robią salowe i to one powinny więcej zarabia
          > ć.
          > Pielęgniarki szukają tylko zajęcia przy obchodzie a później hulaj dusza, po 15
          > i
          > w nocy to już całkowita olewka wszystkiego.

Ja często starałem się bronić pielęgniarki i będę dalej to robił, bo ich
          zarobki uważam za śmiesznie niskie. Jednakże z wypowiedzią "pacjenta" dotyczącą
          pielęgniarek z Józefowa niestety częściowo muszę się zgodzić.
          • Gość: Lusia Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 03.01.10, 05:03
            Moja corka pielegniarka, trzy lata pracy,zarabia 2880 netto.
    • Gość: Chris Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 19:49
      3 lata temu moja żona była w szpitalu na Józefowie. Moje spostrzeżenia są taki,
      że 2 pielęgniarki pracowały, a 4 nie. Pewnie jak wszędzie są osoby kompetentne i
      są nieroby. Ale fakt jest taki, że jak chce się lepiej zarabiać, to się zmienia
      pracę, a nie szantażuje - strajkuje kosztem innych. Ja sam tak zrobiłem, wzrosły
      moje wymagania, to się dokształciłem i zmieniłem pracę, co i innym
      niezadowolonym polecam.
      • Gość: Eryk Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 20:13
        A ja chciałbym się dowiedzieć od Julki , która sadząc z wpisów jest
        pielęgniarka pracujacą w szpitalu ,czy pielęgniarki strajkują bo
        zarabiają za mało, czy strajkują bo zarabiją ich zdaniem za mało w
        stosunku do lekarzy ?
        • Gość: Samiec Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 21:02
          Ile by nie zarabiały to i tak zdecydoewanie za dużo.Chociaż te które
          pukają się na dużurach z lekarzami są ok.
      • Gość: jolanta pielegniar Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.11.09, 20:45
        smutne ,ale prawdziwe :glupi i chory narod , pa .Dobrze ze pracuje za granica za
        10 tysiecy .
    • Gość: Mieeetek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.09, 22:55
      One mają kasę
      • Gość: LEZAKOY Zlikwidowac w dyzurkach piel. i ordynat.wersalki!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 09:02
        Ten noce to odsypianie po 22 -ej -do 6 ej w pracy.Ciekawe na czym
        polega dyzur ordynatora który całą noc spi u siebie w gabineciku po
        obejrzeniu filmiku w telewizji.Po jaką ......???? w gabinetach
        stoją telewizory i komputer chyba do rozwiązywania gier.
        Skutki wersalek w gabinetach to zwiazki uczuciowe miedzy personelem
        lekarskim i pielegniarskim.Dlatego mamy pozakładane rodziny lekarsko-
        pielegniarskie.Nie spotkałem pielęgiarza co by mial za żonę
        ordynatorkę .A często jest na odwyrtkę.Lózka-wersalki pracują!!
    • Gość: IGA Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 21.07.09, 10:29
      Byłam kiedyś w klinice na ul. Oczki w Warszawie wraz z moim kolegą który widział
      jak personel medyczny wraz z lekarzami ( o tytułach doktora,profesora) oraz z
      pielęgniarkami uśmiechniętymi i życzliwymi dla pacjenta zajmował się chorymi i
      mną także - jego pytanie po wyjściu z kliniki było jedno - ile dałaś? Nie
      chciał uwierzyć, że nic i w to że była to tylko wizyta kontrolna na zapisy przez
      telefon na miesiąc przed.... se la vie ale Radom to tylko tz. "zadupie" i coraz
      bardziej się w tym utwierdzam patrząc na nasze skażenie genetyczne i kompleks
      "miasta" kooło Warszawy . A ludzie w naszym mieście swoim zachowaniem coraz
      bardziej to pokazują.
    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 30.07.09, 13:30
      jeszcze sie plujecie tutaj?ha ha ha tylko tutaj mozecie pogadac do woli bo w
      szpitalu pacjent siedzi grzeczniutki,nie przypominam sobie abym cos
      uslyszala.Gadajcie do woli nic nie zmienicie a bedzie jeszcze gorzej!
      • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 14:28
        Trudno, żeby było lepiej, biała królewno. Siedzą cicho, bo się boją
        takich jak ty. Ty przecież rządzisz na oddziale, a oni wszyscy są
        leszcze.
        • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 30.07.09, 16:20
          za to tutaj jakie kozaki co?:)rycerzu ty jedyny.
          • max-kom Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 19:31
            przepraszam za to co napiszę za chwilę wszystkich pozostałych
            uzytkowników forum :-)

słuchaj głupi, zawzięty, nadęty babolu, nie będę pyskować do piguły,
            która bierze ode mnie niemowlę w bliżej nieokreślonym celu
            (niegodnam wiedzieć po co ), nie będę pyszczeć kiedy ktoś z moich
            bliskich jest w Waszych szponach - za duże ryzyko. Ale podwyżki Wam
            się nie należą - nie umiecie i nie chcecie dobrze pracować.
            pracowałam kiedyś w systemie 24 h i nie było mowy o wersaleczce, o
            olewce, nie było udawania że sie nie słyszy.... dla informacji
            pracowałabym dalej ale kontrakt zabrali, nie dlatego że już nie
            chciałam.
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 31.07.09, 09:12
              ale czemu nie chcesz napyszczeć?powiedz do niej ty głupi nadęty -patrz wyżej!no
              czemu nie?tylko tutaj to potrafisz?
          • max-kom Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 19:33
            "rycerz" nie jedyny i szcun dla wymagajacy_777 :-)
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 31.07.09, 09:13
              a ty jego dama ha ha ha
          • max-kom Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 30.07.09, 20:18
            ps. piszesz z domu z z "pracy"
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 31.07.09, 08:53
              pewnie ,że z pracy w domu szkoda mi czasu na pogawędki z wami!
              • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 01.08.09, 00:24

> pewnie ,że z pracy w domu szkoda mi czasu na pogawędki z wami!

No tak, trzeba jakoś "zabić" czas w pracy.
                • Gość: zazdrośnik dymanka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 01.08.09, 06:35
                  Jeszcze lepiej być pewnym lekarzem.Praca w szpitalu, praca w
                  prywatnym gabinecie, prtaca w przychodni, ktorą tratują jak swój
                  prywatny gabinet i dymanko na dyżurach znudzonych niektórych
                  pielęgniarek.A za to wszystko jeszcze im płacą nieuzasadnioną wysoką
                  kasę.
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 01.08.09, 20:21
                  sam to wiesz z doswiadczenia,ha ha ha
                  • wymagajacy_777 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 02.08.09, 09:59
                    Nie. Ja nie dyskutuję na forum w pracy. Nie mam na to czasu.
              • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 01.08.09, 11:25

> pewnie ,że z pracy w domu szkoda mi czasu na pogawędki z wami!

no tak rodzina przyjdzie to się pacjentem zajmie,można posiedzieć
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 01.08.09, 20:20
                  rodzina jest taka mądra po szkołach to się zajmie,przecież to żadna filozofia
                  jak sam(A)uwazasz wiec w czym problem?
                  • Gość: lena Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 01.08.09, 22:42
                    Niech strajkują.Zlikwidują oddziały,zasilą szeregi bezrobotnych to i
                    więcej będą miały. Postępowanie pielęgniarek jest nieetyczne i
                    bezczelne.To jest szantaż.
                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 02.08.09, 08:39
                      no coś takiego!wasze postepowanie jest etyczne,prawidłowe i ok!?Prace będą miały
                      nie martw się.
                  • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 01.08.09, 23:43

> rodzina jest taka mądra po szkołach to się zajmie,przecież to żadna filozofia
                    > jak sam(A)uważasz wiec w czym problem?
                    po pierwsze nie uważam,że to żadna filozofia( nie wiem gdzie to wyczytałaś, a
                    przecież studia skończyłaś i nie umiesz czytać ze zrozumieniem) a po drugie ty
                    tam jesteś od opieki nad chorym jak du... od sra.... I przestań się popisywać bo
                    jak wszystkie pielęgniarki tak się zachowują to coraz mocniej mnie umacniasz w
                    przekonaniu że niewiele jestście warte
                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 02.08.09, 08:41
                      jak nie uważasz?jak najbardziej uważasz,nie widzisz tego?jesteście
                      wszechwiedzący we wszystkim to zastapicie pielegniarki w opiece nad pacjentem, w
                      koncu jako rodzina jestescie od tego jak d...od s....
                      • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 02.08.09, 22:50

> jak nie uważasz?jak najbardziej uważasz,nie widzisz tego?jesteście
                        > wszechwiedzący we wszystkim to zastapicie pielegniarki w opiece nad pacjentem,
                        > w
                        > koncu jako rodzina jestescie od tego jak d...od s....

jako rodzina jesteśmy od tego to prawda ale w szpitalu to wasz obowiązek bo nie
                        zawsze rodzina może być przy chorym i wtedy chory jest niestety zaniedbany (
                        byłam świadkiem na neurologii jak pewna pani zrobiła pielęgniarkom awanturę na
                        cały odział że jej starsza mama jest zaniedbana bo córka nie może do niej
                        codziennie dojeżdżać,ale widziałam tą kobiety aż się serce krajało) a za co wy
                        w takim razie bierzecie pieniądze skoro mówisz że rodzina jest do opieki nad chorym
                        • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 10:48
                          a za co ty bierzesz pieniadze?ja za to samo!
                          • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.09, 19:43

> a za co ty bierzesz pieniadze?ja za to samo!

ja za swoją prace której nikt za mnie nie odwala i na nikogo się nie oglądam
                            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 19:46
                              no co ty?kłamiesz pewnie,obijasz sie i kawke popijasz o plotkach nie wspomne!
                              • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.09, 19:49

> no co ty?kłamiesz pewnie,obijasz sie i kawke popijasz o plotkach nie wspomne!

bywa i tak ale jeszcze nikt mi nie zarzucił ze źle wykonuję swoją pracę
                                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 19:51
                                  no jak w pracy takimi sprawami sie zajmujesz,powinnas nawet stolka do siedzenia
                                  nie miec.masz pracowac ,na co płace podatki?
                                  • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.09, 19:57

> no jak w pracy takimi sprawami sie zajmujesz,powinnas nawet stolka do siedzeni
                                    > a
                                    > nie miec.masz pracowac ,na co płace podatki?

nie wiem na co ty akurat płacisz podatki bo na pewno mnie z nich nie utrzymujesz
                                    w przeciwieństwie do mnie bo ja ciebie muszę
                                    • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 19:59
                                      tak ty mnie musisz jak i ja ciebie.
      • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 02.08.09, 00:07

> jeszcze sie plujecie tutaj?ha ha ha tylko tutaj mozecie pogadac do woli bo w
        > szpitalu pacjent siedzi grzeczniutki,nie przypominam sobie abym cos
        > uslyszala.Gadajcie do woli nic nie zmienicie a bedzie jeszcze gorzej!

to prawda że na tym forum to my możemy sobie tylko pogadać i niestety nic nie
        zmienimy, ale poznajemy opinie ludzi na temat pracy pielęgniarek, dzielimy się
        doświadczeniami i wyrabiamy sobie o was zdanie i jak widać chociażby z tego
        forum nie jesteście najlepiej postrzegane. I nie prawda ze w szpitalu pacjent
        siedzi grzeczniutki, nie raz słusznie dostałyście w kość a ile wtedy jest
        margotania ale gdzieżby się paniusia raczyła do tego przyznać.
        • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 02.08.09, 08:44
          nie spotkałam się z ujadającym pacjentem w szpitalu!tylko tutaj czytam co
          piszecie.idz do pielegniarek i im to powiedz realnie ,najlepiej zanim zaczniesz
          sie leczyc albo ktos z twoich bliskich,nawyzywaj je od roznych i ogolnie zacytuj
          epitety z tego forum.tak profilaktycznie wiesz..
          • Gość: Ery Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.lodz.mm.pl 02.08.09, 09:00
            Zaraz, zaraz Pani Julio ustalmy może jedno. Od kiedy to pielęgniarki leczą ? Chyba sie Pani trochę zapedziła. Jest Pani tylko srednim personelem pomocniczym, który w sprawach leczenia nie ma nic do gadania. W szpitalu leczą lekarze.Jeżeli w RSS jest inaczej natychmiast szpital należy zamknąc a towarzystwo od dyrektora po salowe rozgonic na 4 wiatry. Dla bezpieczeństwa potencjalnych pacjentów.
            Jak kazdy macie prawo walczyć o podwyżki, ale jak będziecie robić to w ten sposób to będziecie miały przeciwko sobie nie tylko Waszą dyrekcję ale lekarzy inne grupy zawodowe pracujące w szpitalu i pacjentów, choć ich sądząc z wpisów macie juz przeciw sobie. Ta droga prowadzi donikąd. Ja rozumiem,że broni Pani siebie i koleżanek ale proszę się zastanowić, nie ma dymu bez ognia, a argumentacja jest bardzo ważna.Jeżeli powie Pani,że pacjent w stosunku do Pani zachował się w sposób chamski, a Pani lekko go objechała nikt rozsądny nie będzie miał do Pani pretensji. Natomiast jak Pani podaje argumenty rodem z przedszkola na to sorry...Swoja racje trzeba umieć argumentować sensownie, a argumenty powinny być merytoryczne. Wtedy jest szansa powodzenia, inaczej czyta Pani wypowiedzi jak wyżej.Parę lat wstecz strajkowali lekarze na Józefofie, podwyżki dostali? dostali ,bo potrafili Panu Ministrowi pokazać,że bez ich pracy się Radom nie obędzie.Wystarczyły dwa wypadki drogowe w Radomiu. Argumenty droga Pani argumenty, a nie pyskówki.
            • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 02.08.09, 09:54
              nie jestem zadnym personelem srednim ani pomocniczym dla ciebie!i gdzie
              napisalam ze pielegniarki leczą-a swoja droga biora udzial w procesie leczenia
              wiesz?a ty skoro jestes lekarzyną z bozej łaski to zajmiesz sie pacjentami na
              czas strajkow pielegniarek no chyba ze nie umiesz?
          • Gość: gość Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.cdma.centertel.pl 04.08.09, 18:46
            pani julcia się nie spotkała bo kto chciałby się wsxzechmogącym w
            szpitalu narażać a póżniej cierpieć z tego powodu.a swoją drogą to
            myślę że nie szanujecie pacjentów i ich rodzin bo was znieczulica
            opanowała.i tym co pisze udowadnia że właśnie trzeba siedzieć cicho bo
            inaczej można pożałować.gratuluje tylko tak dalej.
        • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 02.08.09, 22:58
          nie martw się jak trzeba to im mówię co o ich pracy myślę,jeśli widzę jakieś
          zaniedbania to nie omieszkam zwrócić dobitnie pielęgniarce uwagi. Ale to prawda
          że pacjenci boją się odezwać bo są od pielęgniarek zależni i nie ma się co
          dziwić bo potrafią się później zemścić.
          • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 10:49
            i co posłuchały się ciebie?:)
            • m098 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.09, 19:47

> i co posłuchały się ciebie?:)

uszy stuliły nie raz, jak wiedzą że źle robią to nie pyskują
              • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 03.08.09, 19:49
                pewnie w twoich snach!:)
    • Gość: niepopis Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.09, 13:20
      To wina związków zawodowych, które ewidentnie rozpasane są w
      budżetówce i wykorzystując swoją siłę szantażuja całe społeczeństwo.
      Tak było z nauczycielami, mundurówką, lekarzami a teraz
      pielęgniarkami. Tam gdzie naprawdę są potrzebne (cały sektor
      gospodarki prywatnej) gdzie wyzysk pracowników nie ma granic to ich
      brak. A w budżetówce gdzie i tak płace są przyzwoite, gdzie ma się
      pewne składki ZUS, zatrudnienie i świadczenia socjalne, związki
      zawodowe psują opinię innym żle nastawiając społeczeństwo do
      słusznych nawet żądań pracowniczych. Związki zawodowe budżetówki to
      dywersja czyniona autentycznemu ruchowi związkowemu.
    • Gość: hipokrates Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 162.27.161.* 06.08.09, 16:30
      o. i wyszlo szydlo z worka. Wystarczy pojsc do US i sie wie :) i po
      co oszukiwac ludzi i opinie spoleczna?
      • Gość: hipokrates Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 162.27.161.* 07.08.09, 10:56
        Wczoraj w pewnym radio byl reportaz o tym gdzie pielegniarki
        zarabiaja i ile. Najmniej zarabiaja na slasku (ok 2900 PLN brutto) a
        jedne z najelpiej zarabiających to te na mazowszu (srednio 3600 PLN
        brutto).

Fakty mowia same za siebie.
        • Gość: zuza Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 88.220.124.* 11.08.09, 22:44
          Jestem przerażona płytkością wypowiedzi.Nie chcę niektórych komentować bo nie
          warto.Pracuję jako pielęgniarka 25 lat.Wróciłam do zawodu po 2-letniej przerwie.
          Mimo lepszego statusu ekonomicznego jaki dawała mi inna praca - WRÓCIŁAM !!!
          CZUŁAM ŻE TO CO CHCĘ ROBIĆ W ŻYCIU TO WYKONYWAĆ WŁAŚNIE TEN ZAWÓD.I jest mi
          teraz bardzo przykro czytać to wszystko...fakt czułam i doświadczyłam nie raz
          poczucie braku docenienia tego zawodu jak i braku poszanowania godności również
          pacjenta ze strony innych ze swojego otoczenia ,ale mimo że sama świata nie
          zbawię nie mam sobie nic do zarzucenia i jestem dumna z siebie i z tego co mogę
          zrobić dla innych nie obrażajcie więc Nas w swoich wypowiedziach i nie
          wrzucajcie do jednego""worka"" Czy wszyscy wypowiadający się na tym forum to
          ideały.A tak na koniec to trochę info- dypl.pielęgniarka,specjalizacja
          pediatryczna,specjalizacja pielęgniarstwo środowiskowo-rodzinne,,zatrudniona w
          N.Z.O.Z (woj. śląskie)-praca w terenie(wieje ,leje nie ważne trzeba dotrzeć do
          pacjenta-płaca netto 1658 zł bez jakichkolwiek dodatków (premii,wysługi itp. bo
          takich w N.Z.O.Z nie ma.Dla ścisłości bilet miesięczny,raz w roku ekwiwalent na
          odzież roboczą 235.zł ,bon świąteczny o wartości 150zł i to wszystko.Cokolwiek
          napiszecie , nie zniechęci mnie do trzymania wysoko głowy i dążenia do tego aby
          móc jak najwięcej dawać a czy należy się mi coś w zamian ...czas pokaże ,liczę
          na to że będzie lepiej.A wszystkim wypowiadającym się na tym forum życzyłabym
          głębokich przemyśleń nad treścią i formą swoich wypowiedzi i okazania wobec
          siebie poczucia godności.Pielęgniarka.
          • Gość: kminek Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.chello.pl 12.08.09, 07:18
            ZUZA a Ty przypadkiem juz nie wkleilas tego samoego jako OCZKO?:) Powtarzasz
            sie. Ja tez jestem przerazony poziomem ignorancji pielegniarek ktore tylko
            krzycza o wiecej a pracowac nie chca (?). Przeciez to hanbva dla tego zawodu.
            Ten strajk to hanba i pokazuje jak spaczony ten zawod jest.

PS. Dziekujemy za likwidacje juz pierwszego oddzialu!
            • Gość: zuza Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: 88.220.124.* 12.08.09, 14:57
              DO KMINKA. NIC NIE WKLEJAM......mam 50-tkę na ''karku'' to co robię robię z
              pasją ,z powołania i staram się robić jak najlepiej.Jestem pełna energii mimo
              różnych chwil w moim zawodowym życiu które nie jednego mogłyby zniechęcić.I
              ŻYCZYŁABYM SOBIE I INNYM ABY KAŻDY MÓGŁ PRZEJŚĆ PRZEZ SWOJE ŻYCIE ZAWODOWE Z
              POCZUCIEM GODNOŚCI I SATYSFAKCJĄ ŻE TO CO ROBI,ROBI BO CHCE A NIE DLA
              ''LAUREK''Wiele spraw,postępowań w moim kręgu zawodowym mi się nie podoba ale
              staram się nad poprawą wizerunku pielęgniarki poprzez moją pracę i mojego
              zespołu.Udaje się.PACJENT JEST PRIORYTETEM I TO JEGO OPINIA,PROŚBY,POTRZEBY
              POZWALAJĄ MI NA TO BY LEPIEJ ZROZUMIEĆ JAKI JEST SENS MOJEJ PRACY.Krzykacze są
              wszędzie ale czy na tym polega porozumienie i żądanie czegokolwiek????
              • Gość: kpn Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.09, 15:00
                Zaraz oczko skomentuje
                • Gość: Oczko Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.chello.pl 12.08.09, 21:48
                  Nie zaraz, ale teraz.....skomentowałam
              • Gość: zuza Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: 88.220.124.* 12.08.09, 15:01
                I jeszcze jedno KMINEK sprawdz w słowniku co oznacza słowo hańba i nie cytuj nie
                uzasadniając.Dlaczego tak NAS obrażacie ,czy wy jesteście chodzącymi ideałami?????
                • Gość: ZUZA Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: 88.220.124.* 12.08.09, 15:08
                  ZUZA TO NIE OCZKO !!!!!!PRZEZ PRZYPADEK WESZŁAM WCZORAJ NA TO FORUM I DOSTAŁAM
                  SZOKU CZYTAJĄC WASZE WYPOWIEDZI GDYBY NIE FAKT ŻE Z POWODU CHOROBY JESTEM
                  PRZYKUTA CHWILOWO DO ŁÓŻKA NIE KOMENTOWAŁABYM TYCH WYPOWIEDZI BO SZKODA CZASU
                  JEŻELI NIKT NIE MA POJĘCIA W CZYM TKWI PROBLEM.POWODZENIA WSZYSTKIM I WIĘCEJ
                  WYROZUMIAŁOŚCI.NAPRAWDĘ SZKODA CZASU.
                • Gość: hipokrates Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: 162.27.161.* 12.08.09, 15:46
                  1) Nikt tutaj (poza Julką/Oczko) nikogo nie obraza.
                  2) Odnosimy sie tutaj na forum do 2 roznych spraw jesli nie
                  zauwazylas. Do pielegniarek ktore strajkuja i ich zachowania oraz do
                  ogolnego doswiadczenia "szpitalnego" gdzie kazdy z Nas zetknął sie w
                  mniejszym lub wiekszym stopniu z nieciekawym traktowaniem. I to jak
                  widzisz jest fakt.
                  3) Idealem chodzacym nikt z Nas nie jest i nie bedzie. Boli mnie to
                  ze uzywa sie takiego srodka wyrazu i argumentow ktory ubliza innym
                  zawodom i generalnie ludziom pracujacym w radomiu w innych
                  instytucjach. Argument strajkujacych: "Bo mi sie nalezy a inni
                  ludzie mnie nie obchodza" jest co najmniej nienamiejscu jesli po
                  prostu nie obrazających innych.
                  4) A jesli mam sie odniesc do slowa hanba to wydaje mi sie ze mozna
                  zrozumiec dlaczego KMINEK tego slowa uzyl. Jak slysze glosy
                  pielegniarek "dla mnie liczy sie tylko kasa" (bo tego sformulowania
                  uzyla niejaka JULKA) to slowo hanba samo sie cisnie na usta.
                  • Gość: julka Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.chello.pl 12.08.09, 20:33
                    oj urzedasie obijasz sie nawet nie strajkujesz,postałbys z dziewczynami troche i
                    transparenta potrzymal,ale do tego trzeba miec krzepe ty masz 150
                    wzrostu(mowiles mi w tajemnicy pamietasz?to bylo wtedy gdy stales w aptece po
                    niebieskie pigulki-nikomu nie powiem obiecuje)i 48 kg wagi i jestes łysy!
            • Gość: julka Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.chello.pl 12.08.09, 20:29
              lesna gora tylko w tv jest:)
            • Gość: Oczko Re: Wstydzcie sie pielegniareczki! IP: *.chello.pl 12.08.09, 21:47
              Taaa kminek....takie rewelacje piszę, że nikt tego nie doświadcza.
        • Gość: Oczko Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 12.08.09, 21:46
          Jakiego ty radia słuchasz ??
          Dziewczyny po szkole mają u mnie 1530 pdst + noce i święta ( wysługa po 5
          latach) niech będzie że mają 500( wszystko brutto) dodatku to ni chu chu 2900
          nie wyjdzie. One maja przelewy po 1200-1300 zł :O
          Dla mnie to są fakty, a nie jakieś wymyślone radio ;/
          No chyba, że ja w Polsce nie mieszkam i nie wiem.
          • Gość: julka Re: Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:02
            on słucha radia M,on jest h ...jak hipokrates:)
            • Gość: kminek Re: Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:22
              Nie wiem o kim mowa ale drogi internauto powoli stajesz sie bardzo agresywny i
              wulgarny. a jak jeszcze do tego jestes pielegniarką to ja dziekuje za taką osobę
              w szpitalu.

Nie wstyd Ci za taki brudny jezyk?
              • Gość: julka Re: Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:32
                wydaje ci sie:)
                • Gość: kminek Re: Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 13.08.09, 07:57
                  Jak mi sie moze wydawac skoro czytam po kolei rozne wątki i w kazdym wypisuje
                  jakas uposledzona JULKA rozne klamstwa i obelgi w strone nieznanym jemu internautom.

chcesz? To przytocze ci kilka Twoich postów gdzie rzucasz miesem.
                  No ale jak jestes taki ograniczony to juz zapominasz gdzie i co piszesz.
                  Lepiej bedzie jak juz zamilkniesz trolu.
                  • Gość: julka Re: Hipokratesie ! IP: *.chello.pl 13.08.09, 09:59
                    milcz kminek
                  • Gość: gig Re: Hipokratesie ! IP: *.g1.citymedia.pl 10.11.12, 21:28
                    oj ludzie , ludzie żal mi was wszystkich , żrecie się o śmieszne 1 800 złoty za miesiąc ciężkiej pracy nie ważne w jakim zawodzie , a patrzcie co robi i za ile tak zwana smietanka , a wy siebie biednych ludzi wyzywacie od darmozjadów ?? co z wami wszyscy jedziemy na tym samym wózku
    • madziula241512 Sami oceńcie 12.08.09, 20:41
      Sami zobaczcie czy pielęgniarki nie mają racji:

www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/3077
      • Gość: kminek Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 12.08.09, 22:19
        Nietsety nie mozna uznac tego artykulu za rzetelny. A to dlatego ze po pierwsze
        nie stara sie nawet dotrzec do drugiej strony i poznac ich zdanie a po drugie
        jest to artykul napisany przez pielegniarke dla pielegniarek.
        • Gość: julka Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:33
          i zal ci ze tak swietnie wyszedl
      • madziula241512 Re: Sami oceńcie 12.08.09, 22:31
        Kminku naucz się czytać!!! Jest tam sześć artykułów z prasy lokalnej
        i żaden nie jest napisany przez pielęgniarkę. Sześć artykułów z
        pięciu miast Polski, myślicie że w Radomiu jest inaaczej??? Nie ale
        dowiemy się o tym dopiero wtedy gdy Kosztowniak ze swoją ekipą
        zostaną odsunięci od korytka i radomska prasa będzie mogła zacząć o
        tym pisać.
        • m098 Re: Sami oceńcie 12.08.09, 23:21
          nie gorączkuj się, przed prezydentem Kosztowniakiem i jego ekipą jeszcze jedna
          kadencja, spójrz na wyniki głosów do europarlamentu w regionie radomskim, wygrał
          PIS, czyli jednak Radomianie nadal popierają to ugrupowanie
        • Gość: Oczko Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 13.08.09, 05:10
          Dla kminka rzetelne artykuły to pisze hipokrates ;)
          • Gość: kminek Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 13.08.09, 08:06
            a oczko musi placic zeby klamali bo boi sie prawdy.
            • Gość: julka Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 13.08.09, 10:01
              prawdwa straszna dla kminka....zarabia ponizej 3000
              • Gość: hipokrates Re: Sami oceńcie IP: 162.27.161.* 13.08.09, 11:21
                zgin przepadnij trolu smierdzacy. Tylko paskudzisz to forum. Wracaj
                na swoją wies.
                • Gość: julka Re: Sami oceńcie IP: *.chello.pl 13.08.09, 14:52
                  kocham cie hipciu:))!
            • oczko66 Re: Sami oceńcie 14.08.09, 08:49
              Gość portalu: kminek napisał(a):

> a oczko musi placic zeby klamali bo boi sie prawdy.

Niby komu i niby za co muszę płacić ?
              Niby jakiej prawdy się boję ??
              Prawda jest taka, że wyszło na to, że "baby" więcej od kminka zarabiają :D ha ha ha Co to za chłop ?? Ja bym takiemu podziękowała za "współpracę" :D
              Żeby chłop od baby mniej zarabiał !! hańba kminku, hańba.
              HE HE HE :D

• Gość: zz Re: Sami oceńcie IP: *.radom.vectranet.pl 13.08.09, 23:41
          a ile zarabiaja u kosztowniaka zamieniam sie w ciemno z kazda radomska
          pielgniarka o 30 letnim stazu pracy ,jest chytry .to jego wada
    • Gość: pielegniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 11:26
      ja pracuję 10 lat w zawodzie i mam na reke 1500zł więc
      WYMAGAJĄCY_777 nie wiem czyje tam świadczenia wpadają Ci w ręcę,moze
      zacznij uważniej czytac??Szlag to mnie trafia jak czytam tego typu
      wypowiedzi!
      • Gość: kminek Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 162.27.161.* 16.11.09, 11:55
        A mnie "pierun" trafia jak slysze ze w Radomiu pielegniarki
        zarabiaja 1500PLN na reke podczas gdy srednia dla miasta to niecale
        1000 PLN na reke. I w dodatku jeszcze sie unoszą kiedy im sie zwroci
        uwage na oddziale ze ta czy tamta nie wywiązuje sie ze swoich
        obowiązków (przyklad punktualnosci podawania leków). Naprawde
        wstydzilyby sie. Zanim zaczniesz krzyczec o wiecej sproboj przylozyc
        sie troche do pracy a potem nie bedzie nikt nie mial do Ciebie
        predentsji zebys dostala wiecej.

Nie bez kozery podawane sa tutaj tysiace przykladów zaniedban ze
        strony pielegniarek. I cos w tym jest. Jesli pielegniarki bylyby
        czyste jak łza to sam wypisalbym im czek na duze podwyzki. Ale
        dopoki nie bedą mialy szacunku do pracy i pacjentów dopoty nie
        bedzie spolecznego przyzwolenia na bezsensowne podwyzki.
        • Gość: salowa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 16.11.09, 20:35
          Hipokrates to ty?
        • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 05.12.09, 09:41
          Panie kminek :) pozdrawiam :) ( nie chce mi się logować ;D )
          Po pierwsze to skąd takie wyliczenia, że średnia pensja to 1000 pln ? Chyba żeś se wywiad wśród niedorobieńców przeprowadził ;P
          A tak swoja drogą to znasz tę pielęgniarkę co to pisała i jesteś przekonany, że nie jest czysta jak łza ?
          No i od ewentualnej punktualności podawania leków to są...oddziałowa, lekarz dyżurny, ordynator...ty co najwyżej to możesz żonę opierdzielić, że obiad o 10 min za późno podała :)
          Zajmij się swoją działką...OK ???
      • Gość: marzena k Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 22:54
        Popieram też mnie szlag trafia ,że ludzie myślą że my kokosy z ucierania tyłków mamy, 1900zł zarabiam w elblągu
        • Gość: Precyzyjny Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 80.249.5.* 05.09.12, 13:48
          Netto czy brutto? Bądź precyzyjna.
    • Gość: nieznany Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 10.12.09, 21:40
      czytam i czytam i tylko jedna myśl mi przychodzi do głowyimacie
      pojęcie ile zrabiają pielegniarki w Regionalnym centrum na
      limanowskiego-na pewno wiele osób by się zdziwiło......bardzo mało a
      to taka prestiżowa placówka
      • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 11.12.09, 12:12
        Ale to nie o prestiż chodzi ;( Wyznacznikiem zarobków jest pani z warzywniaka ;)
        • Gość: salowa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 12.12.09, 10:48
          oczko ty dyskutujesz z jedna i ta samą osobą kminek, hipokrates, etc
          to ten sam osobnik zdajesz sobie sprawę?
          • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.12.09, 17:48
            Wiem :) Odkryłam to w czasie trwania strajku. Jest na tyle niedorobiony, że nie zauważył, że nr komputera się wyświetla :) Post z ze zdemaskowaniem NIESTETY (nie wiedzieć czemu )został usunięty :O
            Ale to mnie i tak bawi, a jego drażni na tyle, że zmienia nicki :D
            • Gość: salowa Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 12.12.09, 19:13
              mnostwo postów ginie na tym forum zdejmowanych bez powodu przez
              komuszka admina ten artysta o ktorym mowa uzywa trzech adresow IP
              kompletny baran
              • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 12.12.09, 21:53
                Trzy adresy to teoretycznie nic do udowodnienia ;) Ale on z jednego pod różnymi nickami pisał :)
                Nie obrażajmy zwierząt ;)
                • Gość: julka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 03.01.10, 21:42
                  a tak naprawdę to zgwałcił mnie ojciec, i dla tego wyżywam się na forum, to co
                  że oddaję się księdzu przecież jestem tylko małą głupiutką pipką.
                • Gość: obserwator Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 17:26
                  Piguły podajcie swoje prawdziwe pensje, anie za niżacie.
                  Dobrze wiem,że macie rózne dodatki , i tylko macie tak dobrze w
                  państwowych robótkach...jak się nie podoba to zmieńcie zawody.
                  Dobrze wiemy, jak wygląda wasza praca, najlepiej siedzieć na dupie i
                  wysłac praktykanta z pacjentem.
                  Cyba zozkładanie leków, robiebienie zastrzyków to nie robicie całe
                  8h tylko kilka minut na każdego pacjenta.
                  Wasze zachowanie jest nieodpowiednie i chamskie do chorych.
                  • Gość: Oczko Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.chello.pl 01.02.10, 17:49
                    A ty jaki jesteś ??...zdrowo kulturalny ?? he he he
                    Swoja drogą to g***o ci do tego ile ktoś zarabia. Nie sądzisz ?
                    • Gość: natasza Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.ip.netia.com.pl 28.06.10, 15:49
                      a sprywatyzować to wszystko w cholerę i będzie spokój , rynek wszystko
                      wyreguluje : gó...ane pielęgniarki i lekarze będą robić za min . płacę a
                      wykwalifikowani będą rozchwytywani
                  • Gość: MALGOSIA Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.stargardszczecinski.vectranet.pl 26.01.11, 22:02
                    CYT:Piguły podajcie swoje prawdziwe pensje, anie za niżacie.
                    Dobrze wiem,że macie rózne dodatki , i tylko macie tak dobrze w
                    państwowych robótkach...jak się nie podoba to zmieńcie zawody.
                    Dobrze wiemy, jak wygląda wasza praca, najlepiej siedzieć na dupie i
                    wysłac praktykanta z pacjentem.
                    Cyba zozkładanie leków, robiebienie zastrzyków to nie robicie całe
                    8h tylko kilka minut na każdego pacjenta.
                    Wasze zachowanie jest nieodpowiednie i chamskie do chorych. "
                    NO JA WLASNIE ZMIENIE.BEDE TLUMACZEM JEZYKOWYM.A TY IDZ NA PIELEGNIARZA.UMYJESZ MI TYLEK JAK BEDE MIALA 85 LAT I OBSRAM SIE PO PACHY:D-JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAC.
    • Gość: ala6 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 14:21
      no co ty? naprawdę zarabiają do 3 tysięcy? ja idę na studia pielegniarskie to może dobrze na tym wyjde.
    • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 07.10.10, 09:36
      wymagajacy_777 napisał:

> W pracy, którą wykonuję, mam od czasu do czasu dostęp do zaświadczeń o
      > dochodach przedstawicieli różnych grup zawodowych, w tym pielęgniarek obu
      > radomskich szpitali. I powiem wam, że w ciągu ostatniego roku nie spotkałem
      > jeszcze pielęgniarki, która zarabiałaby mniej niż 3 tys. zł brutto
      > miesięcznie. To tyle, bo szlag mnie trafia, kiedy czytam tu i ówdzie, że
      > pielęgniarki tak mało zarabiają.

Wróciłam :D Minął rok. Niedawno dostałam podwyżkę :P
      Brutto mam znacznie więcej niż 3000 :D Netto to jakieś 2,4- 2,5 tyś.
      Szkoda tylko, że w każdy weekend jestem 1 albo 2 razy w pracy, że 8-9 nocy zasuwam ;(

Wymagający !
      Chcesz się zamienić ?
      Aha. Nie jestem z Radomia :/
      • Gość: Anna Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.radom.vectranet.pl 26.01.11, 23:54
        Teraz to nie wiem, kto pracuje tylko 8 godzin dziennie. Przeważnie wszyscy więcej. Pielęgniarki mają szczególnie podłą pracę i zdecydowanie powinny więcej zarabiać niż nauczyciele. Nauczycielem byłam, wiem jak to jest. Widziałam dużo pielęgniarek - jak pracują i na co są narażone i nie zazdroszczę.
    • Gość: piel. Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 18:32
      Gościu mieszkam w woj.lubelskim,pracuje w szpitalu powiatowym. Brutto mam 1700zł w tym specjalizacje.Nie truj dupy pisaniem ,że my tak dużo zarabiamy.Nie pasuje Ci ,to sam zacznij pracować w tym zawodzie to pogadamy.Będziesz zarabiał tyle co "MY"- ala te Twoje 3tys .Lepiej zacznij temat na forum ile zarabiają nauczyciele?,a ile godzin pracują tygodniowo.
    • Gość: mgr inż. BHP Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.algo.radman.pl 10.12.10, 18:44
      Ziemia jest wklęsła, bo mi się podeszwy wycierają najbardziej na palcach i na piętach.
      • Gość: Pielęgniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 14:16
        Jestem mlodą pielęgniarką, pełną zapału i motywacji, niezepsutą rutyną i "tu-mi-wisizmem". I nie rozumie tych żałosnych pogaduch na temat zarobków pielęgniarki. Nie ma prawa na ten temat wypowiadać się nikt kto tego nie doświadczył!! Co o naszej pracy mogą wiedzieć gogusie siedzący za biurkiem!! Weź może drogi "wymagający" pod uwagę, że od pracy naszych rąk zależy ludzkie życie, to jest obciążenie psychiczne, fizyczne i społeczne!! Ja nie trzaskam stempli na poczcie, po 12 godzinach dyżuru czasem zasnąć nie można tylko chce sie płakać cały dzień. A też mam licencjat, mgr i specjalizację!!! I jakoś nie histeryzuje że muszę chorym tyłki podcierać bo taka prace sobie wybrałam i robie to z mgr przed nazwiskiem. Więc nie osądzaj zawodu o którym nie masz pojecia. Ile razy spędziłeś świeta w pracy zamiast z rodziną, ile razy na sylwestra ratowałeś ludzkie życie??? Ja nie widzę różnicy między pracą lekarza a pielęgniarki, i jedni i drudzy ratuja ludzkie życie w kompetentny sposób. A to że w każdym zawodzie są ludzie za których można sie powstydzic to chyba nie zaskoczenie, nie mów mi że u ciebie nie ma pseudo-pracowników którzy zamiast pracowac siedzą na facebooku.
        • Gość: gosc Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 12:51
          Zgadzam się z poprzedniczką . Są ludzie i "ludzie". Ja pracuję 25 lat, tytuł mgr, specjalizacja, oddz. OIOM mały powiatowy szpital - na rękę 1600zł.(nie mam powodu kłamać - przecież mi nie dołożycie) Gdyby nie to że kocham to co robię , już dawno by mnie tam nie było. Sami oceńcie czy takie zarobki są wysokie. A jeśli ktoś pisze że pielęgniarka zarabia 4 czy 5 tys. to zwyczajnie nie wierzę.
    • Gość: Pielęgniarka Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 83.238.243.* 30.07.11, 12:34
      Ja zarabiam mniej niż 2 tys. zł w szpitalu Państwowym. Miesięcznie za tą kwotę wyrabiam 1,5 etatu przeciętnego człowieka. Na studiach w czasie moich wolnych wakacji nieodpłatnie wypracowałam około 4800 godzin jako praktyki studenckie. Jako młody człowiek po studiach - 5 miesiąc mam bóle w żołądku ze stresu - w każdy wolny dzień - z powodu odpowiedzialności. Czy leki zostały podane w odpowiedni sposób, w odpowiedniej dawce, czy zlecenia się zgadzają, jakie objawy ma pacjent? I w sumie ciężko trzymać w dłoni strzykawkę z lekiem który odpowiada za czyjś ból, gorzej życie. Złe pielęgniarki zdarzają się wszędzie, tak samo jak nauczyciele których wspominam z pogardą, jak i pielęgniarki z moich praktyk. Od siebie wkładam dużo cierpliwości i serca w prace, w zamian mam małe dochody, zmęczenie i czasem rozzłoszczonego pacjenta, który obudzony, również zmęczony wścieka się i wylewa całą swoją wściekłość na mnie, na moją pracę. A ja? Muszę wykonać swój obowiązek zmierzenia parametrów i dokonania zleceń lekarskich.

Uważam że składki powinny być oferowane przez różne firmy i zakłady - konkurencja zrobiłaby swoje.
      • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 01.08.11, 06:47
        A to nie wiem ,gdzie Państwo pracują. Moja siostra ,położna na Józęfowie do ręki oczywiście z nocami i dyżurami świątecznymi w zależności od miesiąca ok. 2600 - 2800 do ręki. Z tego co wiem jej koleżanki w szpitalu miejski pensję brutto z dodatkami mają w granicach średniej krajowej.
        I teraz mąż mojej koleżanki chirurg z 25 letnim stażem pracy ,pensja podstawowa brutto 4900 zł.
        Chyba ta różnica jest chora.
        • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.11, 11:21
          anamaria12 napisała:

> A to nie wiem ,gdzie Państwo pracują. Moja siostra ,położna na Józęfowie do ręk
          > i oczywiście z nocami i dyżurami świątecznymi w zależności od miesiąca ok. 2600
          > - 2800 do ręki.

Ja tez tak mam po 24 latach pracy.

Z tego co wiem jej koleżanki w szpitalu miejski pensję brutto
          > z dodatkami mają w granicach średniej krajowej.

No to mniej więcej wychodzi na to samo . Jeśli jestem w błędzie to mnie uświadom :>

> I teraz mąż mojej koleżanki chirurg z 25 letnim stażem pracy ,pensja podstawowa
          > brutto 4900 zł.
          > Chyba ta różnica jest chora.

Tzn. co jest wg ciebie chore w tej różnicy ?
          4900 brutto + 20% wysługi ( min.) = 5880
          Twoja siostra brutto ma ~3700. Odjąć od tego pieniądze za godz. nocne i świąteczne to jakieś 3000. (nie wiem czy ma wysługę)

Przeraża cię ta różnica ? I w którą stronę ?
          • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.11, 14:42
            Racja po przeliczeniu ,fakt jest to mniej więcej średnia krajowa.
            Co do męża mojej koleżanki. Rożnica powiedzmy 1500 - 2000 zł brutto miedzy pensja lekarza a pielęgniarki.
            Uważam to za sytuację chorą, bo :
            - lekarz,aby wykonywał swoja pracę musi skończyć 6 letnie ciężkie studia - pielęgniarka nie musi
            - aby mieć specjalizację musi z własnej kieszeni przez parę lat szkolić się , jeśli jest to ośrodek akademicki taki jak W - wa to odpadają mu dojazdy lub wynajęcie mieszkania,jeśli np Radom dochodzą mu kilkumiesięczne koszty utrzymania poza domem
            - co roku musi uczestniczyć w sympozjach ( zbierając punkty - obowiązkowe) za które również płaci z własnej kieszeni
            - WIEDZA
            - to lekarz a nie pielęgniarka decyduje o trybie leczenia i de facto ponosi zawodową odpowiedzialność.
            - to chirurgowi pot po tyłku spływa w czasie operacji ze stresu a nie pielęgniarce
            A na koniec, każdy lekarz ma odpowiednią wiedzę ,aby zastąpić pielęgniarkę , natomiast żadna pielęgniarka nie zastąpi lekarza, ot co.
            • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 03.08.11, 17:13
              anamaria12 napisała:

> Racja po przeliczeniu ,fakt jest to mniej więcej średnia krajowa.
              > Co do męża mojej koleżanki. Rożnica powiedzmy 1500 - 2000 zł brutto miedzy pens
              > ja lekarza a pielęgniarki.

Cyba Ci wytłumaczyłam, że patrzysz na dwie różne sprawy. Załóżmy, że chodzi o mnie. Moja pensja brutto bez dodatków to 2200 podstawy. Lekarz o którym piszesz ma 4900. To ponad dwa razy więcej.

> Uważam to za sytuację chorą, bo :
              > - lekarz,aby wykonywał swoja pracę musi skończyć 6 letnie ciężkie studia - piel
              > ęgniarka nie musi

Pielęgniarka w tej chwili musi skończyć 3 letnie ciężkie studia.

> - aby mieć specjalizację musi z własnej kieszeni przez parę lat szkolić się ,

Wyobraź sobie, że pielęgniarki też szkolą się za własne pieniądze.
              j
              > eśli jest to ośrodek akademicki taki jak W - wa to odpadają mu dojazdy lub wyna
              > jęcie mieszkania,jeśli np Radom dochodzą mu kilkumiesięczne koszty utrzymania p
              > oza domem

Jak na każdych innych studiach :>

> - co roku musi uczestniczyć w sympozjach ( zbierając punkty - obowiązkowe) za k
              > tóre również płaci z własnej kieszeni

A wytłumacz mi o tych punktach obowiązkowych.

> - WIEDZA
              > - to lekarz a nie pielęgniarka decyduje o trybie leczenia i de facto ponosi zaw
              > odową odpowiedzialność.

Znam to wszystko od podszewki, więc mi nie pisz o odpowiedzialności. OK ? Lekarz ma swoją odpowiedzialność, pielęgniarka swoją.

> - to chirurgowi pot po tyłku spływa w czasie operacji ze stresu a nie pielęgnia
              > rce

Taaaaa....bo sam se narzędzia bierze...buahaaaa

> A na koniec, każdy lekarz ma odpowiednią wiedzę ,aby zastąpić pielęgniarkę , na
              > tomiast żadna pielęgniarka nie zastąpi lekarza, ot co.

A którz ci takich głupot nawciskał ? To wszystko to teoretyczny bełkot. I gwarantuje ci, że często wiele rzeczy robię za lekarza. czy lekarze za mnie ? Myślę, że czasem też, ale czasem i niewielu. A wiesz czemu ? Bo część to zarozumiałe tępe dupki i tyle.
              A tobie polecam zmienić profesję. Szybciutko skończysz leciutkie studia i kariera stoi przed Tobą otworem :)

I na koniec. Pielęgniarka za prace dodatkową ma : 65% za godz. nocne i 45% za godz. świąteczne. To daje jakieś 8 Pln i 6 pln. dodatkowo. Lekarz za dyżur ma ok 100 pln/godz. Czyli taka niedziela to 2400 brutto.
              Tego koleżanka ci nie powiedziała ?
              • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 04.08.11, 06:40
                - a owszem, skoro studia pielęgniarskie trwają 3 lata,a lekarskie 6 ,to połowa pensji jest zupełnie na miejscu. Co prawda w normalnych krajach jest to 4 lub 5 krotnie więcej.
                - jasne każdy odpowiada za swoja pracę, Ty za mierzenie temperatury i ciśnienia,zmianę opatrunku, podanie leku itd - lekarz za zdiagnozowanie choroby, wdrożenie leczenia, nastawienie złamanej ręki ,operacje na otwartym sercu itd.
                - dalej ,szczerze nie wiedziałam,że pielęgniarka,aby wykonywać swój zawód musi dodatkowo dokształcać się przez 8 lat ???!!!
                - tyle,że lekarz już skończył studia,a na tzw. staże musi wyjeżdżać na co najmniej miesiąc kilka razy do roku do rożnych ośrodków akademickich.
                - nie jestem lekarzem więc dokładnie nie wiem o co z tym punktami chodzi. Ale przecież to Ty masz pod ręką kolegów na miejscu ,więc spytaj.
                No cóż faktycznie mogę się tylko domyślać jakim to stresem jest podawanie narzędzi chirurgowi:))))) Nie bądź śmieszna.
                I na koniec jeżeli masz ochotę mieszkać w domu ,który zaprojektował murarz,a nie architekt,a obliczenie wykonał pomocnik murarza zamiast budowlaniec ,to proszę bardzo. Ja bym do takiego domu nawet nie weszła. I jeżeli chcesz mnie przekonać ,że żaden lekarz nie umie wykonać zastrzyku,a każda pielęgniarka potrafi zoperować wyrostek, to wybacz,ale ci nie uwierzę
                • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 04.08.11, 09:04
                  anamaria12 napisała:

> - a owszem, skoro studia pielęgniarskie trwają 3 lata,a lekarskie 6 ,to połowa
                  > pensji jest zupełnie na miejscu. Co prawda w normalnych krajach jest to 4 lub 5
                  > krotnie więcej.

Pierwsze słyszę :)
                  Chociaż pensja lekarza + pieniądze za dyżury to jest 4-5 razy tyle ile zarabiają pielęgniarki. Koleżanka chyba nie do końca jest szczera co do mężowych dochodów :D

> - jasne każdy odpowiada za swoja pracę, Ty za mierzenie temperatury i ciśnienia
                  > ,zmianę opatrunku, podanie leku itd -

Zdziwiłabyś się, ale to co piszesz to stary stereotyp.

>lekarz za zdiagnozowanie choroby,

Które bardzo często zależy od odpowiedniej obserwacji pielęgniarskiej.

wdrożen
                  > ie leczenia,

Czyli wpisanie zleceń w kartę. resztę robią pielęgniarki. Policzyć odpowiednia dawkę leku, wybór rozpuszczalnika to już lekarza nie obchodzi. Często nie maja o tym bladego pojęcia. jednocześnie zdarza się, że to my wyłapujemy błędy lekarskie które mogą się zdarzyć, bo oni tez są ludźmi ( tu gdzie pracuję bardzo nam za to dziękują).

nastawienie złamanej ręki ,operacje na otwartym sercu itd.

Baaa. Pediatra też tego nie zrobi.

> - dalej ,szczerze nie wiedziałam,że pielęgniarka,aby wykonywać swój zawód musi
                  > dodatkowo dokształcać się przez 8 lat ???!!!

Nie pisałam czegoś takiego, ale Ty chcesz mi wmówić, że lekarze po studiach dokształcają się przez 8 lat ? :D Dobre , nawet bardzo dobre :D

> - tyle,że lekarz już skończył studia,a na tzw. staże musi wyjeżdżać na co najmn
                  > iej miesiąc kilka razy do roku do rożnych ośrodków akademickich.

Nie tylko akademickich. Kończąc medycynę, wybierając specjalizację mógł sprawdzić co ma na miejscu :>A tak na marginesie mamy lekarzy na specjalizacjach. i wiesz często to nas- pielęgniarki pytają o różne rzeczy. Na szczęście nie każdy lekarz jest bufonem :P

> - nie jestem lekarzem więc dokładnie nie wiem o co z tym punktami chodzi.

Z tego co ja się orientuje punkty zbiera się do doktoratu. Tyle, że pielęgniarki do doktoratu tak samo zbierają punkty. identycznie.

Ale p
                  > rzecież to Ty masz pod ręką kolegów na miejscu ,więc spytaj.

Jakoś doktorów nie ma :( Jedna osoba się doktoryzuje i to po części naszymi rękami. Robimy jej pewne badania, ale nie ma problemu, bo jest to osoba na poziomie.

> No cóż faktycznie mogę się tylko domyślać jakim to stresem jest podawanie narzę
                  > dzi chirurgowi:))))) Nie bądź śmieszna.

Pisałaś o staniu i pocie, o ile się nie mylę. Instrumentariuszka stoi w takich samych warunkach. Poza tym jak się trafi operator cham to ma stres podwójny. Problem chirurgów polega na tym, że nie zauważają innych, bez których nie daliby. Dla nich nie istnieje instrumentariuszka, anestezjolog i anestetyczka. Dowody wdzięczności też "biorą" na siebie :)

> I na koniec jeżeli masz ochotę mieszkać w domu ,który zaprojektował murarz,a ni
                  > e architekt,a obliczenie wykonał pomocnik murarza zamiast budowlaniec ,to prosz
                  > ę bardzo. Ja bym do takiego domu nawet nie weszła. I jeżeli chcesz mnie przekon
                  > ać ,że żaden lekarz nie umie wykonać zastrzyku,a każda pielęgniarka potrafi zop
                  > erować wyrostek, to wybacz,ale ci nie uwierzę

Zajefajna metafora, tylko co to ma wspólnego z tym co piszemy ?
                  Nie ustosunkowałaś się też do pieniędzy za dyżury lekarskie, na których często, gęsto lekarz gnije na wersalce :/
                  I wiesz co. są u nas lekarze ( czyli, osoby bezpośrednio związane ze sprawą, anie przez mężów koleżanki- podobno) którzy mówią wprost. Jak na dyżurze jest pani X i Y albo Z to mogę spać spokojnie. Dlatego nie ujmuj zawodom, stanowiskom o których nie masz pojęcia. zajmij się swoja pracą, przyłóż się odpowiednio, a jak ci nie pasuje to tak jak napisałam - kończ studia pielęgniarskie i posmakuj tego miodu .
                  • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 04.08.11, 16:07
                    przykład z Francji , bo takim dysponuję. Mój kolega anestezjolog 12.500 euro , jego żona pielęgniarka anestezjologiczna ( podobno to coś więcej niż zwykła pielęgniarka,nie znam się , tak mnie pouczono) 2700 euro.
                    Dyżury moja pani to drugi etat. Moja siostra ponieważ ma taka możliwość ,także bierze od czasu do czasu dyżury w prywatnej klinice w Wa - wie i jakoś tych pieniędzy do podstawy dochodu nie wlicza.
                    tak ,tak obserwacja pielęgniarki - szczególnie na oddziałach ratunkowych:)))
                    Chamstwo jest wszędzie i nie zależy ono od zawodu tylko od kultury osobistej . Instrumentariuszka owszem przebywa w tym samym pomieszczeniu ,ale..... dopytaj koleżanek czy choćby stoją bezpośrednio pod lampami itd.
                    policzmy lata - w/ g mojego znajomego chirurga; rok stażu + 3 lata do I stopnia specjalizacji + 4 lata do drugiego stopnia specjalizacji. Jak w pysk - 8 lat :)))) widzę,że chociaż nie pracuje w służbie zdrowia, to jakoś jestem lepiej zorientowana. Ty jak widać pojęcia nie masz co znaczą staże do specjalizacji więc Cię oświecę. Po pierwsze specjalizacje zdaje się w ośrodku, z którego pochodzi aktualny szef specjalizacji np. z Poznania, a za jakiś czas może być ze Szczecina. Nie ma więc przeproś, staże musisz odbywać w konkretnym ośrodku. Z tego co wiem jak facet jest nieupierdliwy, to wyznaczy Ci staż np z onkologii w Warszawie a nie np we Wrocławiu. A staż z interny w Białymstoku,a nie w Warszawie czy np Lublinie.
                    Z punktami powiem szczerze,że dokładnie nie wiem o co chodzi,ale na pewno nie o doktorat.Moja koleżanka,żona rzeczonego chirurga wściekała się do mnie,że mąż jedzie na jakieś sympozjum ,a nie na uroczystość rodzinną. Spytałam więc, czy koniecznie musi jechać, na co padła odpowiedź;musi bo rok się kończy a on nie ma punktów. Nie dopytywałam ,bo szczerze mało mnie to interesuje.
                    Pogratulować pani doktor,która sama ciągnie oddział. Oby się ,to dla niej tak nie skończyło jak dla pewnego lekarza - 5 dyżurów po rząd i mogiła.
                    Nie rozumiesz przykładu. Oky ,łopatologicznie.Każdy architekt powiedzmy w 3 miesiące nauczy się murarki, żaden murarz nie skończy architektury w 3 miesiące. Sprawa jest prosta , Twoją prace wykona każdy lekarz powiedzmy po tygodniu szkolenia. Ty w tydzień nie posiądziesz wiedzy pozwalającej Ci leczyć ludzi.Mówiąc krótko ,acz abstrakcyjnie, można zwolnić wszystkie pielęgniarki ze szpitala, a on lepiej lub gorzej będzie funkcjonował. Jeżeli zwolni się ze szpitala wszystkich lekarzy , to szpital przestanie funkcjonować.Proste, no chyba proste.
                    I jeszcze jedno, ani mi w głowie pomniejszyć ważności, kompetencji i zaangażowania pielęgniarek w swoją prace. Jest to jednak wątek o forsie ,a nie o stronie moralnej i merytorycznej zawodu pielęgniarki, choć jedno z drugim powinno się wiązać. I tak moim zdaniem pielęgniarki kompetentne ,podnoszące swoje kwalifikacje , ceniące stronę etyczną zawodu, powinny zarabiać dwa razy tyle co ich koleżanki opie...czki. A może wśród pielęgniarek jest to zawiasko nie występujące ?
                    • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 05.08.11, 09:49
                      anamaria12 napisała:

> przykład z Francji , bo takim dysponuję. Mój kolega anestezjolog 12.500 euro ,
                      > jego żona pielęgniarka anestezjologiczna ( podobno to coś więcej niż zwykła pie
                      > lęgniarka,nie znam się , tak mnie pouczono) 2700 euro.

To są dochody z etatu ? A może twoja koleżanka ( w Polsce to taka sama pielęgniarka jak inne) mniej czasu poświęca pracy, bo więcej zajmuje się domem ?

> Dyżury moja pani to drugi etat.

Wiem. I...
                      Po 1...nie znam lekarza, który uczciwie wyrabiałby etat. Chociażby oficjalne zejścia po dyżurach za które biorą ciężkie pieniądze.
                      Po 2...jest to dodatkowe wynagrodzenie tak samo jak dodatek za noce i święta. Tyle tylko, że pielęgniarka nie jest w stanie pracować 24 godz. non stop, bo zasuwa, a nie śpi w gabinecie.
                      Po 3...lekarze byli ( i chyba dalej są) bardzo waleczni, żeby nie pracować na zmiany tak jak pielęgniarki, bo im się to po prostu nie opłaca.
                      Po 4...z tych dodatkowych etatów wynika, że doba ma 36 godz., a to już cud natury :P

Moja siostra ponieważ ma taka możliwość ,także
                      > bierze od czasu do czasu dyżury w prywatnej klinice w Wa - wie i jakoś tych pie
                      > niędzy do podstawy dochodu nie wlicza.

A czy ja ci każę wliczać ?

> tak ,tak obserwacja pielęgniarki - szczególnie na oddziałach ratunkowych:)))

Nie pracuję na oddziale typowo ratunkowym, ale że się tak wyrażę "akcje ratunkowe" są. I gwarantuję ci, że jestem w stanie zrobić wszystko oprócz jednej rzeczy ( notabene nasi lekarze, też nie zawsze to robią). Sama osobiście usłyszałam ( po przyjęciu pacjenta z terenu), że my ( tzn. konkretne pielęgniarki z "mojego" oddziału) lepiej byśmy go "ustawiły" niż lekarz z powiatowego szpitala.

> Chamstwo jest wszędzie i nie zależy ono od zawodu tylko od kultury osobistej .
                      > Instrumentariuszka owszem przebywa w tym samym pomieszczeniu ,ale..... dopytaj
                      > koleżanek czy choćby stoją bezpośrednio pod lampami itd.

Nie...one stoją, a może leżą pod stołem...

> policzmy lata - w/ g mojego znajomego chirurga; rok stażu + 3 lata do I stopnia
                      > specjalizacji + 4 lata do drugiego stopnia specjalizacji. Jak w pysk - 8 lat :

To ci powiem coś odkrywczego :) Część "moich" lekarek zrobiła II w niecałe 2 lata. Ale są i takie którym 4 lata to mało. Ciekawe czemu :>

> )))) widzę,że chociaż nie pracuje w służbie zdrowia, to jakoś jestem lepiej zor
                      > ientowana.

Słabo widzisz...idź do okulisty, który ma 3 etaty :)

Ty jak widać pojęcia nie masz co znaczą staże do specjalizacji więc
                      > Cię oświecę. Po pierwsze specjalizacje zdaje się w ośrodku, z którego pochodz
                      > i aktualny szef specjalizacji np. z Poznania, a za jakiś czas może być ze Szcz
                      > ecina. Nie ma więc przeproś, staże musisz odbywać w konkretnym ośrodku.

Bzdura !!! Staże to owszem wyjazdy, ale co jakiś czas i na jakiś czas i nie koniecznie do jednego ośrodka.

Z tego
                      > co wiem jak facet jest nieupierdliwy, to wyznaczy Ci staż np z onkologii w Wars
                      > zawie a nie np we Wrocławiu. A staż z interny w Białymstoku,a nie w Warszawie c
                      > zy np Lublinie.

No to moja wina, że facet jest upierdliwy ?

> Z punktami powiem szczerze,że dokładnie nie wiem o co chodzi,ale na pewno nie o
                      > doktorat.Moja koleżanka,żona rzeczonego chirurga wściekała się do mnie,że mąż
                      > jedzie na jakieś sympozjum ,a nie na uroczystość rodzinną.

Skoro wolał sympozjum to tez może wina owej żony :/

Spytałam więc, czy k
                      > oniecznie musi jechać, na co padła odpowiedź;musi bo rok się kończy a on nie ma
                      > punktów. Nie dopytywałam ,bo szczerze mało mnie to interesuje.

To się dopytaj, ale nie sądzę, że ów chirurg szczerze ci odpowie.

> Pogratulować pani doktor,która sama ciągnie oddział. Oby się ,to dla niej tak n
                      > ie skończyło jak dla pewnego lekarza - 5 dyżurów po rząd i mogiła.

Szkoda, że nie cytujesz, bo nie bardzo wiem do czego to przypiąć :/

> Nie rozumiesz przykładu. Oky ,łopatologicznie.Każdy architekt powiedzmy w 3 mie
                      > siące nauczy się murarki, żaden murarz nie skończy architektury w 3 miesiące. S
                      > prawa jest prosta , Twoją prace wykona każdy lekarz powiedzmy po tygodniu szkol
                      > enia.

Wiesz co ? zajmij się murarką, którą skończysz w 3 miesiące. oczywiście, że zrozumiałam o co ci chodzi. Tyle tylko, że to ty nie rozumiesz, że szpital to nie tylko chirurgiczny blok operacyjny, a pielęgniarki to nie tylko podawanie tabletek, ścielenie łóżka, czy zmiana opatrunku. To zrobi nawet moja mama po 1 godzinnym instruktarzu.

Ty w tydzień nie posiądziesz wiedzy pozwalającej Ci leczyć ludzi.

Przestudiuj wątek i na 99,99% znajdziesz w moich wpisach jak to 6 letnie studia + I i II stopień specjalizacji zawodziły. pomogły, a wręcz uratowały życie doświadczenie i "tylko" licencjat z pielęgniarstwa

.
                      Mówiąc k
                      > rótko ,acz abstrakcyjnie, można zwolnić wszystkie pielęgniarki ze szpitala, a o
                      > n lepiej lub gorzej będzie funkcjonował.

Ha ha ha ha :) powiedz to mojemu dyrektorowi, który nam "wchodzi bez mydła", żebyśmy nie odeszły chociaż podań o pracę leży dużo :D :D :D

Jeżeli zwolni się ze szpitala wszystki
                      > ch lekarzy , to szpital przestanie funkcjonować.

Jednak jesteś prosta jak budowa cepa :( Nie ważne, że z palcem w ...nosie... zrobię to co robi salowa. Każdy ma swoje miejsce i zadania do wykonania. Mnie nawet nie przeszkadza, że niektóre salowe zarabiają niewiele mniej niż pielęgniarki, bo to tez człowiek, który wykonuje pracę i te pracę szanuję.

>Proste, no chyba proste.

Takie jak twoje rozumowanie :/

> I jeszcze jedno, ani mi w głowie pomniejszyć ważności, kompetencji i zaangażow
                      > ania pielęgniarek w swoją prace. Jest to jednak wątek o forsie ,a nie o stronie
                      > moralnej i merytorycznej zawodu pielęgniarki, choć jedno z drugim powinno się
                      > wiązać. I tak moim zdaniem pielęgniarki kompetentne ,podnoszące swoje kwalifika
                      > cje , ceniące stronę etyczną zawodu, powinny zarabiać dwa razy tyle co ich kole
                      > żanki opie...czki.

Jeżeli tak uważasz to nie porównuj zarobków. jeżeli lekarz uważa, że za mało zarabia niech walczy o swoje, a nie zagląda do kieszeni innych, że o tobie, nie związanej z zawodem, nie wspomnę.

>A może wśród pielęgniarek jest to zawiasko nie występujące ?

Idź do szpitala i się przekonaj. Potem pisz swoje mądrości :>
                      • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 05.08.11, 15:19
                        Pojęcia nie mam czy to jest etat czy jakaś inne forma zatrudnienia. Wiem natomiast,że mój kolega anestezjolog rano maszeruje do szpitala, usypia do planowych operacji,a co 3 - 4 dni ma tzw. dyżur pod telefonem i do szpitala jedzie w razie potrzeby. Z tego co zrozumiałam w ten sposób zatrudniani są wszyscy zabiegowcy. Na moje pytanie dlaczego nie pełni dyżuru w szpitalu kumpel się roześmiał i stwierdził," kochana ,a który szpital byłoby stać na to aby mi płacić za siedzenie w gabinecie. Oczywiście za to,że jestem pod telefonem również dostaję kasę,ale jest to 1/3 stawki. " Więc może i u nas powinno tak być? Natomiast jego żona pracuje jeden tydzień dzień , drugi noce ,co drugi weekend a ze świętami nie wiem jak jest ,bo w tym czasie u nich nie gościłam,zresztą z reguły w czasie świat są w Polsce.
                        Wszystko co piszę piszę a propos chirurgów ponieważ żona rzeczonego chirurga jest moją b. bliska koleżanką,a jego także lubię . Często toczymy nocne rozmowy Polaków min. o polskiej służbie zdrowia. Stąd wiem,że musiał wyjeżdżać do Wrocławia ,Warszawy, Łodzi i bodaj lublina na miesięczne staże z : interny, onkologii,urologi ,kardiologii, kardiochirurgii i czegoś tam jeszcze ale nie pamiętam. Wyglądało to tak,że był 2 miesiące w domu i miesiąc na stażu.
                        Mój znajomy pracuje tylko w szpitalu. Z tego co wiem zobowiązany jest brać ileś tam dyżurów w miesiącu. "Kóniec kropka". Z tego co wiem idzie do pracy powiedzmy w poniedziałek na godz.8.00 a wraca we wtorek ok.11.00 . Do 15- tej to jest jego etat podstawowy ,a później dyżur czyli godziny dodatkowe. Pojęcia nie mam czy tak jest na innych oddziałach.
                        Informuję Cie natomiast,że życie uratowali mi lekarze ,a nie pielęgniarki. Owszem niektóre były bardzo sympatyczne, cierpliwe i wyrozumiałe, o fachowości się nie wypowiadam ,bo się na tym nie znam, natomiast niektóre były wręcz niegrzeczne. Nie ukrywam ,że na jedną wyjątkowo pyskatą nie złożyłam skargi ,ale ponieważ mam języczek ostry jak brzytwa ,to się po niej przejechałam . I zaręczam Ci ,babie się należało. Fajnym dziewczynom podziękowałam ,kupiłam kawę i tart, babsztylowi nie.
                        Nie twierdzę,że praca pielęgniarek jest niepotrzebna czy mniej ważna. Każdy człowiek ,który solidnie i rzetelnie wykonuje swoja pracę ,godny jest szacunku. Tylko , jak lekarze strajkują ,to pacjentów się wywozi na inne odziały lub do innych szpitali, jak pielęgniarki strajkują , to jest na oddziale kabaret:))) ale nikt pacjentów nie wywozi ze szpitala. Sama byłam świadkiem takiej sytuacji, jak parę lat temu strajkowały pielęgniarki na Józefowie.
                        A jeżeli wasz dyrektor tak postępuje ,to jest słabym menadżerem. Na oddziale zostawia się 3 - 4 doświadczone pielęgniarki, aby młode mogły się od nich uczy, a resztę,się wymienia. Tak rodzi się zdrowa konkurencja. I jak sądzę wasz dyro nie jest lekarze , kit możecie mu wciskać. Niczym moja koleżanka etnograf swojej pani dyrektor, po zresztą i robić ją w bambuko, a potem pękać ze śmiechu. Przynajmniej życie nie jest nudne:))))))))
                        • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 07.08.11, 16:58
                          Nie bardzo widzę sens dyskusji :(
                          Wiesz to co powiedzą ci znajomi. Jednocześnie informuję, że lekarzy obowiązuje taki sam wymiar godzin pracy jak pielęgniarki. czyli 7,35 godz za każdy dzień roboczy. Nam sumuje się to i przekłada na 12 godzinne dyżury. Tak więc Twój znajomy powinien przychodzić do pracy na godz. 7.25 i pracować do 15-tej. Z każdego dnia urywa co najmniej 35 min. I daje sobie rękę uciąć, że nie jest w pracy do 15.00. doliczając zejścia po dyżurach ( zazwyczaj lekarze idą wtedy do prywatnych gabinetów) wyjdzie, że nie pracuje na całym etacie tylko na 3/4 .
                          Twój bliski znajomy niech popatrzy na swoich kolegów innej specjalności, im niech wylicza prace i pieniądze. powiem szczerze, że nie chciałabym pracować z kimś takim.
                          tak jak słusznie zauważyłaś, że pielęgniarki są różne tak samo różni są lekarze. Są wśród nich leniwi łapówkarze i nie chodzi tu o czekoladę, kawę czy tort, tylko ciężkie pieniądze. Ciekawe czy twojego znajomego to boli tak samo jak to, że pielęgniarka zarabia "tylko" 2x mniej od niego.
                          Pociesz go, ze w innym szpitalu, w innym mieście lekarze mają dużo mniejsze podstawy. Dostają premię za to co zrobią, a nie za fakt przyjścia do pracy. I to jest dowód, że "mój" dyrektor jest dobrym menadżerem :D
                          A Ty jak chcesz to chodź do fryzjerek , kosmetyczek itd. zaraz po szkole. Gwarantuje ci, że podstawą dobrej pracy jest doświadczenie, które zdobywa się latami. Ciekawe jakiego chirurga byś dla siebie wybrała ? Na stażu czy z doświadczeniem ?
                          Wbrew temu co piszesz nasz dyrektor odnosi sukcesy. Szpital zarabia, rozwija się.
                          aha. I jeszcze jedno. Są zasady strajku. pielęgniarki nie mogą totalnie zejść z oddziału. Musi być zapewniona minimalna obstawa. A jeżeli byłyby zbędne jak uważasz to gwarantuje ci, że lekarze pokroju twojego znajomego pozbyli by się ich. tylko, czy oni za tą "ciężką" forsę robiliby to co robią one ? zapytaj.
                          • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 08.08.11, 14:53
                            Nie znajomego boli, tylko mnie wkurza. Twoja postawa jest dokładnie taka sama jak mojej siostry - położnej przez wiele lat. Wysłuchiwałam jacy to lekarze cwaniacy, nieuki ,lenie patentowane itd.Pewnego piękne dnia moja siostra przyszła do mnie cała oburzona,że jak to ,jakaś młoda lekarka dostała więcej pensji niż ona . Nie wytrzymała i powiedziałam; moja droga zamiast iść do szkoły policealnej trzeba było zdawać na studia medyczne i skończyć medycynę , tylko chęci i rozumku zabrakło.Siostra się na mnie obraziła. Trwało to do momentu,gdy jej synek ciężko zachorował. Sama jakoś wyleczyć go nie umiała, a pomogła jej właśnie ta "nic nie umiejąca " lekarka.
                            Po drugie takie dywagacje są możliwe tylko w państwowej placówce. W prywatnej firmie zostałabyś już namierzona i zwolniona dyscyplinarnie z pracy. ZA :
                            1. podrywanie autorytetu przełożonych
                            2.działanie na niekorzyść firmy
                            3. marnowanie swojego i kolegów czasu pracy.
                            Na miejscu Twoim zastanowiłabym się nad tym co piszę. Twierdzenie ,że lekarze w większości to cwaniacy, nieroby i tak naprawdę to w szpitalu pracują tylko pielęgniarki - szkodzisz przede wszystkim pacjentom. Każdy chory chce być leczony przez lekarza specjalistę z odpowiednią wiedzą ,zaangażowaniem, najnowszymi metodami. Nie wszyscy pacjenci obeznani są z warunkami i stosunkami w służbie zdrowia. Nie strasz więc tych mniej obeznanych.
                            • oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 08.08.11, 20:04
                              anamaria12 napisała:

> Nie znajomego boli, tylko mnie wkurza. Twoja postawa jest dokładnie taka sama j
                              > ak mojej siostry - położnej przez wiele lat.

No i ???

Wysłuchiwałam jacy to lekarze cwan
                              > iacy, nieuki ,lenie patentowane itd.

Ja taki tekst usłyszałam od własnego dyrektora :D

Pewnego piękne dnia moja siostra przyszła d
                              > o mnie cała oburzona,że jak to ,jakaś młoda lekarka dostała więcej pensji niż o
                              > na .

A czy ja zaglądam w czyjeś portfele ? To ciebie boli, że ktoś za ciężką pracę dostaje pieniądze.

Nie wytrzymała i powiedziałam; moja droga zamiast iść do szkoły policealne
                              > j trzeba było zdawać na studia medyczne i skończyć medycynę , tylko chęci i roz
                              > umku zabrakło

Ale z tego wynika, że twoja siostra nie jest po szkole podstawowej, tylko to studium POMATURALNE skończyła. Sroce spod ogona nie wypadła. Przez parę ładnych lat zdobywała doświadczenie i też ponosi odpowiedzialność. Moim zdaniem szkoła szkoła, a praca pracą. Jeżeli z moje ciężkiej pracy są ciężkie pieniądze, to dlaczego mają nich być opłacani np. lekarze ( ale tez pielęgniarki) z innych oddziałów ? Niech każdy rządzi się tym co wyrobi.

Siostra się na mnie obraziła. Trwało to do momentu,gdy jej synek
                              > ciężko zachorował. Sama jakoś wyleczyć go nie umiała, a pomogła jej właśnie ta
                              > "nic nie umiejąca " lekarka.

Czasem wyleczy lekarz, czasem mama w domu, a czasem nie da rady wyleczyć. Każdy ma swoją rolę i powtarzam- diagnoza, leczenie to długi i złożony proces. Jestem pewna, że owa lekarka nie zrobiła by nic gdyby nie laboratorium diagnostyczne, czy pracownia Rtg. Co nie ??? rentgena w oczach nie ma, organoleptycznie nie zbada krwi czy moczu. W procesie leczenia praca pielęgniarki jest równie ważna.

> Po drugie takie dywagacje są możliwe tylko w państwowej placówce. W prywatnej f
                              > irmie zostałabyś już namierzona i zwolniona dyscyplinarnie z pracy. ZA :
                              > 1. podrywanie autorytetu przełożonych

Co ty nie powiesz ? HA HA HA :D A w którym miejscu ?

> 2.działanie na niekorzyść firmy

A to w którym ??? :D

> 3. marnowanie swojego i kolegów czasu pracy.

A co ty do qrwy nędzy wiesz o moim czasie i czasie moich kolegów ?! teraz to żeś mnie nieźle wpieniła. Stuknij się babo w berecik. Omamy masz czy co ?

> Na miejscu Twoim zastanowiłabym się nad tym co piszę. Twierdzenie ,że lekarze w
                              > większości to cwaniacy, nieroby i tak naprawdę to w szpitalu pracują tylko pie
                              > lęgniarki - szkodzisz przede wszystkim pacjentom.

A gdzie żeś to wyczytała ? Mam zdanie na ten temat, ale nie muszę go na forum przedstawiać. Mam kolegów i koleżanki lekarki i w ogólności to się akurat zgadzamy :P

Każdy chory chce być leczony
                              > przez lekarza specjalistę z odpowiednią wiedzą ,zaangażowaniem, najnowszymi met
                              > odami.

już pisałam. proces leczenie jest złożony. Bo chirurg nie przeprowadzi zabiegu bez jałowych narzędzi, bez jałowego materiału. bez instrumentariuszki, która ma wiedzę w innej niż on sferze. Że nie wspomnie o anestezjologu. Potem musi pacjenta położyć w łóżku z czysta pościelą i zapewne podać leki, które ktoś wyprodukował, zamówił, przywiózł i dostarczył na oddział. No i w którym momencie trza dać jeść. Ugotuje mu ?

Nie wszyscy pacjenci obeznani są z warunkami i stosunkami w służbie zdro
                              > wia. Nie strasz więc tych mniej obeznanych.

czym znowu straszę ?
                              Dobra kończę z szanowna panią dyskusję bo pani wyraźnie tendencyjna i niedoceniona :D
                              I informuję, że właśnie staram się o podwyżkę. Mam wszelkie podstawy, żeby ja dostać. Będę zarabiać więcej a to i tak za mało biorąc pod uwagę ile straciły i tracą na tym moje dzieci, moje życie rodzinne.
                              proszę pozdrowić siostrę położną :)
                              • anamaria12 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? 09.08.11, 14:48
                                Jak widzę jesteś wodoszczelna - argumentoszczelna. Szkoła policealna trwa 2 lata,studia medyczne 6. Napisałam, prace każdego należy szanować jeżeli wykonuje ja rzetelnie. W prywatnych firmach płaca jest pochodną : a. wykształcenia, b. przydatności dla potrzeb firmy,c.zaangażowania.
                                Przykład: Kierownik działu 100 % jego zastępca 85 % pensji kierownika, koledzy po studiach bez funkcji 60 - 80 % w zależności od stażu i zaangażowania, osoby ze średnim lub pomaturalnym wykształceniem 45% - 55% pensji kierownika. Reguły czytelne. I zaznaczam w prywatnej firmie nie zostaje się kierownikiem ,bo właściciel jest kolegą z ławki szkolnej.
                                Im mniej państwa w naszym życiu , tym lepiej i dla nas i dla państwa. Oczywiście nie dla wszystkich. Tylko dla tych ,którzy chcą i potrafią radzić sobie w życiu.
                                Twoja odpowiedź świadczy tylko o tym,że całe życie pracujesz w państwowej firmie i nawet nie uświadamiasz sobie swoich nazwijmy to ,niestosowności wypowiedzi.
                                W związku z Twoimi wypowiedziami uważam,że jak najszybciej powinna być sprywatyzowana służba zdrowia. Skończyłyby się lewe interesy lekarzy, niewykorzystany sprzęt,pogaduch, pretensje o zarobki, lub pacjentów o leczenie. Ile płacisz składki na ubezpieczenie tyle w zamian dostajesz. A najważniejsze każdy znałby swoje miejsce w szeregu.
                                A tak z ciekawości spytam; podjęłabyś się leczenia np. człowieka , który zgłasza duszności - od zdiagnozowania po przez zaordynowanie leków itd ?
                            • oczko66 na totalne zakończenie... 09.08.11, 09:50
                              To, że np. tobie znany architekt zaprojektuje dom powiedzmy za 20 tyś. nie znaczy, że "zwykli" robotnicy po szkołach zawodowych mają ci go wybudować za 10 tyś. ! Jak tego nie pojmujesz to jesteś... :P
                              • anamaria12 Re: na totalne zakończenie... 09.08.11, 14:56
                                Widzę,że tkwisz w sposobie myślenia w głębokiej komunie, która głosiła,że wszyscy brzuchy mamy jednakowe. Stety w kapitalizmie mówi się , brzuchy tak, ale rozumki już nie. W ten sposób myśląc ,to w Polsce od osób zamiatających ulice do prezydenta kraju wszyscy powinni dostawać taką samą pensje.
                                Zaproponuj,aby wszystkie Twoje koleżanki zarabiały tyle samo ,wszystkie bez względu na umiejętności, staż pracy itp. Te ,które zarabiają mniej niż inne, pomysłowi zapewne przyklasną, a te które zarabiają więcej co zrobią ?
                                Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tu, na pewne sprawy trzeba mieć dużo mądrości i doświadczenia,żeby postarać się sprawiedliwie i obiektywnie ocenić sytuację.
                                • Gość: Pielęgniarka Prawdziwy zarobek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 22:48
                                  Zaraz wam tu napiszę prawdę o płacy pielęgniarki:
                                  pracowałam na pewnym oddziale same dyżury 7h35min: na rękę dostawałam 1300zl (brutto1850zł)- czy to dużo-SAMI SOBIE ODPOWIEDZCIE!!!!
                                  następnie pracowałam w systemie 12-godzinnym i zarobiłam 1500zl-czy to dużo- dla mnie średnio.
                                  Dodam tylko że była to praca w szpitalu psychiatrycznym gdzie miałam do czynienia z osobami agresywnymi, alkoholikami na detoksie, narkomanami, osobami HBs+ i HIV+....
                                  Niech ktoś napisze, że to dużo to niech przyjdzie tylko na jeden dyżur to zrozumie, że wcale nie zarabiałam dużo!!!!!!!!!!!!
                                • Gość: oczko66 anamaria 12... IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 21:25
                                  anamaria12 napisała:

> Widzę,że tkwisz w sposobie myślenia w głębokiej komunie, która głosiła,że wszys
                                  > cy brzuchy mamy jednakowe.

Eeee tam :) To tkwisz w jakiejś komunistycznej paranoi. Pan po studiach, czy umiał, czy nie to i tak brał forsę , a i pół wsi znosiło mu daniny, żeby być w łasce :) No i te punkty na medycynę za pochodzenie.

Stety w kapitalizmie mówi się , brzuchy tak, ale roz
                                  > umki już nie. W ten sposób myśląc ,to w Polsce od osób zamiatających ulice do p
                                  > rezydenta kraju wszyscy powinni dostawać taką samą pensje.

Co ty bredzisz ??? Koniec czasów, że tylko za tytuły dostaje się forsę.

> Zaproponuj,aby wszystkie Twoje koleżanki zarabiały tyle samo ,wszystkie bez wzg
                                  > lędu na umiejętności, staż pracy itp. Te ,które zarabiają mniej niż inne, pomys
                                  > łowi zapewne przyklasną, a te które zarabiają więcej co zrobią ?

Znowu bredzisz...ech...Przypisujesz mi jakieś swoje chore teorie :/

> Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tu, na pewne sprawy trzeba mieć dużo
                                  > mądrości i doświadczenia,żeby postarać się sprawiedliwie i obiektywnie ocenić
                                  > sytuację.

No i masz to doświadczenie :) Z tego co pamiętam to mąż koleżanki buahahaha.
                                  Pracuję pod 20 lat. Różne rzeczy widziałam. Prokurator miałby duuuużo do roboty. Przykre. Zawsze urwą łeb sprawie. Jedyne co trzyma przy nadziei to sąd Boski.
                  • Gość: doc. dr Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.12, 19:19
                    Nie zawsze piel. uczą się tylko 3 lata moja droga! Kiedyś (nie tak dawno temu) 5 letnie liceum (kto poprzestał to poprzestał, ale nie wszyscy) + 4 lub 5 letnie studia mgr (to zależało). Teraz licencjat 3 lata, staż + (jak ktoś nie osiada na laurach) 2 lata studiów mgr- zatem jaka to edukacja połowę krótsza niż na lekarskich? Hm? Do tego dojść mogą także specjalizacje. Zrobić też można- choć trzeba tu trochę popracować i wysilić się- doktorat (moje studia doktoranckie dzienne 5 lat, można je ciut przyspieszyć, ale było stypendium więc trzeba było korzystać tyle ile było przewidziane). Wracając do pensji piel. i wcześniejszych wywodów- to ile to powinno być pensji lekarskiej? W przypadku zwykłego lek. meda przynajmniej ze 150% czy może nawet więcej jego pensji? Bo nawet nie chce mi się liczyć..
                    • Gość: oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.12, 13:21
                      Gość portalu: doc. dr napisał(a):

> Nie zawsze piel. uczą się tylko 3 lata moja droga! Kiedyś (nie tak dawno temu)
                      > 5 letnie liceum (kto poprzestał to poprzestał, ale nie wszyscy) + 4 lub 5 letni
                      > e studia mgr (to zależało). Teraz licencjat 3 lata, staż + (jak ktoś nie osiad
                      > a na laurach) 2 lata studiów mgr- zatem jaka to edukacja połowę krótsza niż na
                      > lekarskich?

Hę? 2+3=5 lekarz 6 letnie studia- podstawowe. Pielęgniarki też robią specjalizacje. Tyle tylko, że znaczna część jest pełnopłatna i z naszymi zarobkami to rzadko możliwe.

Hm? Do tego dojść mogą także specjalizacje. Zrobić też można- choć
                      > trzeba tu trochę popracować i wysilić się- doktorat (moje studia doktoranckie d
                      > zienne 5 lat, można je ciut przyspieszyć, ale było stypendium więc trzeba było
                      > korzystać tyle ile było przewidziane).

I znowu wszystko rozbija się o pieniądze. Znam pielęgniarki z doktoratem, ale ma to sens, kiedy pracuje się na uczelni. Na oddziale gdzie pracuję, nie ma ani jednego lekarza z doktoratem, ponieważ nie jest to zbyt "dochodowa" specjalizacja.

Wracając do pensji piel. i wcześniejszyc
                      > h wywodów- to ile to powinno być pensji lekarskiej?

Powinna być adekwatna do wykonywanej pracy. Płacenie "ciężkich" pieniędzy za spanie na dyżurze jest żenujące i naraża szpitale na zbyteczne koszty.

W przypadku zwykłego lek. m
                      > eda przynajmniej ze 150% czy może nawet więcej jego pensji? Bo nawet nie chce m
                      > i się liczyć..

Nie bardzo wiem o co ci chodzi, ale jak płatne procedury wykonuje, tak powinien mieć płacone. Pracuję na ciężkim oddziale. 2/3 kontraktu szpitala i nadwykonania pochodzą właśnie z niego. Owszem dostajemy dodatkowe pieniądze, ale są to grosze. Resztę dostają lekarze i to nie z naszego oddziału. Ich stosunek do pacjentów jest żenujący- liczą się tylko ich osobiści. Obudzenie ich po 22, bo coś się dzieje wiąże się z awanturą. Niektórym to się w d**ach poprzewracało. Czekam z utęsknieniem, że przyjdą czasy kiedy zapłacą za swoją arogancję.

Ja zarabiam całkiem nieźle, ale w stosunku do tego co robię to za mało. Moje koleżanki ( te z niewielkim stażem) chociaż pracują dużo i dobrze zarabiają słabo.
                • Gość: eliza Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: 212.244.23.* 27.02.12, 14:19
                  Dla sprostowania - studia magisterskie pielęgniarskie trwają 5 lat, a jeżeli są robione najpierw licencjackie to 3,5 + 2 magisterskie. Najbardziej to mnie niepokoi, że pielęgniarki dla pielęgniarek są tak podłe. Jestem tegoroczną absolwentką studiów licencjackich, wybieram się na magisterskie. Chodząc na zajęcia praktyczne przekonałam się, że wszyscy mają po trosze racji: są beznadziejne, sfrustrowane, wypalone, zmierzłe babska a obok nich niekoniecznie młode, uśmiechnięte, życzliwe, zatroskane - TAK JAK W KAŻDYM INNYM ZAWODZIE
                  • Gość: oczko66 Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 21:09
                    Gość portalu: eliza napisał(a):

> Dla sprostowania - studia magisterskie pielęgniarskie trwają 5 lat, a jeżeli są
                    > robione najpierw licencjackie to 3,5 + 2 magisterskie.

Właśnie się obroniłam :) Dla mnie w sumie to było 2,5 +1 +2

> Najbardziej to mnie nie
                    > pokoi, że pielęgniarki dla pielęgniarek są tak podłe.

Jak wszędzie. Prawda jest taka- jaki pan taki kram. Jak są podłe stosunki na oddziale to często się udziela. Często to z góry idzie jad ;)

Jestem tegoroczną absolwe
                    > ntką studiów licencjackich, wybieram się na magisterskie.

Dobry wybór, ale jak już podejmiesz pracę nie zadzieraj nosa, bo masz mgr. Do pracy przyjdziesz zielona jak trawka ;)

Chodząc na zajęcia pr
                    > aktyczne przekonałam się, że wszyscy mają po trosze racji: są beznadziejne, sfr
                    > ustrowane, wypalone, zmierzłe babska a obok nich niekoniecznie młode, uśmiechni
                    > ęte, życzliwe, zatroskane - TAK JAK W KAŻDYM INNYM ZAWODZIE

Niestety nie ma selekcji na niektórych kierunkach studiów. Pielęgniarkami zostają kobiety, które nie lubią ludzi, nauczycielami ludzie, którzy nie lubią dzieci, lekarzami totalni materialiści. może kiedyś się to zmieni. Trzymam kciuki za studia :)
    • Gość: Ola Re: Ile naprawdę zarabiają pielęgniarki? IP: *.play-internet.pl 05.02.12, 21:03
      Jestem pielęgniarką z dziesięcioletnim stażem i pracuję w Szpitalu na st. dializ i szlak mnie trafia jak widzę swoją fiszkę - 1700 zł brutto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka