Gość: zainteresowany IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.03.10, 22:21 Może ktoś wie co dzieje się ze skladkami ZUS po śmierci osoby w wieku 55 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: R Re: składki ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 22:58 Zasilają dziurę budżetową. Składki ZUS nie są dziedziczne. Inaczej jest z II filarem. Tam można wyznaczyć osobę, która będzie dziedziczyć kapitał po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: składki ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 22:59 II filaru tez sie chyba? nie dziedziczy, przynajmniej po ostatnich "poprawkach".... ale na 100% nie jestem pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: składki ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 23:25 Nie wiem nic o poprawkach, ale gdy obowiązkowo wybierałem II filar, to wpisałem osobę, która będzie dziedziczyć po mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: składki ZUS IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.03.10, 07:21 czegoś tutaj nie mogę pojąć gdy umiera kredytobiorca to rodzina spłaca kredyt natomiast gdy umiera płatnik ZUS to wypłacają tylko zasiłek pogrzebowy co więc z resztą składek płaconych np przez 35 lat? czy tak wygląda demokracja?czy nie jest to zwykła kradzież? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: składki ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 07:32 Dziś emerytury wypłaca tylko ZUS. Po 2009 r. oprócz świadczeń ZUS- owskich (tzw. I filar) Polacy będą dostawali też emerytury z kilkunastu otwartych funduszy emerytalnych (OFE, czyli II filar). Generalna zasada jest prosta - ile uskładasz, tyle dostaniesz. Jeśli zdecydujesz się na emeryturę indywidualną, w przypadku twojej śmierci nikt z krewnych nie odziedziczy zgromadzonego przez ciebie kapitału. Oprócz tego rząd wprowadził jednak: • emeryturę gwarantowaną - w tym wariancie po śmierci emeryta np. rok po przejściu na emeryturę bliscy będą dziedziczyć jego świadczenie przez pozostały okres gwarantowany (ale nie może być on dłuższy niż 10 lat). Do dziedziczenia będzie można wyznaczyć dowolną osobę. • emeryturę małżeńską - małżonkowie dostawaliby emeryturę równej wysokości będącej sumą tego, co zebrali mąż i żona. Małżeństwo mogłoby więc wybrać, czy woli, aby mąż pobierał 1,2 tys. zł, a żona 800 zł, czy woli emeryturę małżeńską, gdzie jedno i drugie dostanie po 1 tys. zł! Według rządowych wyliczeń może ona być nawet o 30 proc. niższa od indywidualnej *źródło GW ponadto słyszałam, że jesli ktoś zgromadzi mniej niz 6500 na OFE to automatycznie ta suma jest przelewana do ZuS i wypłacana jest jedna emerytura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: składki ZUS IP: 84.38.160.* 04.03.10, 11:44 Kobieto ! A skąd ty masz taką wiedze ??? Dopiero czytałam ,że wcale te obiecane dziedziczenia w OFE nie jest takie pewne ! Chętnie bym zobaczyła jakies obowiązujące rozporzadzenia w tej sprawie. To co piszesz to tylko zapowiedzi rządzacych,ale to nie jest obowiązujące. Teraz niewypłacone / bo człwiek umiera/,a zgromadzone w ZUS składki idą do budżetu państwa , A tak być nie powinno !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: składki ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 07:38 jeśli ta osoba nie pobierała emerytury to składki sa dziedziczone. Osoba ta wybierajac fundusz mogła wskazac kto po niej dziedziczy. W innym przypadku składki podlegają dziedziczeniu w oparciu o prawo spadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: składki ZUS IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.03.10, 08:01 tu nie chodzi o składki z OFE tylko o ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa zus oczywiście przepada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 08:30 ..chyba, ze osoba miała na utrzymaniu np. niepracujacego współmażonka, w przypadku gdy ów współmałżonek ma ukończone 50 lat nalezy sie mu renta rodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś