Dodaj do ulubionych

Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 19:44
Przykre, ale takie są te rzeszowskie, urzędnicze realia :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Mieszkaniec Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 20:15
      Dziadek Ferenc marzy o asfalcie i kolejce ,
      • mariten Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy 10.10.10, 20:36
        Szkoda, że nic nie wyszło z tych rzeźb parkowych. Co prawda nie sądzę żeby to spowodowało napływ turystów do Rzeszowa, ale dla samych mieszkańców warto to było zrobić.
    • Gość: Gąska Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 20:28
      Gratuluję wypieprzenia Jamy. To zwyczajny rozrabiak. Obecna propozycja, oby się ziściła - Maska i Muzeum razem to wspaniała rzecz. Wreszcie pomyślano dobrze. Będę oczekiwała informacji w masmediach w kiedy i o której godzinie będzie wreszcie to otwarcie. Zróbcie to jak najszybciej.
      Gąska
      • Gość: Helmut Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 06:42
        Jamy nikt nie "wypieprzył"! Jama sam się zwolnił. I jak zwykle przy tym temacie pozdrawiam służby prasowe ratusza w osobie "Gąski" :) Są niezawodne i jak zwykle na poziomie "Polska B" ;)
        • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:22
          Spokkojnie! Goście widzą dno koryta to szaleją... Łubudubu, nie? Jarząbki... :-)))

Ja mam tedy propozycję nie do odrzucenia: bierz Gąska kolegę Jacka i składajcie hurtem petycję o zwolnienie. W KUPIE będzie Wam RAŹNIEJ. I bardziej honorowo odejść samodzielnie niż odebrać wykop z wyższego nadania. Czas na Was, nieudoły... Zbiża się Armaggeddon... koniec wszechrzeczy dla urzędniczych miernot. Jeśli nie posprząta społeczeństwo, którym POWODÓW dostarczacie wraz z prezesem ostatnio aż za dużo - zrobi to KONSTRUKTYWNA NOWA OPOZYCJA.

Sayonara!
    • Gość: Jacek Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 20:30
      Nie śmiejcie się z dziadka Ferenca. To jedyny człowiek, który coś robi w tym mieście.
      • Gość: emma Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 13:17
        robi pod siebie i nogami odpycha.
    • Gość: ddr Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 20:31
      lubię ludzi z pasją - problem w tym ze do tego trzba wrażliwości a urzędole jej nie mają bo boja sie wodza a wódz jaki jest wiedzą wszyscy
      • Gość: pniok Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.ostnet.pl 10.10.10, 21:04
        Pomysł Pana Jamy odnośnie stawiania postaci z bajek na mieście dopiero jest zaściankowy. Jako Gazeta krytykujecie betonową piłkę ku czci K. Gorskiego, czy też boginie w Ogrodzie Miejskim. Ale ubolewa się, że nie stawia się jakiś postaci z bajek.. Czasami mam wrażenie, że miasto tylko zrobiło sobie kłopot przyjmując te gadżety muzealne...
        • Gość: Klotz Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 06:45
          "mam wrażenie, że miasto tylko zrobiło sobie kłopot przyjmując te gadżety muzealne..."

Miasto ma same pozytywy z tego i interesującą, unikalną placówkę muzealną jakiej nigdzie indziej nie ma.

Kłopot mają... tępi urzędnicy!
    • Gość: widz Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: 89.230.64.* 10.10.10, 21:51
      Pomyłka panie Jama nie 40 tys tylko 700 tyś.
      • Gość: Rymbaba Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 06:36
        "Pomyłka panie Jama nie 40 tys tylko 700 tyś."

To Ty się mylisz, nie Jama. Na prawie 700 tys. pod okiem pana dyrektora, księgowa "wydoiła" Teatr Maska. A również pod okiem pana dyrektora, muzeum na prawie 40 tys.
        • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:32
          Tak jest. Kasę wyprowadzono pod okiem nieudolnego dyrektora z dwóch PODLEGŁYCH MU instytucji. Pytanie zatem dla wszystkich tych, którym tak leżą na wątrobie złotówki wydawane z miejskiej kasy (zwłaszcza na MD): TO WAS NIE RAZI??? Bo to właśnie miasto funduje: spokojne życie byłej księgowej i dyrektora (zupełnie nie poczuwającego się do zaniedbań... za to z pasją szkodzącego MD).

• dagaczepialska Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć 10.10.10, 21:57
      Temat Muzeum Dobranocek i Pana Jamy przewija się bardzo często - minimum raz w tygodniu.
      Mnie już zaczyna się przejadać. Przekazanie przez Pana Jamę kolekcji, było bardzo chwalebne i jeśli zrealizowano by jego pomysły na funkcjonowanie muzeum, była by to ,,perełka". Magiczne miejsce dla dzieci.
      Nasze władze jednak nie są zainteresowane wykorzystaniem tej możliwości zrobienia czegoś dla najmłodszych.
      Może Pan Jama znalazł by sponsora, dzięki któremu można połączyć dotychczasowe plany z innymi działaniami komercyjnymi np. cukierenką, organizacją urodzin itp. FANTAZJA w Hali na Podpromiu działa już kilka lat i ma się dobrze.

• Gość: MistrzRiposty Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 07:34
        Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć - według GW realizowane jest następująco:
        Nie mamy o czym pisać, SRU o Jamie! Już dostaję odruchu wymiotnego.
    • Gość: Krewet Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: 62.29.251.* 11.10.10, 07:37
      Heh, nie Panie Shepard, GW nie pisze o Muzeum co 2,3 dni. Ma Pan rację. Zrobili sobie przerwę na weekend... Ciekawe dlaczego żadne inne medium nie poświęca temu tematowi choć 10% miejsca które daje Wyborcza.
      • Gość: J-23 Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:12
        Znakiem firmowym około-ratuszowych głosów w temacie jest brak odniesienia a do meritum sprawy. Brak przytoczenia rzeczowych argumentów przeciwko twierdzeniom Jamy.

Najwyraźniej wynika to z braku takowych argumentów i powoduje wściekłość ratuszowych pyskaczy. Wyborcza byłaby "dobra" gdyby pisała o prze prezydencie Ferencu i jego wspaniałej i wysoce kompetentnej ekipie "fachowców". Pewnie że miło jest posłuchać "bajek z mchu i paproci", ale one są jednak... bajkami.
      • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:14
        Widzisz kmiotku... nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz... Wróć zatem do tamtego tematu, łyknij se walerianki i na spokojnie przeczytaj. Dla ułatwienia dodam, że moja wypowiedź dotyczyła pikniku naukowego, którą to kwestię wrzuciłeś nieuku do jednego worka z MD.

Miłego dnia. Kończ herbatkę, pasjans - i do roboty...
        S.
        • Gość: Krewet Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: 62.29.251.* 11.10.10, 08:24
          Już nie po raz pierwszy na tym forum Shepard reagujesz bardzo agresywnie i obrażasz osoby które śmią mieć inne zdanie niż Twoje. "Kmiotku" to zaskakująco nieadekwatne określenie, jak na to że nikt Cię nie obraził. Rozumiem, że drpsychol rozdmuchał Ci ego propozycją kandydowania w wyborach, ale trzymaj nerwy na wodzy.

Nawiasem: "Problem ww tym Shepardzie, że na jękach i płaczach w GW się kończy. Co z tego, że co 2,3 dni rozdmuchiwana jest na nowo sprawa MD, czy pikniku odkrywców tudzież innej inicjatywy Twojej i znajomych?" . Czy Twoim zdaniem w tej wypowiedzi jest mowa tylko o publikacjach dot. piknika, czy może o MD również? No i jednocześnie wyjaśniam Ci, dlaczego zostały te dwie sprawy wrzucone do jednego worka. To i kilka innych rzeczy, o których pisała nad którymi płakała i ubolewała GW to inicjatywy Twoje i znajomych. Również pana Jamy. Jesteś więc z lekka nieobiektywny. Nawiasem.
          • Gość: jamnik Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: 109.243.191.* 11.10.10, 08:37
            Shepard taki był jeszcze zanim dr Psychol napisał o wyborach. Brak tolerancji wobec odmiennych poglądów i brak kultury wyniesionej z domu rodzinnego, dają taki właśnie efekt. To jakieś szaleństwo, żeby ktoś taki miał być prezydentem Rzeszowa, byłby jeszcze gorszy od Ferenca.
            • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:45
              "... Shepard taki był jeszcze zanim dr Psychol napisał o wyborach... "

Brawo Jamnik! Szacun za spostrzegawczość i uczciwą ocenę sytuacji.
              Ucz się Krewet od pofesjonalistów! Na naukę nigdy nie jest za późno...

S.

• Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 08:41
            Spokko...
            O moje ego się nie martw. Jest rozdmuchane od czterdziestu lat. Pracuję nad tym planowo i jak widać - skutecznie.
            Niewielu może mnie obrazić. Ty na sicher - nie, bo obrażam się tylko na MĄDRZEJSZYCH od siebie.
            Cytatem swojej wypowiedzi niczego nie udowodniłeś. Było przeczytać jeszcze ripostę.
            Jestem nieobiektywny? I o.k. Będziesz musiał z tym jakoś żyć.

:-)

S.
            • Gość: Krewet Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: 62.29.251.* 11.10.10, 08:56
              Ja żyć z tym nie muszę. Najwyżej pośmieję się w okolicach czwartku, kiedy to zapewne GW opublikuje kolejny odkrywczy tekst na temat nie odkrytego potencjału rzeszowskiej inteligencji, koniecznie o tych samych nazwiskach od dobrych kilku miesięcy. Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina. Oprócz okropnego Ferenca, który nie sypie Wam kasą na prawo i lewo na co tylko sobie wymyślicie. Na szczęście zawsze można wypłakać się na ramieniu Wyborczej.
              • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 09:03
                "... Oprócz okropnego Ferenca, który n
                > ie sypie Wam kasą na prawo i lewo na co tylko sobie wymyślicie... "

Masz na myśli np. globus na pomniku JP2, Danzela, Festiwal Designu, serial o Bitwie Warszawskiej, lunapark festiwalowy, światełka czy pieniądze podarowane księgowej? :-)
                Istotnie: to tylko sypanie NA LEWO.

S.
                • Gość: Yola Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 09:35
                  Wchodzenie w pyskówki, wyzywanie od "kmiotków" czyli "rozmydlanie" właściwego tematu służy jedynie... ratuszowi. Sheprad masz wyjątkowy talent do osiągania efektu odwrotnego do... zamierzonego. A to jest na rękę ratuszowi. Tu przydałaby się merytoryczna dyskusja nad niewygodnym dla nich tematem, i tego właśnie brakuje :(
                  • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:23
                    "... Sheprad masz wyjątkowy talent do osiągania efektu odwrotnego do... zamierzonego... "

Wiem, wiem... wystartuję w następnej edycji. Zawsze to - talent...
                    A konkretnie: ja sobie na swoim poletku poradzę. Udało się raz - uda się następny i następny.
                    (Chyba, że NEO jednak wpadnie. Ale to już tzw. element chaosu, na który wpływu nie ma).
                    Wiemy jak zrobić coś pożyteczengo i o sporej skali. Dla ludzi. Bo o to chodzi. I bez oglądania się na tzw. korzyści - przy Pikniku odpowiadaliśmy GŁOWĄ za wszystko: gdyby coś poszło nie tak - nie pozostawiono by na nas SUCHEJ nitki... a szyderstwo święciłoby tryumfy do dziś. To całkiem sporo - jak na działalność na zasadzie totalnego WOLONTARIATU. Ale - warto było. Nawet natura była po naszej stronie :-)
                    Chodzi jednak o innych: o tych, którzy MAJĄ POMYSŁY i ZAPAŁ do pracy - ale nie mają wsparcia u urzędasów i patrzą tylko bezsilnie jak spore środki są zwyczajnie MARNOWANE.
                    Bo... doświadczenie uczy, że doświadczenie niczego nie uczy...
                    Więc niech przynajmniej będzie o tych zaniedbaniach GŁOŚNO.

Pozdrawiam,
                    S.

• Gość: Felicjan Dulski Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.19.165.33.osk.enformatic.pl 11.10.10, 10:06
                  Dodałbym jeszcze szemranego boksera cygańskiego i jego gale z paskami od spodni...
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 09:42
      Bożeńciu, co Wy tacy nakręceni?? I po co się obrażać, jak można spokojnie sobie pogadać ( hihihihi, przed okresem oczywiście też będę pisać gniewne komentarze:-))
      Ja uważam, że co do plastikowego Uszatka to ma Pan Jama w 200% rację!!!!To dosyć przerażająca wizja. Ale co do ustawiania postaci z bajek w mieście nie ma racji Pan Jama. Sio z tandetą i infantylizmem. Postawienie figurek z bajek nikogo nie zwabi do miasta.Nie lepiej postawić na jeden dobry pomysł,ale przygotowany dokładnie i mądry???? Ja cały czas marzę o jednym centrum kultury i nauki dla dzieci i młodzieży, coś w stylu "Pikniku naukowego", ale całorocznego. "Piknik naukowy' to była jedyna impreza w Rzeszowe która potraktowała powaznie dzieci!!!Dzieci to tez ludzie, tylko mali ( jak mawia w filmie "Dzięcioł" synek pana Waldka:-))
      • Gość: Remus Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 22:42
        mata kari,popieram.ale marzy mi się w mieście duży ,zrobiony z rozmachem i superprofesjonalnie ,atrakcyjnie zlokalizowany ogród botaniczny wraz z ogrodem zimowym.Choćby na placu papieskim.Byłoby to również zaplecze naukowe dla rzeszowskich uczelni.Ale czy biurwom i urzędujom miejskim czy wojewódzkim mieści się to w pałach?Ciekaw jestem innych opinii forumowiczów.
    • Gość: Kowalska Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: 95.178.76.* 11.10.10, 16:32
      "Nie mamy atrakcji..." Jak to? A rzeszowska policja??? Atrakcja bijąca wszystko i wszystkich na głowę:-)))
    • Gość: jagienka Głębsze dno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 20:30
      Poczytuję te wpisy i tak sobie myślę podobnie jak mata-kari, że wzajemne obwiniane się czy obrzucanie niewybrednymi inwektywami do niczego nie prowadzi... I dopatruję się tu troszkę głębszego dna całej sprawy... Według mnie nie chodzi o to by bronić i wynosić na piedestały konkretne osoby, w tym przypadku Panów Pasterza i Jamę, ale na ich przykładzie należy zobaczyć to, co aż bije po oczach: MARTNOTRAWSTWO POMYSŁÓW... Dam sobie uciąć głowę, że w naszym pięknym mieście jest znacznie więcej osób, które mają w zanadrzu interesujące projekty... Problem tylko tkwi w tym, że patrząc na boje i przeboje jakie toczą i przechodzą Ci dwaj Panowie, sprawia, że innym być może równie zapalonym odechciewa się pokazania swojego pomysłu... I tu jest ten pies pogrzebany... Posunę się w moim naiwnym optymizmie dalej... Gdyby ekipa rządząca stałą się mnie idąca w zaparte, pewnie bylibyśmy już jaki miasto daleko dalej w innowacyjnym rozwoju... Ale, że nasi włodarze mają gdzieś pomysły swoich „podopieczny” więc jedyne co niestety zostaje to jednak wymiana ekipy rządzącej... Ktoś tu śmiesznie napisał, że Panowie Paweł i Wojtek płaczą, że nie dostają pieniędzy „na lewo i prawo”... Zapytam grzecznie: a dostają jakieś w ogóle...? Jaki procent miejskiej kasy kapnął tym dwóm upartym i mimo tylu kłód pod nogami idącym na przód...? Ktoś też żałośnie zarzucił, że Pan Jama chciał być dyrektorem MD... A tak na marginesie: kto lepiej niż On się na to stanowisko nadawał i nadaje...? Sama jestem zapaleńcem w pewnej dziedzinie i wiem, że tylko duszę oddając czemuś można to właściwie doceniać i przekazywać innym... Podziwiam tych Dwóch Gości... Za upór... Za wciąż jedno niezmienne stanowisko... Za to, że patrzą znacznie dalej niż na „długość własnych grabi”... Że chcą robić coś dla szerokiego ogółu a nie tylko dla własnej prywaty... I choćby dla tych tylko powodów, winno się zamknąć szczekaczki i nie ujadać na ludzi, którym NAPRAWDĘ COŚ SIĘ CHCE!!!!
      • Gość: wyborca Re: Głębsze dno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 00:34
        > A tak na marginesie: kto lepiej niż On się na to stanowisko nadawał i nadaje...?

Fakt. dyrektor 'z nadania' pokazał ile i co potrafi; głownie kajać się przed swoją zwierzchnością z jednej strony a z drugiej-zatruwać życie człowiekowi, któremu się chce coś robić z należytym zaangażowaniem. Nie sposób się też nie zgodzić z resztą wypowiedzi; Koleżanki i koledzy piszący; uświadomiłem sobie właśnie ważną rzecz /a może to pisząca powyższe mnie uświadomiła?/>>>> wyśmiewając pozytywne przykłady zaangażowania - szykujemy sobie samym sznur i gałąź. Bo na ten mur inicjatywa każdego może trafić > :(
    • Gość: Lolek Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 21:18
      Ludzie - dajmy sobie spokój z tym policjantem Jamą. Jest na emeryturze i niech sobie siedzi w domu i ogląda bajki. np. Bolek i Lolek.
      • Gość: ??? Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 00:51
        Nie przepadam za rozrywkami tego typu co omawiane tu muzeum. nie zajmuje się żadnym hobby opartym na zbieraniu czegokolwiek (jako małolat zbierałem znaczki, ale mi przeszło). mimo to potrafię docenić ludzką pracę i zaangażowanie, jak czytam; często bezinteresowne, dla idei wyższej. Dlatego mam pytanie do nawołującego pana Lolek; a co Ty zrobiłeś dla innych??? Jaki Masz pomysł na jakąkolwiek atrakcję dla miasta??? może być najbardziej banalny pod słońcem. Mam nieodparte wrażenie, że należysz do ludzi, którzy sami prezentując nikczemny poziom twórczy; najchętniej krytykują innych.
    • Gość: barbapapa Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 22:14
      Urzędnicy nie cierpią Jamy, bo ma pasję, pomysły i własne zdanie, którego nie boi się mówić głośno. Czyli jest ich dokładnym przeciwieństwem. A jak się czegoś nie rozumie to najlepiej to zniszczyć, wbić w ziemię. Takie myślenie jaskiniowca pokutuje w rzeszowskim Ratuszu. I wychodzi to świetnie na przykładzie tego, co zrobiono w Rzeszowie z Jamą i jego kolekcją.
      • wadwzr Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy 12.10.10, 06:55
        Problem jest w urzędnikach i ich Propagandzie Sukcesu. Gdyby im wierzyć, Rzeszów wszystko ma Naj. Hasło promujące miasto "Stolica Innowacji" tak oderwane od ziemi że śmiało można je uznać za wzięte z... Kosmosu. Innowacyjne "deptaki" na których bez przeszkód śmigają samochody, a prezydent miasta i jego urzędnicy dają najgorszy przykład.

Ta Propaganda Sukcesu udowadnia iż Rzeszów jest oazą czystości, spokoju, innowacyjności, budowlanego sukcesu, zieleni w skali całego Kraju, a nie wykluczone że Europy i Świata. Spora część mieszkańców uwiedzionych reklamowymi ulotkami ratusza i konsekwentnym przekazem propagandowym płynącym z ratusza jest głęboko przekonana że poza Rzeszowem mamy ciągle jeszcze głęboki skansen PRL-u, brud, smród i ubóstwo. Wszyscy przyjeżdżający o naszej "Stolicy Innowacji" widząc do jakiego "raju" trafili padają na ziemię i ją całują. Następnie w nieustającym zachwycie przechadzają się naszymi deptakami, wśród bujnej zieleni i kolejno podziwiają nasze liczne atrakcje turystyczne oraz korzystają z nadzwyczaj bogatej i wyrafinowanej oferty kulturalnej.

Ale dosyć tych bajań... że robotę trzeba robić.

Albo się mieszkańcy Rzeszowa obudzą z tego dziwnego snu i wezmą do twórczej i porządnej roboty, albo już na zawsze pozostaniemy zaściankiem, czy jak kto woli Polską B, przez DUŻE B
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:00
      Rzeszów ma atrakcje!!!!!!!!!!!!!!!!!Tylko takie, których nikt nie potrafi wylansować. A co się dzieje z kolekcją "januszy"????????A co się dzieje ze świetnymi zborami BWA sztuki z lat 60/70?????????? Dlaczego Rzeszów cały czas nie ma kawałka muzeum, w którym pochawliłby sie skokiem cywilizacyjnym z lat 20-tych???Ale to chyba przypadłośc całej Polski, stawia sie pomniki tym, którzy zgineli w walce ( lub wypadku) a nie docenia się całych pokoleń ludzi którzy zasuwali. Ile w ciągu, powiedzmy, 10 lat powstało budynków przeznaczonych dla kultury w szerokim znaczeniu tego słowa?
      A co do istenijących przybytków kultury,np. muzeów to skoro sie nie ma skarbów materialnych to trzeba inwestować w ludzi i ich pomysły.
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:08
      Dodam, że wystarczy pójść na "Noc muzeów" i zobaczyć, że ludzie są złaknieni kultury. Siedziałam na pokazie "januszów" ( gdzie ledwo znalazłam miejsce po oczekiwaniu w długaśniej kolejce) i widziałam ze ludzie były nie tylko zainteresowani ale tez wzruszeni, cisza była jak makiem zasiał. Na całym świecie powtsaja galerie fotografii a archiwa sie piezołowicie chołubi, bo to sa zabytki kultury. Ale nie w RZeszowie. Cos sie pisało, że spadkobiercy oczekiwali dużeych pieniedzy za kolekcję.I dobrze!!!!Jak sie coś daje państwu za darmo, to państwo tego nie docenia. Ja bym wolała, zeby miasto wydało kupę forsy na taka kolekcję, niż szastało forsą na durnowate pomysły.Oj, wkurzyłam się.
      • wadwzr Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy 12.10.10, 10:18
        Mam nadzieję że będzie to twórcze wkurzenie się ;)

Odpowiedzmy sobie na proste pytanie. Dlaczego miejscy urzędnicy dotychczas nie zagospodarowali tych dóbr kultury o których piszesz? Dlaczego miejskie fundusze są marnowane na galę boksu z udziałem przestępcy, na "kosmiczne" pomysły w rodzaju różnych dziwnych kolejek. Dlaczego?

Ano w mojej ocenie dlatego, że rządząca od dwóch kadencji ekipa równa do poziomu naszego "nieomylnego" rządcy miasta. Prezydent Rzeszowa nie ma za grosz gustu, poczucia estetyki i wyobraźni. Jest człowiekiem autorytarnym, wybuchowym i wulgarnym. Nie dobiera sobie współpracowników wg. kryterium fachowości i kreatywności, a wyłącznie uległości. W myśl zasady BMW.

Jedyne co udało się Ferencowi przez okres swoich dwóch kadencji to zabicie w podległych mu urzędnikach samodzielności i kreatywności. Dominuje strach przed gniewem "władcy", strach przed podejmowaniem decyzji, które mogą się nie spodobać "władcy", po co być kreatywnym kiedy wiadomo nie od dziś że nie popełnia błędów ten kto nic nie robi.

Ferenc stworzył rządy... FEUDALNE. I to jest jego "zasługą" i równocześnie przekleństwem Rzeszowa powodującym że się cofamy w stosunku do reszty Kraju.
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:49
      Masz rację. Po prostu kierunek polityki miejskiej zależy od charakteru i preferencji Prezydenta - nie jest to odkrywcze sterdzenie ,ale warto o tym pamięteać przed wyborami. Z tego co pamiętam w jednym z pierwszych wsytąpień Telesfor powiedział coś w stylu, żę na kulurze to on sie nie zna ( moze nie dosłownie, ale taki byłsens wypowiedzi). On pewnie byłby dobry do pracy w wydzile który zajmuje się uporżadkowywaniem miasta, ale nie na stołku Prezydenckim. Łagodnie mówiąc, Telesfor zrobił to ,na czym ise zna, ale teraz przydałby sie ktoś ze świerzym spojrzeniem na życie miasta. A tak wogóle to praca urzędnika związanego z kulturą to nie tylko papiery od7do 15,30 - tu trzeba świra zaangażowanego emocjonalnie w pracę, którą kocha, bo inaczej sie nie da. Nie jestem urzędniczka, ale tez wiem od przyjaciółki, że praca w urzedach zabija inicjatywe i chęci.
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:51
      Nie wiem czy dobrze napisałam "świerzym"? "Świeżym" chyba powinno być?????:-)
      PS ponawiam zaproszenie wkurzonych na zastój w Rzeszowie do jakiejś wspólnej akcji.
      • wadwzr Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy 12.10.10, 11:40
        Spoko, sam w ferworze "walki" często popełniam takie pomyłki, że... ;)

Najbliższą wspólną akcją będą wybory. Niestety to co nam lokalne "elity" podają na tacy, jest ciężkostrawne i nie dające nadziei że może być lepiej :(

Wygra Ferenc (co wielce prawdopodobne) będzie jak dotychczas :(
        Wygra Cypryś (PiS) będą wszelkiej maści pomniki, nazwy ulic, rond, skwerów ku czci wiadomo kogo i czego :(
        Wygra Dec będzie nijak :(

A wszyscy w/w będą prześcigać się w podlizywaniu czarnej sile przewodniej narodu i rozdawnictwie publicznego mienia :(

Z góry przepraszam za pesymizm, ale nie widzę kandydata na którego mógłbym bez odruchu wymiotnego głosować.

A co do jakiejś akcji, czy też mobilizacji, może warto by było podjąć ale mając w perspektywie kolejne wybory...
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 14:57
      Z pesymizmu najlepiej leczy działanie! Niech już będzie ktoś z wymienionych przez Ciebie, ale chyba można, jako grupa obywateli ,wpływać na Ratusz.
      • Gość: jagienka Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:14
        I tu się z Koleżanką zgadzam w 100%... I może z początku będzie to głos z lekka cichy, ale jeśli z czasem poniesie się przez co raz wiekszą liczbę gardeł, to rezultaty mogą być iście ciekawe... Pewnie trudno na starcie znaleźć "silną grupę pod wezwaniem", ale nawet czytając to forum zauważyłam, iż jest tu kilka [a może nawet kilkanaście] osób, które zalążek grupy takowej stanowić by mogły... Myślę, że pasje różne w tych ludziach drzemią, więc i różnorodność by się pojawiła, co tylko ubogaceniem zaowocować mogło... I choćby nie wiem jak się różniaste ratuszowe śmiały z tej zupełnie oddolnej inicjatywy walki z totalnym marazmem miejskim, to uważam, że warto spróbować... Choćby dla samego pokazania, że "Rzeszowianie nie gęsi i swój głos też mają"!
        • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 19:57
          Hehehehehe... kamień węgielny dziś właśnie pod takową inicjatywę położon został...
          Proszę zapamiętać tę datę: 12.10.2010... :-))) tego dnia rozpoczęła się nowa era i być może znów - tak wielu będzie zawdzięczało wiele tak... nielicznym... :-)

Pozdr,
          S.

P.S. O następnych ruchach wtajemniczeni powiadamiani będą... wkróce. A historia osądzi kto miał rację w tej walce. O normalność... między innymi.
          Bum tralala chlapie fala...
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 09:14
      Zgadzam się z Jagienką i Shepardem. Sprawa z kaplicą pokazała przecież, że miszkańcy mają realny wpływ na poczynania rady miasta. Sprawa sprowadza się do tego, że głosujemy ( ja też nie jestem bez winy-przyznaję) na radnych a potem już nikt nie kontroluje ich poczynań. Teoretycznie to radni są przedstawicielami mieszkańców, ale czy jest tak w rzeczywistości? Można sobie wyobrazić przdstawciela mieszkanców na posiedzeniu rady miasta, która przeceiż składa się z przedstawicieli miszkanców. Istny absurd:-).Ciekawa jestem procesu podejmowania decyzji przez radnych ( "Prezydentowi się nie odmawia"), czy mają jakiś sposób konsultowania pomyslów z wyborcami??? Skoro można ruszyć ludzi przeciwko czemuś, to dlaczego nie można razem zrobić czegoś "za"? Nawet jednej,drobnej sprawy, ktora jest więćej warta niż kilogramy frazesów i teoretycznych rozważań.
      • Gość: Shepard Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 09:22
        Tiaaaa... "..."Prezydentowi się nie odmawia"... "
        Ciekawym jakie to właściwie WARTOŚCI decydują o tym, że takie motywacje rządzą.
        Stołek? Profity materialne? Święty spokój???
        Co trzeba zrobić, albo - jakim argumentem straszyć - aby teoretycznie rozumni ludzie zapominali o własnych racjach i tzw. zdrowym rozsądku, a jako JEDYNĄ wykładnią kierowali się terrorem narzuconym przez JEDNĄ osobą?
        No i pytanie drugie, pokrewne: KTO i CZYM straszy, bądź jakiego narzędzia nacisku używa, że owa JEDYNA osoba także robi wiele dla wąskiej grupy interesów???
        S.
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:53
      Wlasnie studiuję tabele z danymi o wydatkach na kulturę UM RZeszowa, bardzo pasjnujące zajęcie.Zwłaszcza w porównaniu z np. izbą wytrzeźwień...Szukam i szukam jakiejś informacji o wydatkach miasta na konkretne imprezy kulturalne, np. "słynny na calą Europę" festival Carpatia ale nijak nie moge znaleźć.Pomóżcie i przy okazji zapoznajcie się z danymi.
      bip.erzeszow.pl/finanse/budzet/2010-r
      zakładka intytucjach kultury
      • Gość: katz Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 14:10
        a nie jes to przypadkiem wrzucone do jednego "worka" z Maską?
    • Gość: trans Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 00:52
      W mieście, które samo sobie postawiło pod Ratuszem rzeźbę piłki w obciętych tasakiem dłoniach, nie ma co dyskutować o wrażliwości władz tego miasta na sztukę. Nie da się zmienić podejścia władzy do tego tematu. Trzeba zmienić władzę.
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:50
      Masz rację Trans:-)
      rzeszowzezem.blog.onet.pl/Ciastolina-a-Gorski,2,ID382189832,n
      • Gość: Lemur Rolo Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:56
        Przeczytałem, dobre chociaż to śmiech prze łzy nad psuciem przestrzeni miasta :(

A w kwestii zadanego na tym blogu pytania:
        "Inna sprawa co Kazimierz Górski ma wspólnego z Rzeszowem....jak wiecie napiszcie. "

Odpowiadam zasłyszaną plotkę. To podobno Tadeusz "Telesfor" Prezes I obiecał komuś z rodziny Górskiego pomnik i nie było zmiłuj... musiał stanąć. On jak ma pomysła to nie ma lekko :(
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:02
      Serio??Rollo nie rób sobie jaj ( z ciastolinki). Ale co to ma wspólnego z RZeszowem??
      • Gość: Lemur Rolo Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:14
        No nie robię sobie jaj. Ja na serio... niestety :(

Cała ta pomnikowa heca, ma tyle wspólnego z Rzeszowem, że Ferenc który coś podobnego obiecał (podobno) jest... prezydentem Rzeszowa. I teraz to "dzieło" upiennnnksza "Stolicę innowacji".
    • Gość: mata_kari Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 13:08
      To moż by tą ciastolinowa kulę dać zamiast globusa nad "papieżakiem" rzeszowskim autorstwa pana Kaszy?:-)Ale by było fajnie
      Papiez przecież lubił sport:-)))))))))))) A raćzki z ciastolinki dolepić do pani na największym pomniku w RZeszowie -takie rączki chroniące heroinę ewolucyjną przed bernardynami:-)
      • Gość: von Klotz wątek księgowej teatru Maska, nowe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 20:12
        Jak przeczytałem dzisiaj w GW będą na nowo badać finanse teatru Maska i muzeum, gdyż wychodzą kolejne straty finansowe. Księgowa o wiele mocniej grabiła do siebie pod okiem ojca dyrektora Borka, który podobno w dalszym ciągi nie poczuwa się do niczego i twierdzi że niczemu nie jest winien :)))
        • shepard102 Re: wątek księgowej teatru Maska, nowe wieści 16.12.10, 21:10
          A to ciekawe... Przyglądnąć się trzeba.

Oj... Oj... Oj coś mi się wydaje, że Ojciec Derektor do emeryturki może się dorobić... toru z przeszkodami. Np. RÓW Z WODĄ. :-)
          • Gość: mata_kari Re: wątek księgowej teatru Maska, nowe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 09:13
            To jeszcze się nie doliczyli??? Co się dzieje z tą Maską?????
            • Gość: Sufler Re: wątek księgowej teatru Maska, nowe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 13:23
              Ja bym polecał chwilę zastanowienia nad kwalifikacjami tego dyrektora z bożej łaski:
              ze strony teatru:
              "Dyrektor Naczelny - Antoni Borek
              tel. 017 86 26 808 w. 321
              kom. 601 870 094
              e-mail: teatrmaska.borek@wp.pl
              Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Wydział Prawa i Administracji, 1985 r. Dyplomowany biegły rewident - wpisany na listę biegłych pod nr-em 290, 1988 r.
              (...)"

Czy ktoś mający podobne kwalifikacje może się tłumaczyć w podobny głupi sposób, że przez kilka lat nic nie zauważył i nie mógł niczego przewidzeć???????????

Kto w ratuszu i dlaczego ochrania podobnego .....???
    • Gość: Kalafior Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 13:09
      No i tworzą takie atrakcje w... Bielsku Białej. Jakiś czas temu powstał pomnik Reksia, teraz ma powstać Bolka i Lolka:
      Legendarna para chłopców będzie miała pomnik:
      "Nie są znane na razie szczegóły. Wiadomo tylko, że pomnik zostanie wykonany z brązu. Tajemnicą pozostaje jego kształt oraz lokalizacja.(...) Jedynie nieoficjalnie mówi się o globusie i dwóch chłopcach"

My tutaj w "Stolicy innowacji" takimi durnotami na szczęście się nie zajmujemy. U nas są poważne i rozumne władze. Ale też będziemy mieć globus... na pomniku znanego obrońcy pedofilii w sutannach.

• Gość: Undo Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 14:37
        My też będziemy mieli globusa:
        Rzeszów. Globus na pomniku papieskim opóźniony
        • Gość: Prześmiewca Re: Nie mamy atrakcji, to musimy je sobie stworzy IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.11, 22:22
          Prezydent ma stworzyć warunki a wszyscy krzykacze poczuwający się do obowiązku zaistnieć
          i kontynuować swoje pomysły.Czy krzykacze są do tego przygotowani?jak widzę to dobrze przędziecie tylko ubranka brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka