rihard 01.03.02, 00:50 Mam prośbę. Szukam wiadomości na temat ułanów stacjonujących we Lwowie, Jatosławiu i Radymnie (jakichkolwiek). Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jazoon Re: Ułani IP: *.pp.rzeszow.pl 01.03.02, 09:19 Dość dawno temu czytałem książkę Franciszka Kotuli pt "Tamten Rzeszów" i o ile mnie pamęć nie myli są tam jakieś wzmianki na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazoon Re: Ułani IP: *.pp.rzeszow.pl 01.03.02, 09:21 Wzmianki o których piszę dotyczą garnizonu rzeszowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazoon Re: Ułani IP: *.pp.rzeszow.pl 01.03.02, 09:39 Tak w ogóle to radzę ci podejść do jednostki wojskowej i poprosić o dostęp do ich i izby pamięci . Nie ma to jak informacja u źródła . Odpowiedz Link Zgłoś
rihard Re: Ułani 01.03.02, 09:50 Dobra myśl gdybym mieszkał w tamtej okolicy a nie na Śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazoon Re: Ułani IP: *.pp.rzeszow.pl 01.03.02, 13:04 No tak to może być cokolwiek trudne. Zajrzałem do tej książki, którą ci polecałem. Znalazłem tam zdjecie jednostki ułanów rzeszowskich podpisane: ( Kasarnie 3go Pulku ulanów obrony Krajowej w Rzeszowie ) i parę wzmianek o niej w kontekscie opisywanego miejsca. Jest jeszcze jedna możliwość. Zwróć się o pomoc na forum Przemyśl, który to w interesujących cię czasach był bardziej znaczącym ośrodkiem w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś