Dodaj do ulubionych

Giełda psów

19.08.11, 11:23
Gdzie w Rzeszowie znajduje się giełda zwierząt i w jakie dni?
Obserwuj wątek
    • disa Re: Giełda psów 19.08.11, 12:35
      pies to nie towar i nie zabawka
      jeśli szukasz psa zapraszam albo na strony hodowców (na stronie związku kynologicznego), albo jak chcesz wydać mniej:
      www.kundelek.org/schronisko-kundelek
      • Gość: s Re: Giełda psów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.08.11, 15:39
        Zawsze się zastanawiam o co chodzi takim którzy wpisują sobie takie teksty jak ty pod postem.
        Wytłumacz mi,skoro zamieszczasz 2 .O co ci chodzi?
        • disa Re: Giełda psów 19.08.11, 16:13
          chodzi Ci o moją ustawioną stopkę ? ;]
          Hobbystycznie i co jakiś czas zmieniam tekst wedle nastroju - coś jak opis na GG

w życiu bym nie wpadła na pomysł, że ktoś może rozmyślać nad tymi stopkami
          • Gość: s Re: Giełda psów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.08.11, 18:26
            No a ja myślę jakim to trzeba być kretynem żeby być dumnym z takich wpisów.
            • disa Re: Giełda psów 19.08.11, 19:40
              a kim trzeba być żeby latać po forum i obrażać innych za posiadanie stopki ???
              zazdroszczę Ci, że masz czas takie WAŻNE kwestie do rozmyślań jak czyjeś stopki
              no i jaką inteligentną i głęboką emocjonalnie osobą musisz być NO NO
              • niya Re: Giełda psów 19.08.11, 20:00
                Disa nerwy stracisz, a głupiemu nie przetłumaczysz :), a Twoje zdanie na temat psów podzielam, lepiej wziąć ze schroniska niż wspierac pseudohodowców, któzy rozmnażają psy nie zważając na ich choroby genetyczne czy samo zdrowie suki która rodzi co chwila szczeniaki
                • Gość: konrad Re: Giełda psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 20:10
                  Giełdy psów z mocy uchwalonego dzisiaj w sejmie prawa tracą racje bytu.
                  Już niedługo handlowanie zwierzętami w sklepach czy na giełdzie będzie przestępstwem.
    • Gość: PEPE typowe... IP: *.krak.tke.pl 19.08.11, 20:39
      Siedem wpisów i ŻADEN nie na temat. Pytanie było proste i (uwaga) brzmiało : "Gdzie w Rzeszowie znajduje się giełda zwierząt i w jakie dni? " Zamiast prostej odpowiedzi, moralizatorskie wywody nad wyższością psów ze schroniska nad tymi z giełdy, ze szczególnym wskazaniem na psy "zarejestrowane" w związku, czcze dyskusje nad jałowością rozważania sensu podpisów (stopkami zwanych) czyli ogólne bla, bla, bla... Emocje aż furczą, a odpowiedzi na proste wydawałoby się pytanie, jak nie było, tak nie ma... :P
      Od razu przyznaję się, że JA NIE WIEM gdzie taka giełda się znajduje (podejrzewam, że gdzieś przy Rejtana i chyba działa w soboty) i dlatego właśnie nawet nie próbowałem udzielać się w tym wątku ale widząc "zaangażowanie" jego uczestników, nie mogłem odmówić sobie przyjemności napisania tych kilku słów... :)
      • disa Re: typowe... 19.08.11, 21:21
        1. nie wiem gdzie sprzedają w Rzeszowie żywe psy z kartonów
        2. nie umoralniam, ale pies ze schroniska jest lepszy niż z giełdy
        3. może ktoś nie wpadł na pomysł wzięcia szczeniaka/psa ze schroniska (a szkoda)

Schronisko = pies przebadany, ogarnięty i wiesz co bierzesz bo już kilka dni/tygodni/miesięcy tam jest

Pies z giełdy = wielki znak zapytania. Przywożone w pudłach na sprzedaż jak ziemniaki. Jeśli nie zostaną sprzedane to często później są wyrzucane, albo podrzucane do schroniska. Jak się kupi takiego psa to najlepiej iść z nim jeszcze tego samego dnia do weterynarza żeby nie zdechł w drodze do domu.

dla mnie nabywanie psa na giełdzie "rodowodowego" z hasłem to 7, 8 czy 10szczeniak z miotu więc bez papierów "nie ma co przepłacać" jest śmieszne i obnaża głupotę nabywającego.

• Gość: PEPE Re: typowe... IP: *.krak.tke.pl 19.08.11, 21:41
          ad.1 Skoro nie wiesz, to po co Twój wpis?
          ad.2 Umoralniasz, bo nie znasz nie tylko odpowiedzi na zadane pytanie ale również intencji pytającego. Serwujesz mu wykład pt. "pies to nie towar i nie zabawka "
          ad.3 Może ktoś nie wpadł na pomysł ze schroniskiem, a może "nie chciał" na ten pomysł ( z różnych względów) wpaść. Tego też nie wiesz ale zamiast dopytać - serwujesz wykład... :P

Cała reszta Twojego ostatniego wywodu, to również umoralniający i do tego obraźliwy w swej wymowie wykład na temat tego, kto jest głupi i jak się powinno transportować szczeniaki. Przy okazji dość nielogiczny, bo skoro psy z giełdy " Jeśli nie zostaną sprzedane to często później są wyrzucane, albo podrzucane do schroniska" to może raczej trzeba byłoby zachęcać do ich kupowania na giełdzie, żeby później nie trzeba było odbierać ich ze schroniska? Na marginesie dodam, że scenariusz pt. "Nie sprzedany pies trafia do schroniska" jest dość optymistyczny, bo często te psiaki czeka dużo gorszy los. A co do wizyty u weterynarza z nowo zakupionym psiakiem, to dotyczy to KAŻDEGO przypadku - nawet psów z hodowli, że o schronisku nie wspomnę. Oczywiście, jeśli rozmawiamy o odpowiedzialnym właścicielu... Więc giełda nie jest tu jakimś szczególnym wyjątkiem...
          • disa Re: typowe... 19.08.11, 21:57
            jeśli GŁUPI ludzie przestaną chodzić na giełdę kupować psy to skończy się kartoflana sprzedaż psów które dość często są hodowane specjalnie na sprzedaż w takich miejscach
            a za tym idzie LOGICZNY fakt, że zaczną znikać lewe pseudohodowle psów, a co za tym idzie będzie mniej psów "ziemniaków" na targ i skończy się męczenie jakiejś części zwierząt

pies z giełdy który trafia do schroniska jest tam ogarniany i między innymi tym różni się od psa z kartonowego pudła na targu
            • Gość: PEPE Re: typowe... IP: *.krak.tke.pl 19.08.11, 22:07
              Giełda to wygodny bęben do bicia - przyznaję. Problem w tym, że podobna sytuacja dotyczy PSEUDO HODOWLI, które wcale nie muszą być "ukierunkowane" na giełdę. Mówiąc krótko, to nie jest tak, że zniknie giełda - zniknie problem. Pseudo hodowle pozostaną, zmieni się tylko sposób dystrybucji ( a nawet - nie tyle zmieni, co ograniczy). Szczeniak, to kasa - tak było, jest i będzie...
              Co do schronisk... Są schroniska i schroniska... Więc może darujmy sobie ekscytację tym tematem... A wracając do tematu właśnie, kolejnym wpisem potwierdzasz, że w kwestii "umoralniania" wiele się nie pomyliłem. Nie mówię, że to źle. Mówię tylko - że NIE NA TEMAT :)))
              • disa Re: typowe... 19.08.11, 22:17
                napisałam na temat, że nie wiem gdzie i w jakie dni są giełdy, ale są inne sposoby nabycia/oddania psa

wybacz, że nie mam klapek na oczach i mózgu i inne rozwiązania niż giełda pchają mi się same

Miej nocy.
                • Gość: PEPE Re: typowe... IP: *.krak.tke.pl 19.08.11, 22:21
                  Gdybyś tak właśnie napisała... :)))
                  I wzajemnie... Miłej...
        • Gość: aoi Re: typowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 21:48
          Nie prawda że pies z giełdy jest gorszy niż ze schroniska. Kupiłam psa na giełdzie dawno temu i tego nie żałuje, wcale nie był w opłakanym stanie normalny dobrze odchowany szczeniak. Nie wkładajcie wszystkich sprzedających do jednego worka. Obecnie mam do sprzedania szczeniaki i mam zamiar je sprzedać na giełdzie, są zdrowe i zadbane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka