IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 14:01
poszukuje preparatu na kuracje dla mojej 25-letniej, mieszanej, odwodnionej
buźki. Czy myślicie, że Power A HR jest OK zeby zużyć jedno opakowanie (na
noc) czy jednak coś łagodniejszego?
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: retinol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 00:38
      Power A nie zaszkodzi, ale myślę, że lepiej byłoby zainwestować w Vichy Reti C
      na noc, a resztę gotówki przeznaczyć na inne przyjemności.
    • coralin Re: retinol 28.09.02, 11:00
      Miałam kilka próbek Power A (stosowałam 3 tygodnie na noc).Jest to łagodny,ale
      skuteczny preparat z retinolem polecany nawet 20 latkom do wyregulowania
      tłustej cery.Mojej mieszanej służył świetnie,ale nie kupiłam, bo prawie 400 zl
      za krem 50 ml w kosmicznym(ale i koniecznym!) opakowaniu,w którym pewnie i tak
      zostanie sporo preparatu to przesada. Wczesną wiosną jako zamiennik kupiłam
      krem z retinolem St.Ives.Jest wspaniały(wygładził, wyrównał koloryt, zmniejszył
      pory). Reti C Vichy natomiast uczulił mnie(a konkretnie wit C w tej postaci w
      jakiej znajduje sie w owym kremie).Dla młodej ,mieszanej cery ja polecam
      Retinol Firming Treatment St.Ives.
      • rauser retinol a retinoidy 28.09.02, 12:53
        a jeżeli używam (coraz rzadziej) differinu, przy którym nie wolno stosowac
        retinoidów, to czy mogę używać kremów takich jak Reti C Vichy? Czy mylę pojęcia
        i z tymi retinoidami chodzi o coś innego?
    • nido Re: retinol 28.09.02, 12:59
      No własnie. Czy stososwanie substancji retinolopochodnych(??) zawartych w preparatach regulujacych do tłustej cery wyklucza uzywanie kremw z retinolem o działaniu p-zmarszczkowym? Albo może to nie ma sensu, bo retinol "leczniczy" przy okazji działa kosmetycznie?
      • coralin Re: retinol 28.09.02, 13:58
        Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale na przykład kwasy AHA działają
        dwojako i są dobre dla młodej zanieczyszczonej cery(bo złuszczają) oraz dla
        dojrzałej(bo nawilżają).Preparaty z retinolem, o których pisałam(Power A , krem
        z retinolem St.Ives) mają działanie raczej kosmetyczne niż lecznicze.I też są
        dobre dla młodej cery i dojrzalszej: jednym regulują cerę ,a drugim pomagają
        zapobiegać zmarszczkom(ja chcę jednego i drugiego:).Na mój (humanistyczny!)
        rozum łączenie preparatów zawierających różną postać wit.A jest ryzykowne-
        nakładanie na silny, leczniczy preparat z retinolem lub pochodną(który
        złuszcza i oczyszcza)innego preparatu z retinolem nawet w innej postaci(który
        też złuszcza:) Wspomniane wyżej Power A i krem St.Ives są dla większości
        odpowiednie. Jest tez grupa preparatów z retinolem np Diminish EL zalecana
        tylko dla dojrzałej cery. Nie wiem czy dlatego,że zawiera retinol czy
        dlatego,że ma jakieś "aktywatory kolagenu" zbędne młodej cerze.
        • nido Re: retinol 28.09.02, 14:31
          coralin napisała:

.Na mój (humanistyczny!)
          > rozum łączenie preparatów zawierających różną postać wit.A jest ryzykowne-
          > nakładanie na silny, leczniczy preparat z retinolem lub pochodną(który
          > złuszcza i oczyszcza)innego preparatu z retinolem nawet w innej postaci(który
          > też złuszcza:)

tez mam takie podejrzenie:)
          Własciwie powinnam sformułowac soje pytanie tak:
          czy uzywajac retinolu w celach leczniczych (np.differin) przy okazji zapobiegam zmarszczkom itd.?
          Farmaceuta proszony o pomoc humanistom:)
          • Gość: justy Re: retinol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 15:01
            > Własciwie powinnam sformułowac soje pytanie tak:
            > czy uzywajac retinolu w celach leczniczych (np.differin) przy okazji
            zapobiegam
            > zmarszczkom itd.?

Tak, przynajmniej odnosi się to do tretioniny (np. Retin A, Isotrex), jeśli
            chodzi o differin, to nie mam takiej pewności. Gwoli ścisłości: retinol jest
            nieco za słaby do celów leczniczych- jako lek stosuje się tretioninę; Differin
            zawiera adapalen.
            Moim zdaniem nie ma sensu łączyć kremów z retinolem przy kuracji p/trądzikowej
            preparatami z tretioniną.
            Proponuję poczytać teksty o wit A (o wszystkich jej postaciach) na wizaż.pl
            • nido Re: retinol 28.09.02, 16:16
              Dziekuję:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka