Dodaj do ulubionych

Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ...

09.10.12, 09:09
Nie zawsze tło jest czerwone, są różne godła: z mosiądzu, drewna A czerwonego granitu nie ma. Staraliśmy się dobrać jak najlepszy kolor. Chcieliśmy dobrze, żeby było trwałe, na kolejnych 50 lat. Przedtem co roku trzeba było szpachlować i malować.

Pani Duch tą wypowiedzią wykazuje elementarny brak jakiejkolwiek znajomości rzeczy. Tła są róże, to fakt, ale gdy takie godło robi się od początku, a nie przy RENOWACJI! Jak można ingerować w coś, co zostało zaprojektowane w takim anie innym kształcie? Gdyby Pan Robak chciał to by wyłożył pomnik innym materiałem. Ale widocznie nie chciał! Nasi włodarze od siedmiu boleści uważają, że wszędzie mogą wetknąć swoją głupotę!
I najlepiej - zabetonować, zalać asfaltem na "następne 50 lat". Normalnie śmiechu warta kompetencja! I dobierać to se Pani może koraliki do sukienki, ale płytki łazienkowe do pomnika!
Obserwuj wątek
    • mata_kari Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... 09.10.12, 09:35
      "- Zawsze tak jest, że znajdzie się ktoś, komu się nie podoba. Każdy człowiek ma swój gust i może go wyrazić." Tiaaa, tak samo pewnie myslała pani Cecylka, domorosła konserwatorka sztuki, która zmieniła fresk Jezusa w Jeżusia:-)
    • Gość: res Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: 91.224.193.* 09.10.12, 09:38
      "Fachofcy" od Tadka wiedzą lepiej. Kiedyś proponowałem aby znajdujący się w ciągu ulicy Partyzantów most nosił nazwę "Partyzantów". Ale rada parafialna miała lepsze chody i jest most "Św. Józka". Tadziu zbierał punkty. A może teraz od razu pomnik przerobić na "Św. Józka" ?. Wtedy pospólstwo nie gderało by na Jaśnie Panującego i jego Świtę.
    • mata_kari Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... 09.10.12, 09:39
      W sumie i tak dobrze, że nie wyłożyli całości tłuczonymi talerzami. A który pomnik następny do "remontu"?
    • Gość: Rico Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 10:10
      > Nie zawsze tło jest czerwone, są różne godła: z mosiądzu, drewna A czerwonego granitu
      > nie ma. Staraliśmy się dobrać jak najlepszy kolor. Chcieliśmy dobrze, żeby było trwałe, na > kolejnych 50 lat. Przedtem co roku trzeba było szpachlować i malować.

Gdyby głupota miała skrzydła, niektórzy lataliby jak Messerschmitty. :-(
      Pozostanie dla mnie wieczną zagadką, dlaczego niekompetentnym, niedouczonym urzędnikom pozwala się decydować o rzeczach, o których nie mają bladego pojęcia?

• j_w_pan_p Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... 09.10.12, 10:14
      Szczerze powiedziawszy gdy słyszałem o renowacji tego pomnika to myślalem, ze wyłożą go np. piaskowcem czy czyms takim a tu... wczoraj widziałem i się załamałem...

p.s. Na pocieszenie trzeba powiedzieć, że mogło byc gorzej - na przykład obłożyc mogli pomnik lastriko - to by była inowacja ;)
    • sennikrzeszowski Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... 09.10.12, 10:18
      Za nic ma historii
      znak i pamięć świętą,
      rzeszowski urzędnik
      co robotę zlecił.
      A co tam, że zatrze
      idee podjętą?
      Ważne by się pomnik
      ładnie lśnił i świecił.
    • Gość: DDR Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.res.pl 09.10.12, 11:08
      podłośc i głupota bije z tych urzędniczych czerwonych pysków - czemu się dziwicie ? WAZNE ZE RATUSZOWCY SĄ ZDROWI , DORODNI , ZDROWO DOKARMIENI - SPIERDOLĄ JESZCZE NIE JEDNO W IMIĘ SOCJALISTYCZNEGO WODZA
      • Gość: bozia Ola jest tumanem IP: *.podkarpacki.net 09.10.12, 11:37
        Zwykły burak z tej pani Oli. Ludzie powinni złożyć zawiadomienie do prokuratury a osoby, które zatwierdziły projekt ponieść konsekwencje prawne i finansowe.
        Pracowałem przy renowacji kilku zabytków. Pomnik należało wyczyścić przy użyciu piaskarki i parownicy. Następnie uzupełnić brakujące elementy, fugi, kamienne elementy utwardzić chemicznie a tła odmalować odpowiednio trwałą bejcą do kamienia. Na koniec całość się zabezpiecza przy pomocy termo hydrofobizacji. Koszty pewnie nie były by większe a dofinansowanie można było by zdobyć z UE.
    • Gość: olo Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.res.pl 09.10.12, 14:37
      jaki prezydent taka renowacja ...
      • Gość: jaś Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 14:45
        a co z gołębnikiem na przeciw Tego pomnika ?
        • Gość: a Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 18:47
          O tak, to też jest cudo warte renowacji. Jak już wszyscy rzucą się oglądać pomik popatrzcie też w drugą stronę.
        • Gość: planista miejski Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.rzeszow.vectranet.pl 10.10.12, 10:09
          Dobre pytanie. Kiedy w końcu urzędnicy wezmą się za odrestaurowanie tego gołębnika? Wypadało by go odmalować i odświeżyć.
          • Gość: leCHUJarek Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.ostnet.pl 10.10.12, 10:49
            @planista - to on tam jeszcze stoi ? Nie byłem w tym rejonie parę lat ale pamiętam ten gołębnik z czasów gdy mieszkałem w okolicy. Toż to już pełnoprawny zabytek. Wyremontować - to jeszcze lata postoi i przetrzyma ryśkowe galeryje.
            • Gość: planista miejski Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.rzeszow.vectranet.pl 10.10.12, 16:14
              Oczywiście, że nadal się tam znajduje gołębnik w zielonym kolorze. Wypadało by go trochę odświeżyć, tak więc mieszkańcy osiedla 1000-lecia do roboty!
    • dr_psychol Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... 09.10.12, 15:10
      Kolejna, następna, na pewno nie ostatnia kompromitacja "konserwatora zabytków".

Panie Juha - idź Pan już na emeryturę (zapewne sowitą), sadzić cebulkę i bobik na działce. Przestań Pan swoją ignorancją i kunktatorstwem szkodzić temu, i tak kiczowatemu i nijakiemu, "miastu".
      • jolakbook czego to nie mamy :) 09.10.12, 16:11
        ucięte ręce z piłką, wypięta pupę wystającą z kamienia na bulwarach, papież zrobiony w ciecia stacji benzynowej pod globusem, wampirka-jeżuska wiszącego na Jałowego, topielca z kamykami na Dąbrowskiego - na tle tych "dzieł sztuki" - remont tego pomnika i tak nie wygląda tak źle. Z czasem zszarzeje, wykruszy się i będzie wtopiony w krajobraz jak za dawnych czasów :)
    • Gość: Mieszkaniec Bezprawie, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 16:13
      Ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej.

Art. 1. 1. Orzeł biały, biało-czerwone barwy i „Mazurek Dąbrowskiego” są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.

3. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej pozostają pod szczególną ochroną prawa, przewidzianą w odrębnych przepisach.

Art. 2. 1. 4) Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.

2. Wzór godła Rzeczypospolitej Polskiej zawiera załącznik nr 1.

• Gość: precel70 Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.12, 17:08
      Kto za to odpowiada? dawać nazwisko!
    • Gość: ROMAN Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 18:41
      kiedy w końcu rozpocznie się totalny remont urzędników w ratuszu- może ktoś napisze wniosek o dofinansowanie i w końcu nastąpi ten oczekiwany remont bo to co się dzieje we wszystkim jest chore - gdzie wsadzą łapy to błąd może do pasienia gęsi
    • Gość: Ano Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.rz.izeto.pl 09.10.12, 19:35
      - Jeśli autor nie wyraził za życia zgody na modyfikacje ani nie zrobili tego jego spadkobiercy, nie można wprowadzać jakichkolwiek zmian. W tym przypadku w mojej ocenie naruszenie praw autorskich jest oczywiste - dodaje prawnik. Jego zdaniem podczas prac renowacyjnych można tylko odtworzyć pierwotny stan, każda zmiana jest ingerencją w prawa autorskie. - Czy miasto zapytało spadkobierców? A jeśli nie mogło do nich dotrzeć, czy dopełniło aktów staranności? Mogło np. dać ogłoszenie w ogólnopolskiej prasie - pyta.

Więcej... rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,12634652,Kolejny_pomnikowy_koszmarek__Mialo_byc_dobrze__a_wyszlo___.html#ixzz28p9CjxXs
      A skąd pan prawnik wie, czy przypadkiem prawami autorskimi nie dysponuje miasto. Autor np. sprzedał miastu projekt wraz z prawami. Co wtedy? Do końca świata ma stać to paskudztwo i do konca świata renowacje mają się odbywać tak, żeby nie naruszyć praw autorskich. To nie jest obraz Matejki, to nie jest ołtarz Wita Stwosza, żeby się z tym cackać.

A w ogóle nad czym tu dywagować: pomnik jest przykładem antysztuki, jak kilka podobnych w tym mieście. Światła władza powinna pozbyć się ohydztw rozpisując konkursy na nowe projekty. Niech pomnik nazywa się pomnikiem partyzantów, ale nich ma to coś wspólnego ze sztuką.
      • Gość: Ano Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.rz.izeto.pl 09.10.12, 19:54
        Odpustowy koszmar: ręce z betonu wystają, ale ułożone palce w geście przysięgi? salutowania?
        To niby jakaś podziemna armia? Symbol wierności przysiędze? Nieboszczyk, choćby nawet największy patriota i bohater już nikomu nie musi przysięgać, ani salutować. "Symbol" zupełnie nietrafiony.
        Orzełki na tych wysokich słupach w bialoczerwonych kolorach - co to znaczy? Że orzeł biały wysoko ulata, nad poziomy wzlata? Kto i kiedy te orzełki dodał? "Symbolika" mniej więcej taka sama, jak słynnych ptaków-klepaków, albo sztucznych bocianów w reklamie firmy atlas.
        Podwójność "symboli": że 10 zginęło - 10 rąk ale i 10 słupów - przesadził Jan Robak artysta rzeszowski.
        • dr_psychol Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze 10.10.12, 13:36
          Pomnik jaki jest, taki jest, ale ma swój klimat. 10 rąk, podziemnej armii, (jak to ująłeś), złożonych do przysięgi, to akurat całkiem nie najgorsza symbolika. Pamiętam że kiedy byłem dzieckiem, właśnie te dłonie zrobiły na mnie duże wrażenie :)

Zamiast grobowego, banalnego marmuru, mogą położyć dobry piaskowiec, dobrany kolorystycznie i myślę że nikt nie będzie dymił.
      • Gość: zic Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.180.66.45.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.10.12, 20:43
        > Niech pomnik nazywa się pomnikiem partyzantów, ale nich ma to coś wspólnego ze sztuką.

rozumiem, że można być idiotą, ale żeby się do tego publicznie przyznawać, to już jest idiotyzm do sześcianu. i wystarczy do tego jedno zdanie.
      • Gość: gosc Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.171.13.114.static.cdpnetia.pl 09.10.12, 21:58
        Z tego, co napisałeś/aś śmierdzi ignorancją na kilometr. Wiesz co to są autorskie prawa osobiste i czym się różnią od majątkowych? Czytałeś ustawę o prawach autorskich i pokrewnych? No to ja wytłumaczę, tak na szybkości, że do autorskich praw osobistych należy prawo do nienaruszalności formy i treści utworu, które jest niezbywalne, nie podlega zrzeczeniu się i jest nieograniczone w czasie. Tak więc tym prawem nie dysponuje miasto, nawet gdyby twórca chciał to prawo miastu sprzedać albo się go zrzec, bo jest to sprzeczne z prawem i dlatego pan prawnik, jak to ująłeś, miał rację. A to, że nie jest to dzieło Matejki czy Stwosza nie ma znaczenia i tutaj również polecam w/w ustawę i definicję utworu.

Wiem, że czytanie boli, ale warto dowiedzieć się co i jak zanim się coś napisze na ten temat.
        • Gość: Ano Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.rz.izeto.pl 10.10.12, 19:07
          Najpierw to "coś" musiałoby być dziełem sztuki, żeby ochronie podlegały prawa autorskie.
          Czy w takim razie koszmarna piłka z obciętymi rękami przy Słowackiego to też dzieło sztuki i obowiązują prawa autorskie?
          A kto zdaniem pana prawnika ma prawa autorskie np. do Kościuszki na rynku? przecież to replika/rekonstrukcja pomnika zburzonego przez Niemców.
          Toż to paranoja! Oddać te koszmarki "artystom" z bożej łaski albo ich spadkobiercom
          • Gość: abc Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.171.13.114.static.cdpnetia.pl 10.10.12, 22:20
            "To coś" jest utworem i podlega ochronie prawa autorskiego bo utwór to "każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia." (ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Utworem jest więc i piłka na skwerze Górskiego i nawet pomnik "totem" na Dąbrowskiego obok skrzyżowania z Chrzanowskiej. Czytałem o przypadku uznania trasy maratonu za utwór. A w przypadku Kościuszki w Rynku należy sięgnąć do historii tego pomnika... Ale na początek polecam art 1 w/w ustawy
    • Gość: zbulwer Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.ip.netia.com.pl 09.10.12, 23:17
      Urzędnicy rzeszowscy = arogancja do kwadratu. Co tam prawo! ich to przecież nie dotyczy! I to nie ma w ogóle znaczenia czy pomnik jest udany, czy nie. Prawo jest prawem i tyle. Obowiązuje wszystkich. Nie urzędnikom pomnik poprawiać. Może znają się na roślinkach ale gustu nie mają za grosz. Są na mieście dowody - trwałe niestety. A te granitowe śliczne płyteczki nagrobne odpadną po pierwszych przymrozkach. I co wtedy wymyślą geniusze z Ratusza?
    • Gość: dent lola Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze, ... IP: *.ostnet.pl 10.10.12, 08:27
      W jednym z miast na północy Polski była podobna sytuacja , i rodzina zaskarżyła miasto i nie tylko musieli przywrócić pomnik do stanu poprzedniego ale wypłacili sowite odszkodowanie .
      Nasi urzędnicy Ci z Ratusza no i znawcy zieleni z szefową na czele zgodnie z ustawą poniosą koszty z prywatnych kieszeni i tyle .
      I jeszcze jedno co na to wszystko Rada Osiedla Staromieście !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: jajco Re: Kolejny pomnikowy koszmarek. Miało być dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 08:32
        > co na to wszystko Rada Osiedla Staromieście

pewnie nic, bo coś mi się zdaje, że zaprzyjaźnone mądrale maczały w tym paluszki. tak jak to z globusem było.
        • Gość: scpt już sie korygują IP: *.play-internet.pl 10.10.12, 08:54
          tak sie przejęli że płytki skuwają - chyba ich ferenc zjebał :)
          • Gość: bozia Re: już sie korygują IP: *.podkarpacki.net 10.10.12, 16:09
            plytki skuli ale tylko z tla orlow.
            co z piaskowcem, ktory oblozony szarymi plytami wyglada jak sarkofag albo nagrobek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka