Dodaj do ulubionych

Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gran...

IP: 82.177.97.* 29.06.05, 21:36
Ferenc stara się facet jak może i tak baby znowu ubiora kolorowe kiecki i na
wycieczke do Warszawy ze swoimi "wójtami" ruszą.
Obserwuj wątek
    • townmaker Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr 29.06.05, 21:54
      Skoro jest dwugłos i mniej lub bardziej spontaniczne rozbieżne opinie, to
      trudno się dziwić MSWiA, że chce znaleźć jakieś salomonowe wyjście.

Wydaje mi się, że gdyby nie przyłączono teraz Pogwizdowa (którego przyłączanie
      bez Rudnej Wielkiej, Małej i Zaczernia nie ma żadnego sensu) czy wskazanej we
      wniosku częsci Budziwoja (którego proponowaną nową granicę w części południowo
      zachodniej ewidentnie skopano - powinna przebiegać tak, zeby na wschodnim
      brzegu Wisłoka objąć w Rzeszów tereny pod i wokół planowanej drogi miejskiej
      mającej łączyć okolice kościoła W Boguchwale i ul. Sikorskiego w Rzeszowie), to
      nic się nie stanie.
      Nieprzyłączenie innych terenów to byłaby dla miasta strata.

Zresztą cała ta operacja ma sens jako dopiero początek procesu.
      Miastu potrzeba nie tylko terenów rekreacyjnych i pod budownictwo mieszkaniowe,
      ale pod inwestycje. Takie tereny są w Rudnej Wielkiej i na południe od lotniska.
      Te trzeba przyłączyć w pierwszym rzędzie, a o Trzebownisku, Jasionce i Krasnem -
      siedzibach gmin - dopiero rozmawiać z ich władzami.
      • Gość: Wałek Wrzodak.... ech.. du**k z Ursusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 07:54
        • Gość: ja PODKARPACKI WRZUD z URSUSA IP: *.res.pl 30.06.05, 19:40
          chwiej z ursusa po zawodówce nawet nie wie gdzie leżą dane wioski a tym
          bardziej jak do nich dojechać, to jakim prawem wypowiada sie na ten temat.
          widać że u koniogłowego w partii duzio jest takich przepałów. pozdrawiam
          zwolenników koniogłowego oraz szanowną rozgłośnię RADIO MA RYJA
    • Gość: paradius Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gran... IP: *.pl / *.skyware.pl 29.06.05, 21:55
      Jasne że Wrzodak-rodowity mieszkaniec Podkarpacia hehehe. Tak to jest jak
      ciemnota wybiera buraka z Mazowsza do reprezentacji Podkarpacia.
      • Gość: Observer Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:25
        Nie zgadzam się z Townmaker. Pogwizdów jest proponowany do włączenia bo ma
        strukturę zabudowy typową dla przedmieścia a nie typowej wsi. Włączanie Rudnej
        Małej czy innych wiosek to bezsens. Rzeszów stanie się 200-kilometrowym gniotem
        w którym może 80 km będzie przypominać miasto a reszta wieś. Poza tym
        przyłączenie 9 wsi, a w perspektywie kilku dalszych rozwali tylko gminy, a sam
        Rzeszów uczyni sztucznym molochem. Miasto zajmie się niby-inwestycjami na
        nowych terenach, a problemy z rozplanowaniem przestrzennym dotychczasowych
        granic zostaną olane. Rzeszowowi potrzeba ok 25-30 km nowych obszarów, potem
        nastąpić powinien proces scalenia ich z miastem (budowa dróg, nowa struktura
        zabudowania), a następnie centrum miasta i dzielnice blisko centrum powinny
        zostać przeprojektowane, aby nadać miastu logiczna strukturę i zapewnić rozwój.
        Chcecie przyłączać 20 wsi, a 50% Rzeszowa się marnuje - popatrzcie na
        Staromieście, Białą, Zalesie, Ul. Dąbrowskiego, Kopisto, Podkarpacką, Armii
        Krajowej. To polska domena - wielkie miasta które włączały całe gminy. We
        Francji czy Portugalii standard to 40-50 km powierzchni (Lyon - 48 km, Porto -
        42 km, a ponad 400 tys. mieszkańców).
        • townmaker Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr 29.06.05, 23:35
          Będę się bronił :).

Rudna Mała to nie tylko sama wieś za torami na zachód, ale i dawny Fadom koło
          lasów głogowskich i duże piękne lasy w najbliższym sąsiedztwie Rzeszowa, które
          razem z przyległym otoczeniem mogą stać się kapitalnym zapleczem rekreacyjnym
          Rzeszowa, pod warunkiem, że gm. Głogów, który "lasami stoi" nie zgnoi ich
          całkowicie przemysłem i chaotyczną zbudową.
          Poza tym takie przesunięcie granic powinno zaktwyizować samo miasteczko Głogów
          i może zrobić z niego piękną miejską sypialnię domków jednorodzinnym "o rzut
          beretem" od miasta z jego zapleczem.

Nie jestem przeciw przyłaczaniu Pogwizdowa, chodzi mi tylko o to, że bez Rudnej
          Wielkiej, Małej i Zaczernia przyłączanie tej miejscowości nie ma żadnego
          uzasadnienia.

Jeśli mówimy o inwestycjach to mam na myśli komercję i przemysł dający miejsca
          pracy a nie inwestycje komunalne. Pod coś takiego trzeba mieć teren, sporą kasę
          na promocję, scalenie, wykup i uzbrojenie gruntów, a pieniądze w zakład
          przemysłowy wkłada ten kto go buduje, a nie miasto. I stąd propozycja Rudnej
          Wielkiej, przy linii kolejowej, niedaleko autostrady i bez krzywdy dla Świlczy -
          po jej zachodniej stronie są identyczne tereny które nie weją do miasta.

Nie zgadzam się że są w obecnych granicach tereny na takie rzeczy. Pola
          Staromieścia są właścwie rozdysponowane pod budownictwo mieszkaniowe, niedawno
          nawet czytelnicy mieli okazję zapoznać się z projektami osiedla jakiego budowa
          niedługo się rozpocznie.

Drabinianka to tereny górnicze gazu ziemnego i są tam pewne ograniczenia co do
          rodzaju zabudowy. Nie wiem co się marnuje na ul. Dąbrowskiego np. Tam został do
          zabudowy już tylko park ;). Na Kopisto nie ma wcale wolnych terenów pod poważne
          inwestycje, tam tylko należałoby tworzyć po prostu nowoczesną architekturę
          śródmieścia. Podkarpacka może w swej częsci (bo zabodowana domkami
          jedorodzinnymi) przyjąć od ulicy jedynie np. parę ładnych bloków ze sklepami na
          parterze i tyle. Zalesie jest już dzielnicą i ma ściśle ukształtowanych
          charakter cichej, spokojnej, podmiejskiej i widokowej (coraz bardziej
          eksluzywnej) częsci miasta.
          Przemysłu np. nie sposób lokalizować koło lasu czy osiedla willi, bo to byłaby
          przestrzenna zbrodnia. Ważny też jest np. kierunek wiatru :), tereny
          (niezabodowane korytarze) dla przewietrzania położonego w kotlinie Rzeszowa itp.
          To są niby nieistotne iśmieszne sprawy, ale bez ich uwzględnienia nie sposób
          próbować tworzyć sensownie obszar miasta.

I jeszcze jedno: raczej nie powołujmy się na przykład państw zachodnich. Tam
          czesto trochę na innych zasadach funkcjonuje administracja samorządowa
          (podobnie jak do niedawna np. związek gmin warszawskich), więc podawanie
          powierzchni samych śródmieść (będących administracyjnie odrębnymi samorządami)
          zachodnich metropolii nie ma sensu.

pozdrawiam i dzięki za merytoryczną dyskusję.
          • Gość: Baca Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: 195.117.30.* 30.06.05, 07:54
            Przepraszam..ale co to za roznica czy inwestor zainwestuje w Rudnej Małej – gm.
            Głogów czy Rudnej jako czesci Rzeszowa ?
            Prace i tak tam znajda Ci sami ludzie...Nie rozumiem dlaczego wszystkie fabryki
            MUSZA być w Rzeszowie czy nie mogą być w okolicznych gminach..przeciez to
            będzie i tak to samo miejsce..A czy będzie nalezalo do Głogowa czy
            Rzeszowa ..to coz to za roznica ?
    • Gość: Observer Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:42
      Czemu oni chcą zrobić gniot z Rzeszowa, po co nam Biała, Budziwój, Matysówka i
      Zwięczyca. Z tym będzie sam problem i nic poza tym.
      • townmaker Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr 29.06.05, 23:50
        Tylko jeszcze dopowiem, ze proponowane przez miasto tereny + te wymienione
        przeze mnie na północy to jakieś 130km2 i ok. 185 tys. mieszkanów, czyli nie
        tak dużo.

Matysówka jest naturalnym przedłużeniem funkcji Zalesia (tylko jest o wiele
        ładniejsza), górki, lasy, piękna podmiejska zabudowa - nikt nie powiedział, ze
        miasto to tylko fabryki, beton i wieżowce.

Część Białej jest już w mieście i warto z tym zrobić porządek, nie dzielić
        sztucznie jednej miejscowości. Biała już ma cechy podmiejskiej dzielnicy i jest
        tu spory typowo miejski ruch budowlany. Poza tym to jest szansa dla Tyczyna -
        np. można rozbudowywac na południe rzeszowską sieć cieplną i objąć nią też
        miasto Tyczyn

Zwięczyca to ujęcie wody dla miasta (artykuł po sąsiedzku) i też rozwijająca
        się podmiejska dzielnica. Planowane do budowy miejskie drogi. Takie podmiejskie
        dzielnice, które pełnią rolę bufora pomiędzy wsią a zabudową śródmieść powinny
        być w granicach miast, bo wtedy planami zagospodarowania można kontrolować
        kształt i funkcje powstającej tu zabudowy w ujęciu miasta jako pewnej spójnej
        przestrzennej całości.

A Budziwój - wg mnie porządkuje (powinien) przebieg nowej linii granicznej i
        proponowana część (podłeże, Kolonia) łaczy się przestrzennie z sąsiednia Białą.

pozdrowienia.
        • Gość: Observer Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:09
          Nie wiedziałem że tak jest, myślałem że w przypadku np Strasbourga są
          wydzielone granice administracyjne miasta, a wokół niego rozciągają się
          przedmieścia, ale to już inne miasta (inne jednostki). W każdym razie widać
          wyraźnie, że tamte miasta mają gęstą zabudowę.

A rozpatrując Twoje propozycje, zastanawiałem się nad pomysłem przyłączenia
          Tyczyna i Budziwoja. Tyczyn to prawie 10 km powierzchni, w dużej części
          niezabudowanej. Miasto wzmocniłoby południową część Rzeszowa, trochę zaniedbaną
          na obecną chwilę. Poza tym usprawniłaby się komunikacja - np droga łącząca ul.
          Bieszczadzką z Sikorskiego, dająca szybkie połączenie południowo-zachodniej
          części miasta z południowo-wschodnią, wraz z mostem przez Wisłok.

Faktycznie, gdyby poszerzać miasto na ponad 100 km, to powinien to być początek
          operacji, bo jest to już przyjęcie innej wersji rozwoju. I wg mnie
          ta "ekspansja" powinna wówczas pójść w kierunku południowym do Tyczyna. Wówczas
          pozostałości po gminie podzielonoby między gm. Lubenia i Chmielnik.

Pozdrawiam
    • Gość: Observer Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:41
      Przyjrzałem się temu i np Strasbourg jest wydzielony jako całe miasto, tworzy
      aglomerację z kilkudziesięcioma mniejszymi ośrodkami, ale to chyba nie są
      osiedla czy dzielnice. Zastanawiam się czy czegoś podobnego nie można zrobić u
      nas - tzn administracyjnie miasto powiększyć na ok 80 km, i połączyć go w
      związek gmin z obszarami, w których występowałoby zjawisko urbanizacji. Myślę
      że to ułatwiłoby zarządzanie całym obszarem.
      • Gość: vince Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: 82.177.97.* 30.06.05, 08:04
        Ha, jestem pod wrażeniem. Dawno już nie widziałem tak merytorycznej dyskusji na
        forum. A co najważniejsze okazuje się, że potrafimy dojść konsensusu. Brawo
        Observer, brawo Townmaker. Pozdrawiam. Dzięki Wam troszkę się dowiedziałem
        więcej o filozofii urbanizacji. Hejka
    • Gość: SPS Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 08:53
      1. Rzeszów nie chce przyłączyć niczego z gminy Trzebownisko ! A Zaczernia ani
      tyle.
      2. Zakłady pracy chcą być w Ezeszowie, bo to jest partner do pomocy w
      inwestycjach. Np. poza Rzeszowem gmina nie ma pieniędzy na drogę dojazdową do
      zakładu, zakład elektryczny nie ma pieniędzy na linie awaryjną itp.
      3. Wiem co mówię, bo my jesteśmy na wsi pod Rzeszowem i z tego powodu tracimy
      około 5 % (koszt dojazdu, przerwy w dostawie prądu, czas i godziny dostarczeń
      przesyłek kurierskich. Podatki gminne są o 1 % niższe niż w Rzeszowie !
    • Gość: tamar Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 09:00
      Ciekawa dyskusja ! Obserwuję ją z oddali , ponieważ nie mieszkam na opisywanym
      terenie od wielu lat , niemniej lata dzieciństwa odbiły swe piętno i czesto
      śledzę co dzieje sie w " moim regionie ".
      Po tym co przeczytałem , mam obawy , czy przez takie podejście władz Rzeszowa
      i potraktowanie z góry mieszkańców podmiejskich wiosek i lokalnych samorządów
      coś będzie można osiągnąć. Z punktu widzenia mieszkańców Rzeszowa wszystko jest
      o.k. , ale już bardziej szokująco wyglądałby projekt przyłączenia Rzeszowa do
      np.gminy Boguchwała ?! Prawda? Podobnie reagują mieszkańcy i samorządowcy
      podmiejskich gmin. Do tej pory wszystkie formalności załatwiają w jednym
      budynku gminy. Istnieją obawy , że potem zaczną się wycieczki i bieganie po
      Rzeszowie w celu uzyskania odpowiedniej pieczątki.
      Jeśli zostaną "wyłuskane" z gmin tereny na których znajdują się zakłady
      przemysłowe , to lokalne samorządy zostaną pozbawione znacznych wpływów z
      podatków i trzeba sie bedzie poważnie zastanowić nad konsekwencjami dla
      budżetów gmin. Pomimo przedstawionych przeze mnie zastrzeżeń popieram plany
      poszerzenia Rzeszowa.
      Być może rozwiązaniem byłoby połączenie Rzeszowa z ościennymi gminami w całości
      i potem podział na odpowiadające im dzielnice? Sądzę , że Nowy Rzeszów
      przypominałby inne wielkie miasta gdzie od rogatek do centrum (do ogórka przy
      rondzie w przypadku Rzeszowa) jest ok 15 km.
      • Gość: Observer Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:45
        Gdyby włączono ościenne gminy to Rzeszów stałby się największy w Polsce - 649
        km. Największa jak dotąd Warszawa ma 517 km. Myślę że to nierealne. Dlatego
        miałem propozycję - włączamy 5 miejscowości i poszerzamy miasto ma 82,0 km,
        obszar jest poddawany silnej urbanizacji, a potem tworzymy tzw. aire urbaine
        którym zarządza grupa gmin. Byłby to obszar zurbanizowany, ale sam Rzeszów
        musiałby dbać tylko o swój administracyjny obszar. To wyszłoby miastu na dobre
        i może w końcu przemówiłoby do władz, że centrum trzeba poddać przebudowie.
    • Gość: dr inz. Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: 80.51.255.* 30.06.05, 13:09
      Wrzodak nie wiem dlaczego sie wypowiada skoro jest "spadochroniarzem" w
      Rzeszowie. Kto go wybral? Nie mam pojecia. Nawet ci co na niego glosowali chyba
      dzis zaluja swojej decyzji.
      • Gość: xyz Wrzodak i Ferenc IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:31
        "... poseł LPR Zygmunt Wrzodak, : - Nie możemy za plecami gospodarzy gmin
        decydować o ich losie. To nie jest rola ani posłów, ani prezydenta Rzeszowa,
        ani wojewody - mówi nam Wrzodak. Mazurkowi powiedział, że projekt poszerzenia
        granic Rzeszowa jest niedopracowany, bo brakuje rozwiązań w sprawie rozliczeń
        finansowych pomiędzy gminami a Rzeszowem. - Przecież miasto wchłonie tereny, na
        których gminy zainwestowały, pozaciągały na to kredyty. Kto je będzie spłacał,
        jeśli te tereny przejdą w ręce Rzeszowa? - pyta Wrzodak.

/../ Ferenc obiecuje, że zrekompensuje gminom te wydatki. Ale prawo nie
        dopuszcza, by jeden samorząd przejął na siebie zobowiązania innego. Co więc
        zrobi? - Rozliczymy się. Będziemy np. pobierać od tych gmin mniejsze stawki za
        wodę z naszego ujęcia, będą mieli niższe ceny za bilety MPK - twierdzi."

Można pluć na Wrzodaka - ale w tej wypowiedzi ma 100 baa 1000 % racji.
        Ludzie !!! przecież Poseł Wrzodak ujawnił rabunkowe plany Rzeszowa !!!
        A prez. Ferenc potrafi obiecywać tylko gruszki na wierzbie :)))
        On - jako beneficjent wydatków poniesionych przez gminy - jako rekompensatę
        proponuje.... "koraliki dla Murzynków" :))
        czy pan Ferenc nie wie jakie są zasady finansowania inwestycji ?? co to jest
        kredyt bankowy i koszty jego spłaty ???
        A On gminom obiecuje ulgi biletowe - to jakieś żarty albo "przejściowe
        zaćmienie umysłu" - a może coś w rodzaju "pomroczności niejasnej" :))))

• Gość: Observer Re: Wrzodak i Ferenc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:37
          A na co te gminy tak pozaciągły kredyty? Na chodniki, kilka dróg i tyle. Można
          to zwrócić w taki sposób, a co więcej zrobić to szybko.
          • Gość: xyz Re: Wrzodak i Ferenc IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:51
            Gość portalu: Observer napisał(a):

> A na co te gminy tak pozaciągły kredyty? Na chodniki, kilka dróg i tyle.
            Można to zwrócić w taki sposób, a co więcej zrobić to szybko.

Widże przyjacielu że o budżecie gminy masz wiedze że cho cho !!!
            Raty kredytowe i odsetki są planowym elementem budżetu gminy i tak jak są
            planowane tak też następują spłaty :)
            Spłaty "lawinowe" zaciągniętych kredytow rozwaliły by budżet nawet najlepszej
            gminy. A finansowanie inwestycji z kredytów to przecież normalna rzecz.
            Tobie oczywiście sie wydaje,że chodniki, kanalizacje , drogi , remonty szkól to
            sie finansuje z kieszonkowego od mamusi ??? :))))
            • Gość: Observer Re: Wrzodak i Ferenc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:59
              To znaczy co dokładnie może rozwalić budżet gminy?
              • Gość: xyz Re: Wrzodak i Ferenc IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:10
                Można to zwrócić w taki sposób, a co więcej zrobić to szybko.
                To znaczy co dokładnie może rozwalić budżet gminy?

Sugerowane przez ciebie szybkie spłaty. A poza tym szykowany przez Ferenca
                zabieg - pozbawienie gmin terenów i częsci wpływów, przejęcie zrealizowanych
                inwestycji, w zamian za "koraliki dla murzynków" - pisane palcem na wodzie ulgi
                biletowe , i mgliście zakreślone obniżki.
                Przecież jasno widać,że bez ustawowej zmiany zasad dysponowania budżetami
                gmin /w tym umozliwienia przeplywów międzybudżetowych - rekompensat/ - nie
                będzie uczciwego rozliczenia gminy rzeszów i gmin ościennych !!!
                • Gość: Observer Re: Wrzodak i Ferenc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:13
                  Racja, ale czy normalna jest sytuacja w której gmina Głogów ma 125 km a miasto
                  Rzeszów ma zaledwie 54 km. Myślę że musi istnieć jakiś kompromis.
                  • Gość: xyz Potrzeba komprmisu IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:19

> Racja, ale czy normalna jest sytuacja w której gmina Głogów ma 125 km a
                    miasto
                    > Rzeszów ma zaledwie 54 km. Myślę że musi istnieć jakiś kompromis.

No masz racje !!! :)
                    Pozdrawiam
    • Gość: Mirek Re: Minister usłyszał dwugłos w sprawie zmiany gr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 18:47
      Wrzodak Ty... nawet nie mieszkasz na Podkarpaciu - nie wtrącaj się w nasze
      sprawy jak masz nam szkodzić !!!
      • ares19 Wrzodak powiedzial prawdę 30.06.05, 19:32
        poseł Wrzodak, : - Nie możemy za plecami gospodarzy gmin
        decydować o ich losie. To nie jest rola ani posłów, ani prezydenta Rzeszowa,
        ani wojewody - mówi nam Wrzodak. Mazurkowi powiedział, że projekt poszerzenia
        granic Rzeszowa jest niedopracowany, bo brakuje rozwiązań w sprawie rozliczeń
        finansowych pomiędzy gminami a Rzeszowem. - Przecież miasto wchłonie tereny, na
        których gminy zainwestowały, pozaciągały na to kredyty. Kto je będzie spłacał,
        jeśli te tereny przejdą w ręce Rzeszowa? - pyta Wrzodak.

Jako mieszkaniec Rzeszowa twierdzę,że rzeszów powinien się uczciwie rozliczyć z
        gminami, przejąć ich zobowiązania kredytowe i spłacić przejmowane in
        westycje /nowe drogi,kanalizacje,wyremontowane szkoły/. Jeśli ma być uczciwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka