Dodaj do ulubionych

Chiński student na niż

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:10
Szczerze mogę powiedzić, że uczelnia z Sucharskiego jest dla mnie kuźnią
nieuków a poziom tej szkoły należy do jednego z najniższych. Ktoś zapyta: jak
tłumaczyć dlaczego szkoła znajduje sie względnie wysoko w rankingach pewnych
kierunków, dodam mało znaczących i dostarczających kolejnych bezrobotnych na
rynek podkarpacia, bo na rynku Polski i tak nikt licencjata czy magistra z
tej uczelni nie przyjmie do pracy.
Wynika to z tego że każda prywatna uczelnia zna dokładnie jakie kryteria sa
brane pod uwagę podczas tworzenia rankingów. i inwestuje w te obszary:
1. ilośc metrów kwadr na studenta - > rozbudujmy szkołe
2. stypendia dla wszystkich -> dajmy po 50 zł 1000 studentów zamiast po 100
zł 500 studentom.
3. ilośc osób z uczelni na kier stanowiskach: są to jedynie osoby prac. na
tej uczelni jako kierownicy katedr bez których uczelnia nie mogłaby zaistnieć
4. Internet i elektorniczny dostęp do dziekanatu -> zróbmy witrynę i prostą
bo i tak inna nie jest wymagana bazę danych dla studentów z możliwościa
pobierania dokumentów i zgłaszania potrzeb itp. - bardzo proste
5. Liczba naukowców-> w uczelni tej pracuje ponad 200 naukowców którzy maja
więcej niż 1 etat na uczelniach, dgyby odessać tych ludzi do ich macierzy to
zostałoby zaledwie kilku lic i magistrów na WSiZI-e. Przykładowo na uczelni
PRZ pracuje na więcej niż 1 etacie 2 osoby.
30% nazwisk wystepujących na tej "uczelni" to tylko figuranci w celu
podniesienia niby-renomy WSiIZ-u.
Znam tą uczelnię i naprawde wiele o niej słyszałem, poziom nauczania jest
bardzo niski.

W prasie moge zauważyc nagonkę na mało znaczące aspekty tej uczelni, a
stawiane w świetle pozytywów. Przypuszczam że autor artykułu "Chiński student
na niż" jest licencjatem i WSIIZ zapłacił mu za napisanie tej treści i
umieszczenie w gazecie.
:(
Obserwuj wątek
    • Gość: aniela Re: Chiński student na niż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:16
      masz rację, ale nie mozna generalizowąc, nie wszyscy natej uczelni to durnie!!!!
    • Gość: Majka Re: Chiński student na niż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:17
      Nie przesadzaj, z taką krytyczną opinią. Nie jest to najgorsza prywatna szkoła,
      Poza tym to chyba z WSIz mogą po licencjatach studiować dalej na UJ. A tam
      przeciez byle kogo nie biorą.
      • Gość: Bertolini Re: Chiński student na niż IP: *.rzeszow.mm.pl 28.10.05, 21:19
        ale wzrośnie sprzedaż rowerów i ryzu w regionie :-)
        • Gość: Ping Pong Re: Chiński student na niż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:55
          Uwaga na koty i psy. Oni to jedzą!!
          • Gość: leader Re: Chiński student na niż IP: *.dami / 81.15.189.* 28.10.05, 22:24
            Dodo pewnie studiujesz na politechnice dlatego takie negatywne nastawienie.
            Zazdroscicie nam wszystkiego :P
            • gienex Re: Chiński student na niż 29.10.05, 11:09
              Rzeczywiście jest czego zazdrościć :oooooo
              • Gość: jojo Re: Chiński student na niż IP: *.si.res.rr.com 30.10.05, 05:26
                Po PRZ masz prace a w czasie studiow staz w WSK.Po WSiZ masz...no wlasnie co
                masz?macie jakies praktyki staze?....gdzies was zatrudniaja?czy radzcie sobie
                sami wazne ze dajecie $$$
                • Gość: zibi DO WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.enformatic.pl 30.10.05, 09:48
                  Zdziwiłbyś się gdzie nas zatrudniają:) np z WSIiZ-u znajdziesz ludzi we
                  wszystkich bankach w Rzeszowie (na różnych stanowiskach zacząwszy od
                  sprzątaczki kończywszy na kierownikach, dyrektorach).

A tak wogóle do wszystkich forumowiczów (bo z tego co widzę to w tej całej
                  przepychance wszystkim forumowiczom troszke się coś poplątało) nie można
                  porównywać WSIiZ-u do Politechniki, ani Politechniki do WSIiZ-u. Dlaczego???
                  Ponieważ te dwie uczelnie mają różne profile Politechnika to uczelnia TECHNICZNA
                  a WSIiZ - ekonomiczna, informatyczna.

Jak już to można sobie porównywać wydziały np. sławetny:):):):) marketing i
                  zarządzanie na Politechnice, a marketing na WSIiZ. A biorącpod uwage jakość
                  nauczania to obstawałbym za WSIiZ (lepszy niż marketing na Politechnice).
                  • Gość: realista Re: DO WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.prz.rzeszow.pl 31.10.05, 15:29
                    masz rację, porównać tych dwóch "instytucji" nie można (celowo pomijam słowo
                    uczelnia), z prostego powodu, PRz jest uczelnią kształcącą studentów, WSIiZ zaś
                    jest przedsiębiorstwem (prywatnym oczywiscie) do zarabiania kasy, a "student"
                    jest tylko przedmiotem temu służącym...
            • gienex Re: Chiński student na niż 29.10.05, 11:14
              Tak bardzo wam wszystkiego zazdrościmy:D:D:D:D nie rozśmieszajcie ludzi. Tylko
              czemu każdy kogo się spytam czemu idzie na wsiz odpowiada: że mu się uczyć nie
              chciało. Przecież tam nawet nie ma porządnego kierunku :D a wasi uzdolnieni z
              informatyki to mogą pomarzyć żeby dostać się na to samo na prz a co dopiero
              utrzymać ;) Pozdrawiam i żyjcie dalej w waszym świecie;)
      • Gość: skrytożerca Re: Chiński student na niż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 23:19
        ale chińśki śtudent mieć byśtry umyśł
    • Gość: ziomall skoncz wreszcie zawodowke pajacu! :> IP: *.orange.pl 28.10.05, 22:25
      buhahahahaha

znasz ta uczelnie bo pewnie montowales tam cos, albo sadziles tam kwiatki
      <hahaha> !!!

"uczelnia z Sucharskiego jest dla mnie kuźnią
      nieuków a poziom tej szkoły należy do jednego z najniższych"

najpierw skoncz zawodowke pajacu

A tak powaznie to na tej uczelni moze i da sie zrobic licencjata nie posiadajac
      konkretnej wiedzy / umiejetnosci, ale to zalezy wylacznie od studenta - jezeli
      nie zalezy mu to trudno - jego sprawa, ale jezeli jest ambitny i chce cos
      osiagnac, ta uczelnia mu to umozliwi. Co do pracodawcow to i tak nie beda
      patrzec wylacznie na dyplom - podstawowym, najwazniejszym kryterium sa tylko i
      wylacznie umiejetnosci - kto chce zrobic kurs ratownika, masażu etc lub cos
      zwiazanego z informatyka - ccna, ccnp, kursy programistyczne microsoftu, suna,
      etc - wsiz mu to umozliwi. Ktos powie ze za kase - fakt ale za wiedze sie placi
      - zwykle jednak i tak jest kilkadziesiat procent taniej...
      • Gość: wojcieh Hmm IP: 217.98.3.* 28.10.05, 22:56
        hmmm

jw. kolega zapewne zazdrosci nam tej nowoczesnosci i milych pan z dziekanatu :D

niech sie kolega oduczy sluchania od innych, nie wiesz to sprobuj i zonbaczysz
        jak jest. w telewizji tez we wszystko wierzysz ????
        • Gość: drPRz Kto z WSiZ-u pracuje jako informatyk ??? IP: *.ipt.aol.com 29.10.05, 04:07
          Jest łatwo, ale co potem kto was zatrudni , tylko znajomi rodziny.
          • Gość: pr Re: Kto z WSiZ-u pracuje jako informatyk ??? IP: *.osk.enformatic.pl 29.10.05, 06:45
            znam paru ktorzy pracuja, wszystko zalezy od checi. wszyscy wiedza, ze zadne
            studia nie naucza informatyka zawodu. znam fuure ludzi ktorzy skonczyli
            informatyke na duuuuzo lepszych uczelniach a informtycy z nich zadni. z drugiej
            strony sa tez ludzie ktorzy w gole nie skonczyli studiow a pracuja jako
            informatycy. Tu trzeba pelnego zaangazowania i smykalki, choc faktycznie,
            studia sie przydaja.
            wsiz przynajmniej daje mozliwosci rozwoju w tej dziedzinie. trzeba tylko
            chciec - chodzenie na same zajecia faktycznie niewiele daje bo wiekszosc
            studentow po prostu zaniza poziom wiec zajecia sa jakie sa. ale sa inne
            mozliwosci. zapytajcie tych ktorzy jako studenci uczestnicza w projektach
            komercyjnych zdobywajac doswiadczenie, szkola sie na kursach autoryzowanych
            zdobywajac certyfikaty
          • Gość: Haki Re: Kto z WSiZ-u pracuje jako informatyk ??? IP: *.dnet.pl / 80.50.19.* 29.10.05, 13:06
            W 2002 pracowałem jeszcze w ZUS-ie i był konkurs na 11 stanowisk do obsługi
            informatycznej. Na ponad 200 kandydatów z różnych uczelni konkurs wygrało 7 z
            WSIiZ, 2 z Polit.Rzeszowskiej i po jednym z uczelni spoza Rzeszowa.
            Teraz pracuję w centrali jednego z banków i zawsze wysyłam na WSIiZ informację
            o naborze do pracy. I absolwenci i studenci zaoczni wygrywają coraz więcej
            ofert i to z ludzmi z uczeli z Gdańska, Warszawy czy Poznania. Żeby tylko
            chętniej chcieli zmieniać miejsca zamieszkania, oferty czekają.
        • Gość: MC 8 lat szedl list z WSIZ...(!!) IP: *.si.res.rr.com 30.10.05, 05:22
          Historia jak kazda inna a jednak...;)
          Postanowilem kiedys ze pojde na WSiZ.Byl rok 1997.Zlozylem papiery.Jednak
          wyjechalem za granice i studia odlozylem.Prosilem by odeslano te papiery do
          mnie.Wrocilem po roku okazalo sie ze zadne papiery nie wrocily.Udalem sie
          dwukrotnie w 1998 i raz w 1999 roku by papiery odyskac.Bezskutecznie.W
          miedzyczasie rozpoczalem studia oryginalne swiadectwo bylo mi potrzebne ale te
          palanty z WSiZ oczywiscie je zgubily przez co narazili mnie na niepotrzebne
          nerwy strate czasu i kasy za wyrobienie nowego swiadectwa maturalnego!Studia
          skonczylem na PRZ obecnie jestem na MBA w Kozminskim i nie dalej jak miesiac
          temu dostaje do domu wezwanie na poczte....przychodze i widze...WSiZ i
          swiadectwo plus moje wszystkie papiery!!
          Zatem papiery w rejonie miasta szly od 1997 roku do 2005 to jest 8 LAT!!
          Dla mnie ta szkola jest skonczona, maja niezly burdel, juz po tym widac ile to
          wszystko warte.Ciesze sie ze wyszlo tak ze wybralem PRZ a nie ten bardok.
          Wyrazy ubolewania dla wszystkich co tam PLACA....
      • Gość: zibi Re: skoncz wreszcie zawodowke pajacu! :> IP: *.osk.enformatic.pl 30.10.05, 09:25
        Popieram twoją wypowiedź. Dodam od siebie że miałem okazje skończyć studia
        magisterskie na WSIiZ (ekonomia) oraz UR(prawo) i jako osoba mająca porównanie
        mogę coś o tym powiedzieć (UR nawet nie dorasta WSIiZ-owi do pięt pod względem
        przekazywanej wiedzy przez Wykładowców)WSIiZ przede wszystkim uczy
        myśleć!!!!!!, a nie jak na UR czysta teoria!!!!!!!!!!!). I powtórze to co
        powiedziałeś wszystko zależy od samego studenta. A biorąc pod uwagę że na WSIiZ-
        ie trzeba płacić za naukę to większość stara się podejść do tego poważnie bo w
        końcu to są ich pieniądze (chociaż jak wszędzie są też i nieuki którym studia
        opłacają bogaci rodzice. I mam dużo znajomych którzy coś w życiu osiągneli
        kończąc tą uczelnie, sam też nie narzekam mam bardzo dobrą pracę właśnie dzięki
        temu że skończyłem studia na WSIiZ-ie i bynajmniej nie jestem pracownikiem
        WSIiZ-u.
    • Gość: pr Re: Chiński student na niż IP: *.osk.enformatic.pl 28.10.05, 23:39
      skoro takie proste to czemu nasze czcigodne uczelnie sa daleko z tylu.
      A co do poziomu... studenci sa jacy sa. Niestety jest to szkola bez wsparcia
      finanswego panstwa wiec musi dbac o to aby interes sie krecil. Pewna liczba
      studentow musi byc inaczej szkola przestanie istniec. iles tam osob musi
      przyjac itd... a e najlepsi ida na studia bezplatne - trudno sie dziwic
      Tak swoja droga juz widze te tlumy na URz i PRz gdyby nagle nauka tam stala sie
      platna.
    • Gość: diploma-mills Jest rzeczą , że uczelnia prywatna nie jest UJ IP: *.ipt.aol.com 29.10.05, 04:03
      Po pierwsze leci na kasę; studenci zaliczają do skutku. Profesorzy, którzy
      próbowali coś wymagać już tam nie pracują.

Po drugie to są odpady , które nie miały szans dostać się na uczelnie państwowe.
      Nie wiedzą nawet jak wyglądają studia na UJ, WP...
      • Gość: zibi Re: Jest rzeczą , że uczelnia prywatna nie jest IP: *.osk.enformatic.pl 30.10.05, 09:52
        Proszę Cię nie zabieraj głosu i nie obrażaj innych Odpadzie Inetelektualny bo
        tylko tak Cię mogę nazwać.
    • Gość: q Re: Chiński student na niż IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 29.10.05, 10:53
      a ja jednak nie chce 'kolonizacji' POlski i Rezszowa przez kolorowych. Moze i
      zbliza sie niz do uczelni, ale zoltym mowie nie!!!
    • Gość: gibson ty rasisto zaje.... IP: 81.15.189.* 29.10.05, 12:39
      Jakby mnie na długość ręki do ciebie dopuscili do bym cię ubił jak to się mówi jak psa,pastuchu much widać,że z domu wyniosłes tylko ciemnote i obsrane majty
      • Gość: Wujek Dobra Rada jak mowi chinskie przyslowie, "Nawet nałgłupszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 12:52
        człowiek we wsi może ci pokazać drogę do szkoły. :) Chińczyki trzymają się mocno!
      • Gość: idol Re: ty rasisto zaje.... IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 29.10.05, 22:08
        to lepiej lej swoja matke tepaku osiwecony
    • Gość: Marian Re: Studiowałem z absolwentami WSIiZ IP: *.dnet.pl / 80.50.19.* 29.10.05, 13:20
      po kolei:
      - te kryteria znają wszyscy, nie tylko prywatne uczelnie
      - jeśli chodzi o pierwszy czy kolejny etat, to sprawdź ilu profesorów pracuje
      na WSIiZ na pierwszym etacie (osłupiejesz)
      - co do stypendiów, to kryteria są te same dla prywatnych i państwowych
      - jestem absolwentem AGH i byłem słuchaczem studiów doktoranckich na AGH, byl
      tam też absolwent zaocznej ekonomii z WSIiZ Rzeszów, obronił doktorat w 2004
      pół roku wczesniej niż 80% grupy. Znając poziom jego wykształcenia żałowałem,
      że przez pięć lat zamiast spokojnie żyć w Łańcucie, tułałem się po Krakowie
      żeby studiować w państwowej uczelni.
      - jeszcze część kierowniczych kadr z przedsiębiorstw nieufnie patrzy na
      absolwentow prywatnych uczelni, ale po kilku miesiącach od zatrudnienia
      zmieniają zdanie
      - z tego co dowiedzialem się na jednej z konferencji, to podobno prawie 100%
      studentów zaocznych WSIiZ pracuje bądź prowadzi wlasne przedsiębiorstwa.
    • Gość: Rrr Re: Chiński student na niż IP: *.informel.pl 29.10.05, 19:56
      Szanowny dodo...
      Wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że studiowałeś pewnie "TURYSTYKę I HOTELARSTWO"
      Najwyraźniej nie masz zielonego pojęcia jak tam jest w rzeczywistości...
      Studiuję tam informatykę... (uczelnię znam od podszewki)
      Spróbuj...
      Potem zaś gruntownie przemyśl swoją wypowiedź!
      • Gość: edward Re: Chiński student na niż IP: 82.160.22.* 29.10.05, 23:26
        z tego co piszesz to wychodzi, że jest u was jeden kierunek, bo każdy się ta
        informatyką podnieca...
    • Gość: Walec Re: Chiński student na niż IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 30.10.05, 04:57
      A ja sobie mysle tak!! Nie masz kasy bracie, to wypad do swojej wioski nie
      ocieraj sie nawet o wiedze.Dawac dawac dawac i dawac a on mi pozniej spieprzy
      do UK zmywac naczynia! To po co dawac?
    • Gość: stdent prz gazeta wyborcza - gazetką WSIZU IP: 81.15.189.* 30.10.05, 10:00
      Tego juz chyba nie sposób nie zauważyc ze tydzień w którym wyborcza nie wychwala pod niebiosa Wsizu to tydzień stracony, wielkie halo bo chłopaczek znalazł prace na lotnisku ja mogę wskazać 5 którzy nigdzie jej nie znaleźli po Wsizie!! a co do rzucania haseł że uczelnie publiczne mają niewielu studentów z zagranicy to może by się tak nędzny redaktorzyna pofatygował i popytał bo niewielu to nie wiadomo ilu ? 5? 15?25? Ja natomias z chęcia przeczytałbym informacje podająca nazwiska prowadzących zajęcia z dziennikarstwa na Wsizie którzy jednocześnie są związani z lokalnymi gazetkami bo wiem że tacy są - moim zdaniem dlatego też są stronniczy.
      • Gość: trend Re: gazeta wyborcza - gazetką WSIZU IP: *.dnet.pl / 80.50.19.* 30.10.05, 21:15
        widzę, że wielu ma kompleksy na punkcie WSIiZ
        • Gość: student prz Re: gazeta wyborcza - gazetką WSIZU IP: 81.15.189.* 31.10.05, 10:23
          jakie kompleksy raczej poszukują odrobiny prawdy i obiektywności w donisieniach prasowych (tych wybiórczej często brak)
    • nfa05 Re: Chiński student na niż 30.10.05, 18:41
      Publiczne uczelnie i tak się utrzymają (z kieszeni podatnika) prywatne musza
      sie starać o placących za studia studentow aby przetrwać. Tusk obiecywał
      bezplatne studia takze studentom uczelni prywatnych, ale przegrał.
      • Gość: piernik Re: Chiński student na niż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:23
        Co ma piernik do wiatraka. Studentów z Chin trzeba nauczać w j angielskim. Czy
        ty potrafisz?
        • Gość: didi Re: Chiński student na niż IP: *.krak.tke.pl 31.10.05, 23:21
          ja studiuje na Wsizie "Zdrowie publiczne"i jestem zadowolona,moja siostra na
          Urz i nie ma porownania,URZ jest jak biedna uczelnia i praktycznie nic nie
          oferuje a na Wsizie ??Jest duzo certyfikatow,mili wykladowcy i ciekawi ludzie .
          A i nie wiem czy slyszeiscie ze KAZDA uczelnia ma byc platna :) bo wkoncu za
          wiedze sie placi!!A i moi znajomi co pokonczyli Wsiz to kazdy ma prace i to na
          wysokich stanowiskach.ja mysle ze poprostu wiekszosc na zazdrosci i juz!!!
    • marketowiec Re: Chiński student na niż 01.11.05, 15:28
      Czy oni będą chodzić do marketów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka