Dodaj do ulubionych

Nasza sonda

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:01
W Niemczech wsiada się przodem, gdy kupuje się bilet u kierowcy lub tyłem.
Wysiada się środkiem. I działa. W Rzeszówku prawie zawsze jest problem z
przednimi drzwaimi, no ... ostatnio trochę się poprawiło. W latach '80 było
pod tym wzgledem dobrze w niektórych miastach. A co ciekawe, podczas gdy
kierowcy autobusów robią wielką łaskę z tych przednich drzwi, to w tramwajach
nie ma z tym problemu. No ale fakt, tu jest Rzeszówek, częstokroć mentalnie
zabity dechami, a tramwaje Rzeszówek widział tylko w tv :-(.
Obserwuj wątek
    • Gość: rzeszowiak Debilny pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:04
      To jest niemozliwe......wsiadanie do autobusu bedzie zajmowalo tyle czasu ze
      pojazdy beda mialy opoznienia!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: MadryCzlowiek Re: Debilny pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 02:06
        Dobrze ze teraz wszystkie jezdza co do sekundy.
        • Gość: Resoviak z Szikago u nas w szikago biali wsiadaja przodem a czarni IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.11.05, 06:11
          tylem razem z mecholami, pertorikami i zoltkami, i jest fajny scisk i mozna
          dostac w dupala
          • Gość: miki Re: u nas w szikago biali wsiadaja przodem a czar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:54
            kiedy byłem pierwszy raz we francji , a było to około 30 lat temu tam tylko
            wsiadało sie przodem i nikt nie miał z niczym problemu.A u nas sto tysięcy
            problemów a może więcej bo mieszkanców jest chyba 160 tysięcy
    • Gość: knz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:10
      a ilu pasazerow w Niemczech jezdzi w tych autobusach? I co na ten pomysl nasi
      wspaniali, mili i usłużni kierowcy? Pewnie juz sie ciesza...:)
      • emsih Re: Nasza sonda 17.11.05, 21:12
        Tramwaje tylko w TV widział też Bristol albo Reykjavik przy których wiekszośc
        polskich miast to śmieszne zadupia.
        • Gość: Czytacz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:27
          Zwłaszcza przy Reykjaviku ;-). Fakt, że miasteczko światowe, ale samo w sobie
          az tak wielkie nie jest - 113.730 mieszk., co stanowi ok. 40% mieszkańców
          Islandii. is.wikipedia.org/wiki/Reykjavik. Smacznego!
          • emsih Re: Nasza sonda 18.11.05, 13:29

Co nie zmienia faktu że np Poznań czy Lublin to przy Reykjaviku zadupia.
      • Gość: MadryCzlowiek Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 02:08
        Czytalem tez twoj tamten watek, poczytaj moje odpowiedzi, bylem kikla razy w
        Londynie i innych miastach europy i moge cie zapewnic ze pleciesz bzdury, to
        tak jak by powiedziec kto na zachodzie jezdzi metrem, smieszny jestes biorac
        pod uwage to ze metrem mozna czesto o wiele szybciej wszedzie dojechac niz
        autem, a autobus to takie tansze metro, fakt ze wolniejsze, ale co ty widziales
        poza pcimiem malym.
        • Gość: knz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:01
          "madry czlowieczku" nie wiem, czy pijesz do mnie? zapewniam cie, ze pcimia nie
          widzialem... bylem za to w londynie, nyc, philly, lizbonie, berlinie i inncyh..
          i jezdzilem srodkami komunikacji miejskiej... i moge sie z toba zalozyc o kazda
          sume, ze autobusami jezdzi tam mniej osob niz u nas... a metro to inna sprawa...
          czy madralo do metra tez sie wsiada tylko z przodu??? wiec twoje rozumowanie -
          "autobus to takie tansze metro" jest dalece infantylne...
          reasumujac - w metrze tlumy, w autobusach umiarkowany luz - takie ja mialem
          wrazenie... (no chyba, ze mowimy o skibusach, tam jest tlok, zgodze sie:))
        • Gość: knz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:12
          a tak na marginesie, to twoj argument z pcimiem jest o tyle niedorzeczny, ze to
          wlasnie w pcimiu wsiada sie zapewne przodem... do pekauesu...
      • Gość: Czytacz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:35
        Wbrew pozorom wielu jeździ. Np. w takim Berlinie 148-ka jest zawsze pełna
        pasażerów, w każdym razie od 8 do 21, zresztą podobnie jest w Hamburgu, Kolonii
        i innych miastach, równiez mniejszych. Wyobrażenie, ze "wszyscy Niemcy" jeżdżą
        samochodami (po miescie) jest błędne. ;-)
    • Gość: wiocha Re: Nasza sonda IP: 82.177.97.* 17.11.05, 22:03
      pomysł dobry. ile macie w rzeszowie przystanków gdzei wsiada duzo osob ? Plac
      wolnosc ? i pare w centrum ? hehe u nas to moze spokojnie sie sprawdzic jak
      ludzie sie dostosuja.ale ze tu zacofanie to beda utrudniach bo wiesniaki wola
      za darmo jezdzic i kogos okradac . JoŁ
      • Gość: knz Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:03
        otoz nie... sa linie, na ktorych autobusy jezdza "nabite" niemal na calej
        dlugosci...jak jeszcze jezdzilem autobusami, to w 18 mozna bylo usiasc co
        najwyzej na drugim przystanku, a od tesco do marszalkowskiej byla nabita, ze
        ciezko bylo palec wcisnac... jak autobus bedzie musial postac na kazdym
        przystanku 1 min dluzej, to 18 z zimowita na baranowke bedzie jechac dluzej
        ponad 20 minut..
      • emsih Re: Nasza sonda 18.11.05, 13:31
        Proszę bardzo, znowu post z urzędu miasta? Właśnie wykonuję telefon.
    • Gość: voy Re: Nasza sonda IP: *.osk.enformatic.pl 17.11.05, 22:25
      Wsiadanie przednimi drzwiami to dobry pomysł, tylko trzeba to należycie
      zorganizować. Absolutnie nie powinno to obowiązywać w godzinach szczytu i w
      międzyszczycie w dni powszednie z wiadomych powodów. W soboty do wieczora
      raczej też nie. To ma sens bardzo wczesnym rankiem, wieczorami, w nocy i w
      niedziele, kiedy autobusami jeździ mało ludzi, a miasto nie jest zakorkowane.
      Należy też rozgraniczyć to na pewne przedziały - w liniach podmiejskich i mniej
      istotnych wsiadanie przednimi drzwiami winno odbywać się w innej przestrzeni
      czasowej, niż na liniach popularnych typu 0, 18, 19. Tymi ostatnimi podróżuje
      sporo pasażerów i opóźnienia będą większe, niż w przypadku linii typu np. 5, 8,
      16 - gdzie nie powinno być problemów z wchodzeniem do autobusu przednimi
      drzwiami o wcześniejszej porze.
      Pomysł dobry, jednak należy go porządnie zorganizować, żeby nie sprawiał
      problemu. Wierzę że to się uda, bo nie wydaje się tu pieniędzy; wystarczy
      ruszyć głową - to nie jest przeszkodą (mam nadzieję :) ).
      • Gość: miejscowy Re: Nasza sonda IP: *.visp.energis.pl 17.11.05, 23:27
        Panie voy, a nie mdli Pana na myśl wprowadzania "regulaminu wsiadania i
        wysiadania" dla każdej linii lub grupy linii z osobna? Myśli Pan że to się uda
        wprowadzić w życie? Może trzeba wydać foldery pasażerom i przeprowadzić
        stosowny egzamin z tego zakresu?
        Jeszcze mi trzeba regulaminu mycia zębów, sikania, picia herbaty, wychodzenia i
        schodzenia klatką schodową, którym palcem naciskać domofon i guzik w windzie, w
        której ręce trzymać teczkę i jakiego koloru nosić krawat.

Oszczędności dla MPK mają wynieść 10%. Strat (bo ubędzie pasażerów przy tak
        idiotycznych zarządzeniach) nikt nie liczył, bo po co i zreszta jak.
        Żeby zatamować niepokornych wsiadających ktoś napomyka o bramkach, a Pan
        piszesz że to metoda bezkosztowa. Ja się pytam np. ile autobusu(ów) można by
        kupić, albo ile zainstalować porządnych przystanków za pieniądze wydane na
        bramki które trzeba by kupić do bodaj ok. 200 rzeszowskich autobusów. I czy to
        wszystko będzie więcej, czy mniej niż te 10 oszczędności które wyliczył MPK
        Dyrektor.
        • Gość: qwe Re: Nasza sonda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 07:31
          Caly czas ciagle sie ktos tu wypowiada i chwali jak to zjezdzil pol swiata i
          wszedzie mu sie elegancko jechalo mpkiem.. oczywiscie wsiadajac przodem.
          Nie wiem gdzie ten Pan byl i w ktora strone jechal?!?!
          Wrocilem ostatnio z Niemiec i rozpierdowa taka sama jak u nas! A wsiadanie
          przodem to wrecz chore! Tyle ze.. roznica jest taka ze dzieciaki musza sie tak
          cisnac, poniewaz reszta(starsi) ma auta i stoi w korkach! Kolejny chory pomysl..
          Wczesniejszy to oedbranie kilku najabrdziej zatloczonych linii. A jak jest
          teraz? Czy ktos zauwazyl roznice podrozujac 19, 30, 13? Ja zauwazylem! Drzwi
          wkoncu sie zamykaja za mna jak stoje na schodku! Pozdrawiam
        • Gość: voy Re: Nasza sonda IP: *.osk.enformatic.pl 18.11.05, 14:00
          Odnośnie bramek to faktycznie może być kosztowne, ale kto mówi, żeby od razu
          kupować bramki? Tak na marginesie należałoby się skontaktować z Częstochową i
          popytać o doświadczenia z takim systemem. Tam także wsiada się przednimi
          drzwiami i jakoś to działa jednak, skoro tego nie wycofali.
      • Gość: AgaM Re: Nasza sonda IP: *.supon.rzeszow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:36
        Wg mnie pomysl jest dobry, tylko że Polacy nie umieja stosowac sie do pewnych
        zasad. Polak to sprytny czlowiek wiec zeby oszukac to i tak bedzie sie pchal
        do innych drzwi niz powinien...Mamy poprostu zakodowane ze wszedzie trzeba
        pchac, oszukiwac itp.
        Uwazam ze wsiadanie jednymi drzwiami a wysiadanie innymi tylko usprawni
        przeplyw ludzi. Przeciez i tak kazdy wsiadajacy musi poczekac az wysiądą inni
        pasażerowie(nie mowie o osobach które nie wiedza ze pierwszenstwo ma
        wysiadający i pchają sie chamsko-zwlaszcza sprytne babcie ktore mysla ze im
        wszystko wolno!. Wiec jak juz wysiadaja to przeciez robi sie miejsc wiec
        wsiadajacy moga sie przesuwac z przodu autobusu do tyłu...
        Problem lezy tylko w naszej psychice i kulturze.
        Wiem ze kazdy chce sie zmiescic do autobusu i dojechac na czas, ale dobra
        organizacja wystarczy zeby usprawnic ruch.
        Wszystko zalezy od nas;-)
    • Gość: Yacho Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 07:25
      No ale co ma wspólnego tramwaj w pędem ludzi , którzy myślą tylko o tym jak
      najszybciej dostać się do środka. Kierowcy to temat do nowej dyskusji.

"Pojedziemy do Łodzi zobaczymy jak tramwaj bez konia chodzi"
      • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 07:39
        Nie jest to dobry pomysł. A zapytajcie kierowców co o tym sądzą!

A gdyby tu nagle było przedszkole w przyszłości?
    • Gość: Zbigniew Re: Nasza sonda IP: 80.50.19.* 18.11.05, 13:16
      Kto był w Szwecji wie, że tam nikogo to nie dziwi i wszyscy wsiadają przednimi
      drzwiami pokazując bilet kierowcy!!! Jestem Za!!! Na Polaków to jedyne
      wyjście!!!
    • Gość: revenant Re: Nasza sonda IP: 82.177.97.* 18.11.05, 14:01
      Niesamowite ale tak już kiedyś było kiedy po rzeszowie jeździły krótkie mex-y
      tzn.(ogórki), sany i autosany H9-35. Przodem się wchodziło tyłem wychodziło ale
      kierowca nie liczył ludzi ani biletów nie sprawdzał. Pojazdy te miały dwoje
      drzwi i kasowniki z wajchą do pociągania typu krak, które dość głośno strzelały
      odbijając na bilecie numerki...
      • Gość: jatoja 2 Re: Nasza sonda IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 21:57
        ja juz widze te kolejki w stronę ulicy, czekające na autobus :)))) zamiast 3
        rzędów będzie 1 tak, śmiech na sali
    • Gość: Janusz To nieefektywne IP: 82.177.97.* 19.11.05, 00:53
      Rozumien, że MPK więcej zarobi na biletach, ale dlaczego kosztem uczciwych
      pasażerów? Zresztą to nie wypali tak jak kiedyś samodzielne otwieranie drzwi
      przez pasażerów.
    • Gość: Statysta Re: Nasza sonda IP: 81.15.189.* 19.11.05, 23:35
      Kto był np. w Chicago to wie jak ten temat tam wygląda. Wystaczy to skopiować.
      Tylko tradycyne pytanie. Kto za to zapłaci?
      • Gość: inż. Mamoń Re: Nasza sonda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 07:33
        Kto był np. w Chicago to wie jak ten temat tam wygląda. Wystaczy to skopiować.
        > Tylko tradycyne pytanie. Kto za to zapłaci?

Jak to kto zapłaci. Pan, PAni.. i Pan. społeczeństwo. A jak nie wypali to
        oczywiscie nikt nie będzie odpowiadał. Jak to w państwowej firmie.
    • Gość: Vania Re: Nasza sonda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 10:11
      Tak... w Nowym Jorku też tak jest... tylko spora różnica, że tam jeździ się
      metrem, koleją i własnym samochodem. Autobusami po mieście mało kto jeździ. U
      nas jednak metro nie ma, mamy autobusy i niezbyt grube portfele, więc coś
      takiego nie przejdzie. To, co się teraz dzieje w autobusach MPK, przechodzi
      pojęcie. Wydaje mi się, że najwięcej w tej sprawie mają do powiedzenia ci,
      którzy autobusami nie jeżdżą, z dyr. Pomiankiem na czele. Dojeżdżam autobusem
      do szkoły, na dodatkowe zajęcia, w parę innych miejsc, co sprowadza się do
      tego, że dziennie spędzam w autobusie około 2 godzin. Nieraz z uwagi na własne
      zdrowie darowałem sobie wsiadanie do "18" czy "19", na którą czeka się 20 minut.
      Ktoś powie, że MPK likwiduje kursy nierentownych linii. Rzeczywiście,
      nierentowne linie to powiedzmy "10","11","36".... ale wydaje mi się, że
      większość kursów "18","19","0" jest wysoce rentowna... zakladając, że w
      autobusie przeznaczonym powiedzmy dla 45 pasażerów, jest ich 70
      • Gość: RZpasazer Re: Nasza sonda IP: *.osk.enformatic.pl 20.11.05, 11:00
        Ludzie przestancie narzekac. MPK powinno wprowadzic nakaz wsiadania z przodu a
        wysiadac srodkowym i tylnym wyjsciem tak jest w wiekszosci miast Europy np
        Londyn(z wyjatkiem starych autobusow)i nikt nie protestuje. Wsidajac do
        autobusu bedziesz musial pokazac bilet kierowcy co spowoduje ze znikna
        (zmniejszy sie do minimum) osoby jezdzace na gape.
        • Gość: miejscowy Re: Nasza sonda IP: *.visp.energis.pl 20.11.05, 16:49
          Dobrze, więc niech rzeszowskie MPK wprowadzi taki "nakaz" ;]. Np. na tydzień.
          Sprawdzanie niedorzecznych pomysłów z serii "bo tak i już", z pełną
          nieprzemakalnością na wszelkie argumenty i kompletnie bez przygotowania swego
          czasu trafnie nazwano mniemanologią stosowaną.
    • megimach Re: Nasza sonda 20.11.05, 19:45
      to fakt niestety, i coraz czesciej widze ze rzeszów widział mało
      rzeczy...przygnębia mnie to

ZOBACZ MOJE RĘCZNIE MALOWANE BLUZKI - SZUKASZ PREZENTU?
      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2887892
    • megimach Re: Nasza sonda 20.11.05, 19:50
      a poza tym gdzie indziej jest tez inna kultura wsiadania le to juz osobny
      temat ....

[url=www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2887892]ZOBACZ MOJE
      RĘCZNIE MALOWANE BLUZKI - SZUKASZ PREZENTU?[/url]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka