Dodaj do ulubionych

Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezydenta

IP: *.viknet.pl 27.01.06, 14:44
Źródła zbliżone do ratusza informuja, ze rozpoczeły się starania o zmianę
granic miasta w styczniu 2007 r. Nowa koncepcja jest rozbudowana wersja
poszerzenia wg modelu promienistego. Do miasta ma byc przylaczone 7-10
miejscowosci otaczających je. Oznacza to ostateczne zerwanie z pomysłem
włączenia całych gmin i tzw. koncepcją WSIZu, która zakładała poszerzenie
miasta na północ. Wiceminister Czartoryski odpowiedzialny za administrację
zapowiedział pozytywną opinię dla tego pomysłu, więc wszystko zależeć będzie
od opinii rządu. Wg urbanistów zorientowanych w temacie, jest to najlepsza
wersja poszerzenia miasta. Tym samym liczba mieszkańców wzrośnie do 175-180
tys., a powierzchnia do 110-120 km kw.

PS. O wszystkim przeczytać można też w dzisiejszej Trybunie, w reportażu na
temat Rzeszowa pt "Rankingi i rozwój", strona 7.

Prośba do Arona - ponieważ przewiduję że przeczytasz ten post, prosze abys
nie pisał znowu o przyłączaniu Daliowej, Jaślisk i Królika Polskiego.
Dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • pikalex Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 27.01.06, 14:46
      Jaki jest przewidywany termin włączenia Sanoka i Tarnobrzega?
      • Gość: Michał Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: *.viknet.pl 27.01.06, 14:48
        Porozmawiaj z urbanistami z ratusza dlaczego prezydent chce powiększyć miasto.
        Póki co to Tarnobrzeg ma większą powierzchnię. Zauważ że władze miasta odeszły
        od koncepcji bardzo drastycznego poszerzenia i ograniczyły się do paru
        kolejnych miejscowości. Pozdrawiam.
    • Gość: res Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:20
      jestem przeciwny wlaczanie niepotrzebnych wiosek z kurnikami zamiast ternami
      inwestycyjnymi. Jedyna słuszna koncepcja to koncepcja WSIZ. Taka jest prawda.
      • Gość: Michał Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: *.viknet.pl 27.01.06, 15:25
        Moim zdaniem koncepcja WSIZ zakładała przyłączenie tylko dwóch miejscowości z
        terenami inwestycyjnymi, a pozostałe to ogromne obszary typowo wiejskie. Wokół
        Rzeszowa rozciągają się natomiast osiedla typowo podmiejskie i są tam tereny
        inwestycyjne (Miłocin, Pogwizdów, Zaczernie, Przybyszówka). Poza tym jest już
        dokumentacja na takie powiekszenie, a gdyby decydowac sie na koncepcje WSIZ
        mielibysmy wszystko od nowa (konsultacje itd.). Teraz wystarczy ze MSWiA
        zaopiniuje to pozytywnie, co zapewne zrobi, nawet jeśli to element kampanii
        wyborczej. Pozdrawiam.
        • Gość: paradius Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: 62.93.41.* 27.01.06, 16:38
          Ble ble ble Sygnałku:)
          • Gość: blew ble ble Przyłączajmy co się da IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:52
            Oprócz wspomnianych jaślisk, daliowej , dukli, królików, tarnobrzega,
            przeworska, lubaczowa przyłaczajmy co się da, podpowiadajmy tadziowi coraz to
            nowe koń-cep-pcje .
            A gdy już przyłaczymy co się dało - myslmy szerzej - o globalnej promocji maga
            metropolii - naszego ukochanego rzeszowa - potem puścimy - w zależności od
            nastroju - albo pawia albo światełko do nieba żeby nas z księzyca było
            widać :))) ble ble ble
            • Gość: Michał Re: Przyłączajmy co się da IP: *.viknet.pl 27.01.06, 19:20
              Ble ble ble - ten nick doskonale odwzorowuje sens i treść twoich postów,
              gratuluję wyboru. Paradius niewatpliwie pisze posty bardziej merytoryczne i na
              temat :) 26 lat a taki głupi dzieciak, gdzieś spod Rzeszowa (Miłocin:))
          • gwiazda_podkarpacia Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 27.01.06, 16:53
            szkoda, że taki z Ciebie "nielogowany" bahater. napisłabym Ci kilka słów w
            mailu, bo na forum szkoda miejsca na dyskusje z Tobą. zastanawiam się skad u
            Ciebie taka zaciekłość w stosunku do Michała? co takiego Ci zrobił? skrzywdził
            Cię w jakiś sposób czy po prostu czepiasz sie go przy kazdej okazji?
            • Gość: paradius Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: 62.93.41.* 27.01.06, 17:00
              pleasure_seeker81@yahoo.com
              Proszę bardzo oto on. Teraz możesz się wyżyć intelektualnie, choć w Twoim
              przypadku może być to trudne.Pozdrawiam cieplutko
              • Gość: ble ble ble Powiększenie Rzeszowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 17:06
                A gdy już przyłaczymy co się da, zapromujemy się na całym swiecie i o jeden
                swiat więcej - to wtedy się zapytamy - po co to robiliśmy - skoro stolicą
                województwa z woli pisiorów został lublin ???
                • Gość: Michał Re: Powiększenie Rzeszowowi IP: *.viknet.pl 27.01.06, 18:57
                  Paradius nie może znieść tego że w końcu ktoś mu powiedział wprost to, co od
                  dawna było oczywiste - że jest pospolitym i zakompleksionym idiotą.
                  Rzeczywiście szkoda że za rok bedziesz mieszkańcem tego miasta.
                  • Gość: paradius Re: Powiększenie Rzeszowowi IP: 62.93.41.* 28.01.06, 14:10
                    Alez ja jestem mieszkancem tego miasta. Tak sie sklada, ze w Rzeszowie sie
                    urodzilem i tutaj nadal jestem zameldowany :)
                    • Gość: Michal Re: Powiększenie Rzeszowowi IP: *.viknet.pl 28.01.06, 14:11
                      Sorry bo może cos mi sie pokrecilo - ale jestes chyba przeciwnikiem zmiany
                      granic?
                      • Gość: paradius Re: Powiększenie Rzeszowowi IP: 62.93.41.* 28.01.06, 14:20
                        Szczerze powiedziawszy zaczyna mnie to powoli zgrzewac. Kiedy widzę co wyprawia
                        RM nasza szacowna, to wolę żeby ta moja wioska została w gminie Głogów, gdzie
                        każde pozwolenie na budowę załatwia się praktycznie od ręki. Poza tym nie wiem
                        jak jest w Przybyszówce, Boguchwale itd. ale z mojego podwórka widzę, że w
                        Miłocinie nie ma gruntów pod inwestycje, więc miasto niespecjalnie się wzbogaci
                        na przyłączeniu.
              • Gość: Michał Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: *.viknet.pl 27.01.06, 19:37
                Brzmi jak mail do agencji towarzyskiej. Robisz laski kolegom z Miłocina? :)
                Heh. Stary nie moge się doczekać jak sie wkurzysz i zaczniesz tworzyc setki
                postow w przyplywie furii - niezly ubaw. Mogles to skonczyc wczoraj ale nie
                chciales, a ja jestem tu czesciej niz ty.
                • aron2004 Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 27.01.06, 19:46
                  nie będę pisał o Daliowej, Jaśliskach i Króliku Polskim ale co myślicie o
                  przyłączeniu Domaradza, Nienadowej i Majdanu Sieniawskiego? Ponoć Stary Dzików
                  też chciałby się przyłączyć.
    • andrzej.sawa Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 27.01.06, 22:13
      Głupota imperialistyczna jest porażająca.Kretynizm,bo jak miasto anektuje tereny
      przyległe to będzie lepiej.Niech żyje Miasto Boguchwała!!!!!!
      • Gość: Michał Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd IP: *.viknet.pl 27.01.06, 22:29
        O witamy kolegę z Chełma :) Miasto Boguchwała powiadasz, czegoś takiego nie ma -
        przynajmniej ja o tym nie słyszałem. Zacytuję ci pewien artykuł który ukazał
        się dziś w ogólnopolskim dzienniku:

"Od 28 lat Rzeszów pozostawał w tych samych granicach. Nieznaczne ich
        przesunięcie w tym roku jest zaledwie małym kroczkiem, obszar miasta krępuje
        jego plany rozwojowe. Jeśli chce się pozyskać inwestorów, trzeba stworzyć im
        warunki. Miasto nie może być zamknięte w powierzchni zaledwie 68 km. To dziś
        najmniejsze miasto wojewódzkie w kraju, znacznie mniejsze obszarowo od Stalowej
        Woli czy Tarnobrzegu."

Miasto ma ok. 15% terenów pod zabudowę, przykładowo Wrocław ma ich ponad 70%.
        Rozumiesz tę subtelną różnicę? Tu nie chodzi o kompleksy czy megalomanię bo
        liczba mieszkańców wzrośnie do ok. 180 tys. - to pewien impuls dla rozwoju
        miasta. Rzeszów się rozbudowuje i rozwija, i w prostej linii konsekwencją tego
        jest fakt, że w mieście pozostaje coraz mniej wolnego miejsca. Tu nie chodzi o
        imperializm! Ty masz przestawione w głowie z tym imperializmem, ośrodkami
        wojewódzkimi itd., czytam twe posty od paru miesięcy i uważam że ostro
        przesadzasz. Twoje miasto nigdy nie "anektowało" jak mówisz przyległych
        miejscowości? Czekam na odp.
        • Gość: xyz ble ble michasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 09:00
          Przeraża mnie i smieszy jak rzeszowskie forum zostało opanowane przez dziciątka
          o umysłowości przedszkolaków - te rózne gwiazdeczki, słoneczniki, szołmeny i
          inne szczenianki.chcą rozmawiać na poważne tematy - a prezentująją poziom
          kłotliwych gó..arzy z młodszych klas podstawówy :))))))
        • andrzej.sawa Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 28.01.06, 22:00
          Miasto Boguchwała istniało i obecnie istnieje,ale nie jako miasto.Jakim prawem
          jakiekolwiek miasto żąda przyłączenia terenów przyległych?Jakim prawem jakaś
          jednostka administracyjna ma rozwijać się kosztem przyległych gmin.Tow. Stalin w
          1939 zażądał od Finlandii terenu,bo miasto Leningrad musi mieć strefę wokół.Czym
          to się różni od głupot w rodzaju terenów inwestycyjnych dla określonego
          miasta.Czy nie jest to podobne do żądania,przez jednego prywaciarza,od drugiego
          terenu,bo on chce być większy.Dlaczego Boguchwała nie może odzyskać statutu
          miasta i graniczyć z miastem Rzeszów?Jakim prawem to Rzeszów ma prawo się
          rozwijać i być uprzywilejowane,a nie Boguchwała
          Dlaczego Rzeszów ma być dużym miastem?
    • tomikus1 Re: Powiększenie Rzeszowa - nowa koncepcja prezyd 28.01.06, 10:31
      poszerzenie "promieniste" to jedyna logiczna koncepcja.
      Do miasta powinny należeć sołectwa typowo miejskie, w których nie uprawia sie
      roli, ludzie żyją z pracy w Rzeszowie tu spędzaja dużo czasu, chodzą do
      lekarzy, szkół...itp. W takich tez miejscowościach osiedlają się tez obecni
      mieszkańcy rzeszowa, którzy budują tu swoje domy.

Tak więc takimi miejscowościami zdecydowanie są: BIAŁA, BUDZIWÓJ, PRZYBYSZÓWKA,
      MIŁOCIN, POGWIZDÓW, ZACZERNIE, TRZEBOWNISKO, ZWIECZYCA....
      Nonsensem jest poszerzanie o całe gminy gdzie cześcią Rzeszowa stały by sie
      odległe wsie, o charakterze typowo rolniczym!
      • Gość: xyz a promień widze ogromny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 17:10
        tomikus1 napisała:

> poszerzenie "promieniste" to jedyna logiczna koncepcja.
        > Do miasta powinny należeć sołectwa typowo miejskie, >
        > Tak więc takimi miejscowościami zdecydowanie są: BIAŁA, BUDZIWÓJ,
        PRZYBYSZÓWKA,MIŁOCIN, POGWIZDÓW, ZACZERNIE, TRZEBOWNISKO, ZWIECZYCA....

I oczywiście łańcut, przeworsk, ropczyce, koszyce ,lwów, sandomierz - jak
        promień to prommień . jak mieć wizje - to od razu zajebiście perspektywiczną -
        bo moj Rzeszów widze łogromny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka