Gość: res IP: 82.177.98.* 13.07.06, 21:14 j/w Jak można było bez jaichkolwiek ustaleń, nawet choćby wstępnego projektu oddac ten plac kościołowi ???????????????????? ja chyba śnie to jest po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 21:24 Ja dopiero dzis przeczytalem ze pomnik wchodzi w sklad placu, czyli de facto sprzedano im tez pomnik! A z placem zrobia co beda chcieli bo nie ma zadnych ustalen ani planu zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innuendo z armaty w pomnik IP: *.rzeszow.mm.pl 17.07.06, 20:09 No cóz rzeszów ma sie czym pochwalic. Pomniczkiem. Cipka. Brawo . Gratuluje. Szkoda że na 3 maja wybudowali galerie paniage przed nią był też swietny zabytek socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty Re: z armaty w pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 09:15 Ortografia "Baranie"! Ortografia! Widać że jesteś człekiem w wysokiej "kulturze". Jak nie można się wykazać niczym pozytywnym to wlaczy się z np. pomnikami. Niedługo tej bandzie oszołomów zostanie walka z... KRASNALAMI, bo mają... czerwone czapeczki :))))))) Po prostu Żenada :( Najlepiej postawcie tam kolejny pomnik papy, albo najlepiej od razu dwa, a może trzy. W końcu byłoby się czym pochwalić, a może i Rzeszów trafiłby do księgi rekordów Guinesa. Co za "szpan" :)))) Podobno jak bozia chce kogoś ukarać to mu rozum odbiera, tutaj widać że tak "karanych" jest na Podkarpaciu DUŻO :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone Re: z armaty w pomnik IP: *.68.78.25.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 00:51 a ty pewnie zeza dostałeś od patrzenia na tę rzeszowską ci.pkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty Re: z armaty w pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 07:08 Ja po prostu lubię dobre ci... :) A ty masz jakieś skrzywienie? Czyżby ministrantura się "odbijała" niemiło :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista jestem katolikiem ale jak kto ruszy wielka zapierd IP: 212.2.174.* 21.07.06, 16:20 ole i to nawet zakonnikowi lapy precz od wielkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.res.pl 13.07.06, 21:32 już w innym wątku mówiłem ale powtórzę - jakby co to się łańcuchem do pomnika przykuję i nie dam go ruszyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komuch Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cust.tele2.pl 13.07.06, 21:47 Popieracie symbole upamiętniające władzę chłopów i robotników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.res.pl 13.07.06, 22:03 a to że we wrocławiu nie wyburzyli obecnej hali ludowej oznacza ze popierają ideologię III rzeszy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:14 durne gadanie, w takim kontekscie rozpatrujac to pewnie trzeba by wyburzyc 80% miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liszka Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cust.tele2.pl 13.07.06, 22:17 Wszystkie architektoniczne koszmary z tamtych czasów (np. dworzec PKP i jego otoczenie) powinno się wyburzyć w pierwszej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:21 nie moge słuchać tych debilizmów odnośnie wyburzania, niszczenia itd, było minęło niech z tamtych lat też pozostaną jakieś zabytki, dworzec wystarczy poddac lekkiemy liftingowi i przywrócić dawny wygląd tak jak dzieje sie teraz z elewacją teatru, a nie burzyć puknijcie sie w ten ł.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 22:28 Dworzec PKP nie byl budowany przez komunistów. On byl tylko odbudowany po wojnie na podstawie budynku przedwojennego (austriackiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.chello.pl 15.07.06, 00:17 > a to że we wrocławiu nie wyburzyli obecnej hali ludowej oznacza ze popierają > ideologię III rzeszy?? Jak śmiesz?! Hala Ludowa (tfu, komusza nazwa) jest najpiękniejszym przykładem wrocławskiego wczesnego modernizmu i głównym zabytkiem z czasó II Rzeszy - CESARSKIEJ. Wybudowana została tuż przed wybuchem I wojny światowej, projektował ją urodzony w Szczecinie Max Berg. Hitlera proszę do tego nie mieszać - przyszedł na gotowe, podobnie jak po 1945 polscy komuniści. Więcej: pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Ludowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solenizantka Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 81.15.189.* 26.07.06, 23:40 A czy przypadkiem ni zostala wpisana na liste zabytkow unesco ostatnio? podobnie jak centrum nowej huty w krakowie, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola19 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.07.06, 14:17 Mama mi mówiła, że jest to symbol wolnej miłości,której to ja sama owocem jestem. Wielu z was również. Weżcie to pod uwagę! To symbol wolnej miłości! B.hippisi i hippiski nie dopuszczą do zniszczenia symbolu! Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 13.07.06, 23:10 Dzisiaj przechodząc obok niego pomyślałem sobie to samo...łańcuch i tyle... pierdzieli mnie wszystko inne. Ale myśle, że raz mieszkańcy się nie zgodzą, a dwa to że bernardynów na żadne inwestycje nie będzie stać. Nie wierzę, że dostaną pieniądze z Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 14.07.06, 12:54 Wiekszosci mieszkancow wisi to czy ten pomnik bedzie czy nie a kosciolowi sie nie przeciwstawia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regra Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 193.120.138.* 14.07.06, 13:30 Ja juz tez wczesniej wspominalam, ale powtorze, wez dluzszy lancuch coby i dla mnie wystarczylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:31 uzmysłowcie sobie (choc nie jestem za minionym ustrojem) iz gdyby nie komunizm to dzis Rzeszów miałby z 30 tyś mieszkańców i byłby malutką mieściną nie pełniącą żadnych funcji taka jest prawda, a nie stolicą regiony z lotnisiem, urzędami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 22:33 Zgadzam sie. Prawda jest taka że obecny status zawdzięczamy komunizmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr in Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.range81-129.btcentralplus.com 13.07.06, 22:47 Komunizm zplodzil kilkadziesiat milionow polakow.DZIEKI TOWARZYSZE! Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 13.07.06, 23:13 Jakby nie patrzeć Ramskich, Szlachtów i innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 14.07.06, 05:44 Pomnik to nastepna "perla socrealizmu"! To jest zabytek! A zabytkow chyba tak nie mozna burzyc, bo komus sie tak widzi(?).Zreszta mowa jest o parkingu a nie o pomniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yacho Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 07:56 Człowieku co Ty piszesz - komunizm i rozwój , to chyba żart. Pomyśl trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1944 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 16.07.06, 01:55 Yacho, uzmysłów sobie, że gdyby nie komunizm, tobyś chłopie pasał krówki i to wcale nie swoje. Trzy czwarte obywateli tego kraju byłaby conajmniej półanalfabetami.Nawet miłościwie nam panująca dynastia nie umiałaby ani czytać ani pisać, poczytajce sobie prace magisterskie całej czołówki PiS-u, PO i innych partii, to ci ludzie byli najlepszymi promotorami apologetami komunizmu w Polsce, dziś dopiero wychodzi,że 90 procent kleru było bardzo rzetelnymi współpracownikami PRLowskich służb specjalnych / i to z własnej nieprzymuszonej woli/. I ten PRL się jakś kręcił, a IV Rzeczpospolita pod takim kierownictwem będzie miała żywot krótszy niż "tysiącletnia" Trzecia Rzesza, a historia określi okres rządów braci Kaczyńskich jako najgorszy w dziejach naszego państwa i narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yacho Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 07:56 1944 zastanów się trochę nad "owocami" owego wychwalanego komunizmu w nieco większym aspekcie niż "Rzeszów" . Co do krówek to myślę , że od dłuższego czasu nikt ich już nie pasie. Jedną rzecz socjalizm zrobił "dobrą" dla analfabetów i chłopów otworzył szkoły , za darmo kształcił tego kto chciał się uczyć - jak widać nie wszyscy z tego skorzystali. Jeżeli możesz wznieść się na jakiekolwiek intelektualne wyżyny to porównaj sobie sytuację krajów w których nie było socjalizmu z naszym. Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 09:51 Nie masz racji. Poczytaj o COPie i planach co do Rzeszowa jeszcze przed wojną. Po wojnie, gdyby nadal władza była niekomunistyczna, realizowano by przedwojenne plany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:35 Skandalem jest to że 17 lat trzeba było czekać żeby odzyskać to co komuna zrabowała ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A pomnik lenina IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:52 A pomnik Lenina w nowej Hucie to też był zabytek!? A jak by mieście stał pomnik Hitlera to tez by był zabytek ? ludzie opamiętajcie się - to sa symbole zbrodniczego ustroju i trzeba je wysłac na marsa, niezależnie od kosztów! A co do roli komunizmu, to mam odwrotne spojrzenie, gdyby nie komunizm to byśmy dzisiaj żyli na takim poziomie jak Anglicy, a Rzeszów miałby 500 000 mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sun Girl Re: Pomnik IP: 62.93.41.* 14.07.06, 09:03 jestem przeciw jego wyburzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: A pomnik lenina IP: 82.177.98.* 14.07.06, 09:34 poczytaj sobie historie miasta to zrozumiesz dlaczego byłby mieścina gdyby za poprzedniego ustroju nie pompowano w niego forsy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Res Re: Powiększyć rondo z estakadą IP: *.res.pl 14.07.06, 10:04 to jedyny warunek do przyjęcia w zamian za plac a nie jakieś tam CZARNE myśli o wyburzeniu pomnika.Na nic poszerzanie ulic jeśli samo rondo Dmowskiego pozostanie w obecnych rozmiarach.Co z tego że szerokie są Cieplińskiego, Marszałkowska, Krakowska czy Piłsudskiego skoro małe rondo trzyma cały ruch i tworzy korki. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorkartofel Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 10:21 Czekali znacznie mniej. Przeciez dawno już dostali 14 ha pod Łańcutem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 16:54 a co ci takiego wzięła? Odpowiedz Link Zgłoś
little_horn Re: TAK dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 14:44 nie będę płakał, w tym miejscu można postawić jakiś radośniejszy monument, np: projektodawcy COP-u, albo pomnik zrywu 1980... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwalić tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak IP: 85.195.119.* 02.08.06, 17:48 dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 15:17 od kiedy Wam się tak wszystkim ten pomnik podoba?!?! odkad pamiętam na tym forum wszyscy narzekali na ten wątpliwej wartości symbol, nazywajac go mało parlamentarnym określeniem i byli przeciwni jego istnieniu!! kiedy urzędnik (nie podam nazwiska, bo mi przez klawiaturę nie przejdzie) zawieszał na nim herb miasta wszyscy się z tego śmiali! tacy byli przywiązani do tego "dzieła"!! po prostu nie możecie znieść faktu, że plac został oddany właśicielom! Bernardyni jeszcze nie powiedzieli co chcą z nim zrobić (nawet nie wiadomo, czy go kupią), więc po co te nerwy??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 14.07.06, 15:31 Bo ten pomnik faktycznie jest dziwny, brudny, zaniedbany i wychwala armię czerwoną. Nie wiem czym tu tak naprawde mozna sie podniecać. Budynek UW tez powinni wysadzić w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 16:50 Czy sie to nam podoba czy nie jest to jeden z niewielu rozpoznawalnych symboli Rzeszowa i powinien zostac. Ja jestem przeciw wyburzeniu tego symbolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 16:59 Jaką Armię Czerwoną przedstawia ten pomnik ?. Puknij się w łepetynę! Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 23:24 Droga Gwiazdko! Dziś chyba przygasłaś - z całym szacunkiem... Bernardyni nie musza nic mówić - tylko idiota nie zgodziłby się kupić takiej działki TYLKO za jeden procent wartości... Co do określeń nie uchodzących za parlamentarne dt. pomnika. Też tak go nazywam. Ma to swój, nie powiem, urok. Przez całe moje życie tu stoi. I uwazam że powinien stać. Wybacz, jest to jakiś znak rozpoznawczy naszego miasta, nasza wizytówka. Niech ludzie wiedza że mamy poczucie humoru...Kiedy wracam z dalekiej podróży pierwsze co widzę to pomnik... Powiem Wam - jest to jeden z lepszych widoków w Rzeszowie;) Mamy takie coś, los nas tym obdarzył. Nie można się obrażać. Może pora to wykorzystać także do promocji Rzeszowa... Taki pomnik, dawny DK WSK - czysty socrealizm... Moja propozycja wykorzystania tego pomnika - pół żartem pół serio - targi erotyczne;P A zamiast tego herbu powinien być listek figowy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_podkarpacia Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 15.07.06, 09:09 Drogi Charlie! Dziś raczej nikt nie będzie bił Ci braw - z całym szacunkiem... ;) Oczywiste jest dla mnie to, że powinni tą działkę kupić - choć mam cichą, aczkolwiek złudną nadzieję, że nie usłyszę w kościele słów o tym, że trzeba by się na tę działkę złożyć... :| Naprawdę uważasz, że symbolem RZ powinien być kawał betonu?? Ja uważam, że symbolem naszego miasta powinni być przede wszystkim ludzie, zaradni życiowo, przedsiębiorczy, inteligentni i.. dowcipni, ale nie aż tak, by tolerować kicz w centrum miasta. To ludzie robią najlepszą reklamę! Nikt nie przyjedzie tutaj po to tylko, by zobaczyć pomnik i nikt też tu nie przyjedzie,żeby robić z nami interesy z tego tylko względu, że targi erotyczne są naszą domeną (tym bardziej, że po pierwsze nie są, a po drugie, z tego co wiem, odbywają się nie tylko w RZ). Tak więc, drogi Charlie, zamiast przejmować się losem "artystycznej pomyłki" zastanówmy się nad tym, co stanie się z planami dot. tej części miasta, jakie mieli co do niej inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:33 Od nikogo nie oczekuję brav;) Mylimy pewne pojęcia. Droga Gwiazdko i inni Państwo! Spiesze z wyjaśnieniami. Z mojej wypowiedzi nie wynika że pomnik ten winien być symbolem Rzeszowa. Właściwie bym tego nie chciał. Ale trudno się nie zgodzić z faktem iż tym symbolem jest. Zawsze jak spotykam kogoś z innego miasta, regionu staram się go zapytać z czym się kojarzy Rzeszów... Odpowiedzi są dwie, trzy takie same;) a) z łosiami i wilkami biegającymi po ulicach w poszukiwaniu pokarmu, b) z niczym, z Bieszczadami może, c) z WIELKĄ... Mamy naprawde jeden z największych witaczy...;)Mała dygresyjka... Ja tak jak i ty także (bardzo się cieszę), mam nadzieję że wizytówką naszego miasta staną się wykształceni, zaradni życiowo, przedsiębiorczy, inteligentni, mądrzy itp... dowcipni też. Jednak rzeczywistość nie wygląda tak różowo... Pomnika jak na razie nikt nie zburzy, nikt nic mu nie zrobi z prozaicznej przyczyny - braku pieniędzy. Trzeba by było ich naprawdę dużo by JĄ rozwalić, a właściwie pociąć na kawałki... Jako że nie można z nią nic zrobić, warto byłoby się przyzwyczaić. Ja się przyzwyczaiłem. Nie pomstuję do nieba, że takie coś nam wyrosło, nie mówie że to kicz, choć może jest/może nim nie jest - nie znam się na sztuce, prawde powiedziawszy śmiem watpić że wy się znacie;) Z całym szacunkiem... Kiedy ktoś przyjeżdża a wy się na ten "dopust Boży" użalacie mówi to tylko o was samych. O indolencji tego miasta, o braku poczucia humoru mieszkańców także. Przynajmniej niektórych. Wydaje mi się że czas już najwyższy zrobić z niego użytek, przestać się za niego wstydzić. Trzeba ją, że tak powiem...wykorzystać...;)Tak jak i inne nasze zabytki. Zgadzam się równiez z tym że to ludzi czynią najlepszą reklamę. Niestety, musisz sie także z tym zgodzić, że nie jest tak różowo i że rzeczywistość "lekko" odstaje od marzeń. Na razie kojarzymy się z Wielką, Wrzodakiem, zagłębiem cytuję "psycholi od Rydzyka", raczej moim zdaniem ciemną masą. Kojarzymy się. Nie mówię że tacy jesteśmy. > Nikt nie przyjedzie tutaj po to tylko, by zobaczyć pomnik i nikt też tu nie prz > yjedzie,żeby robić z nami interesy z tego tylko względu, że targi erotyczne > są naszą domeną (tym bardziej, że po pierwsze nie są, a po drugie, z tego co wi > em, odbywają się nie tylko w RZ). > Droga Gwiazko! Czy ja coś takiego powiedziałem? Zasugerowałem? :) Oczywiście że nie przyjedzie. Nie błyszczę mądrością, intelektem, abstrahując od tego także urodą;) Ale w ciemie bity nie jestem...;P A propos takie targi byłby okazja do interesu... tak jak i InterRes i inne... Co do planów - chciałbym je najpierw poznać. Nie mieliśmy okazji. Bo jak na razie to tylko marzenia. Marzenia to rzecz dobra, i ojcowie Bernardyni oczywiście moga marzyć. Szkoda tylko że to będzie kosztowało. Bez Bożej pomocy będzie taka sama dziura jak w rynku. Przez 30 lat nikomu nie uda się z nią uporać...a Bernardynom na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 16.07.06, 00:48 Swiadczy to tylko o glupocie polakow, bo jakos w rzeszowie przez cale zycie nie widzialem losia ani wilka. Sa wieksze zadupia w kraju. Poza tym - pytalem dziesiatki osob i tylko jedna czy dwie skojarzyly miasto z pomnikiem a naprawde zjezdzilem caly kraj. Skojarzenia byly takie - Ferenc, lotnisko, Tadeusz Nalepa :), lub po prostu nie kojarzono miasta z niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:59 Prawdę powiedziawszy to wiele mówi o nas samych. Wiem że możemy się pochwalić wieloma naprawde dobrymi firmami, które powstały w Rzeszowie, które tu działają. Także ostanimi dokonaniami typu resman, Ferenc itp. Ludzi którzy tu przyszli na świat. Tylko czy rzeczywiście się chwalimy? To zależy od tego gdzie jadą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr in Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.07.06, 01:57 Koles z Lublina jak sie dowiedzial ze w Rzeszowie jest pomnik W.C. to wzial sobie urlop w pracy i przybyl go zobaczyc z bliska! Reklama matka biznesu! Odpowiedz Link Zgłoś
photoart bravocharlie! 15.07.06, 15:19 rzetelny głos w słownych przepychankach gawiedzi. Nie interesuje mnie, moje dzieci, nie będzie interesowało przyszłych pokoleń kto komu dziękował budując ten monument. W historii aż roi się od idiotów, którzy w imię "sprawiedliwości dziejowej" niszczyli wszystko w czambuł po swoich poprzednikach. A dla mnie betonowa Pipa pozostaje wyjątkowym symbolem Rzeszowa. Ludzie, więcej dystansu do innych i do siebie proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:32 Skoro dla was to gowno i kicz jest symbolem tego miasta to az boje sie myslec co myslicie o tym miescie. Ja gdy pokazalem swojej dziewczynie (inteligentna osoba) to miasto to jakos nie zapamietala pomnika tylko deptaki, zamek, ratusz. Kazdy widzi to co chce widziec ale nie piszcie ze to gowno jest symbolem miasta bo wiem z doswiadczenia ze malo kto o tym slyszal. Niech to bernardyni wyburza i w koncu bedzie nowoczesne centrum miasta. Poza tym ten pomnik to nawet zadna ci.. nie jest. Jakas nedzna imitacja lisci laurowych na upamietnienie rzekomej rewolucji ktorej nigdy tu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:35 Sorry za ten ton ale nie moge patrzec jak o mozna mowic ze symbolem prawie 700- letniego miasta majacego zabytki z XVI wieku, unikalne koscioly, sredniowieczne budynki, jest kawal komunistycznego betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
photoart do Gościa portalu: M 15.07.06, 16:29 współczuję dziewczynie... A później pytają na forum skąd biorą się tacy madrzy, że siąść i płakać. Młody wiek niektórych autorów wypocin nie powinien usprawiedliwiać głupoty. Przyjmij do wiadomości, że w Polsce w latach 1945-198...(różne są szkoły na temat konkretnej daty) panował nam sojusz robotniczo-chłopski:) Nie staraj się fałszować historii. Zburzysz pomnik, to wnuki pomyślą, że zawsze żyłeś w dobrobycie, o ile będziesz potrafił zapewnić ten dobrobyt, dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M do photoart IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:32 Nie martw sie wiele śladów socjalizmu i tak zostanie w całym kraju, pomnik nie ma tu nic do tego. Dziewczyna jest zadowolona, na pewno bardziej niz by byla z Toba :) Gosciem portalu owszem chwilowo jestem ale na forum pisze od ponad roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do photoart IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:32 Aha - mnie socjalizm nie dotyczyl i nie widze sensu w rozpamiętywaniu tego co bylo, tym bardziej ze system ten nie był dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: do photoart 16.07.06, 00:38 Skupcie się nareszcie na wyplewieniu takiego prlowskiego myślenia z was. Potem przejdzmy do reszty;) Odpowiedz Link Zgłoś
photoart Re: do Gościa portalu: M 15.07.06, 16:40 też przepraszam za agresywną wypowiedź, po prostu ponoszą mnie emocje... Może tego nie wiesz, ale już w starożytnym Egipcie zazdrosny Tutmosis III nakazał zniszczenie wszystkich podobizn i pamiątek po swojej poprzedniczce królowej Hatszepsut. Nie udawajmy, że czegoś nie było, zostawmy pomniki, niech będą świadectwem minionej epoki, dla jednych epoki małej stabilizacji, dla innych epoki represji i walki o lepszą przyszłość. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: do Gościa portalu: M IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:42 Ok w porzadku, mi sie ten pomnik akurat nie podoba (moze gdyby go odnowiono) ale tak jak pisalem na poczatku watku, w sumie wszystko mi jedno czy stoi. To i tak teraz zalezec bedzie od Bernardynow. Pozdrawiam równiez :). Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: bravocharlie! 16.07.06, 00:36 Szkoda że nie ująłeś w swych statystykach ile inteligentnych osób przejeżdza przez to miasto, nie zatrzymując się w nim, nie widząc naszego rynku, deptaku, zamku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 16.07.06, 00:44 Wiekszosc przejezdza obwodnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 17:39 Chcą wyburzyć pomnik??? Jeśli tak zrobią, to zaczynam chodzić do kościoła i chwalić ojca dyrektora, w końcu jakiś konkretny pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 14.07.06, 17:57 Niech burzą, ale za swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa a kto mówi o burzeniu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:25 no własnie - skąd ów pomysł?? Inna sprawa że są w rzeszowie dwa pomniki których rozwalenie gorąco bym popieral - na placu of.getta /jakiś ruski czy coś w tym stylu/ i wielka ci..a. Przy czym przy okazji myślałbym też o rozwaleniu ... katedry na nowym mieście i piramidy wójcika na pobitnem :))- budowle kiczowate, symbole pychy-dalekie od urody starych kościołów rzeszowa pomnik walk rewolucyjnych z początku lat 70-tych - paskudny ale wybudowany za kasę rabowaną pracownikom fabryk i urzędow w ramach tzw dobrowolnych składek !!Wiec może by najpierw zapytać mieszkańców rzeszowa w referendum - "czy chcą usunięcia "wielkiej cipy" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzywy Re: a kto mówi o burzeniu?? IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 22.07.06, 09:24 Co masz stary do kościoła na osiedlu Nowe Miasto ???? Wejdź sobie do środka ;) nie jest on wcale taką brzydką świątynią, zresztą wogóle teraz robi się wokoło niego ładniej ;) Jak chce kroś zobaczyć dlaczego wygląda tak a nie inaczej to niech zobaczy tą fotkę : img204.imageshack.us/img204/4213/ko347ci322ey3.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyc Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.icm.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:21 na miejscu pomnika tak "cudownego" postawić jeszcze lepszy pomnik naszego debilnego wodza FERENCA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:28 faktycznie z ciebie "cyc" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 23:25 można napisać że BIG ten cyc...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku..ony Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:39 to co się dziej w tym Rzeszowie to k u r w a woła o pomstę do nieba. Ku.. ja kupie ten parking za tą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 15.07.06, 10:19 Los Pomnika czarnym już widzę niestety... Czarnym tak jak intencje tych, których gęby przepełnione są frazesami o ubóstwie... Skąd ta wiecznie niezaspokojona swołocz się bierze? Czyż doprawdy to my sami sobie płodzimy coś takiego... Szkoda tego Pomnika... Zasmucony M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 15.07.06, 10:22 Wybudujemy ładniejszy, nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 15:35 może wybudujemy, ale oby nie taki wielki, zwłaszcza póki w mieście rządzi PiS i LPR, bo dopiero by nas obśmiewali, znając ich zapędy stanąłby wielki kaczy kuper ;):P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:36 A kawałek zieleni byłby lepszy niż kupa betonu, szczególnie w tamtym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:40 Przepraszam za wyraz: srający kaczy kuper...;) Odpowiedz Link Zgłoś
photoart pomysł na zachowanie pomnika 15.07.06, 16:58 Może zostawić pomnik jako symbol dziewiczej czystości? Wydaje się, że wielu zagorzałych przeciwników pomnika zwraca uwagę na kontekst poprzez jego nazwę. Zmiana kontekstu jest znacznie tańsza niż niszczenie burzeniem. A może wzorem jakiegoś przedsiębiorczego Skandynawa który zakupił pomnik Lenina mieszkańcy Krasnego złożą się i wykupią monument? Pomyślcie o dramacie, gdyby jakiemuś szaleńcowi przyszło do głowy uprowadzić samolot i staranować najbardzeij charakterystyczny symbol miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr in Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.07.06, 00:55 Pomnik jest wspanialy,przybysze ze swiata pierwsze kroki kieruja do tego przybytku walki z rewolucyja[/?}Moze zmienic tylko nazwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: pomysł na zachowanie pomnika 16.07.06, 01:01 Albo - Gwiazdko Podkarpacia - mam nadzieję że tym razem mi przepuścisz;) pomnik bogini płodności;) Coś na kształt Stonehenge.... Freestyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.viknet.pl 16.07.06, 01:09 Juz wole ten pomnik jak np palac kultury :) Niech sobie nawet bedzie symbolem ale nie jedynym, to moim zdaniem zbyt fajne i wartosciowe miasto by sprowadzac je tylko do jednego betonowego pomnika. Wieżę Eiffla też kiedyś chcieli w Paryżu burzyć a dziś się nią chwalą - w sumie to wszystko chyba zależy od podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: pomysł na zachowanie pomnika 16.07.06, 01:12 Cieszę się że doszlismy do porozumienia...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 16.07.06, 01:59 Dla mnie ten pomnik to plomien,...znicz, ktory wiecznie plonie za Tych co walczyli "za wasza i nasza". ...Mysle, ze to samo mial na mysli artysta- rzezbiarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.wsaiz.edu.pl / 212.244.181.* 16.07.06, 10:00 Ja uważam, że ten pomnik jest poprostu nasz rzeszowski i wsjo ryba jak go nazwać kojarzy się z Rzeszowem. Zburzyc pomnik to jak zburzyć jakąś integralną część miasta. Nie zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:02 O CZYM DYSKUTUJECIE I TAK GO "ZAORAJĄ" RADNI WALCZĄC O GŁOSY Z AMBONY ZROBIĄ WSZYSTKO BY DOBRAĆ SIE PONOWNIE DO KORYTA. CHŁOPAKI JEDNĄ RĘKĄ BIORĄ OD PODKULSKIEGO A DRUGĄ CHCĄ POPARCIA W WYORACH I KASY OD NARODU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chuchi Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.171.41.4.crowley.pl 17.07.06, 14:44 TAK dla wyburzenia przez kogokolwiek. Weszłam na ten wątek bo myślałam że wreszcie ktoś coś zrobi z tym paskudztwem - ale jak widać bolą was księża nie pomnik. Całuski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 14:45 Los pomnika jest przesądzony, pogadajcie z którymś z o. Bernardynów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:58 jak zbudowali wieze eiffla tez nikomu sie nie podobała i chcili ją burzyć, a teraz chyba nie ma osoby która wyobzic sobie może Paryż bez tego metalu w samym centrum. tak samo ja nie widze tego miejsca bez jakiegos duzego monumentu w samym centrum miasta Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 15:02 Centrum miasta to punkt będacy jego sercem, przyciągający najwięcej osób. Czy tym centrum jest rynek z kawiarniami, klubami itd. czy może raczej betonowy plac przed urzędem wojewódzkim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:13 centrum to zarówno Rynek jak i skrzyzowanie głównych szlaków komunikacyjnych, a tym skrzyzowaniem jest właśnie rondo Dmowskiego, pomijajac ten fakt jest kolejny zarowno rynek jak i pomnik leży w Śródmieściu, a środmiescie jak nazwa wskazuje to centrum miasta, obszar reprezentacyjny, przyjezdzajac do Rzeszowa to wlasnie to skrzyzowanie widzi najpierw, a nie Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 15:26 Tak, teoretycznie śródmieście obejmuje też ten plac ale wydaje mi się że takim "sercem" miasta ukształtowanym przez lata jest rynek. I dlatego powinno sie wreszcie cos z tym rynkiem zrobic - zeby dobrze pełnił swoją funkcję. A zamiast parkingu rzeczywiscie na tym placu mógłby byc ogród włoski, tyle że ta inwestycja to jakaś mrzonka bo nie będzie kasy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:17 niech tam będzie cokolwiek, ale nie kolejny czarny przybytek. Ludzie uciekają od kościoła własnie przez ich obnoszenie się z bogactwem, a ci durnie dalej swoje. szkoda tylko miejskiej kasy, i tak się wszyscy składamy na krzyżaków - chcemy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regra Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 193.120.138.* 17.07.06, 17:32 A ja chce coby obok naszego kochanego pomnika postawic drugi, o takim slodkim fallicznym ksztalcie... ku prokreacji a nie przyjemnosci oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
photoart centrum to centrum 17.07.06, 19:04 centrum miasta to newralgiczny punkt komunikacyjny i reprezentacyjny przez ciekawą architekturę CH Ameryka i pomnik właśnie. Rynek leży "w plecach" i ktoś wjeżdżając do Rzeszowa nie wie gdzie to, co Ty nazywasz "centrum" się znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: centrum to centrum IP: *.viknet.pl 17.07.06, 19:06 Moim zdaniem to akurat najbrzydsze miejsce Rzeszowa z największym bałaganem architektonicznym (ogólnie cała Piłsudskiego), wiec moze czas na dyskusje co z tym rejonem zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo Re: centrum to centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:17 Pomnik musi zostac! Wszyscy frustraci i zakompleksieni won lapy od pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: centrum to centrum 18.07.06, 09:21 Musisz być czlowiekiem wielkiej wiary by wierzyć że Bernardyni poradzą sobie z tym bałaganem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: zostawcie bernardynom wielką ci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:38 Wyburzenie czegoś takiego to ogromny koszt, Bernardyni zatem muszą być bardzo bogaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kap Re: zostawcie bernardynom wielką ci... IP: 212.160.233.* 19.07.06, 12:37 Jak pokazuje historia pomniki tych, którzy burzyli to, co zastali też były burzone. Kościół swoją pazernością i zaślepieniem przez mamonę doprowadzi do całkowitego upadku religii, to już widać u młodzieży, gdy wymrą mohery kościoły będą puste a i z kasą będzie krucho. Ten majątek, który ukradną Polsce i tak im na długo nie wystarczy na rozrzutne życie klechów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone a co Kap-uś założymy ci.ie gacie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:48 i nie będzie potrzeby wyburzania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek Postawić jeszcze pomnik Lenina IP: *.ostnet.pl 19.07.06, 13:48 wtedy będzie normalnie, gdy Lenin będzie nam błogosławił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Postawić jeszcze pomnik Lenina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:33 A NIE LEPIEJ ODDAĆ IM JESZCZE ULICY? ULICA TEŻ NALEŻAŁA DO ICH DZIAŁKI !?! PANIE RAMSKI JESZCZE TA UCHWAŁA I BEDZIE WSZYSTKO JAK MA BYĆ; GŁOSY NA LPR I PiS A MIASTU "FIGA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIDZ 2 Głosy na LPR i PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:46 Dziasiaj było przemówienie Pana Premiera. Dotyczące istnienia PiS bliżej ludzi oraz, że warto być Polakiem. To piękne słowa, słowa, słowa s jak to się ma do Rzeszowa?!? Za parę głosów odbiera się pieniądze dla miasta, mało tego buduje się obiekty komercyjne tylko tych inwestorów, którzy mogą "uzupełnić" niedobory fonansowe dla potrzeb wyborów. Gdzie jest Prawo o sprawiedliwości nie mówiąc. Wierzyliśmy PiS dokona nowego otwarcia i zmiecie różne osobniki dla których nasze miasto będzie nie folwarkiem do łupienia kasy i poprawy wizerunku i dalej czekamy. Ale ile należy czekać ? Pan Premier winien to wiedzieć, że Rzeszów musi się rozwijac i inwesować. Nie możemy pozwolić sobie na odpływ kadry do innych miast i krajów. Panie premierze jesteśmy cierpliwi, ale przy urnach wyborczych też chcemy mieć przekonanie iż nasz wybór jest trafny a nie jak do tej pory. Widząc harce posłów PiS rzeszowskiego dochodzić można do wniosków, że zaprzedali się oni ideałom PiS na poczet prywacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 20.07.06, 15:50 niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej należy oddać Odpowiedz Link Zgłoś
photoart Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 20.07.06, 21:00 Gość portalu: Stach napisał(a): > niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej > należy oddać Więc uważasz, że powinniśmy zwrócić prawowitym spadkobiercom Malbork i Wilczy Szaniec w Kętrzynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.97.* 21.07.06, 16:28 Jaćwingom;) a wcześniej wandalom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 21.07.06, 17:34 Radni podjęli decyzje o sprzedaży działki, ale działka jest zabudowana. Więc na ile wycenić wartość pomnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantoś taki śpok abo jomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 17:48 No bo co to za ptok - taki śpok - ino śpiwo i fruwo i nic nie robi - no po co un zyje?? no po co ?? A taki jomnik - niby pies a co to za pies?? toki moły, bzuch po zimi ciongnie-za pserpseniem paniuf - i jojca tyz - to mo być pies?? Wyzeł abo łowcarek to jest pies-ale jomnik ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone należy jeszcze dopłacić Bernardynom za wyburzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:11 Pozbyć sie tego świnśtwa z Rzeszowa. Toż to symbol komunistycznej władzy - wielka c..a! No cóż jaka była władza takie miała symbole>.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty rodem z PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:40 Ile ty masz lat, może ty też jesteś "komunistycznym produktem". Co ty baranie jeden, chcesz jak u Orwella w "1984" wymazywać "niesłuszną" HISTORIĘ???? Gdzie takie matołki się rodzą? Z historii należy wyciągać nauki, a tutaj widać że kolejne rzesze "naprawiaczy" nie tylko żadnych wniosków nie wyciągnęły, ale jeszcze chętnie korzystają z nauk towarzyszy i wprowadzają ich "nauki" w czyn. Czyli "Sąd, sądem, ale "sprawiedliwość" po naszej (słusznej) stronie musi być!" :))))) Kargul z Pawlakiem by się uśmaił :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone Re: rodem z PRL-u IP: *.68.78.8.pppoe78.tnp.pl 25.07.06, 07:57 słuchaj baco co pasiesz barany(rozum i zwyczaje przejąłeś od nich) więć się nie wysilaj, bo i tak oscypków z twoich wypocin nie zrobią. Kulturę też masz po komunistycznych baranach, więc nie wyzywaj nikogo jak sam nie masz pojęcia o czym piszesz. Tę plugawą komunistycznej i zbrodniczej historii nikt nie chce wymazywać, lecz takie wybitne dzieło komunistycznych artystów, tak jak pomniki dzierżyńskiego które wyburzono, trza gdzieś wywieźć lub zburzyc, aby nie szpeciły miasta. A zhistorii ja wyciągnołem już naukę- czyli nigdy więcej komuny i komunopodobnego ustroju. Powinno to wszystko trafić na śmietnik histori, wraz jeego twórcami i to jak najszybciej. Pozdrów Pawlaka i Kagula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwony Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.68.78.81.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 12:11 jest gó... warty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone idąc tokiem twego rozumowania photoart , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:16 może i ciebie trzeba by oddać w niewolę turecką, bo być może twój przodek był zabrany w jasyr. Zabranie zakonnikom własności odbyło sie w latach 60-tych za czasów niewoli ruskiej, a nie w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
photoart jestem załamany twoim brakiem logiki 22.07.06, 16:54 do tureckich korzeni się nie odnoszę, bo bardzo nędzna i żałosna ta riposta. Według sio czerwone inne prawo powinno obowiązywać dla własności historycznej i współczesnej. No tak, ustawiajmy prawo jak nam wygodnie. Więc co, własność iluś letnia nie powinna być zwracana? Niby dlaczego? Dla mnie takie podejście jak "tfoje" jest obrzydliwe. Omijam szerokim łukiem podobnych cwaniaków, którzy usiłują mi wmawiać, że czarne jest białe. Moim zdaniem najpierw trzeba wysłuchać Bernardynów, co zamierzają zrobić z placem. Pomnik, jako wartość historyczna, chociażby realnego socjalizmu ale zawsze historyczna musi zostać. Musi. Wszystko na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone Re: jestem załamany twoim brakiem logiki IP: *.68.78.24.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 17:54 znaczy się ze Niemcy i ruskie jak zabrali to zabrali i niema odwrotu. To tylko Polska ma zwracać Niemcom i Żydom to co w czasie wojny utracili. A wartość pomnika, toż to żadna wartość historyczna, to tak samo jakby pomniki Dzierżyńskiego i lenina miały pozostać bo stanowiły dla kogoś jakąś wartość. A ten oprócz "ciekawego" kształtu, cenionego przez komuchów, nie posiada żadnych innych wartości. A Bernardyni chyba powiedzieli co mają zamiar zrobić z tym placem. Co wezwać ich jeszcze do jakiejś komórki partyjnej i niech się tłumaczą? Co bez pozwolenia komisarza nie można inaczej? A logika, wpierw musisz ją posiąść Ty sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: photoart Re: jestem załamany twoim brakiem logiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:04 broń mnie Panie od takiej parodii homo sapiens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty Czerwony komisarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:30 "...A wartość pomnika, toż to żadna wartość historyczna,(...) A ten oprócz "ciekawego" kształtu, cenionego przez komuchów, nie posiada żadnych innych wartości..." Gust, wrażliwość i kulturę masz na poziomie czerwonego komisarza. Nic tylko palić, eliminować i... eksterminować. A może jeszcze stosy się marzą? :))) W końcu jest jeszcze tyle niesłusznych, "czerwonych" książek i innej "czerwonej" sztuki. Masz spore pole do komisarskiego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone Re: Czerwony komisarz IP: *.68.78.83.pppoe78.tnp.pl 31.07.06, 20:31 Gość portalu: Zezowaty napisał(a): Gust, wrażliwość i kulturę masz na poziomie czerwonego komisarza. ======================== no tu już przesadziłeś ... właśnie czerwoni komisarze wybudowali to "wiekopomne dzieło" A ja jako normalny obywatel chciałbym aby tam staneło coś normalnego. A z czerwoną książeczką to chyba ty jeszcze chodzisz bo ja nawet takiej nie wuidziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 31.07.06, 19:21 Gość portalu: Stach napisał(a): > niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej > należy oddać Powiedz to B16, że sfałszowaną donację Konstantyna Watykan powinien oddać prawowotym właścicielom. Jeżeli on czuje się zwolniony z oddawania zrabowanej czyjejś własności, brak jest podstaw ku temu, by inni nie odpłacali się pięknym za nadobne. A tak na dobrą sprawę wyjaśnij, na jakiej to zasadzie Bernardyni weszli w posiadanie tego terenu??? Obawiam się, że w oparciu o podobne praktyki, jak to się dzieje ostatnio w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 217.153.194.* 21.07.06, 21:37 to przez takie ścierwa jak szlacha czy ramski tylu naszych rodaków musi wyjezdzac za granice jako "polscy niewolnicy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:26 buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:34 Ty masz chyba jakieś kompleksy, problemy na tle seksu, ci... Co post to wszędzie ci...! Kompleksy dają znać o sobie, trudne dzieciństwo. Nie pchaj się gościu ze swoimi problemami z seksem na Forum. Porady seksuologa tutaj raczej nie znajdziesz, z tym musisz się zwrócić do fachowca, on Ci pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:36 I jeszcze jedno. Na ci... zakłada się figi lub majteczki :) Gacie to możesz sobie założyć na swoją d.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sio czerwone Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.68.78.83.pppoe78.tnp.pl 31.07.06, 20:33 Gość portalu: Zezowaty napisał(a): I jeszcze jedno. Na ci... zakłada się figi lub majteczki :) = ===================== No i mamy odpowiedź fachowca..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomnik Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 22.07.06, 22:01 stanowcze i zdecydowane NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Powiedz NIE przy wyborach 23.07.06, 01:30 Nie będziesz miał tego typu radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystko dla czarn Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:18 niech sobie kościół zburzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat jody Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:48 Zróbmy jakąś akcję w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod latarni! do broni siostry prostytutki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:00 Bedziemy bronić rzeszowską cipkę do ostatniego condoma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walenty Uzupełnić pomnikiem Stalinam i Lenina IP: *.ostnet.pl 25.07.06, 12:17 wtedy dla niektórych będzie swojski klimat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:45 Czy okoliczności sprzedaży placu z przyległościami są przejrzyste??? Czy czasem to nie jest temat dla P. Kamińskiego i jego biura?? Czy radny może bezkarnie robić co chce, a w szczególności dawać darmo (lub za symboliczną złotówkę) coś co do niego nie należy??? Takich pytań jest mnóstwo. Ciekawe kiedy nie będzie podstaw je stawiać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geodeta Re: Numery działek IP: *.nat.rsk.pl 31.07.06, 11:07 Może by tak którys z Panów Redaktorów sprawdził numery działek, na których stoi pomnik i jest parking. Do dzis nie wiem, co radni chcą sprzedać Bernardynom: samą działę z parkingiem, czy także działkę z pomnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 02.08.06, 17:26 nie, kuna nie wierzę - oddali cały plac klechom? I te bydlaki chcą zniszczyć jeden z lepszych symboli Rzeszowa. Chyba mnie szlak trafi albo wrócę do mojego ulubionego Rzeszowa i zrobie komuś z d..y jesień średniowiecza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:43 "I te bydlaki " licz się ze słowami -bo to podchodzi pod zniesławienie..... Odpowiedz Link Zgłoś