Gość: rob Zelmer made in China - NIE dziękuję :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.06, 18:08 Chiny - droga do nikąd... Ale pracownicy niech się na razie nie martwią, nie będzie tu produkcji, ale będzie większe zapotrzebowanie na serwis :))) ale też do czasu, potem już nikt tego wschodniego syfu nie będzie kupował Odpowiedz Link Zgłoś
rocznik_74 Re: Zelmer made in China - NIE dziękuję :) 02.11.06, 18:18 pewnie tego "syfu" nie brakuje w Twoim domu... Odpowiedz Link Zgłoś
infoth bo i tak nie kupujesz polskich produktów 02.11.06, 18:30 twoje dzieci będą pracować u chińczyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Zelmer ucieka do Chin IP: *.e-wro.net.pl 02.11.06, 18:41 Ciekawe czy policzyli koszty transportu?Wszyscy się przenosza do Polski a oni uciekaja!Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pro100 Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.axelspringer.pl 02.11.06, 18:55 widze to tak: za 50 lat chiny beda produkowac wszystko i dla wszystkich, reszta swiata nie bedzie produkowac nic, bo po co, jak tam taniej... i wtedy czajniki zaczna stawiac swoje warunki, bo beda monopolistami, a reszta bedzie musiala sie na wszystko godzic, bo swojego przemyslu miec juz nie bedzie... bo tak bylo TANIEJ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kia Bardzo słuszna uwaga. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:38 Oni umieją myśleć strategicznie i zadbać o swoje interesy kilka pokoleń naprzód. Może należałoby się od nich tego nauczyć, póki nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt To już nie ten Zelmer co kiedyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:42 Ja już nie będę kupować produktów Zelmera. Kiedyś ich produkty miały naprawdę wysoką jakość - miałem sokowirówkę i odkurzarz. Służyły przez bardzo wiele lat. Kilka lat temu niestety uległy normalnemu zużyciu i kupiłem nowe, właśnie Zelmera. Niestety - jestem bardzo niezadowolony z ich jakości. Wiem jedno - kolejny zakup to już nie będzie Zelmer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden klient Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:47 Kilka dni temu szukalem czajnika w inoxie , patrze jest , ładny do tego Zelmer , mysle ten . Przygladam sie blizej , made in china . Nie kupilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.cs.purdue.edu 03.11.06, 01:24 Zabraklo racjonalnego myslenia - no coz, do dobrobytu potrzebna jest u klientow logika. Nie bedziesz wiec miec ladnego czajnika - co na tym zyskales? A moze po prostu pojawily sie nacjonalistyczne uprzedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Zelmer ucieka do Chin 02.11.06, 18:56 To o ile polski niewolnik jest droższy od chińskiego? Pędź Polsko, pędź na skraj przepaści...... i skacz. Z Ciebie i tak już nic dobrego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Zarząd z rodzinami też proponuję przenieść do Chin IP: 83.238.88.* 02.11.06, 19:05 I nich tam już zostaną na wieki. Warto, bo jest tam tańsze utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Zelmer made in China czy Philips made in China IP: *.nokia.com 02.11.06, 19:29 ktore wybierzecie jak zobaczycie, ze np obydwa odkurzacze wyprodukowane w Chinach i sa w tej samej cenie? ja wybralbym Philipsa ... gdybym mial do wyboru Zelmer wyprodukowany w Polsce i Philips wyprodukowany w Chinach, wybralbym Zelmera. Wg mnie nie do konca trafna decyzja Zelmera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Zelmer made in China czy Philips made in Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:34 Całkowicie się zgadzam. Kupuje sprzęt Zelmera tylko dlatego, że jest wyprodukowany w Polsce. Prawdopodobnie dużo ludzi tak robi - dlatego Zelmer jest marką wiodącą w Polsce. Jeżeli wyroby Zelmer zaczną być produkowane w Chinach, wybiorę coś innego. Natomiast Zelmer produkując w Chinach na pewno nie zdobędzie wiodącej pozycji na innych rynkach. Czyli IMHO szefostwo firmy ciężko przejedzie się na tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: Zelmer made in China czy Philips made in Chin IP: *.zlotniki.pl 02.11.06, 19:48 Gość portalu: xxx222 napisał(a): > Całkowicie się zgadzam. > Kupuje sprzęt Zelmera tylko dlatego, że jest wyprodukowany w Polsce. > Prawdopodobnie dużo ludzi tak robi - dlatego Zelmer jest marką wiodącą w > Polsce. Jeżeli wyroby Zelmer zaczną być produkowane w Chinach, wybiorę coś > innego. Natomiast Zelmer produkując w Chinach na pewno nie zdobędzie wiodącej > pozycji na innych rynkach. Czyli IMHO szefostwo firmy ciężko przejedzie się na > tej decyzji. Dokładnie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EO 13303 Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.chello.pl 02.11.06, 19:47 Ciąć koszty pracy? To podstawowy argument menedżerstwa, gilowszczyzny i Bandy Chciwych Ch... (BCC) Popatrzmy, jak się to przedstawia w ujęciu Polska - Chiny: Polska [1]: Pozapłacowe koszty pracy w przemyśle i usługach: 19.3% Chiny [2]: Payroll taxes: Old Pension Fund 25.5% Housing Fund 15% Medical Insurance 5.5% Unemployment 1.0% Trade Union 2.0% WNIOSKI: Pozapłacowe koszty pracy procentowo PRZEWYŻSZAJĄ te same koszty w Polsce. Różnica kosztów pomiędzy pracą polskiego a chińskiego robotnika wynika z wielokrotnie niższej podstawy opodatkowania tego drugiego (przysłowiowa praca "za michę ryżu"). Stawiam tezę, że próba konkurowania z Chinami w kosztach poprzez cięcie (i tak jednych z najniższych) pozapłacowych kosztów pracy w niczym nie zmieni stosunków kosztów pomiędzy Chinami a Polską, czy też Europą ogólnie. Osiągnięcie podobnych kosztów pracy co w Chinach musi się wiązać z drastycznym obniżeniem dochodów większości zatrudnionych, co w rezultacie doprowadzi do a) masowej emigracji (puk, puk...), b) załamaniem rynku wewnętrznego, na skutek niskich płac (wiekszość ludzi nie będzie stać na to, co sami produkują), c) rewolucji (może i "młodzi gniewni" już wyjechali, ale zawsze zostają "starzy wqrw...ieni"). Jednym słowem, masowy płacz o cięcie "kosztów pracy" to ściema. Sugeruję, żeby wszyscy ci, którzy za tym stoją - od menegierstwa, do lumpenstudenciaków popierających JKM - podjęli się pracy za 2$ dziennie, w trosce o wysokie PKB i konkurencyjność gospodarki. źródła: [1] www.solidarnosc.org.pl/pol_spoleczna/dps_pliki/KosztyUE2000.pdf [2] chinaunique.com/business/taxes.htm#fee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No coz Zelmer ucieka do Chin IP: 212.219.248.* 02.11.06, 19:52 Najlepiej wszystko robic w Chinach! Proponuje zaczac od wymiany prezesow, dyrektorow, kierownikow, marketingowcow, ekonomistow i innych darmozjadow na chiczykow za 10$ dziennie (12h pracy)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Przewaga polskiego sprzętu to tanie części IP: 217.96.3.* 02.11.06, 19:51 Przykład: plastikowy uchwyt do otwierania zamrażalnika w lodówce Amica kosztuje około 10zł razem z wysyłką, można zamówić telefonicznie przez infolinię. Plastikowa klapka do aparatu Nikona (wielokrotnie mniejsza od wspomnianego uchwytu, poziom skomlikowania podobny) 80zł plus koszt wysyłki aparatu w obie strony, bo części nie można kupić, jedyna możliwość to wysyłka sprzętu do serwisu. Wybór jest więc taki, albo kupujesz sprzęt krajowy i używasz go przez długie lata, albo kupujesz zagraniczny i wyrzucasz przy pierwszej awarii po upływie gwarancji, bo naprawa kosztuje więcej niż jest warty. Zelmer rzeczywiście ma coraz gorszą jakość, w najdroższym odkurzaczu z najdroższej serii silverline szczotka była "fabrycznie" pęknięta, a rura pękła po miesiącu. Róbcie tak dalej, a nikt tego szajsu nie będzie kupował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Zelmer ucieka do Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:51 Ja pracuje u francuza i on działa tak, w polsce zwolnił 600 pracowników z 650 osobowej załogi po to żeby utrzymac kilkaset miejsc pracy we francji. Polskie psy (prezesi)zaduszą własnych braci żeby się dorobić. Oni (prezesi) doprowadzą kiedyś do społecznego wybuchu. Zobaczcie jak splajtowała Malma tak ją doił francuz, ale to był francuz szkoda że to samo we własnym kraju robią polacy (psy) Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 Poprawnie: Balcerowicz wygania Zelmer do Chin... 02.11.06, 19:54 Chiny od lat celowo utrzymuja wartosc swojej waluty 30% do 40% ponizej jej wartosci rynkowej. USA nie byly w stanie ich zmusic do podwyzszenia wartosci tej waluty bo Chinczycy wola miec mniejsze bezrobocie. Przy obecnym umacnianiu sie Balcerowiczowskiej zlotowki, bedzie wiecej fabryk przenosilo sie z Polski do Chin. Niestety, takie sa reguly globalizacji i jak sie chce utrzymywac niskie bezrobocie to trzeba trzymac sie Chinskiej metody utrzymywania niskiej waluty, i wtedy zamiast tysiecy pracownikow, tylko pan prof. Balcerowicz bedzie bez pracy. Cytat: "Kolejne zyski spółki będą osiągane dzięki niewolniczej pracy w Chinach - mówi Wojciech Buczak, przewodniczący "S" na Podkarpaciu." - To nie jest niewolnicza praca! To jest tylko efekt niskiej waluty Chinskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek I Zelmer straci markę IP: *.rzeszow.mm.pl 02.11.06, 20:07 Wielu producentów spaprało sobie markę przenosząc produkcję do Chin, np. Tefal. Najważniejszą przewagą konkurencyjną Zelmeru jest właśnie polska marka i uznana jakość. Przeniesienia produkcji czy nawet informacja że jakieś elementy są z Chin doprowadzi do tego, że Zelmer straci to co ma i stanie się marką klasy Elta, MPM czy innych podróbek. Szkoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol jak będzie wyglądał znaczek Teraz Polska??? IP: *.e-wro.net.pl 02.11.06, 20:07 nie mam nic przeciw produktom z Chin o ile jest utrzymana jakość i jej kontrola. Ale mam przeciw odbieraniu pracy obywatelom RP w imię chorych kosztów pracy zawdzięczanych wysokim podatkom, zusom, krusom i całej polityce solidarnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee ostatnio zastanawialem sie nad zakupem zelazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 20:42 na poczatku chcialem zelmera, ale mam juz odkurzacz, ktory po 15 min pracy wylacza sie bo zaczyna ssac wode, wymiana filtrow nie pomaga, poprostu siada silnik. wiec wybralem na drugiego oferenta Brown, mam czajnik, gotuje jak szalony i jeszcze troche wody zostaje, ale popytalem w pracy panie ale one mialy jeden typ Rowenia i w tym momencie przypomnialem sobie philipsie, mam cos od nich i to juz pare lat, sprawuje sie nadspodziewanie dobrze. Ostatecznie wybralem Philipsa -zelazko 3220 w sasiedmim slaskim miescie, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.icpnet.pl 02.11.06, 20:45 Nie 10 zł a 2-3x drożej. Przy takich kosztach pracy w kraju nie da się funkcjonować. Ja także przeniosłem całą produkcję do Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Electrolux przenosi do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Już nie kupię Zelmera :( IP: 83.238.5.* 02.11.06, 21:36 Do tej pory wybierałem Zelmera bo produkowane w Polsce, produkty nie miały takiej renomy ale to było Polskie. Kiedy będzie w Chinach nie będzie to miało znaczenia i oczywiście będę sięgał po renomowanych wytwórców. Smutne jest,że nie ma dobrych ludzi na szefów w biznesie - są tępi kolesie bez jaj i odrobiny pomysłowości. Jedyne wyczytane pomysły możliwe dla nich do realizacji to pseudo ograniczanie kosztów zamiast rozwoju firmy tylko doprowadzanie do upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.06, 21:42 Made in China to już nie szajs tylko towar najwyższej jakości i trzeba się z tym pogodzić. Ja też wolę więcej zapłacić z towar zrobiony np. w Europie, ale to już historia, bo praktycznie nie ma już wyboru, bo wszystko poza żarciem, samochodami (do czasu) i ciuchami jest robione w Chinach. Zapłacimy kiedyś za to wielką cenę..., prawdopodobnie w postaci biedy i nowych wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaK Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:45 Do tej pory kupowałem produkty Zelmera ale jak będzie made in China to nie kupię. Nigdy nie kupuję chińskich rzeczy (o ile jest wybór). Choćby ostatnio kupiłem suszarkę ale zrobioną w Hiszpanii - długo szukałem ale nie chcę nic chińskiego. Co ciakwe polskie "managery" moe widzą, że wiele firm ucieka z chin bo wbrew pozorom trzeba na miejscu w Chinach pilnować jakości (koszta), zamawiać tylko duże serie, transport kosztuje, mozna konkurować tylko ceną, bo nie zrobi się nic prestiżowego z nalepką made in China. W Łodzi firma Redan przeniosła produkcję do Chin i teraz o mało nie splajtowali. Kluczowi producenci ubrań na świecie już wynoszą sie z Chin. Oj głupi Zelmer! MaK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Zelmer ucieka do Chin IP: *.devs.futuro.pl 02.11.06, 21:50 wycisnąc z Zelmera ile sie da i za 3 lata nie bedzie firmy :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeden z 5 Braci Li Re: Zelmer ucieka do Chin IP: 193.30.108.* 02.11.06, 21:50 Tak sie dzieje rowniez w UK. Masa przedsiebiorst juz, lub jest w trakcie ucieczki do Chin lub innych krajow, gdzie jest tania sila, m.in do Polski. Kiedy sie tak rozgladam po swoim biurze w UK, to wszystko jest z Chin, a Dell, na ktorym pisze made in Hungary. Usciski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechu Zelmer ucieka do Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:54 Myśle że sensownym rozwiązaniem, było by nie kupowanie sprzętu tej firmy produkowanych w chinach. W Polsce jeszcze nie wytworzył się patriotyzm lokalny a szkoda. A ciekaw co stanie się z pracownikami, bezrobocie a może wyjadą do Angli Irlandii i tam będą pracowali zarabiając kilku krotnie wiecej niż u nas i będzie sie to opłacało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.cs.purdue.edu 03.11.06, 01:28 No, "patriotyzm lokalny" to jest to. Moze niech kazdy kupuje tylko to, co wyprodukowano w tym samym miescie. Wedlug certyfikatu urodzenia producenta! To na pewno zloty srodek na rozwoj gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad Re: Zelmer ucieka do Chin IP: *.magma-net.pl 02.11.06, 21:55 Dla Chińczyka praca jest wartością samą w sobie. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belchatoiak Zelmer ucieka do Chin IP: *.elektron.com.pl 02.11.06, 21:57 zawsze ceniłem Zelmera, wszystkie mozliwe sprzety w domu sa zelmerowskie, placac za nie sadzilem,ze daje prace polakom a tu okazuje sie niekoniecznie.Chyba stracili klienta :/ Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_michalak Zelmer ucieka do Chin 02.11.06, 22:02 To ja im bardzo dziękuję. Kupuję sprzęt AGD i RTV w sklepach internetowych i nie mam jak sprawdzić, gdzie został wyprodukowany, więc tę markę będę skreślał już na wstępie. Odpowiedz Link Zgłoś