Gość: BoB Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: 89.231.201.* 02.05.08, 19:31 Bandytów w czarnych sutannach powinno się pozywać o wielomilionowe odszkodowania za gwałcenie niewinnych chłopców po zakrystiach i ukrywanie tych faktów przez oficjeli kościelnych. Całą tą chołotę powinno się puścić w skarpetkach tak jak w Stanach a tymczasem ładuje się w nich olbrzymie pieniądze. Paranoja made in poland !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walek Dworek i park w Słocinie będzie miał gospodarza IP: *.it-net.pl 02.05.08, 20:28 BoB jesteś bardzo nieszczęśliwym człowiekiem. Musisz się leczyć. Zacznij od głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: love hej Rzeszowscy geje jednoczmy sie w walce z koscio IP: *.belf.cable.ntl.com 02.05.08, 21:14 lem. Razem obalimy rzad ferenca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwór Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.rzeszow.mm.pl 02.05.08, 22:16 bob podaj przykłady co najmniej 20. oczywiście podaj parafie i nazwiska księży.wtedy coś będzie można powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klo Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 22:51 Kościół Katolicki jest organizacją. Wiara jest wiarą. Organizacja ma przynosic korzysci materialne. Wiara ma przynosi korzysci duchowe. Sprawa jest oczywista: Tej organizacji do osiągniecia korzyści jest potrzebna Twoja wiara natomista Twijej wierze organizacja nie jest potrzebna. WIERZCIE W SWOJĄ WIARE A NIE W KOŚCIÓŁ KATOLICKI. On jest oragnizacja majaca za cel przy pomocy Twojej wiary przynieśc sobie korzyśc materialna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokolenie JP2 Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.range81-157.btcentralplus.com 02.05.08, 23:18 Złodziejstwo, debilizm, tchórzostwo i klerykalizm rodem z zabitej dechami wiochy. DNO! Oddajcie wszystko kościołowi. Już plac w centrum Rzeszowa wraz z pomnikiem im sprezentowaliście. Rondo papieskie już jest, kremówki też, Uniwersytet Swietej Jadwigi, jeszzce tylko Park Papieski i bedzie komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.cmdnnj.fios.verizon.net 03.05.08, 00:46 ...Oto znaki czasu. ..."Ci co byli pierwsi, beda ostatnimi". ...Czy tak nie jest? ...Coraz wiecej ludzi sie odsuwa. ... Nie chca miec nic wspolnego z "ostatnimi". ...Co innego ucza a co innego robia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary rzeszowiak Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.rzeszow.mm.pl 03.05.08, 10:35 Do wszystkich broniących tej idiotycznej decyzji: przypomnijcie sobie- co było z dworkiem przy Jałowego. Miasto nie miało pieniędzy na remont ruiny w centrum miasta. Wziął ją kościół za symboliczną złotówkę, deklarując wykonanie remontu. I po 2 lub 3 dniach od uprawomocnienia się decyzji wystąpił do miasta o dofinansowanie remontu tego- przecież zabytku. Miasto, które nie miało kasy na remont budynku dla swoich potrzeb musiało wyremontować go dla kościoła - z nazych podatków. I teraz miasto ma z tego g... a biskup grzeje tam d... za nasze pieniądze. Daję głowę i inne pojedyncze narządy- że w przypadku tego obiektu będzie tak samo. Przypominam inny niedawny przypadek pazerności naszych okupantów: pisowska rada miasta w ostatnim swoim tchnieniu oddała plac z parkingirem przy UW bernardynom za 1 % wartości czyli niecałe 30 tys. złotych. Oni byli jeszcze na tyle bezczelni, że ogłosili podczas mszy zbiórke na koszty zakupu placu. Natychmiast po nabyciu placu wydzierżawili miastu teren na parking za kwotę- no ile? 15 tys. zł. miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 11:49 Pozdrawiam wszystkich dyskutantów. Mam odczucie, że już nie macie pomysłów aby dokopać Kościołowi. Czekam na nowe pomysły. Bezpośrednio do księdza jesteście grzeczni, ale za plecami i pod hasłem anonimowym przemawiacie z jadem , wstydzę się takich obrońców Polskości. Pamiętajcie, że w takim zachowaniu mądrości nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 11:53 Drogi wujku, muszę ci powiedzieć, że mnie przekonałeś. Przestaję dyskutować na ten temat. Dziękuję zauświadomienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-aj Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: 84.38.160.* 03.05.08, 13:00 zapomniałeś dodać, że Jezus był Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół 03.05.08, 13:50 Qrcze wie. Wernyhora jakaś ani chybi... Bez ukłonów! Zadziwiony M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowianin Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 14:06 Ja też czuje się przekonany przez wujka. Postanawiam już więcej źle nie pisać o Kościele. Przepraszam wszystkich których obraziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.mynow.co.uk 03.05.08, 16:20 Wujku Dobra Rada idź zobacz czy Cię na naborzeństwie nie ma ;)))) Każdy dobrze wychowany i cywilizowany człowiek winien okazywać minimum kultury i tzw. dobrego wychowania każdemu innemu członkowi gatunku Homo Sapiens Sapiens, nawet jeśli ów jest księdzem, popem, muezinem, talibem albo byłym milicjantem :))) Nie oznacza to jednak iż nie można wyrażac jednoczesnie swoich poglądów i nazywać rzeczy po imieniu. |To co zrobiła rada miasta to jest debilizm i działanie na szkodę Rzeszowa, a kościół to świetnie zorganizowana mafia i pasożyt na ciele Rzeczypospolitej. Co nie oznacza jednakże że nie powiem księdzu dzien dobry i nie podam mu ręki. Podam ale jeśli zapyta co myśle na temat koscioła to mu oczywiscie odpowiem co myślę, co też wielokrotnie w życiu uczyniłem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.mynow.co.uk 03.05.08, 16:25 miało być: "Naborzeństwie" hehe :) Przepraszam za niescisłość. :))) Wujek musi być z tych bardziej "naborznych" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nergal Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.nm.e-zet.pl 03.05.08, 14:27 Jako stały bywalec parku w Słocinie jestem w głębokim szoku !!! Kler zagarnął, ogrodzi i dupa będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylker Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.rzeszow.mm.pl 03.05.08, 15:20 kur...a Mać chciałoby się powiedziec po przeczytanie tego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny pochwalam tę decyzję !!!! IP: 84.38.160.* 03.05.08, 16:17 Dobry pomysł. Niech wreszcie ten obiekt - i park i dwór ma gospodarza i dzieki temu nie zniknie . Wiesniaki słocińskie depcząc po parku nie dają z siebie nić. Chyba puste butelki po trunkach....i podrzucane śmieci. No i wykorzystywanie dawnych gazonów i trawników parkowych jako boisko do piłki kopanej. Mam nadzieję że nowy własciciel doprowadzi park do dawnej świetności, pewno dostawi trochę "świętych figur", odnowi pałac zgdonie z wymogami konserwatorskimi. A czy gospodarzami tego obiektu będą goście w sutannach czy frakach to mi jest obojętne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzio Re: pochwalam tę decyzję !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:52 A co to za pan z miasta sie tak pieknie wypowiada moze jeszcze w sutannie???tylko jakby nie wiesniaki za co przepraszam to co oni by teraz grabili ta chołota/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_jednak Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 03.05.08, 19:37 Chętnych do Dworku Słocińskiego jest wielu i to od dobrych kilku lat. Problem polegał tylko na tym ,żeby zgarnąć go za jak najmniejsze pieniądze.Była walka między inwestorami prywatnymi,którzy chcieli go na własne potrzeby i np. stowarzyszeniem Karan. Mieszkańcy Słociny głośno protestowali bo narkomani będą "latać " po parku. A teraz weżmie to biskup(bo zawsze chciał )i zamknie bramkę do parku. I niech się kościół zabezpiecza finansowo- taka tradycja kościelna :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.intertele.pl 03.05.08, 20:17 Niech jeszcze ten klecha sprzeda to developerowi i będą kolejne bloki, a Ferenc i spółka dobrze wiedzą jak się ustawić - łachy jedne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 03.05.08, 22:22 Dworek i park powinien służyć mieszkańcom i być wizytówka Rzeszowa. To co się stało deobitnie pokazuje nieudolnośc Prezydenta Miasta , który oficjalnie przyznawał że nie ma pomysłu co zrobic z Dworkiem i parkiem w Słocinie. Jedynym argumentem Prezydenta było to ze remont Dworku będzie wymagał nakładów finansowych. Wypadało by zapytać ile to milionów złotych idzie na spaprane remonty ulic i chodnikow które po roku ,dwóch zaczynaja sie sypać i wymagają powtórnych remontów. Nasz - Prezydent to brak pomysłu na prawdziwy rozwój Rzeszowa, a tylko działania na pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak jaka tam wizytówka :)))) IP: 84.38.160.* 04.05.08, 10:53 Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a): > Dworek i park powinien służyć mieszkańcom i być wizytówka Rzeszowa. jaka to może być wizytówka z małego dworku położonego na całkowitym peryferium miasta, schowanego w parku, bez jakiś tam specjalnych walorów historyczno-zabytkowych?? Moim zdaniem żadna. temu miejscu trzeba po prostu użytkownika, który zachowa dla "potomnych" i park i dworek. A czy to będzie Kosciół czy jakiś tam inny użytkownik - to sprawa obojętna. a to plucie na Kościół w tym przypadku to wygląda mi na wymyśloną historię ze starą panną której nikt nie chciał - a gdy zdecydowała się iść do klasztoru - to wszyscy na nią plują, że dewotka, głupia itd :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 09:21 takie rzeczy to tylko w Polsce możliwe... Proponuje żeby komisja oddała kosciołowi jeszcze ratusz w rynku w ramach rekompensaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 10:25 Wujek ma rzeczywiście przekonywujące argumenty. Rezygnuję z dalszej dyskusji. Do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pillow7 Re: Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół 04.05.08, 15:39 Nikt nie chciał się zaopiekować dworkiem i przylegającym do niego urokliwym parkiem????? zlitował się dopiero biskup :D no to chwała mu za to , dobrze ,że nie karze panu F. dopłacać (?) teraz "ruina" znalazła godnego gospodarza :D a,że zamknie podwoje parku dla pospolitych szwendaczy? no cóż, tak to bywa-pies się topi ,łańcuch pływa :P Odpowiedz Link Zgłoś
ares19 Co dostanie Kościół 04.05.08, 20:09 Dostaje z tego co czytam parafia ze staromieścia jako wynagrodzenie rabunku komunistycznego. No i bardzo dobrze. Jestem za- bo q..rwica mnie bierze jak patrzę na ten syf słociński i bezradność miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matoł Re: Co dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 20:18 a ja chętnie sprzedam mieszkanie, i dam za to kilkaset tysięcy do budżetu zamiast dawać za darmo i miasto będzie mialo na nowe przedszkole i powoli się wyremontuje, jak tylko zechcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:06 mało mają,trzeba im dac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:28 I znowu czarni dali do zrozumienia kto rzadzi w miescie?????????Park miał pozostac miejscem uzytecznosci Publicznej a nie sakralnej.Skonczcie sie nad nimi litowac szanowni włodarze oni i tak maja Was za nic.Czy wy wszyscy rzadzacy macie juz tylko czarne z białym przed oczyma.SKANDAL SKANDAL Z HAMSTWEM I OBŁUDA W BIAŁY DZIEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SŁOOCINIANIN Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:38 MAM DODREGO POMYSŁA WYBUDUJMY AGENCJE CELNA NAPRZECIW I TA INNA BEDA MIELI BLISKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrezygnowany Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 21:59 Czy ci czarni nie mają sumienia. To tak wygląda kościół ubogich posiadłości, samochody majątki I co tam będzie? Orgie, karciana melina bo nic lepszego nie potrafą robić Ile jeszcze zgarną majątku Przecież innym też zabrano i nikt się nie kwapi zwracać tylko czarnym Jedna posiadłośc naprzeciw kocioła w Słocinie druga w Zalesiu , trzecia na Zimowicie w Rzeszowie i tak można wymieniać w nieskończoność ale będą się mieli za co smażyć w pikle te święte hipikryty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TadKol Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: 213.77.14.* 05.05.08, 09:56 Do tej pory nie było pieniędzy na zagospodarowanie dworku. A niebawem okaże sie , że biskup też nie ma pieniędzy i w tedy i na biskupi pałac pieniądze znajdą z budżetu miasta !. I tym sposobem biskup zgarnie całą pulę! Potem po kilku latach biskup posiadłość spokojnie sprzeda. I to będzie dla niego prawdziwy "wielki szlem". Urzędnicy w UM też bo będą się cieszyć bo będą sie poparciem prawdziwego władcy czyli biskupa ! Co najmniej 3 kadencje ! I tylko ciemny ludek otumaniony kazaniami będzie pomstwował że nie mają co jeść. Ale te żądania będa skierowane już do kogo innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 13:06 Mam propozycje zmienmy nazwe Rzeszow na MIasto BISKUPINIEC czarnogrod,ciekawe czy tez beda za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubek nielubek Dworek i park w Słocinie dostanie Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:55 jesli nikt sie nie dobierze do tlustych i pazernych klechow w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie,zaraz wyremonyuja sobie to na koszt miasta ogradza i oswietla z kazdej strony a my sie na to zlozymy Pazernan czarna lapa juz ma w Slocinie budynki kolo szkoly i dalej im malo.FEEEEEEEEEE smierdzi ta sprawa bardzo ale im to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak łatwe plucie IP: 84.38.160.* 05.05.08, 20:03 no tak sie fajnie pluje na Kościół - nieważne czy ma sie rację nie nie, czy ma sie jakieś argumenty czy nie. I to w stylu na który nawet najgorsze komuchy w oficjalnej propagandzie by sobie nie pozwolili. Najważniejsze to pluć bo to takie modne :)) banda antyklerykalnych idiotów - wstyd mi za was. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: łatwe plucie 05.05.08, 20:08 Gość portalu: jolak napisał(a): > banda antyklerykalnych idiotów - wstyd mi za was. Czyżby? A może należałoby się wstydzić za proklerykalne poczynania władz, za kombinowanie na boku, za kiwanie elektoratu, za czerwono-czarny układ??? -------------- ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak Re: łatwe plucie IP: 84.38.160.* 05.05.08, 20:25 mal49 napisała: A może należałoby się wstydzić za proklerykalne poczynania władz, za > kombinowanie na boku, za kiwanie elektoratu, za czerwono-czarny układ??? nie ma żadnego układu !! chyba że sie myśli w kategoriach teorii spiskowej!! Nie ma kiwania elektoratu - bo Rzeszów jest proklerykalny!! Nie ma kombinowania na BOKU - BO ,,, przeciez prasa wie wszystko i o wszystkim pisze!!! ""proklerykalne poczynania władz""??? to ty Szanowny internauto przespałeś chyba rządy Mazowieckiego czy Suchockiej...teraz jest raczej układ o nieagresji !!! A dworek dobrze że pójdzie tam do Nich :) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Jakież to szczęście 05.05.08, 20:39 „banda antyklerykalnych idiotów - wstyd mi za was” Jakież to szczęście, że są ludzie podtrzymujący prastare obyczaje... Drzewiej można było nająć płaczki, nagminnie wysługiwano się mamkami, bywał też chłopiec do bicia. A tu proszę! Jolak raczy wstydzić się m.in. za mnie. I to gratis! Najniższe ukłony! za wyrękę w pozie wdzięcznej pokracznie wygły M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak Re: Jakież to szczęście IP: 84.38.160.* 05.05.08, 21:36 mjot1 napisał: > Najniższe ukłony! > za wyrękę w pozie wdzięcznej pokracznie wygły M.J. no to ja sie też w pozę pokraczną wyginam z cichą nadzieją że w pozie tej obaj wytrwamy jak najdłużej...ma poza w tym momencie przypomina nieco rokokowy ukłon z kolankami lekko ugłymi , prawą nóżką w przód wysuniętą, rącia z kapelusikiem w przód wyciągnięta wdzięczne koła przed nosem zawija a,,,, A temat wątku pozostaje w klimacie kleru opluwania za to że dostają coś ...niekonieczne brane - raczej dostawane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Jakież to szczęście IP: *.range86-169.btcentralplus.com 06.05.08, 13:11 Kosciół katolicki jest odpowiedzialny za ubóstwo w naszym kraju tak w wymiarze ekonomicznym jak i intelektualnym, mentalnym i naukowym. Instytucja koscioła jest potrzebna jedynie ludziom niedorozwiniętym, w sensie nie w pełni rozwiniętym - czytaj infantylnym - patrz Jolak ;))) Takim zawsze trzeba w życiu pasterza który im będzie "prostował" scieżki życia i chłostał zadek rózgą jednocześnie wywijając przed zamglonymi ślepkami marchewką, którą oczywista sam we własnym zakresie potem skonsumuje. Osobnik typu Jolak wie że musi regularnie wyskakiwać z kwitów na rzecz pana w czarnej sukience bo inaczej nie zazna rozkoszy rajskich po tym jak zakopią go do gleby - za co rownież trzeba kolesiowi w garsonce parę zetów, ma się rozumieć, odpalić. Jolak wie że to wszystko dla jej dobra. Wie że i dwór biskupa na Jałowego i plac w centrum miasta oddany za frajer Bernardynom i inne budynki oraz gleba, najlepiej przysłużą się jej kiedy będzie na nich spoczywać czarna łapa ;))) Jolak WIE! Ona wie a my inni NIE! :))) Więc cieszmy się wszyscy z nowych pomników papieża Wojtyły, rond papieskich, kremówek, parków, ławek, sadzawek i fontann papieskich. Cieszmy się. Religia w szkołach - 800 baniek nas to jeno rocznie kosztuje, nie licząc darmowego udostępniana klas szkolnych i marnotrawienia czasu uczniów na straszliwe kalumnie rodem ze swiętej książki. Cieszta się ludzie i radujta ze fundusz koscielny wypłaca na czas kasiorę, że ryczałt nie za wysoki i podatki kler uiszcza liche, że ZUS ma opłacany jak należy, że pod zwolnienia z opłat i podatków na rzecz państwa podpadają plebanie, domy katechetyczne i inne sakralne budowle. Ludziska wiwatujta na rzecz Kleru bo on jedynie działa w naszym interesie, a nie swoim oraz Watykanu. I tak było zawsze od wieków ;))) On wychowuje i naucza. Zawsze był opoką i ostoją nauki, kultury i prawdy :))) Taki jest tyn nasz kościół świnty super dobry. Nie ma takiego innego w świecie całym. Rzucajta więc szczodrze na tacę, ile mata. Remontujta za frajer świątynie w czynie społecznym, nie sprzeciwiajta się kiedy za wasze dukaty budują w Polsce katedry i Świątynie Opatrzności Bożej. To wszystko na chwałę najwyższego, a nagroda w niebie. Amen :))) Załamka Jolak załamka ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak Re: Jakież to szczęście IP: 84.38.160.* 06.05.08, 17:52 Jakież to szczęście że sie wie iż Kosciół Katolicki i księża są wszystkiemu winni. Na początek biedy i bezroboscia - nie bardzo rozumiem z jakiego powodu - nie ma dziesięciny, pańszczyznanego przymusu dawania na kasę. a dalej to tak - krowom mleko odbierają, spowiadając dzieci czkawkę i kołtuny u nich powodują, dzisiejszy deszcz zimny też pewno jakiś klecha sprowadził... A młódź współczesna zapewne nie wie że kulturę zachodu na przaśną słowaińszczyznę na Wisłą własnie księża i zakonnicy sprowadzili. To było dawno więc mogą nie pamiętać. A też i uważam że nie było do tej pory tak wspaniałego człowieka ja Wojtyła !! A Rydzyka nie lubię :) To czy daję na tacę czy nie daję - to moja sprawa. Pewno że co niedziele siądę sobie w ławeczce, wysłucham co mam do wysłuchania w Kosciele, swoje sobie pomyslę czy przemyslę... ale to element mojej wolności .. i nikt nie będzie mi mówił czy mam wierzyć czy nie, czy mam nienawidzieć Księzy ( bo za bardzo nie mam za co). Bo jak wierzyć przestanę, przystępować do sakramentów świętych i omijać kościół z daleka - to będzie mój, tylko mój wybór. I żąden idiota nie będzie mi od ciemnogrodu wymyslał i o załomkach prawił. Chcesz niewierzyć, pluć na Kosciół - to sobie pluj - twoja, nie moja sprawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Jakież to szczęście IP: 84.38.160.* 06.05.08, 19:10 godzinki w garnizonowym odśpiewała, a teraz przy kompie 'nawraca' i wpiera, że wiara to tylko kościół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Jakież to szczęście IP: *.range86-169.btcentralplus.com 06.05.08, 19:12 Zgadza się kosciół katolicki jest jedną z głównych przyczyn naszej biedy i zacofania. Dobrze ze to dotarło wreszcie do Ciebie Jolak. Bardzo się cieszę. Tak księża sprezentowali nam kulturę. To nie starożytna Grecja i Rzym był kolebką kultury. Nie. Ależ skądże znowu. Kulturę wymyślili księżą w średniowieczu tępiąc naukę, rozwój medycyny, sztuki i wymyslając bardzo kulturotwórczą instytucję - Swiętą Inkwizycję. Ta to dopiero krzewiła kulturę i naukę. Przez całe wieki mędrcy koscioła dywagowali nad takimi zagadnieniami jak: Ile diabłów miesci sie na główce od szpilki. Ogłaszali swiatu iż słonce kreci sie wokół ziemi. Palili na stosach likwidowali szkoły swieckie, czesto sluzyli obcym władcom i zawsze Watykanowi. Poczytaj o Swietym Stanislawie ze Szczepanowa który był zdrajcą i bardzo słusznie porąbano go na kawałki ;)))Poczytaj kim był np Stanisław Kostka Potocki i co odstawił niejaki Biskup Woronicz ;)))Tak to jemu zawdzieczamy rozwoj szkolnictwa w Polsce hehe. Kosciołowi nigdy nie zależało na edukacji spoleczenstwa, dlatego w szkółkach przyparafialnych głownie uczono się z pisma swietego. Poziom tych szkół był fatalny i słuzyly tylko one do katolickiej indoktrynacji spoleczenstwa. Przez nasz katolicyzm i przez Rzym nie doszła do skutku realna Unia Polski z Ukrainą co było jedną z przyczyn słabosci panstwa. Przez katolickiego kretyna Zygmunta 3 Wazę stracilismy szansę na opanowanie Moskwy i budowę silnego państwa słowiańskiwgo. W czasie kiedy arabowie otwierali uniwersytety i rozwijali przejętą od greków medycynę u nas na wszystkie choroby zalecano modlitwę, chłostę, puszczanie krwi albo stos :))) Nie mowie ze wszyscy księża źle zasłużyli się naszemu krajowi, ale kosciol jako instytucja tak. To pasożyt na ciele naszego zdebilniałego spoleczenstwa. Panstwo w panstwie. Poza zasiegiem prawa. Płac dalej tylko ze swoich i chadzaj na sumy bacz ino na dziatki swoje co robią z wikarym na spotkaniach oazowych ;))) Chodź sobie gdzie chcesz ja chcę tylko żeby koscioł nie okradał mnie z moich pieniędzy i przestał się wtrącac w życie państwa i jego obywateli. Księża na księżyc ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:Dworek w Słocinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:49 Czy ktoś jest w stanie przyblizyć mi historię dworku ,kolejno kto był jego właścicielem , z przekazów rodzinnych przypomnam sobie żee ten dworek był w pewnym okresie międzydwojennym miejscem zamieszkania kogoś z rodziny,więc tak pytam o historię z czystej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info 4u Re:Dworek w Słocinie IP: 84.38.160.* 06.05.08, 20:56 Gość portalu: gość napisał(a): > Czy ktoś jest w stanie przyblizyć mi historię dworku ,kolejno kto > był jego właścicielem , z przekazów rodzinnych przypomnam sobie > żee ten dworek był w pewnym okresie międzydwojennym miejscem > zamieszkania kogoś z rodziny,więc tak pytam o historię z czystej > ciekawości. miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,3097184.html www.google.pl/search?q=ch%C5%82apowski+s%C5%82ocina&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Do pro i antyklerykałów 06.05.08, 20:00 Tak się na moment wtrącę bo bawią mnie te Wasze wzajemne ataki na siebie. Zanim zaczniecie deliberować na powaznie, odróżnijcie Kościół Instytucję (niektórzy używają tu słowa: firma) od kościoła duchowego, każdy ma prawo wierzyć lub nie wierzyć, a kasa to zupełnie inna bajka. Przekładacie biznes, którym niewątpliwie jest przekazanie tego dworku w ręce kościelne na indywidualną wiarę (to do tych co są przeciwko), Ci z kolei co zagorzale bronią Kościoła przeginają w drugą stronę. Trochę tolerancji i szacunku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolak Re: Do pro i antyklerykałów IP: 84.38.160.* 07.05.08, 20:06 teraz łatwiej jest pluć niż myśleć pozytywnie>> Ja nie mam uczulenia na koloratke i sutannę widoczną w kościele czy na ulicy. Taka sobie pożyteczna profesja ( czy powołanie jak twierdzą poniektórzy)- potrzebna do posługi zwłaszcza ludziom starszym ,zagubionym. No i mądra organizacyjnie - że nie przejadają dóbr, że inwestują, że zabezpieczają się na przyszłość. Pewno że Polska tak jak kraje zachodu będzie się coraz bardziej laicyzować - ale zawsze będą stare babcie i dziadkowie - dzisiejsi żywotni ludzie w średnim wieku - którzy będą chcieli podreptać sobie do kociółka...Bo na emerytury pozwalające im odbywać podróże wokół swiata - to raczej nie mają co liczyć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Do pro i antyklerykałów IP: *.range86-137.btcentralplus.com 07.05.08, 23:13 No chyba że tak. Szkoda tylko tych biednych ludzi, okłamywanych i okradanaych całe życie aż do samego końca ;))) Ale różne są kółka zainteresowań ;))) Niech kościół ma się dobrze i mądrze inwestuje wyłudzone grosiwo i dba o wysępione mienie publiczne. W tym kraju jeszcze długo będzie biednie. Ale najważniejsze żeby czarnym i czerwonym żyło się dostatnio. Resztę trzeba dymać całe życie, ale za to na starość za ostatnie grosze będą mogli pokarwęczeć w kościelnej kruchcie albo pójść sobie na pochód ;))) Odpowiedz Link Zgłoś