Dodaj do ulubionych

Niepunktualne autobusy MPK

IP: *.prz.rzeszow.pl 05.08.08, 19:36
Przecież podwyżki za małe w MPK dostali.
To niby czemu mają jeździć punktualnie?
Nie tylko że się spóźniaja - to niekiedy jeszcze miewa usprawiedliwienie - ale gorzej jak przyjadą 5min wcześniej - bo śniadanko na końcowej pętli czeka....
Obserwuj wątek
    • Gość: Waski Niepunktualne autobusy MPK IP: 212.160.172.* 05.08.08, 20:40
      Miałem kilkukrotnie przyjemność rozmawiać z dyspozytorem w związku z
      tym ze na przystanku na podkarpackiej na przeciwko stacji W....M,
      notorycznie przynajmniej w godzinach wieczornych autobusy jezdzą za
      wczesnie.
    • Gość: Felicjan Dulski Re: Niepunktualne autobusy MPK IP: *.19.165.33.osk.enformatic.pl 05.08.08, 20:41
      Linia numer "19" kursy po godzinie 19 kierunek Zalesie - Baranówka, zawsze 2-4
      minuty WCZEŚNIEJ!!! Telefony do dyspozytorni nic nie dają! Po prostu tak musi
      być...
    • Gość: andree Niepunktualne autobusy MPK IP: 79.139.57.* 05.08.08, 20:48
      Rzeszowskie MPK pod względem organizacji jest jednym z najgorszych w kraju. O
      ile tabor jest jeszcze nie najgorszy to o tym co kiedy jeździ nie jest w
      stanie nikt zgadnąć. W większości miast autobusy jeżdżą o ustalonych godzinach
      np. co kwadrans, albo co 10 min czy co pół godz. ale oczywiście nie u nas. W
      Rzeszowie jak nie znasz rozkładu na pamięć to możesz zapomnieć o odjeździe
      kiedy chcesz. U nas to pasażer ma służyć MPK, a nie na odwrót. Podobnie rzecz
      ma się z trasami linii - nie zmieniano ich od 20 lat ...
    • Gość: assassin Re: Niepunktualne autobusy MPK IP: *.189.216.3.skyware.pl 05.08.08, 21:35
      Przykład całkowitej bezczelności pewnego kierowcy MPK, któego byłem
      świadkiem miał miejsce w okolicach lutego tego roku.
      Jechałem autobusem lini 13 z nowego miasta do centrum na ulicy w
      dzień powszedni wieczorem około 22 na powstańców warszawy był
      przyśpieszony kilka minut, na placu wolności przyśpieszenie
      wyniosło już 10 minut (widząc czas od środka + porównanie rozkładu
      później wyszła mi taka różnica). Do przyśpieszonego autobusu
      zamykającego swoje drzwi podbiegł jeszcze pasażer i poprosił o
      wpuszczenie, niestety musial czekać na następny kurs.

Inny przykład z pętli na bardowskiego zameldowałem się na autobus o
      18 (o 1805 miał być odjazd) autobusu nie zauwazyłem i czekając do
      1810 nadal go nie widziałem. Podszedłem do pana w tym białym
      budynku i zapytałem co jest z tym kursem. dowiedziałem się, że
      autobus juz daleko daleko w trasie... nastepny kurs 1930... można
      tylko podskakiwać z radości
      • Gość: gosia Re: Niepunktualne autobusy MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 23:33
        Mi autobus dziś się spóźnił 12 min, ale spóźnienie autobusu można wybaczyć,
        natomiast jak wytłumaczyć zbyt wczesny przyjazd? Nie wiem. Niestety dużo
        autobusami jeżdżę i wieczorne i nocne kursy wyglądają jak pobijanie przez
        kierowców swoich wyników na danych trasach. Najbardziej bezczelny był dla mnie
        do tej pory kurs "8" z Białej na Staromiejską gdzie wysiadłam , istna masakra,
        ludzie co chwile się przewracali, kierowca w ostatniej chwili hamował kiedy
        zobaczył kogoś na przystanku, a jeżeli ktoś prędko nie wsiadał to zamykał drzwi
        i jechał dalej, dlatego staruszkowie nie mieli szans, w efekcie 15 min krótszy
        czas, jakaś paranoja
    • Gość: Zezowaty linia 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 07:03
      Na linii "16" jest to praktycznie regułą. Żeby zdążyć na autobus trzeba
      "meldować się" na przystanku ok. 10 minut wcześniej. Czasami trudno się
      zorientować czy to jest kurs spóźniony czy też... "przyśpieszony". Np. kurs "16"
      z Zabratówki to pewne opóźnienie kilku minut. Podobnie jest z kursami "16" na
      kierunku z Przemysłowej, te pewne opóźnienie.
    • Gość: pablo Niepunktualne autobusy MPK IP: 217.243.253.* 06.08.08, 08:29
      Tylko niech nie zakladaja systemu informacyjnego takiego jak na
      tramwajach w Warszawie - pokazuje ze tramwaj za minuté bédzie
      przystanku, podczas gdy on juz dawno z niego odjechal, a wszystko na
      gps-ach.
      A co do punktualnosci MPK to prawda - jezdzá kiedy chcá. Im to by
      najlepiej pasowal rozklad jazdy w stylu miédzy godziná taká a taká
      autobus kursuje srednio co iles minut i podane godziny wyjazdow z
      petli, a ludzie niech sobie sami licza za ile powinien byc. Ja tak
      robie i nie patrze nawet na rozklad bo to sie jeszcze nigdy nie
      pokrylo
      • Gość: :D Re: Niepunktualne autobusy MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 08:42
        oczywiście dołączam się i potwierdzam info na temat Zalesia 18 i 19 notorycznie
        odjeżdżają o 3-4 minuty za wcześnie - szlag może człowieka trafić gdzie im się
        tak śpieszy...

Konkurencję trzeba im zrobić to jedynie może uleczyć nasze MPK czyli bezsensowne
        rozkłady, chamstwo kierowców i niezwykle sensownie ułożone linie wszystkie te
        problemy w obliczu plajty znikną jak ręką odjął.

Najlepsze jest to że po podwyżkach mieli zoptymalizować rozkład jazdy i polega
        to na tym że na większości linii powycinano kursy w mniej opłacalnych
        godzinach!!! Przecież od tego jest komunikacja miejska aby jeździła przez cały
        dzień - na to płacę temu buraczanemu miastu podatki a idą one na utrzymywanie
        hordy urzędników i związków zawodowych!!!

• Gość: Pedro Niepunktualne autobusy MPK IP: *.prz.rzeszow.pl 06.08.08, 13:22
      Proponowałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden numer robiony przez kierowców MPK
      Rzeszów.
      Na ul. Dębickiej i innych wąskich ulicach - ruszając z przystanku wymuszają
      pierwszeństwo pomimo faktu, że wymijające auto jest w trakcie manewru
      wymijania powodując spychanie je na pobocze. Czy należy czekać na zepchnięcie
      do fosy auta osobowego żeby PANOWIE kierowcy zechcieli zastosować się do
      przepisów ruchu drogowego?
      Owszem autobus ma pierwszeństwo włączając się do ruchu ale nie wtedy gdy inny
      pojazd jest w trakcie manewru wymijania.
    • Gość: klient Niepunktualne autobusy MPK IP: 88.156.166.* 06.08.08, 14:29
      zamiast ładowac kase w gps-y i inne nikomu nie potrzebne cuda, to
      wystarczy konkurencja i odrazu punktualnie beda jezdzic
      • aptyalismus Re: Niepunktualne autobusy MPK 07.08.08, 16:21
        Taaaaa, znam to skądś... A najfajniej jak się taka 'dwunastka' pospieszy. Ten
        autobus jeździ co godzinę, półtorej a po Kwiatkowskiego i Jana Pawła II w
        Budziwoju nie jeździ nic innego. I nauczyłem się już wychodzić o 10 minut
        wcześniej bo istnieje duże ryzyko, że będzie wcześniej. I taki cwaniaczek w
        autobusie nie zastanowi się nawet, że człowiek mógł być umówiony albo wraca
        właśnie z pracy głodny i wycieńczony do domu na obiad. Prawie słyszę jak sobie
        nuci pod nosem: 'Wołaj se taryfę za trzy dychy'.
        • aptyalismus Re: Niepunktualne autobusy MPK 07.08.08, 16:23
          A potem się dziwią, że linie nierentowne. Jasne, że nie rentowne jak nikt nie
          zdąży na autobus przejeżdżający kilka minut przed czasem...
    • Gość: Pasażer_M.P.K. Niepunktualne autobusy MPK IP: 82.160.118.* 07.08.08, 16:58
      Szanowni dyskutanci wykazujecie kompletny brak zrozumienia
      rzeczywistości każda wartość zawiera pewną tolerancję (odchyłkę)od
      rzeczywistej wartości tak jest z rozkładem jazdy zwłaszcza
      autobusów. Moja propozycja dla MPK wstawić tolerancję (z wyłączeniem
      zakłóceń wynikających z utrudnień ruchu) i będzie spokój. Ja jako
      stały pasażer przelotowego przystanku nie przyjdę dokładnie na
      godzinę odjazdu, zawsze przychodzę kilka minut wcześniej.
    • Gość: zirytowana Niepunktualne autobusy MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 19:58
      bylam kiedys swiadkiem niezwyklego zdarzenia... jadac autobusem i wygladajac
      przez okno zauwazylam starszego mezczyzne biegnacego w strone przystanku by
      zdarzyc na autobus ktory wlasnie nadjezdzal pan kierowca mpk ladnie zatrzymal
      sie na przystanku a gdy mezczyzna dobiegl kierowca nie otwierajac drzwi
      odjechal a biedny starszy czlowiek zostal pozostawiony na przystanku a reakcja
      pasazerow nic nie pomogla kierowca z glupim usmieszkiem odjechal
      innym razem bylam swiadkiem jak dziecko kupilo bilet ale nie odebralo reszty i
      przemadrzaly kierowca wyszedl ze swej kabinki i podszedl do dzieciaka i oddajac
      mu reszte powiedzial " gowniarzu ja za toba chodzic nie bede"

Mysle ze ta ich podwyzka byla wogole nie uzasadniona!! Maja pelny socjal rodziny
      pracownikow mpk jezdza za darmo(gdy ja place 144 zl miesiecznie!!!) jesli nie
      chca jezdzic to prosze wypowiedzenie na pewno zlnalezli by sie chetni na takie
      stanowisko. Moze pasazerowi pocierpieliby pare dni ale za pewne uslugi tego niby
      dzialajacego na rzecz spoleczenstwa przedsiebiorstwa poprawilyby sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka