Dodaj do ulubionych

Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!!

IP: *.krak.tke.pl 31.08.09, 01:18
Cześć. Jeste ciekawy waszej opinii na temamt obowiązku kas
fiskalnych dla lekarzy !!!!. Ostatnio musiałem skorzystać z pomocy
lekarskiej dla mojego malutkiego 2 miesiecznego synka. Pani doktor
zaprosiła do szpitala na oddział noworotków, po czym skasowała mnie
100 zł. Nic nie pomogło moje zdziwienie, i nawet delikatna uwaga, że
dziecko posiada ubezpieczenie bo ma dwoje pracujących rodziców.
Poczułem sie z tym bardzo zle. Ciągłe narzekanie lekarzy - których
naprawde rozumie, że praca , a szczegolnie odpowiedzialnosc powinna
byc dobrze wynagradzana - ale zapłata za wizyte w szpitlu????? To
już szczyt ! Jakie wasze zdanie ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • des4 troll 31.08.09, 07:34
      troll...
    • Gość: maja 39 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 31.08.09, 09:08
      Zdecydowanie popieram. Miałam podobną sytuacje. to niewybaczalne i
      jeszcze mają czelność strajkować. Ciekawa jestem czy wszystke kwoty
      w ich gabinetach lekarskich są rejestrowanie w książkach przychodów?
      • Gość: xxx Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.rzeszow.mm.pl 31.08.09, 10:03
        Podobnie się ma sprawa z paniami pielęgniarkami. Szczepionka w aptece 180 PLN, u
        pani w przychodni 350 PLN - kasiorka oczywiście do kieszeni.
    • Gość: Gość Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.ostnet.pl 31.08.09, 10:24
      kasa fiskalna? przecież lekarz w kasie napisze inną kwote niż
      faktycznie pacjent zapłaci! praca odpowiedzialna? a ja się pytam kto
      dziś ma prace za którą nie ponosi odpowiedzialności? Np taki
      kierowca każda jego błędna decyzja może skończyć się tragicznie. czy
      ten kierowca mniej ponosi winy? w rękach kierowcy zycie wielu osób a
      płaca jaka? PROSZĘ POKAZAĆ MI LEKARZA BIEDNEGO. KAZDY LEKARZ PIEKNY
      DOM BOGATO UMEBLOWANY, WAKACJE SPĘDZA POZA KRAJEM, DROGI
      SAMOCHÓD.KTOŚ POWIE LEKARZ SIĘ UCZYŁ ALE CZY TYLKO LEKARZ STUDIOWAŁ?
      • Gość: Krex Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 31.08.09, 10:50
        no tak, masz racje!!!! każdy z nas ma odpowiedzialną prace i każdy
        musiał się uczyc zawodu. Mnie osobisice ten fakt w szpitalu bardzo
        wkurzył. Zona mowi nie zadrazniaj - ale w koncu trzeba mowic o tym
        oficjalnie - o diagnozie juz nie wspomne ( totalnie bledna ) o mały
        wlos nie zafundowałem dziecku antybiotyku w szczepionce - dopiero
        inny lekarz pediatra godzine pozniej absolutnie wykluczyl infekcje,
        co zreszta potwierdzily badania!!!! Szlag mnie trafaia na to, ze
        zaplacilem za ta wizyte !!!!!!!!!!!!!!!!!! Jestem sam na sie bie
        zly!!!!!!!!!!. Zgroza - przyjąc pacjenta w godzinach swojej pracy w
        szpitalu i jeszcze za to brac pieniadze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
      • Gość: dzidek Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 11:01
        >kasa fiskalna?
        >przecież lekarz w kasie napisze inną kwote niż faktycznie pacjent zapłaci!
        Tak, ale będzie to przestępstwo skarbowe, ścigane z urzędu, za które grożą wysokie kary.
        Obecnie, lekarze są na ryczałcie, dlatego bardzo łatwo mogą zaniżać swoje dochody przed US, praktycznie nie można im udowodnić "wymigiwania się".
        Kasa fiskalna to doskonały bat, na unikających płacenia podatków.
        Kuriozum jest to, że np. banki wiedząc o tym w jaki sposób zarabiają lekarze, umożliwiają im zaciągnięcie kredytu na tzw. "oświadczenie", bo wiadomo, że na zaświadczeniu o zarobkach czy RMUA z ZUS, dochody będą niziutkie!!!
        Brak kas fiskalnych dla "wybrańców", tu mam na myśli nie tylko lekarzy, jest ordynarnym przejawem braku równości wobec prawa!!!
        Wszyscy są równi, tylko że niektórzy - równiejsi!!!
      • Gość: ms Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 31.08.09, 11:07
        a ty wiesz jak działa kasa fiskalna? Przecież dostajesz paragon. Wiesz, ile jest
        na paragonie i ile zapłaciłeś
      • Gość: ddd Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: 82.160.117.* 01.09.09, 20:59
        wprowadzenie kas ucywilizowałaby kontakty na linii lekarz - pacjent. Zaczęłoby
        być w końcu normalnie - pacjent byłby już nie tylko pacjentem ale i jednocześnie
        klientem.
        O wbijanie innych kwot na kasy by się tak nie martwił - zawsze można zażądać
        faktury lub paragonu. Lekarze raczej baliby się robić takie numery - nigdy nie
        wiadomo czy ktoś nie doniesie lub nie pracuje w CBA lub UKS. A kary za
        przestępstwa skarbowe potrafią zaboleć.
      • aimm Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! 02.09.09, 08:37
        A to niech wbija inna kwotę...
        Ty możesz zażądać paragonu fiskalnego, faktury...i wtedy kwota
        automatycznie będzie musiała być skorygowana,czyż nie?
        Tylko ciekawa jestem ilu pacjentom starczy do tego odwagi?
        Często jest tak ,że wszyscy wypowiadają się bardzo konkretnie,
        krytycznie..itd. a w gabinecie lekarskim siedzą jak trusie, uważając
        lekarzy za bogów niemalże.
    • Gość: pacjent Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 13:16
      Tu nie chodzi tylko o wysokość opłat ale i o ilość pacjentów. Często lekarze
      deklarują zaniżoną wartość wizyt, a co za tym idzie i mniejszy przychód. nie mam
      pojęcia dlaczego w dalszym ciągu nikt nie mówi o potrzebie kas fiskalnych w
      naszym sejmie. skoro padła propozycja , żeby były w kościołach to dlaczego nie u
      lekarzy?
    • Gość: KREX Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 31.08.09, 15:12
      Taka nasza rzeczywistość!!!!. Przypuszczam, że proceder takowy
      uprawia wielu lekarzy - co gorsza, bez najmniejszego zażenowania i
      wstydu, a może nawet wydaje się im to oczywiste.
      Powiem więcej - do całej tej sprawy, lekarz nawet wskazał mi apteke
      w której najlepiej wykupić lekarstwa. Zbadałem sprawę - okazuje się,
      że apteka też jest .. hm jakby to powiedzieć " jakby
      zaprzyjazniona " Pozdrawiam
    • Gość: Lysy jestem przeciw IP: *.tktelekom.pl 31.08.09, 15:13
      dlaczego? Bo nie chcę płacić jeszcze więcej za wizytę.
      • Gość: Tom Re: jestem przeciw IP: *.szpital2.rzeszow.pl 31.08.09, 22:24
        Madrze prawicie. I ozywiscie zapłacicie o te 20% wiecej za wizyte.
        Przynajmniej bedzie powód na podwyższenie wizyt - proste kasy. Zwróc
        uwagę mądry człowieku ze zawód lekarza jak i zawód lekarza jak i
        zawód prawnika to zawód zaufania pewnego. Jezeli ktos do lekarza
        chodzi od 10 lat to myślicie ze bedzie wyciągał jeszcze reke po
        paragon?? Ciężarna przychodząca po lewe zwolnienie - bo 80%
        ciężarnych jest na zwolnieniu w ciąży bo płacą krus lub zus a nic im
        nie jest wyciagną reke po paragon?? A ty madry człowieku od dziecka
        w 2miesiącu ciąży jakim prawem znalazłęś się na oddziale
        noworodkowym??? - przecież to czysta korupcja - lekarz oddziału
        noworodkowego nie ma prawa diagnozować leczyc i konsultować pacjetó
        z izby przyjęć. Trzeba było zapierniczać do rodzinnego - ale nie -
        tobie trzeba było wysokiej klasy specjalisty z oddziału
        noworodkowego i do tego za friko. Ciekawe. Fakt lekarz w szpitalu
        nie powinien brac w szpitalu kasu - donies do dyrektora, ale tak
        samo nie powinien was przyjmować tylko odesłac do rejonu.
        A na marginesie na ryczałcie drodzy księgopwi z tego foruma to są
        szewcy a nie lekarze ;)
        Pozdrawiam
        Trzeba się było uczyc a nie stekac że pracując z miotłą też macie
        odpowiedzialną pracę bo możecie kogoś przez przypadek przejchać
        wóżkiem czyszczącym w Tesko ;)
        • Gość: internautka Re: jestem przeciw IP: 79.139.92.* 31.08.09, 23:17
          Sądząc po adresie mailowym - to się kolega lekarz zdenerwował!A może by tak
          przestać gloryfikować swój zawód i przestać pogardzać innymi? Myślę, że
          większość ludzi wpienia nie tylko to że bierzecie kasiurę prosto do rączki ale
          arogancja i gburowatość! Każdy pracujący człowiek zasługuje na szacunek - nawet
          zadufany lekarz jak ty. Natomiast to w jaki sposób pobiera wynagrodzenie i czy
          jest uczciwy w stosunku do innych - to już odrębny temat. Mam nadzieję, że twoi
          koledzy ze szpitala "tak mocno wykształceni" prezentują wyższy poziom dyskusji
          niż ty i dostrzegają patologie opisanego zachowania.
          • Gość: KREX Re: jestem przeciw IP: *.krak.tke.pl 01.09.09, 14:29
            Popieram koleżankę, sądzę, że kolega wogóle ma braki w czytaniu ze
            zrozumieniem - bowiem nie chodziło tutaj o dziecko z drugiego
            miesiąca ciąży - a drugiego miesiąca życia. Poza tym, jesli nie
            specjalista wysokokwalifikowany - to dlaczego tenże specjalista
            rozdaje gorliwie swoje wizytówki???
        • Gość: ms Re: jestem przeciw IP: *.rzeszow.vectranet.pl 31.08.09, 23:57
          Tom, kilka pytań, czy lekarz (jakikolwiek, gdziekolwiek) powinien (czy ma w
          ogóle prawo) odesłać pacjenta do rejonu, jeśli istnieje zagrożenie życia lub
          poważnego rozstroju zdrowia u pacjenta? Wskaż mi przy okazji jak lekarz może to
          ocenić u noworodka - nie badając go. To po pierwsze, po drugie, a co by było
          gdyby autor wątku szukał lekarza w weekend, po południu, wieczorem lub w nocy
          (rodzinni pracują zgodnie z ustawą do 18:00)? Wtedy rejon jest nieczynny, więc
          jak lekarz w szpitalu może wtedy nie przyjąć pacjenta? Może go co najwyżej
          odesłać do innego szpitala, ale wtedy lekarz jest zobowiązany wskazać ów
          szpital, ale sam nie przebadać może tylko o ile nie istnieje niebezpieczeństwo
          utraty życia i zdrowia u chorego. Więc de facto o co chodzi? Dlatego lekarka
          miała prawo do zarobku,bo rodzic udał się z dzieckiem na oddział zamiast na
          izbę? Wtedy i tak jakiegoś lekarza mogliby wezwać z oddziału, bo na izbie
          mogłoby nie być nikogo kompetentnego. A jak znam życie to na izbie powiedzieliby
          mu, żeby sobie sam poszedł na oddział i tam poszukał lekarza i tak kółko by się
          zamknęło. W którymś miejscu się mylę?
          • Gość: Tom Re: jestem przeciw IP: *.szpital2.rzeszow.pl 01.09.09, 06:58
            Jeszcze raz.Tak jestem lekarzem. Tam miałem dyżur ;)
            Tak trafia mnie na dyzurku jak czytam takie pierdoły.
            Tak nie mozna brać kasy w trakcie pracy-dyzuru to karygodne.
            Lekarz oddziału noworodków nie ma mozliwości przyjąć dziecka bo tak
            ten oddział funkcjownu . Dziecko powinno znale sie na pediatrii lub
            w POZ. lub jednostce ktora ma podpisana umowe całodobowa - np w
            Rzeszowie pogotowie
            • nesia82 Re: jestem przeciw 01.09.09, 09:16
              przymierki do kas fiskalnych sa od dawna,ciągle to odwlekaja,osobiscie jest mi
              to obojent.
            • Gość: ms Re: jestem przeciw IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.09.09, 10:33
              To jak ten odział, jak i każdy inny, funkcjonuje określa ustawa (o zakładach
              opieki zdrowotnej). Nie może w każdym razie funkcjonować sprzecznie z ustawą.

Art. 7.

Zakład opieki zdrowotnej nie może odmówić udzielenia świadczenia zdrowotnego
              osobie, która potrzebuje natychmiastowego udzielenia takiego świadczenia ze
              względu na zagrożenie zdrowia lub życia.

Podobnie zapis znajduje się w ustawie o zawodzie lekarza. Żadne pomniejsze
              regulacje, podpisane umowy itp. nie mogą znieść zasadności powyższych.
              Oczywiście niejeden lekarz zignorował gorączkującego noworodka, uznając, że nic
              mu zagraża, co skończyło się niejednym zgonem.
            • Gość: Shepard Re: jestem przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 08:59
              Oho! Łapiduch się zdenerwował. Uderz w stół... i tak dalej. :-)

I to jest właśnie Proszę Pań i Panów - tzw. lekarska solidarność,
              medycyńska jej mać.
              To dzięki takim naturalnym mechanizmom - jeden konował za drugim
              jako MUR stoi, i gdy tylko ktoś głos podnosi - także w
              słuszniejszych i bardziej drastycznych sprawach (vide: błąd w
              sztuce) - g...no można załatwić, bo sąd koleżeński wyciągnie z
              każdej sytuacji, a biali zawsze górą...

Zdrowia Życzę!

S.

• Gość: roma Re: jestem przeciw IP: *.rzeszow.mm.pl 03.09.09, 18:51
              Nie ośmieszaj się analfabeto. Próbujesz bronić łapówkarza tylko
              dlatego, że jest konowałem jak ty? Żadnego szacunku dla nie-lekarzy -
              oto wasza lekarska prawdziwa twarz, pies ją lizał.
            • aimm Ty będąc na dyżurze masz czas pisac tu na forum? 03.09.09, 20:44
              Ty będąc na dyżurze masz czas pisać tu na forum?
              Za dyżur bierzesz ciężką kasę...najwyraźniej Twój dyżur jest baaardzo efektywny.
        • Gość: bolo Re: jestem przeciw IP: 217.98.81.* 01.09.09, 14:29
          Aż mnie oczy rozbolały od próby odczytania wpisu Tom'a... A przyznaję, że bardzo
          chciałem odszyfrować wiadomość od kogoś ze Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w
          Rzeszowie...
          No cóż, widocznie ja do nieodpowiednich szkół uczęszczałem, gdyż nie nauczyli
          mnie tam porozumiewać się w takiej wersji języka polskiego...
        • Gość: Lysy Re: jestem przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 20:02
          > Trzeba się było uczyc a nie stekac że pracując z miotłą też macie
          > odpowiedzialną pracę bo możecie kogoś przez przypadek przejchać
          > wóżkiem czyszczącym w Tesko ;)

akurat zarobki lekarzy nie są wynikiem tego, ze się dużo uczyli, ale tego, ze
          dostęp do tego zawodu jest ograniczony.

poza tym dzięki za szczerość. Dobrze, że wreszcie jakiś lekarz przyznał, że
          lekarze oszukują (te 80% lewych zwolnień ktoś wystawia ;)). Lekka rączka do
          sponsorowania płatnego urlopu z pieniędzy podatnika, tym lżejsza, że samemu
          płacenia tych podatków się unika. Zawód "zaufania pewnego" ;)
        • Gość: ddd Re: jestem przeciw IP: 82.160.117.* 01.09.09, 21:15
          Ja zawsze wyciągam rękę po paragon a przy większych zakupach po fakturę.
          Dlaczego? Tak dla zasady oraz w przypadku ewentualnych reklamacji.
          Po drugie - o wzrost kosztów wizyt tak bym się nie martwił. Słabiutki argument
          mający za zadanie sprowadzić całą dyskusję na fałszywe tory..że niby lekarze
          tacy dobrzy i teraz łaskawie nie biorą więcej bo nie odprowadzają VAT-u. Tak
          argumentowali wszyscy, którym kazano takie kasy zakupić...tragedii jak dotąd nie
          było...jakieś tam prawa konkurencji jeszcze działają w tym kraju. Co więcej -
          dla naprawdę uczciwych specjalistów, którzy nie korzystają z nie swojego sprzętu
          (na przykład szpitalnego) tego typu podatek byłby neutralny lub korzystny. Z
          końcu jakiś sprzęt kupić muszą, księgowej zapłacić też, dojechać do pacjenta
          również....itd.
          Co więcej - nigdzie nie jest powiedziane, że usługi medyczne muszą być
          opodatkowane stawką podstawową 22%. Wprowadźmy kasy i stawkę dajmy na to 7% lub
          0% (trzeba byłoby to sprawdzić pod kątem prawa UE ale chyba to jest możliwe).
          Kończąc - tego typu argumenty mają za zadanie wyłącznie obronić własny,
          egoistyczny interes za pomocą argumentów o obronie innych...nie raz stosowany
          przez różne grupy interesu. U lekarzy pewnie służy jeszcze do samousprawiedliwia
          się.

Co do kobiet w ciąży i lewych zwolnień - to inny wątek ale sama praktyka
          oczywiście naganna..nie bardzo wiem jednak co ma jedno do drugiego. Chyba chodzi
          tylko o to aby zamydlić temat.

• Gość: Lysy Re: jestem przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 22:18
            > Po drugie - o wzrost kosztów wizyt tak bym się nie martwił. Słabiutki argument
            mający za zadanie sprowadzić całą dyskusję na fałszywe tory..że niby lekarze
            tacy dobrzy i teraz łaskawie nie biorą więcej bo nie odprowadzają VAT-u.

Nie. Odwrotnie: będą brali więcej bo będą musieli zacząć odprowadzać podatki.
            Chyba naturalne jest, że podatek ma wpływ na cenę: usługa nie opodatkowana jest
            tańsza. Teraz (w praktyce) prywatne wizyty u lekarzy nie są w ogóle opodatkowane.

> Tak argumentowali wszyscy, którym kazano takie kasy zakupić...tragedii jak
            dotąd nie było...jakieś tam prawa konkurencji jeszcze działają w tym kraju.

Porównujesz taksówkarzy do lekarzy? Chyba jednak taksówkarzem jest trochę
            łatwiej zostać, stąd konkurencja. Jeśli chodzi o lekarzy, to konkurencja jest
            słaba, gdyby nie była to 10 minutowa wizyta u specjalisty nie kosztowałaby
            80-100 zł (i więcej).

> Co więcej - dla naprawdę uczciwych specjalistów, którzy nie korzystają z nie
            swojego sprzęt u (na przykład szpitalnego) tego typu podatek byłby neutralny lub
            korzystny. Z końcu jakiś sprzęt kupić muszą, księgowej zapłacić też, dojechać do
            pacjenta również....itd.

no i? W jaki sposób ten uczciwy specjalista na tym podatku skorzysta?

> Co więcej - nigdzie nie jest powiedziane, że usługi medyczne muszą być
            opodatkowane stawką podstawową 22%. Wprowadźmy kasy i stawkę dajmy na to 7% lub
            0% (trzeba byłoby to sprawdzić pod kątem prawa UE ale chyba to jest możliwe).

a co z dochodowym?

> Kończąc - tego typu argumenty mają za zadanie wyłącznie obronić własny,
            egoistyczny interes

tak, dokładnie o to mi chodziło - jak napisałem: nie chcę płacić więcej za
            wizyty. To jest mój własny, egoistyczny interes ;)

> za pomocą argumentów o obronie innych...

nigdzie nie pisałem nic o obronie innych.
            Lekarzem nie jestem

• Gość: ddd Re: jestem przeciw IP: 82.160.117.* 02.09.09, 12:58
              ten mój post dotyczył kolegi wyżej (ten co pisał ze szpitala) - on jest lekarzem.
              Co do podatku VAT to prowadząc działalność gospodarczą można na nim
              "zyskać/stracić" jeżeli występuje różnica na "+" lub "-" w podatku naliczonym i
              należnym. Jeżeli jakiś lekarz zakupiłby urządzenie płacąc VAT 22% to mógłby
              sobie te całe 22% odzyskać pod warunkiem, że usługi medyczne byłyby opodatkowane
              stawką 0% (teraz rozumiem są zwolnione skoro nie ma kas). W tym sensie mógłby
              zyskać. I w tym też sensie pisałem o uczciwości czyli nie korzystania na free ze
              szpitalnego sprzętu skoro robi się prywatnie - wypadałoby zakupić własny sprzęt
              lub wykupić usługę użyczenia sprzętu w szpitalu (gdyby mogły one tylko to robić).
              Co do podatku dochodowego - tak, ale nie sądzę aby miało to aż taki dramatyczny
              wpływ na ceny (jeżeli w ogóle). Ostatecznie też jeżeli kogoś stać aby zapłacić
              100 zł za wizytę to stać go i na 105 zł a to żadna różnica. Poza tym nadal się
              upieram, że jest konkurencja (poza naprawdę tylko pewnym naprawdę wyjątkowymi
              specjalizacjami).

Co do reszty zarzutów - dotyczyły postu lekarza wyżej.
              • Gość: Lysy Re: jestem przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.09, 19:42
                nie sadze, zeby wprowadzenie kasy podnioslo cene ze 100 zl do 105.
                Lekarz, ktory bierze 100 zl/wizyte raczej nie jest w I progu podatkowym (a jesli
                jest to dlatego, ze nie wykazuje przychodow - kasa by to ukrocila). Czyli mozna
                mowic, ze kasa zabierze mu ok. 30%, bo teraz nie placi nic. I obawiam sie, ze te
                strate wyrowna pacjent.

Opodatkowanie zawsze podnosi cene. Nawet na konkurencyjnym rynku. A ten rynek
                jest malo konkurencyjny - bede sie przy tym upieral. Podaz uslug jest za mala o
                czym swiadcza kolejki niemal w kazdym gabinecie.
      • Gość: po Re: jestem przeciw IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 01.09.09, 13:38
        a pamiętasz jak można było odliczać kosz usług stomatologicznych,brałem paragon
        co czasem wywoływało irytację stom. ale nie przekładało się na wyższa cenę,obawa
        że podniosą ceny jest płonna,to tak jak z klientem jak drożeje to ucieka.
        • Gość: Lysy Re: jestem przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 19:46
          > a pamiętasz jak można było odliczać kosz usług stomatologicznych,brałem
          paragon co czasem wywoływało irytację stom ale nie przekładało się na wyższa cenę

różnica miedzy kasa a paragonem jest taka, ze paragon dentysta wypisywał na
          żądanie pacjenta, a przy kasie ma obowiązek wbić każdą wizytę. Możliwość
          odliczeń była ograniczona i nie trwało to długo.
          Czy nie przekładało się na wyższą cenę - nie wiem, bo brak mi takich danych. Być
          może te kasy to byłby ewenement w skali światowej gdzie opodatkowanie nie
          wpłynęło na cenę.

> obawa, że podniosą ceny jest płonna,to tak jak z klientem jak drożeje to ucieka.

miałem niedawno taki przypadek, że doznałem pewnej kontuzji uprawiając sport.
          Publiczna "służba" "zdrowia" wyznaczyła mi termin 2-3 miesięczny oczekiwania na
          wizytę. Wizyta prywatna to też kilka tygodni. Używając prywatnych kontaktów
          udało mi się wbić na wizytę do lekarza, który kasował 100 zł za 10-15 min
          spotkania (poprzedzone 3-godz. oczekiwaniem w tłumie na korytarzu). Cena chyba
          dosyć wysoka tym bardziej, że wizyt było ok. pięciu + płatne badania. Powiedz mi
          i tym co czekali na korytarzu razem ze mną gdzie miałem "uciec"?
          • Gość: ddd Re: jestem przeciw IP: 82.160.117.* 01.09.09, 21:28
            ten twój przypadek to wyjątek (choć nie wiem co to za kontuzja i lekarz, że nie
            ma konkurencji). Przeważnie jest czas na zastanowienie się i wybór lekarza. Jak
            cię boli ząb to też nie biegniesz chyba to pierwszego lepszego stomatologa. Jak
            boli noga to też nie biegniesz do pierwszego lepszego ortopedy ale spokojnie
            szukasz i idziesz tam gdzie chcesz (wiem bo sam ostatnio korzystałem i spokojnie
            wybrałem sobie specjalistę, na wizytę czekałem 2 dni).

Co do kas - jak napisałem -kasy to jedno a stawka podatku do drugie. Kasa ma
            służyć ewidencji i temu aby było uczciwie - na paragonie stawka podatku może
            wynosić 0%.
            • Gość: Lysy Re: jestem przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.09, 22:21
              > Jak boli noga to też nie biegniesz do pierwszego lepszego ortopedy
              > szukasz i idziesz tam gdzie chcesz (wiem bo sam ostatnio korzystałem > i
              spokojnie wybrałem sobie specjalistę, na wizytę czekałem 2 dni).

na wizytę u ortopedy czekałeś 2 dni? Gdzie? U kogo?
              Nie bardzo w to wierzę.
              • Gość: ddd Re: jestem przeciw IP: 82.160.117.* 02.09.09, 12:37
                nie pamiętam nazwiska; przyjmuje w Medyku na Szopena. Może mi się udało ale
                wszystko obyło się jakoś bez problemów.
            • Gość: kaska Re: jestem przeciw IP: 79.139.57.* 01.09.09, 22:58
              dwa dni ???? W szpitalu w Rudnej wizytę z synem w gipsie miałam wyznaczoną za
              chyba miesiąc, dwa lata temu. A artroskopię kolana miałby za pół roku, gdyby nie
              znajomości całej rodziny.
              • Gość: ddd Re: jestem przeciw IP: 82.160.117.* 02.09.09, 12:38
                ja mówię o wizycie prywatnej. Na NFZ faktycznie kazali czekać sporo.
    • Gość: C Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.univ.rzeszow.pl 01.09.09, 13:42
      natychmiast
    • Gość: pacjentka Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 01.09.09, 16:54
      Pisałam o tym przed kilkoma tygodniami. Nikt sie nie odezwał.Każdy
      prowadzący usługi winien mieć kasę fiskalną. Jestem poważnie chora,
      często bywam u lekarzy- prywatnie. Trzeba sie zarejestrować np.
      lekarz przyjmuje od ,do 10 pacjentów. A w rzeczywistości przyjmuje
      większą ilość pzcjentów niz przyjął wg rejestracji . Prawdopodobnie
      tylko z tego sie rozlicza. A reszta k i e s z o n k a. Tak jest u
      każdego lekarza przyjmującego prywatnie.Życzę lekarzom specjalistom
      uczciwej pracy i uczciwości w relacjach z fiskusem .
      • Gość: KREX Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 01.09.09, 19:23
        Mogę tylko współczuć. Moj znajomy jest w podobnej sytuacji - przewlekla choroba
        i ciagłe wizyty, co za tym idzie ... ksa, kasa, kasa. Poprostu łatwy pieniądz.
        Niestety " doktorów Judymów " jest coraz mniej. Jednakże trafiają się tacy ... i
        za to im wielkie dzięki i czapki z głów.
        • Gość: yoko 0 % VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 23:05
          Usługi lekarskie objęte są 0% stawką VAT. Więc o jakiej podwyżce za wizytę tu
          mowa? Pewnie podwyżka dotyczyć będzie kwestii podatku dochodowego, który tu
          trzeba będzie lekarzom odprowadzić po wbiciu na kasę fiskalną. A tak waszym
          zdaniem ile lekarz powinien kasować (rozsądnie) za wizytę prywatną?
          • Gość: ddd Re: 0 % VAT IP: 82.160.117.* 02.09.09, 13:01
            raczej nie. usługi lekarskie są zwolnione z VAT. A to nie to samo co stawka 0%.
    • aimm Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! 02.09.09, 08:41
      Po co pytasz o opinię? zachowałeś się jak większość pacjentów...
      Po co zapłaciłeś lekarzowi w szpitalu za zbadanie dziecka?...
      on za pracę tam bierze ciężką kasę.
      Większość pacjentów narzeka, krytykuje, ale w obecności lekarza uszka
      po sobie i płaci...oj ludzie!ludzie!
      • Gość: KREX Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 02.09.09, 21:08
        Masz racje, dlatego jestem cholernie zły na siebie , że zapłaciłem!
        • bwm9 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! 03.09.09, 22:35
          Jeden z lekarzy napisał, że lekarz i prawnik to zawody zaufanie społecznego, tak na pewno kiedyś tak było można było mieć zaufanie do zawodów ale na zaufanie trzeba zasłużyć nie wystarczy napisać sobie na pieczątce lek med. i tytułować siebie „doktorem”. Nie można mieć zaufania do lekarza który jest chamski, który nie słucha co pacjent do niego mówi no i pisze wszystkim chorym ten sam antybiotyk który polecił mu diler za wczasy w ciepłych krajach po sezonie. Lekarz powinien mieć jedną dobrze płatną pracę i w szpitalu nie musi być ich taka ilość żeby w czasie wizyty nie mieścili się w sali a po wizycie nie można ich było znaleźć.
          • Gość: konrad Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 23:07
            Kasy nie rozwiążą problemu .
            Bo chory jest system ochrony zdrowia.
            Socjalistyczną służbe zdrowia wynyślił Stalin i motywował lekarzy
            do pracy wizją białych niedżwiedzi.
            Dzisiaj towarzysze lekarze pozorują prace w socjalistycznej służbie
            zdrowia by siły i środki zachować na prace w prywatnych gabinetach
            gdzie motywacją jest mamona.
            Skończmy z fikcją wspólnego wora gdzie wrzucane są nasze składki
            zdrowotne i gdzie są one przejadane przez główkujących analityków
            jaki algorytm zastosować co by chociaż pare groszy zostało na
            efektywne leczenie.
            Skoro lekarz lubi mamone co jest rzeczą ludzką zostawmy pacentowi
            jego pieniądze bo to w demokracji i kapitaliżmie najlepszy środek
            motywujący do pracy i per saldo wyjdzie nam to na zdrowie.
            • bwm9 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! 05.09.09, 23:09
              Mylisz pojęcia zapaść służby zdrowia w Polsce nastąpił po jej zmianie z socjalistycznej na kapitalistyczną. Większość krajów na świecie gdzie jest jakaś zorganizowana służba zdrowia ma finansowanie jej przez zdrowych i pracujących bez pośrednictwa banków, które mają za zadanie zarobienia na obrocie pieniędzy czy instytucji ubezpieczeniowych, których podstawą działania jest zagrywka pokerowa ty daj pieniądze a ja będę tak kombinował, aby zostały w mojej kieszeni. Jedynym wyjątkiem są Stany Zjednoczone gdzie korporacje zarabiają dużo a chorzy mają słabą opiekę w porównaniu z tym ile ta opieka kosztuje także płacona przez społeczeństwo, jako składka ubezpieczenia zdrowotnego. Praca lekarza różni się od pracy innych pracowników, których efekt pracy można zmierzyć a buble przez niego wyrzucić obciążając go stratą, praca lekarza musi opierać się na jego etyce i rzetelności, bo jego błędów nie da się naprawić. Lekarz nierzetelnie pracujący w państwowym szpitalu jest po prostu niewiarygodny w swoich diagnozach, dlatego nie może pracować w innych firmach nawet w Sądzie, do którego wychodzi w czasie pracy bez jakiegokolwiek wezwania. Jeszcze jedna uwaga piszesz „Dzisiaj towarzysze lekarze pozorują prace w socjalistycznej służbie zdrowia by siły i środki zachować na prace w prywatnych gabinetach gdzie motywacją jest mamona.” w PRL nikt nie pracował na 25 etatach jak to się dzieje teraz a także nikomu nie zazębiały się godziny pracy, bo tego pilnowali prokuratorzy z urzędu. Co do bajeczek o tym by każdy finansował sobie leczenie to jest to działanie zmierzające do eksterminacji narodu nikt chory nie jest w stanie sam finansować leczenia a odkładanie do banku przyniesie tylko profity bankowi.
              • Gość: konrad Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 23:45
                40 lat razy 12 miesięcy razy ponad 2000złotych masz ładne
                nieszkanko z którego kasa na poważniejszy zabieg medyczny lub
                wyprawka dla wnuka a z wrzucania do wspólnego wora konsylium
                profesorskie dla Leperra i pozorowanie Twojego leczenia.
                • Gość: BIRON~R Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.krak.tke.pl 06.09.09, 11:06
                  Kasy da lekarzy - popieram!!!! niech solidnie się rozlczaja z fiskusem !!!!. I
                  ciut więcej kontroli dla towarzystwa w bialych fartuchcach. !!!!
              • Gość: Lysy Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.09, 22:58
                > Mylisz pojęcia zapaść służby zdrowia w Polsce nastąpił po jej zmianie z
                socjalistycznej na kapitalistyczną.

taka zmiana nigdy nie miała miejsca. W Polsce nie ma kapitalistycznej służby
                zdrowia.

> Jedynym wyjątkiem są Stany Zjednoczone gdzie korporacje zarabiają dużo a
                chorzy mają słabą opiekę w porównaniu z tym ile ta opieka kosztuje także płacona
                przez społeczeństwo, jako składka ubezpieczenia zdrowotnego.

słabą opiekę? ostatnio czytałem porównania średnich czasów dostępu do różnych
                usług medycznych. USA bije na głowę takie kraje jak Kanada, Wielka Brytania, o
                Polsce nawet nie wspominając.

> w PRL nikt nie pracował na 25 etatach jak to się dzieje teraz a także nikomu
                nie zazębiały się godziny pracy, bo tego pilnowali prokuratorzy z urzędu.

hehehe :)

> Co do bajeczek o tym by każdy finansował sobie leczenie to jest to działanie
                zmierzające do eksterminacji narodu nikt chory nie jest w stanie sam finansować
                leczenia a odkładanie do banku przyniesie tylko profity bankowi.

a o ubezpieczeniu słyszał?

• bwm9 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! 08.09.09, 17:37
                  Przepraszam cię bardzo, jeżeli są rozliczane procedury medyczne i leczenie jest towarem to jest to system socjalistyczny czy kapitalistyczny. Nie zapominaj, że Stany Zjednoczone wydają na 1 mieszkańca ponad 7 tysięcy dolarów a i tak 45 milionów amerykanów nie jest ubezpieczonych, proponuję abyś pooglądał film Michael Moore's „Sicko” tylko może ci się potem śnić ta wspaniała służba zdrowia. Zdecyduj się ubezpieczenie zdrowotne jest teraz to, o czym ty piszesz chcesz prywatnych ubezpieczycieli, którzy będą kwalifikowali cię jak bydło do ubezpieczenia jak jesteś za wysoki, za gruby, chorowałeś w dzieciństwie to cię po prostu nie ubezpieczą. Posłuchaj trochę tych, co potrafili się oprzeć propagandzie komunistycznej, ale którzy potrafią spojrzeć krytycznie na propagandę neoliberałów.
    • Gość: \r Re: Kasy fiskalne dla lekarzy !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 22:38
      Lepiej będzie jak jeszcze lekarz doliczy Ci VAT?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka