Dodaj do ulubionych

certyfikaty IT

28.10.06, 16:10
Witam!

W skrócie: jakie certyfikaty potwierdzające znajomość zagadnień: bazy danych
i/lub programowanie są najlepiej rozpoznawane przez pracodawców?

Konkretyzując: jestem studentem pierwszego roku studiów informatycznych i
chciałbym zdobyc jakies potwierdzenie moich (ewentualnych ;) ) umiejetnosci z
dziedziny IT.

z gory dzieki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: certyfikaty IT 28.10.06, 18:52
      Nie mam jeszcze zbyt wielkiego doświadczenia na rynku pracy, tylko małe firmy.

Przed rozmową kwalifikacyjną liczy się CV a na nim przede wszystkim
      dotychczasowe zatrudnienie. Osoba dokonująca selekcji dopiero po przejrzeniu
      doświadczenia zerknie na ukończony kierunek studiów i kursy oraz certyfikaty.

Nie wiem jak inni, ale mój pracodawca uważa, że zdane egzaminy potwierdzają
      jedynie umiejętność zdawania egzaminów. Nie mają one nic wspólnego z
      umiejętnością rozwiązywania problemów i pracą w stresie.

Jeśli możesz sobie pozwolić na to czasowo, to poszukaj pracy w branży. Obecnie
      jest tak duży brak pracowników, że na helpdeska przyjmuje się nawet osoby
      umiejące złożyć komputer i przeinstalować system, bez doświadczenia, mogące
      pracować dwa-trzy dni w tygodniu. Szukając pracy postaw jeden warunek: musi to
      być praca legalna, choćby umowa zlecenie/umowa o dzieło. Udokumentowane
      doświadczenie będzie potem bardzo procentować.

Nawet jeśli nie masz świadectw ukończenia kursów na potwierdzenie swojej
      znajomości baz danych czy innych zagadnień, a dobrze znasz ten temat, napisz o
      tym w CV.
      Gdy przyszedłem na ostatnią rozmowę o pracę, ze zdziwieniem stwierdziłem, że
      osoba prowadząca rozmowę (obecnie mój szef), miała wydruki większości patchy
      jakie nadesłałem do projektów Open Source. W CV tylko nadmieniłem, że nadsyłałem
      poprawki do projektów FOSS m.in. gg2 i ekg.
      Licz się z tym, że jeśli napiszesz, że znasz SQLa to na rozmowie kwalifikacyjnej
      dadzą Tobie jakieś zapytanie do napisania.

Podsumowując:
      - Obecnie brakuje pracowników IT, jak będzie sytuacja za 4-5 lat, nie wiadomo.
      - Świadectwa ukończenia kursów mają jedynie zwiększyć szanse, aby Twoje CV
      przebiło się do rozmowy kwalifikacyjnej ważniejsze od kursów jest doświadczenie
      zawodowe.
      - Rozmowa kwalifikacyjna ma przekonać potencjalnego pracodawcę, że odpowiadasz
      jego oczekiwaniom i warto Ciebie wypróbować.
      - To okres próbny i umiejętności którymi się wykażesz decyduje czy dostaniesz
      stanowisko czy kopa w d..ę po miesiącu.
      • flambe Re: certyfikaty IT 29.10.06, 14:57
        ...chyba rzeczywiście muszę troche zmienic swoje podejscie. Dzięki za odpowiedź,
        jest mi bardzo cenna.
        ( i powodzenia w pracy ;) )
    • Gość: wro_216 Re: certyfikaty IT IP: 195.117.40.* 27.11.06, 18:30
      np. z baz danych MCDBA:
      www.microsoft.com/poland/certyfikacje/mcp/mcdba/mcdba.mspx
    • jimi009 Re: certyfikaty IT 10.01.07, 20:46
      Śmiem twierdzić że Oracle Certified Profesional nie zaszkodzi. Ale tanie to na
      pewno nie będzie ;) Radziłbym naciągnąć na pokrycie kosztów pierwszego pracodawcę.
      --
      2 bity komputerowe nowinki
      • adas313 Re: certyfikaty IT 17.01.07, 18:57
        Bez przesady, nie obrażając Twórcy wątku, nikt nie będzie od studenta 1. roku
        oczekiwał dobrej znajomości konkretnych serwerów o certyfikatach nawet nie
        wspominając ;o).

• adas313 Re: certyfikaty IT 17.01.07, 19:03
      Wątek co prawda sprzed paru miesięcy ale może komuś się przyda: moim zdaniem
      więcej sensu niż certyfikat miałoby zrobienie na własną rękę jakiegoś projektu -
      choćby baza na 10 tabel i do tego jakiś klient albo WWW. Jak na pierwszy rok to
      naprawdę nieźle.

Na studiach warto starać się o ambitne projekty, jest to mile widziane również
      na rozmowach w całkiem poważnych, międzynarodowych firmach. Nie ma dla nich
      znaczenia "akademicki" czy "komercyjny" - projekt jest projekt i koniec.
      • beretelwi Re: certyfikaty IT 17.01.07, 19:43
        powiem tak: masz racje ale nie do konca. Mianowicie mozesz trafic na kadrowca
        ktory zechce laskawie zapoznac sie z Twymi osiagnieciami albo na takiego, ktory
        tylko widzi dyplomy i certyfikaty. Z drugiej strony jesli masz uznane
        powszechnie certyfikaty to jak Cie nie chca w jednym miejscu to w drugim beda
        Cie chcieli.
        Krotko mowiac dobrze jest miec osiagniecia na polu wlasnym i udokumentowane w
        postaci certyfikatow
        Dotyczy to jak sadze dokladnie wszystkich! bez wzgledu na na to czy jest to
        abosolwent ledwo co, czy ktos z jakas praktyka, aczkolwiek paruletnia praktyka
        powinna byc ceniona najbardziej......
        ale czy jest???
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka