Dodaj do ulubionych

z siekierką w ręce

27.04.14, 23:34
idźmy walczyć o pokój

wyborcza.pl/magazyn/1,137926,15854682,Szlachcic_na_zagrodzie_o_gustach_nie_dyskutuje.html
czyli dyskusja o tożsamości narodowej. Oczywiście podszyte psychoanalizą narodu, bo o ile psychoanaliza konkretnego człowieka jest śmieszna, to grupowa jest całkowicie naturalna i zrozumiała jak ryba jadąca na rowerze. Wiedza produkuje więcej ciemnoty niż religia. Bo religia może zalecić modlitwę , a wiedza głównie wyprodukować religię.
Obserwuj wątek
    • gopnik Re: z siekierką w ręce 28.04.14, 00:05
      Jako dziecię rażone szkolnictwem minionego ustroju pamiętam raczej pełno w szkole literatury o biednym człowieku, i inteligencie bliżej nieokreślonym klasowo, który się nad nim pochyla. Mieszczanin, szlachcic były jakoś poza wyobraźnią, to znaczy pamiętam, że magnaci byli źli. Przez całą szkołę nie umiałem sobie ich specjalnie wyobrazić którzy to, jakie mają stroje jak mieszkają, ale, że przez nich upadała rzeczpospolita to ciągle było. Zresztą lekcje historii miałem bardzo zajmujące. Pani siadała, otwierała książkę i sącząc herbatkę dyktowała książkę. Kiedyś przypadkiem natknąłem się na tę książkę, był to podręcznik do liceum sprzed 20 laty. I wtedy naszła mnie myśl zostania wrożem. Zaczełem głośno czytać na lekcji zdania, które pani zaraz wypowie. Pani mnie doceniła i przeniosła mnie na ogromny korytarz pusty, tylko dla mnie, a reszta musiała dalej przepisywać.
      • gopnik Re: z siekierką w ręce 28.04.14, 07:42
        Czasem się mówi, że uczymy się historii szlachty jako historii narodowej, eliminującej większość narodu. I jest to zarzut z jakiś marginalnych lewych rubieży w stronę ideologii mainstreamu.

Jakie wnioski dla siebie wyciąga z tego mainstreamowy GW inteligent? Że bydło polskie udaje kim nie jest. Akurat ludzie wiedzą kim są, dowiadują się, że są słoikami itp. Pytanie brzmi czy mainstreamowe elity wiedzą kim są. Źródłem zakłamania z narodowymi mitami jest zawsze władza. Ale we łbie gw inteligenta wdrukowany jest taki oto mit : my jesteśmy obalającymi mity oświeceniowcami, a ciemny lud je tworzy i musimy go uczyć.
    • dolor Re: z siekierką w ręce 28.04.14, 12:29
      Kult cargo, ale religie też produkują mnóstwo bezużytecznej wiedzy, teologia udaje naukę, powstają kolejne uniwersytety i pseudoterapie, o egzorcystach nie wspominając. A tu, cóż, Freud sławniejszy od Poppera, ale nawet początkujący sceptyk umie odróżnić skorelowanie od przyczyny. Czyli nie wiedza produkuje ciemnotę, tylko niedouczenie, albo tupet, bo w tym wypadku nie jestem pewien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka