Dodaj do ulubionych

Komu potrzebna jest logika

06.11.23, 10:22
"Żadnej roli w nauce tradycyjnej nie odgrywała logika. Była ona uprawiana sama dla siebie, jako „sztuka dla sztuki”. Wszelkie rozumowania w monodyscyplinach konkretnych opierały się nie na logice, lecz na zdrowym rozsądku. Jeżeli był to rozsądek „zdrowy”, to oczywiście pozostawał w zgodzie z logiką, ale nie logika była jego źródłem, lecz nawyki życiowego doświadczenia. Co więcej, jeżeli specjalista z jakiejś monodyscypliny uznał za wskazane postudiować logikę, to słuszność jej twierdzeń oceniał na podstawie swojego zdrowego rozsądku, a nie na odwrót. W nauce tradycyjnej wiele konkretnych osiągnięć zawdzięczano dobrej znajomości matematyki, ale nie było chyba ani jednego, które ktoś zawdzięczałby dobrej znajomości logiki. (s. 7)"
Źródło: Marian Mazur,

Racja jest połowiczna. Owszem naukowiec empiryczny nie potrzebuje logiki tylko matematyki. Ale logika też nią jest tylko dotyczy innej branży. Analizy znaczeń. Sztuki zrozumienia tekstów . Obdartej z sofistycznej mgly
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Komu potrzebna jest logika 06.11.23, 10:34
      Logika jest potrzebna żeby zrozumieć języki obce. Także w obrębie własnego jezyka
      • dotera Re: Komu potrzebna jest logika 06.11.23, 14:28
        Jak sądzę zbudowanie komputera jest związane ze zrozumieniem logiki
    • dotera Re: Komu potrzebna jest logika 06.11.23, 22:03
      Tuwim w w wierszu Mieszczanie pisał że widzą wszystko oddzielnie.

Do wątku mnie zainspirowało to że intelekt kojarzy się z analizą na części, ale przecież sensem logiki jest ustalenie tożsamości . Logika rzeczywiście może wydać się bezużyteczna . Ale pomyślałem, że będzie jako brzytwa Okhama. Analitycy produkują makulaturę w której się gubią a ktoś to powinien redukować i do tego hipotetycznie jest logika . Mówię czysto teoretycznie bo nikt nie będzie makulatury rozkładał na dowody matematyczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka