loserka 08.05.09, 10:19 Zainspirował mnie tytuł wystawy prac Witkacego w pięknym grodzie moim. Psychoholizm. Ktoś pokusi się o stworzenie definicji nowego pojęcia? Kto jest psychoholikiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: Psychoholizm 08.05.09, 10:46 chyba bertranda to ma, niby zdrowa a nei może się od forum dla psychicznych uwolnić. Odpowiedz Link
ichnia Re: Psychoholizm 08.05.09, 10:53 lucyna_n napisała: > chyba bertranda to ma, niby zdrowa a nei może się od forum dla psychicznych uwolnić. No właśnie nigdy nie widziałam, żeby napisała, czy zdrowa, czy chora jest. Ale może zbyt krótko jestem na forum, a nie śledziłam jej wszystkich postów. Zastanawiałam się nieraz, w jakim celu ona tu przyłazi. Może kiedyś uchyli rąbka tajemnicy i nam to zdradzi? ;P Odpowiedz Link
lucyna_n Re: Psychoholizm 08.05.09, 11:00 według jej wpisów , pięć lat brania rożnych psychotropów bez rezultatu, a w koncu diagnoza że nie ma depresji i nigdy nie miała. Jednym słowem baba-dziwo Odpowiedz Link
ichnia Re: Psychoholizm 08.05.09, 11:05 lucyna_n napisała: > według jej wpisów , pięć lat brania rożnych psychotropów bez rezultatu, a w > koncu diagnoza że nie ma depresji i nigdy nie miała. Jednym słowem baba-dziwo To po co te 5 lat psychotropów??? Jakieś eksperymenty? ;P Odpowiedz Link
loserka Re: Psychoholizm 08.05.09, 11:45 > To po co te 5 lat psychotropów??? Jakieś eksperymenty? ;P Psychoholizm;) Odpowiedz Link
tristezza Re: Psychoholizm 08.05.09, 11:14 jak to sam mistrz Witkacy mawial: babranie sie w psychicznych bebechach Odpowiedz Link
loserka Re: Psychoholizm 08.05.09, 11:44 tristezza napisała: > jak to sam mistrz Witkacy mawial: babranie sie w psychicznych > bebechach Własnych i cudzych. Nałogowo. Zazwyczaj współczesny psychoholik całe życie spędza na różnorakich terapiach, warsztatach, kursach rozwoju etc., chociaż jak bliżej się przyjrzeć, żadnej znaczącej dysfunkcji psychicznej nie sposób się dopatrzeć, a często w życiu radzi sobie całkiem dobrze. Jeśli psychoholik założy rodzinę, to wkrótce na terapiach ląduje współmałżonek psychoholika, jego dzieci, kochankowie, kochanki, krewni i znajomi królika, którzy dali się wciągnąć w psychoholiczną orbitę. Psychocholik po prostu lubi i musi nieustannie dzielić swój lub cudzy psychiczny włos na czworo lub na pięcioro, w międzyczasie życie mija, powstają nowe,niezwykłe zaburzenia i syndromy do przeanalizowania i sterapeutyzowania, ot takie psychiczne perpetuum mobile. Czy psychoholizm można leczyć? Odpowiedz Link
dolor Re: Psychoholizm 08.05.09, 12:23 loserka napisała: > Czy psychoholizm można leczyć? Podobno tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=94771939&a=94796109 Odpowiedz Link
loserka Re: Psychoholizm 08.05.09, 12:51 E, to tak jakby alkoholika chcieć leczyć podając mu alkohol z silnym środkiem wymiotnym w nadziei, że się zniechęci.Już próbowano i kiszka z tego wyszła. Odpowiedz Link
loserka Re: Psychoholizm 08.05.09, 14:04 W sumie esperal bardziej działa na zasadzie straszaka - zapiję, mogę dostać zapaści, przekręcić się. Jakby po esperalu tylko się rzygało, to wszyscy by pili i rzygali, zresztą najczęściej i tak rzygają, bez dodatkowych wspomagaczy. Wytrwali desperaci zapijają i esperal. Bez sensu. Odpowiedz Link
dolor Re: Psychoholizm 08.05.09, 14:20 To też po porządnej mieszance psychodragów rzyganie to pewnie bułka z masłem. Ale wytrwały holik wszystko zniesie. Odpowiedz Link
mskaiq Re: Psychoholizm 09.05.09, 03:10 loserka napisala >Zazwyczaj współczesny psychoholik całe życie spędza na różnorakich >terapiach, warsztatach, kursach rozwoju etc., chociaż jak bliżej >się przyjrzeć, żadnej znaczącej dysfunkcji psychicznej nie sposób >się dopatrzeć, a często w życiu radzi sobie całkiem dobrze. Mysle ze kazdy psychoholik ma urojenia dotyczace jego zdrowia psychicznego a to jest powazna dysfunkcja psychiczna. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link