Dodaj do ulubionych

POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM

06.06.05, 16:09
Proszę o pomoc, mam kawalerkę 31m2, moje dziecko marzy o własnym pokoju,
chciałabym przenieść kuchnię do pokoju o powierzchni 16 m2.Pokój ma 3m
szerokości i 5,5m długości. Na jednej ścianie 3m jest okno o wymiarach: 1,87m
szer. i 1,57m wys., a na końcach ściany dłuższej są dwie pary drzwi. Także do
wykorzystania pozostają dwie sciany i srodek pomiedzy drzwiami. Bardzo prosze
o pomoc w aranżacji wnętrza.
Obserwuj wątek
    • margie Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 06.06.05, 16:11
      MOze jakis plan i zdjecia?
    • megusia2 Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 06.06.05, 16:32
      Niesety nie mam zdjęć, ale postaram się zrobić i dosłać, a moje dziecko to
      nastoletnia pannica :))
    • megurka Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 07.06.05, 13:47
      Ja też mieszkam w mieszkaniu 30 m2 i też, żeby zyskać pokój przeniosłam kuchnię
      do "salonu" 16 m2. Starałam się jak najbardziej ją ścieśnić i udało mi się
      zmieścić ją w 260 cm. Miałam trochę prościej, bo salon na mniej więcej 4x4m2.
      Przyznam, że to bardzo dobre wyjście, a kuchnia w pokoju w ogóle nie
      przeszkadza (z tym, że ja niewiele gotuję;). Drugi pokój bardzo się przydaje.
      Powodzenia w urządzaniu!
      • megusia2 Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 09.06.05, 16:23
        Megurka - a masz może jakieś zdjęcia, które możesz udostępnić ? jak rozwiązałaś
        problem oddzielenia kuchni od pokoju ? Pozdrawiam
    • mimbla_x Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 09.06.05, 12:07
      przede wszystkim musisz wiedziec w ktorym miejscu najlatwiej doprowadzic wode i
      kanalizacje oraz gaz (jezeli masz kuchenke na gaz) - od tego uzaleznij miejsce
      przeniesienia kuchni...
      • megusia2 Re: POŁĄCZENIE KUCHNI Z POKOJEM 09.06.05, 16:21
        to już wiem, ale dziękuje za radę i zainteresowanie. Problem polega na tym, że
        nie wiem, jak zaaranżować i oddzielić część kuchenną od reszty pokoju.
        Pomieszczenie jest prostokątem o wymiarach 5,5 na 3 m, na kuchnie mogę
        wykorzystać ścianę 3 metrową z kawałkiem dłuższej, robiąc kuchnie w kształcie
        litery L. Niestety zlew musi stać na ścianie przeciwnej (tam jest dojście do
        odpływu)i to przy drzwiach wejściowych z przedpokoju do pokoju. Nie mam
        koncepcji jak to wszystko odgrodzić od części pokojowej, aby nie zmniejszyć i
        tak juz małego pokoju.
        • zielony_listek rozdrabniacz? 10.06.05, 11:35
          Czyli z naczyniami do zlewu przez całą długość pokoju by trzeba latać?
          Oj, kiepsko...

Wkuwać w ścianę przez 5 metrów rurkę fi 5 cm to nie zawsze się da, ale może
          warto zainwestować w rozdrabniacz? Wtedy cieńszą rurkę odprowadzającą i
          doprowadzenie wody możnaby wkuć w ścianę.

A nie da się zaaranżować kuchni od tego końca pokoju, gdzie jest odpływ?

pozdrawiam
          zielony_listek
        • zielony_listek podłoga? 10.06.05, 11:41
          > Problem polega na tym, że
          > nie wiem, jak zaaranżować i oddzielić część kuchenną od reszty pokoju.

Takie wizualne wydzielenie da Ci zastosowanie innego materiału/koloru na
          podłodze dla części kuchennej (płytki) i salonowej (np. wykładzina, parkiet,
          panele, albo nawet płytki ale w innym rozmiarze lub kolorze, jakieś wzorki).

Na końcu dłuższego ramienia litery L mozna zrobic krótki barek, taki "niby
          oddzielający". Albo na granicy postawić stół z krzesłami.

Rozumiem, że oddzielenie typu zasłona, roleta, parawan, drzwi przesuwne to nie
          to o co Ci chodzi.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • megusia2 Re: podłoga? 10.06.05, 16:44
            to jest dobry pomysł, bardzo dziękuje za podpowiedź. Co do rozdrabniaczai kucia
            scian to sie tak nie da. W przyszły weekend zaczynam remont, jak skończe
            postaram się pokazać efekt Waszych podpowiedzi ;)) Pozdrawiam
            • lw73 Re: podłoga? 10.06.05, 16:54
              Hm jesli mozna cos zasugerowac: mogę trochę doradzię tylko proszę o
              zwymoarowanie pomieszczen i jakie scianki są pomiędzy nimi.
              Pomogę dobrac odpowiednią terakorę lub gres.
              Pozdrawiam
              • megusia2 Re: podłoga? 13.06.05, 16:25
                tak jak pisałam na początku, pokój ma wymiary 5,5 dł na 3m szer, kuchnia ma być
                wklejona na 3 metrową szerokość, czyli długość jej będzie 3 metry, w literze L,
                a szerokość 1 metr, bedzie otwarta i według podpowiedzi, chyba oddzielona od
                części pokojowej barkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka