Dodaj do ulubionych

Jakiej marki najlepsza farba na ściany ????????

11.07.05, 14:32
Na ściany do pokoju dziennego. połozona jest regipsa raz malowana na biało.
kolorek nie wiem jeszcze jaki, ale chciałem się dowiedzieć jakiej marki jest
najlepsze. proszę o pomoc. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • celkra Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 11.07.05, 16:39
      Podobno bardzo dobre są farby Benjamin Moore, ale jeszcze nie mam ich na
      ścianach. Opieram się na zapewnieniach architekta.
      • tomhacker Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 11.07.05, 19:26
        dziękuje, ale coś może polskiego. myślałem o nobiles, śnieżynka, jedynka. coś z
        tego myślałem.
        • aprilkaa Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 12.07.05, 17:37
          Ja malowałam swoje ściany farbami Duluxa "Kolory Świata". Kolorki wyszły
          śliczne, farba jest dość wydajna, bardzo gęsta (budyń) tylko musi być dość
          dobrze przygotowane podłoże.
          • allija Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 02:30
            ech, już tyle było złego o tym duluxe, że nawet nie chce mi sie powtarzać.
            Dodam tylko, że oprocz widocznych śladów po kablach to te farby na pewno
            trzeba kłaść 2 razy. U mnie było malowane jednokrotnie /jak podał producent/ i
            raz, że kolory wyszły jasniejsze niż się spodziewałam a dwa, na dodatek po
            jakims czasie wyblakły.
            Teraz przymierzam się do tikkurili, zresztą wzietej z tego forum. Jakby co to
            do was będę miała żal, drodzy forumowicze.
            • mariken Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 10:09
              tikkurila jest niesamowita! mam w mieszkaniu 4 pomieszczenia, każde malowaliśmy
              farbą od innego producenta. dulux kolory świata (błękitna chmurka) - farba
              bardzo, ale to bardzo gęsta, nie pokryła dokładnie dobrze przygotowanych ścian,
              konieczne jest drugie malowanie :(. nobiles pory roku (jesienna dynia) - bardzo
              fajna, nie tak gęsta jak dulux, ale jednokrotne malowanie wystarczyło. dekoral
              akrylit w (groszkowy pastelowy) - w miarę, ale gorszy niż nobiles. najlepsza -
              tikkurila. świetna konsystencja, dokładnie kryje, kolor piękny, intensywny.
              polecam. w razie czego mogę podesłać zdjęcia :).

mariken
              • arorat4 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 13:04
                To ja prosze o zdjęcia.:)
                • mariken Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 13:33
                  nie mam przy ich przy sobie, ale wyślę wieczorem :-))

pozdrowienia,
                  mariken
                  • nimod3 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 13:50
                    też bardzo chętnie zobaczyłabym zdjęcia, bo sama przymierzam się do malowania
                    ściany, na kolory ala glina, cegła, ziemia, coś pomiędzy. a reszta ścian
                    kremowa,to jeszcze nie jest ustalone. czyli większość z Was duluxa odradza? a
                    ta Tikkurila, to gdzie w Wa -wie i za ile? pozdrawiam
                    • zabolek27 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 14:00
                      A my bedziemy malowac Fluger polecil nam dekorator i malarz.jest dosc droga ale
                      bardzo wydajna.na mieszkanie 50m wystarcza dwie lub 1,5 puszki.Cena ok.300zl

• beata1002 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 22:06
                      Dolaczam sie do prosby o informacje o tej farbie.Bede malowala sama z
                      synem ,jestesmy nowicjuszami w malowaniu.Sciany nie malowane ok 7
                      lat,,miejscami odpryski po obrazkach (gwozdzie) czy mam ta sciane jakos
                      specjalnie przygotowac?Na okolo 20 m ile jej potrzebuje i jaki jest jej koszt.
                      Gdzie najtaniej kupic? czym malowac pedzlem,walkiem a moze tym co mam ja czyli
                      walek na kiju i do tego rynienka na farbe. Blagam doradzcie jak najwiecej bo
                      juz lato w polowie
                    • bea75 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 15.07.05, 11:20
                      w przeciwieństwie do niektórych osób ja mam akurat bardzo dobre doświadczenia z
                      duluxem - pomalowane mam całe mieszkanie a malowanie jednokrotne wystarczyło w
                      zupełności - kolory nadal są żywe i nie wyblakły a malowałam jakieś 5 lat temu
                      pzdr
              • dorota_l_r DULUX KOLORY świata 18.07.05, 12:50
                ta farba wymaga dwokrotnego malowania, tylko dulux once jest jednowasrtwowa,
                dlatego nie miejcie pretensji,ze kolorami swiata trzeba było malować dwa
                razy :)) ale nie w tym rzecz-kupowalismy farbe i pan w sklepie wyposazylnas we
                wszystko co potrzebne-od waleczka do drabinki-podkreslam, ze wyrywał nam z rak
                najdroższe rzeczy, no chyba, ze byly faktycznie potrzebne:) chcielismy malowac
                duluxem once, ale ponieważ mamy zerowe doświadczenie w malowaniu, więc
                poradzono nam kolory swiata, gdyż once wymaga pewnej wprawy w malowaniu,
                dodatkowo specjalnego zagruntowania scian- nie jest tak jak w reklamie, ze
                chwytasz farbe i robisz wspołlokatorowi niespodzianke kiedy on wychdzoi z psem
                na spacer:))) poza tym kolory swiata na ścianie wygladaja super i mimo braku
                pojecia o malowaniu- dalismy sobie świetnie radę. :)
            • maybelline1 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 21.07.05, 23:33
              zadne duluxy itp. mam troszke doczynienie z technologia i powiem szczerze ze to
              nie do konca prawda... Polecam osobiscie na sufity Dekoral a na sciany Sniezke
              (ta lepsza),pigmenty mixa juz kilka razy tak malowalam i jest super i niedrogo.
              Pojawila sie na rynku nowosc (tez sprawdzona-jakosc z gornej polki a nie drogo)
              z firmy Kreisel- polecam i pozdrawiam
      • nisiabu Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 15.07.05, 10:09
        Polecam Benjamin Moore. Mam ją na ścianach od roku, jest bardzo wydajna, kupiłam ją bo szef ekipy bardzo polecał. Jest zmywalna, ja mam białe ściany, ale można zamówic dowolny kolor

Pozdrawiam
        nisia
    • beata1002 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 13.07.05, 22:13
      to jeszcze raz ja.W pokoju mam szafy wnekowe pomalowane dawno zwykla bez farba
      olejna (sa dosc spore odpryski) Co mam z nia zrobic?zeskrowac stara farbe,czyms
      zmyc? zamalowac.A czym teraz to pomalowac tez ta farba tikkurila?To jest szafa
      czesto sie brudzi wiec trzeba myc dlatego byla olejna.(nie moge niestety
      obecnie przerobic drzwiczek na meblowe chyba ze tapeta )co radzicie?
    • nbf Jakiej marki najlepsza farba na ściany? 18.07.05, 12:56
      A czy znacie farby o porownywalnej jakosci do produktow Beckers'a?
      • mejbi Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany? 19.07.05, 16:09
        Beckers ponoć jest najlepszy
        • aapril LEVIS 26.07.05, 09:27
          troszke pomalowalismy duluxem, kolory swiata ok, ale once mnie załamal,jesli
          tak sie maluje farba łatwa w uzyciu to jakim cudem udaje sie pomalowac sciany
          zwykłymi farbami???!!! :))) jakims cudem trafil w moje rece levis i jestem
          zachwycona:)
    • anorka2005 Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 20.07.05, 12:32
      Tikurilla!Najlepsza na świecie, choć przyznam że nie nalezy do najtańszych, ale
      polecam:kolory po dwóch latach wygladają identycznie jak po pierwszym dniu,
      kolory soczyste i w ogóle super!
      • tomhacker Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 20.07.05, 21:00
        dokonałem wyboru. padło na Bekersa i powiem szczerze, że nie żałuje. malowało
        się dość ciężko, dość gęsta konsustencja,a nie można chcić wodą przy malowaniu
        wałkiem. zawaliłem bo nie przygotowałem odpowiednio podłoża, ale kto wiedział,
        że regipsa będzie się sypać. udało się jednak wszystko przejść i pokoik wyszedł
        rewelacyjnie. polecam serdecznie tą farbę. może wspomnę o cenie. kupiłem w
        sumie 13 l. na pokój 20 m2 z dwoma oknami i zostało mi mniej niż 3 litry -
        zostanie na łazienkę. cena to 100 zł. może lekko ponad. nie jest tania, ale
        pokryła wszystko idealnie i nie ma mazów. pozdrawiam
    • atonek DURUP 21.07.05, 14:49
      polecam DURUP i dobre znajomości, aby taniej kupić:)

A.
    • paskvalina Re: Jakiej marki najlepsza farba na ściany ?????? 23.07.05, 12:04
      Dwa dni temu skończyłam malowanie, więc jestem na świeżo:) Polecam Bondex. Cena
      przystępna, świetnie kryje, piękne, żywe kolory i w przeciwieństwie do Duluxu
      (niestety skusiłam się na pomalowanie nim jednego pokoju) nie ma nieprzyjemnego
      zapachu. A przy tym wydajna. Po wyschnięciu kolory pięknie sie wyrównują.
      Twórczego malowania!
    • babunowa Tikkurila 26.07.05, 11:50
      Tylko ta farba,w segmencie cenowym-średni;) cena-porównywalna do
      duluxa,pomieszczenia w domu rodziców pomalowane tą farbą wytrzymały ciagłe
      nasłoneczenienie i dobre 10 lat:))))i nadal wyglądają świetnie na tyle,że gdyby
      nie zmiana gustów i reszty mebli,obyło by się bez malowania.Potem stosowałam
      Tikkurile u siebie w łazience i na szafki(kuchenna i przedpokój).Rewelacja.
      Łatwo się zmywają,nie pozostają ślady po zmyciu (w przeciwieństwie do
      duluxa).Mieszkanie było malowane 4 lata temu-pokoje pomalowane duluxem
      potrzebują już od jakiś dwóch lat ponownego małowania-wyblakły i mimo,że są
      zmywalne,strasznie się zbrudziły(a mieszkam z dala od ruchu drogowego i blisko
      natury).Snieżką zrobiłam pewien eksperyment na jednej ścianie i też nie polecam
      na dłuższą metę(chyba,że ktoś chce malować co roku),teraz jest ona do zamalowania;>
      • krewetka Re: Tikkurila 26.07.05, 12:06
        a jaka ma wydajnosc Tikkurila?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka