Dodaj do ulubionych

socrates Fil.pol.

07.03.06, 23:12
przeklejam z forum "studia" smile
czy ktoś z was, ze studiujących polonistyke, wyjezdzal moze na socratesa? A
jesli tak to do jakiego kraju/miasta? I czy w tymze miesćie studiowaliscie
tez polonistyke? Chodzi mi o to ze jak podejrzewam fil.pol. mozna studiowac w
niewielu miastach Europy-tak mi sie przynajmbniej wydaje- ze nie jest ona
zbyt popularna. Wiec chyba gdy sie studiuje ten kierunek to trzeba wybrać
miasto gdzie jest fil.pol prawda? Czy moze mozna np. studiować cos
innego ,tez humanistycznego?
Obserwuj wątek
    • lakoniaa ja tez jestem bardzo ciekawa ;) j 17.03.06, 20:06
      jak sie cos dowiesz to daj znac wink
      ja tez spróbuje cos nie cos sie dowiedziec wink
    • makuffka Re: socrates Fil.pol. 07.04.06, 16:37
      Filologię polską najlepiej studiuje się w Polsce, taka jest prawda. Poziom
      filologii polskich za granicą jest zawsze niższy, na takiej samej zasadzie
      funkcjonują u nas filologie niszowe. Niekoniecznie trzeba wyjeżdżać do miejsca,
      w którym jest polonistyka, można sobie wtedy wybrać zajęcia prowadzone w innym
      języku (angielskie, niemieckie, francuskie itd. zalezy od oferty edukacyjnej i
      kraju w którym jesteś) - zwykle powinno być coś z literatury, oczywiście
      wówczas niekoniecznie polskiej. I oczywiście można studiować przedmioty
      humanistyczne. Jeżeli wyjeżdżając na sokratersa masz ambicje naukowe, dobrze
      jest mieć jakiś naukowy cel podróży, np. pisanie pracy komparatystycznej: z
      literatury polskiej i obcej kraju w którym jesteś. Inaczej możesz poczuć się
      zwiedziona, bo na polonistyce zagranicznej będą ci mówić o oczywistościach.
      Ale zawsze warto. Naprawdę. Jest to doświadczenie niewymienialne na żadno inne.
      Pzdr i życzę powodzenia
      M. (polonistka, obecnie na Sokratesie w Wilnie)
    • veera Re: socrates Fil.pol. 19.04.06, 00:52
      W przyszłym roku akademickim wyjeżdżam na uniwersytet do Barcelony i z tego, co
      zdążyłam się dowiedzieć, uczestnicy programu Socrates/Erasmus mają całkowitą
      swobodę w wyborze zajęć i dyscyplin - równie dobrze może studiować za granicą
      filologię, jak i fizykę czy bankowość. Oferty uniwersytetów są tak bogate i
      różnorodne, że z całą pewnością można znaleźć dla siebie mnóstwo fascynujących
      kursów.
      Studiowanie polonistyki za granicą wiąże się jednak z koniecznością zaliczenia
      większości egzaminów na macierzystym uniwersytecie - jako że w innych krajach
      trudno jest znaleźć ekwiwalenty naszych rodzimych kursów.
      Być może inne uczelnie radzą sobie z tym problemem w bardziej przemyślny sposób,
      ale na UJ przedmioty kursowe muszą być zaliczone tutaj - awansem lub po
      przyjeździe z obcego kraju, na zagranicznej uczelni zaś można w dowolnym
      kierunku, dla przyjemności i satysfakcji poszerzać swoje horyzonty.

Załączam serdeczne pozdrowienia dla studentki Uniwersytetu Wileńskiego - miałam
      przyjemność zwiedzić go w zeszłym roku, niesamowite wrażenia! (z nutką horroru,
      bo w uniwersyteckim kościele aparat zeżarł mi wszystkie zrobione podczas
      wycieczki zdjęcia wink. Ach ta sala Lelewela! smile
      • makuffka Re: socrates Fil.pol. 20.04.06, 22:45
        Dziękuję i pozdraviam również. Wilno faktycznie piękne, zwłaszcza rozkwitającą
        wiosną.
        Cóż... z tą różnorodną i fascynującą ofertą edukacyjną bywa różnie, jak wiem z
        doświadczenia. Mimo wszystko warto i życzę powodzenia w Barcelonie
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka