Dodaj do ulubionych

Dekkert dla muzeum

28.09.04, 09:53
Wspanialy gest i wspaniala wiadomosc. Podziwiam tych panstwa zwazywszy ze
obrazy Dekkerta kosztuja naprawde "pare ladnych euro".
Ciekawe kiedy my dorosmieny do takiego zamilowania w sztuce i kiedy naszych
rodzimych przedsiebiorcow stac bedzie na podobne gesty jak Quistorpa,
Dornow, Schlutowa i wielu, wielu innych...

Za te pieniadze, ktore wlasnie parobek spod Czestochowy, burak z Lodzi i jego
kolega finansuja sobie prywatny klubik moznaby rozpoczac wpaniala kolekcje
marynistyczna z obrazami prof. Willego Stowera na czele. Warto by tez
zainteresowac sie dzielami takich znanymch malarzamy ze Szczecina jak Ludwig
Most. Obawiam sie ze ostatnio znaleziona statuetka Manzla tez wymknie sie z
rak Muzeum...
Obserwuj wątek
    • mike102 Obraz i ogrodniczka 28.09.04, 10:00
      A tak skoro juz w muzealnej tematyce - niedawno zbiory Muzeum Narodowego w
      Szczecinie wzbogacily sie o obraz "Port w Szczecinie" z 1899 r. Czy udalo sie
      juz ustalic autora, bo znana byla tylko monografia J.R. Czy obraz jest juz
      prezentowany publicznie? Jesli tak to gdzie?

Czy wiecie co sie dzieje z ogrodniczka Manzla?
    • Gość: gabi Re: Dekkert dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:09
      świetna sprawa

a tak na marginesie - czy powiesiłeś na ścianie w swoim pokoju jakiś obraz
      współczesnego, szczecińskiego artysty , który kiedyś twoi potomkowie przekażą
      szczecińskiemu muzeum ? ;)
      • mike102 Re: Dekkert dla muzeum 28.09.04, 12:29
        Gość portalu: gabi napisał(a):

> świetna sprawa
        >
        > a tak na marginesie - czy powiesiłeś na ścianie w swoim pokoju jakiś obraz
        > współczesnego, szczecińskiego artysty , który kiedyś twoi potomkowie przekażą
        > szczecińskiemu muzeum ? ;)

Akurat mam troche inny gust i zbieram stare plany miasta (miedzioryty) oraz
        grafiki z widokami Szczecina, z czasow, w ktorych indywiduum typu Dzialkowy
        Dziadek byloby (co najwyzej) portowym tragarzem, a miasto budowalo architekture
        klasy Walow Chrobrego, produkowalo jedne z najlepszych statkow i samochodow
        swiata, a szczecinscy przedsiebiorcy fundowali ekspedycje archeologiczne do
        Italii, teatry i parki z wiezami widokowymi...
        • Gość: gabi Re: Dekkert dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:26
          nie o gustach ....

tak sie skałada ,że nalepsze czasy Szczecina były najlepsze dlatego ,że miasto
          doskonale kooperowało ze swoimi mieszkańcami i vice versa.
          Prywatni przetsiębiorcy mieli gest i przekazywali pieniądze , do których doszli
          najprawdopodobniej dzięki temu miastu. wyobrażasz sobie obecnie taką sytuacje,
          że jakiś majetny Szczecinianin oddaje kilkadziesiat hektarów atrakcyjnie
          położonego terenu z zastrzeżeniem ,ze teren ten przeznaczony jest na cele
          rekreacyne? juz widzę jak jakieś mendy z magistratu przystawiaja sie do tego ,
          dzielą działeczki i sprowadzają kolejny hipermarkecik (w zupełnej tajemnicy)
          albo czasy sa złe albo ludziom coś soe stało (nie wszystkim jak mniemam)

p.s. a ja sobie obraz kupiłam, chociaż kocham starocie okrutnie ...taki sobie ,
          nic specjalnego ale może dzieki temu jakaś artystyczna dusza zakupy sobie zrobi
          albo mebla kawałek kupi - trzeba sobie pomagać :)

może wprowadźmy etykietke : dobre bo szczecińskie???? a co
    • Gość: folwarczny chłop Re: Dekkert dla muzeum IP: *.iscnet.pl 28.09.04, 12:35
      grafiki, miedzioryty ? tylko u Wojtka Lizaka :)
      www.antykwariat-wuel.pl/oantykw.html
      • Gość: piotrus Re: Dekkert dla muzeum IP: *.devs.futuro.pl 28.09.04, 12:37
        mike102 to były takie czasy?

pozdrawiam
        • mike102 Re: Dekkert dla muzeum 28.09.04, 12:58
          Gość portalu: piotrus napisał(a):

> mike102 to były takie czasy?
          >
          > pozdrawiam

Jakie? Ze Dzialkowy Dzieduszka wykonywal prace przynalezna mu ze wzgledu na
          swoje walory intelektualne i talenta wszelakie? Ponoc tak bylo, jakies 40 lat
          temu...
          • Gość: piotrus Re: Dekkert dla muzeum IP: *.devs.futuro.pl 28.09.04, 13:00
            tylko 40 lat temu? aż sie rozmażyłem!!!!

pozdrawiam
            • mike102 Re: Dekkert dla muzeum 28.09.04, 13:22
              Gość portalu: piotrus napisał(a):

> tylko 40 lat temu? aż sie rozmażyłem!!!!
              >
              > pozdrawiam

Zdaje sie ze jakos wtedy nasz Wielki Przodownik, wykozystywal caly swoj
              potencjal intelektualny by wydac odpowiednie narzedzia z magazynu...

A jesli chodzi o tych panow z mojego pierwszego posta - to przekrec kalendarz o
              100 lat.
    • Gość: folwarczny chłop Re: Dekkert dla muzeum IP: *.iscnet.pl 28.09.04, 12:59
      www.dialogonline.org/63_02pl.html
    • stettiner Re: Dekkert dla muzeum 28.09.04, 23:32
      mike102 napisał:

> Obawiam sie ze ostatnio znaleziona statuetka Manzla tez wymknie sie z
      > rak Muzeum...

Nie odpowiadam za wiarygdność tej informacji, ale człowiek, który odrestaurował
      tę statutkę zapewnia, że wie, że trafi ona do naszego muzeum - mam nadzieję, że
      się nie myli...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka