Dodaj do ulubionych

Partia Demokratyczna to zgoda lewicy po latach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 18:30
Kiedyś dawno , dawno temu lewica podzieliła się z przyczyn ideologicznych tak
samo jak podzielona była na świecie czego przykładem był podział
Międzynarodówki.
Przy czym ta część lewicy , która przegrała w Polsce z uwagi na siłę czołgów
sowieckich była przez tę drugą autentycznie represjonowana.
Panowie Michnik, Kuroń, Modzelewski i wielu innych jako działacze lewicowi
posądzeni o tzw trockizm i dysydenctwo musieli odejść i cierpieć.Cierpieli
ale byli lewicowymi ideowcami tzn walczącymi.
Dalej KOR (obrona robotników, jakby intelektualiści mieli miodzio!) a
następnie wejście w "Solidarność". Tutaj w "Solidarności" konflikty
narastały cały czas pomiędzy prawicową częścią a tą lewicowo-inteligencką
grupą opozycjonistów. Kuroń, Michnik, Modzelewski, Lipski, Wielowiejski nie
byli lubiani przez tę podstawową częśc solidarności w okresie lat 1980-1981.
Wielu działaczy tej grupy miało korzenie rodzinne w Polskiej Partii
Socjalistycznej lub innych ruchach lewicowych.
Tak więc Partia Demokratyczna Frasyniuka to jest historyczna zgoda lewicy (za
pózno) po bez mała około 40 latach, obecnie zaprogramowana przez
Kwaśniewskiego i Michnika.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fugazi Re: Partia Demokratyczna to zgoda lewicy po latac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 18:53
      Ad. Zdziwienia
      Antynajaku, nie poznaję kolegi.
      Tak łagodnie o historycznym kompromisie „Chamów” z „Żydami” to nawet GW nie
      pisze.
      Co się stało, że nie wprost, jak Michalkiewicz?
      Przed czym ta obawa?

Ad Tematu.
      Ciekawi mnie kasus Borowskiego vel Bermana.
      Jaka w tym kompromisie jego jest rola, bo Michalkiewicz jak zwykle się wszystko
      poprzestawiał. Przecież SDPL nie powstała przez pomyłkę?

Pozdrawiam
      Fugazi
      • Gość: Antyknajak :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:00
        >Tak łagodnie o historycznym kompromisie „Chamów” z „Żydami” to nawet GW nie
        >pisze.
        >Co się stało, że nie wprost, jak Michalkiewicz?
        >Przed czym ta obawa?
        Ja wogóle łagodnie i tolerancyjnie piszę o polityce. Podkreślam o polityce , a
        nie złodziejstwie i etatyżmie pod szyldem polityki
        Nie popieram w omawianej kwestii Michałkiewicza. Starałem się edynie
        delikatnie wnieść mały walor edukacyjny dla części młodszych forumowiczów.
        • Gość: Fugazi Re: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:03
          A...
          Jak edukacja to nie przeszkadzam.

:-)
    • mc.org.pl co za bzdury! 21.03.05, 19:33
      Wielowieyski, nie Wielowiejski, wywodzi sie z warszawskiego KIKu! Nigdy nie
      mial nic wspolnego z lewica!
      • Gość: Antyknajak Re: co za bzdury! I co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:54
        Czy słyszał szanowny dyskutant takie pojęcie jak "LEWICA KATOLICKA".
        Życiorys Wielowieyskiego (!) jest znany i dostępny w internecie i wielu
        publikacjach. Mogę je przytoczyć jednak nie o to mi chodziło.
        Proponuję jak chcesz rozmawiać i stawiasz tezę co za bzdury to ją udowodnij bo
        fakt iż ktoś był w KiK o tym nie świadczy , podobnie jak literka w nazwisku.
      • Gość: Antyknajak kilka pytań do mc.org.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:04
        Przykład personalno historyczny tak aby kolega mógł szerzej niż w telewizji
        spojrzeć na historię i nurty polityczne a zwłaszcza nie uległ powszechnemu
        fałszerstwu, że lewica to SLD.
        Czy Józef Piłsudski był osobą głęboko wierzącą ?
        Czy Józef Piłsudski był związany z ruchem socjalistycznym ?
        Czy pismo 'Robotnik' było w/g kolegi lewicowe czy prawicowe ?
        Życzę przemysleń.
        Antyknajak
        • korfi Antyk - a Kaczyński? 21.03.05, 20:12
          Na czym polega prawicowośc Kaczyńskiego lub np.Wrzodaka czy Giertycha?

-------------------------------------------------------
          Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
          • Gość: Antyknajak Re: Antyk - a Kaczyński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:43
            Korfi. Nie za bardzo mam ochote na bardzo szerokie dysputy dziś wieczór.
            Oczywiście pytanie Twoje podejmuję.
            Prawicowość Kaczyńskiego polega m.in. na :
            - propozycji zmiany konstytucji z silniejszą władzą Prezydenta, czy wogóle z
            władzą Prezydenta
            - bezwzględnym i konsekwentnym wydawaniu pieniędzy na bezpieczeństwo (Warszawa)
            na służby porządkowe itp
            - cięciach budżetowych w gminie Warszawa z dużym udziałem cieć w dziedzinie
            socjalnej a mniejszym inwestycyjnej
            Którtko pisząc to Kaczyński najpierw zarabia , a póżniej chce wydawać, a lewica
            najpierw wydaje (pożyczz) a pózniej myśli z czego spłacić.

Pan Wrzodak, czy Giertych to ludzie, których ja nie potrafię "na czysto"
            zakwalifikować (może ktoś pomoże) ale wiem jedno, że gdyby Wrzodak, Giertych i
            nasz Jurczyk z Trzosem byli w okolicach Lenina w okolicach rewolucji 1917 , z
            pewnością byliby za tamtym systemem. Nienawidzą bogatych, mają tendencje do
            dyktatury (kto nie z nami ten przeciwko nam ) oraz do popierania
            ponadnormatywnych wydatków socjalnych nie wiedząc skąd wziąśc na to pieniądze
            (nie mając ich po prostu).
            Zwróć uwagę, że oczy Giertycha, Jurczyka i Wrzodaka są podobne. Niebezpieczne
            lub nienawistne.
            • korfi Re: Antyk - a Kaczyński? 22.03.05, 14:32
              Ja bym wolał kilka konkretniejszych działań a nie deklaracji. Tych jest bez
              liku. Nie wiem jak jest w Warszawie(choć nie wszystkie przykłady dane przez
              Ciebie są oznaką prawicowości) Natomiast obserwując głosowania w sejmie PiS
              jest raczej partią lewicową. Chciałbym napisać, że troche konserwatywną w
              ideologii, ale pewne sztandarowe pomysły i chęć niekontrolowanego i
              błyskawicznego zmieniania podstawowych praw każe się zastanowić. Jedyna
              prawicowość PiS to póki co prawicowość deklaratywna. Tu się zgadzam.

• Gość: Antyknajak Re: Antyk - a Kaczyński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:39
                Korfi. W tym przypadku nie można przyjąć , że partia konserwatywna (pochodzenie
                wlk Brytania) nie będzie parła do zmiany praw.
                Polskie prawa są chore, niespójne, zagmatwane, sprzeczne między sobą i
                lewicowe. Dlatego Kaczyński chce je zmienić.
                • korfi Re: Antyk - a Kaczyński? 22.03.05, 20:01
                  Szczególnie dziś uchwalono bardzo prawicową ustawę zdrowotną. Ciekawe gdzie też
                  PiS "najpierw zarobił" te pieniądze na spłatę dla hodowców długów.

• Gość: polonic Bzdury dla Ciebie a niekoniecznie dla mnie. IP: 83.168.104.* 22.03.05, 13:53
        KIKi były strasznie inwigilowane i pracowało w nich wielu agentów. KIKi powstały
        za zgodą PZPR!!! Najwiekszy KIKowiec swiata, postepowy katolik pan Mazowiecki
        tez był w PZPR ale sie zawiódł...co za szkoda.
    • Gość: andreas a ja włśnie w kwestii nauczania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.05, 19:45
      to jak to jest z tymi lewicowcami,
      no chodzi czy lewicowy działacz,
      no taki jak piszesz ideowiec,
      to czy moze to byc kapitalista?
      No, znaczy bogaty bardzo!

No, bo ruch lewicowy ...
      czy przez lewice teraz rozumie sie bardziej demokracje!?
      A raczej demokracje sterowana - no to juz bardziej!

No, tak bo prawica....

A moze nie ma już tego podziału,
      moze sie porobiło jakos i zatarło i poprzestwiało,
      i to wszystko to tylko marketing!
      Wszystko, dokładnie wszysto i ta cała martyrologia
      i ta cała ideowośc - ot marketing jedynie!
      • Gość: Marian Koniuszko Re: a ja włśnie w kwestii nauczania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 21:15
        A czy Polska to nie dziwny kraj,sądząc po wuczynach rządzących to mamy
        prawicową lewicę i lewicową prawicę.
    • Gość: XXL Re: Partia Demokratyczna to zgoda lewicy po latac IP: *.arkonskie.v.pl 21.03.05, 21:50
      Gość portalu: Antyknajak napisał(
      > Kiedyś dawno , dawno temu lewica podzieliła się ......
      Według Korwina Mike,w artykule napisanym parę lat temu udowadnił on że
      Solidarność i ten cały ruch wyzwoleńczy to stworzyli komuniści aby zmienić
      ustrój w kraju i w sposób bezkrwawy przejąc ponowne władzę w swoje ręce.Ja z tą
      teorią zgadzam się w zupełności,ruch Solidarnościowy był cały czas sterowany i
      kontrolowany prze SB,czołowi działacze to byli ageńci bezpieki,dlaczego ich
      teczki dziwnie znikneły z archiwum i nazwisk trudno doszukać się na sławnej
      liście,co drugi ksiądz był agentem,jednego znam osobiście,pamietam jak w latach
      80 w sutannie biegał po Porcie ,spowiadał i dawał komunię a później pędził zdać
      raport.Po latach cała ta łamigówka układa się w logiczną całość.Korwin Mike ma
      rację, komuchy nami rządzą cały czas i o kant dupy rozbic taką demokracje!
      • mc.org.pl Re: Partia Demokratyczna to zgoda lewicy po latac 22.03.05, 12:36
        bzdury opowiadasz - twoja dewiza to, ze jesli fakty nie zgadzaja sie z
        rzeczywistoscia to tym gorzej dla faktow. zdecyduj sie: albo mowisz o
        prawicowosci/lewicowosci ideowej, albo o gospodarczej. Kaczynski jest
        socjalista, bo glosowal za 50% podatkiem dla najlepiej zarabiajacych, podobnie
        jak caly PiS. To tylko przyklad.
        • Gość: Antyknajak Re: Partia Demokratyczna to zgoda lewicy po latac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 13:50
          Aleś mnie podsumował :-)
          Jeżeli chcesz na jednym przykładzie głosowania za 50 % podatkiem dla bogatych
          uknuc, że Kaczyński jest socjalistą to nie msz racji.
          Dopuszczalny i logiczny jest wniosek, że Kaczyński nie jest liberałem.
          To prawda !
          Szukaj dalej, zastanów się, przemyśl i napisz więcej takich przykładów
          socjalizowania :-) przez Kaczyńskiego.
          Skądeś Ty kolego znalazł w wątku jednoczącej się historycznie w PD (moim
          zdaniem )lewicy taki wniosek, że jak ktoś jest za dużym podatkiem dla bardzo
          bogatych to jest już socjalistą. Czyżbyś studiował w Wyższej Szkole
          Administracji Publicznej :-)A może wykładasz w tej szkółce dla urzędasków ?
        • Gość: Antyknajak pomogę Ci w rozterce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:09
          Pomogę Ci mc.org abyś nie musiał się w przyszłości silić na agresję i myslenie.
          Przeanalizuj politycznie Kaczyńskiego pod następującycmi kwestiami :

1 Naród i tradycja
          2 odpowiedzialność jedno czy wieloosobowa
          3 prawo w kraju
          4 stosunek do własności prywatnej (odróżnia Go to od LPR)
          5 bezpieczeństwo Obywatela
          6 Jak w/g Kaczyńskiego uwolnić potencjał Polski (Twój problem głosowania
          Kaczyńskiego i PiS za 50 %)
          7 jak zarządza (przykład Warszawa) administracją publiczną
          Po sporządzeniu notatek idż do studenta po 1 roku politologii ze średną ocen
          powyżej 3.0 i prezentując mu te notatki (bez nazwiska Kaczyński) zapytaj czy to
          jest lewicowiec czy ......., no własnie :-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka