Dodaj do ulubionych

Problem z taksówką!!!

13.12.19, 17:35
Mam problem, zamówiłam taksówkę w korporacji, która nie przyjechała na czas. Gdy zadzwoniłam ponownie poinformowano mnie, że przez omyłkę ominięto moje zgłoszenie, a obecnie nie dysponują wolną taksówką i nie mogą zrealizować mojego zamówienia. W wyniku powyższej sytuacji spóźniłam się na pociąg i nie dotarłam na płatny kurs makijażu. Czy w związku z tym mogę dochodzić zwrotu  poniesionych kosztów podróży i kosztów poniesionych za kurs?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość.321 Re: Problem z taksówką!!! IP: *.ip.oxynet.pl 13.12.19, 21:56
      Uważam, że w ramach reklamacji możesz domagać się zwrotu całości poniesionych kosztów. Reklamacja winna być zgłoszona pisemnie lub ustnie w siedzibie przedsiębiorcy, a wysokość poniesionych kosztów udokumentowania i szczegółowo uzasadniona. Każda reklamacja jest indywidualnie rozpatrywana.
      • k.cielecy Re: Problem z taksówką!!! 13.12.19, 22:17
        Wiem, że mam prawo do reklamacji w ciągu 12 miesięcy od dnia, gdy usługa nie została wykonana lub wykonana należycie. Ale co ze zwrotem kosztów? Mogę domagać się zwrotu w całości, czy jedynie kosztów biletów PKP?
        • Gość: gość.321 Re: Problem z taksówką!!! IP: *.ip.oxynet.pl 13.12.19, 22:45
          Odnośnie wysokości poniesionych strat to można żądać całości zwrotu kosztów tylko należy udowodnić, iż spóźnienie na pociąg, a później na opłacony kurs pozostawało w związku przyczyno-skutkowym z zaniechaniem przyjazdu taksówki, a w tym czasie nie mogłaś dostać się na kurs innym środkiem transportu np. kolejnym pociągiem.
          • k.cielecy Re: Problem z taksówką!!! 13.12.19, 22:51
            Jeżeli moja reklamacja nie zostanie uznana, to oczywiście mogę dochodzić się swoich praw na drodze sądowej. W takim wypadku lepiej skorzystać z pomocy powiatowego rzecznika konsumenta czy kogoś innego ? Bo słyszałam, że udziela on bezpłatnych porad związanych z naruszeniem interesów konsumentów i może wystąpić w moim imieniu do przedsiębiorcy z żądaniem wyjaśnienia problemu itd. Ale nie jest on jednak osobą uprawnioną do rozstrzygnięcia zaistniałego sporu.
            • Gość: gość.321 Re: Problem z taksówką!!! IP: *.ip.oxynet.pl 13.12.19, 22:55
              Wydaje mi się, że rzecznik to najbardziej odpowiednia osoba przy takiego typu sprawach.
              • k.cielecy Re: Problem z taksówką!!! 13.12.19, 23:08
                Gdzie mogę znaleźć dane teleadresowe rzecznika.
                • Gość: gość.321 Re: Problem z taksówką!!! IP: *.ip.oxynet.pl 14.12.19, 02:00
                  Dane teleadresowe rzeczka najbliższego miejscu zamieszkania można znaleźć za pomocą wyszukiwarki instytucji udzielających pomocy konsumenckiej. Wyszukiwarka jest dostępna na stronie www.uokik.gov.pl .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka