Dodaj do ulubionych

różnice w cenie benzyny

IP: *.bazapartner.pl 25.07.06, 18:44
Czy ktos mi może wyjasnić przyczynę tak dużych różnic w cenach benzyny?
Ostatnio jechałem przez pół PL.w S zatankowałem się za 4,49 zł (bezołowiowa
95),w Grudziadzu ta sama beznyna kosztowała juz 4,15 zł (na Statoil- w S na
tej samej stacji cena tego samego dnia była 4,41 zł), w okolicach Suwałk cena
plaiwa wynosiła 4,36 zł, zas w Bydgoszczy kilka dni później na Shell 4,19 zł,
a na najtańszej stacji paliw w Szczcinie 4,21 zł.Czy nie jest to przesada?Czy
dystrybutorzy nie działają na nasza niekorzyść?
Obserwuj wątek
    • Gość: szofer Re: różnice w cenie benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 21:03
      a ile wody dolewają w suwałkach, ile w grudziądzu a ile w wólce dolnej. kumasz?
      ino sie zastanów.
      • Gość: dz14d miszczu... zrob eksperyment IP: 80.53.41.* 25.07.06, 23:10
        wez butelek plastikowa, nalej do niej szklanke benzyny i dwie szklanki wody,
        wymieszaj i chwilke poczekaj - co widzisz? Wiecej chemii i fizyki w szkolach bo
        potem narod ciemny bzdury powtarza
      • Gość: Toto Re: różnice w cenie benzyny IP: *.bazapartner.pl 26.07.06, 11:11
        Niestty i tu się mylicie.Zatankuj na stacji w Suwałkach czy Grudziądzu oraz w
        Szczecinie.Paliwo takie samo, a ceny 30% róóżnica
        • Gość: Fugazi czasem aż brak mi słów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:19
          > Paliwo takie samo, a ceny 30% róóżnica.

I potem pierdzą w telewizorni, że matury nie zdała piata część.
          Jak tu się dziwić kiedy nawet procentów nie potrafią liczyć?

Pozdrawiam
          Fugazi
      • Gość: elemele Re: różnice w cenie benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:30
        szofer w balona was robi i czytając teraz wasze wątki świadczące o kompletnej
        głupocie w kułak się śmieje.
        pa, fachowcy.
    • nieslubne_dziecko_romana Re: różnice w cenie benzyny 26.07.06, 11:21
      W przyrodzie nic nie ginie. W Pyrzycach, w odległości kilkuset metrów od siebie
      są trzy stacje. Ceny z dzisiaj:4.37, 4.29 i jeśli dobrze pamiętam 4.27.
      Podejrzewam, że na przynajmniej jednej z nich dostaniesz porcję wody lub
      powietrza gratis:-)
      • Gość: dz14d Re: różnice w cenie benzyny IP: 80.53.41.* 26.07.06, 22:18
        ale jak?
        Skoro woda nie miesza sie benzyna... to jak chcesz ja dostac? w mieszaninie z
        acetonem czy alkoholem etylowym?!?
        • Gość: Toto Re: różnice w cenie benzyny IP: *.bazapartner.pl 28.07.06, 00:05
          Jak zwykle na tym forum sami "fachowcy".W Bydgoszczy i Suwałkach jakoś
          samochody jeżdżą i to na paliwie za 4,15-4,30 zł.Poza tym w okolicach Suwałk
          można kupićb dobre rosyjsjie paliwo za 3,20 zł.I nikt na nie nie narzeka.Tylko
          wszyscy z tego dziwnego, śmiesznego forum.
          • Gość: dz14d Re: różnice w cenie benzyny IP: 80.53.41.* 28.07.06, 00:12
            na mnie nie patrz u mnie benzyna jest po ok 4,20 i nie rozumiem tego gadania o
            wodzie w benzynie - benzyna i woda sie nie mieszaja wiec jakim cudem ma byc woda
            w benzynie - poza tym woda zwieksza liczbe oktanowa :D i poprawiajac chlodzenie
            silnika zmniejsza jego zuzycie a dodatkowo para wodna ma wieksza preznosc i
            energie niz spaliny...
            • xxtoja Re: różnice w cenie benzyny 28.07.06, 00:16
              tylko nie napisałeś, że ta rosyjska benzyna jest niebieska i ma 94 oktany.
              Kazdy ma swój wybór co wlewa do baku.
              • Gość: dz14d Re: różnice w cenie benzyny IP: 80.53.41.* 28.07.06, 02:56
                xx odpisujesz komu? mnie czy przedpiscy? jak benzyna ma 94 oktany to zawsze
                mozna zmieszac ja z 98 to po pierwsze, mozna dodac dodatek tzw "potas", mozna
                wlac butelke denaturatu ( ma to te zalete ze przy okazji usuniesz wode z ukladu
                paliwowego co szczegolnie wazne w zimie i byc moze tez czesciowo chociaz go
                zdezynfekuje)
                Pewnie ze kazdego wybor to co wlewa do baku ale wiekszosc sprzedawanego w Poslce
                paliwa pochodzi z kilku zrodel - i na wielu stacjach tankujesz wlasciwie to samo.

Proponuje na spokojnie doczytac np ten artykulik:

bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/art_72.htm
                Daje on jakies tam pojecie o pewnych granicach w okreslaniu co to jest dobre
                paliwo. Liczba oktanowa swiadczy tylko o jednym z wielu parametrow - jesli w
                silniku nie dochodzi da spalania detonacyjnego to nawet lepiej ze paliwo ma
                nizsza liczbe oktanowa - dawno temu byly benzyny 78, 86 oktanow i bylo dobrze -
                obecnie przy silnikach w wtryskiem, gdzie praca silnika steruje komputer i mozna
                regulwoac kat zaplonu na drodze modyfikacji tablic czy algorytmu to ejszcze
                menisjzy klopot, wiele dobrych silnikow (tj majacych dobra elektronike) posiada
                specjalny czujnik ktory zbiera z silnika jego "dzwiek", dzieki zlozonym
                algorytmom mozna w czasie rzeczywistym optymalizowac charakterystyke zaplonu i
                do maksimum wykorzystac parametry paliwa - wiele komputerow samochodowych po
                zresteowaniu uczy sie od nowa charakteru pracy silnika - czasem warto zrobic
                reset profilaktycznie, tak by komputer mial szanse zmodyfikowac paramtry
                fabryczne...
            • Gość: chemik Re: różnice w cenie benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:48
              i, cząsteczki wody podczas spalania są otoczone powłoszką paliwa co zwiększa
              powierzchnię spalania - wtedy paliwo spala się całkowicie, a pozostała woda pod
              wpływem temperatury, ciśnienia rozkłada się na wodór i tlen; gazy te, jak
              wszystkim wiadomo, stanowią mieszaninę wybuchową - następuje, pod wpływem iskry
              ze świecy, t zw. spalanie atomowe, dostarczaące dodatkowej energii. Można to
              wszystko poprzeć znanymi chemikom równaniami stęchnometrycznymi, ale nie wszyscy
              lubią chemię, więc nie przytaczam. w kąkluzji, woda nie tylko, że nie szkodzi,
              ale jest porządana w paliwie. Z niej jest czerpana większość energii kinetycznej
              do wykonania pracy dodatniej w obiegu Bosche'a. Ale bez przesady, paliwo też
              jest potrzebne w silniku, chociażby dla dostarczenia katalizatora - węgla (sadza
              jest czystym węglem)bez którego niemożliwe by było spalanie atomowe.
          • Gość: Fugazi Re: różnice w cenie benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:08
            Pierd.licie Hipolicie. Wyłącznie po to aby udowodnić własną tezę o rzekomych
            procentach.
            Do nauki nieuku zamiast bredzić i podawać fałszywe informacje.
            Nie ma w Polsce legalnego źródła które sprzedaje po 3,20 benzynę.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • Gość: ... Re: różnice w cenie benzyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 01:38
              Shell trochę ostatnio przesadza z cenami.
            • Gość: Toto Re: różnice w cenie benzyny IP: *.bazapartner.pl 31.07.06, 12:01
              No cóż to firm ma beznadziejnych członków, którzy umieją jedynie krytykowac
              innych.Ja i tak obstaję przy tym, iż szczecińskie stacje beznynowe przesadzają
              z cenami.No cóż ale szczecińskie lobby paliwowe jest na tym form bardzo mocne i
              broni stacje paliw,które narzucają wysokie ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka